Savjeti vozacima pocetnicima

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Edin H.

#376 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Edin H. »

gradskadjeca wrote: 07/09/2025 16:18
dr_Evil wrote: 07/09/2025 15:20
gradskadjeca wrote: 07/09/2025 15:06 Cao svima. Sve receno ranije, frisak sam vozac, oko 2 mjeseca vozim. 46 mi je godina, polozio prije 20 ali nisam vozio, mozda 100 Km u 20 godina. Savladao sam strah nevjerovatan. Auto na kojem sam se obucavao ima hill assist, dakle kretanje pod rucnom, nista. Utegnuto auto, golf 7, nije mi se gasio. Na svom C3 II 1.6 blue hdi 55KW, nikako sa semafora da krenem kako treba, takodjer tesko pogodim kad je guzva kada u drugu, kada u prvu, kad mislim da je druga, pocne da se trese i znam da sam isao presporo za drugu, kad mislim da treba u prvu skontam da sam bio prebrz za prvu, zato vozim kvacilom. Ne znam jesam li presao 500 Km u ova 2 mjeseca, vozim samo vikendom po 2-3 sata i ponekad radnim danima. Da li prerano ocekujem napredak. Najduza voznja mi je bila, bingo-vogosca i jucer scc-westgate pa u grad. Ljutim se na sebe, odem kod energoinvesta na stupu, vjezbam i bude ok, ali u saobracaju opet problemi. Mislim ugasi se auto jednom u toku 2-3 voznje, nije bas drama, ali me taj jedan put iznervira. Kontam, kako sam toliko smotan. Maloprije stara gospodja u istom autu krenula sa semafora, traka pored, auspuh sam joj popusio :-D . Tromo nekako krecem, naucio sam da kad pustim kvacilo sacekam malo da se stabilizuje pa polako dodajem gas. Ako nista, jos mi niko nije zatrubio, nije bilo situacija gdje mogu reci, zamalo, defanzivno vozim i polako. Ali eto kontam kako da ufrstuljim kretanje iz prve brzine i magicnu granicu izmedju 1 i 2 brzine. Ne idem na posao autom, 4 Km mi je do posla i tramvajem brze dodjem.
Da li ipak trebam svaki dan da vozim radi vjezbe ?
Prvo daj nekome ko ima iskustva da ti provoza auto, mozda i nije do tebe nego do auta, a onda samo vjezba. Stariji si, ne ide to bas kao sa 18, jer sad pored one glave dole imas konacno i glavu gore. Ako vidis da ne ide onda nabavi sebi automatika i rijesi se svih tih problema. Ali bit ce to ok, niko se nije naucen rodio ;)

S vremenom ces nauciti da slusas motor i po zvuku osjetis kad treba malo vise pricuvati kvacilo i dodati gas, ili popustit. Ali danas imamo sva auta u automatik verziji, ne vjerujem da bih se mucio uciti manuelca.
Iskreno da ti kazem, kada sam ovo auto uzimao, dobar prijatelj mi je pozelio srecu na slijedeci nacin, neka je sa srecom i da ti slijedeci bude automatik. Mislim da cu sjesti ovih dana i dobro razmisliti o tome. Kcerka mi takodjer polaze za 6 mjeseci, ne zelim da prolazi kroz sta i ja, ako ne mora. Imam strpljenja, ali me sve vise nervira, pogotovo sto ne smijem otici negdje malo vise u brdo i to, a volim da idem po planinama.
Nije problem za kćerku, nego kada učiš i položiš kao đuturum :D
lonely_wolf

#377 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by lonely_wolf »

