O bjezanju iz BiH, parama i siljenju djece da se balkaniraju.Bodkin wrote: ↑15/08/2025 11:41inace djeca kad uce nove jezike, prirodu i drustvo, likovno i historiju to uce jer gore od zelje. nikako ih roditelji ne sile na to. ono, nije da je drustvo trebalo zakon donijeti da djeca moraju u skolu
naravno da je normalno dijete prisiljavati na jezike, a pogotovo maternji. svaki mix par koji znam uci djecu da pricaju oba jezika.
o cemu pricamo ovdje
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
elcaliente
#27676 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
Bodkin
#27677 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
sta znaci balkaniraju? odes iz drave i trebas zaboraviti odakle dolazis i ko si? mozda i prezime da promijene u neko koje zvuci vise njemacko? kompleksi i nista viseelcaliente wrote: ↑15/08/2025 11:51O bjezanju iz BiH, parama i siljenju djece da se balkaniraju.Bodkin wrote: ↑15/08/2025 11:41inace djeca kad uce nove jezike, prirodu i drustvo, likovno i historiju to uce jer gore od zelje. nikako ih roditelji ne sile na to. ono, nije da je drustvo trebalo zakon donijeti da djeca moraju u skolu
naravno da je normalno dijete prisiljavati na jezike, a pogotovo maternji. svaki mix par koji znam uci djecu da pricaju oba jezika.
o cemu pricamo ovdje
-
elcaliente
#27678 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Balkaniranje se sinonim za ponasanje, vrijednosti i obicaje za ljude sa Balkana.Bodkin wrote: ↑15/08/2025 11:54sta znaci balkaniraju? odes iz drave i trebas zaboraviti odakle dolazis i ko si? mozda i prezime da promijene u neko koje zvuci vise njemacko? kompleksi i nista viseelcaliente wrote: ↑15/08/2025 11:51O bjezanju iz BiH, parama i siljenju djece da se balkaniraju.Bodkin wrote: ↑15/08/2025 11:41
inace djeca kad uce nove jezike, prirodu i drustvo, likovno i historiju to uce jer gore od zelje. nikako ih roditelji ne sile na to. ono, nije da je drustvo trebalo zakon donijeti da djeca moraju u skolu
o cemu pricamo ovdje
Npr citavo janje ili prase sa raznja na stolu, tepih na zidu, sljivovica, opsjednutost etno obicajima, pretjerano sminkanje itd
To je ovdje sasvim normalna rijec koju koriste i stari i mladi.
Nista lose, ali u razgovoru se zna sta ona podrazumjeva.
I ta djeca nisu otisla, ona su rodjena na zapadu i ta zemlja na zapadu im je vise domovina nego ce im Bosna ikada biti.
Ti si pitao o cemu pricamo ja sam ti samo odgovorio.
-
elcaliente
#27679 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
elcaliente wrote: ↑15/08/2025 12:02Balkaniranje se sinonim za ponasanje, vrijednosti i obicaje za ljude sa Balkana.
Npr citavo janje ili prase sa raznja na stolu, tepih na zidu, sljivovica, opsjednutost etno obicajima, pretjerano sminkanje itd
I ta djeca nisu otisla, ona su rodjena na zapadu i ta zemlja na zapadu im je vise domovina nego ce im Bosna ikada biti.
I mi sada svi silimo tu djecu da dolaze u BiH, da nauce jezik da imaju malo osjecaja, da ih malo balkaniramo jer mi to zelimo i to je uredu. Ali to ide sve do neke 17 godine njihovog zivota odprilike i onda dolaze trzavice i kompleksnost.
Oni ne zele vise svake godine u BiH, roditelji ih uvjeravaju kako je to potrebno.
Last edited by elcaliente on 15/08/2025 12:07, edited 1 time in total.
-
Bodkin
#27680 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
apsolutno nista lose u tome. moze ti njemacka biti domovina ali ne moras obrisati odakle su ti precielcaliente wrote: ↑15/08/2025 12:02Balkaniranje se sinonim za ponasanje, vrijednosti i obicaje za ljude sa Balkana.
