Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Zehran82

#5701 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 16/08/2025 16:18
Zehran82 wrote: 16/08/2025 11:20 vjernik se postaje kada Bog pozove osobu, a ne tek tako svojom voljom....to je nesto u ingerenciji Boga.
evo na pravoj diskusiji o slobodnoj volji gdje ti sam tvrdis suprotno. ono cisto da se ukaze na oksimoron i licemjerje...
ne kontas....prvo ti treba da pokazes svojom slobodnom voljom pa da Boga podstaknes da ti otvori vrata.....tako to funkcionise....

a ne da ti Bog otvara vrata a ni prst nisi pomaknuo.

Znaci moras ti pokazati incijativu na ovaj ili onaj nacin pa da podstakne to Boga da ti otvori vrata milosti, to jeste da ti dopusti da budes vjernik....biti vjernik je privilegija i cast najveceg ranga na svijetu, ne moze se sa tim sporediti ista.....jer preko toga ti se tvoja vjecnost odlucuje.
Zehran82

#5702 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 16/08/2025 16:36 ----
i onda ti to napravis sve tim i takvim koracima... tako da si se dobro pokazao kao pernati drug. evo jedna slika slicnog koju nikada prije nisi vidio:

Image

dobro, nisam nikada tvrdio da sam Bog, i nisam to napisao u nekoj knjizi (mada nije ni Bog), nego na forumu. da li bi ja onda, sa ovakvim minijativnim mocima predskazivanja mogao biti barem dobar vodja jedne sekte barem? ili nekog ozbiljnog kulta nepriznatih predvidjaca sudbine?
pa ti druze palamudator visokog ranga.... :) puno zuji a nikad meda ne daje.....nikakve fajde od tebe....najjaci argument protiv mene Papagj slika :lol: :thumbup: :thumbup:
teodati

#5703 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 16/08/2025 17:48
teodati wrote: 16/08/2025 16:17 ----

Ali to je samo vjerovanje a ne činjenica, kontaš?

Može tako biti ali i ne mora.

Ali samo je jedno od toga istina, koje? :)
stvar je jednostavna, samo postavi pitanje

Prilici li Bogu da ima falinke....ako mozes da vjerujes da Bog moze d aima falinke, da nije u stanju odkloniti falinke od sebe, znaci mozes onda vjerovati u sve i svasta.
Zavisi o kojem točno Bogu govorimo?

Uzrok svega nema greške, ali ni nije svjesno osobno biće, dok sila koja je nas ljude napravila, jeste svjesno biće (ne jedno, nego mnoštvo, na mirijada bića), i može pogriješiti isto kao i mi ljudi, zato i piše u Bibliji "Načinimo čovjeka kao što smo mi", tko radi taj ponekad i griješi, pa uči iz toga.

Ali ti vjeruješ da je Bog neko svjesno biće, nije, uvjeriti ćeš se u to, kao i svi drugi ljudi, ozbiljno, došlo je vrijeme za istinu a ne bajke, one će uskoro nestati sa Zemlje, e da.
Zehran82

#5704 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 16/08/2025 17:55
Zehran82 wrote: 16/08/2025 17:48
teodati wrote: 16/08/2025 16:17 ----

Ali to je samo vjerovanje a ne činjenica, kontaš?

Može tako biti ali i ne mora.

Ali samo je jedno od toga istina, koje? :)
stvar je jednostavna, samo postavi pitanje

Prilici li Bogu da ima falinke....ako mozes da vjerujes da Bog moze d aima falinke, da nije u stanju odkloniti falinke od sebe, znaci mozes onda vjerovati u sve i svasta.
Zavisi o kojem točno Bogu govorimo?

Uzrok svega nema greške, ali ni nije svjesno osobno biće, dok sila koja je nas ljude napravila, jeste svjesno biće (ne jedno, nego mnoštvo, na mirijada bića), i može pogriješiti isto kao i mi ljudi, zato i piše u Bibliji "Načinimo čovjeka kao što smo mi", tko radi taj ponekad i griješi, pa uči iz toga.

Ali ti vjeruješ da je Bog neko svjesno biće, nije, uvjeriti ćeš se u to, kao i svi drugi ljudi, ozbiljno, došlo je vrijeme za istinu a ne bajke, one će uskoro nestati sa Zemlje, e da.
o jedinom Bogu koji postoji, vise ih nema, samo je jedan, zovi ga kako hoces....dok god ciljas na jednog Boga ok onda.

Ali ti vjeruješ da je Bog neko svjesno biće, nije, uvjeriti ćeš se u to, kao i svi drugi ljudi,
ako nije svjesno bice, onda nije personalan Bog, nema svijest o sebi a cim nema svijesti , to je onda na nivou kamena na ulici....ili sunca na nebu....
ili vjetra u zraku.....ili kise koja pada.....
Dozer

#5705 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 16/08/2025 15:50 samo sto dobro kad se desi, to je iz Bozije milosti prema nama....a ono sto nam se lose desi to je od Boga doslo na osnovu nasih losih djela.
Aha...
Znaci, kad dijete od 2-3 godine dobije rak, leukemiju, ili se rodi s autizmom, to je kazna za njegova losa djela? U kojem zivotu...?
Ili je kazna za losa djela roditelja, tipa da nisu vjernici, nema veze sto su cijeli zivot pomagali gdje i kome su mogli, i nikad nikome nazao nisu ucinili (imam 2 primjera ovoga kod prijatelja)?

