Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

tokio25

#28076 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

detroit-mercy wrote: 20/08/2025 14:40
tokio25 wrote: 20/08/2025 09:02 meni je fascinantno kako svi zele da sebe predstave da su neki bogatasi da su otisli tamo onako a svi znamo da je 99% zbog "siromastva"
al jebo pricu o parama meni je zanimljivo kako je ko iz kog okruzenja otisao i to ponasanje tamo i ovdje kad se vrati na odmor
O kojem siromastvu pricamo, prije 30-35 godina si imao ratne izbjeglice koje su se iselile zbog ratnih desavanja i stradanja.

Onda dolazi onaj poslijeratni val nekih 5-10 godina, gdje su ljudi isli zbog ratom razorene ekonomije koja nije bila u stanju da aposorbuje i ono radne snage sto je bilo. Na stranu, ratna/poslijeratna pljacka, tretiranje radnika kao robova, nemogucnost povratka u mjesta zivljenja i sta jos sve ne.

I na kraju nam dolazi ovaj treci talas, nekih zadnjih 5-8 godina, gdje imamo ljude koji ne ispunjavaju sablon siromaha, kvalifikovana i visokokvalifikovana radna snaga koja napusta zemlju. Neko ko je imao pare da zavrsi elektrotehniku, medicinu, masinstvo, IT je sve samo ne "siromasan".

Predpostavljam da ti spadas u bogatije, jedno 30-40 radnika i vec si 28a generacija sa carsije :skoljka:.

Na kraju, a o ponasanju, necemo o tome. Dovoljno je samo pogledati malo oko zgrada i kako urbano stanovnistvo zivi i kako se odnosi prema okolini.
malo je onih sto su otisli samo zbog samog sistema
kao sto rekoh sve je to manje vise zbog novca
imas ovdje primanje 1000 al tamo imas 3000 necega
zato sam i stavio navodnike na siromah

ja licno spadam u srednji sloj da kazem
i kad bih isao vani i ja bih spadao u kategoriju tih "siromaha"
al malo ko to prizna
uglavnom je prica ono ma ja otisao eto onako a ne zbog vecih primanja
30-40 radnika???? i to o generacijama je veca ubleha za mene tako da me uopste ne pogadja odakle je ko

kad sam govorio o ponasanju nisam pravio razliku izmedju zgrada i kuca sela i grada urbano ruralno
komsinica_s_drugog

#28077 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by komsinica_s_drugog »

dr_Evil wrote: 20/08/2025 15:22
komsinica_s_drugog wrote: 20/08/2025 08:54 Ali cekajte, sto je lose otici zbog hajmo reci siromastva? Naravno da sam velikim dijelom i zbog toga otisla. Je li bi me trebalo biti sramota toga? Sto hocu bolju platu, vise novca, a to nisam mogla ostvariti u svojoj zemlji? Nije jedini razlog ali jedan od razloga jeste. Cemu podvlacenje toga? Bolje se zivi i vise zaradjuje u Njemackoj. I?

Pa nije lose reci niti otici, ali nije bas i realno da inzinjer ili farmaceut odlazi zbog siromastva. Sta ocekujes da ce nekoga docekati u tudjini gdje moras zivot krenuti iz nule, kupiti sva opet auta, kupiti stan/kucu, polagati vozacki jer se vozacka ne prizna, ocekujes kule i vile?
Ne pricam o tome vec ovome sto se unazad ihihi proteze kroz temu, a to je stav s visine o onima koji odlaze jer nemaju hljeba da jedu.

Pa nista, polako. Sve se namiri, strpljenje, ucenje, rad. Dodje sve na svoje mjesto vremenom.

Polagati vozacki ponovo ne treba. Ja svoju zamijenila, platila 32€, cekala oko 4 sedmice.
dr_Evil

#28078 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

komsinica_s_drugog wrote: 20/08/2025 15:33
komsinica_s_drugog wrote: 20/08/2025 08:54 Ali cekajte, sto je lose otici zbog hajmo reci siromastva? Naravno da sam velikim dijelom i zbog toga otisla. Je li bi me trebalo biti sramota toga? Sto hocu bolju platu, vise novca, a to nisam mogla ostvariti u svojoj zemlji? Nije jedini razlog ali jedan od razloga jeste. Cemu podvlacenje toga? Bolje se zivi i vise zaradjuje u Njemackoj. I?

