Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Dozer

#5801 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Znaci, placem :lol:
Zehran82

#5802 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Ateista wrote: 20/08/2025 08:47 ---
Tacno je da ne postoji nacin da ti neki ateista nakon smrti dodje i kaze da nisi bio u pravu, dok je (samo hipoteticki naravno) moguce da ako bi ti bio u pravu nekom nakon smrti to kazes.
Ono sto nije tacno je da su vjernici u win-win situaciji, jer ukoliko postoji samo ovaj zivot onda je na svakom od nas da ga sto bolje i sto ljepse iskoristi, prvo za sebe da ga sebi ucini ljepsim a koliko moze i drugima naravno. Puno je bolje i ljepse biti slobodan, da radis ono sto stvarno zelis i sto smatras da je ispravno, da se ne moras toliko u zivotu opterecavati bespotrebnim stvarima, besmislenim zabranama i slicno. Mislim da mnogi vjernici nisu svjesni koliko vremena i energije bezveze potrose na to. Da ne govorim o raznim ritualima, molitvama i slicno, koliko se bolje i kvalitetnije moze iskoristiti to vrijeme koje je ukoliko niste u pravu dzaba potroseno.
Iako nikad necete shvatiti da niste bili u pravu, ako biste sabrali svo vrijeme potroseno zbog lazi, sve sta ste propustili u zivotu zbog te lazi, a pri tome necete dobiti nagradu za koju ste se zrtvovali, vidjeli bi da to nije uopste malo ni zanemarljivo, tako da niste ni u kakvoj win-win situaciji vec u jednom velikom gubitku koji je nemoguce nadoknaditi.
Tacno je da ne postoji nacin da ti neki ateista nakon smrti dodje i kaze da nisi bio u pravu, dok je (samo hipoteticki naravno) moguce da ako bi ti bio u pravu nekom nakon smrti to kazes.
mi kao vjernici smo u boljoj poziciji od vas ateista nakon smrti...ako ima dobro za nas, lose za vas, ako nema , nikom nista niti ja mogu biti svjestan svoje zablude niti ti mozes mene podhebavati tamo i reci eto vidis da si bio u zabludi.

a ako je tacno da ima, onda ste nehabeli ko niko...doci pred boga za nevjerstvo je najveca katastrofa koju covjek moze dobiti u svom zivotu.

Puno je bolje i ljepse biti slobodan,
ja kao vjernik sam vise slobodan nego ti....samo vi to kao ateisti nikako da shvatite.....

evo sad cu ti dati primjer kako.

Hajmo uzeti alkhol i kocku na primjer....meni je to zabrtanjeno kao vjerniku.....ti kazes, meni je to ceif, i alkhol i kocka, ti meni onda kazes, da si slobodniji od mene...jer eto uzivas u alkoholu i kocki......ali ti ne shvatas da sam ja tu slobodan a ti u kandzama alkhola i kocke, jer ako one uhvate jako i stisnu te u svoje kandze onda ne pustaju dok te ne rastrgaju.....pa ti meni kao da govoris, vidi kako ja mogu kod tigra biti on mene malo sapom pomiluje meni fino....ti taj uzitak nema da te miluje tigar :) :lol:

a isto tako ako tigar odluci da malo zagrize, onda pusta kandze i rjesava stvar ubrzo....isto tako alkhol i kocka puste kandze na tebi, i ne pustaju te....

koliko samo ovisnika ima o alkholu i kocki, koji su u kandzama....a posto ja tigru ne prilazim, ja ne mogu doci u njegove kandze....pa ko je onda slobodniji....?? :)

To je na nivou , kao da ti ides branikom kraja na mostu, i kazes vidi vidi, kako ja mogu i slobodan sam da idem ivicom mosta.....da da mozes mozes,sve je do jednom :)

pa ti u sustini se hvalis meni da si slobodan da mozes da te tigarmiluje po glavi sapom i tebi fino, isto tako hvalis se kako mozes da ides branikom mosta i da si ti taj slobodni a ja nemam tu slobodu da me tigar miluje po glavi i da hodam branikom po mostu.....to je slika i prilika vase slobode.

Mislim da mnogi vjernici nisu svjesni koliko vremena i energije bezveze potrose na to....Da ne govorim o raznim ritualima, molitvama i slicno, koliko se bolje i kvalitetnije moze iskoristiti to vrijeme koje je ukoliko niste u pravu dzaba potroseno.
pricas sad gluposti iz neznanja.....nasa molitva gledaj je kao na meditaciju....hajde to onima koji meditiraju reci da gube vrijeme na to :-) :lol: kad svoj mir pronalaze...i kad pronalaze svoju srecu u tome...