Dakle, molim te, prestani lupetat.

Programiranje.... nisam te pitao samo za nas, nego za generalno programiranje svega, nozda se nisam dobro "odrazio". Mi smo samo nano djelic svog tog programiranja.
I, usput, kako je uspio isprogramirati neciji DNK da se rodi bez ruku i/ili nogu? S Down sindromom? S leukemijom?
Ah, pardon, zaboravio sam da je to sve do nas, nije do njegovog savrsenstva, g. Boga. Kako znamo da bog nije zensko? Hemafrodit?
Kad kaze budi, stvari se desavaju po njegovoj volji.
Samo se stvari desavaju, ili mogu i nastajati i nestajati? Znaci, kaze on "budi", i vulkan potamani hiljade ljudi. Kaze "budi", zemljotres pokrene cunami i potamani stotine hiljada svoje djece....?
Kaze "budi", i virus kuge, spanske groznice, pticje gripe, corone...potamani stotine hiljada, opet, njegove djece...?

Jel' to ovako fercera, ili i priroda ima svijest i odgovorna je za svoja djela? Mislim, ako je sve od boga, onda je logicno da je on taj koji radi sve ovo...
Ili smo, ipak, mi krivi i za to?

Kakav je to otac, jgo...
Last edited by Dozer on 16/08/2025 18:26, edited 1 time in total.
Dozer

#5706 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 16/08/2025 17:52
Zehran82 wrote: 16/08/2025 11:20 vjernik se postaje kada Bog pozove osobu, a ne tek tako svojom voljom....to je nesto u ingerenciji Boga.
evo na pravoj diskusiji o slobodnoj volji gdje ti sam tvrdis suprotno. ono cisto da se ukaze na oksimoron i licemjerje...
ne kontas....prvo ti treba da pokazes svojom slobodnom voljom pa da Boga podstaknes da ti otvori vrata.....tako to funkcionise....

Znaci moras ti pokazati incijativu na ovaj ili onaj nacin pa da podstakne to Boga da ti otvori vrata milosti, to jeste da ti dopusti da budes vjernik....biti vjernik je privilegija i cast najveceg ranga na svijetu, ne moze se sa tim sporediti ista.....jer preko toga ti se tvoja vjecnost odlucuje.
Znaci, ja sutra ne mogu otici u dzamiju ili crkvu i postati vjernik? Ako hodzi/popu bog ne kaze da me pusti unutra, oni mi nece otvoriti vrata? Bog je taj koji odlucuje hocu li ja biti vjernik ili nevjernik? Cool :kiss:

Kakve ti nebuloze valjas... :D
Bog je rekao jos prije 1400 godina u Kuranu da ces ti reci tako, da su to samo bajke....i ti samo radis ono sto je vec Bog rekao da ces reci.
Jer je imao hiljade godina judaizma i stotine godina krscanstva u kojima se desavalo sve to isto. I onda se nasla grupa pametnica, postavili Muhu na celo, i pocese 23 godine "bozijeg diktata" :lol:

I, po ne znam koji put, ali ti ocito nemas kapaciteta da to shvatis - bog nije nikad nista rekao. Ljudi su oduvijek ti koji su tvrdili da im je bog nesto rekao. I napisali sve o bogu. Samo ljudi.
belfy

#5707 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 16/08/2025 17:54
belfy wrote: 16/08/2025 16:36 ----
i onda ti to napravis sve tim i takvim koracima... tako da si se dobro pokazao kao pernati drug. evo jedna slika slicnog koju nikada prije nisi vidio:

Image

dobro, nisam nikada tvrdio da sam Bog, i nisam to napisao u nekoj knjizi (mada nije ni Bog), nego na forumu. da li bi ja onda, sa ovakvim minijativnim mocima predskazivanja mogao biti barem dobar vodja jedne sekte barem? ili nekog ozbiljnog kulta nepriznatih predvidjaca sudbine?
pa ti druze palamudator visokog ranga.... :) puno zuji a nikad meda ne daje.....nikakve fajde od tebe....najjaci argument protiv mene Papagj slika :lol: :thumbup: :thumbup:
nakon ova dva posta tacno vidim da sam napisao dovoljno na drugoj temi, jer na ovoj pises isto... tako da je slika taman odgovarajuca pernati druze...
Dozer

#5708 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Cuj - pernati druze :pisnuo:
Hakiz

#5709 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

Zehran82 wrote: 16/08/2025 10:52
Hakiz wrote: 15/08/2025 18:15 ----
Ako je bog znao da ću ja tada i tada uraditi to i to, ja nisam imao izbora. Nemoguće je da uradim drugačije od onoga šta bog zna da ću uraditi. Jer, tada bog ne bi bio sveznajući, a to je nemoguće.

