English Premier League

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

vaučer

#62151 Re: English Premier League

Post by vaučer »

Daj nemojte ih porediti ni u šali. Guardiola je igrao s cheat kodovima i kiseo je gubitnik - ali je generacijski talent, pobjednik i bez obzira na to kako je sastavio ekipu - je dominirao najjaču ligu na svijetu. Četiri jebena naslova u nizu. Da nije bilo Kloppa u njegovom primeu bilo bi deset u nizu.
LSD

#62152 Re: English Premier League

Post by LSD »

ultima_palabra wrote: 03/09/2025 19:46 Arteta je vjerovatno dosegao svoj trenerski maksimum, tesko on moze nesto bolje od ovoga trenutno.

Pep je Pep, ali izgleda da nije dobar izbor kad treba raditi smjenu generacija. Ne dajem ni jednom ni drugom jos puno na trenutnim poslovima.
Pep i smjena generacije :-) to dvoje ne moze zajedno ni na igrici FM :mrgreen:
Last edited by LSD on 03/09/2025 21:43, edited 1 time in total.
LSD

#62153 Re: English Premier League

Post by LSD »

challmander wrote: 03/09/2025 18:46
LSD wrote: 03/09/2025 17:39
MarlboroGold wrote: 03/09/2025 08:25 Artetin problem je sličan kao i Pepov samo što je Artetina ekipa stabilnija i nema previše oscilacija.

I jedna i druga ekipa su robotizirane do te mjere da ne dozvoljavaju igračima slobodu. Bio bi Arsenal dosta kreativniji u napadu da ima te slobode koju ne mogu ispoljavati. Eventualno to dozvoljava donekle Saki i Martinelliju, ali i oni djeluju kao roboti vrlo često. O veznom redu da ne govorim.

Ovo je ono što mene kod Artete najviše nervira i to je krenulo sa povredom Odegaarda i Sake prošle sezone i nikako da se toga otarase. Ugušio je igrače slično kao što je Pep ugušio Fodena i još neke koji su prvih par sezona ubijali na terenu.

Mislim da će i Eze dobiti sličan tretman možda ne u ovoj sezoni, ali od naredne gotovo sigurno.

Koliko je Arteta dobar Arsenalu u smislu stabilnosti i dobre strukture na terenu koja nam je nedostajala skoro 2 decenije u prošlosti toliko nedostaje i ono što nas je krasilo od Wenger ball do ostalog. Arsenal djeluje previše dosadno na terenu. Svide mi se tek kad prime prvi gol pa ganjaju nedostatak. Kad povedu od prvog gola do svakog sljedećeg sve je ista ta robotizirana igra. U 90% slučajeva znam šta će koji igrač uraditi osim eventualno Sake.
Jedina razlika je u tome sto je Pep osvojio 6 titula EPL, LP i kamion nekih kupova...dok se njegov wannabe klon zadovoljio sa jednim kupom za 6 godina rada u Arsenalu.
Razlika je sto je Pep preuzeo sampionsku ekipu dok je Arteta preuzeo ekipu u raspadu i klub koji nije prije toga 3 godine u top 4 zavrsio.
Kakvu crnu sampionsku ekipu.
Pep je preuzeo ekipu koja je sezonu ranije jedva zavrsila na 4 mjestu, u sezoni kada je nekakav Leicester bio sampion :-)
challmander

#62154 Re: English Premier League

Post by challmander »

LSD wrote: 03/09/2025 21:38
challmander wrote: 03/09/2025 18:46

Jedina razlika je u tome sto je Pep osvojio 6 titula EPL, LP i kamion nekih kupova...dok se njegov wannabe klon zadovoljio sa jednim kupom za 6 godina rada u Arsenalu.
Razlika je sto je Pep preuzeo sampionsku ekipu dok je Arteta preuzeo ekipu u raspadu i klub koji nije prije toga 3 godine u top 4 zavrsio.
Kakvu crnu sampionsku ekipu.
Pep je preuzeo ekipu koja je sezonu ranije jedva zavrsila na 4 mjestu, u sezoni kada je nekakav Leicester bio sampion :-)
Ma hajte molim vas, osvojili titulu dvije godine prije dolaska njegovog i opet je skrsio Boga oca na vec top ekipu.

