Bez njih nema načina da se rješi trenutna situacija na magistralnim cestama.
Nema te formule.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
nije to brza voznja to je mobitel smanjena koncentracija snizen iq ne znaju vozitiLaplace wrote: ↑28/08/2025 08:59Onda mora da ja vozim kroz neku drugu zemlju. Jedni voze presporo a drugi jure k'o mahniti. Kod nas skoro niko ne vozi po ograničenju, a od ono malo vozača koji poštuju ograničenja se očekuje da se sklanjaju niskim letačima i izjednačava ih sa presporim vozačima.nepass1 wrote: ↑28/08/2025 08:38 Ne vozi se kod nas brze
Pa ja vozim cestu od 100km koju nacrtati znam. Krenuo u 6 ujutro u 10 u 17h ja prosjecnu brzinu jednom uspio iznad 60 drzati. I to za moj nacin voznje haman manijakalno vozio
Isprestizao sve sta mi se na putu naslo.
Divim se mkultra kako ima prosjek 70-80 po bh putevima
Ali ti ces se uhvatiti ovog da sam ja po magistrali potego 10ak sec 150 i mlatiti po tome do sudnjeg dana
E zamisli ako si isao na metkovice pa onaj pravac prema petlji i da nema ni jednog auta i da stisnes, sigurnije je to nego ko papci na dobrinji gdje su tri skole i ogranicenje 40 granaju 80 a nekad i brze
Ako se kod nas vozi sporo, kako to da je npr. u Brezi pola saobraćajnih znakova razvaljeno, iskrivljeno, deformisano i iščupano? Sve to pri brzinama 30 km/h ispod ograničenja (a tu je ograničenje 40 km/h)? Meni se priviđa niski let kroz parnikng iaspred Binga Breza? Priviđaju mi se škripe guma u sitne sate (i ne samo tad nego i preko dana)? Priviđaju mi se vozači kojin pretiču kolone koje kroz naselja voze po ograničenju? Priviđaju mi se auta koja naveče prolaze kroz selo barzinama koje ne mogu ni procijeniti i to na odstojanju manjem od dva metra?
Ne bih znao objasniti, ali to sigurno nije primjer dobre i fokusirane voznje o kojoj govorim.Laplace wrote: ↑28/08/2025 08:38Onda objasni ovaj stil vožnje vozača Golfa 6 GTD od jutros:Ateista wrote: ↑27/08/2025 11:55Ko ne zna voziti i boji se, taj valjda i vozi sporo. Ko zna voziti, fokusan je, nije usporen i zna reagovati, onda je siguran u sebe i nema cega da se boji.
Naravno da rizik uvijek postoji, ako nista mozes naletiti na drugu budalu, ali i tu su u prednosti onih koji su fokusirani i znaju reagovati, jer ce se znati snaci i u situaciji kada neko drugi zajebe, ako nista naci nacin da umanji posljedice. Smotani i nesigurni vozaci se u tim situacijama zalede i cesto iz straha naprave potez kojim ih jos vise dovede u opasnost.
Na ograničenju 50 u naselju vozim 60, lik mi se lijepi za gepek, ali ne pretiče iako ima čisto rpeticanje (i više nego dovoljno dugpravac, suprotna traka prazna). Izlazim iz naselja, laganim gasom ubrzam na 80 (ograničenje 80, znači nisam ni onih 10 tolerancije iskoristio),on ostaje iza mene na 100-200 m i povećavam odstojanje.
Stižem opet u naselje, na ograničenju 40 vozim 50 i ovaj mi se opet lijepi za gepek. Trebam skrenuti desnoi i to radim oprezno jer su mi tu više puta preko pješačkok punom brzinom prošli biciklisti ili djeca na električnom romobilu, a i auto koje izlazi mi zaklanja pogled. Ovaj se unervozio i svira.
To je taj stil vožnje: zanemari sve rizike i sve opasnosti i udri po gasu. Samo je malo nejasno zašto, ako toliko žuri, ostade na ograničenju 80 iza mene. Uvjeren sam da bih gana autoputu ostavio bar kilometar iza za manje od minute vožnje.