-
elcaliente
#27681 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne brisu oni nista, oni su svjesni odakle su im roditelji ali ih odlazak u Bosnu sve manje zanima.Bodkin wrote: ↑15/08/2025 12:06apsolutno nista lose u tome. moze ti njemacka biti domovina ali ne moras obrisati odakle su ti precielcaliente wrote: ↑15/08/2025 12:02Balkaniranje se sinonim za ponasanje, vrijednosti i obicaje za ljude sa Balkana.
Jer nemaju povezanost, gdje zive tu su im drugovi, simpatije i ljubavi, zele da idu sa njima na Mikonos,Ibizu,Karibik, nevazno. Uglavnom ne zele vise toliko cesto sa roditeljima u Bosnu, sto je razumljivo jer su u tim godinama kada otkrivaju sebe i svijet.
- Rugafet
#27682 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pogledate brojke. Broj stanovnika se prepolovio. Kakav forum i mi na forumu, ovdje je još “slika” stanja i dobra kakva je na terenu. Provozajte se malo kroz Posavinu, istočnu Bosnu, Vareš, Busiovaču…da vidite pustaru kao da apokalipsa bila nidje žive duše nema. O čemu mi?_BataZiv_0809 wrote: ↑15/08/2025 08:08Ovo je haman nedokucivo za 80% forumasa koji diskutuju na ovoj temi.ultima_palabra wrote: ↑15/08/2025 04:45 U nekom mikrookruzenju u kojem sam ja obitavao, skoro nikad se nije pricalo o odlasku iz Bosne, niti su ljudi imali to kao neku ambiciju. I dan-danas 90% ljudi s kojima sam se druzio su jos tamo. I to nije uopste neki super-bogati, tajkunski sloj drustva kojem je sve potaman.
I sada kad bih sebe uzeo kao jedinku van porodice, i pitao se gdje bih htio zivjeti, odgovor bi uvijek bila Bosna.
Sto @Ozimician rece, stvari se postavljaju kao da je emigriranje imperativ svih imperativa.
- Rugafet
#27683 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zemljače moj dobri, razlozi za odlazak iz prijeratne BiH i ovaj sad masovni odliv stanovništva nemaju veze jedno sa drugim. Neuporedivo je. Tako da, nije pogrešno. Iskreno, ako ne kontas zašto, koje su razlike, mrsko mi trenutno pisat pa ako hoćeš objasnim ti drugi put.toska wrote: ↑15/08/2025 00:23Pogrešno.
Pamtim i predratni period kada se isto šlo vani, ali to su bili ili neka elita ili željni promjena pa obično preko nekih familijarni veza, neko možda i kao bijeg iz sredine zbog raznih ličnih razloga.
Govorim o Sa I zbog mladosti istih nikako to nisam mogao povezati sa željom za nekim velikim parama.
Lično mi je ta ideja uvijek bila nezamisliva i sjećam se preispitivanja zašto, je li to neka mana?
Kako tada tako i u ratu i poslije njega.
Ne vodite se idejom da je svakome želja ikada otići iz BiH.
-
tuitamo
#27684 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Get a life Rugafet, ako si već otišao.
-
detroit-mercy
#27685 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bosna je i onako na potezu od Marindvora do CarsijeRugafet wrote: ↑15/08/2025 13:50Pogledate brojke. Broj stanovnika se prepolovio. Kakav forum i mi na forumu, ovdje je još “slika” stanja i dobra kakva je na terenu. Provozajte se malo kroz Posavinu, istočnu Bosnu, Vareš, Busiovaču…da vidite pustaru kao da apokalipsa bila nidje žive duše nema. O čemu mi?_BataZiv_0809 wrote: ↑15/08/2025 08:08Ovo je haman nedokucivo za 80% forumasa koji diskutuju na ovoj temi.ultima_palabra wrote: ↑15/08/2025 04:45 U nekom mikrookruzenju u kojem sam ja obitavao, skoro nikad se nije pricalo o odlasku iz Bosne, niti su ljudi imali to kao neku ambiciju. I dan-danas 90% ljudi s kojima sam se druzio su jos tamo. I to nije uopste neki super-bogati, tajkunski sloj drustva kojem je sve potaman.
I sada kad bih sebe uzeo kao jedinku van porodice, i pitao se gdje bih htio zivjeti, odgovor bi uvijek bila Bosna.
