Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

dr_Evil

#28376 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Prije 2-3 dana u Norveskoj je 18-godisnjak ubio 34-godisnjakinju muslimanku. Ne znamo jos ko je i sta je, ali znamo da je odrastao u Norveskoj ali je bijelog europskog podrijetla te da je u zadnje vrijeme prisao desnicarskim krugovima, policija kaze da mu je namjera bila da ubije jos ljudi ali nije stigao. Mali je bio odvojen od familije i povjeren sluzbi za djecu na skrb, 34godisnjakinja je dosla da se brine o njemu taj dan, da mu pomogne.

https://www.abcnyheter.no/nyheter/polit ... re/1183812

Ebi ga... pala muha na medjeda, nebitan zlocin, nijedan medij van Norveske nije prenio, a ovdje je bila tema na kraju dana.
Didier

#28377 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

dr_Evil wrote: 27/08/2025 10:54 Prije 2-3 dana u Norveskoj je 18-godisnjak ubio 34-godisnjakinju muslimanku. Ne znamo jos ko je i sta je, ali znamo da je odrastao u Norveskoj ali je bijelog europskog podrijetla te da je u zadnje vrijeme prisao desnicarskim krugovima, policija kaze da mu je namjera bila da ubije jos ljudi ali nije stigao. Mali je bio odvojen od familije i povjeren sluzbi za djecu na skrb, 34godisnjakinja je dosla da se brine o njemu taj dan, da mu pomogne.

Ebi ga... pala muha na medjeda, nebitan zlocin, nijedan medij van Norveske nije prenio, a ovdje je bila tema na kraju dana.
Ja čuo da je mali Srbin, a da je žena crnkinja.

Ispravi me ako griješim i ako sam šta pomiješao.
dr_Evil

#28378 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Didier wrote: 27/08/2025 11:02
dr_Evil wrote: 27/08/2025 10:54 Prije 2-3 dana u Norveskoj je 18-godisnjak ubio 34-godisnjakinju muslimanku. Ne znamo jos ko je i sta je, ali znamo da je odrastao u Norveskoj ali je bijelog europskog podrijetla te da je u zadnje vrijeme prisao desnicarskim krugovima, policija kaze da mu je namjera bila da ubije jos ljudi ali nije stigao. Mali je bio odvojen od familije i povjeren sluzbi za djecu na skrb, 34godisnjakinja je dosla da se brine o njemu taj dan, da mu pomogne.

Ja čuo da je mali Srbin, a da je žena crnkinja.

Ispravi me ako griješim i ako sam šta pomiješao.
Ona jest crnkinja - i lijepa mora se dodati, a sta je on stvarno jos nisam cuo :S
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#28379 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

nisam cuo za taj slucaj prosao ispod radara
ako ce neko reci zato sto je bijelac
ove moje stranice na fejsu sve prate sto ima veze s migracijama

crnkinje su izuzetno lijepe
ali mi se ne svidjaju njihove frizure

i sta god dalje napises o uobicajenoj fizickoj predispoziciji
bices rasista ali ako napises nesto protiv ivane knol koja je gadna onda si komedija :D
Bodkin

#28380 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

neki dan imigrant koji trazi azil silovao i ubio 17godisnju curicu u holandiji. jos je bio registrovan jer je prije toga silovao vec jednu zenu.
dr_Evil

#28381 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Bodkin wrote: 27/08/2025 11:30
Spoiler
Show

neki dan imigrant koji trazi azil silovao i ubio 17godisnju curicu u holandiji. jos je bio registrovan jer je prije toga silovao vec jednu zenu.
Samo chune fikarit :D
Didier

#28382 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

dr_Evil wrote: 26/08/2025 13:01 Pa dobro bude nasih tablica, ali jeste atrakcija, i ja sam se slikao pored jednog auta nasih tablica

Uh braca, cim se odmaknes od obale cekaju te bh ceste.

