Cijene stanova All about
Moderator: anex
- Ozimician
#21226 Re: Isplati li se kupiti stan u Sarajevu ili je samo rentanje opcija?
Ako ispadne dobra prilika - kupi, a po svaku cijenu - nemoj. Isto tako ako se u periodu vraćanja kredita planiraš ženiti, sačekaj onda, pa sa ženom skupa digni kredit.
Osamostaljenje je isto tako upitno, da li ti je to potrebno, da pola para daješ na stanovanja, a ne moraš...
Osamostaljenje je isto tako upitno, da li ti je to potrebno, da pola para daješ na stanovanja, a ne moraš...
- srce_ruke_lopata
#21227 Re: Isplati li se kupiti stan u Sarajevu ili je samo rentanje opcija?
Kupi komad zemlje negdje prema Hadžićima i nauči zidati i šalovati. 
-
moee
#21228 Re: Cijene stanova All about
Šta ima veze što je stan pod hipotekom? Evo ja sam kupio 2018.g., nisam još ni pola otplatio, ali da ga sutra odlučim prodati, mogu zatvoriti kredit i da mi ostane još 2x više od iznosa koliko sam ga platio.
Niko ne zna šta sutra donosi...
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#21229 Re: Cijene stanova All about
Nidje veze tako stvari gledati, ne mozes garantovati n ida ces biti sretan u braku pa se ozenis. Vecina tako. Nema garancije nizasta. Ja uzeo prije pet godina na 20. Ostalo mi jos 13 i po. Radio reprogram.
Hipoteka se moze nekad kasnije i skinuti kada se otplati jedan dio.
Ali k ogarantuje da c ubiti ziv narednih 13 i po godina? Da cu imati posao? Da necu otkaz dlbiti, firma propasti?
Pa niko, ali se zaboravljaju druge stvari.
Meni nije jasno kako se ne vidi da rata kredita nije uzalud bacena para. Ti bukvalno investiras, dtekas lovu kroz stan. Ako se desi ne daj boze neki veliki problem, pa prodaces stan, otplatiti glavnicu kredita, ostatak sebi ostaviti i boze moj. Opet si na istom kao da si rentao.
Ne vidim prosto kako moze biti covjek na gubitku ako kupi stan. Jasno mi je to kad je velika rata, pa se ne moze.
Ali mi nine jasno da ne kupi neko ko je mogao, godonu, dvije, tri al ise eto boji sta budicnost nosi.
Majku mu, pravimo djecu, a nismo sigurni hocemo li ih ostavljati i kriti u podrumu od granata. Ljudi u ratu djecu pravili. Jebiga, nisam ja za zalijetanje, ali nije mi jasno i da neko kaze puno je 20 godina kredita. Kako bolan?
-
izbjeglica_iz_besmisla
#21230 Re: Cijene stanova All about
Pa kako bi uzeo stan inace? Za kes, da malo pristedis i eto za stan? Ni u bivsoj drzavi to nije tako lako islo a ne u ovom divljem kapitalizmu sad.
Dobro vam Chmoljo napisa iznad, ne razumijete sta znaci stan i zbog cega se takav jedan kredit uzima. A ocito nemate nikoga ni da vas nasavjetuje u zivotu. A ni digitron.
- Haris.ba
#21231 Re: Cijene stanova All about
Mora neko i rentati. Ne mozemo svi biti vlasnici stanova. 
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#21232 Re: Cijene stanova All about
Po ovim cijenama ako se zavališ u kredi za stan računaj pasiji život narednih 20 i kusur godina. Pod pasiji život se podrazumijeva da ti je putovanje, restoran, izleti, zamjena garderobe i auto mrtvi luksuz. Da ćeš djetetu kupovati đubre od garderobe i to na rasprodajama otkidajući od usta, da nećeš moći da mu platiš izlete i ekskurzije sa školom, bicikl će imati samo ako mu neko pokloni itd.izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑24/08/2025 22:56 Jel vama lakse u zivotu ako mislite da samo krimosi kupuju?
Ja znam jedan par u sarajevu 25 godina rade OK poslove (nikakav IT i slicno) digli kredit od 200k za 40 kvadrata na otoci i hajmo polako. Znaci oko 5k, i to je fakat bilo najjeftinije za taj tip stana na piku u tih par mjeseci. Pretrazivao licno i uvjerio se.
I takvih znam jos par sto su kupili u zadnjih godinu dana. Normalni prihodi.
Mi svoj stan prodali po povisokoj cijene curi prije dvije godine, cak nije ni par bio, IT-em se bavi doduse.