Sto @Ozimician rece, stvari se postavljaju kao da je emigriranje imperativ svih imperativa.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- ultima_palabra
#27687 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Au contrairedetroit-mercy wrote: ↑15/08/2025 14:04Bosna je i onako na potezu od Marindvora do CarsijeRugafet wrote: ↑15/08/2025 13:50Pogledate brojke. Broj stanovnika se prepolovio. Kakav forum i mi na forumu, ovdje je još “slika” stanja i dobra kakva je na terenu. Provozajte se malo kroz Posavinu, istočnu Bosnu, Vareš, Busiovaču…da vidite pustaru kao da apokalipsa bila nidje žive duše nema. O čemu mi?_BataZiv_0809 wrote: ↑15/08/2025 08:08
Ovo je haman nedokucivo za 80% forumasa koji diskutuju na ovoj temi.
Sto @Ozimician rece, stvari se postavljaju kao da je emigriranje imperativ svih imperativa.ostalo i nije interesantno.
- Rugafet
#27688 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije još. Ovim tempom ubrzo će i to da se desi nažalost. A i natalitet nam “ide na ruku” koliko vidim tako da
- ultima_palabra
#27689 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dobar dio tamosnjih ljudi je zavrsio u Sarajevu, Zenici, Banjaluci itd.Rugafet wrote: ↑15/08/2025 13:50Pogledate brojke. Broj stanovnika se prepolovio. Kakav forum i mi na forumu, ovdje je još “slika” stanja i dobra kakva je na terenu. Provozajte se malo kroz Posavinu, istočnu Bosnu, Vareš, Busiovaču…da vidite pustaru kao da apokalipsa bila nidje žive duše nema. O čemu mi?_BataZiv_0809 wrote: ↑15/08/2025 08:08Ovo je haman nedokucivo za 80% forumasa koji diskutuju na ovoj temi.ultima_palabra wrote: ↑15/08/2025 04:45 U nekom mikrookruzenju u kojem sam ja obitavao, skoro nikad se nije pricalo o odlasku iz Bosne, niti su ljudi imali to kao neku ambiciju. I dan-danas 90% ljudi s kojima sam se druzio su jos tamo. I to nije uopste neki super-bogati, tajkunski sloj drustva kojem je sve potaman.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#27690 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
"Statistika je kao bikini"
"Prosjek je kao sarma:
I
"Sarajevo je od Bascarsije do MD" (uz ostale iteracije)
Da se zabrane carskim dekretom kao besmislice
@Rugafet so what? Zivjet ce kome se ovdje bude zivjelo, gdje pise da Bosna mora imat 4 milona stanovnika?
Tebi se ne zivi, nekome se zivi, zivi i pusti umrijeti ha ya ljubi te facko
"Prosjek je kao sarma:
I
@Rugafet so what? Zivjet ce kome se ovdje bude zivjelo, gdje pise da Bosna mora imat 4 milona stanovnika?
To svakako.ultima_palabra wrote: ↑15/08/2025 14:18 Dobar dio tamosnjih ljudi je zavrsio u Sarajevu, Zenici, Banjaluci itd.
Last edited by _BataZiv_0809 on 15/08/2025 14:19, edited 1 time in total.
- Ozimician
#27691 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sad je vec postalo zanimljivo.
I ja sam primjetio da je najveci imperativ za iseljenje među Bosnjacima i za hvaljenje Njemacke, a kuđenje BiH.
Po ovim gastarbajterskim grupama kad otvoris komentare, daleko vise ljubavi prema BiH pokazuju Srbi i Hrvati.
Negdje sam procitao da Bosnjaci imaju vise "muhadzirsku", a manje domacinsku kulturu i da je selidba bila imperativ vijekovima. Nana koja je doselila u Sarajevo iz Hercegovine, savjetuje unuka da ide dalje... i sl.
Evo trenutno u BiH sam bez prekida 2 mjeseca, ukupno skoro 4 ove god. i jos nisam popio kafu s nekim ko mi je rekao da zeli da ide vani. A prije 3-4-5 god. Je to bila glavna tema.
Koliko god mi pricali o razlozima za iseljenje, uvijek se na kraju svede na ekonomsku racunicu i prilike. U godini 2025, prosjecan Bosanac, koji bilo sta zna raditi, ima mjesecna primanja od 2000 KM. Takav danas ima opciju da ide u Njemacku da radi u McD, Amazonu i brzoj posti za 2000 €. Nije mu neka racunica....
U Sloveniji rade za 1300 € u tvornicama....