Vrline: Dobro i besplatno zdravstvo, dobro i besplatno obrazovanje, uredjena digitalna i javna uprava(kako to volim), pristup svjetskom trzistu dionica i fondova online bez posrednistva, prelijepa i cista priroda, uredjene staze za planinarenje ili izlete, socijalni sistem koji ce te uhvatiti ako posrnes, zajamcena penzija ne trebas raditi, mogucnost razvoja kroz velike firme i sisteme.

Mane: nedostatak historijskih objekata vrijednih spomena, losa cestovna povezanost drzave u sta ces se uvjeriti cim okrenes sa obale i zapamti ljeto je(sto znaci da su jos uvijek otvorene)!, losa zeljeznicka infrastruktura, odvojenost od europe osim ako si u Oslo ili oko istog, uzasna klima, duge noci koje pocinju uskoro pa sve do marta, nerazumno visoke cijene u ugostiteljstvu, preskupa hrana, lose navike ljudi s alkoholom, generalno drugaciji mentalitet ljudi na sjeveru od naseg juga(ali to nije vrlina ili mana samo cinjenicno stanje, nekome odgovara), zadnjih godina ulaze u kapitalizam i povecava se razlika izmedju bogatih i siromasnih i nestaje srednja klasa - ali to je europski trend, nerazumijevanje drugih dijelova svijeta regija i religija (osim ako si u Oslu).

Ne znam vjerovatno prvo sta svi primjete je da su kuce od drveta, i da su raznih boja od crvenih do crnih. Valjda ces me zakacit gdje da kahvenisemo
Hvala na informacijama.

Iako smo nas dvojica nastavili preko Vibera, dobro je da i drugi pročitaju.

Moji dojmovi su vrlo slični tvojima, i mislim da su ove norveške vrline dosta važnije nego mane. Proći ću dobar dio norveških puteva, i nekako mi se sviđaju i ova ograničenja od 80 i 110 km/h jer automobili troše neuporedivo manje goriva. Istina je takođe i da su često ceste lošije nego što bi čovjek očekivao, ali vremenski uslovi su takvi da je možda to i normalno. Nema potrebe ni graditi autoput negdje gdje nema previše ljudi.

Mislio sam da ću s dizel Volvom stršiti ovdje, čak sam se brinuo hoće li biti dovoljno benzinskih pumpi, ali i dalje ovdje ima dosta automobila s unutrašnjim sagorijevanjem. Pričao sam s prijateljima koji imaju i auto na struju, i iskreno jedino se to isplati ako ga puniš kući. Vanjski punjači su jednake cijene kao i gorivo.

Slažem se da su cijene u ugostiteljstvu previsoke. Međutim, to sam isto mislio za Amsterdam, sve dok nisam htio otvoriti kafić i dok nisam počeo računati koliko košta rad, koliko kirije, koliko režije, pa sam onda zaključio da će mi od ukupnog prihoda u najboljem slučaju ostati 10%, pa sam odustao :).

Neke stvari su stvarno genijalne, posebno oko elektrifikacije svega što se može elektrificirati.
Bodkin

#28383 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

dr_Evil wrote: 27/08/2025 11:34
Bodkin wrote: 27/08/2025 11:30
Spoiler
Show

Samo chune fikarit :D
slazem se.

ali ima nesto cudno u tome kako mediji, policija i zakoni prilaze slucajevima i koliko se boje da pricaju o statistici etnickog/nacionalnog porijekla.
ima cak i cuveni slucaj u holandiji gdje je AI od podataka identificirao ljude koji varaju sistem na ovaj ili onaj nacin i ti ljudi su kasnije tuzili drzavu i dobili. pazi sad, jer su diskriminirani radi porijekla iako se pokazalo da stvarno jesu varali drzavu nakon sto ih je AI izdvajao

mislim meni je to smijesno. sjecam se kad mi je njemac objasnjavao kako je zahvalan nama "jugosima" jer smo devedesetih iskoristavali sistem i registrovali se da primamo socijalu u vise od jedne federalne drzave. navodno to nikad nikom nije palo na pamet pa su sve to uvezali.

mozda kontaju i ovi ce imigranti nekad postati kao nasi. do tad suti i trpi
Bodkin

#28384 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Didier wrote: 27/08/2025 11:54
dr_Evil wrote: 26/08/2025 13:01 Pa dobro bude nasih tablica, ali jeste atrakcija, i ja sam se slikao pored jednog auta nasih tablica

Uh braca, cim se odmaknes od obale cekaju te bh ceste.

