BH pošta

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

macan prvi

#26 Re: BH pošta

Post by macan prvi »

Haettenschweiler wrote:
Jack Be Nimble wrote:Zasto nisi dala vozacu autobusa? Moja familija kada je dole sve manje peketice i vazne papire salju preko autobuske relacija Banjaluka-Sarajevo-Mostar.

Sto se tice BH poste nisam imao nekih problema kada sam slao nesto u Bosnu ili kada se meni slalo nesto iz Bosne. Kada sam poceo da saljem 2001 bilo me strah poslati jedan najobicni papir, ali od tada sam slao pakete i sve je stiglo u komadu i nista nije falilo. Obicno saljem u SA.

Eto vjerovao ti to ili ne, još uvijek ima neizlječivih romantika koji misle da je za prenos pošiljki zadužena jedna pošta u koju uđeš kao gospodin, predaš pismo/paket, platiš cijenu za koju znaš da je ista za sve mušterije i onda rahat napustiš zgradu u znanju da će tvoja pošiljka u 99 od 100 slučajeva biti dostavljena. Al jok, kod nas vladaju drugačiji zakoni pa je narodu sigurnije tražiti vozače autobusa po memljivim kafanama, mojakati ih da prime pošiljku i gurati im "za kafe" u džep dok se oni kao otimaju i izgovaraju obligatorno "ma nisi trebo". :( :(
:thumbup: :roll:
Lekica88

#27 Re: BH pošta

Post by Lekica88 »

Moze li mi neko napisat razliku izmedju malih paketa i obicnih paketskih posiljki? Gledala sam cjenovnik nase poste za medjunarodni promet, te su cijene izmedju ove dvije vrste paketa ogromne, pa me zato interesuje u cemu je razlika... Htjela bi da prodajem, npr. broseve koji ne prelaze preko 30 grama, pa mi nije jasno kako ih saljem, jel kao male pakete ili obicnu posiljku? Jel to ovisi u cemu ih saljem, s tim da bih slala recimo kutijicama dimenzija 15x10 (kao male kutijice za nakit :) ).. Unaprijed hvala!
Haettenschweiler

#28 Re: BH pošta

Post by Haettenschweiler »

Lekica88 wrote:Moze li mi neko napisat razliku izmedju malih paketa i obicnih paketskih posiljki? Gledala sam cjenovnik nase poste za medjunarodni promet, te su cijene izmedju ove dvije vrste paketa ogromne, pa me zato interesuje u cemu je razlika... Htjela bi da prodajem, npr. broseve koji ne prelaze preko 30 grama, pa mi nije jasno kako ih saljem, jel kao male pakete ili obicnu posiljku? Jel to ovisi u cemu ih saljem, s tim da bih slala recimo kutijicama dimenzija 15x10 (kao male kutijice za nakit :) ).. Unaprijed hvala!
Nisam 100% siguran ali je moguće da se taj mini paket šalje kao pismo tj. nema potvrde o pošiljci niti o preuzimanju.
Sa normalnim paketom si na sigurnoj strani ali je moguće da ti pita bude skuplja od tepsije.
Pored toga je moguće da si nabasala na EMS (brza pošta) oni su ti 4-5 puta skuplji od normalne pošte.
ekstrakt

#29 Re: BH pošta

Post by ekstrakt »

Imali neko da mi odgovori je li se usluga uručenja paketa adresiranog na primaoca može smatrati izvršenom ako primalac nikada nije potpisao da je primio paket?
Jučer se prijateljici desilo da su joj paket "isporučili" tako da ga ostave u haustoru kod sandučića onako da čeka ako ga ona prva ugrabi. Ako im je to usluga, ja onda ne znam kako izgleda kada nisu uslužni... :lol:
I to još rastvoren paket. Da nije bila mini suknja broja 36 u pitanju, možda bi poštar odnio kući i smatrao to dostavom. :D
markorf1

#30 Re: BH pošta

Post by markorf1 »

Pozdrav svima. U subotu ujutro iz Sarajeva je poslana posiljka za Trebinje u onoj zutoj koverti. Posiljka je poslata obicnim putem.
Za koliko dana mogu da je ocekujem? Da li se vikend racuna, tj da li se za vrijeme vikenda prevoze posiljke od jednog mjesta do drugog?
CaneBos

#31 Re: BH pošta

Post by CaneBos »

Desava li se i vama koji ste u Sarajevu da vam kasne isplate od poste (povrat novca pouzecem) ??
Zadnjih par mjeseci uzasno kasne sa povratom novca koji prime od posiljaoca, a ovaj mjesec je odgovor samo: Nema novca! :shock: :shock:
Mjesanac

#32 Re: BH pošta

Post by Mjesanac »

Pozdrav raja,

Hocu da nesto narucim i da mi posalju pouzecem. Je li moguce da ja prije placanja kuriru pregledam proizvod i ako nisam zadovoljan vratim ga?
channel10

#33 Re: BH pošta

Post by channel10 »

Da li neko zna da li posiljalac preporucene poste dobije ikakav papir da je poslao paket i koliko treba preporucenoj posti da stigne na odrediste?

