Gdje putujete, kako vam je bilo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
banjaluka078

#5401 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by banjaluka078 »

mirota wrote: 01/09/2025 21:06
naravno, sem Lisabona i Porta, sta jos vrijedi vidjeti...
Nisam do tamo još dobacila, ali jeste Robi, pa možda dobiješ bolju predstavu ili ideje za obilaske.

https://www.riopricesaputovanja.com/vodic-za-portugal/
leki hz

#5402 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by leki hz »

Pozz raja. Pošto uskoro putujem u Pariz aBd, pišite prijedloge, gdje jesti, a da cijene nisu astronomske, gdje kupiti suvenire. Dosta ćemo obići sa agencijom, tipa Versaja, Louvre, Monmatre, latinska četvrt itd. Šta još obići, pošto ćemo imati dan slobodan.
mirota

#5403 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by mirota »

leki hz wrote: 02/09/2025 10:06 Pozz raja. Pošto uskoro putujem u Pariz aBd, pišite prijedloge, gdje jesti, a da cijene nisu astronomske, gdje kupiti suvenire. Dosta ćemo obići sa agencijom, tipa Versaja, Louvre, Monmatre, latinska četvrt itd. Šta još obići, pošto ćemo imati dan slobodan.
Ajfelov toranj obavezno, :D
elq

#5404 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by elq »

Visit a city
Atlas obscura
mirota

#5405 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by mirota »

banjaluka078 wrote: 01/09/2025 18:39
mirota wrote: 01/09/2025 18:17 pozdrav, kako najlakse do Lisabona iz BiH, prednost Sarajevo pocetna stanica, Dubrovnik, Podgorica, Tivat, HVALAA
Sarajevo-Beč/Pariz-Lisabon

Mislim da Hrvatska nema direktne letove. Wizz ima direktan let iz Beograda.
uzeo Air serbia iz BG, prvo s koferima me izadje skoro isto, a i termini letova wizza su mi prekratki, ispod 7 dana ne idem u Portugal
ElRe

#5406 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by ElRe »

mirota wrote: 02/09/2025 11:56 pozdrav, kako najlakse do Lisabona iz BiH
Sarajevo - Beograd - Lisabon

Doduše, ja sam išao autom do Beograda, pa onda Air Serbiom. GetJet avioni i posada su koji lete za AS su loši, Air Serbia A319 i posada koji su nam bili u povratnu su puno bolji. Hrana korektna (juneći ili pileći sendvič), A319 dovoljno mjesta, udobna sjedišta, za razliku od GetJet A320.
Pored Lisabona, napraviti izlet do Cascaisa, Costa da Caparica. Mi smo još išli u obilazak Evore, Sintru nismo obišli. Za sam Lisabon sa Cascaisom dovoljna su 3 dana. Ako te nešto zanima tu sam.

https://www.sicilybycar.pt/
rentali smo auto, za Cascais i Evoru. Za Lisabon auto ništa ne treba, čak je opterećenje. Navegante karta za 24h je 7,50 eura, mada ima i za 1 vožnju. 1 vožnja regularno iznosi 1,80 eura. Metro i autobusi su super organizovani.

https://www.youtube.com/@ROADTRIPSpaina ... ery=lisbon
Last edited by ElRe on 02/09/2025 12:18, edited 5 times in total.
banjaluka078

#5407 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by banjaluka078 »

leki hz wrote: 02/09/2025 10:06 Pozz raja. Pošto uskoro putujem u Pariz aBd, pišite prijedloge, gdje jesti, a da cijene nisu astronomske, gdje kupiti suvenire. Dosta ćemo obići sa agencijom, tipa Versaja, Louvre, Monmatre, latinska četvrt itd. Šta još obići, pošto ćemo imati dan slobodan.
Ako agencija ne vodi u Luvr, nego će vas samo prošetati po dvorištu i parku, definitivno kupite ulaznice prije polaska (ako nude opciju "skip the line" onda nju).

