Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

izvrsni direktor
Vozim: Premium

#27876 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Ozimician wrote: 18/08/2025 19:07
geralt wrote: 18/08/2025 18:50
Ozimician wrote: 18/08/2025 18:23 Pa o tome i jeste tema upravo, ako zelis desavanje neko, moras maksuz sebi napraviti, jbg po toj logici onda svugdje na svijetu mozes imati dobar stimung, ako ga sam sebi napravis. :-D

Ovdje je prica o atmosferi u gradu.

Glavna okupljanja omladine poslije 20h u jednom od najjacih gradova Evrope - na benzinskim pumpama. :D

EDIT: I ovo si isto tako upravu, ako te ne zanima planinarenje ili timski sport i imas neke druge interese, mrka ti je kapa. Nije neki veliki izbor. :D
Ne mozes me ubijediti da su minhenski stari grad i centar mrtvi nocu, ni ti ni rodjak. Bio sam, vidio. Problem je sto kao i u svakom velikom gradu moras maksuz da se zaputis u te dijelove grade, potrositi nesto i vremena i novca da bi bio medju ljudima. U Maglaju ili Konjicu prosetas 5 minuta i dosao si do "korza" i desavanja.

I ne vazi to samo za njemacke gradove, i u Sarajevu su pola grada "spavaonice". Alipasino je sablasno kad se smraci, ima ukupno 1 solidan kafic u kojem mozes popiti pivu nakon 22h.
Ja u klin, ti u plocu.

O tome ti i pricam, moras maksuz da dodjes na neko desavanje i sto ti kazes - potrosis novac, da bi nesto vidio, dozivio.

Dakle ne mora biti SFF, da ne bude da se referisem na nesto sto je izuzetak (ali nesto poput SFF mislim da postoji u jako malom broju gradova u svijetu, ja jos nigdje tako nesto nisam dozivi, Ako neko jeste i gdje, neka me uputi).

Ali evo sad kreni ljeti pjeske u Sarajevu od Bristola do Vijecnice (cak i mimo SFF-a). Na svakom koraku se nesto desava, ima ljudi do ponoci. Dakle imas dobra 4 km desavanja i da odaberes sta ti pase. To u Minhenu nisam jos vidio, niti u bilo kojem drugom gradu u Njemackoj, cak ni u Berlinu.

Eh u Maglaju ili Konjicu prosetas 5 min i dosao si do korza i desavanja - u bilo kojem gradu u Njemackoj slicne velicine nemas ni korza ni desavanja. Pricamo o gradovima od 10k stanovnika. I ljeti svaku noc postoji korzo i neko desavanje u tim gradovima.

To je ta atmosfera o kojoj pricamo.

EDIT: Isto tako je bitno kada si bio u Minhenu, vele mi da je prije Korone bilo bolje...
:lol:
I berlinu fali dobojski vibe
jeza u ledja

#27877 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

izvrsni direktor wrote: 18/08/2025 20:19 Minhem je grad koji je prosle godine posjetilo 9.8 miliona turista, prema zvanicnim podacima o nocenjima u hotelima i smjestajima, znqci broj je vjerovqtno veci.
To bi znaci da se u svakom trenutku u minhenu nalazilo 27 000 turista, koji sigurno nisu dosli da uvece citaju knjige vec da traze zabavu.
I kaze, vibe doboja mu privlacniji od minhena :lol:
Ja isto citam i ne vjerujem :-)

Ne mogu uopste da povezem kako u isti post moze staviti Konjic i Minhen jbt. :shock: Citaju li ljudi sta pisu? :roll:

Jeste, Minhen nije Berlin da skaces po klubovima 24/7, no ovdje se prica kao da se radi o Västeråsu jebote. :-)
Posto sam bio tamo kao turista, grad pun mladih ljudi, navece vrvi od raznoraznih aktivnosti, ne kontam o cemu ovi pricaju?

Ah, nisam bio do 3 ujutro u klubu :roll:
Karikaturist

#27878 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Karikaturist »

Bio neki dan u Maglaju. Ubi smrad Natronke, ukiselio se jebeni kiseli kupus. Pitam lika rekoh brate kako ovo durate kaze on ja to jarane ni ne osjetim, mutiralo mu culo mirisa.
Eh valjda se i na to mora racunati kad se gleda gdje ces zavrsiti na korzu na kraju.
izvrsni direktor

#27879 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

jeza u ledja wrote: 18/08/2025 20:58
izvrsni direktor wrote: 18/08/2025 20:19 Minhem je grad koji je prosle godine posjetilo 9.8 miliona turista, prema zvanicnim podacima o nocenjima u hotelima i smjestajima, znqci broj je vjerovqtno veci.
To bi znaci da se u svakom trenutku u minhenu nalazilo 27 000 turista, koji sigurno nisu dosli da uvece citaju knjige vec da traze zabavu.