U ovom slucaju, od Sarajeva do Zenice.
Picajzla
Location: U svijetu nepravde - http://i62.klix.com/ri6jht.png

#34 Re: BH pošta

Post by Picajzla »

Mjesanac wrote:Pozdrav raja,

Hocu da nesto narucim i da mi posalju pouzecem. Je li moguce da ja prije placanja kuriru pregledam proizvod i ako nisam zadovoljan vratim ga?
Kod BH poste ne mozes a kod kurirskih sluzbi tipa Euroexpress mozes pregledati.

Sent from my LG-G2 using Tapatalk
Picajzla
Location: U svijetu nepravde - http://i62.klix.com/ri6jht.png

#35 Re: BH pošta

Post by Picajzla »

channel10 wrote:Da li neko zna da li posiljalac preporucene poste dobije ikakav papir da je poslao paket i koliko treba preporucenoj posti da stigne na odrediste?

Da dobije se papiric kad saljes preporuceno.
Obicno stigne za 3-5 radnih dana.

channel10

#36 Re: BH pošta

Post by channel10 »

Picajzla wrote:
channel10 wrote:Da li neko zna da li posiljalac preporucene poste dobije ikakav papir da je poslao paket i koliko treba preporucenoj posti da stigne na odrediste?

Da dobije se papiric kad saljes preporuceno.
Obicno stigne za 3-5 radnih dana.

Hvala druze :thumbup:
_Reds_

#37 Re: BH pošta

Post by _Reds_ »

Desava li se nekom da ne dođu pošilje poslane u kovrti.

Prije sve što sam slao je dolazilo, u zadnje vrijeme, malo pa malo ne dođu. Ili laže druga strana ili poštari kradu.

Poslao iz Sarajeva u Brčko prije 10 dana i još nije došlo, da li je moguće ??
ema_

#38 Re: BH pošta

Post by ema_ »

_Reds_ wrote:Desava li se nekom da ne dođu pošilje poslane u kovrti.

Prije sve što sam slao je dolazilo, u zadnje vrijeme, malo pa malo ne dođu. Ili laže druga strana ili poštari kradu.

Ako nisi slao preporučeno - halali Huso materi.
dinooh

#39 Re: BH pošta

Post by dinooh »

ema_ wrote:

Ako nisi slao preporučeno - halali Huso materi.
ma i preporuceno kod nas cesto ne pali. Nedavno neka obavijest sa faxa nije dosla kolegi iako je preporucena. Ja dobio svoju. Treba slati preporuceno, sa Tracking numberom i gps ubaciti u kovertu. Tek tada je sigurno kod nas
ema_

#40 Re: BH pošta

Post by ema_ »

...i bombu koja će se aktivirati na dodir nekoga ko nema otisak prsta kao primalac :D .

Ma naravno da će nekad smahnuti ili sfušeriti i preporučeno, ali kad je bez preporuke onda fakat računaj da piše na koverti/paketu "Uzmite, džaba vam!" .
dinooh

#41 Re: BH pošta

Post by dinooh »

znam, isto kada kupujemo sa neta bez TN. Kupio 4 futrole za mobitele preko ebaya, bas me zanima koliko cu ih dobiti. Ako ne dobijem, prestajem kupovati preko ebay-a, jer nasi postari nosaju dobre futrole :-D
Walther

#42 Re: BH pošta

Post by Walther »

ema_ wrote:...i bombu koja će se aktivirati na dodir nekoga ko nema otisak prsta kao primalac :D .

Ma naravno da će nekad smahnuti ili sfušeriti i preporučeno, ali kad je bez preporuke onda fakat računaj da piše na koverti/paketu "Uzmite, džaba vam!" .
poslao razglednicu iz BIH prije 10 dana, ja se vratio, razglednice nema :lol:
izbor razglednica (u Posti!) ocajan, cijene razglednice i slanja kastrofa i na kraju nije ni stigla :mrgreen:
_Reds_

#43 Re: BH pošta

Post by _Reds_ »

O moze li mi ko objasniti kako je jeftinije poslati nesto kao paket otkupno, nego kao pismo.

I da li se paketom računa nešto što je u kutiji ?
ema_

#44 Re: BH pošta

Post by ema_ »

Walther wrote:
poslao razglednicu iz BIH prije 10 dana, ja se vratio, razglednice nema :lol:
izbor razglednica (u Posti!) ocajan, cijene razglednice i slanja kastrofa i na kraju nije ni stigla :mrgreen:
Kad već mogu dobit platu za nerad, što da se muče :oops: .
holowey

#45 Re: BH pošta

Post by holowey »

salji preporuceno, ako ne stigne u dogledno vrijeme saljes potraznicu - ako ne uspiju da nadju, dobijes neku cifru kao odstetu (x puta placena postarina, razlikuje se u domacem i vanjskom saobracaju)... znam da dzaba odsteta kad se ostane bez npr dokumenata ali jbg...