Ti meni kad dodjes i kazes da gubim bespotrebno energiju a ne shvatas da ja uipravo energiju dobivam odatle i srecu...to je on sto vi kao ateisti ne shvatate...niti ce te ikad shvatiti.
Zehran82

#5803 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 20/08/2025 10:28 U ekonomiji postoji nesto sto se naziva oportunitetni trosak, a odnosi se na nesto drugo sto se moglo kupiti umjesto necega sto se vec kupilo za neku cifru.

Isto je i u vjeri, samo sto bi se to moglo nazvati oportunitetno vrijeme, tj. na sta se jos moglo potrositi vrijeme koje je bespovratno potroseno u korist vjere.
a sta ako nas vjera cini sretnim, i mi u dusi zadovljni :)

a to nije kratkotrajna sreca nego konstanta koju ti mozda ne poznajes.....

i hajde sad zaplaci ludjacki od smijeha :) :thumbup:
Dozer

#5804 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Ma budi ti meni sretan, drug, do kraja ovog, a pogotovo u onom zivotu. Iskreno ovo mislim, zaista.

Ali, popusti vise autisticno smaranje jednim te istim "dokazima". Neces nikoga tako prevesti na svoje, uzalud se trudis. Rekoh ti vec, mnogi koji nisu procitali Kur'an, a deklarisu se kao vjernici, i citaju sve ovo, sigurno se pitaju o mnogim stvarima. Ali ne tece ta voda na tvoj mlin.
Zehran82

#5805 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 20/08/2025 11:44 Ma budi ti meni sretan, drug, do kraja ovog, a pogotovo u onom zivotu. Iskreno ovo mislim, zaista.

Ali, popusti vise autisticno smaranje jednim te istim "dokazima". Neces nikoga tako prevesti na svoje, uzalud se trudis. Rekoh ti vec, mnogi koji nisu procitali Kur'an, a deklarisu se kao vjernici, i citaju sve ovo, sigurno se pitaju o mnogim stvarima. Ali ne tece ta voda na tvoj mlin.
ne brini se ti, tebe sigurno necu....ti jednostavno zelis da ides u Dzehennemske ponore na ekskurziju...i tu ja nista ne mogu da sprijecim to :)

Ali, popusti vise autisticno smaranje jednim te istim "dokazima".
dokazi su tu, a koje ti nikako ni pod razno neznas argumentovano sa dokazom osporiti..... :)
Ateista

#5806 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Ateista »

Zehran82 wrote: 20/08/2025 11:25
Ateista wrote: 20/08/2025 08:47 ---
Ono sto nije tacno je da su vjernici u win-win situaciji, jer ukoliko postoji samo ovaj zivot onda je na svakom od nas da ga sto bolje i sto ljepse iskoristi, prvo za sebe da ga sebi ucini ljepsim a koliko moze i drugima naravno. Puno je bolje i ljepse biti slobodan, da radis ono sto stvarno zelis i sto smatras da je ispravno, da se ne moras toliko u zivotu opterecavati bespotrebnim stvarima, besmislenim zabranama i slicno. Mislim da mnogi vjernici nisu svjesni koliko vremena i energije bezveze potrose na to. Da ne govorim o raznim ritualima, molitvama i slicno, koliko se bolje i kvalitetnije moze iskoristiti to vrijeme koje je ukoliko niste u pravu dzaba potroseno.
Iako nikad necete shvatiti da niste bili u pravu, ako biste sabrali svo vrijeme potroseno zbog lazi, sve sta ste propustili u zivotu zbog te lazi, a pri tome necete dobiti nagradu za koju ste se zrtvovali, vidjeli bi da to nije uopste malo ni zanemarljivo, tako da niste ni u kakvoj win-win situaciji vec u jednom velikom gubitku koji je nemoguce nadoknaditi.
mi kao vjernici smo u boljoj poziciji od vas ateista nakon smrti...ako ima dobro za nas, lose za vas, ako nema , nikom nista niti ja mogu biti svjestan svoje zablude niti ti mozes mene podhebavati tamo i reci eto vidis da si bio u zabludi.

a ako je tacno da ima, onda ste nehabeli ko niko...doci pred boga za nevjerstvo je najveca katastrofa koju covjek moze dobiti u svom zivotu.

Puno je bolje i ljepse biti slobodan,
ja kao vjernik sam vise slobodan nego ti....samo vi to kao ateisti nikako da shvatite.....

evo sad cu ti dati primjer kako.

