Deblokada Sarajeva???
-
Messier
#8151 Re: Deblokada Sarajeva???
U principu, ako ne znate, a zeljeli biste da znate, postojale su jedinice koje nisu bile na linijama.
Normalno.
Koga si imao interventno,?
Mup, Vikicevu jedinicu.
Lastu.
Solakovicev drugi samostalni
Deltu
Na pocetku rata Juku i ekipu oko Juke.
Normalno.
Koga si imao interventno,?
Mup, Vikicevu jedinicu.
Lastu.
Solakovicev drugi samostalni
Deltu
Na pocetku rata Juku i ekipu oko Juke.
-
HelaS
#8152 Re: Deblokada Sarajeva???
Pa nijedan, ni srednjeobrazovan, vojni strateg ne bi sebi dozvolio takav diletantizam i avanturizam da sa lokalnom vojskom, skupljenom iz seoskih kuća i sa njiva, i još u nedovoljnom broju, da uđe u uličnu borbu na nabrijanim stanovništvom. Bio bi to krah strategije u dva dana. Opsada je bilo sredstvo srpskim političarima za pregovore i pritisak na bošnjačku stranu "da se preda", u smislu postizanja interesa u korist srpske strane.sehohari wrote: ↑30/08/2025 00:05 Imao bih još jedno pitanje, možda malo kontroverzno.
Često čitam da je JNA godinama planirala opsadu Sarajeva. Znači li to da, po vašem mišljenju, nije ni bio plan velikosrpskog političkog rukovodstva zauzeti Sarajevo? Ako nije, šta onda jeste bio plan? Pogotovo, šta je bio dugoročan plan po vašem mišljenju za grad?
Teško mi je zamisliti da su oni od početka zamišljali kad-tad napustiti položaje kao što su uradili 1995.
-
Messier
#8153 Re: Deblokada Sarajeva???
I sta se formira oko grada, otpor iz mahala, i nastaje od nase prve, preko Pofalica do Sokolja , taj neki sjeverni front odbrane, koji ga je i najvise popusio...do juga i Stupa 102 i 103ca brigada prema Hrasno brdu, pa sve do ulaza prema istoku i do Borija i puskine druge brdske koja nije dva metka ispalila u ratu.
To je sve cudno, u mikroprizorima, nije isti rat bio na Sokolju i na Breci
To je sve cudno, u mikroprizorima, nije isti rat bio na Sokolju i na Breci
Last edited by Messier on 30/08/2025 00:17, edited 1 time in total.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#8154 Re: Deblokada Sarajeva???
Izvini, ali ne mogu dobro da te upratim. Sa jedne strane plan omišljen od vojnih stratega JNA, a sa druge strane lokalna seoska milicija.HelaS wrote: ↑30/08/2025 00:13Pa nijedan, ni srednjeobrazovan, vojni strateg ne bi sebi dozvolio takav diletantizam i avanturizam da sa lokalnom vojskom, skupljenom iz seoskih kuća i sa njiva, i još u nedovoljnom broju, da uđe u uličnu borbu na nabrijanim stanovništvom. Bio bi to krah strategije u dva dana. Opsada je bilo sredstvo srpskim političarima za pregovore i pritisak na bošnjačku stranu "da se preda", u smislu postizanja interesa u korist srpske strane.sehohari wrote: ↑30/08/2025 00:05 Imao bih još jedno pitanje, možda malo kontroverzno.
Često čitam da je JNA godinama planirala opsadu Sarajeva. Znači li to da, po vašem mišljenju, nije ni bio plan velikosrpskog političkog rukovodstva zauzeti Sarajevo? Ako nije, šta onda jeste bio plan? Pogotovo, šta je bio dugoročan plan po vašem mišljenju za grad?
Teško mi je zamisliti da su oni od početka zamišljali kad-tad napustiti položaje kao što su uradili 1995.
- dječak sa šibicama
#8155 Re: Deblokada Sarajeva???
Postoje samo nagadjanja, ono sto se zna za plan RAM u kojem su poslagali oruzje oko Sarajeva sluzbeno "za zastitu od inostranog neprijatelja" ili kako vec, a sta je bila stvarna namjera otkud znamo.sehohari wrote: ↑30/08/2025 00:05 Imao bih još jedno pitanje, možda malo kontroverzno.