Pa nije lose reci niti otici, ali nije bas i realno da inzinjer ili farmaceut odlazi zbog siromastva. Sta ocekujes da ce nekoga docekati u tudjini gdje moras zivot krenuti iz nule, kupiti sva opet auta, kupiti stan/kucu, polagati vozacki jer se vozacka ne prizna, ocekujes kule i vile?
Ne pricam o tome vec ovome sto se unazad ihihi proteze kroz temu, a to je stav s visine o onima koji odlaze jer nemaju hljeba da jedu.

Pa nista, polako. Sve se namiri, strpljenje, ucenje, rad. Dodje sve na svoje mjesto vremenom.

Polagati vozacki ponovo ne treba. Ja svoju zamijenila, platila 32€, cekala oko 4 sedmice.
Divno, ja i supruga zajedno potrosili oko 10.000 eura da dobijemo vozacke koje smo odavno imali, kurs jezika prava sitnica tu negdje ;)

Pa nista, polahko, sve se namiri, jakako nego se namiri, ali rusi tezu da ce inzinjer ili farmaceut otici zbog para. Dok to sve namirim sta sam vec kuci imao prodje pola zivota.

Nije mi na kraj pameti bila plata kad sam krenuo, iznerviran sam bio mnogim stvarima, ljut, a i zeljan karijere koju nisam mogao ostvariti u BIH. Danas sam opet iznerviran nekim drugim stvarima, pa bih rekao da ima nesto i do covjeka, nije sve ni do sistema :D
detroit-mercy

#28079 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

tokio25 wrote: 20/08/2025 15:29
detroit-mercy wrote: 20/08/2025 14:40
tokio25 wrote: 20/08/2025 09:02 meni je fascinantno kako svi zele da sebe predstave da su neki bogatasi da su otisli tamo onako a svi znamo da je 99% zbog "siromastva"
al jebo pricu o parama meni je zanimljivo kako je ko iz kog okruzenja otisao i to ponasanje tamo i ovdje kad se vrati na odmor
O kojem siromastvu pricamo, prije 30-35 godina si imao ratne izbjeglice koje su se iselile zbog ratnih desavanja i stradanja.

Onda dolazi onaj poslijeratni val nekih 5-10 godina, gdje su ljudi isli zbog ratom razorene ekonomije koja nije bila u stanju da aposorbuje i ono radne snage sto je bilo. Na stranu, ratna/poslijeratna pljacka, tretiranje radnika kao robova, nemogucnost povratka u mjesta zivljenja i sta jos sve ne.

I na kraju nam dolazi ovaj treci talas, nekih zadnjih 5-8 godina, gdje imamo ljude koji ne ispunjavaju sablon siromaha, kvalifikovana i visokokvalifikovana radna snaga koja napusta zemlju. Neko ko je imao pare da zavrsi elektrotehniku, medicinu, masinstvo, IT je sve samo ne "siromasan".

Predpostavljam da ti spadas u bogatije, jedno 30-40 radnika i vec si 28a generacija sa carsije :skoljka:.

Na kraju, a o ponasanju, necemo o tome. Dovoljno je samo pogledati malo oko zgrada i kako urbano stanovnistvo zivi i kako se odnosi prema okolini.
malo je onih sto su otisli samo zbog samog sistema
kao sto rekoh sve je to manje vise zbog novca
imas ovdje primanje 1000 al tamo imas 3000 necega
zato sam i stavio navodnike na siromah

ja licno spadam u srednji sloj da kazem
i kad bih isao vani i ja bih spadao u kategoriju tih "siromaha"
al malo ko to prizna
uglavnom je prica ono ma ja otisao eto onako a ne zbog vecih primanja
30-40 radnika???? i to o generacijama je veca ubleha za mene tako da me uopste ne pogadja odakle je ko