Hajmo uzeti alkhol i kocku na primjer....meni je to zabrtanjeno kao vjerniku.....ti kazes, meni je to ceif, i alkhol i kocka, ti meni onda kazes, da si slobodniji od mene...jer eto uzivas u alkoholu i kocki......ali ti ne shvatas da sam ja tu slobodan a ti u kandzama alkhola i kocke, jer ako one uhvate jako i stisnu te u svoje kandze onda ne pustaju dok te ne rastrgaju.....pa ti meni kao da govoris, vidi kako ja mogu kod tigra biti on mene malo sapom pomiluje meni fino....ti taj uzitak nema da te miluje tigar :) :lol:

a isto tako ako tigar odluci da malo zagrize, onda pusta kandze i rjesava stvar ubrzo....isto tako alkhol i kocka puste kandze na tebi, i ne pustaju te....

koliko samo ovisnika ima o alkholu i kocki, koji su u kandzama....a posto ja tigru ne prilazim, ja ne mogu doci u njegove kandze....pa ko je onda slobodniji....?? :)

To je na nivou , kao da ti ides branikom kraja na mostu, i kazes vidi vidi, kako ja mogu i slobodan sam da idem ivicom mosta.....da da mozes mozes,sve je do jednom :)

pa ti u sustini se hvalis meni da si slobodan da mozes da te tigarmiluje po glavi sapom i tebi fino, isto tako hvalis se kako mozes da ides branikom mosta i da si ti taj slobodni a ja nemam tu slobodu da me tigar miluje po glavi i da hodam branikom po mostu.....to je slika i prilika vase slobode.

Mislim da mnogi vjernici nisu svjesni koliko vremena i energije bezveze potrose na to....Da ne govorim o raznim ritualima, molitvama i slicno, koliko se bolje i kvalitetnije moze iskoristiti to vrijeme koje je ukoliko niste u pravu dzaba potroseno.
pricas sad gluposti iz neznanja.....nasa molitva gledaj je kao na meditaciju....hajde to onima koji meditiraju reci da gube vrijeme na to :-) :lol: kad svoj mir pronalaze...i kad pronalaze svoju srecu u tome...

Ti meni kad dodjes i kazes da gubim bespotrebno energiju a ne shvatas da ja uipravo energiju dobivam odatle i srecu...to je on sto vi kao ateisti ne shvatate...niti ce te ikad shvatiti.
Jedina je prednost sto bi mogli reci da nismo u pravu a mi vama ne mozemo, ali to je najmanje bitno.

Uzimas sad kocku i alkohol kao primjer, i to alkohol u vidu opijanja, kao da je to jedino sto je zabranjeno.
Pa vjernici zive u stalnim zabranama i pravilima, ja sam slobodniji ne zato sto se mogu opijati, vec sto mogu popitci casu vina povremeno od koje mi nece biti nista, a uostalom ko voli da se opija, i to je njegov izboe na koji ima pravo. Mogu se vidjati sa djevojkom i prije vjencanja, i mozemo raditi sta hocemo i prije braka, da ne ulazimo sad u sve detalje sta je tu sve vjernicima zabranjeno. Ko voli egzibicije moze organizovati trojac, orgije, sta god je nekom cejf. Ko je homoseksualac ili samo zeli da malo eksperimentise sa istim spolom, moze to bez ikakvog straha ili sramote isprobati.
Ako odem negdje u evropu, ne moram se ubijati se da trazim neki fast food ili restoran koji je halal, mogu pojesti sta god mi je cejf bez da mislim na to ima li svinjetine ili neceg drugog zabranjenog, ovo je vezano za islam ali i druge religije imaju neke svoje zabrane.
Zene mogu da se oblace kako zele i kako im je cejf, ne moraju se pokrivati i slicne stvari.
Puno je tih nekih sitnica gdje vjernik bilo koje vjere mora stalno da se pita da li je to dozvoljeno, da li je to u skladu sa njegovom vjerom ili ne, a ja se samo vodim time da nikog ne ugrozavam i to je sve, ako zadovoljava taj uslov mogu probati da radim sta god da mi je cejf.
To za molitvu i mir, sve je meni jasno ali vjeruj mi da ima puno boljih nacina da se nadje mir, a kad ne zivis u stalnom strahu od toga da li si uradio nesto zbog cega ce te bog kazniti, onda je manje potrebe za takvim stvarima i utjehama, covjek je puno opusteniji i moze uzivati u zivotu. Mogao bih to shvatiti da je to nesto sto ljudi rade povremeno, ali svakodnevno nekoliko puta, to je obaveza koja komplikuje zivot i oduzima vrijeme.
Ateista

#5807 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Ateista »

