Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#21376 Re: Cijene stanova All about

Post by sime_cipol »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 26/08/2025 11:48 Ovdje se prica da, ako dvoje imaju prosjecna primanja (dakle, prosjecna plata nivou drzave), mogu kupiti stan negdje u gradskoj zoni.

Ne u centru. Ne od sto kvadrata. I ne bez velikih odricanja. Ali mogu kupiti stan, i dan danas s ovolikim cijenama.

I to se potpuno slazem.

Problem je sto bi vecina u BiH i da kupe stan i da se hadzijaju. Ne daj boze na more ne otici. Ne daj boze sebi ponijeti sta za dorucak. Ne daj boze sjesti u javni prijevoz. A kad vide da ne mogu stan i takav zivot spojiti, kriva je drzava trziste dijaspora programeri mafijasi. Svi, samo ne manjak osnovne racunice oko rata i kirija.

E taj dio mene nervira.

PS Ko nema ni prosjecna primanja, onda ova prica ne vazi. Jedina opcija se snaci drugacije, ili dobro se potruditi da se vise zaradi.
Prvih 5 godina braka nismo isli na more (rodila se 2 sina, zena nije radila). Kad je pocela raditi, poceli smo i ici na more, planirati neki "luksuz". Na prvo more otisli u Twingu.
Ovakvom

Image
Danas nece da ide na more bez Passata od 40k, karavana, 2 bicikla i pola stana sa sobom povuče.
Mi otisli na more u autu koje moze stati u gepek tog Passata. Na put od 1300km. Ponijeli stvari u 2 mala kofera i dvije kese.
I bilo nam super :lol:

Ne vozim auto od 20-30k. Vozio auta od 2-3-4k KM. Sad kad smo zavrsili kredit i tu se mislimo ponoviti, kupiti nesto novije, modernije.
izbjeglica_iz_besmisla

#21377 Re: Cijene stanova All about

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

@sime_cipol :thumbup:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#21378 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

tokio25 wrote: 25/08/2025 19:36
Chmoljo wrote: 25/08/2025 19:02
tokio25 wrote: 25/08/2025 18:51 nije li malo bezveze komentarisati zasto neko nije kupio stan?
prvo nismo svi na forumu u istoj poziciji posebno pocetna sto se tice zivota uopste
neko kupuje 10i stan neko drugi neko prvi a neko ne moze jbg iz mnogih razloga
zato su valjda pojedini i otisli vani da zarade ili cak i da stalno presele
Mislim da si fulio poentu. Ne moze svako kupiti stan. Ali mnogo raje odustane iako moze podnijeti ratu zbog neke nesigurnosti ili kaze dugog perioda kredita.

To je ono sto ne kontam.
pa zato smo valjda svi razliciti
ja na to gledam zato sto se taj ne zeli vezati za jedno mjesto 20 godina npr
ili gledajuci nase vijesti i sl svako malo najavljuju rat i sl

sjetimo se prosle godine oko prvog maja bila je neka situacija ne sjecam se tacno sta
svi su pricali kako ce rat poceti i sl
tako da kontam neke stvari
naravno ima i onih koji to iz neznanja ili iz nekog glupog razloga odbijaju al sve je to individualno

ja npr nasljedjujem stan i ne pada mi na pamet da kupim stan
ko se ne želi vezati za jedno mjesto onda niti kuka ili ne treba da kuka na cijene stanova.
Chmoljo

#21379 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

sime_cipol wrote: 26/08/2025 21:34
izbjeglica_iz_besmisla wrote: 26/08/2025 11:48 Ovdje se prica da, ako dvoje imaju prosjecna primanja (dakle, prosjecna plata nivou drzave), mogu kupiti stan negdje u gradskoj zoni.

Ne u centru. Ne od sto kvadrata. I ne bez velikih odricanja. Ali mogu kupiti stan, i dan danas s ovolikim cijenama.

I to se potpuno slazem.