Mozda je JNA planirala blickrig, pa se nije dogodio, mozda tok dogadjaja nije isao kako su planirali. Pa se produzio rat na mjesec, dva mjeseca, onda JNA prestala postojati, BiH medjunarodno priznata. Prije marta 92 niko nije znao sta ce biti u aprilu, maju i dalje, ko je mogao zamisliti razvoj dogadjaja. Pa ostavili oruzje srpskoj vojsci, a ona granatiranjem glavnog grada vrsi pritisak politicke prirode. Takozvano razvlacenje pameti.
Svasta se pricalo, da Karadzic hoce lijevu obalu Miljacke, pa da hoce podijeliti grad kroz Pofalice, pa da trazi zapadni dio grada novo sarajevo novi grad, Carsija ostaje Aliji. Sve su to nagadjanja.
Vjerovatno nista nije istina jer niti nisu imali snagu da zauzmu pola ili cijeli grad, niti su ikada pokusali. Oni su korektovali svoje linije i nama razvlacili pamet. A sta uspiju uzeti, uzece.
-
TheMule
#8156 Re: Deblokada Sarajeva???
Evo par pasusa u kojima rah. Pospanko govori o tom prostoru na sjeveru:
"Mi smo nastavili sa izviđanjem. Sa komandirom i još par vojnika sam išao do sela Lađevići. Ista situacija kao i na svim ostalim djelovima, nema pravih linija odbrane. Odbrana se svodi na isti kalup u svim ovim selima. Par rovova sa PAM-a i PAT-a i to je sve. Nema tranšea i povezanih rovova."
"Sutra ujutro idemo nazad u bazu. Ovih dana smo dosta toga odradili. Puno smo se nahodali i prepješačili. Ovoliki prostor, četnici pokrivaju sa minimalnim snagama. Do sada sam učestvovao u nekakvim pokušajima deblokade Sarajeva iz grada. Tek sada vidim koje smo mi budale bili. Četnici oko Sarajeva ne drže dva obruča nego jedan. Drugi obruč bar na ovom dijelu ratišta ne postoji. Ovdje skoro da i nema linija. Nakon što se vratimo u bazu, trebali bi napraviti novi raspored izviđanja. Tako da ćemo vidjeti šta i kako dalje…"
"Mi smo nastavili sa izviđanjem. Sa komandirom i još par vojnika sam išao do sela Lađevići. Ista situacija kao i na svim ostalim djelovima, nema pravih linija odbrane. Odbrana se svodi na isti kalup u svim ovim selima. Par rovova sa PAM-a i PAT-a i to je sve. Nema tranšea i povezanih rovova."
"Sutra ujutro idemo nazad u bazu. Ovih dana smo dosta toga odradili. Puno smo se nahodali i prepješačili. Ovoliki prostor, četnici pokrivaju sa minimalnim snagama. Do sada sam učestvovao u nekakvim pokušajima deblokade Sarajeva iz grada. Tek sada vidim koje smo mi budale bili. Četnici oko Sarajeva ne drže dva obruča nego jedan. Drugi obruč bar na ovom dijelu ratišta ne postoji. Ovdje skoro da i nema linija. Nakon što se vratimo u bazu, trebali bi napraviti novi raspored izviđanja. Tako da ćemo vidjeti šta i kako dalje…"
- karanana
#8157 Re: Deblokada Sarajeva???
da nemas slucajno elektronsku verziju bore oko ociju?TheMule wrote: ↑31/08/2025 05:04 Evo par pasusa u kojima rah. Pospanko govori o tom prostoru na sjeveru:
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#8158 Re: Deblokada Sarajeva???
Koja je ovo godina?DebelinJoe wrote: ↑15/12/2024 11:39Zanimljivo, par dana prije ovoga, četnici su zauzeli selo Tihovići iznad Vogošća, tada najvišu kotu koju su kontrolirali branitelji u okolini Sarajeva. Malo prije ovog derneka agresor je zauzeo Ahatoviće i prekinuo komunikaciji prema Visokom putem koje je Sarajevu dostavljano oružje i municija u prvim mjesecima rata. Također, par dana prije ovog derneka agresor je zauzeo Aerodromsko naselje, vrlo važnu tačku i nazalost jako slabo branjenu što je prije svega greška komande sa Talijanom na čelu koju je očigledno boljelo lijevo mudo. Važnije je bilo pjevati u sred rata sa Hankom i Gljivom u restoranu Relax na ex robnoj kući Sarajka.
