Nisam do tamo još dobacila, ali jeste Robi, pa možda dobiješ bolju predstavu ili ideje za obilaske.
https://www.riopricesaputovanja.com/vodic-za-portugal/
Moderator: anex
Nisam do tamo još dobacila, ali jeste Robi, pa možda dobiješ bolju predstavu ili ideje za obilaske.
Ajfelov toranj obavezno,
uzeo Air serbia iz BG, prvo s koferima me izadje skoro isto, a i termini letova wizza su mi prekratki, ispod 7 dana ne idem u Portugalbanjaluka078 wrote: ↑01/09/2025 18:39Sarajevo-Beč/Pariz-Lisabon
Mislim da Hrvatska nema direktne letove. Wizz ima direktan let iz Beograda.
Sarajevo - Beograd - Lisabon
Ako agencija ne vodi u Luvr, nego će vas samo prošetati po dvorištu i parku, definitivno kupite ulaznice prije polaska (ako nude opciju "skip the line" onda nju).
e hvala, bice pitanja od strane mene na pp, ne sumnjam, hvala tebi i kolegi banjaluka078ElRe wrote: ↑02/09/2025 12:05Sarajevo - Beograd - Lisabon
Doduše, ja sam išao autom do Beograda, pa onda Air Serbiom. GetJet avioni i posada su koji lete za AS su loši, Air Serbia A319 i posada koji su nam bili u povratnu su puno bolji. Hrana korektna (juneći ili pileći sendvič), A319 dovoljno mjesta, udobna sjedišta, za razliku od GetJet A320.
Pored Lisabona, napraviti izlet do Cascaisa, Costa da Caparica. Mi smo još išli u obilazak Evore, Sintru nismo obišli. Za sam Lisabon sa Cascaisom dovoljna su 3 dana. Ako te nešto zanima tu sam.
https://www.sicilybycar.pt/
rentali smo auto, za Cascais i Evoru. Za Lisabon auto ništa ne treba, čak je opterećenje. Navegante karta za 24h je 7,50 eura, mada ima i za 1 vožnju. 1 vožnja regularno iznosi 1,80 eura. Metro i autobusi su super organizovani.
https://www.youtube.com/@ROADTRIPSpaina ... ery=lisbon
Uključene su ulaznice. Hvala na podrobnom objašnjenjubanjaluka078 wrote: ↑02/09/2025 12:08Ako agencija ne vodi u Luvr, nego će vas samo prošetati po dvorištu i parku, definitivno kupite ulaznice prije polaska (ako nude opciju "skip the line" onda nju).
Uđite u Galeries Lafayette Haussmann, a kad ste već tu, otiđite i na njen krov.
https://haussmann.galerieslafayette.com ... medium=gmb
Napoleonov mauzolej. U stvari, meni je stvarno super bila šetnja: Notre Dame, preko mosta Pont Neuf, kroz dvorište Luvra, kroz vrtove Tuileries, preko trga Concorde, skrenete prema Jelisejskoj palati, pa se vratite prema Velikoj palati (Grand palais), preko mosta Alexandre III, prema Hôtel des Invalides, Napoleonovoj grobnici i dalje niz Esplanade Jacques Chaban-Delmas.
How to Reduce Your Wait Time
Book Timed-Entry Tickets Online:
This is the most effective way to avoid the long ticket purchase queues.
Go to the official website, La tour Eiffel, to purchase your tickets.
Tickets are sold up to two months in advance and can sometimes be available for the same day.
Be prepared for potential security lines, as all visitors must go through security checks.
Consider a Guided Tour:
Some tours offer hosted entry, where a guide assists with navigating the security checks and the elevator lines, helping to streamline your visit.
Dining Reservations:
Making a reservation at one of the Eiffel Tower's restaurants, like Madame Brasserie or Jules Verne, can provide a smoother access experience.
Take the Stairs (to the 2nd Floor):
If you are able and don't mind the climb, stair-only tickets to the second floor are often less crowded and provide a unique experience.
Hvala punobanjaluka078 wrote: ↑02/09/2025 14:05How to Reduce Your Wait Time
Book Timed-Entry Tickets Online:
This is the most effective way to avoid the long ticket purchase queues.
Go to the official website, La tour Eiffel, to purchase your tickets.
Tickets are sold up to two months in advance and can sometimes be available for the same day.