Problem je sto bi vecina u BiH i da kupe stan i da se hadzijaju. Ne daj boze na more ne otici. Ne daj boze sebi ponijeti sta za dorucak. Ne daj boze sjesti u javni prijevoz. A kad vide da ne mogu stan i takav zivot spojiti, kriva je drzava trziste dijaspora programeri mafijasi. Svi, samo ne manjak osnovne racunice oko rata i kirija.

E taj dio mene nervira.

PS Ko nema ni prosjecna primanja, onda ova prica ne vazi. Jedina opcija se snaci drugacije, ili dobro se potruditi da se vise zaradi.
Prvih 5 godina braka nismo isli na more (rodila se 2 sina, zena nije radila). Kad je pocela raditi, poceli smo i ici na more, planirati neki "luksuz". Na prvo more otisli u Twingu.
Ovakvom

Image
Danas nece da ide na more bez Passata od 40k, karavana, 2 bicikla i pola stana sa sobom povuče.
Mi otisli na more u autu koje moze stati u gepek tog Passata. Na put od 1300km. Ponijeli stvari u 2 mala kofera i dvije kese.

Ne vozim auto od 20-30k. Vozio auta od 2-3-4k KM. Sad kad smo zavrsili kredit i tu se mislimo ponoviti, kupiti nesto novije, modernije.
u prvih godinu otplate kredita mali počeo ići u privatni vrtić jer nije upao u državni. zadnjih sedam dana do plate ja i žena se najosnovnije hranili, keš ostavljali ako malcu bude trebalo šta kupiti ako se razboli.

unapređenje, inflacija, povećanje plata, malac uletio u državni. samo na gorivu samo bili dobri 150KM mjesečno, jer nam je državni bio nenormalno blizu. sve je to doprinijelo da je danas mnogo, mnogo lakše. a danas mnogi kažu blago vama. đe ste bili kad mi je sfinkter bio naizvrat od suhe hrane?

ne kontam šta ljudi misle bgm... da su ovdje svi sa iznadprosječnim primanjima, i da je rata 5% kućnog budžeta :roll: meni svojevremeno jela 65% plate.

sada je to 30% sa povećanom ratom reprogramom. plus je ženina plata veća.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#21380 Re: Cijene stanova All about

Post by sime_cipol »

Chmoljo wrote: 26/08/2025 23:21

I to se potpuno slazem.

E taj dio mene nervira.

Ovakvom

Image

u prvih godinu otplate kredita mali počeo ići u privatni vrtić jer nije upao u državni. zadnjih sedam dana do plate ja i žena se najosnovnije hranili, keš ostavljali ako malcu bude trebalo šta kupiti ako se razboli.

unapređenje, inflacija, povećanje plata, malac uletio u državni. samo na gorivu samo bili dobri 150KM mjesečno, jer nam je državni bio nenormalno blizu. sve je to doprinijelo da je danas mnogo, mnogo lakše. a danas mnogi kažu blago vama. đe ste bili kad mi je sfinkter bio naizvrat od suhe hrane?

ne kontam šta ljudi misle bgm... da su ovdje svi sa iznadprosječnim primanjima, i da je rata 5% kućnog budžeta :roll: meni svojevremeno jela 65% plate.

Uletio u kredit plata sa svim + imao nesto preko ugovora u djelu, ali sve zajedno 1200 KM. Rata 630 KM. Daj radi nesto dodatno jos. Isao raditi gdje me je god ko zvao. Danas kad se okrenem ili me pitaju kako ste prezivjeli prvih 5 godina (dok zena nije pocela raditi), kazem ne znam. I stvarno ne znam. Samo onaj gore zna.
Danas 15 godina braka, 2 sina 14 i 11 godina, plata veca, zena radi, kredit za stan na Dobrinji 5 vracen.
Nije lose za 44godisnjaka. :mrgreen:

P.S. zena i ja dumamo da li dici kredit od 30k na 7 godina. Da uradimo kupatilo (10k), vanjska stolarija (5k) i promjeniti auto (15k). Ili dici 20k na 5 za auto, a kroz godinu dvije skupljati pare i raditi radove jedno po jedno.
Ci-Nick

#21381 Re: Cijene stanova All about

Post by Ci-Nick »