-
DebelinJoe
#8159 Re: Deblokada Sarajeva???
Godina 1992. ljeto, juni, juli. U nekih mjesec, mjesec i po dana, komanda na čelu sa Talijanom je izgubila: Naselje Rakovica ( veliko naselje između Ilidže i Kiseljaka), Ahatoviće kao jedinu fizičku vezu između Sarajeva i srednje Bosne, selo Lješevo, kotu Tihovići, Aerodromsko naselje...Plus katastrofa u akciji na Poljinama..._BataZiv_0809 wrote: ↑31/08/2025 20:58Koja je ovo godina?DebelinJoe wrote: ↑15/12/2024 11:39Zanimljivo, par dana prije ovoga, četnici su zauzeli selo Tihovići iznad Vogošća, tada najvišu kotu koju su kontrolirali branitelji u okolini Sarajeva. Malo prije ovog derneka agresor je zauzeo Ahatoviće i prekinuo komunikaciji prema Visokom putem koje je Sarajevu dostavljano oružje i municija u prvim mjesecima rata. Također, par dana prije ovog derneka agresor je zauzeo Aerodromsko naselje, vrlo važnu tačku i nazalost jako slabo branjenu što je prije svega greška komande sa Talijanom na čelu koju je očigledno boljelo lijevo mudo. Važnije je bilo pjevati u sred rata sa Hankom i Gljivom u restoranu Relax na ex robnoj kući Sarajka.
Što se tiče Ahatovića, inače pomalo znam taj kraj kojeg mi domoroci zovemo Crnotina jer tu nekakve familije imam, u prva dva mjeseca rata šumskim putem iz pravca Visokog kombijima je do Stupa dostavljana municija. Dakle, o tome se nikada ne govori, ali Sarajevo je na samom početku rata imalo put iz obruča, istina, ne baš siguran, jer se radi o vukojebini koju ni naši ni agresori nisu u potpunosti kontrolisali, ali je put postojao.
Dakle, početak je ljeta, nekakav put postoji, ali to je šumski put. Nije to spektakl. Bošnjaci vole spektakle. Pa je Predsjedništvo BiH, krajem maja 1992. komandi TO na čelu Seferom da oslobodi put Stup - Hadžići. Onako spektakularno, uz pjesmu i zastave oslobode Ilidža i Hadžići. Taj pobjednički pohod zaustavljen je već u naselju Vreoca. Ako se ne varam, a ovdje je o tome pisano, vojni genije Talijan osmislio je akciju sa transporterom na kojem s bili instalirani zvučnici iz kojih su se orile junačke pjesme branilaca. Ako se na varam, pospanko je pisao o i tom događaju gdje je solidan broj naših zagunio.
Btw, koga zanima,
Evo blog od rahmetli Pospanka.
https://boreokoociju.blogger.ba/
-
TheMule
#8160 Re: Deblokada Sarajeva???
Nemam, citiro sam direktno sa bloggerakaranana wrote: ↑31/08/2025 20:53da nemas slucajno elektronsku verziju bore oko ociju?TheMule wrote: ↑31/08/2025 05:04 Evo par pasusa u kojima rah. Pospanko govori o tom prostoru na sjeveru:
-
Tromblon
#8161 Re: Deblokada Sarajeva???
