starboy018 wrote: ↑26/08/2025 22:09
pa zasto ne BHRT/FTV ne pokusavaju naplatiti pretplatu od svih gradjana? posalji racun pa eko nece neko da plati, racunaj mu tamo kamate, a ovako ispada kao da ih ne zanima
evo ja zivim u Posavskom kantonu. RTV taksa nije navedena na racunu na struju, inkasant ne postoji, racune ne salju. ja trebam nekog ganjati da mi naplati ili?
Potpuno je jasno da nisi dužan nikoga iz Javnog servisa vući za rukav i tražiti da ti naplati RTV taksu. Naprotiv, javne RTV kuće iz oba entiteta su zakonom ovlaštene i obavezne da od građana- imalaca TV ili radio prijemnika-naplaćuju taksu, bilo putem računa ili uplatnice.
RTV taksa je javni prihod i kao takva je podložna i Zakonu o zaštiti potrošača, koji, uprošćeno posmatrano, propisuje da se mora izdati jasan i samostalan račun.
Nisam vidio kako izgleda račun za struju u dijelu FBiH- tamo gdje se RTV taksa "krpi" na utrošak struje. No, ako u tom računu nema zasebne naznake broja računa FTV , tada nema zakonske obaveze plaćati je, jer RTV taksa ne može biti "pridružena" "struji". To kako su se Elektroprivreda FBiH i FTV dogovorile, utalile (šta god) da putem računa za struju naplaćuju i RTV taksu, za gradjanina- obveznika RTV takse nije obavezujuće, nije relevantno.
Eto, ja živim u Republici Srpskoj, račun za struju je samostalan, a svakog mjeseca poštom dobijem i zaseban, uredan račun sa uplatnicom za RTV taksu.
Ali, neee... ljepše je i ugodnije na forumu ćumurati o "uhljebima" u JS RTV BiH, njihovim platama (sve ekonomsli analitičari u 3 lijepe..), te kako jedan servis u dijelu FBiH uopšte na ispostavlja račun, niti šalje inkasante, ili kako RTRS prikuplja/naplaćuje tu taksu ali je ne uplaćuje JS RTV BiH...
Koji klinac se trošite na te isprazne priče? Ako je zakon rekao da si dužan plaćati RTV taksu-izbor je tvoj-ili je plaćaj ili ne plaćaj pa snosi posljedice. Nije naše da razmišljamo da li taj novac ide JSRTV BiH ili ne ide i na šta ide. Ako jeste, e tada se mili moji zapitajte gdje idu pare od npr. troškova registracije vozila, od naših poreza, itd itd.... Ma ne, ovako je lakše, ljepše, ne boli..
A kad na vratima zaigra mečka u formi rješenja o izvršenju sa tražbinom (7,5 KM x 12 mjeseci)+sudska taksa od minimalno 100 KM, e tad će biti kuku majko. A neće proći još puno vremena, i makar u dijelu FBiH će krenuti prinudna naplata.