Najčešće bude bolje od očekivanja. Tako je kod većine. Al je zeznuto kad krene naopako.
Dobro je kad čovjek ima "stabilnu" porodicu na koju se može osloniti ako bi baš zatrebalo.
hava123

#21382 Re: Cijene stanova All about

Post by hava123 »

Ponekad prolistam olx, pogledam cijene stanova i pravo se išokiram. Bolje mi da ne gledam.
Pa vala više.
I da, znam ih nekoliko kojima je tad nekad bilo važnije kupit dobro auto nego nekretninu u kojoj će živjeti.
Sad žale i vratili bi vrijeme, ali povratka nema.
Mea_parvitas

#21383 Re: Cijene stanova All about

Post by Mea_parvitas »

Kupovina ili najam stana u Sarajevu: Šta se više isplati

https://ba.bloombergadria.com/ekonomija ... plati/news
Chmoljo

#21384 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

Ci-Nick wrote: 27/08/2025 06:27 Najčešće bude bolje od očekivanja. Tako je kod većine. Al je zeznuto kad krene naopako.
Dobro je kad čovjek ima "stabilnu" porodicu na koju se može osloniti ako bi baš zatrebalo.
Poenta nase price je da i kad krene naopako opet ima izlaz. U sustini i kad se okrene na naopako izadje bar onako kako bi bilo da se rentalo sve vrijeme.

Ali ima jedan psiholoski moment u tome svemu i primjetio sam da je jako bitan a rijetko ga se spominje.

Uzmes stan na kredit, krene naopako, prodas stan, izmiris kredit, opet si na nuli i ides u podstanare ili neka druga opcija koja bi svakako bila ista i da si rento.

Medjutim, kupiti stan, pa prodati ga jer je krenulo naopako predstavlja licni poraz i sramotu i ljudima se tesko nositi sa tim. Poseban je problem sto ce oni koji ga poznaju znati da je on dozivio takav "poraz" .

U istom rezonu je i odlazak u inostranstvo, gdje se povratak iz istog takodjer dozivljava kao zivotni neuspjeh i rizikuje podsmijeh okoline jer ce ispasti luzer i nesposoban. Iako je u realnosti u oba slucaja taj hrabriji od vecine tih podsmjevaca jer se usudio pokusati.

Nevjerovatno je koliko nam jos uvijek igra bitnu ulogu sta ce okolina reci i kako cemo biti dozivljeni od drugih.

Ne kazem da je ovo ovako kod svih, ali sam primjetio da je jako zastupljeno.

N
k4mi

#21385 Re: Cijene stanova All about

Post by k4mi »

Mea_parvitas wrote: 27/08/2025 10:29 Kupovina ili najam stana u Sarajevu: Šta se više isplati

pored par gresaka u kalkulacijama i usporedbama, jednu bitnu stvar nisu naglasili.

700 kirija vs 1300 rata se treba gledati kao 700 km trosak vs 800 ulaganje i 500 trosak. Dakle ko moze priustiti ovaj slucaj iz primjera manji mu je trosak kod kupovine.
Sid the sloth

#21386 Re: Cijene stanova All about

Post by Sid the sloth »

k4mi wrote: 27/08/2025 11:23
Mea_parvitas wrote: 27/08/2025 10:29 Kupovina ili najam stana u Sarajevu: Šta se više isplati

pored par gresaka u kalkulacijama i usporedbama, jednu bitnu stvar nisu naglasili.

700 kirija vs 1300 rata se treba gledati kao 700 km trosak vs 800 ulaganje i 500 trosak. Dakle ko moze priustiti ovaj slucaj iz primjera manji mu je trosak kod kupovine.
I ovaj clanak je pisao novinar koji je izgleda dobio temu pa lupaj sta uspijes skontati iz clanaka koje nadjes na Google.
Ko poveze rentanje i "isplativost" taj tesko da ima pojma o ekonomiji i isplativosti. Rentanje je nuzno zlo, ko nema apsolutno nikakvu opciju da kupi naravno da ce rentati.
tokio25