DebelinJoe wrote: ↑31/08/2025 23:37Godina 1992. ljeto, juni, juli. U nekih mjesec, mjesec i po dana, komanda na čelu sa Talijanom je izgubila: Naselje Rakovica ( veliko naselje između Ilidže i Kiseljaka), Ahatoviće kao jedinu fizičku vezu između Sarajeva i srednje Bosne, selo Lješevo, kotu Tihovići, Aerodromsko naselje...Plus katastrofa u akciji na Poljinama..._BataZiv_0809 wrote: ↑31/08/2025 20:58Koja je ovo godina?DebelinJoe wrote: ↑15/12/2024 11:39
Zanimljivo, par dana prije ovoga, četnici su zauzeli selo Tihovići iznad Vogošća, tada najvišu kotu koju su kontrolirali branitelji u okolini Sarajeva. Malo prije ovog derneka agresor je zauzeo Ahatoviće i prekinuo komunikaciji prema Visokom putem koje je Sarajevu dostavljano oružje i municija u prvim mjesecima rata. Također, par dana prije ovog derneka agresor je zauzeo Aerodromsko naselje, vrlo važnu tačku i nazalost jako slabo branjenu što je prije svega greška komande sa Talijanom na čelu koju je očigledno boljelo lijevo mudo. Važnije je bilo pjevati u sred rata sa Hankom i Gljivom u restoranu Relax na ex robnoj kući Sarajka.
Što se tiče Ahatovića, inače pomalo znam taj kraj kojeg mi domoroci zovemo Crnotina jer tu nekakve familije imam, u prva dva mjeseca rata šumskim putem iz pravca Visokog kombijima je do Stupa dostavljana municija. Dakle, o tome se nikada ne govori, ali Sarajevo je na samom početku rata imalo put iz obruča, istina, ne baš siguran, jer se radi o vukojebini koju ni naši ni agresori nisu u potpunosti kontrolisali, ali je put postojao.
Dakle, početak je ljeta, nekakav put postoji, ali to je šumski put. Nije to spektakl. Bošnjaci vole spektakle. Pa je Predsjedništvo BiH, krajem maja 1992. komandi TO na čelu Seferom da oslobodi put Stup - Hadžići. Onako spektakularno, uz pjesmu i zastave oslobode Ilidža i Hadžići. Taj pobjednički pohod zaustavljen je već u naselju Vreoca. Ako se ne varam, a ovdje je o tome pisano, vojni genije Talijan osmislio je akciju sa transporterom na kojem s bili instalirani zvučnici iz kojih su se orile junačke pjesme branilaca. Ako se na varam, pospanko je pisao o i tom događaju gdje je solidan broj naših zagunio.
Btw, koga zanima,
- Dozer
#8162 Re: Deblokada Sarajeva???
Juni '92, pred kraj juna zauzeli su Aerodromsko naselje, tacnije jedan dio i tako su usli u klin prema C5 i dobili liniju za pucanje kroz sredinu Dobrinje. Pokusalo se to sprijeciti, ali jednostavno nije bilo dovoljno ljudi i MTS-a za to. Sjecam se naseg doalska na Dobrinju sredinom juna i stanja koje smo zatekli na "liniji" prema Lukavici - bukvalno 6 ljudi s dvije AP, dvije PAP-ovke, dvije lovare, i sve zajedno 22 metka.
2 dana prije naseg dolaska cetnici su usetali u D4, jer niko nije imao cime da se brani, i tako su poravnali svoju liniju na tom potezu D4 od Trapara do Ikica kuca.
2 dana prije naseg dolaska cetnici su usetali u D4, jer niko nije imao cime da se brani, i tako su poravnali svoju liniju na tom potezu D4 od Trapara do Ikica kuca.
-
Seawolf
#8163 Re: Deblokada Sarajeva???
Imali smo i jedan RB M57.Dozer wrote: ↑01/09/2025 10:20 Juni '92, pred kraj juna zauzeli su Aerodromsko naselje, tacnije jedan dio i tako su usli u klin prema C5 i dobili liniju za pucanje kroz sredinu Dobrinje. Pokusalo se to sprijeciti, ali jednostavno nije bilo dovoljno ljudi i MTS-a za to. Sjecam se naseg doalska na Dobrinju sredinom juna i stanja koje smo zatekli na "liniji" prema Lukavici - bukvalno 6 ljudi s dvije AP, dvije PAP-ovke, dvije lovare, i sve zajedno 22 metka.
....
Sa dvije mine za njega.
- Dozer
#8164 Re: Deblokada Sarajeva???
Seawolf wrote: ↑01/09/2025 10:26Imali smo i jedan RB M57.Dozer wrote: ↑01/09/2025 10:20 Juni '92, pred kraj juna zauzeli su Aerodromsko naselje, tacnije jedan dio i tako su usli u klin prema C5 i dobili liniju za pucanje kroz sredinu Dobrinje. Pokusalo se to sprijeciti, ali jednostavno nije bilo dovoljno ljudi i MTS-a za to. Sjecam se naseg doalska na Dobrinju sredinom juna i stanja koje smo zatekli na "liniji" prema Lukavici - bukvalno 6 ljudi s dvije AP, dvije PAP-ovke, dvije lovare, i sve zajedno 22 metka.