Ne mogu uopste da povezem kako u isti post moze staviti Konjic i Minhen jbt. :shock: Citaju li ljudi sta pisu? :roll:

Jeste, Minhen nije Berlin da skaces po klubovima 24/7, no ovdje se prica kao da se radi o Västeråsu jebote. :-)
Posto sam bio tamo kao turista, grad pun mladih ljudi, navece vrvi od raznoraznih aktivnosti, ne kontam o cemu ovi pricaju?

140 000 studenata u minhenu, ali mrtav grad, nigdje provoda nema, nema vajba za setnju. Streberi svijeta se sjatili u minhen, pa se samo sastaju da citaju knjige
Ozimician

#27880 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Oj vijest dosla ko narucena na temu:

https://www.n-tv.de/panorama/Muenchen-v ... 71369.html

U univerzitetskoj cetvrti u Minhenu zabrana prodaje Chipsa nakon 20h. :D
Studentski raj.

Nije da studenti ne pokusavaju da se zabavljaju, ali ih aktivno sabotiraju ocito. :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#27881 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

izvrsni direktor wrote: 18/08/2025 21:01

140 000 studenata u minhenu, ali mrtav grad, nigdje provoda nema, nema vajba za setnju. Streberi svijeta se sjatili u minhen, pa se samo sastaju da citaju knjige
Sto si ti toliko triggered :-) jbo Minhen nije ti babovina da ga ovoliko branis.
Ja sam mrtvi Bayernovac, gledati Bayern u polufinalu CL na Alianzu mi je ostvarenje sna i fkt smo se dobro proveli nakon utakmice. Bila je ludnica nema sta. Ali provod level Sarajevo petak navecer, oktobar mjesec.
moimoi

#27882 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ozimician wrote: 18/08/2025 21:13 Oj vijest dosla ko narucena na temu:

https://www.n-tv.de/panorama/Muenchen-v ... 71369.html

U univerzitetskoj cetvrti u Minhenu zabrana prodaje Chipsa nakon 20h. :D
Studentski raj.

Nije da studenti ne pokusavaju da se zabavljaju, ali ih aktivno sabotiraju ocito. :lol:
Dok kod nas dzankoze kljucaju u skoro svakom haustoru soc gradnje.
Dajte ba ljudi.

Citam i nemrem da vjerujem sta pisete.
Ozimician

#27883 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ma moja teza je bila da se ocigledno zakoni i stilovi zivota prilagodjavaju najvecem glasackom tijelu - penzionerima.

Jer realno nema mi nikakvog logicnog objasnjenja za ove zabrane, pazi zabrana prodaje Chipsa poslije 20h, ono, kaze se da se Balkanci vole mijesati drugima u zivot, a ovo je eklatantan primjer mjesanja u zivot ljudi i to sistemski. Kod mene pored kontejnera za smece pise da je dozvoljeno ubacivati smece pon-subota 07-19h, ono, koji djavo ba? Nedjeljom po praviliu dakle ne bi smio baciti smece u kontejner. :-) Dotle to ide...
Nije sigurno prilagodjeno radnom covjeku.

I tako imas nekih more sitnih zabrana i ogranicenja i onda to jednostavno ubije volju ljudima...

Mislim stambeni dijelovi vecine gradova su prelijepi, uredjeni, cisti, mirni... ko preferira taj lifestyle, sve 5.
stubrijez

#27884 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

geralt wrote: 18/08/2025 18:50
Ozimician wrote: 18/08/2025 18:23 Pa o tome i jeste tema upravo, ako zelis desavanje neko, moras maksuz sebi napraviti, jbg po toj logici onda svugdje na svijetu mozes imati dobar stimung, ako ga sam sebi napravis. :-D

Ovdje je prica o atmosferi u gradu.