Čak i da uradim nešta šta bi se smatralo suprotno njegovoj volji, on to zna, mora znati jer je sveznajući, zato opet radim po njegovom.

Dakle, samom činjenicom da on zna da ću ja tada uraditi to, izbor i slobodna volja su mi od njega oduzeti, uskraćeni. Pogotovo što je bog oduvijek znao da ću to uraditi, još i prije nego što sam postao, to jeste, nije mi dao priliku da imam slobodnu volju.

Znaš šta su kvarkovi? Znaš li da je osobina kvarka da se mijenja posmatranjrm? Ako ga ne posmatraš ponaša se na jedan način, ako ga posmatraš ponaša se na drugi. Posmatranje samo ga mijenja, ne mijenja se zato što je skontao da ga posmatraš, na vara te.

Bog je "posmatrač", mi smo "kvarkovi". Samo znanje boga o nekom postupku taj postupak naređuje. Ne ostavlja slobodnu volju da se taj postupak ne učini. Ne mora ga direktno narediti, samim tim što zna, naređen je. Slobodna volja je oduzeta.

A kako bog zna sve, slobodna volja ne postoji.

Sada, da ti se obratim bezobrazlukom, kao što se ti obraćaš meni:

Znam da ti je ovo previše za shvatiti, nemoj ni pokušavati. Mučit ćeš se, a neće ti pomoći. Uživaj u svojoj iluziji, to ti je lakše.
Dakle, samom činjenicom da on zna da ću ja tada uraditi to, izbor i slobodna volja su mi od njega oduzeti, uskraćeni.
absolutno netacno, jer nigdje u logici ne mozes naci da Bozije sveznanje tebe fizicki tjera da uradis to sto uradis....to sto ti impliciras da NJegovo sveznanje tebe tjera na djela koja radis svaki dan je cista zabluda sa tvoje strane.

To je kao kad bi profesor koji je najbolji na svijetu u procjeni stvaru, dodje mu student i vidi studenta kako uci slabo, slaba disciplina, ne zna neke i jednostavne stvari a za sedmicu dana je test.....

Profesor zna 100% da ce osoba pasti na testu cak i na osnovu ogranicenog znanja naspram bozijeg sveznanja.....

i Profesor kaze studentu ti ces pasti na testu.....student kaze necu, vidjet ces....

dodje test, pogleda zadatke, poljubi test, i preda prazan papir, i kaze pa sta je ovo ovako tesko, ni jedan zadak nisam skontao.
Eh krivim profesora, On je rekao da cu pasti na tetsu i zato sam i pao...PROFESOR JE KRIV ZA TO.

a to sto on nije ucio, nema discipline, nema volje za ucenjem itd to nije problem, problem je u profesoru koji je rekao da ce pasti na testu.

To je isto kao kod tebe kad tvrdis da BOzije sveznanje tebe tjera na djela koja cinis na dnevnoj bazi....pa kada si na buffeu, Bog te natjerao da uzmes 3 bataka piletine , jednu filetu ribe, 4 krompira, i salatu.....znaci nista to ti nisi izbarao nego Bog za tebe izabrao po tvom uvjerenju :lol:

Ovo samo pokaziva ateisticku nisku razinu hipoteticke misli i tesku intelektualnu podkapacitiranost....

Bog je "posmatrač", mi smo "kvarkovi". Samo znanje boga o nekom postupku taj postupak naređuje. Ne ostavlja slobodnu volju da se taj postupak ne učini. Ne mora ga direktno narediti, samim tim što zna, naređen je. Slobodna volja je oduzeta.

absolutno netacno, to sto Bog zna ne znaci da te tjera na to...to je cista vasa zabluda, i prebacivanje krivice na Boga :)

znaci opljackas banku, i kazes Bog me natjerao svojim sveznanjem :-) a ti planirao to pola godine kako izvesti :lol:

dali znas da Bog vec objasnava to u Kuranu da njegovo znanje ne tjera covjeka na to, to je receno ovdje

Bog kaze:

6:148 Mnogobošci će govoriti: "Da je Allah htio, mi ne bismo druge Njemu ravnim smatrali, a ni preci naši, niti bismo išta zabranjenim učinili." Tako isto su onī prije njih poricali, sve dok Našu kaznu nisu iskusili. Reci: "Imate li kakav dokaz da nam ga iznesete? Vi se samo za pretpostavkama povodite i vi samo neistinu govorite."

znaci ovdje se mnogobosci pravdaju svoj politeizam sa Bozijim htijenjem, jer eto desilo se tako to znaci Bozija je volja, jer da nije bozija volja ne bi bili politeisti/mnogobozci....pa oni ovdje fakticki pravdaju svoj politeizam sa Bozijim htijenjem toga....znaci krivicu za svoj politeizam prebacuju na BOga.

a Bog kaze:
Tako isto su onī prije njih poricali, sve dok Našu kaznu nisu iskusili. Reci: "Imate li kakav dokaz da nam ga iznesete? Vi se samo za pretpostavkama povodite i vi samo neistinu govorite."