Uđite u Galeries Lafayette Haussmann, a kad ste već tu, otiđite i na njen krov.
https://haussmann.galerieslafayette.com ... medium=gmb

Napoleonov mauzolej. U stvari, meni je stvarno super bila šetnja: Notre Dame, preko mosta Pont Neuf, kroz dvorište Luvra, kroz vrtove Tuileries, preko trga Concorde, skrenete prema Jelisejskoj palati, pa se vratite prema Velikoj palati (Grand palais), preko mosta Alexandre III, prema Hôtel des Invalides, Napoleonovoj grobnici i dalje niz Esplanade Jacques Chaban-Delmas.
banjaluka078

#5408 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by banjaluka078 »

mirota wrote: 02/09/2025 11:56
uzeo Air serbia iz BG, prvo s koferima me izadje skoro isto, a i termini letova wizza su mi prekratki, ispod 7 dana ne idem u Portugal
:thumbup:
mirota

#5409 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by mirota »

ElRe wrote: 02/09/2025 12:05
mirota wrote: 02/09/2025 11:56 pozdrav, kako najlakse do Lisabona iz BiH
Sarajevo - Beograd - Lisabon

Doduše, ja sam išao autom do Beograda, pa onda Air Serbiom. GetJet avioni i posada su koji lete za AS su loši, Air Serbia A319 i posada koji su nam bili u povratnu su puno bolji. Hrana korektna (juneći ili pileći sendvič), A319 dovoljno mjesta, udobna sjedišta, za razliku od GetJet A320.
Pored Lisabona, napraviti izlet do Cascaisa, Costa da Caparica. Mi smo još išli u obilazak Evore, Sintru nismo obišli. Za sam Lisabon sa Cascaisom dovoljna su 3 dana. Ako te nešto zanima tu sam.

https://www.sicilybycar.pt/
rentali smo auto, za Cascais i Evoru. Za Lisabon auto ništa ne treba, čak je opterećenje. Navegante karta za 24h je 7,50 eura, mada ima i za 1 vožnju. 1 vožnja regularno iznosi 1,80 eura. Metro i autobusi su super organizovani.

https://www.youtube.com/@ROADTRIPSpaina ... ery=lisbon
e hvala, bice pitanja od strane mene na pp, ne sumnjam, hvala tebi i kolegi banjaluka078
leki hz

#5410 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by leki hz »

banjaluka078 wrote: 02/09/2025 12:08
Ako agencija ne vodi u Luvr, nego će vas samo prošetati po dvorištu i parku, definitivno kupite ulaznice prije polaska (ako nude opciju "skip the line" onda nju).

Uđite u Galeries Lafayette Haussmann, a kad ste već tu, otiđite i na njen krov.
https://haussmann.galerieslafayette.com ... medium=gmb

Napoleonov mauzolej. U stvari, meni je stvarno super bila šetnja: Notre Dame, preko mosta Pont Neuf, kroz dvorište Luvra, kroz vrtove Tuileries, preko trga Concorde, skrenete prema Jelisejskoj palati, pa se vratite prema Velikoj palati (Grand palais), preko mosta Alexandre III, prema Hôtel des Invalides, Napoleonovoj grobnici i dalje niz Esplanade Jacques Chaban-Delmas.
Uključene su ulaznice. Hvala na podrobnom objašnjenju :)
leki hz

#5411 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by leki hz »

mirota wrote: 02/09/2025 10:22
Ajfelov toranj obavezno, :D
Kažu da su nenormalni redovi, vidjet ćemo aBd. Hvala svakako.
banjaluka078

#5412 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by banjaluka078 »

leki hz wrote: 02/09/2025 13:55
How to Reduce Your Wait Time

Book Timed-Entry Tickets Online:
This is the most effective way to avoid the long ticket purchase queues.

Go to the official website, La tour Eiffel, to purchase your tickets.

Tickets are sold up to two months in advance and can sometimes be available for the same day.
Be prepared for potential security lines, as all visitors must go through security checks.

Consider a Guided Tour:
Some tours offer hosted entry, where a guide assists with navigating the security checks and the elevator lines, helping to streamline your visit.