Najprecjenjeniji trener modernog fudbala.
Karikaturist

#62155 Re: English Premier League

Post by Karikaturist »

Tako je, forum ce da mu sudi a ne tamo neki drugi ljudi :bih:
MarlboroGold

#62156 Re: English Premier League

Post by MarlboroGold »

MarlboroGold wrote: 03/09/2025 08:25 Artetin problem je sličan kao i Pepov samo što je Artetina ekipa stabilnija i nema previše oscilacija.

I jedna i druga ekipa su robotizirane do te mjere da ne dozvoljavaju igračima slobodu. Bio bi Arsenal dosta kreativniji u napadu da ima te slobode koju ne mogu ispoljavati. Eventualno to dozvoljava donekle Saki i Martinelliju, ali i oni djeluju kao roboti vrlo često. O veznom redu da ne govorim.

Ovo je ono što mene kod Artete najviše nervira i to je krenulo sa povredom Odegaarda i Sake prošle sezone i nikako da se toga otarase. Ugušio je igrače slično kao što je Pep ugušio Fodena i još neke koji su prvih par sezona ubijali na terenu.

Mislim da će i Eze dobiti sličan tretman možda ne u ovoj sezoni, ali od naredne gotovo sigurno.

Koliko je Arteta dobar Arsenalu u smislu stabilnosti i dobre strukture na terenu koja nam je nedostajala skoro 2 decenije u prošlosti toliko nedostaje i ono što nas je krasilo od Wenger ball do ostalog. Arsenal djeluje previše dosadno na terenu. Svide mi se tek kad prime prvi gol pa ganjaju nedostatak. Kad povedu od prvog gola do svakog sljedećeg sve je ista ta robotizirana igra. U 90% slučajeva znam šta će koji igrač uraditi osim eventualno Sake.
Pep fanboy, ja gledam trenutne ekipe i probleme sa kojima se susreću. U tim segmentima se mogu porediti.

Šta je ko osvojio i koliko taj argument nema veze sa ovom pričom.
LSD

#62157 Re: English Premier League

Post by LSD »

MarlboroGold wrote: 04/09/2025 12:37

Pep fanboy, ja gledam trenutne ekipe i probleme sa kojima se susreću. U tim segmentima se mogu porediti.

Arteta fanboy, napravio si neumjesno poređenje ta dva trenera pricom da su robotizirane njihove ekipe, da ne dozvoljavaju slobodu svojim igracima....pa sam se samo nadovezao da vidimo ko je sta osvojio u karijeri sa takvim trenerskim metodama....nista posebno.
Nemoj se sta ljutiti, ljubi te Facko :kiss:
MarlboroGold

#62158 Re: English Premier League

Post by MarlboroGold »

LSD wrote: 04/09/2025 14:12

Arteta fanboy, napravio si neumjesno poređenje ta dva trenera pricom da su robotizirane njihove ekipe, da ne dozvoljavaju slobodu svojim igracima....pa sam se samo nadovezao da vidimo ko je sta osvojio u karijeri sa takvim trenerskim metodama....nista posebno.
Druže... nemam ja vremena za te djetinjarije. Nemoj me više živ bio citirati.
To je vama tamo na Primeri nivo za vaše diskusije. Bio sam dovoljno jasan.
LSD

#62159 Re: English Premier League

Post by LSD »

MarlboroGold wrote: 04/09/2025 15:09

Al bio je dovoljno jasan :lol:

Preozbiljno shvatas forum, on i sluzi za pricu i citiranje....sta ti je druze, smiri se :maca:
ultima_palabra

#62160 Re: English Premier League

Post by ultima_palabra »

Meni su interesantni United i Chelsea… United 12 godina u kanalu, a Chelsea po nekoliko puta upadne u gabulu i izadje za taj period.