ako sumnjas u primaoca (drugu stranu) da bi te mogao levatiti, salji preporuceno sa povratnicom pa na svoju adresu dobijes potpisan kartoncic da je posiljka primljena sa tacnim datumom primitka...
teuta06

#46 Re: BH pošta

Post by teuta06 »

Možda glupo pitanje, ali moram pitati... ovo odijeljenje bh pošte u scc i Ložioničkoj mogu li poslati i preporučenu poštu?
moram nešto poslati, imam rok, a bit ce spremno tek veceras, pa mogu li predati na poštu u scc ili ložioničkoj? :zoka:
smalltitmia

#47 Re: BH pošta

Post by smalltitmia »

teuta06 wrote: 15/10/2021 12:45 Možda glupo pitanje, ali moram pitati... ovo odijeljenje bh pošte u scc i Ložioničkoj mogu li poslati i preporučenu poštu?
moram nešto poslati, imam rok, a bit ce spremno tek veceras, pa mogu li predati na poštu u scc ili ložioničkoj? :zoka:
moguce u lozionickoj.. obicna, preporucena, brza
za scc nisam sigurna ali pretpostavljam da jeste, ne vidim zasto ne

u lozionickoj rade do osam navecer i pakete otpremljuju istog dana, kad god donijeli :)
Tvrtko II Kotromanić

#48 Re: BH pošta

Post by Tvrtko II Kotromanić »

neki dan u posti kod principovog stoji da vise nema karticnog placanja :shock:
pogledam web bh poste kad fakat ukinuli karticno placanje u haman svim poslovnicama osim u 3 u Sarajevu (velika posta, malta i ne mogu se sjetiti koja jos) i jos par u drugim gradovima
ima li neko da zna razlog
pise zbog nekih javnih nabavki, ali ne kontam sta je problem

maloprije vidim i bh gas u muvekita na vratima obavjestenje da od 01.08. nema vise karticnog placanja
koji djavo :-) :bih:
belafonte

#49 Re: BH pošta

Post by belafonte »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 20/08/2025 18:10 neki dan u posti kod principovog stoji da vise nema karticnog placanja :shock:
pogledam web bh poste kad fakat ukinuli karticno placanje u haman svim poslovnicama osim u 3 u Sarajevu (velika posta, malta i ne mogu se sjetiti koja jos) i jos par u drugim gradovima

maloprije vidim i bh gas u muvekita na vratima obavjestenje da od 01.08. nema vise karticnog placanja
Long story short... Kriva je kurčeva federalna vlada što ne uveže usluge firmi pod svojim vlasništvom.
Eto na istoj stranici BH Pošte imaš obavještenje o javnoj nabavci usluge prihvatanja bezgotovinskog plaćanja putem POS terminala - vrijednost nabavke 280.000 KM za 18 mjeseci a obim usluge koji očekuju je 32 miliona.
Kad te cifre podijeliš, dobiješ neku prosječnu bankarsku proviziju manju od 1%

A poština provizija na finansijske uplate te vrste je u prosjeku oko 2%
Znači, pošta mora dati minimalno trećinu svoje provizije banci prilikom bezgotovinske uplate...
Umjesto da je vlada rekla hajmo Union banka džabe za poštu dati tu uslugu, pošta isto od sebe vratiti nekako uslugama Union banci....nego jok, svi pakaš svoj čuvaju da ih neko ne bi prozivo, samo svoj interes ganjaju a građane jebu, prvo im daju komfor pa im uzmu....
HelaS

#50 Re: BH pošta

Post by HelaS »

belafonte wrote: 20/08/2025 20:52
Tvrtko II Kotromanić wrote: 20/08/2025 18:10 neki dan u posti kod principovog stoji da vise nema karticnog placanja :shock:

Long story short... Kriva je kurčeva federalna vlada što ne uveže usluge firmi pod svojim vlasništvom.
Eto na istoj stranici BH Pošte imaš obavještenje o javnoj nabavci usluge prihvatanja bezgotovinskog plaćanja putem POS terminala - vrijednost nabavke 280.000 KM za 18 mjeseci a obim usluge koji očekuju je 32 miliona.
Kad te cifre podijeliš, dobiješ neku prosječnu bankarsku proviziju manju od 1%

A poština provizija na finansijske uplate te vrste je u prosjeku oko 2%
Znači, pošta mora dati minimalno trećinu svoje provizije banci prilikom bezgotovinske uplate...
Umjesto da je vlada rekla hajmo Union banka džabe za poštu dati tu uslugu, pošta isto od sebe vratiti nekako uslugama Union banci....nego jok, svi pakaš svoj čuvaju da ih neko ne bi prozivo, samo svoj interes ganjaju a građane jebu, prvo im daju komfor pa im uzmu....
Da su nam SDA-ovci nekad prije zadržali ZPP, da unutrašnji platni promet nisu predali stranim bankama koje sada fursate i podižu cijene usluga do besvijesti, naplaćuju čak i pogled na izlog banke, svaka takva transakcija bila bi unos u budžet FBiH, ne bi bila prihod banaka.
Post Reply