kad sam govorio o ponasanju nisam pravio razliku izmedju zgrada i kuca sela i grada urbano ruralno
A zasto siromah ako si vec srednji sloj.
Mislim, sta je definicija siromastva. Mozda veliki broj ljudi kaze, sa mojim radom, vjestinama, znanjem, ja jednostavno hocu vise i bolje. I ne vidim nista lose u tome.
Na stranu, a imao sam razgovor o tome sa dobrim prijateljem koji predaje na Masinstvu, i pitam ga gde gdje jedan perspektivan inzinjer masinstva, elektro, hemicar, fizicar, doktor, moze da nadje sebe u trenutnoj BH ekonomiji.
Lik kaze, zanimljivo pitanje i jako kompleksan odgovor. Trenutno, mi ne mozemo da zadovoljimo te ljude, to je bar njegov odgovor. I zato vidis ovaj odliv svakakvih profila.
Ove migracije iz BiH su jako interesantan fenomen.
Prije par sedmica sam sreo rodicu sa kcerkom koje nisam vidio jako dugo godina, mozda i nekih 20+. Ona sa muzem, za nase uslove zivi jako dobro, rekao bih cak neka visa srednja klasa. Kcerka, fakultetski obrazovana vec sedam godina u Njemackoj sa muzem koji je predavao na UNSA.
Kcerka, rane 30te, nabroja od sve te neke raje a skojima se je druzila samo jedno je u BiH. Druga rodica, troje djece, profesor, muz vazda neke upravljacke funkcije. Za nase uslove rekao bih jako dobro zive, dvoje djece u Austriji. I sto je veoma interesantno, pricamo o djeci koja su fakultetski obrazovana, od pravnika do inzinjera.
Na ovoj temi se uglavnom prica o nekim loser-ima koji nemaju za hljeba i koji su nesposobni za zato odlaze. Medjutim, istina je daleko od toga.
dr_Evil

#28080 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

detroit-mercy wrote: 20/08/2025 15:48
A zasto siromah ako si vec srednji sloj.
Mislim, sta je definicija siromastva. Mozda veliki broj ljudi kaze, sa mojim radom, vjestinama, znanjem, ja jednostavno hocu vise i bolje. I ne vidim nista lose u tome.
Na stranu, a imao sam razgovor o tome sa dobrim prijateljem koji predaje na Masinstvu, i pitam ga gde gdje jedan perspektivan inzinjer masinstva, elektro, hemicar, fizicar, doktor, moze da nadje sebe u trenutnoj BH ekonomiji.
Lik kaze, zanimljivo pitanje i jako kompleksan odgovor. Trenutno, mi ne mozemo da zadovoljimo te ljude, to je bar njegov odgovor. I zato vidis ovaj odliv svakakvih profila.
Ove migracije iz BiH su jako interesantan fenomen.
Prije par sedmica sam sreo rodicu sa kcerkom koje nisam vidio jako dugo godina, mozda i nekih 20+. Ona sa muzem, za nase uslove zivi jako dobro, rekao bih cak neka visa srednja klasa. Kcerka, fakultetski obrazovana vec sedam godina u Njemackoj sa muzem koji je predavao na UNSA.
Kcerka, rane 30te, nabroja od sve te neke raje a skojima se je druzila samo jedno je u BiH. Druga rodica, troje djece, profesor, muz vazda neke upravljacke funkcije. Za nase uslove rekao bih jako dobro zive, dvoje djece u Austriji. I sto je veoma interesantno, pricamo o djeci koja su fakultetski obrazovana, od pravnika do inzinjera.
Na ovoj temi se uglavnom prica o nekim loser-ima koji nemaju za hljeba i koji su nesposobni za zato odlaze. Medjutim, istina je daleko od toga.
Ali nisi cuo pricu da ti kod rodice mala ide u vrtic, i da je njima zao jer joj se svidja jedan djecak, a ne djevojcica. Pa taj sta ti prica nikad ne bi mogao da zivi u Alemanji zbog toga, jer tamo je sve ovodunjalucki i programira se pederluk :D
detroit-mercy

#28081 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Mogu mislit u Norveskoj pederluka :mrgreen:
dr_Evil

#28082 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

detroit-mercy wrote: 20/08/2025 16:05 Mogu mislit u Norveskoj pederluka :mrgreen:
Dvije mame, ne mozes jednu dobru od njih sastavit :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#28083 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

dr_Evil wrote: 20/08/2025 16:08
detroit-mercy wrote: 20/08/2025 16:05 Mogu mislit u Norveskoj pederluka :mrgreen:
Dvije mame, ne mozes jednu dobru od njih sastavit :D
Kako me sinoc izbio i razocarao norveski film
Pisao sam na SFF temi
Ozimician

#28084 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

dr_Evil wrote: 20/08/2025 15:47 Nije mi na kraj pameti bila plata kad sam krenuo, iznerviran sam bio mnogim stvarima, ljut, a i zeljan karijere koju nisam mogao ostvariti u BIH. Danas sam opet iznerviran nekim drugim stvarima, pa bih rekao da ima nesto i do covjeka, nije sve ni do sistema :D
So me :thumbup:

