nepass1 wrote: ↑28/08/2025 10:24 Nisu ipak
Kad vidim ispred c3 i P na njemu odmah bi se vratio kuci
Ona se razvela i polozila sa 30g, presla sa autoskolom ukupno 500km, nezavisnost stekla i sad ide u avanture
Dedo joj reko ti samo po svom vozi a ostali nek prestizu ako si prespora
Misli da spigle postoje samo da sminku provjeri iz raznih profila
Crna hronika BH cesta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Ateista
#18151 Re: Crna hronika BH cesta
-
tokio25
#18152 Re: Crna hronika BH cesta
ako je vozac formule valjda moze voziti 200kmh jer ima iskustvonepass1 wrote: ↑28/08/2025 10:33Ko vozi 200 po magistrali?
Sto se ide iz krajnosti u krajnost?
Mislis stvarno da ateista vozi 200?
I u f1 je lako brzo voziti sto se tice saobracaja jer znas da svi idu max brzinom, nema nikog da penzionerski vozi.
Znas ako se ulazi u krivinu 120 onaj ispred nece ici 80
to je ateistina logika
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#18153 Re: Crna hronika BH cesta
ja sam samo na dvije kraće destinacije vozio sam
trnovo i semizovac
meni je problem kad vozim sam zvjerljam uokolo zamislim se
općenito svuda vise volim busom ici
odspava covjek gleda arhitekturu i prirodu
itd
trnovo i semizovac
meni je problem kad vozim sam zvjerljam uokolo zamislim se
općenito svuda vise volim busom ici
odspava covjek gleda arhitekturu i prirodu
itd
-
tokio25
#18154 Re: Crna hronika BH cesta
ne vjerujem zato sto ti ne prepoznajes rizicne situacije jer je tebi to normalnoAteista wrote: ↑28/08/2025 10:38Mozemo mi pricati o sansama, tako je kako je i to mi je jedina takva situacija, mozes mi vjerovati a ne moras.tokio25 wrote: ↑28/08/2025 10:20ako je sansa da naletis na forumasa na cesti kojih je 500 na ovom podforumu plus sto se tu ubrajaju i ovi izvan bih znaci da dolazis u rizicne situacije vrlo cestoAteista wrote: ↑28/08/2025 10:14
Prvo kazes koja je sansa da se to samo jednom desilo i sigurno je bilo vise puta, a onda kazes jednom ce se desiti da me neko nece vaditi. Da se ovakve situacije desavaju tako kao sto ti mislis, i da je sve tako kao sto ti mislis da je mene neko spasavao, valjda bi se do sad desilo da me neko "ne spasi" i da zaginem kad se vec to tako cesto desava kako ti tvrdis?
Ovo je anonimni forum, bar su vecinom ljudi anonimni, sve sto pisemo moze biti istina ali i ne mora, svako od nas moze svasta izmisliti i slagati, tesko je provjeriti.
Ako vec razgovaramo, ocekuje se neki minimum povjerenja oko stvari koje govorimo o sebi, inace ovakvi razgovori na forumu i nemaju smisla.
Mozes da mi vjerujes ali i ne moras, ako ne onda ne vidim sta imamo dalje razgovarati.
i nije primarno tebe spasavao nego sebe da ne zavrsi zbog tebe u krevetu ili grobu
hoces sada reci da je forumas izmisljao kad je napisao sta se desilo sa tobom?
znaci laze taj forumas?
sta treba da ti vjerujem?
ti sam kazes da vozis brze
opravdavas neke stvari koje nisu normalne i onda kazes mozes mi vjerovati ili ne
pa vjerujem sta pricas i na osnovu te price smo zakljucili kakav si vozac nismo zakljucivali gledanjem u kasike
Bitne razlike u mojoj i njegovoj prici nema, samo tumacenje ko je u pravu i kako je ko trebao reagovati, to je sve.
Da, ja kazem da vozim brze, to mi vjerujes a ne vjerujes mi kad kazem da mi je to jedina takva situacija koja mi se desila?
Jedina donekle slicna i priblizno opasna situacija mi se desila kad je lik preticao u krivini i naletio na mene u takvom momentu da nikakvo moje kocenje nije moglo pomoci, ali bar je cesta bila malo sira, imala bankinu pored i ja sam bio u situaciji da imam gdje da se sklonim i izbjegnem frontalni, zbog toga je smatram manje opasnom jer sam imao gdje da se sklonim.
