Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- dr_Evil
#28351 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Moimoi, helem i ja samo rekoh da pazis kako biras primjere, polazim od toga da si odrasla ozbiljna osoba koja ipak zna malo historiju i sociologiju i pored ogorcenosti(nisi samo ti, i ja sam ogorcen).
Nisam ja rekao da nema, ali da to nije izrazen problem kao recimo u Skandinaviji, dok recimo nasilje u hobitelji(pazi h) jeste, a kod njih i ne bas.
Nisam ja rekao da nema, ali da to nije izrazen problem kao recimo u Skandinaviji, dok recimo nasilje u hobitelji(pazi h) jeste, a kod njih i ne bas.
- Chloe
- Photo mod
#28352 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Može. Ali ta usluga u tom momentu ne može biti iz opravdanih/tehničkih razloga pružena u BiH, a ne što je nekom želja ići u Hr.moimoi wrote: ↑24/08/2025 11:02 Ama naravno da ce te primiti u bolnicu. Samo sto ce ti izdati i racun. Pa ti dalje ganjaj refundaciju.
BiH sa Hr ima dogovor… pa tako nase zdravstvo pokriva troskove u Hr… ali prije puta morate otici u D.z pa sa tim papirom u zzo da bi imali pravo na refundaciju, ukoliko nemas privatno osiguranje.
Tati kupujem svaki mjesec tablete u HR, pa ima već 9 mjesec. Uz recept, dijagnozu, prilažem i potvrdu da tog lijeka nema kod nas, šaljem ZZO i oni mu refundiraju novac.
-
moimoi
#28353 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno. Ne govorim o planskom lijecenju u Hr ako ti isto mogu pruziti i u BiH. Za tako nesto ti je potrebna “stela”… kao sto je npr Komsic svoje dijete poslao u Hr (mislim da bi ono Komsic)… ili seka dovukla iz Begasa dr u Sa… a Bakir opet otisao u Tursku.Chloe wrote: ↑24/08/2025 11:10Može. Ali ta usluga u tom momentu ne može biti iz opravdanih/tehničkih razloga pružena u BiH, a ne što je nekom želja ići u Hr.moimoi wrote: ↑24/08/2025 11:02 Ama naravno da ce te primiti u bolnicu. Samo sto ce ti izdati i racun. Pa ti dalje ganjaj refundaciju.
BiH sa Hr ima dogovor… pa tako nase zdravstvo pokriva troskove u Hr… ali prije puta morate otici u D.z pa sa tim papirom u zzo da bi imali pravo na refundaciju, ukoliko nemas privatno osiguranje.
Tati kupujem svaki mjesec tablete u HR, pa ima već 9 mjesec. Uz recept, dijagnozu, prilažem i potvrdu da tog lijeka nema kod nas, šaljem ZZO i oni mu refundiraju novac.
Sto samo govori koliko je nase zdravstvno “jako” .. kada oni koji nas uvjeravaju kakva smo sila i da smo na istom levelu kao i susjedi, kada se o njima radi… ipak biraju komsije ili dalje.
-
moimoi
#28354 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ok… primjer je bio neodgovoran.. priznajem.dr_Evil wrote: ↑24/08/2025 11:09 Moimoi, helem i ja samo rekoh da pazis kako biras primjere, polazim od toga da si odrasla ozbiljna osoba koja ipak zna malo historiju i sociologiju i pored ogorcenosti(nisi samo ti, i ja sam ogorcen).
Al ne mislim se bacati podacima gdje ima vise ili manje silovanih. To mi je malo degutantno
-
KraljicaIzJajca
#28355 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Oh, itekako moje nabrojano je u kategoriji nesigurnosti.Bodkin wrote: ↑24/08/2025 00:02To nije nesigurnost. Puno nas je obislo svasta po svijetu. Zna se sta je nesiguran grad.KraljicaIzJajca wrote: ↑23/08/2025 20:51Jeste od smeća , zaboravljene deratizacije i loše medicinske javne usluge.
Sarajevo je danas sigurnije od puno gradova zapadne evrope.
Onaj ko kaze da je bilo koji veci americki grad sigurniji je lud.