tako isto Bog kaze i ovo:

52:21 ......– svaki čovjek je odgovoran za ono što sâm čini –

Da li si ti svjestan da prebacivanjem svoje krivica na BOga, da je Bog kriv za tvoja zlodjela ako ih cinis, da je to satanina priroda, Satana je optuzio da je Bog kriv za Satanino posrnuce....dok Adem prvi covjek je sam sebe krvio sa svoje posrnuce.....pa cim ti optuzis Boga za svoje posrnuce krenuo si putem Satane....samo da znas.
Boldirano:

Ako pretpostavimo situaciju da bog zna da ću nešta napraviti, a ja to ne napravim, tada dolazimo u situaciju da bog, zapravo, ne zna, bog griješi. A to je nemoguće. Dakle, ako bog zna da ću nešta napraviti, ja to moram napraviti. Ne mogu ne napraviti. A ako moram, onda nemam slobodu izbora, nemam slobodnu volju. Tako da samim činom znanja da ću to napraviti on mi je naredio, ne samo naredio nego je učinio da ja to napravim.

Sve ostalo je izgovor za kontradikcije koje postoje zbog toga što je bog, u abrahamskim religijama, apsolutan. Sveznajući, svemoguć, stvoritelj svega itd.

To je tako jednostavno.
apsidejzi

#5710 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Mislis nesto poput ovakve slobodne volje u islamu?

Zehran82

#5711 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 16/08/2025 18:09
Zehran82 wrote: 16/08/2025 15:50 samo sto dobro kad se desi, to je iz Bozije milosti prema nama....a ono sto nam se lose desi to je od Boga doslo na osnovu nasih losih djela.
Aha...
Znaci, kad dijete od 2-3 godine dobije rak, leukemiju, ili se rodi s autizmom, to je kazna za njegova losa djela? U kojem zivotu...?
Ili je kazna za losa djela roditelja, tipa da nisu vjernici, nema veze sto su cijeli zivot pomagali gdje i kome su mogli, i nikad nikome nazao nisu ucinili (imam 2 primjera ovoga kod prijatelja)?

Programiranje.... nisam te pitao samo za nas, nego za generalno programiranje svega, nozda se nisam dobro "odrazio". Mi smo samo nano djelic svog tog programiranja.
I, usput, kako je uspio isprogramirati neciji DNK da se rodi bez ruku i/ili nogu? S Down sindromom? S leukemijom?
Ah, pardon, zaboravio sam da je to sve do nas, nije do njegovog savrsenstva, g. Boga. Kako znamo da bog nije zensko? Hemafrodit?
Samo se stvari desavaju, ili mogu i nastajati i nestajati? Znaci, kaze on "budi", i vulkan potamani hiljade ljudi. Kaze "budi", zemljotres pokrene cunami i potamani stotine hiljada svoje djece....?
Kaze "budi", i virus kuge, spanske groznice, pticje gripe, corone...potamani stotine hiljada, opet, njegove djece...?

Jel' to ovako fercera, ili i priroda ima svijest i odgovorna je za svoja djela? Mislim, ako je sve od boga, onda je logicno da je on taj koji radi sve ovo...

Kakav je to otac, jgo...
a sta ako je dijete dobilo sve te bolesti zbog djela ruku ljudi?

to nije kazna djetetu od Boga, nego Bog preko toga djetetu povecava nivo u Raju.....

zamisli ovu jadnu, bolnu i katastrofalnu situaciju za tebe na sudnjem danu.

Dodjes ispred Boga i kazes mu kako to da si dao rak djetetu ili leukemiju ilio sta vec......

a Bog ti kaze, dijete je dobilo rak zbog izlozenosti tim i tim hemikalijama od ljudi, a to dijete sada je u mom Raju u uzivanju bez ikakvih problema, dobio je kompezaciju od mene zbog zlih djela ruku ljudi

znaci ljudi mozda prourokovali svojim djelovanjem da dijete dobije rak, i Bog poslije uvede dijete u Raj zbog toga, a ti optuzio Boga za djela ruku ljudi.....moze li biti jadnije i strasnije stanje za tebe na sudnjem danu, optuzujes Boga koji nije kriv zbog djela ruku ljudi.....
onda se itekako pripremi na bolnu kaznu poslije da je iskusis na sudnjem danu u koliko BOg nebi to oprosti tebi.
Zehran82

#5712 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Hakiz wrote: 17/08/2025 00:48 ----
Boldirano:

Ako pretpostavimo situaciju da bog zna da ću nešta napraviti, a ja to ne napravim, tada dolazimo u situaciju da bog, zapravo, ne zna, bog griješi. A to je nemoguće. Dakle, ako bog zna da ću nešta napraviti, ja to moram napraviti. Ne mogu ne napraviti. A ako moram, onda nemam slobodu izbora, nemam slobodnu volju. Tako da samim činom znanja da ću to napraviti on mi je naredio, ne samo naredio nego je učinio da ja to napravim.