Vrline: Dobro i besplatno zdravstvo, dobro i besplatno obrazovanje, uredjena digitalna i javna uprava(kako to volim), pristup svjetskom trzistu dionica i fondova online bez posrednistva, prelijepa i cista priroda, uredjene staze za planinarenje ili izlete, socijalni sistem koji ce te uhvatiti ako posrnes, zajamcena penzija ne trebas raditi, mogucnost razvoja kroz velike firme i sisteme.

Mane: nedostatak historijskih objekata vrijednih spomena, losa cestovna povezanost drzave u sta ces se uvjeriti cim okrenes sa obale i zapamti ljeto je(sto znaci da su jos uvijek otvorene)!, losa zeljeznicka infrastruktura, odvojenost od europe osim ako si u Oslo ili oko istog, uzasna klima, duge noci koje pocinju uskoro pa sve do marta, nerazumno visoke cijene u ugostiteljstvu, preskupa hrana, lose navike ljudi s alkoholom, generalno drugaciji mentalitet ljudi na sjeveru od naseg juga(ali to nije vrlina ili mana samo cinjenicno stanje, nekome odgovara), zadnjih godina ulaze u kapitalizam i povecava se razlika izmedju bogatih i siromasnih i nestaje srednja klasa - ali to je europski trend, nerazumijevanje drugih dijelova svijeta regija i religija (osim ako si u Oslu).

Ne znam vjerovatno prvo sta svi primjete je da su kuce od drveta, i da su raznih boja od crvenih do crnih. Valjda ces me zakacit gdje da kahvenisemo
Hvala na informacijama.

Iako smo nas dvojica nastavili preko Vibera, dobro je da i drugi pročitaju.

Moji dojmovi su vrlo slični tvojima, i mislim da su ove norveške vrline dosta važnije nego mane. Proći ću dobar dio norveških puteva, i nekako mi se sviđaju i ova ograničenja od 80 i 110 km/h jer automobili troše neuporedivo manje goriva. Istina je takođe i da su često ceste lošije nego što bi čovjek očekivao, ali vremenski uslovi su takvi da je možda to i normalno. Nema potrebe ni graditi autoput negdje gdje nema previše ljudi.

Mislio sam da ću s dizel Volvom stršiti ovdje, čak sam se brinuo hoće li biti dovoljno benzinskih pumpi, ali i dalje ovdje ima dosta automobila s unutrašnjim sagorijevanjem. Pričao sam s prijateljima koji imaju i auto na struju, i iskreno jedino se to isplati ako ga puniš kući. Vanjski punjači su jednake cijene kao i gorivo.

Slažem se da su cijene u ugostiteljstvu previsoke. Međutim, to sam isto mislio za Amsterdam, sve dok nisam htio otvoriti kafić i dok nisam počeo računati koliko košta rad, koliko kirije, koliko režije, pa sam onda zaključio da će mi od ukupnog prihoda u najboljem slučaju ostati 10%, pa sam odustao :).

Neke stvari su stvarno genijalne, posebno oko elektrifikacije svega što se može elektrificirati.
bill gates je napisao odlicnu knjigu na tu temu i otprilike kaze da taj green premium ne moze biti veci od 10% ako hoces ljudi da predju sa stetnih na zelene stvari. norveska moze struju praviti na toliko nacina + gas i opet struja skupa. nikakve logike
Didier

#28385 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Bodkin wrote: 27/08/2025 12:00 ima cak i cuveni slucaj u holandiji gdje je AI od podataka identificirao ljude koji varaju sistem na ovaj ili onaj nacin i ti ljudi su kasnije tuzili drzavu i dobili. pazi sad, jer su diskriminirani radi porijekla iako se pokazalo da stvarno jesu varali drzavu nakon sto ih je AI izdvajao
Ako misliš na slučaj toeslag afere, većina od tih ljudi nisu varali državu, baš suprotno od toga, nego su se morali boriti s neefikasnim birokratskim aparatom koji ih je već izdvojio kao imigrante, a nisu poznavali osnove svojih prava. Samim tim su ulazili u fiktivne dugove, nekad čak i gubili imovinu jer je aparat bio brži od njih samih.