gradskadjeca wrote: 07/09/2025 16:18 Iskreno da ti kazem, kada sam ovo auto uzimao, dobar prijatelj mi je pozelio srecu na slijedeci nacin, neka je sa srecom i da ti slijedeci bude automatik. Mislim da cu sjesti ovih dana i dobro razmisliti o tome. Kcerka mi takodjer polaze za 6 mjeseci, ne zelim da prolazi kroz sta i ja, ako ne mora. Imam strpljenja, ali me sve vise nervira, pogotovo sto ne smijem otici negdje malo vise u brdo i to, a volim da idem po planinama.
Druže nemaš ti problem sa autom, sa njim je sve u redu. Ti imaš problem u "glavi" tj. imaš blokadu od saobraćaja. Previše razmišljaš da sve ispadne savršeno, voziš napamet i unaprijed želiš da znaš šta će se desiti zato i takav način vožnje.
U autu moraš biti opušten, jer u suprotnom od SCC-a do Binga u Vogošći će te boliti svaka kost, a i glava. Zato opušteno, ne razmišljaj kada i kako ćeš promjeniti brzinu, to treba da se desi spontano, ukljući sva čula jer auto se vozi po osjećaju. Nema potrebe da sebe gledaš toliko kritičko i da se porediš sa drugim vozačima, tebi jednostavno fali kilometara. Izaberi neku rutu od 100-200km i opleti, da stekneš malo rutine i samopouzdanja (ako te je strah nađi nekoga sa iskustvom da ide sa tobom, ali nekoga smirenog :D ), pa tek onda u grad i u špicu. Svima se nama dešava da nam se auto ugasi al' nije šećer u vodu i ništa se neće desiti, upališ i ideš dalje. Da bi prevazišao te svoje probleme moraš steći rutinu i prestati razmišljati kako imaš 40+ godina i neznaš voziti, godine nikakve veze nemaju sa vožnjom
Moja preporuka bi bila Sarajevo - Jajce, 180km i ima svega od autoputa do uzbrdice i nizbredice, ima se gdje i odmoriti i kafa popiti. Ako ti je to daleko Jajce onda do Travnika i na ručak u restoran u rodnoj kući Ive Andrića i lagano nazad.
Dozer

#378 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Dozer »

kabal1337 wrote: 07/09/2025 16:29 Nemoj se ljutiti, al gdje su ti testisi?

Pritisni malo taj gas, nece se nista lose desiti. Kad si znao voziti golfa, znas i tog citroena

mozes ti to, samo izbaci tu losu naviku gdje pustas kvacilo prvo ( ne kreces na brdu)
Pustanje kvacila i dodavanje gasa trebaju biti sinhronizovani. Na pola kvacila se dodaje malo gasa, otpusta se kvacilo i istovremeno dodaje jos malo gasa. Kako na kretanju, tako i na svakom saltanju.

Ako se kvacilo pri saltanju otpusti prije dodavanja gas, onda svi u autu stalno prave naklon naprijed, pa onda glava nazad kad dodje gas.

Ovo je jedna od najcescih gresaka koju vidjam, nedostatak sinhronizacije kvacila i gasa.

P.S. ko jos bez gasa otpusta kvacilo na uzbrdici....?
Last edited by Dozer on 07/09/2025 18:11, edited 2 times in total.
gradskadjeca

#379 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by gradskadjeca »

Pritisni malo taj gas, nece se nista lose desiti. Kad si znao voziti golfa, znas i tog citroena

mozes ti to, samo izbaci tu losu naviku gdje pustas kvacilo prvo ( ne kreces na brdu)
Ispuhali :wink:
gradskadjeca

#380 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by gradskadjeca »

Dozer wrote: 07/09/2025 18:09

Pustanje kvacila i dodavanje gasa trebaju biti sinhronizovani. Na pola kvacila se dodaje malo gasa, otpusta se kvacilo i istovremeno dodaje jos malo gasa. Kako na kretanju, tako i na svakom saltanju.

Ako se kvacilo pri saltanju otpusti prije dodavanja gas, onda svi u autu stalno prave naklon naprijed, pa onda glava nazad kad dodje gas.

Ovo je jedna od najcescih gresaka koju vidjam, nedostatak sinhronizacije kvacila i gasa.