Isto tako, United je imao 20 godina uspjeha zaredom, a Chelsea moze jedne godine biti prvak, naredne sredina tabele pa naredne opet prvak. Kao da su jedni osudjeni na te velike cikluse, a ovi drugi na male.
MarlboroGold

#62161 Re: English Premier League

Post by MarlboroGold »

LSD wrote: 04/09/2025 16:08
MarlboroGold wrote: 04/09/2025 15:09

Al bio je dovoljno jasan :lol:

Preozbiljno shvatas forum, on i sluzi za pricu i citiranje....sta ti je druze, smiri se :maca:
Dobro, u pravu si sa tim zadnjim. Bio sam pod gasom iz drugih razloga dok sam pisao odgovor pa izvini na tonu.

Naravno da se po postignućima ne samo ne mogu porediti, nego ne mogu ni u istu rečenicu. Međutim, dosta toga je pokupio upravo od Pepa. Obojica su bolesni za kontrolom i posjedom i to značajno limitira slobodu igrača. Henry kad je prešao u Barcu dok je tamo Pep bio na početku radio je istu stvar kao u Arsenalu, a to je da je sa krila išao kao golu, driblao, pokušavao igrati kao napadač i sve ostalo. I šta je bilo? Pep ga je poslao na klupu. Kasnije je objasnio da je kod Pepa tačno struktura terena u glavi i granice do koje se igrač može kretati i da treba dodati loptu čim dođe do granice. To je bilo neko zlatno pravilo koje samo nije važilo sa Messija koji je jedini imao slobodu na terenu. Vidi se to i po mnogim igračima Citya i ta njegova šema i tu su vremenom stradali Foden, Doku, Grealish i još neki. Nije samo u pitanju zasićenje. Po Fodenu to se najbolje vidi. Lik je bio svugdje na terenu prvih par sezona i vremenom ga je uništio overcoachanjem.

Arteta to isto radi Arsenalovim igračima i pretjeruje samo što gaji defanzivan nogomet i što je najgore, nema rezultate u smislu titula pa je mnogo više na udaru kritičara sasvim opravdano i ja to ne osporavam. Prvi mu ja jebem sve po spisku kad vidim ono izvođenje autova kao Stoke nekad prije ili kad tristo puta vrate loptu nazad umjesto da probaju napasti po krilima i proći igrače. Najveći dokaz toga je Martinelli. Dovoljno je samo pogledati njegovu igru protiv Liverpoola. Ne može to samo biti do igrača jer je u prvoj sezoni kad smo se borili protiv Citya za titulu bio jedan od naših najboljih igrača.

U prvoj sezoni kad se Arsenal borio sa Cityem za titulu igrali su lijep i napadački fudbal. Moguće je da ga je uplašilo kad smo se raspali i ostavljali previše prostora pozadi za protivnike i tad je fokus na defanzivi, sporom građenju igre, vraćanju lopti nazad veznim i zadnjim veznim igračima. Lik je prolupao. Merino, Zubimendi i Rice kao vezni red protiv Liverpoola je dokaz toga kolika je kukavica postao i zbog čega treba nogu dobiti čim prije. Čak je i Saka nakon povrede prošle sezone počeo pružati slabije partije i moguće je da će i njega uništiti. On bi uništio i Salaha.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#62162 Re: English Premier League

Post by Velkoski »

Ode Levy :shock:
LSD

#62163 Re: English Premier League

Post by LSD »

MarlboroGold wrote: 04/09/2025 17:27
Dobro, u pravu si sa tim zadnjim. Bio sam pod gasom iz drugih razloga dok sam pisao odgovor pa izvini na tonu.

