BH pošta

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

because_of_you

#1 BH pošta

Post by because_of_you »

Molim za savjet :)

Prije 10 dana poslala sam paket(ić) za Travnik. U pošti su mi rekli da treba 1 dan da stigne.

I nikad nije stigao.

Šta ja da uradim, tj. kome da se obratim da se on pronađe?

PS: Obična pošiljka je u pitanju, nisam vidjela smisla da bude peporučena, kad šaljem u "grad preko puta".

Hvala!
Hendrix

#2 Re: BH pošta

Post by Hendrix »

Uh. sve što ti je važno da dođe moraš preporučeno jer poštari bacaju paketiće, pogotovo ako je nešto reklamno, većinu bace jer nema ni dokaza da si poslala.
because_of_you

#3 Re: BH pošta

Post by because_of_you »

U pitanju je ona njihova velika žuta koverta, i u njoj je bilo "to nešto".

Ne razumijem gdje je zapelo... Uredno napisano i ko prima, i ko šalje... Zar mi nisu onda trebali vratiti? :roll:

Ili je to neko nepisano pravilo da se ne dostavljaju nepreporučene pošiljke... :cry:
nas_dvoje

#4 Re: BH pošta

Post by nas_dvoje »

Ja sam jednom sa svojim dragim bila razdvojena par dana i hajd reko poslat ću mu ljubavno pismo, ono po starinski, napišem pismo, namirišem ga, ma baš se ono potrudila i odnesem tamo u poštu kod željezničke i još mi se ona teta smijala kad je vidjela srca i da pismo miriše i rekla mi da još nije to doživjela, a radi godinama u pošti, i to pismo nikada nije stiglo :( A slala sam ga u grad udaljen 75 km od Sarajeva. Garant je zanimalo šta sam mu pisala pa je otvorila da pročita, mamu joj :shock: :shock:
I onda sam otišla u poštu, pitala šta je bilo s pismom jer baš mi je bilo krivo što nije stiglo i rekli su mi da mogu pisati zahtjev za povratom pisma, ali nisam to radila, pa eto, pokušaj i ti sa tim zahtjevom za povrat, ni ovo moje nije bilo preporučeno i to. Sretno :thumbup:
because_of_you

#5 Re: BH pošta

Post by because_of_you »

Odoh sutra i ja onda.. Već sam jednom išla, i kaže mi ona službenica kao MORALO je biti poslano odavde... I moja prijateljica provjerila u Travniku, nigdje tog paketa... :roll:

Nije mi toliko za tih 15 km vrijednosti (mislim, i do njih je :D ), nego više mi je neka muka od toga kako na sve načine nas "pljačkaju"... :sad:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6 Re: BH pošta

Post by Truba »

preporučeno je malo skuplje a mnogo sigurnije
because_of_you

#7 Re: BH pošta

Post by because_of_you »

Pa nisam preporučeno samo zbog blizine... :| Mislila sam da to igra ulogu... :-?
Haettenschweiler

#8 Re: BH pošta

Post by Haettenschweiler »

U pošti, kao i u svim drugim javnim preduzećima, već odavno vlada dobro uhodani sistem "lutrija". Može ti se desiti da sve bude u najboljem redu, da te zadesi neki normalan uposlenik, da rahat izađeš iz pošte...ali ti se isto tako može desiti da uposlenik ukrade pošiljku, da ti neka nadrkana ženturača upropasti dan, da čekaš na pošiljku iz 50km udaljenog grada nekih mjesec dana, da EMS-u od Kaknja do Konjica treba 11dana(istinit slučaj). Znači nema nikakvog standarda na koji se možeš osloniti, sve zavisi od neke više sile.
Haettenschweiler

#9 Re: BH pošta

Dupli
Truba

#10 Re: BH pošta

Post by Truba »

ja slao strip u australiju stigao za 6 dana (ne avionom obična pošisljka)
treba znati unutarnju strukturu pošte
treba znati kad šalju kad primaju poštu (interno)
treba biti dobar s poštarom i tetom na šalteru

treba znati šalješ li u BH poštu ili je riječ o hrvatskoj ili rs pošti

ovo vam govorim nakon 8 godina iskustva s poštama... slao sam cdove u stripovima pare u knjigama
samo nisam drogu slao :D :lol: :lol: :lol:
izgubljenih posiljki = 1 i to sumnjam da me prevario momak iz ZG za 10 cd

niko neće zbog jednog pisma gubiti posao... jedva čeka neko da mu se sa štelom uvali na radno mjesto...ima još stranačkih vojnika

što se pošte tiče najgore su italijanske
Truba

#11 Re: BH pošta

Post by Truba »

kiki-miki wrote:
komi wrote:preporučeno je malo skuplje a mnogo sigurnije

E pa vala ni to nije tačno.