Sve ostalo je izgovor za kontradikcije koje postoje zbog toga što je bog, u abrahamskim religijama, apsolutan. Sveznajući, svemoguć, stvoritelj svega itd.

To je tako jednostavno.
A ako moram, onda nemam slobodu izbora, nemam slobodnu volju
nije da ti moras, nego Bozije sveznanje je jace od toga da bi ga ti obicni smrtnik nadmudrio....

nista bozijem sveznanju ne moze pobjeci....znaci zna sta ces uraditi sa svojom slobodnom voljom koju ti niko ne tjera.

na silu Boga optuziti da svojim sveznanjem tebe tjera na nesto je kao student da kaze profesoru ti si rekao da cu pasti na testu i evo ja sam pao, samo sto si ti tako rekao zbog toga sam ja pao....na tom nivou je tvoja argumentacija.....
To je tako jednostavno.
ocito da ti nije jednostavno cim ne shvatas da Bozije sveznanje tebe fizicki ne tjera da uradis to sto uradis danas.
Zehran82

#5713 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 17/08/2025 07:51

Mislis nesto poput ovakve slobodne volje u islamu?

sad cu kratko i jasno da ti dokazem tvoje neznanje, koje je brutalno....a to ti kaze osoba koja izucava islam preko 30 godina.

Postirao si video gdje na silu udaju mladu djevojku, protiv njene volje.

Ti si to nonsalantno postirao kao da je to dio islama :)

a posto si velika neznalica, ne znas da je to strogo zabranjeno u islamu licno od Muhammeda, Muhammed je ponistio brak jedne djevojke koja se pozalila da je udata mimo njene volje....

znaci nema brak bez pristanka zene, tacka.

To je ono sto ti ne znas....ja imam veliko znanje o islamu....i svaku glupost ovdje kada napises o islamu ja to detektiram u milisekundama :thumbup: zato pamet u glavu sta pises sledeci put da se ovako javno ne brukas kao sa ovim postom i videom gdje pokusavas predstaviti da je brak na islu dio islama a nije nego je zabranjen islamom.

pogledaj svoje neznanje u vizuelnom formatu :)

"Hensā’ bint Hidhām el-Ensārija (r.a.) – njen otac ju je udao iako je ona to nije željela, pa je došla Allahovom Poslaniku ﷺ i on je poništio taj brak."
— Sahih al-Buhari, Kitāb an-Nikāh, br. 5138 (u nekim izdanjima: 67/69)

"Došla je djevojka (bikr) Allahovom Poslaniku ﷺ i spomenula da ju je otac udao a ona to mrzi, pa joj je Poslanik ﷺ dao izbor (da brak potvrdi ili odbije)."
— Sunan Abu Dāwūd br. 2096, Sunan Ibn Mādže br. 1875, Musned Ahmed (više puteva). Hadis je ocijenjen sahih/hasen od više muhaddisa (npr. el-Albani).
Dozer

#5714 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 17/08/2025 12:09
Aha...

Kakav je to otac, jgo...
a sta ako je dijete dobilo sve te bolesti zbog djela ruku ljudi?

to nije kazna djetetu od Boga, nego Bog preko toga djetetu povecava nivo u Raju.....

zamisli ovu jadnu, bolnu i katastrofalnu situaciju za tebe na sudnjem danu.

Dodjes ispred Boga i kazes mu kako to da si dao rak djetetu ili leukemiju ilio sta vec......

a Bog ti kaze, dijete je dobilo rak zbog izlozenosti tim i tim hemikalijama od ljudi, a to dijete sada je u mom Raju u uzivanju bez ikakvih problema, dobio je kompezaciju od mene zbog zlih djela ruku ljudi

znaci ljudi mozda prourokovali svojim djelovanjem da dijete dobije rak, i Bog poslije uvede dijete u Raj zbog toga, a ti optuzio Boga za djela ruku ljudi.....moze li biti jadnije i strasnije stanje za tebe na sudnjem danu, optuzujes Boga koji nije kriv zbog djela ruku ljudi.....
onda se itekako pripremi na bolnu kaznu poslije da je iskusis na sudnjem danu u koliko BOg nebi to oprosti tebi.
Ocekivani besmisleni, da ne kazem suludi odgovor.

Jasno je i tebi da lupetas gluposti, ali tesko je to priznati, jel tako?

Jesi slucajno ili namjerno zaobisao ostatak mojih pitanja iz posta?
apsidejzi

#5715 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 17/08/2025 12:21 sad cu kratko i jasno da ti dokazem tvoje neznanje, koje je brutalno....a to ti kaze osoba koja izucava islam preko 30 godina.

A ni ovi nisu pravi muslimani. Aha. Sta velis za ovog decka i njegove stavove? Ima li to gdje u hadisima? Ti govoris o teoriji, ali u praksi to drugacije izgleda. I komunizam lijepo zvuci u teoriji...

