Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#21326 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

tokio25 wrote: 25/08/2025 18:51 nije li malo bezveze komentarisati zasto neko nije kupio stan?
prvo nismo svi na forumu u istoj poziciji posebno pocetna sto se tice zivota uopste
neko kupuje 10i stan neko drugi neko prvi a neko ne moze jbg iz mnogih razloga
zato su valjda pojedini i otisli vani da zarade ili cak i da stalno presele
Mislim da si fulio poentu. Ne moze svako kupiti stan. Ali mnogo raje odustane iako moze podnijeti ratu zbog neke nesigurnosti ili kaze dugog perioda kredita.

To je ono sto ne kontam.
mehoxy

#21327 Re: Cijene stanova All about

Post by mehoxy »

Chmoljo wrote: 25/08/2025 01:21
mehoxy wrote: 24/08/2025 23:37
1Dante1 wrote: 24/08/2025 23:30

To sto ti ne zelis da vracas kredit 20 godina, ne znaci da drugi nece.
Da, ali koliko se ljudi usudi ? To je jako dug period realno, i cijelo vrijeme je stan pod hipotekom. Nikad ne znas sta sutra donosi.
Nidje veze tako stvari gledati, ne mozes garantovati n ida ces biti sretan u braku pa se ozenis. Vecina tako. Nema garancije nizasta. Ja uzeo prije pet godina na 20. Ostalo mi jos 13 i po. Radio reprogram.

Hipoteka se moze nekad kasnije i skinuti kada se otplati jedan dio.

Ali k ogarantuje da c ubiti ziv narednih 13 i po godina? Da cu imati posao? Da necu otkaz dlbiti, firma propasti?

Pa niko, ali se zaboravljaju druge stvari.

Meni nije jasno kako se ne vidi da rata kredita nije uzalud bacena para. Ti bukvalno investiras, dtekas lovu kroz stan. Ako se desi ne daj boze neki veliki problem, pa prodaces stan, otplatiti glavnicu kredita, ostatak sebi ostaviti i boze moj. Opet si na istom kao da si rentao.

Ne vidim prosto kako moze biti covjek na gubitku ako kupi stan. Jasno mi je to kad je velika rata, pa se ne moze.

Ali mi nine jasno da ne kupi neko ko je mogao, godonu, dvije, tri al ise eto boji sta budicnost nosi.

Majku mu, pravimo djecu, a nismo sigurni hocemo li ih ostavljati i kriti u podrumu od granata. Ljudi u ratu djecu pravili. Jebiga, nisam ja za zalijetanje, ali nije mi jasno i da neko kaze puno je 20 godina kredita. Kako bolan?
Sve ja to razumijem i postujem, ali ja opet ne mogu zamisliti da se patim 20+ godina jer mi, vjerovatno 50% plate ode na ratu kredita, i sto je jos gore, da se cijelo vrijeme zestoko bojim gubitka posla. Jer nije onda samo problem naci novi posao, nego naci opet posao koji dovoljno placa.
Smeagol

#21328 Re: Cijene stanova All about

Post by Smeagol »

Svi će otplatiti kredit za stan, neki vlastiti a neki kredit svog stanodavca.
daario naharis

#21329 Re: Cijene stanova All about

Post by daario naharis »

Ja kada sam bio u nedoumici oko kupovine stana 2021. godine usao sam na forum i pitao prednosti i mane kupovine. Ne sjecam se sada da li je Truba ili neko napisao dobar post i supruga i ja se odlučimo na kupovinu i sva sreca da je tako.

Platili smo 130 000 stan kreditom na 220 mjeseci :)

Ove godine smo podigli jos 50 000 na 10 godina da ga sredimo po našem i sada smo zadovoljni. Od tada su nam plate znacajno porasle tj od nekih 1500-1600 na 3200-3300 oboje. Tako da, sada radu od nekih 1350KM sa zadovoljstvom dajemo i nista nam ne nedostaje.

Bitno je samo stisnuti. :)

ps. Nismo ni od koga dobili ni marku pomoci, mislim da smo pri kupovini stana imali 3000 usteđevine (i žena 3000 minusa) :lol:
geralt

#21330 Re: Cijene stanova All about

Post by geralt »

Gubitak posla je zajebana stvar i kad imas i kad nemas kredit. Samo, s bankarom se mozes dogovoriti ako se tako nesto desi (grejs period, refinansiranje, reprogram, itd.), dok sa gazdom stana ne mozes vec ces "letjeti" iz stana u veoma kratkom roku nakon prve neplacene kirije.