A ovdje stalno prica ko da samo mafija kupuje sve stano e
Ako je to po vama u redu, ok poštujem, meni to nije život
-
azdralovic
#21233 Re: Cijene stanova All about
jer je to jedina opcija... ako dignes kredit automatski si bankrotiraoDomaci izdajnik wrote: ↑25/08/2025 09:00Po ovim cijenama ako se zavališ u kredi za stan računaj pasiji život narednih 20 i kusur godina. Pod pasiji život se podrazumijeva da ti je putovanje, restoran, izleti, zamjena garderobe i auto mrtvi luksuz. Da ćeš djetetu kupovati đubre od garderobe i to na rasprodajama otkidajući od usta, da nećeš moći da mu platiš izlete i ekskurzije sa školom, bicikl će imati samo ako mu neko pokloni itd.izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑24/08/2025 22:56 Jel vama lakse u zivotu ako mislite da samo krimosi kupuju?
Ja znam jedan par u sarajevu 25 godina rade OK poslove (nikakav IT i slicno) digli kredit od 200k za 40 kvadrata na otoci i hajmo polako. Znaci oko 5k, i to je fakat bilo najjeftinije za taj tip stana na piku u tih par mjeseci. Pretrazivao licno i uvjerio se.
Mi svoj stan prodali po povisokoj cijene curi prije dvije godine, cak nije ni par bio, IT-em se bavi doduse.
Ako je to po vama u redu, ok poštujem, meni to nije život![]()
- Domaci izdajnik
#21234 Re: Cijene stanova All about
Al kad ovim novokomponovanim kažeš de vidi kuću da napraviš za daleko manje pare - jok! Ne može do centra za 3 minuta autom, treba održavati dvorište...
Jebo vas centar grada da vas jebo, da mogu u BL bi se svi nagurali ispred Boske
Jebo vas centar grada da vas jebo, da mogu u BL bi se svi nagurali ispred Boske
-
Sid the sloth
#21235 Re: Cijene stanova All about
izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑24/08/2025 22:56 Jel vama lakse u zivotu ako mislite da samo krimosi kupuju?
"Reci mi da ne znas nista o ekonomiji bez da mi kazes da ne znas nista o ekonomiji" - primjer iz udzbenika.Domaci izdajnik wrote: ↑25/08/2025 09:00 Po ovim cijenama ako se zavališ u kredi za stan računaj pasiji život narednih 20 i kusur godina. Pod pasiji život se podrazumijeva da ti je putovanje, restoran, izleti, zamjena garderobe i auto mrtvi luksuz. Da ćeš djetetu kupovati đubre od garderobe i to na rasprodajama otkidajući od usta, da nećeš moći da mu platiš izlete i ekskurzije sa školom, bicikl će imati samo ako mu neko pokloni itd.
Ako je to po vama u redu, ok poštujem, meni to nije život![]()
- Domaci izdajnik
#21236 Re: Cijene stanova All about
Džaba pričati nekim ljudima da to ne kupuju obični smrtnici. Kvadrat skoro pet milja, sve rasprodato unaprijed i kada se zgrada useli, skontaš da je više od pola iste naveče u mrklom mraku i da su spuštene roletne non-stop
E da, na ovaj pasiji život dodaj još mogućnost da u sred kredita dobijete i ti i žena otkaz na poslu, a zagazili ste debelo u srednje životno doba...
E da, na ovaj pasiji život dodaj još mogućnost da u sred kredita dobijete i ti i žena otkaz na poslu, a zagazili ste debelo u srednje životno doba...
- banjaluka078
- Moderator
#21237 Re: Cijene stanova All about
Bolovanje nije opcija nekih 20-25 godina. Godišnji na Vrbasu i to samo dokle se može dobaciti bicom, jer kad si na godišnjem, ne ide prevoz u firmi...Domaci izdajnik wrote: ↑25/08/2025 09:28
- Domaci izdajnik
#21238 Re: Cijene stanova All about
Sunce ti poljubim, ljudi od 25-35 godina sa hroničnim bolestima kao u priči!
Pritisak, tumori, štitna, Kronova bolest, giht...Djeca imaju alergije i netolerancije na sve živo i neživo. Kao da nas posipaju nečim iz vazduha jbt
Ko sastavi dvije godine u kontinuitetu bez ijednog bolovanja, taj je blagoslovljen od Boga!
O psihičkim i bolestima zavisnosti ne treba trošiti riječi, pa javna je tajna da vlada prava epidemija depresije i kockanja!