Last edited by apsidejzi on 17/08/2025 13:44, edited 2 times in total.
Dozer

#5716 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 17/08/2025 12:21
sad cu kratko i jasno da ti dokazem tvoje neznanje, koje je brutalno....a to ti kaze osoba koja izucava islam preko 30 godina.

a posto si velika neznalica, ne znas da je to strogo zabranjeno u islamu licno od Muhammeda, Muhammed je ponistio brak jedne djevojke koja se pozalila da je udata mimo njene volje....

znaci nema brak bez pristanka zene, tacka.

To je ono sto ti ne znas....ja imam veliko znanje o islamu....i svaku glupost ovdje kada napises o islamu ja to detektiram u milisekundama :thumbup: zato pamet u glavu sta pises sledeci put da se ovako javno ne brukas kao sa ovim postom i videom gdje pokusavas predstaviti da je brak na islu dio islama a nije nego je zabranjen islamom.
Ajdeee....
Aisa se (u)dala Muhi samovoljno sa 6 godina? :lol:

I, po ko zna koji put - pisanije u Kur'anu nisu dokaz bilo cega, osim ocita potvrda da su ga pisali ljudi u skladu sa svojim tadasnjim (ne)znanjima, vizurama, itd.

I sta ti imas izucavati nesto sto je bog "rekao" i sto je za tebe sveto slovo? Ko si ti da se postavljas kao nekakav autoritet za islam i "boziju rijec"?
Zehran82

#5717 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Aha...

Kakav je to otac, jgo...
nema on djecu nikakvu, ne izmisljaj. nismo mi njegova djeca, nego stvorenja.

Da, sve se desava njegovom voljom.

I smrt i zivot je od njega....

to potamani iz njegove perspektive znaci prebaciti iz ovoga svijeta na drugi svijet.

iz tvoje perspektive znaci potamaniti, nestati, nema te vise nigdje itd....

ali to je samo zato sto ti ne vidis da su duse tih poginuli i umrlih prebaceni na drugi svijet.

jako lijepo isprogramirao, da ako budes izlagan nekim stetnim stvarima, desit ce se mutacije i deformiteti....znaci DNK gentski kod je osjetljiva stvar, podlozna entropiji jako, urusavanju, pa svako narusavanje dovodi do unistenje ili degradacije.

Ah, pardon, zaboravio sam da je to sve do nas, nije do njegovog savrsenstva, g. Boga.
da da , sve je do tebe, i to ce sve da iskihas mnogostruko samo zato sto je to zbog tebe :thumbup:

Kako znamo da bog nije zensko? Hemafrodit?
zato sto mu nema nista slicno, nije ni musko niti zensko, pa ni hemafrodit.
Zehran82

#5718 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 16/08/2025 18:24

Znaci, ja sutra ne mogu otici u dzamiju ili crkvu i postati vjernik? Ako hodzi/popu bog ne kaze da me pusti unutra, oni mi nece otvoriti vrata? Bog je taj koji odlucuje hocu li ja biti vjernik ili nevjernik? Cool :kiss:

Bog je rekao jos prije 1400 godina u Kuranu da ces ti reci tako, da su to samo bajke....i ti samo radis ono sto je vec Bog rekao da ces reci.
Jer je imao hiljade godina judaizma i stotine godina krscanstva u kojima se desavalo sve to isto. I onda se nasla grupa pametnica, postavili Muhu na celo, i pocese 23 godine "bozijeg diktata" :lol:

I, po ne znam koji put, ali ti ocito nemas kapaciteta da to shvatis - bog nije nikad nista rekao. Ljudi su oduvijek ti koji su tvrdili da im je bog nesto rekao. I napisali sve o bogu. Samo ljudi.

ne mozes ispravni vjernik, a otici u crkvu i postati vjernik na takav nacin , ti fakticki sebi povecas kaznu samo...ali da , ti to ne kontas samo....

ne valjam , nego jasno to Bog kaze.....

Bog kaze:

10:100 Nijedan čovjek nije vjernik bez Allahove volje; a On kažnjava one koji neće da razmisle.

Ti ako odes evo recimo u Dzamiju, kao eto hoces na silu da budes vjernik kontra meni recimo, kako bi dokazao da grijesim....u tom slucaju tebi samo kazna se povacava, jer ides na kartu licemjerstva i pogresne namjere...a eto ti onda odmah povecanje kazne...

to je isto ko malo dijete koje ne zna da vatra przi pa ide iz inata da stavi ruku u vatru da pokaze da moze.

ti si taj koji nema kapaciteta da shvati neke stvari....samo pogledaj tvoje argumente, to je sve tipa, "Bog nikad nista nije rekao" sve se vrti na osnovu toga kao argument, sam si sebi argument :lol:

Ja kad kazem Kuran je Bozija rijec, direktna od njega, onda dostavljam dokaze zasto je to tako....i ti se tu nikako ne mozes odbraniti osim sto ces i dalje sam sebi biti argument tipa: "Bog nikad nista nije rekao" i tako verglati do besvijesti.....a to nikakvi nisu argumenti...to je ono sto ti neshvatas.

kao sto meni nikakav nije argument da ja kazem, Kuran je direktna Bozija rijec, ovo absolutno nista ne znaci niti je ikakav argument to, ako ne dostavim argumente i dokaze koji idu u prilog tome.
pezzar

#5719 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by pezzar »

Opet potvrđuješ da mi nismo krivi što nismo vjernici. Džaba, ne ide bez Allahove volje. :D
Zehran82

#5720 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 17/08/2025 13:39
Zehran82 wrote: 17/08/2025 12:21 sad cu kratko i jasno da ti dokazem tvoje neznanje, koje je brutalno....a to ti kaze osoba koja izucava islam preko 30 godina.