Stvar je u tome sto sve ono sto vjernici rade zbog vjere, ima smisla samo ukoliko je tacno da postoji bog, i to bas onakav kakav im se predstavlja. Cak i postojanje nekog drugacijeg boga znaci da je sve sto rade besmisleno, pogotovo jos ako nema nikakvog. Nadam se da je to jasno, da je sve sto vjernici vide kao korist od vjere samo i iskljucivo iz ugla gdje vjerujete da on postoji.
Dozer

#5808 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Ateista wrote: 20/08/2025 11:59 Stvar je u tome sto sve ono sto vjernici rade zbog vjere, ima smisla samo ukoliko je tacno da postoji bog, i to bas onakav kakav im se predstavlja. Cak i postojanje nekog drugacijeg boga znaci da je sve sto rade besmisleno, pogotovo jos ako nema nikakvog. Nadam se da je to jasno, da je sve sto vjernici vide kao korist od vjere samo i iskljucivo iz ugla gdje vjerujete da on postoji.
To je sva poenta.

Maloprije napisah da se vjernici i danas vode stvarima koje su zapisali ljudi prije 1460+ godina. Mentalni sklop, nacin zivota, zivotna ogranicenja, vjerovanja, nadanja, znanja, itd. - bukvalno je sve to bilo drugacije tada nego danas, a pogotovo na prostoru na kojem su te religije nastale.

Naknadna dopisivanja pravila samo dokazuju da su sve to izmsiljali i pisali tadasnji ljudi, jer ako bog zaista postoji, i ako je takav kakvog ga religije opisuju i predstavljaju, onda je potpuno besmisleno reci da je on nesto naknadno radio, jer to automatski znaci da nije svemoguc i da nije sveznajuci, cime kompletan koncept pada u vodu. Najprostija logika.

Brdo je stvari iz vjerskih knjiga koje smo kroz ove i slicne teme prosli tokom zadnjih 10-ak godina, i na ogromnoj vecini njih je jasno zasto su ta pravila tada pisana kako su pisana - sve u skladu s tadasnjim zivotnim (ne)mogucnostima i (ne)znanjima.
apsidejzi

#5809 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 20/08/2025 11:13
apsidejzi wrote: 19/08/2025 22:30
Zehran82 wrote: 19/08/2025 16:11 ja ti kazem ne znas skim ti imas ovdje posla, i koliko ja toga svega znam, kada bi nastavio rafalisati dokazima izresetao bi cijeli forumu i opet municija nebi preusila iz magacina.
Hvalite me usta moja :lol: Sto se majka ne otronji pa da vas vise takvih pametnih ima.
ne ja se ne hvalim da bi sebe nesto uzdigao, ja sam obican smrtnik kao i ostali, podlozan grijesenju itd

hocu da kazem samo da pazis sta pises jer imam toliko znanja o islamu da detektujem tvoje greske o islamu u milisekunda , pa svako tvoje trnjesanje o islamu bez pokrica, ja cu to razjasniti, i onda ce postati ocito i drugima da baljezgas bez dokaza.
I opet, hvalite me moja usta :lol: steta sto mi ostali ne vidimo to znanje.
Zehran82

#5810 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Ateista wrote: 20/08/2025 11:56 ---
Jedina je prednost sto bi mogli reci da nismo u pravu a mi vama ne mozemo, ali to je najmanje bitno.

Uzimas sad kocku i alkohol kao primjer, i to alkohol u vidu opijanja, kao da je to jedino sto je zabranjeno.
Pa vjernici zive u stalnim zabranama i pravilima, ja sam slobodniji ne zato sto se mogu opijati, vec sto mogu popitci casu vina povremeno od koje mi nece biti nista, a uostalom ko voli da se opija, i to je njegov izboe na koji ima pravo. Mogu se vidjati sa djevojkom i prije vjencanja, i mozemo raditi sta hocemo i prije braka, da ne ulazimo sad u sve detalje sta je tu sve vjernicima zabranjeno. Ko voli egzibicije moze organizovati trojac, orgije, sta god je nekom cejf. Ko je homoseksualac ili samo zeli da malo eksperimentise sa istim spolom, moze to bez ikakvog straha ili sramote isprobati.
Ako odem negdje u evropu, ne moram se ubijati se da trazim neki fast food ili restoran koji je halal, mogu pojesti sta god mi je cejf bez da mislim na to ima li svinjetine ili neceg drugog zabranjenog, ovo je vezano za islam ali i druge religije imaju neke svoje zabrane.
Zene mogu da se oblace kako zele i kako im je cejf, ne moraju se pokrivati i slicne stvari.
Puno je tih nekih sitnica gdje vjernik bilo koje vjere mora stalno da se pita da li je to dozvoljeno, da li je to u skladu sa njegovom vjerom ili ne, a ja se samo vodim time da nikog ne ugrozavam i to je sve, ako zadovoljava taj uslov mogu probati da radim sta god da mi je cejf.
To za molitvu i mir, sve je meni jasno ali vjeruj mi da ima puno boljih nacina da se nadje mir, a kad ne zivis u stalnom strahu od toga da li si uradio nesto zbog cega ce te bog kazniti, onda je manje potrebe za takvim stvarima i utjehama, covjek je puno opusteniji i moze uzivati u zivotu. Mogao bih to shvatiti da je to nesto sto ljudi rade povremeno, ali svakodnevno nekoliko puta, to je obaveza koja komplikuje zivot i oduzima vrijeme.
vidis da ne znas.....nije to bas samo to...nego dalekoooooooooooooooooo vise u opticaju i na kocki sto se kaze.