....
Sa dvije mine za njega.
Ne sjecam ga se
-
last mohicans
#8165 Re: Deblokada Sarajeva???
Ova informacija mi je sasvim nova. Kuda je vodio taj put od Ahatovica kada su čete drzale Reljevo, Rajlovac, Vogoscu, Ilijaš..Ne kontam kuda se mogao provuci, Balgovac?DebelinJoe wrote: ↑31/08/2025 23:37Godina 1992. ljeto, juni, juli. U nekih mjesec, mjesec i po dana, komanda na čelu sa Talijanom je izgubila: Naselje Rakovica ( veliko naselje između Ilidže i Kiseljaka), Ahatoviće kao jedinu fizičku vezu između Sarajeva i srednje Bosne, selo Lješevo, kotu Tihovići, Aerodromsko naselje...Plus katastrofa u akciji na Poljinama..._BataZiv_0809 wrote: ↑31/08/2025 20:58Koja je ovo godina?DebelinJoe wrote: ↑15/12/2024 11:39
Zanimljivo, par dana prije ovoga, četnici su zauzeli selo Tihovići iznad Vogošća, tada najvišu kotu koju su kontrolirali branitelji u okolini Sarajeva. Malo prije ovog derneka agresor je zauzeo Ahatoviće i prekinuo komunikaciji prema Visokom putem koje je Sarajevu dostavljano oružje i municija u prvim mjesecima rata. Također, par dana prije ovog derneka agresor je zauzeo Aerodromsko naselje, vrlo važnu tačku i nazalost jako slabo branjenu što je prije svega greška komande sa Talijanom na čelu koju je očigledno boljelo lijevo mudo. Važnije je bilo pjevati u sred rata sa Hankom i Gljivom u restoranu Relax na ex robnoj kući Sarajka.
Btw, koga zanima,
-
mishic
#8166 Re: Deblokada Sarajeva???
Da, jedno vrijeme je taj put funkcionirao i za njega se čak čulo i znalo i u Zagrebu gdje je nekoliko osoba porijeklom iz Sa koji su imali porodice u gradu i namjeravali da se s njima spoje nastojalo da što prije dođu i iskoriste tu mogućnost da prenošenjem tog paketa municije budu provedeni tim putem od strane uhodanih vodiča. I sam sam bio među njima ali pošto se naš put odužio na kraju smo "zapeli" u Kiseljaku iz koga se jedno vrijeme nije moglo ni prema Sa, ni prema Srednjoj Bosni dok je Kordić blokirao Busovaču pa čak se teško prolazilo i prema Visokom.last mohicans wrote: ↑01/09/2025 10:32 Ova informacija mi je sasvim nova. Kuda je vodio taj put od Ahatovica kada su čete drzale Reljevo, Rajlovac, Vogoscu, Ilijaš..Ne kontam kuda se mogao provuci, Balgovac?
Ja sam na kraju uz dobro plaćenog vodiča hrvatske nacionalnosti uspio zaobići blokade u Busovači i prebacio se do Travnika.
- Dozer
#8167 Re: Deblokada Sarajeva???
Ni ja nisam cuo za ovaj "put"... Kuda se islo dalje prema gradu iz Ahatovica, jer sve ispod njih su drzali cetnici...?
Gledam sad mapu, i ne mogu da skontam kuda se moglo proci, pogotovio s nekim tovarom...
Gledam sad mapu, i ne mogu da skontam kuda se moglo proci, pogotovio s nekim tovarom...
-
DebelinJoe
#8168 Re: Deblokada Sarajeva???
https://magazinplus.eu/ratni-27-4-1992- ... u-rs-buci/

27.04.’92. godine – je organizovan transport naoružanja za Sarajevo. Obezbjeđenje transporta je vršio Vod PL-e a kretao se putem: Visoko – Goduša – Vela – Crkvica – Ahatovići.