A ni ovi nisu pravi muslimani. Aha. Sta velis za ovog decka i njegove stavove? Ima li to gdje u hadisima? Ti govoris o teoriji, ali u praksi to drugacije izgleda. I komunizam lijepo zvuci u teoriji...

ne znas sta pricas.

to sto postiras , postiras kulturloske nazadnosti a ne dio vjere islama, kulturoloska nazadnost je kada neka zemlja ima u tradiciji da tjera mladu djevojku da se uda mimo njezine volje, dok islam to strogo zabranjiva...pa to kada neko praktikuje, boli ga briga sta islam kazem, on daje prednost svom primitivnoj kulturi koja je u koliziji sa islamom i njegovim ucenjima....

i onda ti kao vrhunska neznalica pomislis, vidi ovih muslimana kako ovako tjeraju mlade djevojke na udaju :-) a to strogo zabranjeno po islamu....znaci ne znas da je ta praksa zabranjena po islamu...a ti mislis da je dio islama iz SVOG NEZNANJA.

znaci kada ti ja iznesem dokaz iz islama da je to protivno islamu, onda treba da ti se ukljuce klikeri u glavi, da te video sto postiras ovdje nije dio islama nego dio primitivnih kultura i tradicija koje su zaostale u razvoju.

To je tvoj poraz ovdje da ti postiras primitivne tradicije kao da to nesto islam zagovara a ne zagovara nego se protivi tome....jasan dokaz svima ovdje da si velika teska neznalica po pitanju islama.

nadji mi jednog jedinog islamskog ucenjaka koji tvrdi da je dio islama ili da se treba tjerati mlade djevojke na udaju mimo njihove volje, dajem ti 1000 km. :D
Zehran82

#5721 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

pezzar wrote: 18/08/2025 13:19 Opet potvrđuješ da mi nismo krivi što nismo vjernici. Džaba, ne ide bez Allahove volje. :D
kriv si ti itekako ako si nevjernik....

nemoj ti misliti da Ako je u Bozijoj ingerenciji da dopusta nekome da bude vjernik ili blokira da ne bude vjernik, sve je to zbog tebe i mene....

ako te blokira blokira te zbog tvojih djela koje mozda ne voli, zbog mozda neiskrenosti, zbog mozda arogancije itd....i onda spusti blokadu da ti nikako ne mozes biti vjernik u toj situaciji dok ne razcistis sam sa sobom.

reci da nisi kriv sto si nevjernik je kao da student kaze kriv je univerzitet sto me nije primio...a postavis podpitanje, a sto te nije primio....kaze ti, pao sam na prijemnom ispitu, vidili da nemam dovoljno kapaciteta za taj univerzitet i nisam primljen.

znaci na prvu djeluje da je univerzitet kriv a ne osoba, a onda kada se zagrebe po povrsini vidis da je osoba kriva sto je univerzitet nije primio, eh tako ti je i sa vama nevjernicima.
Zehran82

#5722 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 17/08/2025 13:42 --
I sta ti imas izucavati nesto sto je bog "rekao" i sto je za tebe sveto slovo? Ko si ti da se postavljas kao nekakav autoritet za islam i "boziju rijec"?
I sta ti imas izucavati nesto sto je bog "rekao" i sto je za tebe sveto slovo?
ima itekako da se izucava mnogo toga. ali za tebe je to sve spansko selo....teska nepoznanica.

Ko si ti da se postavljas kao nekakav autoritet za islam i "boziju rijec"?
autoritet nisam, ali za forum i vas jesam samo iz razloga sto imam tako dugo iskustvo sa islamom i izucavanjem islama dug niz godina, pa nisam ja verglao u prazno preko 30 godina da na kraju ne znam nista :-) valjda se nesto i naucilo.
pezzar

#5723 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by pezzar »

Zehran82 wrote: 18/08/2025 13:30
pezzar wrote: 18/08/2025 13:19 Opet potvrđuješ da mi nismo krivi što nismo vjernici. Džaba, ne ide bez Allahove volje. :D
kriv si ti itekako ako si nevjernik....

nemoj ti misliti da Ako je u Bozijoj ingerenciji da dopusta nekome da bude vjernik ili blokira da ne bude vjernik, sve je to zbog tebe i mene....

ako te blokira blokira te zbog tvojih djela koje mozda ne voli, zbog mozda neiskrenosti, zbog mozda arogancije itd....i onda spusti blokadu da ti nikako ne mozes biti vjernik u toj situaciji dok ne razcistis sam sa sobom.

reci da nisi kriv sto si nevjernik je kao da student kaze kriv je univerzitet sto me nije primio...a postavis podpitanje, a sto te nije primio....kaze ti, pao sam na prijemnom ispitu, vidili da nemam dovoljno kapaciteta za taj univerzitet i nisam primljen.

znaci na prvu djeluje da je univerzitet kriv a ne osoba, a onda kada se zagrebe po povrsini vidis da je osoba kriva sto je univerzitet nije primio, eh tako ti je i sa vama nevjernicima.
Ja sam imao 6 godina kad sam prvi put došao u dodir s islamom. Naučio sam čitati rano, pa su mi tu i tamo tutkali i sufaru i ilmihal da malo naučim i "koju suru". Još tad sam imao strašno jak animozitet prema religiji.