Doduse, meni jeste plata bila na pameti, da budem iskren. Ali iz ove perspektive danasnje, nisam bio probirljiv. :D
detroit-mercy

#28085 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 20/08/2025 16:15
dr_Evil wrote: 20/08/2025 15:47 Nije mi na kraj pameti bila plata kad sam krenuo, iznerviran sam bio mnogim stvarima, ljut, a i zeljan karijere koju nisam mogao ostvariti u BIH. Danas sam opet iznerviran nekim drugim stvarima, pa bih rekao da ima nesto i do covjeka, nije sve ni do sistema :D

Doduse, meni jeste plata bila na pameti, da budem iskren. Ali iz ove perspektive danasnje, nisam bio probirljiv. :D
Jel' vam se isplatilo?
geralt

#28086 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

U Saudiji i Dubaiju se mogu brze i lakse zaraditi i bolje pare nego u Evropi, pa ja opet ne vidim da se ljudi odavde otimaju da tamo odu.
detroit-mercy

#28087 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

geralt wrote: 20/08/2025 16:25 U Saudiji i Dubaiju se mogu brze i lakse zaraditi i bolje pare nego u Evropi, pa ja opet ne vidim da se ljudi odavde otimaju da tamo odu.
Tamo nema haramluka :mrgreen:
Ozimician

#28088 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bilo je jedno vrijeme i to jako aktuelno, posebno medju omladinom bez porodice.

Nisi bas u Dubaiju zasticen sa BH pasosem.

A ovi poslovi koje vecina Balkanaca radi po Njemackoj, Austriji, tamo obavljaju Pakistanci, Bangladesani (baustela, njega, dostava..) i nisu neke plate visoke, a o uslovima rada da ne pricam.
dr_Evil

#28089 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

detroit-mercy wrote: 20/08/2025 16:23
Jel' vam se isplatilo?
Sta sam nanijetio profesionalno to sam ostvario, sad se dosadjujem jer ne mogu da skontam sta dalje zelim. Novcano, ja uvijek kazem da sam imao kvalitetniji zivot u BiH, s druge strane zasigurno da, jer sve je sad duplo jer je dupli zivot. Ali to je sve sto bi rekla ona lazna knjiga "rich dad, poor dad" liability nije asset. Na obje strane samo liability.
Ozimician

#28090 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Jel' vam se isplatilo?
Profesionalno i finansijski jako.
detroit-mercy

#28091 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 20/08/2025 16:29 Bilo je jedno vrijeme i to jako aktuelno, posebno medju omladinom bez porodice.

A ovi poslovi koje vecina Balkanaca radi po Njemackoj, Austriji, tamo obavljaju Pakistanci, Bangladesani (baustela, njega, dostava..) i nisu neke plate visoke, a o uslovima rada da ne pricam.
Upoznao sam lika koji radi u Saudiji, i to prilicno dobar posao, ali sa Kanadskim pasosem.
Reko nista BH putovnica :mrgreen:. Kaze, ma kakvi, braca fermaju samo USA, Kanda, GB, sve drug je za njih hamelj :mrgreen:
detroit-mercy

#28092 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 20/08/2025 16:33

Jel' vam se isplatilo?
Pa koji se kurac vazda zalis da ti Svapska nevalja :mrgreen:
detroit-mercy

#28093 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

dr_Evil wrote: 20/08/2025 16:31
Jel' vam se isplatilo?
Sta sam nanijetio profesionalno to sam ostvario, sad se dosadjujem jer ne mogu da skontam sta dalje zelim. Novcano, ja uvijek kazem da sam imao kvalitetniji zivot u BiH, s druge strane zasigurno da, jer sve je sad duplo jer je dupli zivot. Ali to je sve sto bi rekla ona lazna knjiga "rich dad, poor dad" liability nije asset. Na obje strane samo liability.
Vakat da se pocnes kurvat :mrgreen:.

Okreni se privatluku ako ti je dosadno na profesionalnom nivou.
Ozimician

#28094 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 20/08/2025 16:34
Ozimician wrote: 20/08/2025 16:29 Bilo je jedno vrijeme i to jako aktuelno, posebno medju omladinom bez porodice.

Upoznao sam lika koji radi u Saudiji, i to prilicno dobar posao, ali sa Kanadskim pasosem.
Reko nista BH putovnica :mrgreen:. Kaze, ma kakvi, braca fermaju samo USA, Kanda, GB, sve drug je za njih hamelj :mrgreen:
Pa takve sam i ja informacije cuo. Bukvalno ti je ranking na osnovu pasosa koji imas. Mi smo neki mid-level.
Ali USA drzavljanin koji je losiji od tebe dobit ce 2x bolje uslove radi pasosa. Napominjem, to sam cuo od drugih, not my exp.