Naravno da se po postignućima ne samo ne mogu porediti, nego ne mogu ni u istu rečenicu. Međutim, dosta toga je pokupio upravo od Pepa. Obojica su bolesni za kontrolom i posjedom i to značajno limitira slobodu igrača. Henry kad je prešao u Barcu dok je tamo Pep bio na početku radio je istu stvar kao u Arsenalu, a to je da je sa krila išao kao golu, driblao, pokušavao igrati kao napadač i sve ostalo. I šta je bilo? Pep ga je poslao na klupu. Kasnije je objasnio da je kod Pepa tačno struktura terena u glavi i granice do koje se igrač može kretati i da treba dodati loptu čim dođe do granice. To je bilo neko zlatno pravilo koje samo nije važilo sa Messija koji je jedini imao slobodu na terenu. Vidi se to i po mnogim igračima Citya i ta njegova šema i tu su vremenom stradali Foden, Doku, Grealish i još neki. Nije samo u pitanju zasićenje. Po Fodenu to se najbolje vidi. Lik je bio svugdje na terenu prvih par sezona i vremenom ga je uništio overcoachanjem.

Arteta to isto radi Arsenalovim igračima i pretjeruje samo što gaji defanzivan nogomet i što je najgore, nema rezultate u smislu titula pa je mnogo više na udaru kritičara sasvim opravdano i ja to ne osporavam. Prvi mu ja jebem sve po spisku kad vidim ono izvođenje autova kao Stoke nekad prije ili kad tristo puta vrate loptu nazad umjesto da probaju napasti po krilima i proći igrače. Najveći dokaz toga je Martinelli. Dovoljno je samo pogledati njegovu igru protiv Liverpoola. Ne može to samo biti do igrača jer je u prvoj sezoni kad smo se borili protiv Citya za titulu bio jedan od naših najboljih igrača.

U prvoj sezoni kad se Arsenal borio sa Cityem za titulu igrali su lijep i napadački fudbal. Moguće je da ga je uplašilo kad smo se raspali i ostavljali previše prostora pozadi za protivnike i tad je fokus na defanzivi, sporom građenju igre, vraćanju lopti nazad veznim i zadnjim veznim igračima. Lik je prolupao. Merino, Zubimendi i Rice kao vezni red protiv Liverpoola je dokaz toga kolika je kukavica postao i zbog čega treba nogu dobiti čim prije. Čak je i Saka nakon povrede prošle sezone počeo pružati slabije partije i moguće je da će i njega uništiti. On bi uništio i Salaha.
Ima istine u nekim stvarima, al ima i stvari gdje grijesis.
Pep sa svojim stilom zivi i umire, on se ne moze promjeniti. Taj stil mu je donio tolike titule, domnirao u tri najjace lige na svijetu.
Sad je puko ko kokica nakon razvoda, kao trener je u silaznoj putanji, godine cine svoje, nema vise ni radne energije kao nekad sto je normalano (i treneri se trose kao i igraci), plus obreo se po prvi put u situaciji kad treba praviti novi tim, praviti smjenu generacije. To nije teren za njega. On je treba otici odmah nakon osvojene triplete prije dvije godine, ali su ga premuntali da produzi...sad je kasno i sad je zavala.

Arteta sa druge strane je imao sasvim dovoljno vremena da razvije svoj stil, da razvije svoju viziju fudbala, osto je Pepov klon te sad i on ide u regresiju. U najboljom je godinama kao trener - al ne napreduje, vec nazaduje.
JohnnyS

#62164 Re: English Premier League

Post by JohnnyS »

Ja sam mislio da će City nakon što je osvojio LP vladati Europom cijelo desetljeće jer su skinuli imperativ osvajanja LP. Nešto kao Real nakon što je konačno Decimu osvojio. A po svemu sudeći propast će ko Leicester nakon osvojenog Premiershipa. Mali klub, džaba milijarde
Pandakonda

#62165 Re: English Premier League

Post by Pandakonda »

Levy napušta Spurse :shock: Bas cudan potez, imali su sasvim korektan prelazni rok i Eze bi bio samo šlag na tortu da su ga uspjeli dovesti. Bas cudno da sada odlazi, ako je ikada trebao otici to je kad su propale pare od Kane-a i jer ekipa nikad nije nastavila ici naprijed nakon finala LP.