Raspadale su se porodice, mnoge dugoročne posljedice tim ljudima su se desile, i realno to je bio jedan teški zločin VVD-a prema neholanđanima, koji nikad nije dovoljno kažnjen.
Didier

#28386 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Bodkin wrote: 27/08/2025 12:02 bill gates je napisao odlicnu knjigu na tu temu i otprilike kaze da taj green premium ne moze biti veci od 10% ako hoces ljudi da predju sa stetnih na zelene stvari. norveska moze struju praviti na toliko nacina + gas i opet struja skupa. nikakve logike
Ma teško je reći je li skupa.

Evo recimo ovaj moj prijatelj vozi nekog električnog Mercedesa, i potrošio je oko 150 eura na punjenje kod kuće za godinu dana. To nije skupo ni u kom slučaju, ali te država ne ohrabruje da to radiš van kuće.

Eh sad, šta je s ljudima koji žive u stanovima, to mi nije baš najjasnije.

I oko toga šta je skupo, teško je to reći. Jednom mi je prijatelj, dok smo prolazili kroz Mont Blanc, na moju konstataciju kako je preskup prolazak, rekao "nije to skupo, to je cijena". Eh sad, to je bilo skupo meni koji sam tad još živio u Bosni, ali kad sam odselio, shvatio sam da to uopšte nije mnogo.
Bodkin

#28387 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Didier wrote: 27/08/2025 12:06
Bodkin wrote: 27/08/2025 12:02 bill gates je napisao odlicnu knjigu na tu temu i otprilike kaze da taj green premium ne moze biti veci od 10% ako hoces ljudi da predju sa stetnih na zelene stvari. norveska moze struju praviti na toliko nacina + gas i opet struja skupa. nikakve logike
Ma teško je reći je li skupa.

Evo recimo ovaj moj prijatelj vozi nekog električnog Mercedesa, i potrošio je oko 150 eura na punjenje kod kuće za godinu dana. To nije skupo ni u kom slučaju, ali te država ne ohrabruje da to radiš van kuće.

Eh sad, šta je s ljudima koji žive u stanovima, to mi nije baš najjasnije.

I oko toga šta je skupo, teško je to reći. Jednom mi je prijatelj, dok smo prolazili kroz Mont Blanc, na moju konstataciju kako je preskup prolazak, rekao "nije to skupo, to je cijena". Eh sad, to je bilo skupo meni koji sam tad još živio u Bosni, ali kad sam odselio, shvatio sam da to uopšte nije mnogo.
to je dzaba. ja sam vise mislio na punjace van kuce

a nisam mislio na te neke elitnije destinacije nego vise na svakodnevni zivot. nije cijela norveska mont blanc ni neke druge evropske zemlje. i ne iz perspektive nekog iz bih nego cak i nekog ko zivi u zapadnoj evropi. pogotovo zadnjih 5 godina
Bodkin

#28388 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Didier wrote: 27/08/2025 12:04
Bodkin wrote: 27/08/2025 12:00 ima cak i cuveni slucaj u holandiji gdje je AI od podataka identificirao ljude koji varaju sistem na ovaj ili onaj nacin i ti ljudi su kasnije tuzili drzavu i dobili. pazi sad, jer su diskriminirani radi porijekla iako se pokazalo da stvarno jesu varali drzavu nakon sto ih je AI izdvajao
Ako misliš na slučaj toeslag afere, većina od tih ljudi nisu varali državu, baš suprotno od toga, nego su se morali boriti s neefikasnim birokratskim aparatom koji ih je već izdvojio kao imigrante, a nisu poznavali osnove svojih prava. Samim tim su ulazili u fiktivne dugove, nekad čak i gubili imovinu jer je aparat bio brži od njih samih.