Pored toga, nista ni slicno i ni blizu opasno, oept kazem - mozes mi vjerovati ali i ne moras, ako mi ne vjerujes to onda mozes misliti i da izmisljam da brzo vozim kako bih trolao po forumu.
i onda kad kazes imao sam jednu ili dvije rizicne ostale normalne naravno da to nije tako u ocima ostalih
tvoj problem je sto ne vidis da tvoja percepcija normalnog nije u skladu sa vecinom i u skladu sa zakonskim propisima
isto kad bih ja rekao karikiram ma meni je normalno da imam sex sa djevojcicom od 12 godina
svima vama nije al meni jeste jer je sposobna ima mjesecnicu i sl
to sto ti smatras da si iznadprosjecni vozac nije problem nego percepcija da ne ugrozavas tim nikoga
- Ozimician
#18155 Re: Crna hronika BH cesta
Laplace wrote: ↑28/08/2025 09:48I meni je prosjek vožnje ispod 60, i to zbog tuđe spore vožnje. Problem je što van naselja sporo voze upravo oni koji prebrzo voze u naselju. I ne govorim o tri kolibe pored (što naši zakonodavci pogrešno smatraju naseljem) nego o redu kuća,trgovina i drugih objekata uz samu cestu, nerijetko bez trotoara, nekad je zid ili ograda uz samu cestu, i tu se vozi pretjerano brzo da bi se istom brzinom vozilo van naselja gdje je ograničenje duplo više.Ozimician wrote: ↑28/08/2025 09:26 U BIH se vozi na magistralama jako jako sporo, barem u poredjenju s ostalim zemljama.
Kod mene se prosjek vrti oko 60kmh kroz BiH.
Ja iskreno nemam nista protiv kaznjavanja u naselju, ali bas u naselju, a ne kao kod nas 3 kuce i kazu "naseljeno mjesto". Na magistralama i autoputevima pusti saobracaj da tece.
Sad ovi u ZDK nabavili i neke fucking dronove, zamisli ba cega se ono sjetilo. Ne moze niko reci da je to u cilju sigurnosti prometa, jer drona ne mozes ni vidjeti, bukvalno ti to pravi strah i napetost u voznji.
150kmh mozes vidjeti kao sto ti velis 10 sec nekog i to tokom preticanja, za 150 kmh duze od 10 sec. na M17 rijetko kad ces imati priliku.
Ja bih van naselja povećao toleranciju na 20 a oduzimao na 50+, dok bih u naseljenim mjestima ukinuo toleraniju i oduzimao dozvole na 20+. Dalo bi se na toj bazi naći neki kompromis tako da se van naselja može voziti relaksirano a u gusto naseljenim mjestima oprazno.
Ovo potpisujem. Ja iskreno nemam problem sa kaznjavanjem prebrze voznje u gradu, problem je sto je sada sav fokus na magistralama.
Nema nikakve logike da voznja od 81kmh kroz Grad Sarajevo (ogranicenje 60kmh) i kroz selo izmedju Tesnja i Maglaja, na M17, bude jednako strogo kaznjena.
I upravo i ja tu vidim problem, da ima dosta onih oni koji divljaju po gradu, a kad izadju na otvorenu cestu, voze sporo. Ja sam imao takvog kolegu iz Starog grada.
Evo recimo imas i ovu novu cestu Stolac-Neum, koja po svim parametrima zadovoljava da ogranicenje bude 100, pa cak i 110 kmh u krajnjem slucaju, nigdje zive duse, ali je ogranicenje 80kmh.
Konkretno za Njemacku i nemanje ogranicenja na autoputevima, Njemci su prije 10ak godina radili istrazivanje i mjerili brzine i uglavnom prosjecna brzina putnickih auta je bila 138 km/h , a u podrucju raskrsnica 107 km/h - na dionicama koje nemaju ogranicenje. Tako da se ljudi uglavnom drze nekog normalnog opsega. Ali je tamo edukacija kljucna, zna se da se moras sklanjati odmah desno, cim u desnoj traci nema nikoga, zna se da je desna traka vozna, a lijeva preticajna, zna se da automobil mora biti tehnicki ispravan, da gume moraju moci izdrzati propisanu brzinu.
- drug_profi
#18156 Re: Crna hronika BH cesta
pa vrlo često je 80 po BMS sigurnije od 80 kroz neko selo na M17
-
artur morgan
#18157 Re: Crna hronika BH cesta
Nisu problem samo sporači već i teretna vozila. Ja sam prošle sedmice bio u koloni na putu od Jajca prema Donjem Vakufu, na cesti na kojoj se na određenim dijelovima može voziti konstantno oko 80 km/h, zbog teretnih vozila koja su bila u policijskoj pratnji. Kolona je bila toliko duga tako da nije bilo smisla ni pokušavati preteći vozila ispred, niti se to moglo zbog dosta saobraćaja. Vozilo se veoma sporo 30-40 km/h u prosjeku. Velika gnjavaža ali tako je kod nas jer nema autoputa. Sličnih situacija sam imao i na drugim brdskim pravcima Komar, Rostovo, ili magistrali M17 prema Doboju, gdje zbog dosta saobraćaja nije uvijek moguće preteći teretnjak, pogotovo ako ih ima više.Ateista wrote: ↑28/08/2025 09:54Niko ne misli da ce mijenjanje ogranicenja rijesiti razne probleme, samo pomoci da se malo opustenije vozi sa manje straha od kazne i gubljenja vozacke, a mozda ce onda i oni sporaci koji voze 50 gdje je ogranicenje 80 bar povecati na 70 tamo gdje je ogranicenje 100 pa ce bar malo brze ici, samo mozda.artur morgan wrote: ↑28/08/2025 09:05 Nama ne trebaju nova ograničenja, već nove brže ceste, autoputevi![]()
Bez njih nema načina da se rješi trenutna situacija na magistralnim cestama.