#21387 Re: Cijene stanova All about

Post by tokio25 »

ne mora znaciti ljudi
nemojte po sebi mjeriti svijet

ima ljudi koji ce iznajmiti najmanji stan gdje nemas nekih velikih izdataka a visak novca ce potrositi na putovanja hobi ili nesto trece
stan ce naslijediti nakon sto mu roditelji umru za 30 godina ili sl
drugo neko ne zeli na istom mjestu da zivi 20 godina nego svako par godina promjeni naselje sto je prednost na neki nacin
tako da sve je individualno

ps. isto da ja sada pocnem pricu svi vi koji ne vozite na struju nemate pojma i samo ja sam pametan i oni koji voze na struju
a to sto iz mnogih razloga ne mozete ili necete struju to nije vazno
Chmoljo

#21388 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

tokio25 wrote: 27/08/2025 11:41 ne mora znaciti ljudi
nemojte po sebi mjeriti svijet

ima ljudi koji ce iznajmiti najmanji stan gdje nemas nekih velikih izdataka a visak novca ce potrositi na putovanja hobi ili nesto trece
stan ce naslijediti nakon sto mu roditelji umru za 30 godina ili sl
drugo neko ne zeli na istom mjestu da zivi 20 godina nego svako par godina promjeni naselje sto je prednost na neki nacin
tako da sve je individualno

ps. isto da ja sada pocnem pricu svi vi koji ne vozite na struju nemate pojma i samo ja sam pametan i oni koji voze na struju
a to sto iz mnogih razloga ne mozete ili necete struju to nije vazno
ali opet kažem takve ljude onda ne interesuje kolika je cijena stana i ne kukaju na to :roll:
tokio25

#21389 Re: Cijene stanova All about

Post by tokio25 »

razumijem ja to
govorim ovdje o prici budale su oni koji ne kupuju i o tome kako su budale neki koji se odluce na rentanje umjesto kupnje
ja ako kazem meni je rentanje isplativije njih 5 ce reci kako sam budala kako ne znam o ekonomiji i sl
u tome je problem jer nece da se saslusa druga strana i zasto je meni isplativije nesto sto vecini nije npr
Dozer

#21390 Re: Cijene stanova All about

Post by Dozer »

Realno, po danansjim cijenama rentanje se bas ne isplati. 600-700 KM + rezije = cca. 1.000 KM. To je rata kredita za neki stan od 50-60m2.

Kako se to moze "isplatiti"...?

Slazem e da je sve individualno, ali ako pricamo o logici, pogotovo ekonomskoj, onda je rentanje danas besmisleno. Cak i u opciji da ce za 20-30 godina naslijediti od roditelja, za to vrijeme ce isplatiti i taj kupljeni, a onda moze prodati 1 od njih i uzeti te pare.
Ulaganje u nekretninu nikad nije dugorocno neisplativo.
Sid the sloth

#21391 Re: Cijene stanova All about

Post by Sid the sloth »

tokio25 wrote: 27/08/2025 12:16 razumijem ja to
govorim ovdje o prici budale su oni koji ne kupuju i o tome kako su budale neki koji se odluce na rentanje umjesto kupnje
ja ako kazem meni je rentanje isplativije njih 5 ce reci kako sam budala kako ne znam o ekonomiji i sl
u tome je problem jer nece da se saslusa druga strana i zasto je meni isplativije nesto sto vecini nije npr
Ne vidim da je iko rekao "budale su oni koji ne kupuju". Nego nema logike da ti treba stan i da mozes da ga kupis (ako ti je rata kredit oko 50% primanja) a ti rentas jer te strah uzeti kredit. Ili si ekonomski nepismen pa ti kirija od 700KM izgleda logicnije nego rata od 1200KM (opet ponavljam ako ti je ovo do 50% primanja).
hava123

#21392 Re: Cijene stanova All about

Post by hava123 »

Uvijek je bolje kupiti nego bit podstanar, naravno ko ima mogućnosti sad dignuti kredit koji i nije tako mali. :-)
Jer cijene će i dalje rasti, a ako krene naopako uvijek se ta nekretnina može prodati da se banci vrati.. To je moje mišljenje..
Nema šanse da cijene idu dole..
tokio25