Sasvim je korektno vodio Tottenham, uvijek bili finansijski stabilni, napravili novi stadion, i sigurno uz Abramovica i FSG jedan od najvecih transformativnih vlasnika u historiji EPL-a
tuitamo

#62166 Re: English Premier League

Post by tuitamo »

vaučer wrote: 03/09/2025 19:59 Daj nemojte ih porediti ni u šali. Guardiola je igrao s cheat kodovima i kiseo je gubitnik - ali je generacijski talent, pobjednik i bez obzira na to kako je sastavio ekipu - je dominirao najjaču ligu na svijetu. Četiri jebena naslova u nizu. Da nije bilo Kloppa u njegovom primeu bilo bi deset u nizu.
Blamiraš se sa tim disrepektom prema Guardioli. Povaljao je ligu sa Gundoganom. Nema tu kodova. Sve na terenu.
vaučer

#62167 Re: English Premier League

Post by vaučer »

115 👋
Osmi Socrates

#62168 Re: English Premier League

Post by Osmi Socrates »

Meni Levy već nedostaje. :lol: Jbg, čovjek je navijač Tottenhama od malih nogu, a danas su takve situacije rijetkost u Engleskoj. Tvrdoglavi asshole jeste bio. Nakon igranja u finalu Lige Prvaka nije doveo nijedno pojačanje. :roll: Pochettina predodredio za neuspjeh automatski.

Svejedno, 95% navijača Tottenhama je odahnulo jer je Levyjeva era gotova. Neki su nagađali da se ovo sprema otkad je Peter Charrington, direktor ENIC-a, postavljen na ulogu "non-executive director" u upravi. On je sada "non-executive chairman". Đavo je u detaljima. Neće se baviti svakodnevnim poslovima, već dugoročnom vizijom.

Chief Executive je Vinai Venkatesham. On će se baviti svakodnevnim poslovima u upravljanju klubom. On je uradio odličan posao za Arsenal od 2020-2024, ali ja mu baš zbog toga ne bih vjerovao. :lol: Ne znam čija je ideja on bio, ali... Što ne ide ne ide.

Ali, nebitno. Zbog čega ovaj Charrington? Mijenjanje strukture vlasništva? Ili prodaja kluba? Ono što je Levy uradio je da je klub doveo na vrijednost blizu 4 milijarde funti, i to mu niko ne može poreći. Treba pogledati koliko je klub vrijedio kad je on došao na čelo. Tottenham je danas veoma profitabilan biznis, i trebao bi zainteresirati mnoge biznismene. Nefudbalska zarada je zavist mnogih. Imaju jedan od najmodernijih stadiona i popratnih fudbalskih struktura na svijetu. Taj stadion jeste bio skup, ali su krediti dignuti pod veoma povoljnim uslovima. Levy, kakav god je bio sa fudbalske strane, je bio izuzetno sposoban poslovni čovjek.

Vidjećemo... Ja bih volio da ostanu klub u vlasništvu Engleza.
MarlboroGold

#62169 Re: English Premier League

Post by MarlboroGold »

LSD wrote: 04/09/2025 19:45
MarlboroGold wrote: 04/09/2025 17:27

Ima istine u nekim stvarima, al ima i stvari gdje grijesis.
Pep sa svojim stilom zivi i umire, on se ne moze promjeniti. Taj stil mu je donio tolike titule, domnirao u tri najjace lige na svijetu.
Sad je puko ko kokica nakon razvoda, kao trener je u silaznoj putanji, godine cine svoje, nema vise ni radne energije kao nekad sto je normalano (i treneri se trose kao i igraci), plus obreo se po prvi put u situaciji kad treba praviti novi tim, praviti smjenu generacije. To nije teren za njega. On je treba otici odmah nakon osvojene triplete prije dvije godine, ali su ga premuntali da produzi...sad je kasno i sad je zavala.