Valjda Bog zbog nekih mojih nedjela sa 5 godina, odlučio da religija nije za mene, već sa 6 godina. Danas reći da vjeruješ bez pogovora u Allahova određenja, je jedan potpuni ignorantski stav. Kao da ne vidiš šta ljudi jedni drugima i planeti rade, bez ikakve odgovornosti.

A sitna buranija se tješi kako će to njihA stići na onom svijetu. Al' haj, lijepo zvuči. Patiš se 50-70-80 godina na ovom svijetu da uživaš vječno na onom. Samo, puno ljudi se ne pati ni na ovom, a neće ni na onom svijetu. Drugačije početne pozicije.
Hakiz

#5724 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

Zehran82 wrote: 18/08/2025 12:36 ...
Da, sve se desava njegovom voljom.
...
Zar nešta ne radimo mi slobodnom voljom?

Znači, sve se dešava njegovom voljom.

Neka si konačno priznao da slobodne volje ljudi nema.
apsidejzi

#5725 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 18/08/2025 13:24
apsidejzi wrote: 17/08/2025 13:39

ne znas sta pricas.

to sto postiras , postiras kulturloske nazadnosti a ne dio vjere islama, kulturoloska nazadnost je kada neka zemlja ima u tradiciji da tjera mladu djevojku da se uda mimo njezine volje, dok islam to strogo zabranjiva...pa to kada neko praktikuje, boli ga briga sta islam kazem, on daje prednost svom primitivnoj kulturi koja je u koliziji sa islamom i njegovim ucenjima....

i onda ti kao vrhunska neznalica pomislis, vidi ovih muslimana kako ovako tjeraju mlade djevojke na udaju :-) a to strogo zabranjeno po islamu....znaci ne znas da je ta praksa zabranjena po islamu...a ti mislis da je dio islama iz SVOG NEZNANJA.

znaci kada ti ja iznesem dokaz iz islama da je to protivno islamu, onda treba da ti se ukljuce klikeri u glavi, da te video sto postiras ovdje nije dio islama nego dio primitivnih kultura i tradicija koje su zaostale u razvoju.

To je tvoj poraz ovdje da ti postiras primitivne tradicije kao da to nesto islam zagovara a ne zagovara nego se protivi tome....jasan dokaz svima ovdje da si velika teska neznalica po pitanju islama.

nadji mi jednog jedinog islamskog ucenjaka koji tvrdi da je dio islama ili da se treba tjerati mlade djevojke na udaju mimo njihove volje, dajem ti 1000 km. :D
Ti razumijes valjda da isti taj argument moze koristiti bilo koja ideologija na svijetu. KOmunisti tvrde da je komunizam savrsen. Cak je i hitlerovim nacistima Nacizam bio savrsen. ISILu je islamska drzava savrsen sistem a Sjevernokorejskom lideru ovaj njihov sistem. U teoriji svi ti sistemi su SAVRSENI. No teorija je jedno a praksa je drugo. Ti mozda imas neku viziju PRAVOG ISLAMA al to mozes macku o rep jer i komunisti imaju viziju PRAVOG KOMUNIZMA koji je sigurno idealan da se postuje kako treba. Al se ne postuje i to ga cini losim sistemom. KOmunizam je veoma los sistem ne zato sto teoretski ne valja, nego zato sto ne funkcionise u praksi. To znaci da su autori komunizma bili nesposobni da naprave dobar sistem. Isto je i sa islamom. Ako imas pedeset verzija islama i ako svaka strana tvrdi da je ona prava onda je status isti kao sa komunizmom. Islam je los sistem ne zato sto nema dobru ideju. Ideoloski on je veoma dobar, ali u praksi je veliko sranje jer se pokazao neuspjesnim sistemom.

Meni je zao sto moram koristiti ove rijeci ali to je tako. Da je autor islama bio inteligentniji i napravio bolji sistem ne bi bilo ovih situacija da se mogu tumaciti kako je kome cejf.To je samo dokaz da je islam kreacija covjeka a ne sveznajuceg i svemocnog boga. Islam je pao na isti nacin kao i svi ostali sistemi koje je covjek napravio. To ga samo cini jos jednim u nizu covjekovih kreacija. Ocekivali bismo bolji sistem da je dosao od boga. Makar ja, a ti kako hoces.
Post Reply