Ko sastavi dvije godine u kontinuitetu bez ijednog bolovanja, taj je blagoslovljen od Boga!
O psihičkim i bolestima zavisnosti ne treba trošiti riječi, pa javna je tajna da vlada prava epidemija depresije i kockanja!
-
Sid the sloth
#21239 Re: Cijene stanova All about
Ali zato kad rentas ne moras placati kiriju ako dobijes otkaz? Zivis besplatno dok ne nadjes posao?Domaci izdajnik wrote: ↑25/08/2025 09:28 Džaba pričati nekim ljudima da to ne kupuju obični smrtnici. Kvadrat skoro pet milja, sve rasprodato unaprijed i kada se zgrada useli, skontaš da je više od pola iste naveče u mrklom mraku i da su spuštene roletne non-stop![]()
Kako rekoh, cisto nepoznavanje osnova ekonomije, prvi/drugi razred srednje skole.
A osim toga koliko ih znas takvih da su on i zena dobili otkaz u isto vrijeme? Prije ces dobiti na lotu nego to vidjeti.
-
1Dante1
#21240 Re: Cijene stanova All about
A vidi, imas opciju da placas reicmo 800-900KM ratu kredita, ili za tri-cetiri godine da toliko placas kiriju. U oba slucjaa neko ce da zivi taj pasij zivot, a neko ce da rasporedi fino i da opet zivi koliko toliko fino.Domaci izdajnik wrote: ↑25/08/2025 09:00 Po ovim cijenama ako se zavališ u kredi za stan računaj pasiji život narednih 20 i kusur godina.
- Domaci izdajnik
#21241 Re: Cijene stanova All about
Čitanje postova napreskok je takođe prvi/drugi razred ali osnovne. Već sam napisao šta je alternativa.Sid the sloth wrote: ↑25/08/2025 10:02
Ali zato kad rentas ne moras placati kiriju ako dobijes otkaz? Zivis besplatno dok ne nadjes posao?
Kako rekoh, cisto nepoznavanje osnova ekonomije, prvi/drugi razred srednje skole.
A osim toga koliko ih znas takvih da su on i zena dobili otkaz u isto vrijeme? Prije ces dobiti na lotu nego to vidjeti.
A to za otkaze, prije one krize krajem 2000tih i za vrijeme korone u brojnim firmama sa velikim brojem zaposlenih su nerijetko radili i supružnici. Kada je krenulo rezanje, sve ih je srezalo redom. A sad mi daj kombinaciju da uplatim listić
-
izbjeglica_iz_besmisla
#21242 Re: Cijene stanova All about
Ma samo vi trazite izgovore, i namisljajte zasto ne kupiti stan.
Jedino razumijem one koji zive kod roditelja sad pa im sve skupo izgleda. Al kad se osamostale pa prvu kiriju kad plate/bace, shvatit ce poentu kredita i od 20 godina.
A mi kad smo uzeli prvi stan, 43 kv, nisam otisao na more 2 godina (i iz nekih drugih razloga). I sta mi fali. I bio je stan na periferiji, sta fali? Poslije narastu plate, ustedis, i eto opcije za veci stan. I na zgodnijoj lokaciji.
Al ne, ovdje bi svi za 5 godina da otplate cetvorosoban stan u centralnim zonama. Al da ne trpi nista u zivotu.
PS ko bi zivio pasiji zivot s ratom kredita na 20g, taj ima jednostavno manjak para .. ali takvom nekom ce i rentanje stana biti problem.
Jedino razumijem one koji zive kod roditelja sad pa im sve skupo izgleda. Al kad se osamostale pa prvu kiriju kad plate/bace, shvatit ce poentu kredita i od 20 godina.
A mi kad smo uzeli prvi stan, 43 kv, nisam otisao na more 2 godina (i iz nekih drugih razloga). I sta mi fali. I bio je stan na periferiji, sta fali? Poslije narastu plate, ustedis, i eto opcije za veci stan. I na zgodnijoj lokaciji.
Al ne, ovdje bi svi za 5 godina da otplate cetvorosoban stan u centralnim zonama. Al da ne trpi nista u zivotu.
PS ko bi zivio pasiji zivot s ratom kredita na 20g, taj ima jednostavno manjak para .. ali takvom nekom ce i rentanje stana biti problem.
-
Sid the sloth
#21243 Re: Cijene stanova All about
Kakva gomila svegaDomaci izdajnik wrote: ↑25/08/2025 10:37Čitanje postova napreskok je takođe prvi/drugi razred ali osnovne. Već sam napisao šta je alternativa.Sid the sloth wrote: ↑25/08/2025 10:02
Ali zato kad rentas ne moras placati kiriju ako dobijes otkaz? Zivis besplatno dok ne nadjes posao?