Oplakah. A dali ste mi stvarno dobrih savjeta. Istina, hocu sve savrseno. Ovo za Jajce je super ideja. Vozim ja sam, slusam lagano i muziku, ono opusten sam stvarno. A da sam ziceras, jesam.
Ci-Nick

#381 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Ci-Nick »

@gradskadjeca,

Mnogo puta sam pomagao početnicima da se oslobode.
Uvijek bi našao neki dobar parking, poligon koji ima i uzbrdice i dovoljno pravca da se prebaci do 3 brzine.
Ako nema poligona ima neka pusta cesta sa uzbrdicom i tu vježbaš kreni, stani i promjeni brzinu dok ne stekneš samopouzdanje, najčešće treba 4 do 6 sati.
Onda kada dobiješ osjećaj za kvačilo, rijesio si jedan od strahova, ostaje ti još nekih strahova, od bočnog parkiranja, promjene trake kad je gužva, preticanja, noćne vožnje na mokrom nepoznatom magistralnom putu, vožnje po snijegu, vožnje po ledu,...
Uglavnom, pouzdanog vozača bez 2 godine iskustva i pređenih 30.000 km nema.
Istina moglo bi i brze kad bi ima vježbe na pravim poligonima.
Treba osjetiti vozilo, treba naučiti pratiti saobraćaj, čitati misli drugih vozača.
Sretno!
Last edited by Ci-Nick on 07/09/2025 18:25, edited 1 time in total.
topcam
Vozim: uzbrdo

#382 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by topcam »

Neko ko u rikverc parkira.
kabal1337

#383 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by kabal1337 »

95% vozaca koji krecu preko pedala, ipak ti kvacilo drzi da se auto ne otkotrlja dok prebacis nogu sa kocnice na gas.
3% vozaca koristi pomoc pri kretanju, 2% ga odmah uhvati na vagu.

To cimanje glavom, se desi kad sklonis nogu sa kvacila kao da je on/off prekidac.
Dozer

#384 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Dozer »

topcam wrote: 07/09/2025 18:23

Jedino dizela i na ravnom. I tad to traje i traje... :D
Last edited by Dozer on 07/09/2025 18:46, edited 1 time in total.
nepass1

#385 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by nepass1 »

gradskadjeca wrote: 07/09/2025 16:18
dr_Evil wrote: 07/09/2025 15:20
gradskadjeca wrote: 07/09/2025 15:06 Cao svima. Sve receno ranije, frisak sam vozac, oko 2 mjeseca vozim. 46 mi je godina, polozio prije 20 ali nisam vozio, mozda 100 Km u 20 godina. Savladao sam strah nevjerovatan. Auto na kojem sam se obucavao ima hill assist, dakle kretanje pod rucnom, nista. Utegnuto auto, golf 7, nije mi se gasio. Na svom C3 II 1.6 blue hdi 55KW, nikako sa semafora da krenem kako treba, takodjer tesko pogodim kad je guzva kada u drugu, kada u prvu, kad mislim da je druga, pocne da se trese i znam da sam isao presporo za drugu, kad mislim da treba u prvu skontam da sam bio prebrz za prvu, zato vozim kvacilom. Ne znam jesam li presao 500 Km u ova 2 mjeseca, vozim samo vikendom po 2-3 sata i ponekad radnim danima. Da li prerano ocekujem napredak. Najduza voznja mi je bila, bingo-vogosca i jucer scc-westgate pa u grad. Ljutim se na sebe, odem kod energoinvesta na stupu, vjezbam i bude ok, ali u saobracaju opet problemi. Mislim ugasi se auto jednom u toku 2-3 voznje, nije bas drama, ali me taj jedan put iznervira. Kontam, kako sam toliko smotan. Maloprije stara gospodja u istom autu krenula sa semafora, traka pored, auspuh sam joj popusio :-D . Tromo nekako krecem, naucio sam da kad pustim kvacilo sacekam malo da se stabilizuje pa polako dodajem gas. Ako nista, jos mi niko nije zatrubio, nije bilo situacija gdje mogu reci, zamalo, defanzivno vozim i polako. Ali eto kontam kako da ufrstuljim kretanje iz prve brzine i magicnu granicu izmedju 1 i 2 brzine. Ne idem na posao autom, 4 Km mi je do posla i tramvajem brze dodjem.
Da li ipak trebam svaki dan da vozim radi vjezbe ?
Prvo daj nekome ko ima iskustva da ti provoza auto, mozda i nije do tebe nego do auta, a onda samo vjezba. Stariji si, ne ide to bas kao sa 18, jer sad pored one glave dole imas konacno i glavu gore. Ako vidis da ne ide onda nabavi sebi automatika i rijesi se svih tih problema. Ali bit ce to ok, niko se nije naucen rodio ;)

