Kada fizicari kazu da prazan prostor nije prazan, oni obicno misle na kvantne fluktuacije i nultu tacku energije, a ne na fotone koje emitiraju zvijezde (ista stvar sa EM silama, jer su fotoni nosioci elektromagnetisma). Fotoni koje vidimo jesu energija, ali oni su prolazni i ovise o izvorima, dok je zero point energija prisutna i u potpunom mraku bez ikakvog izvora svjetlosti. Dakle cak i da se ugase sve zvijezde, prostor ne bi bio “apsolutno nista”; postojala bi kvantna polja kao i tamna energija.Dozer wrote: ↑04/09/2025 08:56 Ne pratim ta desavanja na naucnoj sceni, ali cini mi se da sam jos prije par godina nekome od ovih pokusavao objasniti da svemir, preciznije prazni prostor izmedju nebeskih tijela, u stvari nije prazan u smislu apsolutne nule, tj. da nema nicega, i da uvijek postoji neka energija, bez obzira koliko zanemarivo mala bila.
Ovo je i sasvim logicno da mora biti tako, ako ni zbog cega drugog, a ono jer se fotoni nalaze u cijelom svemiru. Da nije tako, mi ne bismo vidjeli nijednu jedinu drugu zvijezdu ili drugo svemirsko tijelo jer bi u svemiru bio apsolutni mrak. Sve bi izgledalo kao nama nevidljiva crna rupa.
O magnetizmu da ne pricamo.
Medjutim, tesko je o ovome pricati s indoktriniranim umom koji sve posmatra iz vec zabetornirane vizure i kroz tacno odredjenu prizmu.
Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
- Voddaa
#6001 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
- Dozer
#6002 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Naravno. Ja sam samo pokusao ukazati na vidljivu energiju, da se lakse shvati.Voddaa wrote: ↑04/09/2025 09:49Kada fizicari kazu da prazan prostor nije prazan, oni obicno misle na kvantne fluktuacije i nultu tacku energije, a ne na fotone koje emitiraju zvijezde (ista stvar sa EM silama, jer su fotoni nosioci elektromagnetisma). Fotoni koje vidimo jesu energija, ali oni su prolazni i ovise o izvorima, dok je zero point energija prisutna i u potpunom mraku bez ikakvog izvora svjetlosti. Dakle cak i da se ugase sve zvijezde, prostor ne bi bio “apsolutno nista”; postojala bi kvantna polja kao i tamna energija.Dozer wrote: ↑04/09/2025 08:56 Ne pratim ta desavanja na naucnoj sceni, ali cini mi se da sam jos prije par godina nekome od ovih pokusavao objasniti da svemir, preciznije prazni prostor izmedju nebeskih tijela, u stvari nije prazan u smislu apsolutne nule, tj. da nema nicega, i da uvijek postoji neka energija, bez obzira koliko zanemarivo mala bila.
Ovo je i sasvim logicno da mora biti tako, ako ni zbog cega drugog, a ono jer se fotoni nalaze u cijelom svemiru. Da nije tako, mi ne bismo vidjeli nijednu jedinu drugu zvijezdu ili drugo svemirsko tijelo jer bi u svemiru bio apsolutni mrak. Sve bi izgledalo kao nama nevidljiva crna rupa.
O magnetizmu da ne pricamo.
Medjutim, tesko je o ovome pricati s indoktriniranim umom koji sve posmatra iz vec zabetornirane vizure i kroz tacno odredjenu prizmu.
Edit: Sad cekamo da nam Smrle pokaze sve ovo u Kur'anu...
-
teodati
#6003 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Već sam barem desetak puta odgovorio gdje je i kako nastala ta inteligencija, na onoj temi ovdje na filozofiji o mojoj "teoriji svega", pa koliko puta to treba ponoviti, neverjetno.Dozer wrote: ↑03/09/2025 21:51 Pa naravno da se za kompletan odgovor mora znati kako je sve pocelo. Ali - to ne znamo, a ni tvoja teorija o svjetlosnoj inteligenciji ne daje odgovor na to, jer ni ti nemas odgovor KAKO je nastala ta famozna prva inteligencija.