Ne voze prebrzo samo balavci u G4 nego sve generacije u svim markama i tipovima auta. I kad kažem prebrzo ne mislim na 20 preko ograničenja nego mnogo brže.nepass1 wrote: ↑28/08/2025 09:20nije to brza voznja to je mobitel smanjena koncentracija snizen iq ne znaju vozitiLaplace wrote: ↑28/08/2025 08:59Onda mora da ja vozim kroz neku drugu zemlju. Jedni voze presporo a drugi jure k'o mahniti. Kod nas skoro niko ne vozi po ograničenju, a od ono malo vozača koji poštuju ograničenja se očekuje da se sklanjaju niskim letačima i izjednačava ih sa presporim vozačima.nepass1 wrote: ↑28/08/2025 08:38 Ne vozi se kod nas brze
Pa ja vozim cestu od 100km koju nacrtati znam. Krenuo u 6 ujutro u 10 u 17h ja prosjecnu brzinu jednom uspio iznad 60 drzati. I to za moj nacin voznje haman manijakalno vozio
Isprestizao sve sta mi se na putu naslo.
Divim se mkultra kako ima prosjek 70-80 po bh putevima
Ali ti ces se uhvatiti ovog da sam ja po magistrali potego 10ak sec 150 i mlatiti po tome do sudnjeg dana
E zamisli ako si isao na metkovice pa onaj pravac prema petlji i da nema ni jednog auta i da stisnes, sigurnije je to nego ko papci na dobrinji gdje su tri skole i ogranicenje 40 granaju 80 a nekad i brze
Ako se kod nas vozi sporo, kako to da je npr. u Brezi pola saobraćajnih znakova razvaljeno, iskrivljeno, deformisano i iščupano? Sve to pri brzinama 30 km/h ispod ograničenja (a tu je ograničenje 40 km/h)? Meni se priviđa niski let kroz parnikng iaspred Binga Breza? Priviđaju mi se škripe guma u sitne sate (i ne samo tad nego i preko dana)? Priviđaju mi se vozači kojin pretiču kolone koje kroz naselja voze po ograničenju? Priviđaju mi se auta koja naveče prolaze kroz selo barzinama koje ne mogu ni procijeniti i to na odstojanju manjem od dva metra?
Ako neko slajdra po parkingu ili sa semafora isto nije brza voznja
Ne mozescti uporedjivati moju brzinu od 100 po magistrali gdje nema niko ispred mene, u autu iz 2024g, sa 4x4, novim gumama i 20k predjenih i nakog balavca u g4 koji je usinut na savama s3 starim 8g
I meni je prosjek vožnje ispod 60, i to zbog tuđe spore vožnje. Problem je što van naselja sporo voze upravo oni koji prebrzo voze u naselju. I ne govorim o tri kolibe pored (što naši zakonodavci pogrešno smatraju naseljem) nego o redu kuća,trgovina i drugih objekata uz samu cestu, nerijetko bez trotoara, nekad je zid ili ograda uz samu cestu, i tu se vozi pretjerano brzo da bi se istom brzinom vozilo van naselja gdje je ograničenje duplo više.Ozimician wrote: ↑28/08/2025 09:26 U BIH se vozi na magistralama jako jako sporo, barem u poredjenju s ostalim zemljama.
Kod mene se prosjek vrti oko 60kmh kroz BiH.
Ja iskreno nemam nista protiv kaznjavanja u naselju, ali bas u naselju, a ne kao kod nas 3 kuce i kazu "naseljeno mjesto". Na magistralama i autoputevima pusti saobracaj da tece.
Sad ovi u ZDK nabavili i neke fucking dronove, zamisli ba cega se ono sjetilo. Ne moze niko reci da je to u cilju sigurnosti prometa, jer drona ne mozes ni vidjeti, bukvalno ti to pravi strah i napetost u voznji.
150kmh mozes vidjeti kao sto ti velis 10 sec nekog i to tokom preticanja, za 150 kmh duze od 10 sec. na M17 rijetko kad ces imati priliku.
Moja poenta je da ogranicenja cesto nisu logicna i nemaju veze sa stvarnim uslovima. Ako je kod njih cesta losija nego kod nas ima ogranicenje 100, zasto je onda kod nas 80?Laplace wrote: ↑28/08/2025 08:27Naprotiv, brže se vozi kod nas. Kod njih su ograničenja viša, ali ih se ljudi pridržavaju. Kod nas na ograničenju 80 voze 150, pitaj Boga ili Univerzum koliko bi vozili na ograničenju 100 (garant ne ispod 200).Ateista wrote: ↑27/08/2025 09:07I mogu se kladiti da je puno manje nesreca nego kod nas, iako se brze vozi?ZoomZoomKiwi wrote: ↑27/08/2025 09:01 Znaš kako ovdje, ako je baš baš oštra krivina onda je smanjeno ograničenje, ali inače je van naselja bez znaka i 90 je po defaultu, ali ima podosta cesta gdje to realno nije sigurna brzina.