Glavna okupljanja omladine poslije 20h u jednom od najjacih gradova Evrope - na benzinskim pumpama. :D

EDIT: I ovo si isto tako upravu, ako te ne zanima planinarenje ili timski sport i imas neke druge interese, mrka ti je kapa. Nije neki veliki izbor. :D
Ne mozes me ubijediti da su minhenski stari grad i centar mrtvi nocu, ni ti ni rodjak. Bio sam, vidio. Problem je sto kao i u svakom velikom gradu moras maksuz da se zaputis u te dijelove grade, potrositi nesto i vremena i novca da bi bio medju ljudima. U Maglaju ili Konjicu prosetas 5 minuta i dosao si do "korza" i desavanja.

I ne vazi to samo za njemacke gradove, i u Sarajevu su pola grada "spavaonice". Alipasino je sablasno kad se smraci, ima ukupno 1 solidan kafic u kojem mozes popiti pivu nakon 22h.
Ja sam htio to komentarisati... vidim svi se slozise hajdi reko Baja mozda si corav, ostario... baska to, baska sto je u Bosni bas povecerje tesko covjek da se prepadne, kasabe da se ne govori i Sarajevo ne moze bas da se pohvali nesto, u junu kad sam bio ja pijem pivo konobari razvlace lance za stolove da se ide kuci, fajront u pola 11, nemaju ni kusura da mi vrate... jedino po RSu je jos izlasci od 2300 pa nadalje. Prije nije bilo tako, tako da ne znam na sta je ovaj mislio, valjda gledamo drugim ocima. Sto se tice benzinskih to je i kod nas, tamo se muski omladionci skupljanju, sjede cijelu noc... al to cu stavit u topic moderne stvari koje ne kontam.
Last edited by stubrijez on 18/08/2025 21:44, edited 1 time in total.
ultima_palabra

#27885 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ultima_palabra »

Istrazivanja kazu da je nocni zivot grohnuo na globalnom nivou nakon korone, dosta ljudi odustalo od partijanja a ovi GenZ su tanki u tome, daj telefone samo…
izvrsni direktor

#27886 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

_BataZiv_0809 wrote: 18/08/2025 21:21
izvrsni direktor wrote: 18/08/2025 21:01

Sto si ti toliko triggered :-) jbo Minhen nije ti babovina da ga ovoliko branis.
Ja sam mrtvi Bayernovac, gledati Bayern u polufinalu CL na Alianzu mi je ostvarenje sna i fkt smo se dobro proveli nakon utakmice. Bila je ludnica nema sta. Ali provod level Sarajevo petak navecer, oktobar mjesec.
A ko je rekao da branim minhen? Ovdje je tipicno, "ako se ne slazes sa mnom ti onda branis svoje odluke"
Ibretim se stvarima koje procitam ovdje, pretjerivanje i izmisljanje level "ne mogu jebeno vjerovwti sta citam".

Nit zivim u minhenu nit mi je plan preseliti u minhen. Bio dovoljno puta da mi je dovoljno da ismijem odluku "odlucio otici iz minhena u doboj radi boljeg vajba" ili da u europi nema uzivanja u setnji kao sto konjic ima. :lol:
izvrsni direktor

#27887 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

ultima_palabra wrote: 18/08/2025 21:44 Istrazivanja kazu da je nocni zivot grohnuo na globalnom nivou nakon korone, dosta ljudi odustalo od partijanja a ovi GenZ su tanki u tome, daj telefone samo…
Naravno, godinama unazad propadaju svjetski poznati klubpvi. Provodi iz kraja 90tih su bili vrhunac, kako mladi iz tog doba umiru :-D tako umire i taj nacin provoda.
stubrijez

#27888 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

ultima_palabra wrote: 18/08/2025 21:44 Istrazivanja kazu da je nocni zivot grohnuo na globalnom nivou nakon korone, dosta ljudi odustalo od partijanja a ovi GenZ su tanki u tome, daj telefone samo…
Ovo je u Bosni krenulo prije, rane 2000te... otprilike kad su krenuli narodnjaci i dzamija... korona je dotukla.
izvrsni direktor

#27889 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Ozimician wrote: 18/08/2025 21:36 Kod mene pored kontejnera za smece pise da je dozvoljeno ubacivati smece pon-subota 07-19h, ono, koji djavo ba? Nedjeljom po praviliu dakle ne bi smio baciti smece u kontejner. :-) Dotle to ide...
Prvi put cujem za to. Je li to specificno za Bad Aibling?
hoces reci da papir ili flasu pive moram cuvati do ujutro u 7 da bi ga bacio?
Ili je ta zabrana samo za staklo u stambenim dijelovima? jer razbijamje stakla u kontejneru bas i nije tako tiho da bi bilo uredu bacati ga navece kad svi hoce mir
Ozimician