Nema te formule.
Svakako da je glavno rjesenje graditi autoputeve i brze ceste, to drasticno povecava protok saobracaja i povecava sigurnost.
I meni smeta što mi trebaju sati spore vožnje pune gnjavaže da bi prešao male razdaljine ali nije rješenje povećanje ograničenja brzine. To je rizično jer su ceste pretrpane saobraćajem, pored sporača tu su vozači koji voze normalno, pa su tu trkači, pa teretnjaci, pa vremenski uslovi, dan/noć, naseljena mjesta, loše ceste, svakodnevna crna hronika, i sl. a ti uvjeti na cesti najviše toliko saobraćaja, pored toliko puno priključenja na magistralne ceste, realno ne dozvoljavaju veće ograničenje brzine zbog sigurnosnih razloga. Subjektivni osjećaj je nešto drugo. Prilikom projekcije ograničenja brzine mora se imati u vidu sve. Zato se na nekim modernijim cestama primjenjuju digitalne oznake, gdje se mijenja ograničenje brzine ovisno o faktorima koji utiči na ograničenje brzine.
- nepass1
#18158 Re: Crna hronika BH cesta
Nije to njegova logikatokio25 wrote: ↑28/08/2025 10:51ako je vozac formule valjda moze voziti 200kmh jer ima iskustvonepass1 wrote: ↑28/08/2025 10:33Ko vozi 200 po magistrali?
I u f1 je lako brzo voziti sto se tice saobracaja jer znas da svi idu max brzinom, nema nikog da penzionerski vozi.
to je ateistina logika
To vi konstruisete u svojim glavama i pravite drumskog razbojnika od covjeka. Nije ateista oni likovi sto se snimaju sa 180 po punoj preticanje pa im snimci zavrse na ch.
Ispade ko da ga nesta branim, ali fakat ste smorili
- Ozimician
#18159 Re: Crna hronika BH cesta
Upravo to i jeste logika ovih likova o kojima ja pricam.drug_profi wrote: ↑28/08/2025 11:36 pa vrlo često je 80 po BMS sigurnije od 80 kroz neko selo na M17
Jednostavno 90% voznje im po gradu i kad izadju na otvorenu cestu, izgleda im to opasnije nego gradska voznja, a nema sanse da je tako.
Mozda takvi i pisu zakone...
- Ateista
#18160 Re: Crna hronika BH cesta
To ti tvrdis da ne prepoznajem, zato sto se ne slazes sa mnom oko nacina voznje i automatski si donio procjenu da ja ne znam procijeniti rizicne situacije.tokio25 wrote: ↑28/08/2025 10:56ne vjerujem zato sto ti ne prepoznajes rizicne situacije jer je tebi to normalnoAteista wrote: ↑28/08/2025 10:38Mozemo mi pricati o sansama, tako je kako je i to mi je jedina takva situacija, mozes mi vjerovati a ne moras.tokio25 wrote: ↑28/08/2025 10:20
ako je sansa da naletis na forumasa na cesti kojih je 500 na ovom podforumu plus sto se tu ubrajaju i ovi izvan bih znaci da dolazis u rizicne situacije vrlo cesto
i nije primarno tebe spasavao nego sebe da ne zavrsi zbog tebe u krevetu ili grobu
hoces sada reci da je forumas izmisljao kad je napisao sta se desilo sa tobom?
znaci laze taj forumas?
sta treba da ti vjerujem?
ti sam kazes da vozis brze
opravdavas neke stvari koje nisu normalne i onda kazes mozes mi vjerovati ili ne
pa vjerujem sta pricas i na osnovu te price smo zakljucili kakav si vozac nismo zakljucivali gledanjem u kasike
Bitne razlike u mojoj i njegovoj prici nema, samo tumacenje ko je u pravu i kako je ko trebao reagovati, to je sve.
Da, ja kazem da vozim brze, to mi vjerujes a ne vjerujes mi kad kazem da mi je to jedina takva situacija koja mi se desila?
Jedina donekle slicna i priblizno opasna situacija mi se desila kad je lik preticao u krivini i naletio na mene u takvom momentu da nikakvo moje kocenje nije moglo pomoci, ali bar je cesta bila malo sira, imala bankinu pored i ja sam bio u situaciji da imam gdje da se sklonim i izbjegnem frontalni, zbog toga je smatram manje opasnom jer sam imao gdje da se sklonim.
