tokio25 wrote: ↑20/08/2025 15:29
detroit-mercy wrote: ↑20/08/2025 14:40
tokio25 wrote: ↑20/08/2025 09:02
meni je fascinantno kako svi zele da sebe predstave da su neki bogatasi da su otisli tamo onako a svi znamo da je 99% zbog "siromastva"
al jebo pricu o parama meni je zanimljivo kako je ko iz kog okruzenja otisao i to ponasanje tamo i ovdje kad se vrati na odmor
O kojem siromastvu pricamo, prije 30-35 godina si imao ratne izbjeglice koje su se iselile zbog ratnih desavanja i stradanja.
Onda dolazi onaj poslijeratni val nekih 5-10 godina, gdje su ljudi isli zbog ratom razorene ekonomije koja nije bila u stanju da aposorbuje i ono radne snage sto je bilo. Na stranu, ratna/poslijeratna pljacka, tretiranje radnika kao robova, nemogucnost povratka u mjesta zivljenja i sta jos sve ne.
I na kraju nam dolazi ovaj treci talas, nekih zadnjih 5-8 godina, gdje imamo ljude koji ne ispunjavaju sablon siromaha, kvalifikovana i visokokvalifikovana radna snaga koja napusta zemlju. Neko ko je imao pare da zavrsi elektrotehniku, medicinu, masinstvo, IT je sve samo ne "siromasan".
Predpostavljam da ti spadas u bogatije, jedno 30-40 radnika i vec si 28a generacija sa carsije

.
Na kraju, a o ponasanju, necemo o tome. Dovoljno je samo pogledati malo oko zgrada i kako urbano stanovnistvo zivi i kako se odnosi prema okolini.
malo je onih sto su otisli samo zbog samog sistema
kao sto rekoh sve je to manje vise zbog novca
imas ovdje primanje 1000 al tamo imas 3000 necega
zato sam i stavio navodnike na siromah
ja licno spadam u srednji sloj da kazem
i kad bih isao vani i ja bih spadao u kategoriju tih "siromaha"
al malo ko to prizna
uglavnom je prica ono ma ja otisao eto onako a ne zbog vecih primanja
30-40 radnika???? i to o generacijama je veca ubleha za mene tako da me uopste ne pogadja odakle je ko
kad sam govorio o ponasanju nisam pravio razliku izmedju zgrada i kuca sela i grada urbano ruralno
A zasto siromah ako si vec srednji sloj.
Mislim, sta je definicija siromastva. Mozda veliki broj ljudi kaze, sa mojim radom, vjestinama, znanjem, ja jednostavno hocu vise i bolje. I ne vidim nista lose u tome.
Na stranu, a imao sam razgovor o tome sa dobrim prijateljem koji predaje na Masinstvu, i pitam ga gde gdje jedan perspektivan inzinjer masinstva, elektro, hemicar, fizicar, doktor, moze da nadje sebe u trenutnoj BH ekonomiji.
Lik kaze, zanimljivo pitanje i jako kompleksan odgovor. Trenutno, mi ne mozemo da zadovoljimo te ljude, to je bar njegov odgovor. I zato vidis ovaj odliv svakakvih profila.
Ove migracije iz BiH su jako interesantan fenomen.
Prije par sedmica sam sreo rodicu sa kcerkom koje nisam vidio jako dugo godina, mozda i nekih 20+. Ona sa muzem, za nase uslove zivi jako dobro, rekao bih cak neka visa srednja klasa. Kcerka, fakultetski obrazovana vec sedam godina u Njemackoj sa muzem koji je predavao na UNSA.
Kcerka, rane 30te, nabroja od sve te neke raje a skojima se je druzila samo jedno je u BiH. Druga rodica, troje djece, profesor, muz vazda neke upravljacke funkcije. Za nase uslove rekao bih jako dobro zive, dvoje djece u Austriji. I sto je veoma interesantno, pricamo o djeci koja su fakultetski obrazovana, od pravnika do inzinjera.
Na ovoj temi se uglavnom prica o nekim loser-ima koji nemaju za hljeba i koji su nesposobni za zato odlaze. Medjutim, istina je daleko od toga.