Raspadale su se porodice, mnoge dugoročne posljedice tim ljudima su se desile, i realno to je bio jedan teški zločin VVD-a prema neholanđanima, koji nikad nije dovoljno kažnjen.
mozes li pojasniti boldirano?
Didier

#28389 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Bodkin wrote: 27/08/2025 12:13

Ovako je išao proces.

1. AI izdvoji Marokanca, Turčina i sl. na osnovu ko zna kakvih kriterija.
2. Država ga obavijesti da je dobio previše subvencija, i da ih je dužan vratiti odmah. To čak bude u iznosima za recimo pet - deset godina. Ako je neko dobijao recimo subvenciju za vrtić u iznos od hiljadu eura mjesečno, za pet godina mora vratiti 60.000 eura. I to je iznos bez kazne, ne sjećam se jesu li obračunavali i neke kazne.
3. Dok su se ljudi snašli, našli advokate, izračunali da li su zaista dužni, uložili prigovore i sl., država im je krenula s pljenidbom imovine.
4. Ako je neko imaju svoju kuću ili stan, oduzimalo bi im se, ista priča je bila i sa automobilima i drugom imovinom.
5. Oni su kasnije dokazali da nisu varali državu, ali su već izgubili kuću ili auto, ili čak oboje.
6. Raspala im se porodica jer nisu imali od čega da žive, češće su se svađali i sl.
7. Država sad kaže "vratićemo ti 60.000", ali koji će mu to kurac kad za te pare ne može kupiti kuću koju je kupio prije 15 godina.

Onda su kasnije išle tužbe i za odštetu, ali ne znam dokle se s tim stiglo.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#28390 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

godinu dana se nisam vozio tramvajem pa ušao ne znam se ponašati šok
zamisli transportiraju te u 21. godini iz zemlje gdje ne vidiš žensko
u zemlju gdje hodaju na svakom ćošku lagano obučene
većina blehne ko forumaši
a manjina krene da zadovolji svoje manijakalne porive
geralt

#28391 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

Bodkin wrote: 27/08/2025 12:12 to je dzaba. ja sam vise mislio na punjace van kuce
Ne kosta struja, kosta punjac. Vlasnik punjaca je u startu platio 40-100 hiljada eura ili dolara da ga instalira (jer to nije ni priblizno ista snaga kao kucni punjaci), i sad naplacuje onoliko koliko je izracunao da mu treba da u nekom razumnom roku vrati investiciju. U medjuvremenu takodjer placa struju elektroprivredi i odrzavanje punjaca.
BiBi911

#28392 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

Didier wrote: 27/08/2025 12:44

Ovako je išao proces.

2. Država ga obavijesti da je dobio previše subvencija, i da ih je dužan vratiti odmah. To čak bude u iznosima za recimo pet - deset godina. Ako je neko dobijao recimo subvenciju za vrtić u iznos od hiljadu eura mjesečno, za pet godina mora vratiti 60.000 eura. I to je iznos bez kazne, ne sjećam se jesu li obračunavali i neke kazne.
3. Dok su se ljudi snašli, našli advokate, izračunali da li su zaista dužni, uložili prigovore i sl., država im je krenula s pljenidbom imovine.
4. Ako je neko imaju svoju kuću ili stan, oduzimalo bi im se, ista priča je bila i sa automobilima i drugom imovinom.
5. Oni su kasnije dokazali da nisu varali državu, ali su već izgubili kuću ili auto, ili čak oboje.
6. Raspala im se porodica jer nisu imali od čega da žive, češće su se svađali i sl.
7. Država sad kaže "vratićemo ti 60.000", ali koji će mu to kurac kad za te pare ne može kupiti kuću koju je kupio prije 15 godina.