Dakle, i ti se zapravo vrtis s nama u istom krugu, samo sto mislis da imas nekakav odgoovor koji sve objasnjava, ali u stvari - nemas. Isto kao i vjernici za boga.
Jer, tvoja teorija nije nista drugacija od teorije o bogu.
Kako religije imaju postavku u kojoj nemaju odgovor ko ili sta je bog, pa im se odgovor svodi na to da je on oduvijek, tako isto ni ti nemas odgovor na postanak te tvoje famozne prve inteligencije i svjetlosnih bica.
Imas li? Znas li kako su nastali? Gdje? Kad? Ko je njih stvorio?
Na svako pitanje, dakle ono glavno o postanku svega, daje se odgovor u mojoj teoriji, nema toga pitanja na koje nema odgovor, ali vi ni pitati ne znate prava pitanja, pa zašto da ja pitam umjesto vas, taman posla, ne morate ništa znati, pa se i dalje vrtite u krugu neznanja, oni koji će ipak htjeti nešto naučiti, znati će gdje to mogu uskoro čuti, e da.
-
teodati
#6004 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Gluposti pišeš, da su ti stari bilo što znali o postanku svega, i ti bi to danas znao, ali jok, upravo je suprotno, to je činjenica.Hakiz wrote: ↑03/09/2025 21:54 Opet onaj sa uzrokom svega u prostoru koji je tako veliki da je nula. Beskonačno je mali tako da sve sadrži. U njemu se kreće tako da se žuri polako. Kada hoćeš desno, kreneš malo ljevlje. I obratno, e da.
Vidi, stari Grci su imali bogove (Zevsa i kompaniju), ali su imali i očeve i majke bogova, Titane. Tako da ta ideja o uzroku svega pa i bogova nije tvoja, postoji duže od 3.000 godina.
Za razliku od tebe, oni su svoje ideje objavili. Davno. A i njihove ideje imaju više smisla.
Seveda.
- Dozer
#6005 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Supljiras ukrug.
Ti si napisao da je to prvo nastalo, ali ne i kako, od cega, gdje tacno.
Tako da...ne, nisi ti odgovorio na to, niti mozes jer ne znas.
Ti si napisao da je to prvo nastalo, ali ne i kako, od cega, gdje tacno.
Tako da...ne, nisi ti odgovorio na to, niti mozes jer ne znas.
-
Hakiz
#6006 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ništa ti ne pomaže, koncepti koje hoćeš da predstaviš kao tvoje, originalne, koji će mijenjati svijet itd, stari su nekoliko hiljada godina.teodati wrote: ↑04/09/2025 20:48Gluposti pišeš, da su ti stari bilo što znali o postanku svega, i ti bi to danas znao, ali jok, upravo je suprotno, to je činjenica.Hakiz wrote: ↑03/09/2025 21:54 Opet onaj sa uzrokom svega u prostoru koji je tako veliki da je nula. Beskonačno je mali tako da sve sadrži. U njemu se kreće tako da se žuri polako. Kada hoćeš desno, kreneš malo ljevlje. I obratno, e da.
Vidi, stari Grci su imali bogove (Zevsa i kompaniju), ali su imali i očeve i majke bogova, Titane. Tako da ta ideja o uzroku svega pa i bogova nije tvoja, postoji duže od 3.000 godina.
Za razliku od tebe, oni su svoje ideje objavili. Davno. A i njihove ideje imaju više smisla.
Seveda.![]()
Stari su znali koliko su tada mogli znati. Nećeš vjerovati, i prije tebe su ljudi razmišljali. Tužno je da ti danas, nekoliko hiljada godina poslije, ne znaš ništa više od njih. Recikliraš njihove koncepte.
Nikakva količina bezobrazluka ti neće pomoći da sakriješ tu činjenicu.