ne samo da mozemo reci da ste bili u krivu nego mi u toj situaciji smo u Raju i uzivamo, dok vi u toj situaciji ste u Paklu na patnji.....znaci daleko je gori biti u vatri i mukama od toga sto ti neko kaze da si bio u zabludi na zemlji

Bog nas je informisao da ce stanovnici Pakla i stanovnici Raja moci komunicirati jedni sa drugima dok su u Raju i Paklu....
moci ce jedni druge da vide i da komuniciraju a nece moci preci iz jednog u drugo stanje.

ovako nekako kroz portal iz Rajski perpektive
Image

Image

i perspektive Pakla
Image

Image

nije jedino to, ali sve zabranjene stvari imaju kandze poput tigra znaci nije to zabrana dosla sto je Bogu ceif i ne zna sta ce sa sobom pa daj da nesto zabranjiva narodu i zahabavam ih.

Svaka zabranjena stvar za nas ima u sebi neku stetu, i zato je zabranjena to imaj na umu.

Pa vjernici zive u stalnim zabranama i pravilima, ja sam slobodniji ne zato sto se mogu opijati, vec sto mogu popitci casu vina povremeno od koje mi nece biti nista, a uostalom ko voli da se opija, i to je njegov izboe na koji ima pravo.
ne znas ti sta moze biti od casice vina

1. ne znas koliko utice na zdrvalje , evo recimo mozda u posjpesivanju rasta raka.
2. ne znas koliko ce ta casica psiholoski na tebe uticati....a to znaci, ako je ovo ovako fino, ja bi malo probao i nesto drugo, mozda wiskija, mozda roma, mozda malo rakije, piva itd....itekako ima alkhola ukusnih koji znaju sarmirati samo tako....pa ako pleses sa tigrom i hoces da te pomazi po glavi, itekako te moze gladan tigar u kandze staviti i rijesiti te po kratkom postupku....
3. ko tebi garantuje da se neces odati alkoholu
4. ko ti gfarantuje da neces malo vise popiti sa rajom na nekoj festi i diskoteci , i krenuti autom kuci i eto belaja.

znaci trazis da te miluje tigar pa ti vidi ko je slobodniji , ti ili ja :) a nemoj pomisliti ni jednu sekundu da si ti slobodniji od mene zato sto ti je fino ponekad kad te tigar sapom pomiluje po glavi :) a on kad pusti kandze stvar je gotova onda.

Mogao bih to shvatiti da je to nesto sto ljudi rade povremeno, ali svakodnevno nekoliko puta, to je obaveza koja komplikuje zivot i oduzima vrijeme.
nije to bas tako kako ti opisa tu.....

ono tebi mozda tako izgleda sa strane, ali Bog upravo nagradi nas koji udjemo u vjeru i budemo u vjeri, pa nam za to dadne srecu, toliku srecu koju ti nikad i nigdje ne mozes osjetiti...jeli ti shvatas to?

To za molitvu i mir, sve je meni jasno ali vjeruj mi da ima puno boljih nacina da se nadje mir,
nisi ti to osjetio i zato ti je to spansko selo....molitva nije puko pregibanje.....nego molitva je ta koja daje snagu psiholosku, daje srecu i mnogo toga koje se ne moze nabrojati.

Pazi sad ovo, ako Bog odluci da meni dadne srecu i zadovoljstvo u prsima....ja mogu biti i siromah, i da gromovi udaraju, crni oblaci se nadvili, ali sam sretan toliko da ti hoce srce iz grudi iskociti, prsa prosirena.....a isto tako ako ti Bog odluci uskratiti srecu, mozes bii milioner ali neces srece imati....mozes imati kratkotrajnu srecu ali ako je Bog uskrati...bit ces nesreatn pa makr milijarder bio.