Poslala sam nešto preporučeno i to kontam trebaće dan da dođe.Ma jok.Tek po isteku onih njihovih famoznih 72 sata je stiglo.Bolje da sam ga lično odnijela.I plus još ti ne objasne svu proceduru.Nego ti moraš tražiti od njih povratnicu da ispuniš.A kako to znati ako prvi put šalješ? :roll:
pa nisam rekao da je brže nego sigurnije
i vrate ti pare ako ne stigne
because_of_you

#12 Re: BH pošta

Post by because_of_you »

I da, teta na šalteru je bila izuzetno ljubazna... :-?

Imam li ja ikakvog osnova da ganjam nekog nadređenog? :roll:
because_of_you

#13 Re: BH pošta

Post by because_of_you »

komi wrote:ja slao strip u australiju stigao za 6 dana (ne avionom obična pošisljka)

ovo vam govorim nakon 8 godina iskustva s poštama... slao sam cdove u stripovima pare u knjigama

niko neće zbog jednog pisma gubiti posao... jedva čeka neko da mu se sa štelom uvali na radno mjesto...ima još stranačkih vojnika

Idući put ti šalji u moje ime, kad ti tako dobro ide :D
Truba

#14 Re: BH pošta

Post by Truba »

sumayya wrote:
Imam li ja ikakvog osnova da ganjam nekog nadređenog? :roll:
nemaš

meni su krali pare iz pisama... fino govorim ljudima šaljite u starim stripovima

zato preporučeno saljite ako je bitno i s povratnicom
malo je skuplje ali se mirno spava
because_of_you

#15 Re: BH pošta

Post by because_of_you »

:x :x Koji bezobrazluk odgovornih...
holowey

#16 Re: BH pošta

Post by holowey »

komi wrote:ja slao strip u australiju stigao za 6 dana (ne avionom obična pošisljka)

fakat je lutrija sa postom...ja vec desetak godina razmjenjujem kovani novac sa kolekcionarima sirom svijeta i dozivio sam sve i svasta sa postom... od toga da mi traze odobrenje centralne banke da posaljem kovanice dinara, do toga da pismo deset puta brze stigne do ekvadora nego do hrvatske...

iskustva su neprocjenjiva tako da ih vrijedi podijeliti sa rajom:
- obavezno slati preporuceno (ako ne stigne na odrediste imate pravo na odstetu),
- pisma koja idu preko okeana (juzna amerika, australija i slicno) svakako idu avionom tako da nema smisla doplacivati za avionsku postu,
- ako se salje u zemlju koja ima nesigurnu postu ili ako saljete nekome ko bi vas mogao izraditi obavezno slati sa povratnicom,
- posiljke se mogu osigurati tako da u slucaju "gubitka" dobijate nesto vecu sumu nego kod odstetnog zahtjeva za obicno preporuceno pismo (iako se i na jedno i na drugo morate dobro nacekati)
- ako imate ikakvog nacina pokusajte "zamaskirati" posiljku, smanjice sansu nestanka
Théa

#17 Re: BH pošta

Post by Théa »

Draga Gospodjo,

Vrlo interesantna tema!
Naime drago mi je da se uopste govori o njoj, jer zaista postoji problem.
Ne zivim aktuelno u Bosni, ali sa BH postom itekako imam loseg iskustva i to od davne 1997 godine.

Iz Sarajeva sam slala pisma, koje su ljudi u inostranstvu dobijali na adresu tek kad plate uslugu poste.
evropske poste uruce pismo bez markice, placa primalac. To je po nekim medjunarodnim zakonom poste.
Ja sam se vise puta osramotila jer su me prijatelji stranci pitali, zasto ja saljem pismo bez placanja ispada kao da nemam novaca, ili sto drugo. A ja znam da naravno svaki put korektno uplatim markicu shodno tezini pisma.

Pricu tu ne staje. Naime danas ponovo zivim van Bosne, vise puta sam slala pisma, cesto cestitke, rodjendanske i sl, koje ljudi nisu nikad dobili.
Ne pitajte se zasto? Jer svi dobro znaju da vjerovatno misle da je novac u pitanju!

