palermo wrote: ↑21/08/2025 11:18
dr_Evil wrote: ↑21/08/2025 08:47
JohnnyS wrote: ↑20/08/2025 19:41
Pravo da ti kažem, ja nisam djetinjstvo proveo u Mostaru pa nisam ni bivši navijač Veleža ni novi navijač Zrinjskog pa da sad nešto pratim "plemiće", bio sam lani na par utakmica jer djeca navijaju...
Mislim da teško da će se Zadrani i Splićani okrenuti Zrinjskom, prije da klub puca na iseljene iz Hercegovine.
A Štimac ko Štimac, najveća trenerska prevara u Hrvatskoj nakon Slavena Bilića
Vjerovatno mogu na prste jedne ruke sve utakmice na kojima sam u zivotu bio, nikad nisam kuzio opsesiju fudbalom kao sportom, niti navijacku pripadnost. Citam prije par dana opet su zakuhali. Davno prije rata je bilo jedno policijsko kerce, zvao se Cargo, uglavnom Cargo je bio zaduzen za osiguranje tribine, koga je Cargo pogledao znalo se da mu slijedi degenk u kamenom MUP-u

eh sad posto je Cargo preselio na ahiret prije nego sam se ja rodio mozemo pretpostaviti da je to urbana legenda, ali treba nama jedno stotinjak Carga u Mostaru.
Ali da, to je ono sta je Boris presutio, marketing na iseljenistvo, vjerovatno prve ili jos uvijek moguce druge generacije. Hercegovina sve naseli, sebe ne raseli, mada nisam bas siguran ovaj put.
Iskreno govoreci , ne.znam sta ti je interesantno u ovom Borisovom tekstu. Meni vise lici na jedan prikladan tekst za neki bilten Zrinjskog u kome.oni izmedju sebe raspravljaju sta I kako dalje.
Gledajuci sa socioloske pa I kukuturoloske strane, vjerujem da bi mnogo zanimljivije bilo objasniti sarajevsko-mostarske odnose kroz prizmu fudbala odnosno odnosa Zeljo-Sarajevo I I Velez. Steta sto na bosnjackoj strani nema neki Boris mada mislim da bi Oza Kebo mogao lijep tekst o tome napisati.
P.S Kao sto ti ne mozes shvatiti fasninaciju fudbalom I pripadnoscu klubu, tako I ja ne mogu shvatiti benevolentan odnos prema fudbalu. I nekako.mi je tih (vas) ljudi zao. Nista takvu strast I cistu emociju ne moze ponuditi kao fudbal....ja kad odem kod.onog gore na propitivanje I ako.mi bude postavio pitanje cega se sjecas iz zivota sigurno ce makar dvije-tri stvari biti vezane za fudbal, Velez, BiH, navijanje
Mislim da je Jergović rekao da od nogometa mrzi više samo ljude koji mrze nogomet
Ja sam primijetio kako sam prije bio puno veći pratitelj nogometa, da blago kažem, sad utakmicu Dinama ili Reala pogledam ponekad, Hrvatsku npr još rjeđe. Prije mi nije bilo mrsko otići do Zagreba na neki glupu utakmicu, sad bih jedino opet u Madrid otišao, i to više turistički, na Realu sam već bio
Vezano uz evilovu priču kako Hercegovina naseli, a sebe ne iseli ili kako već, nije vezana uz neku veću emigraciju, pa četvrtina Hrvatske ima porijeklo iz BiH, uključujući eto i pola moje familije koja živi u Lijepoj našoj, dakle iseljavanja je uvijek bilo, nego je natalitet, kao i u svim društvima gdje je došla struja, asfalt i škola, pao. Ne rađa se više dovoljno djece da nadomjesti sve što se iseli.