semirsar wrote: ↑26/08/2025 23:12
kuli1961 wrote: ↑26/08/2025 23:02
Ok, hvala na pojašnjenju.
Mislim da takav račun za struju, ne predstavlja valjanu obavezu građaninu da plati ukupnu sumu, koja sadržava i RTV taksu, već samo dio koji se odnosi na struju. Metod- upravo koji opisuješ, zasebna uplatnica sa određenom naznakom..
Upravo o tome forumasi i govore, ja spadam u one sto placaju, ali to je moj izbor. Sad, kao sto vidis na prvoj slici posebno je stavka za struju a posebno za rtv taksu, ali na racunu za platiti je ukupan iznos, struja + rtv. Da li se korisnici mogu tjerati da plate ako na vec opisani nacin izbjegavaju platiti puni racun sa rtv taksom?
P.S. Vidjevsi prethodni post, sjetih se da sam jedne prilike uplacivao u poslovnici ep i da je blagajnica pitala zenu ispred mene da li i taksu placa, sto je ova odbila.
RTV taksa je javna obaveza, tzv. parafiskalni namet. Dakle predmet je, proizvod je javnog prava. Imajući to obilježje, RTV taksa mora biti jasno i zasebno označena- ko je traži JS, od koga je traži- gradjanin- ime i prezime, adresa, u kom iznosu- 7,5 KM, za koji vremenski period i instrukcija za plaćanje- broj računa primaoca- javni RTV servis i eventualno "poziv na broj"- to je neka šifra prema kojoj se vrši knjiženje uplate prema gornjim elementima.
Makar jedan dio ovih elemenata- a to je broj računa JS RTV -nedostaje. Stoga i mislim da krpež uz račun za struju nije valjan, tj. ne stvara obavezu plaćanja. Hipotetički gledano- sta se dešava ako platim takav (kompletan) račun za struju, a elektro...ne proslijedi tih 7,5 KM J. servisu? Pare uplaćene na račun Elektro...
Zbog svega ovoga mislim da dokle god se ne dobije samostalan račun/uplatnica za RTV taksu (kao što je to slučaj sa komunalnom naknadom, koja ima isti karakter kaoi RTV taksa)- nema obaveze plaćanja. E, sad- zašto FTV ne naplaćuje samostalno- ne znam. Koji im je interes da to pokušavaju preko Elektro- ne znam, osim možda da je u igri neki politički deal, naredba...
RTV taksa nije ekonomska usluga od opšteg interesa iz člana 33. Z o zaštiti potrošača i ne zasniva se na ugovornom odnosu, već na zakonom određenoj obavezi.
Koliko je naš zakonodavac "blistav" u normiranju, govori i tekst člana 36 stav 2 istog zakona:
(2) Račun za pružanje usluge isporuke energije iz člana 35. ovog Zakona, telekomunikacione, komunalne i
druge usluge (RTV i sl.), potrošaču se mora dostaviti posebno za svaku uslugu."
Ovo boldirano se, jasno, odnosi na neki TV paket koji koristimo od nekog provider-a- Telemah, MTEL, Eronet itd itd i nikako na RTV taksu Javnog servisa. Ali, ne može se ugovorom zakupljeni TV paket "krstiti" pojmom "RTV", jer to RTV znači i radio i TV, a koliko znam nijedan radio emiter (osim javnog servisa) ne zahtijeva plaćanje svojih usluga broadcastinga/emitovanja radio programa.
Da sumuram: obaveza plaćanja RTV takse stoji, mora se plaćati, ali tek kada za tu obavezu dobijem valjan račun i sa svim gore pobrojanim elementima. Dok toga nema, nema ni obaveze plaćanja RTV takse.