Tom prilikom dolazi do prvog oružanog okršaja protiv četnićkih snaga koje su otkrile transport. Tada gine komandir Voda PL-e, a šest boraca je teže ranjeno, dok su četnicima naneseni gubici u živoj sili a zaplijenjena je određena količina naoružanja.
Naoruđanje iz transporta nije palo u ruke četnika nego je predato RŠ Buci za naoružavanje njihovih pripadnika.
magazinplus.eu

- Dozer
#8169 Re: Deblokada Sarajeva???
OK do Ahatovica. A dalje?
-
DebelinJoe
- Dozer
#8171 Re: Deblokada Sarajeva???
Bojnik je bio njihov od starta... Doglodi tek od okrobra.DebelinJoe wrote: ↑01/09/2025 11:09Dalje je išlo preko Bojnika, Dogloda i Stupa. Ne znam detalje, ali je išlo neko vrijeme.
-
DebelinJoe
#8172 Re: Deblokada Sarajeva???
Nekako je prolazilo, kazem ti ne znam detalje. Na netu se spominje i Rakovica kroz koju je dolazila municija preko Visokog za Sarajevo.
-
last mohicans
#8173 Re: Deblokada Sarajeva???
Rakovica ima smisla za taj dio prema Kiseljaku, ali ovamo u SA teska situacija, preko Stupa. Mada,kao pjesak se mozes provuci, ali autom tesko. Mozda se nosio MTS od neke tačke. Haj pitam kolegu, on ima dosta informacija.DebelinJoe wrote: ↑01/09/2025 11:17Nekako je prolazilo, kazem ti ne znam detalje. Na netu se spominje i Rakovica kroz koju je dolazila municija preko Visokog za Sarajevo.Dozer wrote: ↑01/09/2025 11:14Bojnik je bio njihov od starta... Doglodi tek od okrobra.DebelinJoe wrote: ↑01/09/2025 11:09
Dalje je išlo preko Bojnika, Dogloda i Stupa. Ne znam detalje, ali je išlo neko vrijeme.
- skrbavi-admin
#8174 Re: Deblokada Sarajeva???
je li to na trnovskom pravcu ili rogoje? zaplatio je tad i kunto i pantoJoseMujica wrote: ↑08/05/2025 12:37jeste...1994 i 1995-ta...sve što je uzeto na prostoru Bjelašnice i Treskavice uzeto je ubacivanjem diverzantskih grupa u pozadinu....testna je bila januar-februar 1994-te, kada je grupa iz 104-te i 1. bošnjačke uletita i sredila početnički IKM
-
mishic
#8175 Re: Deblokada Sarajeva???
Ovo je jako zanimljivo pitanje. Ne pretendujem da znam odgovor ali mi se čini da četnički plan (RAM) nije podrazumijevao dugotrajan sukob. Oni su računali da prije bilo kakvih sukoba angažovanjem srpskog stanovništva, podjelom naoružanja tom stanovništvu i angažmanom JNA formiraju SAO, dovedu do potpune blokade i disolucije vlasti u RBiH okruživši glavni grad kako bi izolovali i paralizirali funkcije države i onda provodili "etničko čišćenje" kroz razmjenu teritorija i planirana raseljavanja stanovnika.sehohari wrote: ↑30/08/2025 00:05 Imao bih još jedno pitanje, možda malo kontroverzno.
Kada se vidjelo da to nije prošlo postigli su nagodbu sa Tuđmanom i tada je scenarij promijenjen da se BiH podijeli na troje zbog čega su i česte ponude i propaganda išle ka tome da se to postigne svim mogućim sredstvima (ponude o podjeli putem pregovora i MZ, izazivanjem sukoba i strahom kao sredstvom "etničkog čišćenja" i politikom ubjeđivanja da je to jedino i najbolje rješenje). Tada su se javile i ideje o podjeli glavnog grada čija blokada je pooštrena a pravci presijecanja se mijenjali shodno stanju na terenu.
Zanimljivo je da se domicilno stanovništvo ni u jednoj nacionalnoj skupini nije lahko, dobrovoljno i bez otpora povinovalo takvim planovima pa je uz propagandu bio neophodan pritisak političkih i vojnih vlasti sve do stepena sijanja straha sukobima i nemogučnošću opstanka.