Bog kaze:

20:124 A onaj ko okrene glavu od Knjige Moje, taj će teškim životom živjeti i na Sudnjem danu ćemo ga slijepim oživiti.

125. Gospodaru moj , reći će, zašto si me slijepa oživio kad sam vid imao

126. Evo zašto , reći će On. Dokazi naši su ti dolazili, ali si ih zaboravljao, pa ćeš danas ti isto tako biti zaboravljen

127. I tako ćemo Mi kazniti sve one koji se pohotama previše odaju i u dokaze Gospodara svoga ne vjeruju. A patnja na onom svijetu bit će, uistinu, bolnija i vječna

6:125 Onome koga Allah želi uputiti – On prsa njegova prema islamu raspoloži, a onome koga želi u zabludi ostaviti – On prsa njegova stegne i umornim učini kao kad čini napor da na nebo popenje. Eto, tako Allah one koji ne vjeruju bez podrške ostavi.
<----------- pazi ovo jedini ajet koji govori o naporu za prsa kada se ide u visinu, netsaje kisika i tesko je disati, pluca imaju otezano disanje.

125 / 6 =20.8% toliko ima kisika u nasoj atmosferi za normalno disanje

Oxygen Level Percent Effects
20.8% Normal - fresh air
https://www.co2meter.com/blogs/news/oxy ... 2C7j-PydFc

Based on OSHA guidelines, a confined space is considered to have safe oxygen levels if readings are between 20.8-21 percent,
https://www.gdscorp.com/blog/space-moni ... ed-spaces/
Zehran82

#5811 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Ateista wrote: 20/08/2025 11:59 Stvar je u tome sto sve ono sto vjernici rade zbog vjere, ima smisla samo ukoliko je tacno da postoji bog, i to bas onakav kakav im se predstavlja. Cak i postojanje nekog drugacijeg boga znaci da je sve sto rade besmisleno, pogotovo jos ako nema nikakvog. Nadam se da je to jasno, da je sve sto vjernici vide kao korist od vjere samo i iskljucivo iz ugla gdje vjerujete da on postoji.
Stvar je u tome sto sve ono sto vjernici rade zbog vjere, ima smisla samo ukoliko je tacno da postoji bog
ono ima smisla i bez Boga, svaka zabrana ima stetnost u sebi na neki nacin...pa ako nema Boga drzim se zabranjeni stvari , to me cuva koliko toliko.

ali Boga ima, nuzno ga mora biti jer nas ima....mi nemozemo nastati sami od sebe niti slucajnim dogadjajima niti evolucijama, zato je nuzno da Bog postoji koji je jedino logicno objasnjenje, druge alternative su nelogicne.
Zehran82

#5812 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 20/08/2025 13:08
apsidejzi wrote: 19/08/2025 22:30
Hvalite me usta moja :lol: Sto se majka ne otronji pa da vas vise takvih pametnih ima.
ne ja se ne hvalim da bi sebe nesto uzdigao, ja sam obican smrtnik kao i ostali, podlozan grijesenju itd

hocu da kazem samo da pazis sta pises jer imam toliko znanja o islamu da detektujem tvoje greske o islamu u milisekunda , pa svako tvoje trnjesanje o islamu bez pokrica, ja cu to razjasniti, i onda ce postati ocito i drugima da baljezgas bez dokaza.
nadoci ce te vi , samo polahko :)
pezzar

#5813 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by pezzar »

Zehran82 wrote: 20/08/2025 14:00
Ateista wrote: 20/08/2025 11:56 ---
...

126. Evo zašto , reći će On. Dokazi naši su ti dolazili, ali si ih zaboravljao, pa ćeš danas ti isto tako biti zaboravljen

127. I tako ćemo Mi kazniti sve one koji se pohotama previše odaju i u dokaze Gospodara svoga ne vjeruju. A patnja na onom svijetu bit će, uistinu, bolnija i vječna[/b]

6:125 Onome koga Allah želi uputiti – On prsa njegova prema islamu raspoloži, a onome koga želi u zabludi ostaviti – On prsa njegova stegne i umornim učini kao kad čini napor da na nebo popenje. Eto, tako Allah one koji ne vjeruju bez podrške ostavi.
<----------- pazi ovo jedini ajet koji govori o naporu za prsa kada se ide u visinu, netsaje kisika i tesko je disati, pluca imaju otezano disanje.