I ja sam primjetio da je najveci imperativ za iseljenje među Bosnjacima i za hvaljenje Njemacke, a kuđenje BiH.
Po ovim gastarbajterskim grupama kad otvoris komentare, daleko vise ljubavi prema BiH pokazuju Srbi i Hrvati.
Negdje sam procitao da Bosnjaci imaju vise "muhadzirsku", a manje domacinsku kulturu i da je selidba bila imperativ vijekovima. Nana koja je doselila u Sarajevo iz Hercegovine, savjetuje unuka da ide dalje... i sl.
Evo trenutno u BiH sam bez prekida 2 mjeseca, ukupno skoro 4 ove god. i jos nisam popio kafu s nekim ko mi je rekao da zeli da ide vani. A prije 3-4-5 god. Je to bila glavna tema.
Koliko god mi pricali o razlozima za iseljenje, uvijek se na kraju svede na ekonomsku racunicu i prilike. U godini 2025, prosjecan Bosanac, koji bilo sta zna raditi, ima mjesecna primanja od 2000 KM. Takav danas ima opciju da ide u Njemacku da radi u McD, Amazonu i brzoj posti za 2000 €. Nije mu neka racunica....
U Sloveniji rade za 1300 € u tvornicama....
- Rugafet
#27692 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dobro i? Šta onda? Poenta je da se vlast ni po guzici pocesala nije da napravi minimum uslova za povratak. A i to je BiH koliko je meni poznato. Ili nije.ultima_palabra wrote: ↑15/08/2025 14:18Dobar dio tamosnjih ljudi je zavrsio u Sarajevu, Zenici, Banjaluci itd.Rugafet wrote: ↑15/08/2025 13:50Pogledate brojke. Broj stanovnika se prepolovio. Kakav forum i mi na forumu, ovdje je još “slika” stanja i dobra kakva je na terenu. Provozajte se malo kroz Posavinu, istočnu Bosnu, Vareš, Busiovaču…da vidite pustaru kao da apokalipsa bila nidje žive duše nema. O čemu mi?_BataZiv_0809 wrote: ↑15/08/2025 08:08
Ovo je haman nedokucivo za 80% forumasa koji diskutuju na ovoj temi.
-
toska
#27693 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Razlozi su bili neuporedivi, ali u zadnje vrijeme se svode na iste, neću ti pojasnjavati.Rugafet wrote: ↑15/08/2025 13:57Zemljače moj dobri, razlozi za odlazak iz prijeratne BiH i ovaj sad masovni odliv stanovništva nemaju veze jedno sa drugim. Neuporedivo je. Tako da, nije pogrešno. Iskreno, ako ne kontas zašto, koje su razlike, mrsko mi trenutno pisat pa ako hoćeš objasnim ti drugi put.toska wrote: ↑15/08/2025 00:23Pogrešno.
Pamtim i predratni period kada se isto šlo vani, ali to su bili ili neka elita ili željni promjena pa obično preko nekih familijarni veza, neko možda i kao bijeg iz sredine zbog raznih ličnih razloga.
Govorim o Sa I zbog mladosti istih nikako to nisam mogao povezati sa željom za nekim velikim parama.
Lično mi je ta ideja uvijek bila nezamisliva i sjećam se preispitivanja zašto, je li to neka mana?
Kako tada tako i u ratu i poslije njega.
Ne vodite se idejom da je svakome želja ikada otići iz BiH.
Danas je sve to puno lakše, globalno selo i ljudi se lakše odlučuju.
Samo nije to bila poenta mog posta već da se ljudi razlikuju i bez teške nevolje vrlo malo bi ih napustilo svoj manji ili veći grad.
BiH jeste izgubila izuzetno puno ljudi već 1992.
Sta misliš zašto?
- Rugafet
#27694 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Niko ne kaže da mora imati. Samo diskutujemo na temu. Eto zanemari statistiku ako ti ne ide na ruku. Provozaj se eto jedan dan odvoji (u oktobru npr) kroz ova mjesta sto sam nabrojao, pa napisi doživljaj._BataZiv_0809 wrote: ↑15/08/2025 14:19 "Statistika je kao bikini"
"Prosjek je kao sarma:
I
To svakako.ultima_palabra wrote: ↑15/08/2025 14:18 Dobar dio tamosnjih ljudi je zavrsio u Sarajevu, Zenici, Banjaluci itd.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#27695 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@Ozimician joj dade mi ti slagvort, ko da si bio sa mnom na veceri prosle sedmice
mozda i jesi
Uglavnom bili smo na veceri sa prijateljima iz Dalmacije kod kojih ljetujemo, oni tako imaju obicaj da svoje stalne goste okupe i pocaste i bila su jos 3 bracna para, meni do tada nepoznati.