Be prepared for potential security lines, as all visitors must go through security checks.
Consider a Guided Tour:
Some tours offer hosted entry, where a guide assists with navigating the security checks and the elevator lines, helping to streamline your visit.
Dining Reservations:
Making a reservation at one of the Eiffel Tower's restaurants, like Madame Brasserie or Jules Verne, can provide a smoother access experience.
Take the Stairs (to the 2nd Floor):
If you are able and don't mind the climb, stair-only tickets to the second floor are often less crowded and provide a unique experience.
U pekarama jesti. Cuda imaju. Malo je neobicno sto rade od 10h, treba se navici.
Hvala punoHaris.ba wrote: ↑02/09/2025 14:44U pekarama jesti. Cuda imaju. Malo je neobicno sto rade od 10h, treba se navici.
Ja sam otisao kod brace crnaca kod Ajfela prvi dan i pitao kad je najmanja guzva. Ne mogu se sjetiti sad tacno kada su rekli. Mislim da su rekli u utorak u 17h. I tako i bilo. Nikakve guzve nije bilo.
Ne znam kako vam je sa vremenom, ali sjecam da nam je ekstra bilo u parku ispod Versaja. Tu ima dosta naroda dodje da odmori (mislim da smo isli za vikend neki dan). Jos nas neka ogromna familija Arapa skontala, bili im mi nesta zanimljivi, pa nas i pocastila svojim jelom.
To se tražibanjaluka078 wrote: ↑02/09/2025 15:52 Mi smo se u Latinskoj četvrti uvalili u neki libanski fast food/restorančić, nemam pojma kako bi se mogao zvati...janjeći kotletići, falafel, humus, hljepčići...uh.![]()
janje_ wrote: ↑03/09/2025 21:41 u parizu je ispred svake znamenitosti uglavnom veliki red, tako da se na to pripremis. ima neki dan kad je u louvre besplatan ulaz (tipa, prvi cetvrtak u mjesecu) ili je barem onomad bilo kad smo mi isli.
st. germain cetvrt je meni ostala najdraza, kao i park luksemburg. mali bistroi po cetvrtima su mjesto gdje se moze uzivati u pariskom zivotu. ima kvartova gdje nije bas tako opusteno hodati, ali mi nismo imali nikakvih problema. prvi grad gdje sam nabio zuljeve po tabanima od hodanja.
leki hz wrote: ↑03/09/2025 21:48janje_ wrote: ↑03/09/2025 21:41 u parizu je ispred svake znamenitosti uglavnom veliki red, tako da se na to pripremis. ima neki dan kad je u louvre besplatan ulaz (tipa, prvi cetvrtak u mjesecu) ili je barem onomad bilo kad smo mi isli.
st. germain cetvrt je meni ostala najdraza, kao i park luksemburg. mali bistroi po cetvrtima su mjesto gdje se moze uzivati u pariskom zivotu. ima kvartova gdje nije bas tako opusteno hodati, ali mi nismo imali nikakvih problema. prvi grad gdje sam nabio zuljeve po tabanima od hodanja.![]()
nikad ovo nisam vidio, a nekoliko puta smo bili u italiji. sve je isto ko i kod nas.banjaluka078 wrote: ↑24/07/2025 15:49Hvala. Vidim na slikama apartmana u kojem ću biti neke ovakve utičnice, pa nisam bila sigurna da ću moći koristiti uređaje.
Gdje god da odes u Parizu, osjetic ces taj smek pariza i ljepotu, ali slazem se za St. Germain cetvrt. Obavezno tu ici.janje_ wrote: ↑03/09/2025 21:41 u parizu je ispred svake znamenitosti uglavnom veliki red, tako da se na to pripremis. ima neki dan kad je u louvre besplatan ulaz (tipa, prvi cetvrtak u mjesecu) ili je barem onomad bilo kad smo mi isli.
st. germain cetvrt je meni ostala najdraza, kao i park luksemburg. mali bistroi po cetvrtima su mjesto gdje se moze uzivati u pariskom zivotu. ima kvartova gdje nije bas tako opusteno hodati, ali mi nismo imali nikakvih problema. prvi grad gdje sam nabio zuljeve po tabanima od hodanja.
Dodati Sintru (lako doći iz Lisabona), i Cabo da Roca, ako te zanima priroda. Portugal je sav kao razglednica.