-
KraljicaIzJajca
#28356 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Chloe wrote: ↑24/08/2025 10:48Ma ti si počasni građanin Hr.KraljicaIzJajca wrote: ↑24/08/2025 10:46Netočno, ja nemam Hr. Putovnicu, a 2022. sam koristila rendgen u javnoj bolnici.![]()
-
KraljicaIzJajca
#28357 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Javim kad budem krštena, ili eventualno kupim krštenicu, kao što su naši jugo gastarbajteri radili.dr_Evil wrote: ↑24/08/2025 10:58Nema putovnicu, ali zato je tu krstenica i domovnicaChloe wrote: ↑24/08/2025 10:48Ma ti si počasni građanin Hr.KraljicaIzJajca wrote: ↑24/08/2025 10:46
Netočno, ja nemam Hr. Putovnicu, a 2022. sam koristila rendgen u javnoj bolnici.![]()
nek se nadje
P.S. imaju neki kantoni nazovimo ih sa hrvatskom vecinom neke i veze sa bolnicama po Hrvatskoj, pa tako nije neubicajno da se salje u Split na CT ili neke druge preglede, ali opet to ide prek nasih zavoda. Zasto za Split, a ne u Capajebo, pitanje je casti jer neke usluge mogu i u Capajebu. Helem nema veze, samo nek ima mogucnosti.
Ih, domovnica...
- stubrijez
#28358 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ima ono putno osiguranje kupi se...
-
belfy
#28359 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
KraljicaIzJajca wrote: ↑24/08/2025 17:59Chloe wrote: ↑24/08/2025 10:48Ma ti si počasni građanin Hr.KraljicaIzJajca wrote: ↑24/08/2025 10:46
Netočno, ja nemam Hr. Putovnicu, a 2022. sam koristila rendgen u javnoj bolnici.![]()
ama nisam, već sam imala njihovo osiguranje
![]()
![]()
o hljebe... trolanje na max. hebote...
sto se ti iznova vracas na forum, iako znas da je to po pravilima istog zabranjeno? sta te tjera ovdje opet i ponovo?
-
Bodkin
#28360 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-petak ... /250825076
evo ga, umjesto palamudjenja na temi, svi u dijasporsku stranku. nema veze sto su ciljevi toliko apstraktni da zvuci kao su ih teletabisi pisali
evo ga, umjesto palamudjenja na temi, svi u dijasporsku stranku. nema veze sto su ciljevi toliko apstraktni da zvuci kao su ih teletabisi pisali
- stubrijez
#28361 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sto se tice ciljeva ne zaostaje za ostalima pa ni za ovima na vlasti... sad je dalje samo do "umrezavanja"Bodkin wrote: ↑25/08/2025 14:38 https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-petak ... /250825076
- Optimus09
#28362 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sta fali da novi dobiju pristup novcu i moci.Ovi stari su se obezbijedili 
- stubrijez
#28363 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nista... to i jeste sustina svega.
-
Hendrix
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#28365 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kakvi su ovo neredi u Svicarskoj?
- Didier
#28366 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@dr_Evil
Ti si u Norveškoj?
Ja evo došao autom iz Sarajeva, svi nas gledaju kao kakvu atrakciju.
Idem do Tromsa, prije toga Sravanger, Trondheim i Bodø.
Daj nam malo reci o životu ovdje. Meni sve izgleda idealno, ali znam da je to daleko od istine.
Daj nam po pet - deset vrlina i mana života u Norveškoj.
Ti si u Norveškoj?
Daj nam malo reci o životu ovdje. Meni sve izgleda idealno, ali znam da je to daleko od istine.
Daj nam po pet - deset vrlina i mana života u Norveškoj.
- dr_Evil
#28367 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa dobro bude nasih tablica, ali jeste atrakcija, i ja sam se slikao pored jednog auta nasih tablicaDidier wrote: ↑26/08/2025 12:50 @dr_Evil
Ti si u Norveškoj?
Daj nam po pet - deset vrlina i mana života u Norveškoj.SpoilerShow
Uh braca, cim se odmaknes od obale cekaju te bh ceste.
Vrline: Dobro i besplatno zdravstvo, dobro i besplatno obrazovanje, uredjena digitalna i javna uprava(kako to volim), pristup svjetskom trzistu dionica i fondova online bez posrednistva, prelijepa i cista priroda, uredjene staze za planinarenje ili izlete, socijalni sistem koji ce te uhvatiti ako posrnes, zajamcena penzija ne trebas raditi, mogucnost razvoja kroz velike firme i sisteme.
Mane: nedostatak historijskih objekata vrijednih spomena, losa cestovna povezanost drzave u sta ces se uvjeriti cim okrenes sa obale i zapamti ljeto je(sto znaci da su jos uvijek otvorene)!, losa zeljeznicka infrastruktura, odvojenost od europe osim ako si u Oslo ili oko istog, uzasna klima, duge noci koje pocinju uskoro pa sve do marta, nerazumno visoke cijene u ugostiteljstvu, preskupa hrana, lose navike ljudi s alkoholom, generalno drugaciji mentalitet ljudi na sjeveru od naseg juga(ali to nije vrlina ili mana samo cinjenicno stanje, nekome odgovara), zadnjih godina ulaze u kapitalizam i povecava se razlika izmedju bogatih i siromasnih i nestaje srednja klasa - ali to je europski trend, nerazumijevanje drugih dijelova svijeta regija i religija (osim ako si u Oslu).