Prije dvije godine blizi clan iz sarajeva je poslao B postom paket, pokvarenu kameru u Tomislav Grad, koju nisu nikad dobili. U posto ponudili 20 KM odstete. kazu da je u TG nikad nisu dobili ,Sve je cisto kao dan.

Prosle godine istim sam poslala MAKSUZIJE preporuceno rodjendansku kartu iz CH, i elem naravno nisu dobili.
I ja podnesem tuzbu u inostranstvu da trazim svoje pismo, da mi ga stvore!!!!!!!!
Nakon 1 mjesec istrazivanja, obzirom da sam digla hampu a bh posti bilo krivo jer im svicarci reklamiraju, odgovorili sledece.

Da je pismo doslo u SA, postar ga primio da preda licno uz potpis.
Otvorio ga, jer je mislio novac ili sta vise...
Krvca su nasli. Prvi krivac je vas licni postar, koji se obicno ne mijenja shodno regiji-kvartu koju okupira.
Necete vijerovati taj isti postar koji je otvorio pismo, pozvao telefonom i molio za oprost jer ce dobiti otkaz.
Na kraju ga i dobio zbog mene, pitanju je regija Sarajevo.

Taj isti postar nije predao na istu adresu sudski poziv koji je bio bitan.
Na kraju ispalo kao da osoba nije zainteresirana te se nije ni javila na rociste. A tako vazna stvar! Plava koverta.

Navodno u posti su dali objasnjenje da taj postar voli popiti i da ne zna sta radi, bruka i sramota!
Kao to normala za njih.

Ja samo znam da vise nista ne saljim. Posta je prava katastrofa, ljudi su zaposljeni tetak tetka, poznanstvo i sl.
Krade svako kad ima priliku, nema zakona jer ga narod ne zeli.

Populacija bi voljela ici ka nekom modernijem boljem zivotu, ali niko ne zivi posteno.
Posteno mozes opljackati covijeka, i to je dozvoljeno ako si inteligentan i imas nacin kako.

Ali ja samo mogu reci sljedece svaki gradjanin BIH treba poceti raditi na sebi, ako krades, kradi pametno, a ne otvoreno da gledas covijeku u lice i pravis ga budalo kao ja pametan eto ti lud.

POzdrav!! :sax:
Haettenschweiler

#18 Re: BH pošta

A sjeća li se ko ovoga hairlije?

Ovakvi ljudi su nažalost slika i prilika svih javnih predužeća u BiH.
Jack Be Nimble

#19 Re: BH pošta

Post by Jack Be Nimble »

Zasto nisi dala vozacu autobusa? Moja familija kada je dole sve manje peketice i vazne papire salju preko autobuske relacija Banjaluka-Sarajevo-Mostar.

Sto se tice BH poste nisam imao nekih problema kada sam slao nesto u Bosnu ili kada se meni slalo nesto iz Bosne. Kada sam poceo da saljem 2001 bilo me strah poslati jedan najobicni papir, ali od tada sam slao pakete i sve je stiglo u komadu i nista nije falilo. Obicno saljem u SA.
miki27A

#20 Re: BH pošta

Post by miki27A »

Evo savjet kad se salju paketi u SA (BiH)
Obzirom da su mi drugaricama (Amerikankama) malo cesce dolazili paketi "olaksani" , a onda ih prijatelji pitali jesu li im se svidjeli ti nedostajuci predmeti?! (Tako su i saznale: pita X jesu ti dobre majice, a moja Y kaze nisam ih ni dobila?)
napkon su skontale sistem koji i ja od 2003 koristim: Ako se salje paket sa vise od jedne stvari u njemu, napisati detaljnu listu i zalijepiti je za unutrasnjost paketa (ili je napisati na untrasnju stranu paketa sa flomasterom), a istu listu poslati na email osobi koja prima paket. Od tada nikad nista nije nestalo :D .
Luisa

#21 Re: BH pošta

Post by Luisa »

Sa Postom BiH kao i vecina imala sam istih problema. Poslala sam rodjendansku cestitku i 100E, osigurano vrijednonosno pismo na kojem je pisalo da je pismo osigurano i da se ni u kojem slucaju ne smiej otvoriti.
Naravno postar je donio sestri pismo, otvoreno sa zapisnikom u njemu kako je pismo otvoreno negdje u vani ( a uopste nije) i kako oni ne garantuju da je sve u pismo...ala fol nekakav zapisnik. Ma smijesno skroz.