#21393 Re: Cijene stanova All about

Post by tokio25 »

shvatate li vi da neko ne zeli da zivi 20 godina na istom mjestu
shvatate li vi da neko ce naci neku garsonjeru koja je sa svim rezijama mozda 500 maraka i da ostatak ce trositi na sve drugo sto zeli
shvatate li vi da neko nema problema sa novcem i da zivi kako on zeli a ne kako vecina zivi i namece

kao sto rekoh to sto vecina vas to dozivljava na ovaj ili onaj nacin tako da je dobro kupiti stan dovoljan je jedan da drugacije misli i da iznese taj stav a da ga svi vi ne napadate ako ima drugacije misljenje

zatim idemo sa mogucnostima
nemamo svi istu ni startnu ni trenutnu poziciju i zato postoji mogucnost da neko ne moze dici kredit iako je rata ista za rentanje i kupovinu iz x razloga
svako naravno ima svoje bilo licne ili bilo koje druge prirode
u biti to je problem na mnogim temama gdje ako jedan kaze nesto suprotno uvrijezenom misljenju dodje na paljbu ostalih forumasa
hava123

#21394 Re: Cijene stanova All about

Post by hava123 »

Ja samo iznosim svoj stav za one koji imaju mogućnosti da dignu kredit, a možda se razmišljaju. Ništa drugo.
Naravno, svako radi onako kako misli da je najbolje za njega.
Didier

#21395 Re: Cijene stanova All about

Post by Didier »

tokio25 wrote: 27/08/2025 12:34 shvatate li vi da neko ne zeli da zivi 20 godina na istom mjestu
shvatate li vi da neko ce naci neku garsonjeru koja je sa svim rezijama mozda 500 maraka i da ostatak ce trositi na sve drugo sto zeli
shvatate li vi da neko nema problema sa novcem i da zivi kako on zeli a ne kako vecina zivi i namece

kao sto rekoh to sto vecina vas to dozivljava na ovaj ili onaj nacin tako da je dobro kupiti stan dovoljan je jedan da drugacije misli i da iznese taj stav a da ga svi vi ne napadate ako ima drugacije misljenje

nemamo svi istu ni startnu ni trenutnu poziciju i zato postoji mogucnost da neko ne moze dici kredit iako je rata ista za rentanje i kupovinu iz x razloga
u biti to je problem na mnogim temama gdje ako jedan kaze nesto suprotno uvrijezenom misljenju dodje na paljbu ostalih forumasa
A ko kaže da moraš živjeti na istom mjestu ako imaš kredit od 20 godina? Gdje to piše?

Sasvim je u redu da neko želi gubiti novac, i ne želi se "uvaljivati" u kredit i "rizikovati" da izgubi stan koji trenutno nema. Međutim, to dosta govori i o finansijskoj pismenosti pojedinca, koji bukvalno ne zna izračunati stvari koje se uče u četvrtom razredu osnovne škole.

Danas stan koji košta 200.000 KM će za pet godina koštati 300.000 KM. Za tih pet godina ćeš otplatiti oko 35.000 KM glavnice. Istina je nažalost da se glavnica tek kasnije krene vraćati, a na početku se uvijek vraća više kamate. Ostane ti 165.000 KM kredita. Prodaš stan za 300.000 i imaš 135.000 na računu.

Ako ništa od toga ne uradiš, iseliš iz stana koji si unajmljivao, kraći za 500 KM x 60 mjeseci, što je 30.000 KM.

Misliš da si slobodan jer uvijek možeš odseliti "odseliti", a eto ne možeš ako si kupio stan.