Pored toga, nista ni slicno i ni blizu opasno, oept kazem - mozes mi vjerovati ali i ne moras, ako mi ne vjerujes to onda mozes misliti i da izmisljam da brzo vozim kako bih trolao po forumu.
i onda kad kazes imao sam jednu ili dvije rizicne ostale normalne naravno da to nije tako u ocima ostalih
tvoj problem je sto ne vidis da tvoja percepcija normalnog nije u skladu sa vecinom i u skladu sa zakonskim propisima
isto kad bih ja rekao karikiram ma meni je normalno da imam sex sa djevojcicom od 12 godina
to sto ti smatras da si iznadprosjecni vozac nije problem nego percepcija da ne ugrozavas tim nikoga
Fino sam ti napisao, nije samo pitanje ni rizicnih situacija, nikad niko nije povrijedjen zbog moje voznje, ne samo mojom nego ni tudjom krivicom. Ti se nadjes da tvrdis kako sam imao ko zna koliko rizicnih situacija koje nisam prepoznao, kako je moguce da onda od toliko rizicnih situacija ni jedna nije razvrsila da se neko bar povrijedi ako vec niko nije poginuo? Ili mi ni to ne vjerujes pa ces sad poceti tvrditi kako vjerovatno ima povrijedjenih ali ja necu da kazem ili ne znam sta je povreda...
-
artur morgan
#18161 Re: Crna hronika BH cesta
Mislim da nigdje nema tolike tolerancije
Neka me isprave forumaši iz De ako griješim. Kod njih u gradu nema tolerancije, a van grada 10 ili 20 km/h
Ili Norveška, kod njih su niska ograničenja, baš su rigorozni
Jedina država koja je izuzetak je De a i to ima svoje razloge
Vidio sam članak u Fr skinuli sa autoputa vozača vozio je +200 km/h i oduzeli mu autu
U Švicarskoj kazne odmjeravaju % prema ostvarenom ličnom dohotku....pa neki plaćaju manje neki više, a neki haos cifre....
U americi isto imaju zeznuta ograničenja.
Nigdje nema neke tolerancije pa ni u De osim autobhana gdje je na nekim dijelovima bez ograničenja brzine
Neka me isprave forumaši iz De ako griješim. Kod njih u gradu nema tolerancije, a van grada 10 ili 20 km/h
Ili Norveška, kod njih su niska ograničenja, baš su rigorozni
Jedina država koja je izuzetak je De a i to ima svoje razloge
Vidio sam članak u Fr skinuli sa autoputa vozača vozio je +200 km/h i oduzeli mu autu
U Švicarskoj kazne odmjeravaju % prema ostvarenom ličnom dohotku....pa neki plaćaju manje neki više, a neki haos cifre....
U americi isto imaju zeznuta ograničenja.
Nigdje nema neke tolerancije pa ni u De osim autobhana gdje je na nekim dijelovima bez ograničenja brzine
- Ateista
#18162 Re: Crna hronika BH cesta
Ima i teretnih vozila previse, to je isto problem. To se u velikoj mjeri moze rijesiti izgradnjom malo vise prosirenja na koja se ogu skloniti, i edukacijom da je to potrebno da urade, kao i kaznama za vozace koji naprave kolonu. Ta prosirenja bar nisu skupa, nije kao dodatna traka.artur morgan wrote: ↑28/08/2025 11:39Nisu problem samo sporači već i teretna vozila. Ja sam prošle sedmice bio u koloni na putu od Jajca prema Donjem Vakufu, na cesti na kojoj se na određenim dijelovima može voziti konstantno oko 80 km/h, zbog teretnih vozila koja su bila u policijskoj pratnji. Kolona je bila toliko duga tako da nije bilo smisla ni pokušavati preteći vozila ispred, niti se to moglo zbog dosta saobraćaja. Vozilo se veoma sporo 30-40 km/h u prosjeku. Velika gnjavaža ali tako je kod nas jer nema autoputa. Sličnih situacija sam imao i na drugim brdskim pravcima Komar, Rostovo, ili magistrali M17 prema Doboju, gdje zbog dosta saobraćaja nije uvijek moguće preteći teretnjak, pogotovo ako ih ima više.Ateista wrote: ↑28/08/2025 09:54Niko ne misli da ce mijenjanje ogranicenja rijesiti razne probleme, samo pomoci da se malo opustenije vozi sa manje straha od kazne i gubljenja vozacke, a mozda ce onda i oni sporaci koji voze 50 gdje je ogranicenje 80 bar povecati na 70 tamo gdje je ogranicenje 100 pa ce bar malo brze ici, samo mozda.artur morgan wrote: ↑28/08/2025 09:05 Nama ne trebaju nova ograničenja, već nove brže ceste, autoputevi![]()
Bez njih nema načina da se rješi trenutna situacija na magistralnim cestama.
Nema te formule.