Posaljem ja email Dzemi Tucek direktno a on je bio nadrzornik poste i pitam kako je moguce da se desilo to sto se je desilo? Naravno Dzemo Tucek nije se udostojio da odgovori, kad jedna od poznanica iz poste meni objasni, da su od 2004 nabavili instrument da mogu vidjeti da li ima u posiljci novac ili ne, i svaka posiljka koja ima novac se otvara i naravno uzimaju pare.

Dzemo Tucek :lol: :lol: :lol: nekako ubrzo vidim naslikan na velikim panoima kandidat u lokalnoj , drzavnoj vladi, prosto mi smijesna nejgova kandidatura, ako nije mogao napraviti system u posti , kako ce on da pravi drzavu.

Dole moze sve, tako da me nista en iznenadjuje...zaista sve lose funkcionise, profesionalizam je na minimum nivou u svemu..zao mi je naroda.

Stim, narod treba da se zali ako treba za postavljaca ove teme da pises peticiju, ja cu se potpisati.

Kampanjom protiv nerada stvari se mogu poboljsati a jednog dana i promijeniti...
Luisa

#22 Re: BH pošta

Post by Luisa »

miki27A wrote:Evo savjet kad se salju paketi u SA (BiH)
Obzirom da su mi drugaricama (Amerikankama) malo cesce dolazili paketi "olaksani" , a onda ih prijatelji pitali jesu li im se svidjeli ti nedostajuci predmeti?! (Tako su i saznale: pita X jesu ti dobre majice, a moja Y kaze nisam ih ni dobila?)
napkon su skontale sistem koji i ja od 2003 koristim: Ako se salje paket sa vise od jedne stvari u njemu, napisati detaljnu listu i zalijepiti je za unutrasnjost paketa (ili je napisati na untrasnju stranu paketa sa flomasterom), a istu listu poslati na email osobi koja prima paket. Od tada nikad nista nije nestalo :D .

Hvala na savjetu ali ovakav savjet nista ne mijenja, kampanja za nerad i ne profesionalizam je jedini izlaz da se stvari promijene... :dance:
because_of_you

#23 Re: BH pošta

Post by because_of_you »

Ma da sam znala da je dotlen došlo, poslala bih ili busom ili bilo kako drugo.. Koja politika, ako šalješ običnu poštu, halali se sa njom :shock:

Ništa specijalno nisam slala, običan komad ukrasne trake za šivenje, težina kao obično pismo.. :roll: :roll: Ma daBog da ima zafalilo tih 15 km za nešto.

Baš sam razočarana. :|
Haettenschweiler

#24 Re: BH pošta

Jack Be Nimble wrote:Zasto nisi dala vozacu autobusa? Moja familija kada je dole sve manje peketice i vazne papire salju preko autobuske relacija Banjaluka-Sarajevo-Mostar.

Sto se tice BH poste nisam imao nekih problema kada sam slao nesto u Bosnu ili kada se meni slalo nesto iz Bosne. Kada sam poceo da saljem 2001 bilo me strah poslati jedan najobicni papir, ali od tada sam slao pakete i sve je stiglo u komadu i nista nije falilo. Obicno saljem u SA.

Eto vjerovao ti to ili ne, još uvijek ima neizlječivih romantika koji misle da je za prenos pošiljki zadužena jedna pošta u koju uđeš kao gospodin, predaš pismo/paket, platiš cijenu za koju znaš da je ista za sve mušterije i onda rahat napustiš zgradu u znanju da će tvoja pošiljka u 99 od 100 slučajeva biti dostavljena. Al jok, kod nas vladaju drugačiji zakoni pa je narodu sigurnije tražiti vozače autobusa po memljivim kafanama, mojakati ih da prime pošiljku i gurati im "za kafe" u džep dok se oni kao otimaju i izgovaraju obligatorno "ma nisi trebo". :( :(
because_of_you

#25 Re: BH pošta

Post by because_of_you »

Situacija je slijedeća.

Pošta na Čaršiji je naravno uredno poslala sve pakete u poštu kod Željezničke. I to sve se šalje isti dan kad se primi.

Pošta kod Željezničke je naravno paket poslala za Travnik.

U pošti u Travniku paket nije.

Neeeeema gaaaaa. :-)

Ono što ja mogu uraditi jest nakon mjesec dana od dana slanja, poslati "potražnicu" za svojim paketom... :-) :-) :-)

I kaže mi teta da je isto poslala ja razglednicu ili nepreporučen paketić? Kakve veze to dvoje ima? :? :roll: Uglavnom, sreća njena da je imala volje pola sata potanko objašnjavati i ponavljati sve rečeno :lol: 8-)
Post Reply