Arteta sa druge strane je imao sasvim dovoljno vremena da razvije svoj stil, da razvije svoju viziju fudbala, osto je Pepov klon te sad i on ide u regresiju. U najboljom je godinama kao trener - al ne napreduje, vec nazaduje.
Da imao je vremena i nakon preko milijardu potrošenih eura na igrače ove sezone mora osvojiti ligu ili ligu prvaka. Inače ga trebaju otjerati govnjivom motkom. Čak i prije ako ne promijeni nešto u svom stilu.

Ako ga ne otjeraju to će značiti da Arsenal bez obzira na sva ova ulaganja u igrače jednostavno nema ambicije na potrebnom nivou.

Inače, Vinai je odradio odličan posao za Arsenal u periodu tranzicije i ponovnog buđenja kluba. Biće on sigurno dobar Tottenhamu.
tuitamo

#62170 Re: English Premier League

Post by tuitamo »

vaučer wrote: 04/09/2025 21:15115 👋
Sve te optužbe su za period prije Pepa. Vezane za plaćanje trenera i slično. Navijači to potenciraju u 2025. godini za lakše gutanje neuspjeha kluba za koji navijaju. Pep je osvojio 4 lige u nizu. Živi s tim i poštuj.

Na kraju krajeva, to su optužbe. Presuda će uskoro biti donešena.
drug_profi

#62171 Re: English Premier League

Post by drug_profi »

To je za period od 2010 do 2018. Znači i za vrijeme Pepa.

Ne vjerujem da će imati ikakve bitne sankcije, što ne znači da nisu kršili pravila, već samo da su to radili na nedokaziv način.
BHF_Manijak

#62172 Re: English Premier League

Post by BHF_Manijak »

Arteta postaje vec problem. Po meni je vec prosla godina trebala neka "kljucna" biti sto se njegove sudbine tice, ali vlasnici Arsenala ocito imaju druge zamisli. Nemam nista protiv, mene licno sto se tice, kao simpatizera Liverpoola, neka Artete jos 10 godina kod njih.

Da covjek nije imao "sav budzet ovog svijeta" na raspolaganju, covjek bi imao razumijevaja. Ovako - spickati milijardu, a osvojiti jedan FA kup u 6 godina je nedopustivo svakom normalno.
Nije ni to nuzno problem, ali jeste kada 2 godine zaredom si ubjedljivo prvi i onda 2 puta na isti nacin chokiras i obrukas se.

To nema vise veze ni sa ekipom ni sa kvalitetom, nekvalitetom iste, vec iskljucivo do menadzera, koji se usere. Luzer je lik i to je to.
drug_profi

#62173 Re: English Premier League

Post by drug_profi »

BHF_Manijak wrote: 05/09/2025 10:09 To nema vise veze ni sa ekipom ni sa kvalitetom, nekvalitetom iste, vec iskljucivo do menadzera, koji se usere. Luzer je lik i to je to.
Ovdje si prilično u pravu, ali ne potpuno.
Imaju konstantno veliki broj povreda u ključnim djelovima sezone i to ih hendikepira na drugi način.

A stoji da je Arteta kukavica. Više misli na odbranu svog gola, nego na napad. Kad se susretne sa ekipom koja ima dobru odbranu, nemaju rješenje.
vaučer

#62174 Re: English Premier League

Post by vaučer »

tuitamo wrote: 05/09/2025 09:34
Sve te optužbe su za period prije Pepa. Vezane za plaćanje trenera i slično. Navijači to potenciraju u 2025. godini za lakše gutanje neuspjeha kluba za koji navijaju. Pep je osvojio 4 lige u nizu. Živi s tim i poštuj. Na kraju krajeva, to su optužbe. Presuda će uskoro biti donešena.

Đe si period prije Pepa... grohotom se smijem.
Đe si samo plaćanje trenera... grohotom se smijem.
Ako ćeš ulaziti u raspravu o ovom - idi pa pročitaj prvo nešto o navedenoj temi.
AmiĐa_Idriz

#62175 Re: English Premier League

Post by AmiĐa_Idriz »

Arteti je ova sezona zadnji voz. Za ovu ekipu Arsenala nije.
Post Reply