Banci je trosak da se zeza sa zapljenom stana pod hipotekom, i ako si ozbiljan klijent koji ima dobru otplatnu historiju, pokusace da nadju neko rjesenje. A i ako ti ga na kraju zaplijene, banka uzima sebi samo neplaceni dio glavnice, a otplaceni dio glavnice plus porast trzisne vrijednosti idu tebi na racun. I ti opet mozes s tim parama otici pod kiriju.
izbjeglica_iz_besmisla

#21331 Re: Cijene stanova All about

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Ovaj zadnji dio ljudi i vecinom ne znaju. Vecina misli - ako izgubis posao a stan ti je pod hipotekom, banka uzima cijeli stan i sve sto si ulozio, a ti se jebi.

Istina je da oni uzmu samo koliko je njima ostalo neplaceno, a sve ostalo tebi ostaje. Tako da se ni sa te strane ne moze biti u (ozbiljnijem) gubitku.
mehoxy

#21332 Re: Cijene stanova All about

Post by mehoxy »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 25/08/2025 19:23 Ovaj zadnji dio ljudi i vecinom ne znaju. Vecina misli - ako izgubis posao a stan ti je pod hipotekom, banka uzima cijeli stan i sve sto si ulozio, a ti se jebi.

Istina je da oni uzmu samo koliko je njima ostalo neplaceno, a sve ostalo tebi ostaje. Tako da se ni sa te strane ne moze biti u (ozbiljnijem) gubitku.
Iskreno i jesam tako mislio. Nisam mislio da bi mi u ovom nasem nakaradnom sistemu bilo ko izasao u susret na bilo koji nacin.
tokio25

#21333 Re: Cijene stanova All about

Post by tokio25 »

Chmoljo wrote: 25/08/2025 19:02
tokio25 wrote: 25/08/2025 18:51 nije li malo bezveze komentarisati zasto neko nije kupio stan?
prvo nismo svi na forumu u istoj poziciji posebno pocetna sto se tice zivota uopste
neko kupuje 10i stan neko drugi neko prvi a neko ne moze jbg iz mnogih razloga
zato su valjda pojedini i otisli vani da zarade ili cak i da stalno presele
Mislim da si fulio poentu. Ne moze svako kupiti stan. Ali mnogo raje odustane iako moze podnijeti ratu zbog neke nesigurnosti ili kaze dugog perioda kredita.

To je ono sto ne kontam.
pa zato smo valjda svi razliciti
ja na to gledam zato sto se taj ne zeli vezati za jedno mjesto 20 godina npr
ili gledajuci nase vijesti i sl svako malo najavljuju rat i sl

sjetimo se prosle godine oko prvog maja bila je neka situacija ne sjecam se tacno sta
svi su pricali kako ce rat poceti i sl
tako da kontam neke stvari
naravno ima i onih koji to iz neznanja ili iz nekog glupog razloga odbijaju al sve je to individualno

ja npr nasljedjujem stan i ne pada mi na pamet da kupim stan
geralt

#21334 Re: Cijene stanova All about

Post by geralt »

mehoxy wrote: 25/08/2025 19:35
izbjeglica_iz_besmisla wrote: 25/08/2025 19:23 Ovaj zadnji dio ljudi i vecinom ne znaju. Vecina misli - ako izgubis posao a stan ti je pod hipotekom, banka uzima cijeli stan i sve sto si ulozio, a ti se jebi.

Iskreno i jesam tako mislio. Nisam mislio da bi mi u ovom nasem nakaradnom sistemu bilo ko izasao u susret na bilo koji nacin.
Nije to izlazenje u susret vec osnova zakona jbg. Ne smije banka uzeti vise nego sto joj pripada. Ono sto ostane nakon sto oni uzmu svoje je tvoje.
mehoxy

#21335 Re: Cijene stanova All about

Post by mehoxy »

geralt wrote: 25/08/2025 19:38

Nije to izlazenje u susret vec osnova zakona jbg. Ne smije banka uzeti vise nego sto joj pripada. Ono sto ostane nakon sto oni uzmu svoje je tvoje.
Ok, dobro je i to znati :thumbup:
Chmoljo

#21336 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

mehoxy wrote: 25/08/2025 19:03
Chmoljo wrote: 25/08/2025 01:21
mehoxy wrote: 24/08/2025 23:37

Da, ali koliko se ljudi usudi ? To je jako dug period realno, i cijelo vrijeme je stan pod hipotekom. Nikad ne znas sta sutra donosi.
Nidje veze tako stvari gledati, ne mozes garantovati n ida ces biti sretan u braku pa se ozenis. Vecina tako. Nema garancije nizasta. Ja uzeo prije pet godina na 20. Ostalo mi jos 13 i po. Radio reprogram.