Meni je super da ima ovakvih ljudi, jer oni vraćaju moje kredite, a ne svoje. Svakome potaman :D :D :D .
nepass1

#21396 Re: Cijene stanova All about

Post by nepass1 »

sime_cipol wrote: 27/08/2025 01:14
Chmoljo wrote: 26/08/2025 23:21
Ovakvom

Image

Uletio u kredit plata sa svim + imao nesto preko ugovora u djelu, ali sve zajedno 1200 KM. Rata 630 KM. Daj radi nesto dodatno jos. Isao raditi gdje me je god ko zvao. Danas kad se okrenem ili me pitaju kako ste prezivjeli prvih 5 godina (dok zena nije pocela raditi), kazem ne znam. I stvarno ne znam. Samo onaj gore zna.
Danas 15 godina braka, 2 sina 14 i 11 godina, plata veca, zena radi, kredit za stan na Dobrinji 5 vracen.
Nije lose za 44godisnjaka. :mrgreen:

P.S. zena i ja dumamo da li dici kredit od 30k na 7 godina. Da uradimo kupatilo (10k), vanjska stolarija (5k) i promjeniti auto (15k). Ili dici 20k na 5 za auto, a kroz godinu dvije skupljati pare i raditi radove jedno po jedno.
Haman ko u mene. Plata 1200 rata 600, zena plata 900 ali na tri mjeseca ugovori.
5g nismo na more isli, medeni na bjelasnici preko e kupona dva nocenja :lol: jos tad zena nije ni radila kad smo se uzeli
Odem na igman sedmicu se finansijski oporavljam zbog goriva i ustipaka :lol:
hava123

#21397 Re: Cijene stanova All about

Post by hava123 »

Danas stan koji košta 200.000 KM će za pet godina koštati 300.000 KM.
:thumbup: 100%
tokio25

#21398 Re: Cijene stanova All about

Post by tokio25 »

Didier wrote: 27/08/2025 12:50
tokio25 wrote: 27/08/2025 12:34 shvatate li vi da neko ne zeli da zivi 20 godina na istom mjestu

A ko kaže da moraš živjeti na istom mjestu ako imaš kredit od 20 godina? Gdje to piše?

Sasvim je u redu da neko želi gubiti novac, i ne želi se "uvaljivati" u kredit i "rizikovati" da izgubi stan koji trenutno nema. Međutim, to dosta govori i o finansijskoj pismenosti pojedinca, koji bukvalno ne zna izračunati stvari koje se uče u četvrtom razredu osnovne škole.

Danas stan koji košta 200.000 KM će za pet godina koštati 300.000 KM. Za tih pet godina ćeš otplatiti oko 35.000 KM glavnice. Istina je nažalost da se glavnica tek kasnije krene vraćati, a na početku se uvijek vraća više kamate. Ostane ti 165.000 KM kredita. Prodaš stan za 300.000 i imaš 135.000 na računu.

Ako ništa od toga ne uradiš, iseliš iz stana koji si unajmljivao, kraći za 500 KM x 60 mjeseci, što je 30.000 KM.

Misliš da si slobodan jer uvijek možeš odseliti "odseliti", a eto ne možeš ako si kupio stan.

Meni je super da ima ovakvih ljudi, jer oni vraćaju moje kredite, a ne svoje. Svakome potaman :D :D :D .
upravo o ovome govorim
odakle ti pravo da ti smatras nekoga finansijski nepismenim ako renta stan
otkud ti znas da on tako mozda ne zaradjuej vise nego da je u kreditu
ti tako kontas da tebi vraca kredit a ne kontas da on ima druge ideje zamisli zelje i sl
1Dante1

#21399 Re: Cijene stanova All about

Post by 1Dante1 »

tokio25 wrote: 27/08/2025 12:34 shvatate li vi da neko ce naci neku garsonjeru koja je sa svim rezijama mozda 500 maraka i da ostatak ce trositi na sve drugo sto zeli
Daj primjer te garosnjere u SA
tokio25

#21400 Re: Cijene stanova All about

Post by tokio25 »

1Dante1 wrote: 27/08/2025 13:01
tokio25 wrote: 27/08/2025 12:34 shvatate li vi da neko ce naci neku garsonjeru koja je sa svim rezijama mozda 500 maraka i da ostatak ce trositi na sve drugo sto zeli
Daj primjer te garosnjere u SA
https://olx.ba/artikal/70390402
koliko mogu biti najosnovnije rezije?
100? 150?

evo jos jedan al malo prelazi ovu cifru 500 kad se uzmu rezije
https://olx.ba/artikal/66987697

ovaj se moze uklopiti mozda i ispod 500
https://olx.ba/artikal/70274826
Post Reply