Svakako da je glavno rjesenje graditi autoputeve i brze ceste, to drasticno povecava protok saobracaja i povecava sigurnost.
I meni smeta što mi trebaju sati spore vožnje pune gnjavaže da bi prešao male razdaljine ali nije rješenje povećanje ograničenja brzine. To je rizično jer su ceste pretrpane saobraćajem, pored sporača tu su vozači koji voze normalno, pa su tu trkači, pa teretnjaci, pa vremenski uslovi, dan/noć, naseljena mjesta, loše ceste, svakodnevna crna hronika, i sl. a ti uvjeti na cesti najviše toliko saobraćaja, pored toliko puno priključenja na magistralne ceste, realno ne dozvoljavaju veće ograničenje brzine zbog sigurnosnih razloga. Subjektivni osjećaj je nešto drugo. Prilikom projekcije ograničenja brzine mora se imati u vidu sve. Zato se na nekim modernijim cestama primjenjuju digitalne oznake, gdje se mijenja ograničenje brzine ovisno o faktorima koji utiči na ograničenje brzine.
Isto tako, cesto vidim neki kamion sa kolonom i kontam da je on uzrok, u neka doba vidim ispred obicni auto, cesto nije ni tolika kanta da ne moze brze, usporava i kamion i kompletnu kolonu.
Jasno je da negdje zbog ukljucenja i iskljucenja mora biti manja brzina, ali ima toliko dionica bez ikakvih ukljucenja sa jako dobrom cestom, a i dalje je 80. Opet, ne mislim da bi to rijesilo neki problem, samo bi ljudi bili malo opusteniji oko kazni i oduzimanja vozacke, recimo tek na 121 bih onda morao da se brinem za vocacku, ovako moram vec na 101.
Promjenjivi znakovi su isto tako dobra stvar, ne mogu biti uvijek isti uslovi, a imam utisak da nekad stave ogranicenje po najgoroj mogucoj varijanti kad je recimo poledica ili tako nesto, sa promjenjivim se to moze malo prilagoditi stvarnim uslovima na cesti.
- Ateista
#18163 Re: Crna hronika BH cesta
Ma jasno je meni sve, njima najvise smeta to sto ja bez ikakvog ustrucavanja kazem kako vozim i stojim iza toga.nepass1 wrote: ↑28/08/2025 11:39Nije to njegova logikatokio25 wrote: ↑28/08/2025 10:51ako je vozac formule valjda moze voziti 200kmh jer ima iskustvonepass1 wrote: ↑28/08/2025 10:33
Ko vozi 200 po magistrali?
to je ateistina logika
To vi konstruisete u svojim glavama i pravite drumskog razbojnika od covjeka. Nije ateista oni likovi sto se snimaju sa 180 po punoj preticanje pa im snimci zavrse na ch.
Vecina ovih koji su se okomili na mene su i sami priznali da znaju nekad prekoraciti brzinu, ali eto kao ne pricaju o tome jer su svjesni da je to opasnoi ne promovisu to.
U principu ispada da oni sami smatraju da su opasni kad to rade, ali eto ipak to rade, indirektno priznaju da svjesno sebe i druge dovode u opasnost.
Sa druge strane, mi koji priznajemo da brze vozimo stojimo iza toga jer smatramo da to mozemo raditi sigurno i da nikog ne ugrozimo, da ne mislim da sam siguran onda ne bih ni vozio tako, vrlo jednostavno.
Mislim da je to ono sto im najvise bode oci i ne mogu da provare, odatle i toliki napadi.
-
tokio25
#18164 Re: Crna hronika BH cesta
covjece nista mi ne konstruisemo nego on sam pise kako vozinepass1 wrote: ↑28/08/2025 11:39Nije to njegova logikatokio25 wrote: ↑28/08/2025 10:51ako je vozac formule valjda moze voziti 200kmh jer ima iskustvonepass1 wrote: ↑28/08/2025 10:33
Ko vozi 200 po magistrali?
to je ateistina logika
naravno da ne vozi 180 kad ne moze toliko ni razviti al da moze vozio bi i toliko
-
tokio25
#18165 Re: Crna hronika BH cesta
sa tobom se ne slaze zakonAteista wrote: ↑28/08/2025 12:01To ti tvrdis da ne prepoznajem, zato sto se ne slazes sa mnom oko nacina voznje i automatski si donio procjenu da ja ne znam procijeniti rizicne situacije.tokio25 wrote: ↑28/08/2025 10:56ne vjerujem zato sto ti ne prepoznajes rizicne situacije jer je tebi to normalnoAteista wrote: ↑28/08/2025 10:38
Mozemo mi pricati o sansama, tako je kako je i to mi je jedina takva situacija, mozes mi vjerovati a ne moras.