Bilo je to na svabskoj tv. I od dolaska pisma do pljenidbe je proslo vise od pola godine.

Ako je to to. Na onoj arte tv
Rugafet

#28393 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

I tako, prolazi mi jos jedan dan u blagostanju, rahatluku i čačkanju nosa…Danas je vrijeme odlično, uopste nije toliko vruće…tri sata bio na bazenu, ‘odletio’ do starbucksa po iced coffee, vratio se još sat na zenba, satro jednu pizzu iz domina sa onim finim umakom od bijelog luka. Naduvao se…evo me sad sretan prduckam i gledam u daljinu.
eltroxin

#28394 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by eltroxin »

geralt wrote: 27/08/2025 21:00
Bodkin wrote: 27/08/2025 12:12 to je dzaba. ja sam vise mislio na punjace van kuce
Ne kosta struja, kosta punjac. Vlasnik punjaca je u startu platio 40-100 hiljada eura ili dolara da ga instalira (jer to nije ni priblizno ista snaga kao kucni punjaci), i sad naplacuje onoliko koliko je izracunao da mu treba da u nekom razumnom roku vrati investiciju. U medjuvremenu takodjer placa struju elektroprivredi i odrzavanje punjaca.
Gdje ovo? 100.000 eura punjac?
geralt

#28395 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

eltroxin wrote: 27/08/2025 23:27
Da, toliko dostizu cijene 350kW punjaca. I to ako lokalna distribucija ima u rezervi raspolozivog kapaciteta da na mrezu nakacis par takvih gigantskih potrosaca bez dodatnog ulaganja.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#28396 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

geralt wrote: 28/08/2025 03:54
eltroxin wrote: 27/08/2025 23:27
Da, toliko dostizu cijene 350kW punjaca. I to ako lokalna distribucija ima u rezervi raspolozivog kapaciteta da na mrezu nakacis par takvih gigantskih potrosaca bez dodatnog ulaganja.
zasto bi ti uopce trebao 350 kW kod kuce? svako spava makar 6 sati kod kuce jebemu misa. kad je nuzda da se brzo napuni onda ides na ulicu na punjac
Bodkin

#28397 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Nisi upratio, rekao sam da je dzaba punjenje kuci u odnosu na vanjsko/javno.
Jasno je da je punjac najskuplji ali svakako je subvencioniran u vecini EU zemalja
dr_Evil

#28398 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

:thumbup:
dr_Evil

#28399 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Bodkin wrote: 28/08/2025 08:55
Nisi upratio, rekao sam da je dzaba punjenje kuci u odnosu na vanjsko/javno.
Jasno je da je punjac najskuplji ali svakako je subvencioniran u vecini EU zemalja
Geralt prica o vanjskim punjacima, skupi jesu. Kucni pucnjak 500-1000KM, stim da kosta par puta vise jer moras napraviti po novim zakonima novi kurs, to jest mora imati svoj osigurac, a elektricar kosta ko suho zlato, prosjek je oko 1500eura sa ugradnjom. Sa autima dodje i punjac za "nuzdu", on je 10-16A i mozes ga ustekati u uticnicu, dosta raje i danas tako puni, jednostavno nemaju kapaciteta svakako kuci, to jest recimo ako im je glavni osigurac 50A, a monofazna struja, onda nema smisla staviti punjac.

Vjerovatno ono sta je dider preskocio, u Skandinaviji dosta ljudi ima mogucnost da puni na poslu, besplatno ili za male pare.
Bodkin

#28400 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Didier wrote: 27/08/2025 12:44

Ovako je išao proces.

izucava se slucaj na fakultetima o tome koliko je vazno da AI modeli mogu biti objasnjivi.
jedino sto sam ja procitao je da jesu dobijali previse subvencija i da je razlog zasto je palo na sudu je sto se nije moglo objasniti zasto su bas ti ljudi izdvojeni za provjeru. palo je zbog ajmo reci AI diskriminacije
Post Reply