-
teodati
#6007 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Čitaj pažljivo onu temu na filozofiji o mojoj "teoriji svega", i baš sve tamo piše, i kako, i od čega i kojim redoslijedom je sve nastalo, ne sve detaljno, ali je ama baš na sve općenito odgovoreno, čak i to koliko ima NIŠTA glavnih veličina, ali, što se može kada netko ne čita s razumijevanjem, samo kažem.
Prazan prostor, kvantne fluktuacije, a to je kao nastalo samo od sebe, e hebi ga, zdravo pameti.
Ateisti su ljudi koji žele shvatiti neku knjigu, ili shvatiti neki film, ali čitaju knjigu, ili gledaju film pri kraju, i onda na veliko i na široko o tome raspredaju, nikako da shvate konačno da ako žele nešto razumjeti, moraju i čitati i gledati od početka.
Možda jednom to i shvate, samo kada, to je veliko pitanje.
E da!
-
teodati
#6008 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
I znali su kako je iz doslovnoga NIŠTA sve nastalo?Hakiz wrote: ↑04/09/2025 20:57Ništa ti ne pomaže, koncepti koje hoćeš da predstaviš kao tvoje, originalne, koji će mijenjati svijet itd, stari su nekoliko hiljada godina.teodati wrote: ↑04/09/2025 20:48Gluposti pišeš, da su ti stari bilo što znali o postanku svega, i ti bi to danas znao, ali jok, upravo je suprotno, to je činjenica.Hakiz wrote: ↑03/09/2025 21:54 Opet onaj sa uzrokom svega u prostoru koji je tako veliki da je nula. Beskonačno je mali tako da sve sadrži. U njemu se kreće tako da se žuri polako. Kada hoćeš desno, kreneš malo ljevlje. I obratno, e da.
Seveda.![]()
Stari su znali koliko su tada mogli znati. Nećeš vjerovati, i prije tebe su ljudi razmišljali. Tužno je da ti danas, nekoliko hiljada godina poslije, ne znaš ništa više od njih. Recikliraš njihove koncepte.
Prvi glas.
Ak je tak, onda je nemam kaj više za reći, jer svi sve znate.
Jedino ak nije tak, onda je to sasvim druga priča, a ti pišeš gluposti.
Bez zamere!
-
Hakiz
#6009 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Vidi, tebi je osnovna logika strana. Da ti pokušam objasniti:teodati wrote: ↑04/09/2025 21:08I znali su kako je iz doslovnoga NIŠTA sve nastalo?Hakiz wrote: ↑04/09/2025 20:57Ništa ti ne pomaže, koncepti koje hoćeš da predstaviš kao tvoje, originalne, koji će mijenjati svijet itd, stari su nekoliko hiljada godina.
Prvi glas.
Bez zamere!![]()
Na temi o bogu izvališ da se njegovo nepostojanje dokazuje.
U čemu ti je sukob sa logikom? U tome da ne možeš dokazivati da bog ne postoji ako nemaš uopšte pojam o bogu. Da bi imao pojam o bogu neko samu ideju boga, pa i taj pojam mora izmisliti. Dakle, neko mora reći "Ima boga". Onog trenutka kada to kaže, na sebe preuzima odgovornost da tu tvrdnju dokaže. Time skida odgovornost da se dokaže nepostojanje, čini ga besmislenim. Tako da se uvijek dokazuje tvrdnja, afirmacija. Inače si vjernik besmislenosti, na primjer dijeljenja sa 0, pa ne čudi takva greška u osnovama logike s tvoje strane.
Onaj koji ne poznaje osnovne aksiome ne može nikome ništa reći o logici, filozofiji. Zapravo, može, ali ozbiljnost rečenog je na nivou djeteta koje tek uči govoriti. I zbog toga, naravno, bez zamere. Ko se može na takvog naljutiti?
To bi bilo, zapravo, sve šta bih ti mogao reći.
Ostaj mi zdravo u nultom prostoru, e da.
