Draga Gospodjo,
Vrlo interesantna tema!
Naime drago mi je da se uopste govori o njoj, jer zaista postoji problem.
Ne zivim aktuelno u Bosni, ali sa BH postom itekako imam loseg iskustva i to od davne 1997 godine.
Iz Sarajeva sam slala pisma, koje su ljudi u inostranstvu dobijali na adresu tek kad plate uslugu poste.
evropske poste uruce pismo bez markice, placa primalac. To je po nekim medjunarodnim zakonom poste.
Ja sam se vise puta osramotila jer su me prijatelji stranci pitali, zasto ja saljem pismo bez placanja ispada kao da nemam novaca, ili sto drugo. A ja znam da naravno svaki put korektno uplatim markicu shodno tezini pisma.
Pricu tu ne staje. Naime danas ponovo zivim van Bosne, vise puta sam slala pisma, cesto cestitke, rodjendanske i sl, koje ljudi nisu nikad dobili.
Ne pitajte se zasto? Jer svi dobro znaju da vjerovatno misle da je novac u pitanju!
Prije dvije godine blizi clan iz sarajeva je poslao B postom paket, pokvarenu kameru u Tomislav Grad, koju nisu nikad dobili. U posto ponudili 20 KM odstete. kazu da je u TG nikad nisu dobili ,Sve je cisto kao dan.
Prosle godine istim sam poslala MAKSUZIJE preporuceno rodjendansku kartu iz CH, i elem naravno nisu dobili.
I ja podnesem tuzbu u inostranstvu da trazim svoje pismo, da mi ga stvore!!!!!!!!
Nakon 1 mjesec istrazivanja, obzirom da sam digla hampu a bh posti bilo krivo jer im svicarci reklamiraju, odgovorili sledece.
Da je pismo doslo u SA, postar ga primio da preda licno uz potpis.
Otvorio ga, jer je mislio novac ili sta vise...
Krvca su nasli. Prvi krivac je vas licni postar, koji se obicno ne mijenja shodno regiji-kvartu koju okupira.
Necete vijerovati taj isti postar koji je otvorio pismo, pozvao telefonom i molio za oprost jer ce dobiti otkaz.
Na kraju ga i dobio zbog mene, pitanju je regija Sarajevo.
Taj isti postar nije predao na istu adresu sudski poziv koji je bio bitan.
Na kraju ispalo kao da osoba nije zainteresirana te se nije ni javila na rociste. A tako vazna stvar! Plava koverta.
Navodno u posti su dali objasnjenje da taj postar voli popiti i da ne zna sta radi, bruka i sramota!
Kao to normala za njih.
Ja samo znam da vise nista ne saljim. Posta je prava katastrofa, ljudi su zaposljeni tetak tetka, poznanstvo i sl.
Krade svako kad ima priliku, nema zakona jer ga narod ne zeli.
Populacija bi voljela ici ka nekom modernijem boljem zivotu, ali niko ne zivi posteno.
Posteno mozes opljackati covijeka, i to je dozvoljeno ako si inteligentan i imas nacin kako.
Ali ja samo mogu reci sljedece svaki gradjanin BIH treba poceti raditi na sebi, ako krades, kradi pametno, a ne otvoreno da gledas covijeku u lice i pravis ga budalo kao ja pametan eto ti lud.
POzdrav!!