Jednostavno je odgovornost na vozaču da prilagodi vožnju uslovima na cesti i to je stvarno tako.
Jbt ima cesta koje su kao npr. cesta iz Zenice prema Smetovima ili cesta preko Vjetrenica što se uspona, gabarita i krivina tiče. Osim što je podloga bolja (nema rupa), i cijelom dužinom i uzbrdo i nizbrdo je 90, a realno samo na 10% dužine možeš voziti iznad 80
Meni je to super.
A imaš na nekim cestama i znakova s dopunskom tablom tipa kad su padavine obično je onda 70 umjesto 90.![]()
I to je ono o čemu pišem: naši ljudi nemaju mjere. Ili se vozi mnogo ispod ili mnogo iznad, niko (osimpar promila izuzetaka) ne ferma ograničenja ni 2%.
Laplace wrote: ↑28/08/2025 09:48I meni je prosjek vožnje ispod 60, i to zbog tuđe spore vožnje. Problem je što van naselja sporo voze upravo oni koji prebrzo voze u naselju. I ne govorim o tri kolibe pored (što naši zakonodavci pogrešno smatraju naseljem) nego o redu kuća,trgovina i drugih objekata uz samu cestu, nerijetko bez trotoara, nekad je zid ili ograda uz samu cestu, i tu se vozi pretjerano brzo da bi se istom brzinom vozilo van naselja gdje je ograničenje duplo više.Ozimician wrote: ↑28/08/2025 09:26 U BIH se vozi na magistralama jako jako sporo, barem u poredjenju s ostalim zemljama.
Kod mene se prosjek vrti oko 60kmh kroz BiH.
Ja iskreno nemam nista protiv kaznjavanja u naselju, ali bas u naselju, a ne kao kod nas 3 kuce i kazu "naseljeno mjesto". Na magistralama i autoputevima pusti saobracaj da tece.
Sad ovi u ZDK nabavili i neke fucking dronove, zamisli ba cega se ono sjetilo. Ne moze niko reci da je to u cilju sigurnosti prometa, jer drona ne mozes ni vidjeti, bukvalno ti to pravi strah i napetost u voznji.
150kmh mozes vidjeti kao sto ti velis 10 sec nekog i to tokom preticanja, za 150 kmh duze od 10 sec. na M17 rijetko kad ces imati priliku.
Ja bih van naselja povećao toleranciju na 20 a oduzimao na 50+, dok bih u naseljenim mjestima ukinuo toleraniju i oduzimao dozvole na 20+. Dalo bi se na toj bazi naći neki kompromis tako da se van naselja može voziti relaksirano a u gusto naseljenim mjestima oprazno.
Niko ne misli da ce mijenjanje ogranicenja rijesiti razne probleme, samo pomoci da se malo opustenije vozi sa manje straha od kazne i gubljenja vozacke, a mozda ce onda i oni sporaci koji voze 50 gdje je ogranicenje 80 bar povecati na 70 tamo gdje je ogranicenje 100 pa ce bar malo brze ici, samo mozda.artur morgan wrote: ↑28/08/2025 09:05 Nama ne trebaju nova ograničenja, već nove brže ceste, autoputevi![]()
Bez njih nema načina da se rješi trenutna situacija na magistralnim cestama.
Nema te formule.
Da, na dosta magistralnih cesta bi to bilo sasvim realno, sto znaci da se moze mirno do 120 voziti bez straha od uzimanja vozacke.
A ja kažem da ništa neće promijeniti ni kad bi kod nas sva ograničenja bila logična. Onaj ko se ne pridržava tih ograničenja ne bi se pridržavao ni viših.Ateista wrote: ↑28/08/2025 09:49Moja poenta je da ogranicenja cesto nisu logicna i nemaju veze sa stvarnim uslovima. Ako je kod njih cesta losija nego kod nas ima ogranicenje 100, zasto je onda kod nas 80?Laplace wrote: ↑28/08/2025 08:27Naprotiv, brže se vozi kod nas. Kod njih su ograničenja viša, ali ih se ljudi pridržavaju. Kod nas na ograničenju 80 voze 150, pitaj Boga ili Univerzum koliko bi vozili na ograničenju 100 (garant ne ispod 200).
I to je ono o čemu pišem: naši ljudi nemaju mjere. Ili se vozi mnogo ispod ili mnogo iznad, niko (osimpar promila izuzetaka) ne ferma ograničenja ni 2%.