-
teodati
#6010 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ja znam sve o Bogu, jel sada jasnije, nije, dobro, kada to dokažem će ti biti jasno, kraj priče.Hakiz wrote: ↑04/09/2025 21:24Vidi, tebi je osnovna logika strana. Da ti pokušam objasniti:teodati wrote: ↑04/09/2025 21:08I znali su kako je iz doslovnoga NIŠTA sve nastalo?Hakiz wrote: ↑04/09/2025 20:57
Ništa ti ne pomaže, koncepti koje hoćeš da predstaviš kao tvoje, originalne, koji će mijenjati svijet itd, stari su nekoliko hiljada godina.
Prvi glas.
Bez zamere!![]()
Na temi o bogu izvališ da se njegovo nepostojanje dokazuje.
U čemu ti je sukob sa logikom? U tome da ne možeš dokazivati da bog ne postoji ako nemaš uopšte pojam o bogu. Da bi imao pojam o bogu neko samu ideju boga, pa i taj pojam mora izmisliti. Dakle, neko mora reći "Ima boga". Onog trenutka kada to kaže, na sebe preuzima odgovornost da tu tvrdnju dokaže. Time skida odgovornost da se dokaže nepostojanje, čini ga besmislenim. Tako da se uvijek dokazuje tvrdnja, afirmacija. Inače si vjernik besmislenosti, na primjer dijeljenja sa 0, pa ne čudi takva greška u osnovama logike s tvoje strane.
Onaj koji ne poznaje osnovne aksiome ne može nikome ništa reći o logici, filozofiji. Zapravo, može, ali ozbiljnost rečenog je na nivou djeteta koje tek uči govoriti. I zbog toga, naravno, bez zamere. Ko se može na takvog naljutiti?
To bi bilo, zapravo, sve šta bih ti mogao reći.
Ostaj mi zdravo u nultom prostoru, e da.
- Dozer
#6011 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Znam i ja sve o bogu, ali i bogovima.
Objasnim ti detaljno kad procitam tvoju knjigu.
Objasnim ti detaljno kad procitam tvoju knjigu.
-
Hakiz
#6012 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ma, ja sam sve sigurniji da je teodati zajebant, vidi kako se kačimo na njegovo pisanje, pa nastavlja. A ne vjeruje stvarno u ono šta piše. Komičar. Provokator. Trol. Nazovi kako hoćeš.
Bilo da je to, bilo da stvarno vjerije u svoje besmislice, rezultat je isti: Nema smisla raspravljati sa njim.
Seveda.
-
belfy
#6013 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
moguce, ali tebi problem stavaraju drugi. ne samo ateisti, nego i Zehran/Smrle. ali, kao sto vec prije rekoh, vi vjesto izbjegavate da sukobite argumente, nego cekate da vidite kome se prikljuciti... tuzno, ali razumljivo.
-
belfy
-
teodati
#6015 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Da tebi malo bolje ide logika, i ti bi nešto od prve shvatio o čemu ja govorim, isto tako nećeš učiti, onda dobro, ostaj u svojem vjerovanju, zapravo neznanju, ak si s time sretan kome ljepše nego tebi, ne moraš se mučiti ni bilo što učiti, svako znanje treba muku i rad, a osobito ono najveće, znanje o svemu postojećem, ak je tebi to zajebavanje, onda ok, pozdrav.Hakiz wrote: ↑05/09/2025 00:01Ma, ja sam sve sigurniji da je teodati zajebant, vidi kako se kačimo na njegovo pisanje, pa nastavlja. A ne vjeruje stvarno u ono šta piše. Komičar. Provokator. Trol. Nazovi kako hoćeš.
Bilo da je to, bilo da stvarno vjerije u svoje besmislice, rezultat je isti: Nema smisla raspravljati sa njim.
Seveda.
-
teodati
#6016 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Kome će se svi priključiti je već davno odlučeno, meni, jer se prije ili kasnije svi istini priključe, bez iznimke, dakako treba vremena za to, ali zato i jeste ovo na forumu samo najava svega toga, e da.