Fino sam ti napisao, nije samo pitanje ni rizicnih situacija, nikad niko nije povrijedjen zbog moje voznje, ne samo mojom nego ni tudjom krivicom. Ti se nadjes da tvrdis kako sam imao ko zna koliko rizicnih situacija koje nisam prepoznao, kako je moguce da onda od toliko rizicnih situacija ni jedna nije razvrsila da se neko bar povrijedi ako vec niko nije poginuo? Ili mi ni to ne vjerujes pa ces sad poceti tvrditi kako vjerovatno ima povrijedjenih ali ja necu da kazem ili ne znam sta je povreda...
i ti imas problem sa zakonom ne sa mnom
ja mogu imati misljenje da vozis sporo al to ne igra ulogu
mogu imati misljenje da je ispravno voziti 20 svo vrijeme isto ne igra ulogu
-
tokio25
#18166 Re: Crna hronika BH cesta
covjece ti ne mozes izgleda da shvatis nesto osnovno o cemu pricamoAteista wrote: ↑28/08/2025 12:16Ma jasno je meni sve, njima najvise smeta to sto ja bez ikakvog ustrucavanja kazem kako vozim i stojim iza toga.
Vecina ovih koji su se okomili na mene su i sami priznali da znaju nekad prekoraciti brzinu, ali eto kao ne pricaju o tome jer su svjesni da je to opasnoi ne promovisu to.
U principu ispada da oni sami smatraju da su opasni kad to rade, ali eto ipak to rade, indirektno priznaju da svjesno sebe i druge dovode u opasnost.
Sa druge strane, mi koji priznajemo da brze vozimo stojimo iza toga jer smatramo da to mozemo raditi sigurno i da nikog ne ugrozimo, da ne mislim da sam siguran onda ne bih ni vozio tako, vrlo jednostavno.
Mislim da je to ono sto im najvise bode oci i ne mogu da provare, odatle i toliki napadi.
ne smeta nama kako vozis sve dok ne dovodis u opasnost ostale
kad si sam vozi 300kmh ako mozes i ako ti moze auto toliko razviti
problem je kad dovodis u opasnost druge
a to je najcesce prestizanje jer kad sam vozis tesko da mozes nekoga ugroziti osim onoga iz suprotnog pravca ako izgubis kontrolu al to je druga prica
poenta sto mi priznamo da krsimo parvila su ta da vozimo iznad ogranicenja da prestignes mozda tamo gdje nije dozvoljeno al je u tom trenutku sigurno
tvoj problem je sto ti mislis da mozes ocjeniti situaciju i da si siguran u voznju a to sto je neko kocio da bi ti prosao sklanjao se i sl da ne bi oni zavrsili u krevetu ili grobu ti smatras da si dobro procjenio
ne mozemo da provarimo sto ugrozavas druge a da toga izgleda nisi ni svjestan jer da jesi ne bi to radio
to zakljucujemo iz tvojih upisa
situacija sa forumasem i ko zna koliko kazni i oduzimanja vozacke gdje i nakon oduzimanja vozis
kako ti nije jasno zasto ti je oduzeta vozacka? da ne bi mogao voziti a ti opet vozis
- Ateista
#18167 Re: Crna hronika BH cesta
Pises besmislice i kontradiktoran si, malo se hvatas zakona a malo sigurnosti, kad ti se ukaze da i sam priznajes da nekad krsis zakon onda se to moze raditi bezbjedno, kad ja kazem da krsim zakon bezbjedno onda se ne moze krsiti zakon bezbjedno. Bar se odluci koju tezu zastupas.tokio25 wrote: ↑28/08/2025 12:32covjece ti ne mozes izgleda da shvatis nesto osnovno o cemu pricamoAteista wrote: ↑28/08/2025 12:16Ma jasno je meni sve, njima najvise smeta to sto ja bez ikakvog ustrucavanja kazem kako vozim i stojim iza toga.
a to je najcesce prestizanje jer kad sam vozis tesko da mozes nekoga ugroziti osim onoga iz suprotnog pravca ako izgubis kontrolu al to je druga prica
poenta sto mi priznamo da krsimo parvila su ta da vozimo iznad ogranicenja da prestignes mozda tamo gdje nije dozvoljeno al je u tom trenutku sigurno
tvoj problem je sto ti mislis da mozes ocjeniti situaciju i da si siguran u voznju a to sto je neko kocio da bi ti prosao sklanjao se i sl da ne bi oni zavrsili u krevetu ili grobu ti smatras da si dobro procjenio
ne mozemo da provarimo sto ugrozavas druge a da toga izgleda nisi ni svjestan jer da jesi ne bi to radio
situacija sa forumasem i ko zna koliko kazni i oduzimanja vozacke gdje i nakon oduzimanja vozis
kako ti nije jasno zasto ti je oduzeta vozacka? da ne bi mogao voziti a ti opet vozis
Hvatas se uvijek jednog slucaja i stalno vracas na to, iako sam veoma jasno i detaljno objasnio sta je bilo, nemam se vise namjeru vracati na to. Sve i da nisam u pravu tu i da je moja greska, opet stoji cinjenica da niko nije povrijedjen, ni tu ni bilo kad drugo kad sam ja vozio, moze se desiti nekom jednom sreca da ga pronosa ali ne moze stalno, a ti tvrdis da ja stalno dolazim u rizicne situacije.