Dining Reservations:
Making a reservation at one of the Eiffel Tower's restaurants, like Madame Brasserie or Jules Verne, can provide a smoother access experience.

Take the Stairs (to the 2nd Floor):
If you are able and don't mind the climb, stair-only tickets to the second floor are often less crowded and provide a unique experience.

leki hz

#5413 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by leki hz »

banjaluka078 wrote: 02/09/2025 14:05
leki hz wrote: 02/09/2025 13:55
How to Reduce Your Wait Time

Book Timed-Entry Tickets Online:
This is the most effective way to avoid the long ticket purchase queues.

Go to the official website, La tour Eiffel, to purchase your tickets.

Tickets are sold up to two months in advance and can sometimes be available for the same day.
Be prepared for potential security lines, as all visitors must go through security checks.

Consider a Guided Tour:
Some tours offer hosted entry, where a guide assists with navigating the security checks and the elevator lines, helping to streamline your visit.

Dining Reservations:
Making a reservation at one of the Eiffel Tower's restaurants, like Madame Brasserie or Jules Verne, can provide a smoother access experience.

Take the Stairs (to the 2nd Floor):
If you are able and don't mind the climb, stair-only tickets to the second floor are often less crowded and provide a unique experience.

Hvala puno :thumbup:
Haris.ba

#5414 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Haris.ba »

U pekarama jesti. Cuda imaju. Malo je neobicno sto rade od 10h, treba se navici.

Ja sam otisao kod brace crnaca kod Ajfela prvi dan i pitao kad je najmanja guzva. Ne mogu se sjetiti sad tacno kada su rekli. Mislim da su rekli u utorak u 17h. I tako i bilo. Nikakve guzve nije bilo.

Ne znam kako vam je sa vremenom, ali sjecam da nam je ekstra bilo u parku ispod Versaja. Tu ima dosta naroda dodje da odmori (mislim da smo isli za vikend neki dan). Jos nas neka ogromna familija Arapa skontala, bili im mi nesta zanimljivi, pa nas i pocastila svojim jelom.
banjaluka078

#5415 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by banjaluka078 »

Mi smo se u Latinskoj četvrti uvalili u neki libanski fast food/restorančić, nemam pojma kako bi se mogao zvati...janjeći kotletići, falafel, humus, hljepčići...uh. :)
leki hz

#5416 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by leki hz »

Haris.ba wrote: 02/09/2025 14:44
U pekarama jesti. Cuda imaju. Malo je neobicno sto rade od 10h, treba se navici.

Ja sam otisao kod brace crnaca kod Ajfela prvi dan i pitao kad je najmanja guzva. Ne mogu se sjetiti sad tacno kada su rekli. Mislim da su rekli u utorak u 17h. I tako i bilo. Nikakve guzve nije bilo.

Ne znam kako vam je sa vremenom, ali sjecam da nam je ekstra bilo u parku ispod Versaja. Tu ima dosta naroda dodje da odmori (mislim da smo isli za vikend neki dan). Jos nas neka ogromna familija Arapa skontala, bili im mi nesta zanimljivi, pa nas i pocastila svojim jelom.
Hvala puno :thumbup:
leki hz

#5417 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by leki hz »

banjaluka078 wrote: 02/09/2025 15:52 Mi smo se u Latinskoj četvrti uvalili u neki libanski fast food/restorančić, nemam pojma kako bi se mogao zvati...janjeći kotletići, falafel, humus, hljepčići...uh. :)
To se traži :-D
janje_

#5418 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by janje_ »

u parizu je ispred svake znamenitosti uglavnom veliki red, tako da se na to pripremis. ima neki dan kad je u louvre besplatan ulaz (tipa, prvi cetvrtak u mjesecu) ili je barem onomad bilo kad smo mi isli.

st. germain cetvrt je meni ostala najdraza, kao i park luksemburg. mali bistroi po cetvrtima su mjesto gdje se moze uzivati u pariskom zivotu. ima kvartova gdje nije bas tako opusteno hodati, ali mi nismo imali nikakvih problema. prvi grad gdje sam nabio zuljeve po tabanima od hodanja.
leki hz