-
teodati
#6017 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Haha, to ćeš moći kada ju pročitaš, ali je još bitnije da sve to razumiješ, i to u najmanje detalje, i tek kad godinama to sve shvatiš, moći ćeš i ti govoriti istinu o svemu postojećem, prije ne.
-
belfy
#6018 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
jah...teodati wrote: ↑05/09/2025 19:09Kome će se svi priključiti je već davno odlučeno, meni, jer se prije ili kasnije svi istini priključe, bez iznimke, dakako treba vremena za to, ali zato i jeste ovo na forumu samo najava svega toga, e da.![]()
-
Hakiz
#6019 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Sada je sigurno da trolašteodati wrote: ↑05/09/2025 19:09Kome će se svi priključiti je već davno odlučeno, meni, jer se prije ili kasnije svi istini priključe, bez iznimke, dakako treba vremena za to, ali zato i jeste ovo na forumu samo najava svega toga, e da.![]()
-
teodati
#6020 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Znači kada se objavi službeno istina o svemu, ti ju nećeš prihvatiti, ostati ćeš u neznanju, ne bih rekao, dapače.
-
Hakiz
#6021 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
-
teodati
#6022 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Potvrđeno da nećeš biti jedini koji ćeš i dalje vjerovati u bajke, garant!
- apsidejzi
#6023 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Evo jednog zanimljivog otkrica koje ce poboljsati nase razumjevanje nastanka i razvoja zivota na Zemlji. Da sumiram: primordijalna supa NIJE IMALA potrebne sastojke za nastanak zivota!
https://www.universetoday.com/articles/ ... from-space
Naucnici danas poprilicno dobro razumiju mehanizam nastanka Suncevog sistema. Prije njega je postojalo drugo sunce tj velika zvijezda koja je izgorila i onda eksplodirala i ciji materijal se rasprsio po okolini. Dio tog materijala je zavrsio kao danasnje Sunce (hidrogen) a tezi elementi su se rasprsili i od toga je nastalo danasnjih osam planeta. Zemlja koja je nastala prije 4,5 milijarde godina NIJE imala atome koji su potrebni za zivot. To je ova studija dokazala. To znaci da zivot nije nastao na orginalnoj zemlji i tzv primordijalnoj supi. Zemlja je jednostavno bila prevruca da bi gradivni elementi zivota opstali.
Medjutim, isto ovo istrazivanje je lociralo momenat koji je donio elemente potrebne za zivot na Zemlju. Naime, to se deseilo nekih 100 miliona godina nakon formiranja Zemlje. Paralelno sa njom, formirala se jos jedna planeta malo dalje od Sunca ali ne toliko daleko od Zemlje. Taman dovoljno daleko da se stigne ohladiti i uspije zadrzati vodu. Ta planeta se naziva Theia i nastala je paralelno sa Zemljom a zatim sudarila sa njom nekih 100 miliona godina kasnije. Taj sudar je donio hemijske elemente potrebne za zivot a iz tog sudara se rodio i nas Mjesec kojeg imamo.
Ovo otkrice je bitno jer sada imamo dokaz da zivot nije mogao nastati prije tog sudara i naucnici se mogu fokusirati na drugi period koji je malo kasnije dosao. Prica o nastanku i razvoju zivota je kompleksna prica koja se razvijala milijardama godina. Ovdje pricamo o 100 miliona godina. Sad znamo da se nista nije desilo u prvih sto miliona godina, sto je veliko.
Naucnici danas poprilicno dobro razumiju mehanizam nastanka Suncevog sistema. Prije njega je postojalo drugo sunce tj velika zvijezda koja je izgorila i onda eksplodirala i ciji materijal se rasprsio po okolini. Dio tog materijala je zavrsio kao danasnje Sunce (hidrogen) a tezi elementi su se rasprsili i od toga je nastalo danasnjih osam planeta. Zemlja koja je nastala prije 4,5 milijarde godina NIJE imala atome koji su potrebni za zivot. To je ova studija dokazala. To znaci da zivot nije nastao na orginalnoj zemlji i tzv primordijalnoj supi. Zemlja je jednostavno bila prevruca da bi gradivni elementi zivota opstali.