Stalno ide prica da mi je voznja opasna, a nigdje posljedica, samo suplja prica i "sve do jednom" ali to jednom nikad da dodje.
Jasno je meni sta ti smeta, ali to nikad neces priznati.
- Ozimician
#18168 Re: Crna hronika BH cesta
Tolerancija postoji svugdje, cak i u Svicarskoj je 5 kmh, jer se smatra da radar nije precizan dovoljno instrument da mjeri 100% u 1kmh.
Stacionarni radari u DE i AT ne slikaju ako vozis 10kmh iznad, to sam licno testirao, mislim da je tolerancija na autoputu 10%, ali u to nisam 100% siguran.
Mislim da je BiH jedna od rijetkih drzava gdje ZOBS ne razlikuje kaznjavanje za brzinu unutar i izvan naselja. Recimo prethodni ZOBS je bio puno bolji, mislim da su ga negdje 2017 god. promjenili?
Tada se oduzimala vozacka u naseljenom iznad 30kmh, a izvan naselja iznad 50kmh. Eh sad bi bilo zanimljivo napraviti analizu, da li se broj nesreca povecao ili smanjio u medjuvremenu.
Po trenutnom zakonu vozacku gubi i onaj ko u zoni 40 vozi 61kmh i onaj ko na autoputu vozi 151 kmh.
Dobra komparacija je Njemacka i Francuska npr. Jedna ima totalno opustene zakone, druga ima jako stroge zakone i ogranicenja (cak su u Francuskoj putevi kvalitetniji) i Njemacka ima manju smrtnost u saobracaju od Francuske...
Stacionarni radari u DE i AT ne slikaju ako vozis 10kmh iznad, to sam licno testirao, mislim da je tolerancija na autoputu 10%, ali u to nisam 100% siguran.
Mislim da je BiH jedna od rijetkih drzava gdje ZOBS ne razlikuje kaznjavanje za brzinu unutar i izvan naselja. Recimo prethodni ZOBS je bio puno bolji, mislim da su ga negdje 2017 god. promjenili?
Tada se oduzimala vozacka u naseljenom iznad 30kmh, a izvan naselja iznad 50kmh. Eh sad bi bilo zanimljivo napraviti analizu, da li se broj nesreca povecao ili smanjio u medjuvremenu.
Po trenutnom zakonu vozacku gubi i onaj ko u zoni 40 vozi 61kmh i onaj ko na autoputu vozi 151 kmh.
Dobra komparacija je Njemacka i Francuska npr. Jedna ima totalno opustene zakone, druga ima jako stroge zakone i ogranicenja (cak su u Francuskoj putevi kvalitetniji) i Njemacka ima manju smrtnost u saobracaju od Francuske...
Last edited by Ozimician on 28/08/2025 12:43, edited 1 time in total.
- nepass1
#18169 Re: Crna hronika BH cesta
Pa evo konstruises kad kazes da bi vozio 180. Kao da ti znas?!tokio25 wrote: ↑28/08/2025 12:23covjece nista mi ne konstruisemo nego on sam pise kako vozi
naravno da ne vozi 180 kad ne moze toliko ni razviti al da moze vozio bi i toliko
Pa ja sam neki dan iz foce preko rogoja vozio 50km u koloni, uz rogoj 30 na sat. Pred trnovo i poslije trnova se rijesio kolone.
Kad nema te kolone vozim 80-90-100
Kontas prilagodis se cesti i stanju
Vi ovdje pisete tipa sjedem u auto iz garaze izlijecem 150 predjem put ne spustam ispod 150 i kad stignem na odrediste zadnjih 100m puna kocnica da zakocim sa 150
- Ateista
#18170 Re: Crna hronika BH cesta
Vozio sam i preko 200, naravno da mogu, ali tamo gdje ima uslova za to. 
-
1Dante1
#18171 Re: Crna hronika BH cesta
A gdje u BIH imas uslove za 200?
-
tokio25
#18172 Re: Crna hronika BH cesta
sta mi bolan smeta a da ne priznajem?Ateista wrote: ↑28/08/2025 12:41Pises besmislice i kontradiktoran si, malo se hvatas zakona a malo sigurnosti, kad ti se ukaze da i sam priznajes da nekad krsis zakon onda se to moze raditi bezbjedno, kad ja kazem da krsim zakon bezbjedno onda se ne moze krsiti zakon bezbjedno. Bar se odluci koju tezu zastupas.tokio25 wrote: ↑28/08/2025 12:32covjece ti ne mozes izgleda da shvatis nesto osnovno o cemu pricamoAteista wrote: ↑28/08/2025 12:16
Ma jasno je meni sve, njima najvise smeta to sto ja bez ikakvog ustrucavanja kazem kako vozim i stojim iza toga.