A to za otkaze, prije one krize krajem 2000tih i za vrijeme korone u brojnim firmama sa velikim brojem zaposlenih su nerijetko radili i supružnici. Kada je krenulo rezanje, sve ih je srezalo redom. A sad mi daj kombinaciju da uplatim listić![]()
A da, alternativa je pravljenje kuce koja ce na kraju kostati bar 300k (ako imas srece i majstora) i zavrsit ces je nakon 5 godina ako nemas sve pare na kamari.
- tramvajtrojka
#21244 Re: Cijene stanova All about

Cijene u Sarajevu ce biti velike sve dok je broj izgradjenih stanova najmanji u drzavi, a najveca potraznja, ova statistika je poražavajuća za Sarajevo da jedna BL je prodala u drugom kvartalu 4x broj novoizgrađenih stanova, i ovo je dokaz koliko je sve stalo u Sarajevu i ne gradi se al haj hoce gradjani da se nista ne gradi isti oni koji kukaju kako sve postade beton i skupo dok grad propada i sve ode u 3pm u vezi nekretnina
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#21245 Re: Cijene stanova All about
ljudi ionako sastavljaju kraj s krajem sad bi trebalo i neke stanove
ali najgore su prošli oni što su kupovali nova kola kad su se stanovi za kola i pol mogli kupiti
sad kola stara a nidje stana
ti su mi najgori

ali najgore su prošli oni što su kupovali nova kola kad su se stanovi za kola i pol mogli kupiti
sad kola stara a nidje stana
ti su mi najgori
-
1Dante1
#21246 Re: Cijene stanova All about
Nevjerovatno. Ne uzima u obzir da je prije 10g npr rata bila 600KM, a da je za tih 10 godina narasla plata i pokrila mu tu ratu.Sid the sloth wrote: ↑25/08/2025 11:34 Kakva gomila svega dva dogadjaja u razmaku od 20 godina su primjer da ne treba kupiti stan nego placati nekome drugom kiriju da moze kupiti jos jedan. Svaka cast
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#21247 Re: Cijene stanova All about
ima još gori primjer ljudi su prodavali naslijedjene stanove da održe stil života
i sad su svedeni na nekretninu nad kojom jos nije ostavinska zavsrsena
i sad su svedeni na nekretninu nad kojom jos nije ostavinska zavsrsena
- Domaci izdajnik
#21248 Re: Cijene stanova All about
Šta ljudi drobe
Prije 10-15 godina 90% zaposlenih ljudi je mglo samo da sanja stambeni kredit! Da je prosječan radnik u realnom sektoru tražio stambeni kredit, dobio bi nogu u dupe iz banke! Ti kao da živiš u Narniji ili si rođen 2015 godine!
Ovo je 2025 godina, a ne 1975 da kuću zidaš sa familijom i kolegama 15 godina, a 300k će koštati jedino ako ćeš da praviš dvorac od 400 kvadrata.Sid the sloth wrote: ↑25/08/2025 11:34 A da, alternativa je pravljenje kuce koja ce na kraju kostati bar 300k (ako imas srece i majstora) i zavrsit ces je nakon 5 godina ako nemas sve pare na kamari.
- Ozimician
#21249 Re: Cijene stanova All about
Zanimljiva tema. Osjeti se napetost.
Ali jeste istina da prije 10 god. ljudi u privatnom sektoru, sa jako dobrim platama, su imali poteskoce da podignu bilo kakav kredit iznad 20 000 KM.
To je prednost drzavne sluzbe. Oni taj problem nisu nikad imali. Veca ti je kreditna sposobnost u BIH (barem je bila do prije koju godinu, ne znam kako je sad) ako si portir u drzavnoj sluzbi, nego direktor u privatnoj.
Ali jeste istina da prije 10 god. ljudi u privatnom sektoru, sa jako dobrim platama, su imali poteskoce da podignu bilo kakav kredit iznad 20 000 KM.
To je prednost drzavne sluzbe. Oni taj problem nisu nikad imali. Veca ti je kreditna sposobnost u BIH (barem je bila do prije koju godinu, ne znam kako je sad) ako si portir u drzavnoj sluzbi, nego direktor u privatnoj.
- okanomalo
#21250 Re: Cijene stanova All about
meni su montazne kuce top. ako je utoplis i dobru izolaciju nabacis sta ce ti vise?