125 / 6 =20.8% toliko ima kisika u nasoj atmosferi za normalno disanje

Oxygen Level Percent Effects
20.8% Normal - fresh air
https://www.co2meter.com/blogs/news/oxy ... 2C7j-PydFc

Based on OSHA guidelines, a confined space is considered to have safe oxygen levels if readings are between 20.8-21 percent,
https://www.gdscorp.com/blog/space-moni ... ed-spaces/
Plus vidi ovo: 125*6=750, baš toliko udisaja se može izvući iz ovog odličnog Amazonovog cilindra za disanje, kad se penješ na nebo da sebi kupiš.

https://www.amazon.in/Oxysaver-Breathin ... RSX7V?th=1
Ateista

#5814 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Ateista »

Zehran82 wrote: 20/08/2025 14:04
Stvar je u tome sto sve ono sto vjernici rade zbog vjere, ima smisla samo ukoliko je tacno da postoji bog
ono ima smisla i bez Boga, svaka zabrana ima stetnost u sebi na neki nacin...pa ako nema Boga drzim se zabranjeni stvari , to me cuva koliko toliko.

ali Boga ima, nuzno ga mora biti jer nas ima....mi nemozemo nastati sami od sebe niti slucajnim dogadjajima niti evolucijama, zato je nuzno da Bog postoji koji je jedino logicno objasnjenje, druge alternative su nelogicne.
Nikakve svrhe nemaju, odnosno dosta propisa nema, uvijek se tu nadje i nesto prakticno, ali veliki broj njih ima samo iz tvog ugla kao vjernika, u stvarnom zivotu nemaju svrhu, bar ne u danasnjem vremenu, mozda je nesto imalo svrhu prije par hiljada godina kad su religije izmisljene.
To da je nuzno da bog postoji smo vec pricali, naravno da nije nuzno i da bog kakav se opisuje u religijama ne moze postojati.
Da ne citiram oba posta, za molitvu znam cemu sluzi i znam da postoje bolji nacini da se postigne mir, zadovoljstvo i sreca.

Hipoteticki, ako bi ispalo da ste u pravu, jasno je da bi mi vise najebali, ali ako niste mi smo u ogromnoj prednosti u ovom zivotu i bolje cemo ga iskoristiti, a vi cete dzaba trositi vrijeme na gluposti. Znam da to ne vidis kao gluposti, ali vjeruj mi kad bi se malo odmakao od vjerske dogme bilo bi jasno koliko su to gluposti. :mrgreen:
Dozer

#5815 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Ne moze se on odmaci vise sve i da hoce, a nece. On sad kad bi 100% saznao da nema boga, i dalje bi to negirao i nastavio vjerovati u njega. Sve bi za njega ostalo isto.
Njegov zivot bez religije jednostavno nema smisla.
Ateista

#5816 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Ateista »

Dozer wrote: 20/08/2025 15:09 Ne moze se on odmaci vise sve i da hoce, a nece. On sad kad bi 100% saznao da nema boga, i dalje bi to negirao i nastavio vjerovati u njega. Sve bi za njega ostalo isto.
Vjerujem da nije lako, ne znam kako da se dokaze, ostaje zelja da vjeruje. To je jace od svega i tu nikakav argument ni dokaz ne piju vode.
Dozer

#5817 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Najgore je sto ni ne zeli da otvori um prema dokazima i argumentima koji mu se postavljaju.
I nije jedini, ogromna vecina vjernika svih religija imaju identican nacin razmisljanja.

Jos je gore sto uopste ne uvidjaju nista pogresno u tom svom razmisljanju.
Nedavno mi jaran, inace takodjer vjernik, dzume, sve po pravilima (bar on tako misli da jeste i ne vidi svoje greske u laganju, manimulacijama i profitiranju iz toga), poslije jedne dzume pred Kurban bajram kaze - klanje je najhumaniji nacin ubijanja kurbana.

Reko' - jarane, ne znam ko ti je to rekao ili gdje to u islamu pise, ali zamisli sebe da ti neko zabije noz sa strane u vrat, i prereze ti dusnik i arterije. Ti svjestan jos bar 30 sec., gledas kako ti krv siklja, i gusis se u tome. Sta je tu humano, jbt?! Usutio i konta....
teodati

#5818 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 20/08/2025 11:09
teodati wrote: 19/08/2025 21:40
Zehran82 wrote: 19/08/2025 16:11

ja ti kazem ne znas skim ti imas ovdje posla, i koliko ja toga svega znam, kada bi nastavio rafalisati dokazima izresetao bi cijeli forumu i opet municija nebi preusila iz magacina.
U pravu si što se tiče inteligentnog dizajna, ali brate taj ne postoji oduvijek, u tome griješiš, samo je daleko stariji od nas ljudi, star je ni više ni manje kao i naše prostor-vrijeme, eto informacija iz prve ruke, točna da točnija ne može biti.
U pravu si što se tiče inteligentnog dizajna, ali brate taj ne postoji oduvijek, u tome griješiš,
ali ti ne shvatas da ti grijesis....a evo kako