Ne znam
- Didier
#28368 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U kom si gradu?dr_Evil wrote: ↑26/08/2025 13:01Pa dobro bude nasih tablica, ali jeste atrakcija, i ja sam se slikao pored jednog auta nasih tablicaDidier wrote: ↑26/08/2025 12:50 @dr_Evil
Ti si u Norveškoj?
Daj nam po pet - deset vrlina i mana života u Norveškoj.SpoilerShow
Uh braca, cim se odmaknes od obale cekaju te bh ceste.
Vrline: Dobro i besplatno zdravstvo, dobro i besplatno obrazovanje, uredjena digitalna i javna uprava(kako to volim), pristup svjetskom trzistu dionica i fondova online bez posrednistva, prelijepa i cista priroda, uredjene staze za planinarenje ili izlete, socijalni sistem koji ce te uhvatiti ako posrnes, zajamcena penzija ne trebas raditi, mogucnost razvoja kroz velike firme i sisteme.
Mane: nedostatak historijskih objekata vrijednih spomena, losa cestovna povezanost drzave u sta ces se uvjeriti cim okrenes sa obale i zapamti ljeto je(sto znaci da su jos uvijek otvorene)!, losa zeljeznicka infrastruktura, odvojenost od europe osim ako si u Oslo ili oko istog, uzasna klima, duge noci koje pocinju uskoro pa sve do marta, nerazumno visoke cijene u ugostiteljstvu, preskupa hrana, lose navike ljudi s alkoholom, generalno drugaciji mentalitet ljudi na sjeveru od naseg juga(ali to nije vrlina ili mana samo cinjenicno stanje, nekome odgovara), zadnjih godina ulaze u kapitalizam i povecava se razlika izmedju bogatih i siromasnih i nestaje srednja klasa - ali to je europski trend, nerazumijevanje drugih dijelova svijeta regija i religija (osim ako si u Oslu).
Ne znamvjerovatno prvo sta svi primjete je da su kuce od drveta, i da su raznih boja od crvenih do crnih. Valjda ces me zakacit gdje da kahvenisemo
![]()
Na ostalo se osvrnem kasnije, u šetnji sam
- Ozimician
#28369 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Evo i ja gledam.
Koliko vidim, 17-godisnjak subsaharskog porijekla nakon kradje bjezao na ukradenom skuteru od policije i usput nesretno skoncao. 200 omladinaca zbog toga napravilo zestoke proteste s paljevinom u Lozani.
Ovdje ima i neki snimak:
https://www.blick.ch/schweiz/roller-ges ... 64230.html
- Rugafet
#28370 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Joj sranja u Ruandi.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#28371 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Rugafet
#28372 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da Bog sačuva moj Bato
-
tokio25
#28373 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ovih 200 koji su pravili nerede ajde fino deportacija u zemlju porijekla lopova i onda neka prave nerede
nema veze sto nemaju nista sa njom i sto su rodjeni u svicarskoj npr
ajde fino deportacija pa da vidimo hoce li iko vise protestvovati na ovakve stvari
nema veze sto nemaju nista sa njom i sto su rodjeni u svicarskoj npr
ajde fino deportacija pa da vidimo hoce li iko vise protestvovati na ovakve stvari
- sinuhe
#28374 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kada si čuo da je počinilac teškog zločina deportovan u BiH?
Nedavno je baš u Švicarskoj B/H/S silovao autostoperku.
Nedavno je baš u Švicarskoj B/H/S silovao autostoperku.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#28375 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
mediji su napunili glave mladima i njihove obitelji
da zasluzuju samo svojoj mojavom da imaju luksuzan život i neke reparacije za dogadjaje otprije 250 godina
a kad ih pitas za neki boimbaski napad od jucer u zemlji odakle su dosli
oni nemaju veze s tim
a ja imam veze s kolonijalnom prosloscu europskih zemalja
da zasluzuju samo svojoj mojavom da imaju luksuzan život i neke reparacije za dogadjaje otprije 250 godina
a kad ih pitas za neki boimbaski napad od jucer u zemlji odakle su dosli
oni nemaju veze s tim
a ja imam veze s kolonijalnom prosloscu europskih zemalja