#5419 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by leki hz »

janje_ wrote: 03/09/2025 21:41 u parizu je ispred svake znamenitosti uglavnom veliki red, tako da se na to pripremis. ima neki dan kad je u louvre besplatan ulaz (tipa, prvi cetvrtak u mjesecu) ili je barem onomad bilo kad smo mi isli.

st. germain cetvrt je meni ostala najdraza, kao i park luksemburg. mali bistroi po cetvrtima su mjesto gdje se moze uzivati u pariskom zivotu. ima kvartova gdje nije bas tako opusteno hodati, ali mi nismo imali nikakvih problema. prvi grad gdje sam nabio zuljeve po tabanima od hodanja.
janje_

#5420 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by janje_ »

leki hz wrote: 03/09/2025 21:48
janje_ wrote: 03/09/2025 21:41 u parizu je ispred svake znamenitosti uglavnom veliki red, tako da se na to pripremis. ima neki dan kad je u louvre besplatan ulaz (tipa, prvi cetvrtak u mjesecu) ili je barem onomad bilo kad smo mi isli.

Free days at the Louvre

On the first Sunday of every month from October to March, admission to the Louvre is free for all visitors. This is an excellent opportunity to visit the museum without spending a penny, but be prepared for heavy crowds.

al opet istrazi, ima jos nekih caka. mi smo bili odustali jer je kolona za ulaz bila duga kilometar.. i onda smo negdje na bocnoj strani naisl na ulaz da li za osoblje ili invalide, na kojoj se grupa azijata svadjala sa radnicom.. ja ufatio hanumu za ruku i reko samo se pravi luda ko i ja, i mi tu udjemo, niko nista.. spustili se niz neke stepenice, i hodali hodnikom jedno 20 metara i dodjosmo tacno ispod one piramide, reko eh eto nas haman u luvru.. :D
janje_

#5421 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by janje_ »

banjaluka078 wrote: 24/07/2025 15:49
Laertes wrote: 24/07/2025 15:43

Italija je isto kao i kod nas
Hvala. Vidim na slikama apartmana u kojem ću biti neke ovakve utičnice, pa nisam bila sigurna da ću moći koristiti uređaje.

nikad ovo nisam vidio, a nekoliko puta smo bili u italiji. sve je isto ko i kod nas.
banjaluka078

#5422 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by banjaluka078 »

janje_ wrote: 03/09/2025 22:00

nikad ovo nisam vidio, a nekoliko puta smo bili u italiji. sve je isto ko i kod nas.
U apartmani su nam bile ovakve, mogli smo "uŝtekati" svu opremu. A bilo je i par adaptera.
Vitezanin

#5423 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Evo, ljeto je na izmaku, a ja sam se konačno potrudio da nešto i napišem. :D

Bijah na Malti nekoliko dana. Destinacija je i dalje, ili mi se tako čini, dosta nepoznata nama u BiH pa evo, možda bi bilo zanimljivo kome pročitati kratki blog, a možda se neko odluči i otići.

Dobra stvar je što je vrijeme na Malti skoro cijelu godinu ok za putovanje, a ugodne temperature znaju ući duboko u zimu. Ja se u svakom slučaju namjeravam vratiti jer mi je bilo lijepo. :)

https://angotrips.blog/2025/09/09/malta ... editeranu/
Dugarry

#5424 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Dugarry »

Gdje god da odes u Parizu, osjetic ces taj smek pariza i ljepotu, ali slazem se za St. Germain cetvrt. Obavezno tu ici.
Vitezanin

#5425 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

mirota wrote: 01/09/2025 21:06
banjaluka078 wrote: 01/09/2025 20:32
mirota wrote: 01/09/2025 19:56eee hvala
Uživaj i donesi nam lijepih slika. :)
naravno, sem Lisabona i Porta, sta jos vrijedi vidjeti...
Dodati Sintru (lako doći iz Lisabona), i Cabo da Roca, ako te zanima priroda. Portugal je sav kao razglednica.
Post Reply