Ne kazem ja ni da je to ispravno i da se ne moze i vise od tih 100 voziti, samo hocu da kazem da to sto je neko stavio ogranicenje ne znaci da je to stvarno realno i da je sve preko toga opasno. Ako kod njih nije opasno tih 100, zasto bi bilo kod nas?
Evo uzmi autoput, vecina ima ogranicenje 130, dok u njemackoj odredjene dionice nemaju nikakvog ogrnaicenja i opet nema vise nesreca, kako je to moguce? Jasno je da nisu svi dijelovi autoputa pogodni za to, ali sigurno je da u mnogim drzavama pa i kod nas ima dionica koje se ne razlikuju puno od tih na kojima nema ogranicenja, ali svejedno ostaje 130. Ako se u njemackoj moze voziti i po 200 dovoljno bezbjedno, zasto onda kod nas ne moze na slicnim dionicama? To samo pokazuje da je tu puno stvari u igri, cesto i politika i razni lobiji, i da ogranicenja nemaju puno veze sa sigurnoscu.
Ne treba izmisljati nista,nego prepisivatiAteista wrote: ↑28/08/2025 09:56Da, na dosta magistralnih cesta bi to bilo sasvim realno, sto znaci da se moze mirno do 120 voziti bez straha od uzimanja vozacke.
Jos da prodje ovaj Laplacov prijedlog da se tolerancija van grada poveca na 20 a oduzimanje vozacke na preko 50, to bi jos znacajno pomoglo da se relaksira situacija.![]()
Prvo kazes koja je sansa da se to samo jednom desilo i sigurno je bilo vise puta, a onda kazes jednom ce se desiti da me neko nece vaditi. Da se ovakve situacije desavaju tako kao sto ti mislis, i da je sve tako kao sto ti mislis da je mene neko spasavao, valjda bi se do sad desilo da me neko "ne spasi" i da zaginem kad se vec to tako cesto desava kako ti tvrdis?tokio25 wrote: ↑27/08/2025 18:30 u bih ima regostrovanih 1milion auta
na ovom forumu je koliko korisnika i to na auto podforumu mozda 500 mada je i to mnogo al neka bude
ako si ti ateista uspio ubosti da od svih preticanja pogodis forumasa i da je bio belaj
mozemo samo racunati koliko si puta napravio belaj a taj nije imao mogucnost da ovdje napise sta se desilo
i ovo oko price 15 godina mi pricate a sto se nije desilo i kad ce se desiti
desit ce se kad neki drugi ne budu kocili i ispravljali greske tvoga divljanja
Jbg kod nas svakih 100m nakav prikljucak. Kad ne znas put postane zeznuto. Desavalo mi se prestizem na isprekidanoj sa znakom dozvoljeno preticanje kad lola izlazi na cestu. Pa koci i vracaj se.
ako je sansa da naletis na forumasa na cesti kojih je 500 na ovom podforumu plus sto se tu ubrajaju i ovi izvan bih znaci da dolazis u rizicne situacije vrlo cestoAteista wrote: ↑28/08/2025 10:14Prvo kazes koja je sansa da se to samo jednom desilo i sigurno je bilo vise puta, a onda kazes jednom ce se desiti da me neko nece vaditi. Da se ovakve situacije desavaju tako kao sto ti mislis, i da je sve tako kao sto ti mislis da je mene neko spasavao, valjda bi se do sad desilo da me neko "ne spasi" i da zaginem kad se vec to tako cesto desava kako ti tvrdis?tokio25 wrote: ↑27/08/2025 18:30 u bih ima regostrovanih 1milion auta
na ovom forumu je koliko korisnika i to na auto podforumu mozda 500 mada je i to mnogo al neka bude
ako si ti ateista uspio ubosti da od svih preticanja pogodis forumasa i da je bio belaj
mozemo samo racunati koliko si puta napravio belaj a taj nije imao mogucnost da ovdje napise sta se desilo
Ovo je anonimni forum, bar su vecinom ljudi anonimni, sve sto pisemo moze biti istina ali i ne mora, svako od nas moze svasta izmisliti i slagati, tesko je provjeriti.
Ako vec razgovaramo, ocekuje se neki minimum povjerenja oko stvari koje govorimo o sebi, inace ovakvi razgovori na forumu i nemaju smisla.
Mozes da mi vjerujes ali i ne moras, ako ne onda ne vidim sta imamo dalje razgovarati.
Sa C4 su jos gori.nepass1 wrote: ↑28/08/2025 10:17Jbg kod nas svakih 100m nakav prikljucak. Kad ne znas put postane zeznuto. Desavalo mi se prestizem na isprekidanoj sa znakom dozvoljeno preticanje kad lola izlazi na cestu. Pa koci i vracaj se.