S vremenom ces nauciti da slusas motor i po zvuku osjetis kad treba malo vise pricuvati kvacilo i dodati gas, ili popustit. Ali danas imamo sva auta u automatik verziji, ne vjerujem da bih se mucio uciti manuelca.
Iskreno da ti kazem, kada sam ovo auto uzimao, dobar prijatelj mi je pozelio srecu na slijedeci nacin, neka je sa srecom i da ti slijedeci bude automatik. Mislim da cu sjesti ovih dana i dobro razmisliti o tome. Kcerka mi takodjer polaze za 6 mjeseci, ne zelim da prolazi kroz sta i ja, ako ne mora. Imam strpljenja, ali me sve vise nervira, pogotovo sto ne smijem otici negdje malo vise u brdo i to, a volim da idem po planinama.
Subota ili nedelja porani kad nema guzve i uci kako se vozi taj c3. Vise vozi dok se ne ustelas. Nauci/upoznaj svoje auto. Gdje hvata kvacilo, koliko u rikverc mozes prici zidu, koliko naprijed ti ostane prostora kad parkiras, kad da saltas u drugu trecu itd
Odes na neku malu uzbrdicu i izvjezbaj rucnu. Sve su to stvari koje vremenom skontas.
Ja 9g vozio fabiju do 2018, prije par mjeseci kaze kolegica haj mi se ti paralelno uparkiraj, istu fabiju. Ko debil jedva utrefio, navikao na svoje novo auto
Dozer

#386 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Dozer »

kabal1337 wrote: 07/09/2025 18:33

95% vozaca koji krecu preko pedala, ipak ti kvacilo drzi da se auto ne otkotrlja dok prebacis nogu sa kocnice na gas.
3% vozaca koristi pomoc pri kretanju, 2% ga odmah uhvati na vagu.

To cimanje glavom, se desi kad sklonis nogu sa kvacila kao da je on/off prekidac.
To sam i rekao. Kvacilo na pola, sto je kod ispravnog auta pocetak odvajanja lamele, i onda malo gasa.
A cimanje glavom - da. Naglo otpustanje kvacila, plus nema gasa, i eto klanjanja.
muha_sa

#387 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by muha_sa »

Kod Viktorke na semaforu haman svi stanu u ravnici jer ne smiju u brdo :-) semafor u vrh glave 4 auta pušta i kad se upali zeleno jedno jal dva uspiju proc i kapak :-)
Da su polagali na ficoliniju ko ja mogli bi pod rucnom krenut taman da stanu u vrh Mojmila brda :D
NediM17

#388 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by NediM17 »

muha_sa wrote: 07/09/2025 18:48 Kod Viktorke na semaforu haman svi stanu u ravnici jer ne smiju u brdo :-) semafor u vrh glave 4 auta pušta i kad se upali zeleno jedno jal dva uspiju proc i kapak :-)
Da su polagali na ficoliniju ko ja mogli bi pod rucnom krenut taman da stanu u vrh Mojmila brda :D
I dva debela drota po 100 kg.
muha_sa

#389 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by muha_sa »

NediM17 wrote: 07/09/2025 18:51
muha_sa wrote: 07/09/2025 18:48 Kod Viktorke na semaforu haman svi stanu u ravnici jer ne smiju u brdo :-) semafor u vrh glave 4 auta pušta i kad se upali zeleno jedno jal dva uspiju proc i kapak :-)
I dva debela drota po 100 kg.
:lol:

Baš tako--moj jaran u sred zime polago--nije ni kreno s mjesta pao :lol: drot šinjelom pokrio zategnutu rucnu :lol:
Ci-Nick

#390 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Ci-Nick »

Gledam fiću prije par dana i ne mogu da vjerujem da se nas petoro znalo ugurati.
Ja obuku imao na onoj sa kontra vratima, sto se otvaraju na blatobranu.
Dozer

#391 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Dozer »

I ti na figuaru :D
Danas kad bi ljudima dao fijuka, izginuli bi na prvoj krivini, jer se volan ne vraca sam :lol:

Najtragicnije je sto puno ljudi ne poznaje svoj auto. Mislim da sva auta od 2011-12 imaju HAC (Hill Assist Control - Pomoc pri kretanju uzbrdo), sto znaci da ce auto automatski stajati 2-3 sec. nakon pustanja kocnice, sto je sasvim dovoljno vremena za pustanje kvacila, dodavanje gasa i kretanje.

