Hakiz wrote: ↑01/09/2025 00:00
Ateista wrote: ↑31/08/2025 23:01
Hakiz wrote: ↑31/08/2025 14:13
Nema to veze.
Evo, skoro će 3 sata, trka F1 u Nizozemskoj. Ti ljudi znaju voziti brzo, sigurno bolje od tebe, mene, svih nas ovdje. A vozila su im sigurno bolja od vozila koje mi možemo voziti. Šta misliš, hoće li biti kakvih izlijetanja ili drugih nezgoda? Ako bude, šta misliš zbog čega? Brzina neće biti faktor?
Ne mozemo porediti sportska takmicenja sa saobracajem.
U F1 se ide do samih granica mogucnosti bolida, brzina u krivinama se ide do krajnjih granica koliko moze da se ne izgubi kontrola, sve kako bi se dobio koji hiljaditi dio sekunde prednosti. Koliko god neko brzo vozio u saobracaju, sumnjam
da iko ide i blizu takvih granica jer za tim nema potrebe, nije bas ni udobno i ugodno tako voziti i slicno.
Naravno da je u F1 brzina puno cesci faktor kod nekih izlijetanja, upravo jer se ide do samih granica pa se nekad zbog pokusaja da se dobije koja hiljadinka predju te granice i izleti se, ali nije ni tu brzina jedini uzrok, i tu zna biti duela pa ko kome zatvori putanju i slicno, kad se skrse dva bolida uglavnom je nesto drugo uzrok.
Govoriti nekome ko brzo vozi da griješi je isto kao govoriti vjerniku da nema boga. Uzaludan trud. Obojica su vjernici svojih religija. Samo je jednom brzina bog. I misli da je u pravu kada slijedi dogmu brzine.
Vec smo pisali o tome koliko je razlika izmedju razlicitih vozaca i razlicith mogucnosti vozila, da li ti stvarno mislis da je ista brzina sigurna za neku kantu i jedan dobar auto, da ne kazem poredjenje teretnog vozila i jednog stvarno kvalitetnog auta koje se dobro drzi na cesti? Da li je njihov zaustavni put isti i da li je ista brzina kojom mogu proci kroz jednu krivinu? Da li jedan starac koji jedva vidi moze isto reagovari kao neko mladji, da li se jedan neiskusan vozac moze snaci da reaguje kako treba kao neki iskusan?
Da li je realno da moze biti ista sigurna brzina za sve vozace i sva vozila?
Na cestama znaju biti vanredne situacije, tipa prva kisa, snijeg, poledica, magla, koje znacajno otezavaju uslove, toliko da i iskusni vozaci sa dobrim vozilima moraju voziti cak i ispod ogranicenja na nekim mjestima. Za to postoji clan zakona koji kaze kako brzinu treba prilagoditi uslovima na putu, cime se ogradjuju u slucaju nekih vanrednih uslova na cestama.
U takvim uslovima opet imamo razlicite vozace i opet svi razlicitom brzinom voze, makar svi bili u zakonskim okvirima, tako da je svakome ostavljeno na njegovu licnu procjenu koliko brzo u tim uslovima moze ici.
Znaci, zakon je za te slucajeve ostavio mogucnost licne procjene, dok je u normalnim uslovima sve zakucao na istu brzinu.
Nije brzina za mene nikakav bog, ja se samo vodim licnom procjenom, onako kako se ocekuje u vanrednim situacijama ja se tako vodim i u normalnim. Neko pogrijesi a neko ne, isto tako u vanrednim okolnostima ce neko pogrijesiti iako nije prekoracio ogranicenje a neko ce dobro procijeniti.
U koju ja grupu spadam je potpuno nebitno, samo ne mogu price kako je zakonski propisana brzina sigurna za sve i da je svaka druga opasna za sve, jednostavno je previse razlika i ne mogu svi biti isti.