#27890 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

izvrsni direktor wrote: 18/08/2025 21:52
Ozimician wrote: 18/08/2025 21:36 Kod mene pored kontejnera za smece pise da je dozvoljeno ubacivati smece pon-subota 07-19h, ono, koji djavo ba? Nedjeljom po praviliu dakle ne bi smio baciti smece u kontejner. :-) Dotle to ide...
Prvi put cujem za to. Je li to specificno za Bad Aibling?
hoces reci da papir ili flasu pive moram cuvati do ujutro u 7 da bi ga bacio?
Ili je ta zabrana samo za staklo u stambenim dijelovima? jer razbijamje stakla u kontejneru bas i nije tako tiho da bi bilo uredu bacati ga navece kad svi hoce mir
Grupa kontejnera svih vrsta, ogradjena, ispred zgrade, ulazi se samo sa kljucem od zgrade i na vratima stoji ta oznaka. Jeste novo, od jesenas su stavili pod kljuc i stavili taj znak. Da li je specificno, ne znam...
geralt

#27891 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

stubrijez wrote: 18/08/2025 21:47
Ovo je u Bosni krenulo prije, rane 2000te... otprilike kad su krenuli narodnjaci i dzamija... korona je dotukla.
Prosli mjesec kad sam bio u Sarajevu, pitam mladjeg poznanika (koji inace ne pije, zivi u opstini Ilidza) gdje njegova generacija sad izlazi vikendom navecer, sta radi od klubova, gdje je dobro izaci. Spomenu mi Akvu u Blazuju. Rekoh nije moj tip objekta a ni muzike, ima li jos sta. Zamisli se covjek i slegnu ramenima.
Ozimician

#27892 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

geralt wrote: 18/08/2025 21:55
Prosli mjesec kad sam bio u Sarajevu, pitam mladjeg poznanika (koji inace ne pije, zivi u opstini Ilidza) gdje njegova generacija sad izlazi vikendom navecer, sta radi od klubova, gdje je dobro izaci. Spomenu mi Akvu u Blazuju. Rekoh nije moj tip objekta a ni muzike, ima li jos sta. Zamisli se covjek i slegnu ramenima.
Eto vidis, ko ne moze naci zabavu u Sarajevu, nije do Sarajeva, do njega je. :lol:

Radi ti Walter, Sloga, Bosna na Ilidzi, alkohola ima koliko hoces i previse...
SaraFina

#27893 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

De ba. Odvadi malo. U gradu vrvi kao u košnici i ti nisi uspio pronaći adekvatno mjesto za izlazak? Pa jarane kako? Kako? 🤣 i to usred jula.
Šeher se moze porediti s kim hoće. Atmosfera je usijana.
stubrijez

#27894 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Ozimician wrote: 18/08/2025 21:57

Eto vidis, ko ne moze naci zabavu u Sarajevu, nije do Sarajeva, do njega je. :lol:

Znaci 2 u Sarajevu i 1 u Ilidzi? TOP! Siguran sam da procentualno toliko moze covjek i u Minkenu naci... opet je do covjeka 8-)
geralt

#27895 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

SaraFina wrote: 18/08/2025 22:00

De ba. Odvadi malo. U gradu vrvi kao u košnici i ti nisi uspio pronaći adekvatno mjesto za izlazak? Pa jarane kako? Kako? 🤣 i to usred jula.
Šeher se moze porediti s kim hoće. Atmosfera je usijana.
Znam ja gdje izaci u Sarajevu, ne sekiraj se za mene. Vise me interesovalo kako to izgleda iz perspektive danasnjeg prosjecnog dvadesetogodisnjaka.
Ozimician

#27896 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

stubrijez wrote: 18/08/2025 22:01

Znaci 2 u Sarajevu i 1 u Ilidzi? TOP! Siguran sam da procentualno toliko moze covjek i u Minkenu naci... opet je do covjeka 8-)
Ovo je sprdancija, jer znam da takva mjesta okupljaju posebnu klijentelu.

:D
moimoi

#27897 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Pa u slogi su je narodnjaci danas. Kakav na valter? Bosna? Sve je to aqua.
stubrijez

#27898 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Ja sam mislio da je sve sprdancija... meni tako zvuci svako poredjenje Sarajeva i Minhena?
Ozimician

#27899 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Imas i ti pravo na svoje misljenje. :D
ZoomZoomKiwi

#27900 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

U Sarajevu je dobar provod mojoj poznanici iz Busovače kojoj je Sarajevo domet.
Post Reply