Drugi par rukava je ono u glavi i neznanje kretanja s rucnom.
Last edited by Dozer on 07/09/2025 19:03, edited 1 time in total.
muha_sa

#392 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by muha_sa »

Ci-Nick wrote: 07/09/2025 18:58
Gledam fiću prije par dana i ne mogu da vjerujem da se nas petoro znalo ugurati.
Ja obuku imao na onoj sa kontra vratima, sto se otvaraju na blatobranu.

I ja na takvom :D moja obuka bila --hajmo do Ilijaša, Podlugova i okolnih mjesta :D
Par casova po gradu a polazna za polaganje bila ispred Zemaljskog muzeja :D vozika okolo pa veli hajd preko Vrbanje mosta pa desno i onda prva lijevo pored benziske na vrh pa kreni pod rucnom :-)
Nocna--Vilsonovim pod svjetlima--par puta duga kratka i hajd vozdra :D
topcam
Vozim: uzbrdo

#393 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by topcam »

Dozer wrote: 07/09/2025 18:41
topcam wrote: 07/09/2025 18:23

Jedino dizela i na ravnom. I tad to traje i traje... :D
Nije mi jasno, o cemu pises?!
Dozer wrote: 07/09/2025 15:59 Vidim puno "mehanickih" savjeta, ali nakon 34 g. iskustva, od cega 28 profesionalnog, i vozanja svega i svacega u vise od 1.1M km
Prelazima i mi drugi tu kilometrazu "priblizno" ono sto nas dijeli od profesionalaca je da nemamo svakodnevi utovar i istovar nego
3-4 puta godisnje kad idemo na odmor. Ti profesionalno mozes voziti ministra, mozes i kamion.

Ovaj se nakon 20 godina sjetio pitati na forumu sta i kako. Neka ide u autoskolu i plati dodatne sate. Dijete danas polozi vozacki i sutra sa rajom na more.
Dozer

#394 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Dozer »

Vala ni ministre, a ni kamione :lol:

I samo covjeka (a i mnoge druge, Laude) savjetujem iz licnog iskustva.

A danasnje auto skole.... kad vidim sta i kako mnogi uce ljude, lijepo bih svako malo mog'o nalemat instruktora. Ili bolje reci "instruktora"

Jedno 300x sam na raznim temama rekao da voznja nije samo znati okretati volan, saltati i driblati papucice, nego jos gomila drugih stvari.
Last edited by Dozer on 07/09/2025 19:32, edited 1 time in total.
ZoomZoomKiwi

#395 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by ZoomZoomKiwi »

Samo opušteno i bez straha, naravno sa zdravom dozom opreza. Ne boj se brzine, osjeti auto, uspostavi kontrolu nad njim. I samo nizanje kilometara. Svaki dan, svaki vikend, izleti, vozanje, onako besciljno, samo nek idu kilometri.

Za iskustvo nema zamjene.

Ali ne smiješ biti u grču, džabe ti i milioni km ako si u grču nakon svega što prođeš, onda bolje nemoj ni voziti.
Dozer

#396 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Dozer »

ZoomZoomKiwi wrote: 07/09/2025 19:31 Samo opušteno i bez straha, naravno sa zdravom dozom opreza. Ne boj se brzine, osjeti auto, uspostavi kontrolu nad njim. I samo nizanje kilometara. Svaki dan, svaki vikend, izleti, vozanje, onako besciljno, samo nek idu kilometri.

Za iskustvo nema zamjene.

Ali ne smiješ biti u grču, džabe ti i milioni km ako si u grču nakon svega što prođeš, onda bolje nemoj ni voziti.
:thumbup:

Moja zena polozila prije 20 g., vozala 20x, i rekla - ne mogu ja ovo, nije za mene. I to je to.
Naravno, kao i svaka, sa suvozacevog sjedista zna sve :lol:
kabal1337

#397 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by kabal1337 »

Glupost,
auto je najlakse voziti brzo i na otvorenom putu. Gdje gledaju oci tu auto ide.