Medjutim, isto ovo istrazivanje je lociralo momenat koji je donio elemente potrebne za zivot na Zemlju. Naime, to se deseilo nekih 100 miliona godina nakon formiranja Zemlje. Paralelno sa njom, formirala se jos jedna planeta malo dalje od Sunca ali ne toliko daleko od Zemlje. Taman dovoljno daleko da se stigne ohladiti i uspije zadrzati vodu. Ta planeta se naziva Theia i nastala je paralelno sa Zemljom a zatim sudarila sa njom nekih 100 miliona godina kasnije. Taj sudar je donio hemijske elemente potrebne za zivot a iz tog sudara se rodio i nas Mjesec kojeg imamo.
Ovo otkrice je bitno jer sada imamo dokaz da zivot nije mogao nastati prije tog sudara i naucnici se mogu fokusirati na drugi period koji je malo kasnije dosao. Prica o nastanku i razvoju zivota je kompleksna prica koja se razvijala milijardama godina. Ovdje pricamo o 100 miliona godina. Sad znamo da se nista nije desilo u prvih sto miliona godina, sto je veliko.
-
Zehran82
#6024 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
previse si se ti navukao na tu evoluciju i uzdas se u nju kao da je ona ociti fakt.....a to je veliki corak, bajka za odrasle.apsidejzi wrote: ↑09/09/2025 13:13 Evo jednog zanimljivog otkrica koje ce poboljsati nase razumjevanje nastanka i razvoja zivota na Zemlji. Da sumiram: primordijalna supa NIJE IMALA potrebne sastojke za nastanak zivota!
De mi reci kada je Theu udarila druga planeta i donijela zeljeznu jezgru koju sada imamo i cini nasu zemlju , ujedno se dobije zeljezna jezgra, dobili nagib, i dobili mjesec kao stabvilizator zemljine ose da ne voblira previse.
kako to da u Kuranu naznaceno da je zeljezna jezgra u centru zemlje na 5100 kilometara od povrsine zemlje, kako to moj vrli druze ateisticki ?
-
broj dva
#6025 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Dosadan si vise sa kuranom, to je tvoj fetis ali nije moj. Slobodno vjeruj u boga i smatraj da je kuran sveta knjiga i bozja rijec ali ne zaboravi da u to moras VJEROVATI (faith) jer istinitost osnovne tvrdnje kurana (da postoji bog stvaraoc koji se pleka u ljudske sudbine) nije dokazana, tako da ostaje u domenu vjerujes (kao ti) ili ne vjerujes (kao ja)
A teorija evolucije je drugacija zvjerka, nemas sta vjerovati ili ne vjerovati, samo je pitanje da li je shvatas ili ne i ako je shvatas, da li si tako dogmatski ispranog mozda da je odbacujes uprkos tome sto je shvatas.
Da ponovim sta ti je vec receno, pola moderne medicine i biologije se zasniva na cinjenicama koje proilaze iz teorije evolucije, eksperimentalno i oberzvaciono potrvdnjeno hiljadu puta ali eto ti i razni kreacionosti i slicni dogmatici ste se nasli da je pobijete, zao mi je vase djece...
A teorija evolucije je drugacija zvjerka, nemas sta vjerovati ili ne vjerovati, samo je pitanje da li je shvatas ili ne i ako je shvatas, da li si tako dogmatski ispranog mozda da je odbacujes uprkos tome sto je shvatas.
Da ponovim sta ti je vec receno, pola moderne medicine i biologije se zasniva na cinjenicama koje proilaze iz teorije evolucije, eksperimentalno i oberzvaciono potrvdnjeno hiljadu puta ali eto ti i razni kreacionosti i slicni dogmatici ste se nasli da je pobijete, zao mi je vase djece...