Hipoteka se moze nekad kasnije i skinuti kada se otplati jedan dio.

Ali k ogarantuje da c ubiti ziv narednih 13 i po godina? Da cu imati posao? Da necu otkaz dlbiti, firma propasti?

Pa niko, ali se zaboravljaju druge stvari.

Meni nije jasno kako se ne vidi da rata kredita nije uzalud bacena para. Ti bukvalno investiras, dtekas lovu kroz stan. Ako se desi ne daj boze neki veliki problem, pa prodaces stan, otplatiti glavnicu kredita, ostatak sebi ostaviti i boze moj. Opet si na istom kao da si rentao.

Ne vidim prosto kako moze biti covjek na gubitku ako kupi stan. Jasno mi je to kad je velika rata, pa se ne moze.

Ali mi nine jasno da ne kupi neko ko je mogao, godonu, dvije, tri al ise eto boji sta budicnost nosi.

Majku mu, pravimo djecu, a nismo sigurni hocemo li ih ostavljati i kriti u podrumu od granata. Ljudi u ratu djecu pravili. Jebiga, nisam ja za zalijetanje, ali nije mi jasno i da neko kaze puno je 20 godina kredita. Kako bolan?
Sve ja to razumijem i postujem, ali ja opet ne mogu zamisliti da se patim 20+ godina jer mi, vjerovatno 50% plate ode na ratu kredita, i sto je jos gore, da se cijelo vrijeme zestoko bojim gubitka posla. Jer nije onda samo problem naci novi posao, nego naci opet posao koji dovoljno placa.
Pa kako te nije strah gubitka posla kad si pod kirijom?
Chmoljo

#21337 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

Tako je, obezbjedjenje kredita i to samo u visini uzetog kredita.
azdralovic

#21338 Re: Cijene stanova All about

Post by azdralovic »

Chmoljo wrote: 25/08/2025 20:02

Plus svaka banka ti sad osigurava kredit od gubitka posla... pokriva godinu dana placanja kredita
MirzaOg

#21339 Re: Cijene stanova All about

Post by MirzaOg »

azdralovic wrote: 25/08/2025 20:51
Chmoljo wrote: 25/08/2025 20:02
Plus svaka banka ti sad osigurava kredit od gubitka posla... pokriva godinu dana placanja kredita
Nisam upoznat sa ovim a dizao sam stambeni kredit ove godine.
izbjeglica_iz_besmisla

#21340 Re: Cijene stanova All about

Osiguranje od smrti i gubitka posla je najcesce kod nenamjenskih kredita.

Ako je stan obezbijedjen hipotekom, onda nema toga. Ali se vjerovatno moze nesto ispregovarati sa bankarom ako se desi ta situacija, kao sto neko napisa gore. Ako je uredna otplata bila do tada, bankama je manja peglancija malo prilagoditi plan otplate (mozda ce malo vise kostati onog ko ima kredit, doduse) nego prodavati zalozeni stan, kosta ih vremena i novaca.
VladaFBiH

#21341 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

1Dante1 wrote: 25/08/2025 18:56
Apsolutno ne treba komentarisait,sasvim je ok da to nije prva stvar koja treba u zivotu. Ipak mora se komentarisati tvrdnje onih koji nisu kupili stan da ne treba, da je skupo, da se ne moze. Znas zasto? Zato sto ce za 5g biti jos skuplje i jos teze.
Slažem se da će biti skuplje ali da će biti teže ne bih rekao jer nema šanse da bude kao prije 15tak godina kada si se nogama u guzicu udarao ako ti je efektivna kamatna stopa ispod 10% i to uz dva žiranta i jednog sudužnika
izbjeglica_iz_besmisla

#21342 Re: Cijene stanova All about

Bit ce jednako tesko.

U tom je i fol.
Last edited by izbjeglica_iz_besmisla on 26/08/2025 08:51, edited 2 times in total.
VladaFBiH

#21343 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 26/08/2025 08:48 Bit ce jednako tesko.

U tom je i fol.
Uvijek je teško samo je pitanje kada češ "presjeći" i krenuti u to... namjerno sam spomenuo kamatne stope od cca 10% i žirante da se ljudi "sjete" kako je nekada bilo lako
izbjeglica_iz_besmisla

#21344 Re: Cijene stanova All about

Prije 10 godina recimo su bile visoke kamate (6+ posto) i teski uslovi za kredit, iako su cijene bile nize nego danas.

Sada imas niske kamate (3 ili nize posto) i relativno nagodne banke, ali su cijene stanova otisle u nebo.