Najteze je voziti auto sporo, micat ga milimetar po milimetar na velikom nagibu, imati kontrolu i znati manevrisati. I to je ono sto treba savladati. To je ono sto ce te kao novog vozaca iznova i iznova testirati i lomiti.

Otvoreni put je da vidis gust voznje i slobodu kad posjedujes auto tj. da mozes negdje otici.

Na otvorenoj cesti gledas samo put, stani, kreni, stani na uzbrdici, usporiti na skoro zaustavljanjeni drzat ga na uzbrdici par sekundi na vagi je najteze.
Last edited by kabal1337 on 07/09/2025 20:55, edited 1 time in total.
nivla

#398 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by nivla »

prva voznja mi je bila po gradu, nakon 20 minuta voznje po parkingu, drugu voznju me instruktor na vratnik natjerao, trece se sjecam da je bila otvorena voznja prije koje je trenirana vaga u guzvi s otoke prema buca potoku, pa me onda spustio na stupsku petlju da mogu do brze ceste, nije me stedio i hvala mu, kao dodatnu vjezbu, cesto me provlacio po parkingu u hrasnom izmedju robota i zgrade u kojoj zivi clan predsjednistva iz reda hrvatskoga naroda
generalno djeluje puno lakse voziti na otvorenoj cesti i autoputu ali je i mogucnost da mali trzaj napravi sranje puno veca na 80+ nego na 30-50 kmh
kabal1337

#399 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by kabal1337 »

nivla wrote: 07/09/2025 20:54 prva voznja mi je bila po gradu, nakon 20 minuta voznje po parkingu, drugu voznju me instruktor na vratnik natjerao, trece se sjecam da je bila otvorena voznja prije koje je trenirana vaga u guzvi s otoke prema buca potoku, pa me onda spustio na stupsku petlju da mogu do brze ceste, nije me stedio i hvala mu, kao dodatnu vjezbu, cesto me provlacio po parkingu u hrasnom izmedju robota i zgrade u kojoj zivi clan predsjednistva iz reda hrvatskoga naroda
generalno djeluje puno lakse voziti na otvorenoj cesti i autoputu ali je i mogucnost da mali trzaj napravi sranje puno veca na 80+ nego na 30-50 kmh
ma cini ti se, nece trzaj tako lahko poslati auto u ogradu. To mora biti zestok trzaj.
izadji na ap pa slodno trzaj malo volanom lijevo desno. nista se nece lose dogoditi pa cak i kada kisa pada.

Po mokrom da krenes trzat sa kombinacijom kocnice gdje ti se odradi transfer tezine naprijed eh tu moze doci do plesanja al opet esp, asr i ostala cuda spasavaju mnoge kaskadere.
Dozer

#400 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Dozer »

kabal1337 wrote: 07/09/2025 20:48 Glupost,
auto je najlakse voziti brzo i na otvorenom putu. Gdje gledaju oci tu auto ide.

Najteze je voziti auto sporo, micat ga milimetar po milimetar na velikom nagibu, imati kontrolu i znati manevrisati. I to je ono sto treba savladati. To je ono sto ce te kao novog vozaca iznova i iznova testirati i lomiti.

Otvoreni put je da vidis gust voznje i slobodu kad posjedujes auto tj. da mozes negdje otici.

Na otvorenoj cesti gledas samo put, stani, kreni, stani na uzbrdici, usporiti na skoro zaustavljanjeni drzat ga na uzbrdici par sekundi na vagi je najteze.
Drzati auto na vagi na uzbrdici je smrt za lamelu.
Na otvorenoj cesti gledas i saobracaj ispred i iza sebe, nadolazeca vozila, bocna seoska ukljucenja i skretanja, krivine i kako uci i izaci iz njih (pogotovo ako ne poznajes cestu), itd.itd.

Bez ljutnje, ali ovo kako ti opisujes voznju pokazuje da sve to shvatas suvise olako.
OK je biti opusten, ali ako vec savjetujes nekoga, sto je ovdje slucaj, onda moras biti puno precizniji i detaljniji.
Reci pocetniku da izadje na AP i da malo trza volanom desno-lijevo pri 120-130 kmh, malo je pogresno.
Post Reply