Onda kod nas masa ovih citroen c3 vozacica pa one voze 40 koliko god ti ogranicenje stavio. Pogled upregnut naprijed, ko kobila sa onom spravom na ocima da ne vidi u stranu, obje ruke grcevito na volanu a ako presalta u cetvrtu otice joj auto u jarak
Nisam ni ja rekao da bi to nesto puno promijenilo, naravno da ce uvijek biti onih koji voze brze i od tih ogranicenjaLaplace wrote: ↑28/08/2025 09:58A ja kažem da ništa neće promijeniti ni kad bi kod nas sva ograničenja bila logična. Onaj ko se ne pridržava tih ograničenja ne bi se pridržavao ni viših.Ateista wrote: ↑28/08/2025 09:49Moja poenta je da ogranicenja cesto nisu logicna i nemaju veze sa stvarnim uslovima. Ako je kod njih cesta losija nego kod nas ima ogranicenje 100, zasto je onda kod nas 80?Laplace wrote: ↑28/08/2025 08:27
Naprotiv, brže se vozi kod nas. Kod njih su ograničenja viša, ali ih se ljudi pridržavaju. Kod nas na ograničenju 80 voze 150, pitaj Boga ili Univerzum koliko bi vozili na ograničenju 100 (garant ne ispod 200).
Ne kazem ja ni da je to ispravno i da se ne moze i vise od tih 100 voziti, samo hocu da kazem da to sto je neko stavio ogranicenje ne znaci da je to stvarno realno i da je sve preko toga opasno. Ako kod njih nije opasno tih 100, zasto bi bilo kod nas?
Evo uzmi autoput, vecina ima ogranicenje 130, dok u njemackoj odredjene dionice nemaju nikakvog ogrnaicenja i opet nema vise nesreca, kako je to moguce? Jasno je da nisu svi dijelovi autoputa pogodni za to, ali sigurno je da u mnogim drzavama pa i kod nas ima dionica koje se ne razlikuju puno od tih na kojima nema ogranicenja, ali svejedno ostaje 130. Ako se u njemackoj moze voziti i po 200 dovoljno bezbjedno, zasto onda kod nas ne moze na slicnim dionicama? To samo pokazuje da je tu puno stvari u igri, cesto i politika i razni lobiji, i da ogranicenja nemaju puno veze sa sigurnoscu.
Eto, može se na mjestima gdje je ograničenje 80 voziti 100. Zašto onda voze 120?150?
Ko vozi 200 po magistrali?
Mozemo mi pricati o sansama, tako je kako je i to mi je jedina takva situacija, mozes mi vjerovati a ne moras.tokio25 wrote: ↑28/08/2025 10:20ako je sansa da naletis na forumasa na cesti kojih je 500 na ovom podforumu plus sto se tu ubrajaju i ovi izvan bih znaci da dolazis u rizicne situacije vrlo cestoAteista wrote: ↑28/08/2025 10:14Prvo kazes koja je sansa da se to samo jednom desilo i sigurno je bilo vise puta, a onda kazes jednom ce se desiti da me neko nece vaditi. Da se ovakve situacije desavaju tako kao sto ti mislis, i da je sve tako kao sto ti mislis da je mene neko spasavao, valjda bi se do sad desilo da me neko "ne spasi" i da zaginem kad se vec to tako cesto desava kako ti tvrdis?tokio25 wrote: ↑27/08/2025 18:30 u bih ima regostrovanih 1milion auta
Ovo je anonimni forum, bar su vecinom ljudi anonimni, sve sto pisemo moze biti istina ali i ne mora, svako od nas moze svasta izmisliti i slagati, tesko je provjeriti.
Ako vec razgovaramo, ocekuje se neki minimum povjerenja oko stvari koje govorimo o sebi, inace ovakvi razgovori na forumu i nemaju smisla.
Mozes da mi vjerujes ali i ne moras, ako ne onda ne vidim sta imamo dalje razgovarati.
i nije primarno tebe spasavao nego sebe da ne zavrsi zbog tebe u krevetu ili grobu
hoces sada reci da je forumas izmisljao kad je napisao sta se desilo sa tobom?
znaci laze taj forumas?
sta treba da ti vjerujem?
ti sam kazes da vozis brze
opravdavas neke stvari koje nisu normalne i onda kazes mozes mi vjerovati ili ne
pa vjerujem sta pricas i na osnovu te price smo zakljucili kakav si vozac nismo zakljucivali gledanjem u kasike