A omjer prosjecne plate i rate prije 10 godina i danas je manje-vise isti. Dakle jednako je tesko.
Ci-Nick

#21345 Re: Cijene stanova All about

Post by Ci-Nick »

Možda i ne bude skuplje za 5 godina. Broj nezavršenih stanova raste i blizu je 7000. Gledam u Zenici gdje god se sruše dvije ili tri kuće niče zgrada sa deset ili 20 stanova. U biznis stanogradnje zbog visoke profitabilnosti ulazi sve više kompanija. Evo i Hifa će u stanogradnju. U jednom trenutku ponuda će preći potražnju i onda će trenutni investitori gledati da izvuku uloženo uz bar 10 % zarade. Neće čekati zaradu od 30 ili 40% kao sad.
Last edited by Ci-Nick on 26/08/2025 09:09, edited 2 times in total.
nepass1

#21346 Re: Cijene stanova All about

Post by nepass1 »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 26/08/2025 08:51 Prije 10 godina recimo su bile visoke kamate (6+ posto) i teski uslovi za kredit, iako su cijene bile nize nego danas.

Sada imas niske kamate (3 ili nize posto) i relativno nagodne banke, ali su cijene stanova otisle u nebo.

A omjer prosjecne plate i rate prije 10 godina i danas je manje-vise isti. Dakle jednako je tesko.
Nikad bolju kamatu nisam imao nego 2016. Oko 3%
Znam da je na 55k bilo da vracam 63k
Sada su vec losije kamate
Jes da je bila hipoteka i ispod 10g
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#21347 Re: Cijene stanova All about

Post by Domaci izdajnik »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 26/08/2025 08:51 Prije 10 godina recimo su bile visoke kamate (6+ posto) i teski uslovi za kredit, iako su cijene bile nize nego danas.

Bravo. Ja to sve vrijeme pokušavam dokučiti, a ne da ne treba uzimati stan i dizati kredit :roll:

Mladi bračni par prosječnih primanja teško da može kupiti stan po ovim suludim cijenama, ali na ovom topicu sam vidim počašćen prisustvom ljudi koji imaju plate po 3000+ KM koje 95% stanovnika BIH može sanjati.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#21348 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

kažu da su cijene stanova kroz zlato uvijek iste
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#21349 Re: Cijene stanova All about

Post by Domaci izdajnik »

Ci-Nick wrote: 26/08/2025 08:56 Možda i ne bude skuplje za 5 godina. Broj nezavršenih stanova raste i blizu je 7000. Gledam u Zenici gdje god se sruše dvije ili tri kuće niče zgrada sa deset ili 20 stanova. U biznis stanogradnje zbog visoke profitabilnosti ulazi sve više kompanija. Evo i Hifa će u stanogradnju. U jednom trenutku ponuda će preći potražnju i onda će trenutni investitori gledati da izvuku uloženo uz bar 10 % zarade. Neće čekati zaradu od 30 ili 40% kao sad.
I ja sam ovog mišljenja. Jednostavno neće biti dovoljno interesovanja za kupovinu, a ponuda velika. Narod se odavde iseljava BIH svake godine izgubi jedan manji grad kroz odlaske i mortalitet.

Osim ako naš čuveni inat i pasiluk ne proradi pa bude ja ću ga prije zapaliti nego dati ispod te cijene :roll:
VladaFBiH

#21350 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

Domaci izdajnik wrote: 26/08/2025 09:50
Ci-Nick wrote: 26/08/2025 08:56 Možda i ne bude skuplje za 5 godina. Broj nezavršenih stanova raste i blizu je 7000. Gledam u Zenici gdje god se sruše dvije ili tri kuće niče zgrada sa deset ili 20 stanova. U biznis stanogradnje zbog visoke profitabilnosti ulazi sve više kompanija. Evo i Hifa će u stanogradnju. U jednom trenutku ponuda će preći potražnju i onda će trenutni investitori gledati da izvuku uloženo uz bar 10 % zarade. Neće čekati zaradu od 30 ili 40% kao sad.
I ja sam ovog mišljenja. Jednostavno neće biti dovoljno interesovanja za kupovinu, a ponuda velika. Narod se odavde iseljava BIH svake godine izgubi jedan manji grad kroz odlaske i mortalitet.

Osim ako naš čuveni inat i pasiluk ne proradi pa bude ja ću ga prije zapaliti nego dati ispod te cijene :roll:
pa nekretnine se prodaju ispod cijene samo u dva slučaja:
- kada ti trebaju pare za liječenje ili nešto sl.
- kada ih naslijediš pa te boli ona stvar
Post Reply