AKo nije oduyvijek, znaci nastao je, ima pocetak, ako ima pocetak ima svoj uzrok, ako ima uzrok, on je stvorenje a ne Bog, onda ulazimo u vjecnu regresiju prijasnjih dogadjaja gdje vjecno se vracamo unazad i pitamo a ko je stvorio ovoga ili toga, ko je stvorio njihovg pradjeda itd itd

vjecno bi postavljali pitanja i nikad kraja...a ako ides unazad vjecno , nebi uopste dosli do toga da univerzum nastane, a posto je nastao nema potrebe ici u vjecnu regresiju prijasnjih dogadjaja.

Znaci u toj vjecnoj regresiji prijasnjih dogadjaja tezili bi da pronadjemo Neprouzrokovanog Uzrocnika svega.....a posto je Bog taj, on nema pocetak, okamova britva kaze nema potrebe traziti dalje ako je Bog odgovor za to....zasto traziti drugog neprouzokovanog uzorcnika svega pored Boga ako je on jedini dovoljan za tu titulu.

eto zasto grijesis kada kazes da nije oduvijek.
Griješiš, ne ide se beskonačno u nazad, već dolazimo do uzroka svega, koji postoji oduvijek, a taj nije inteligentni dizajner, kontaš, već je to ono iz čega je naš inteligentni dizajner nastao, a to sam već objašnjavao, i kako i gdje, ne da mi se ponavljati, ja ti samo kažem istinu, kada dođeš na onaj svijet, sjeti se da sam ti ja to prvi rekao, može?
apsidejzi

#5819 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 20/08/2025 14:06
apsidejzi wrote: 20/08/2025 13:08

nadoci ce te vi , samo polahko :)
gubis vrijeme izucavanjem necijih DMT tripova. Ali ako ti to pricinjava zadovoljstvo ja ti necu smetati.
Zehran82

#5820 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 20/08/2025 17:22 ---
Griješiš, ne ide se beskonačno u nazad, već dolazimo do uzroka svega, koji postoji oduvijek, a taj nije inteligentni dizajner, kontaš, već je to ono iz čega je naš inteligentni dizajner nastao, a to sam već objašnjavao, i kako i gdje, ne da mi se ponavljati, ja ti samo kažem istinu, kada dođeš na onaj svijet, sjeti se da sam ti ja to prvi rekao, može?
puko si mi sinko, puko na sto faktora.... :-)
Dozer

#5821 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Smrle, kad nas je, po islamu, bog napravio ovakvima kakvi smo danas kao vrsta, Homo sapiensi?
Postavih na drugoj temi, ali je ovo pitanje vise za ovu.
nemezis

#5822 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by nemezis »

Zehran82 wrote: 20/08/2025 11:27
Dozer wrote: 20/08/2025 10:28 U ekonomiji postoji nesto sto se naziva oportunitetni trosak, a odnosi se na nesto drugo sto se moglo kupiti umjesto necega sto se vec kupilo za neku cifru.

Isto je i u vjeri, samo sto bi se to moglo nazvati oportunitetno vrijeme, tj. na sta se jos moglo potrositi vrijeme koje je bespovratno potroseno u korist vjere.
a sta ako nas vjera cini sretnim, i mi u dusi zadovljni :)

a to nije kratkotrajna sreca nego konstanta koju ti mozda ne poznajes.....

i hajde sad zaplaci ludjacki od smijeha :) :thumbup:
Ako vas vjera cini sretnima, zašto ne budete sretni i živite svoj život, zašto je vas briga sta ko vjeruje ili ne vjeruje, zašto ubjeđujete druge da ispravno vjerujete, zašto idete u Švedsku a ne u neku islamsku državu,...?
Dozer

#5823 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Nije on birao SveCku, bio mali, a kasnije mu bilo mrsko da ide u Saudiju...
pezzar

#5824 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by pezzar »

Šta će u Saudiji, tamo nisu pravi muslimani. A ni u Iranu, a ni u BiH, a ni u Kataru, a ni u Albaniji, a ni u (dopuni sam koju god hoćeš državu).
Dozer

#5825 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

pezzar wrote: 21/08/2025 10:56 Šta će u Saudiji, tamo nisu pravi muslimani. A ni u Iranu, a ni u BiH, a ni u Kataru, a ni u Albaniji, a ni u (dopuni sam koju god hoćeš državu).
Tvrdis da, osim Smrleta, ne postoje pravi muslimani...?

Ah, ne...to on tvrdi, sorry.
Post Reply