Ali taj grad prati i losa reputacija, ovdje svakoga ko ide tamo da radi smatraju da se ne bavi cistim poslovima.
Rugafet

#28095 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

:thumbup:
Ozimician

#28096 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ozimician wrote: 20/08/2025 16:33
Jel' vam se isplatilo?
Pa koji se kurac vazda zalis da ti Svapska nevalja :mrgreen:
Ko kaze da ne valja? :D

Ja se jedino zalim na visok stepen birokratije, regulacija, poreza i dugih lista cekanja na doktore specijaliste.
Finansijski i profesionalno se nikad nisam zalio. :thumbup:

Jbg kad se na BH temama zalim na nakaradne ekonomske politike Vlade, onda mi kazu da nije moje da se mijesam. :D
komsinica_s_drugog

#28097 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by komsinica_s_drugog »

dr_Evil wrote: 20/08/2025 15:47
komsinica_s_drugog wrote: 20/08/2025 15:33

Divno, ja i supruga zajedno potrosili oko 10.000 eura da dobijemo vozacke koje smo odavno imali, kurs jezika prava sitnica tu negdje ;)

Pa nista, polahko, sve se namiri, jakako nego se namiri, ali rusi tezu da ce inzinjer ili farmaceut otici zbog para. Dok to sve namirim sta sam vec kuci imao prodje pola zivota.

Nije mi na kraj pameti bila plata kad sam krenuo, iznerviran sam bio mnogim stvarima, ljut, a i zeljan karijere koju nisam mogao ostvariti u BIH. Danas sam opet iznerviran nekim drugim stvarima, pa bih rekao da ima nesto i do covjeka, nije sve ni do sistema :D
Skandinavija? Cula sam da se gore mora ponovo polagati. Glupost.
Mene nervira generalno prica kako sve neki jadovi otisli iz BiH ili eto mi nismo znali zivjet ni zaradit ni nista. Ja sam relativno kratko ovamo, tek nesto preko godinu ali me ta prica uvijek iritirala. Ta neka netrpeljivost prema "dijaspori".
dr_Evil

#28098 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

detroit-mercy wrote: 20/08/2025 16:36

Bolan ja bih u privatluku propao za dva dana :D Imam urodjeni problem da sam previse mekan, da se ne bih kome zamjerio, tako da sam uvijek na glavi.

A sto se tice kurvanja, to je jedini porok koji podrzavam :D
dr_Evil

#28099 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 20/08/2025 16:36

Pa takve sam i ja informacije cuo. Bukvalno ti je ranking na osnovu pasosa koji imas. Mi smo neki mid-level.
Ali USA drzavljanin koji je losiji od tebe dobit ce 2x bolje uslove radi pasosa. Napominjem, to sam cuo od drugih, not my exp.

Ali taj grad prati i losa reputacija, ovdje svakoga ko ide tamo da radi smatraju da se ne bavi cistim poslovima.
Taberili smo ja i ti tu temu odavno i slozili se. Tako je isto i u crnoj Njemackoj ili Skandinaviji, i ponavljam se. Solidno baratas jezikom i napravis koju gramaticku gresku i svi te gledaju popreko, dodje John i tu zivi 10 godina djeca mu u skolu idu i jedino zna reci "hvala" i "dobro jutro" polomi jezik niko ne razumije sta je izrekao, ali zato svi kazu kako je sladak jer se trudi i automatski ide na bolju poziciju
detroit-mercy

#28100 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

dr_Evil wrote: 20/08/2025 16:44
detroit-mercy wrote: 20/08/2025 16:36

Bolan ja bih u privatluku propao za dva dana :D Imam urodjeni problem da sam previse mekan, da se ne bih kome zamjerio, tako da sam uvijek na glavi.

A sto se tice kurvanja, to je jedini porok koji podrzavam :D
Arapi kazu da kurvanje nije haram. Mislim sve osim p...e i pare njima nije haram :mrgreen:. A braca sve znaju :mrgreen:

Neces prodavati gace na pijaci pa da moras bit tvrd sa narodom. Pocnes se baviti onako necim sa strane, i to nesto se vrlo cesto pretvori u respektabilan business. Ne moras odmah ici 100% u to.
Post Reply