Hvatas se uvijek jednog slucaja i stalno vracas na to, iako sam veoma jasno i detaljno objasnio sta je bilo, nemam se vise namjeru vracati na to. Sve i da nisam u pravu tu i da je moja greska, opet stoji cinjenica da niko nije povrijedjen, ni tu ni bilo kad drugo kad sam ja vozio, moze se desiti nekom jednom sreca da ga pronosa ali ne moze stalno, a ti tvrdis da ja stalno dolazim u rizicne situacije.
Stalno ide prica da mi je voznja opasna, a nigdje posljedica, samo suplja prica i "sve do jednom" ali to jednom nikad da dodje.
Jasno je meni sta ti smeta, ali to nikad neces priznati.
zakon i sigurnost su povezani tako da je uvijek zakon i sigurnost u slucaju voznje jedno
covjece kad krsim zakon to znaci da idem 20 preko ogranicenja npr a ne da prestizem tamo gdje je riskantno
kad krsis zakon znaci da sam svjestan da ga krsim i ne opravdavam da sam ja super vozac i da je meni to pickin dim jer sam ja sena i nikad nisam nikoga ugrozio
jesam vjerovatno i vise puta nego sto sam svjestan al zato danas te stvari ne radim to sam prosao u 20im kad sam bio posebno neiskusan i kad sam mislio znam ja mogu ja i kad mi je bila procjena kao tebi sada ja sam vozacina
hvatam se jednog slucaja kojeg znamo na forumu
srecom en znamo ostale jer ko zna sta si jos napravio a da nisi ni svjestan
da tvoja voznja je opasna a popnavljam po x put da drugi koce sklanjaju se jer stite sebe i zato nema posljedica
evo vidimo i ovdje koliko su forumasi kocili da bi neka budala se izvukla dal iz makazica dal iz nekog drugog slucaja
na kraju krajeva i taj slucaj koji znamo na kraju je neko popustio da se ti sklonis i da ne bude posljedica
i oept evo reci mi sta mi smeta a da necu da priznam?
brzina? sigurno vozim auto koje je brze jace i sl tako da mogu u svakom trenutku raditi opasnije stvari nego ti
sta jos ima?
covjece shvati da smo mi prosli sve to u mladosti i da smo postalli svjesni da nismo najbolji da u nekim situacijama ugrozavamo druge iako se osjecas sigurno u svom autu itd
jasno je meni taj tvoj mentalni sklop
ti nisi jos se razvio od onog mladica 20 godina koji misli da je sumaher i da je najbolji vozac u raji
-
tokio25
#18173 Re: Crna hronika BH cesta
znamnepass1 wrote: ↑28/08/2025 12:42Pa evo konstruises kad kazes da bi vozio 180. Kao da ti znas?!
Pa ja sam neki dan iz foce preko rogoja vozio 50km u koloni, uz rogoj 30 na sat. Pred trnovo i poslije trnova se rijesio kolone.
Kad nema te kolone vozim 80-90-100
Kontas prilagodis se cesti i stanju
Vi ovdje pisete tipa sjedem u auto iz garaze izlijecem 150 predjem put ne spustam ispod 150 i kad stignem na odrediste zadnjih 100m puna kocnica da zakocim sa 150
evo sam je priznao
kad moze on bi vozio i 300 ako mu to auto dozvoljava
on bi vozio 180 i u gradu da vozi ferari sa takvim ubrzanjem jer je siguran da on zna voziti
ti se prilagodis al on ne jer njegova procjena je da moze prestizati tamo gdje ti procjenis da ne moze
kad nema kolone to vozis 80-100 on tu vozi 100-120 jer misli da je bolji vozac od tebe
svi mi vjerovatno bi tu vozili 80-100 i to je ono sto on kaze sami priznaju da krse zakon
da al ne krsimo ga tako da ugrozavamo druge i toliko drasticno da nam oduzimaju vozacku
-
tokio25
#18174 Re: Crna hronika BH cesta
ma mozes na autoputu
mozes li razviti 180 u gradu npr
ili magistralom nekom?
o tome govorim
ako sam dobro uhvatio ti vozis pezo 308?
koja je njegova krajnja brzina? 220? ubrzanje do 180 je koliko sekundi 20?
to ne mozes izvesti na magistrali
mozda gore u posavini gdje je ravno
-
mali_balon
#18175 Re: Crna hronika BH cesta
Na mom lezo......tokio25 wrote: ↑28/08/2025 12:58ma mozes na autoputu
mozes li razviti 180 u gradu npr
ili magistralom nekom?
o tome govorim
ako sam dobro uhvatio ti vozis pezo 308?
koja je njegova krajnja brzina? 220? ubrzanje do 180 je koliko sekundi 20?
to ne mozes izvesti na magistrali
mozda gore u posavini gdje je ravno