Elem, skontam kroz pricu i po imenima da su jedan bracni par Bosnjaci iz BiH, a drugi Hrvati isto iz BiH (treci su iz RH i zive u Kanadi ali nisu bitni za pricu.
Bosnjaci kude BiH, zena prednjaci nista ne valja, sve je crno, sve propada, otprilike prica lici na forumski opus cesto vidjen na ovom forumu. Imam osjecaj da je jos vise dodala gas kad je cula da mi zivimo u BiH. Muz ista prica, pobjego od korupcije, lose vlasti (nesto kasnije je ipak otkrio da mu korupcija i ne smeta kad u njoj licno ucestvuje al hajde
).
Hrvati iz BiH totalno druga prica, cak me iznenadilo da insistiraju na tome da bude jasno da pod "domovina" misle BiH a ne Hrvatska. U fazonu domovina se ne izdaje i ne prodaje, ona te stiti kad zagusti, nije korona bila davno kad je svako u sopstvenu drzavu bjezao, drzava se treba graditi, i mi smo odlaskom doprinijeli da stanje bude ovako kakvo jeste itd... ja ostao paf
Na momente je cak bilo i neugodno, sreca kad su se bifteci i orade ispekli, dodjose i druge teme.
Naravno ovo je jedan primjer koji ne mora nista znaciti, ali me tvoj post ponukao da napisem, inace ne bi iz opstepoznatih razloga
Uglavnom bili smo na veceri sa prijateljima iz Dalmacije kod kojih ljetujemo, oni tako imaju obicaj da svoje stalne goste okupe i pocaste i bila su jos 3 bracna para, meni do tada nepoznati.
Elem, skontam kroz pricu i po imenima da su jedan bracni par Bosnjaci iz BiH, a drugi Hrvati isto iz BiH (treci su iz RH i zive u Kanadi ali nisu bitni za pricu.
Bosnjaci kude BiH, zena prednjaci nista ne valja, sve je crno, sve propada, otprilike prica lici na forumski opus cesto vidjen na ovom forumu. Imam osjecaj da je jos vise dodala gas kad je cula da mi zivimo u BiH. Muz ista prica, pobjego od korupcije, lose vlasti (nesto kasnije je ipak otkrio da mu korupcija i ne smeta kad u njoj licno ucestvuje al hajde
Hrvati iz BiH totalno druga prica, cak me iznenadilo da insistiraju na tome da bude jasno da pod "domovina" misle BiH a ne Hrvatska. U fazonu domovina se ne izdaje i ne prodaje, ona te stiti kad zagusti, nije korona bila davno kad je svako u sopstvenu drzavu bjezao, drzava se treba graditi, i mi smo odlaskom doprinijeli da stanje bude ovako kakvo jeste itd... ja ostao paf
Na momente je cak bilo i neugodno, sreca kad su se bifteci i orade ispekli, dodjose i druge teme.
Naravno ovo je jedan primjer koji ne mora nista znaciti, ali me tvoj post ponukao da napisem, inace ne bi iz opstepoznatih razloga
- geralt
#27696 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ko stvarno odluci da ce otici, taj se nece dugo zadrzavati da pije kafe u Bosni. Ja do 31. godine zivota nisam htio ici vani, i to sam cesto po kafama pricao. A onda sam promijenio misljenje, "prelomio" sam sa sobom da cu otici, i otisao 2,5 godine kasnije (bilo bi 1,5 da nije bilo korone).
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#27697 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Znaci hoces reci, da ko odlazi, ne odlazi zbog novca?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#27698 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Drzava je prosla i dalje prolazi kroz ogromnu tranziciju. Mozda cak i zaokret za 180 stepeni.
U tom svemu se pokazalo i pokazuje da neka mjesta nemaju buducnost, druga imaju i to je to.
Isto da ja tebi kazem provozaj se kroz Zenicu, Tuzlu, Banja Luku, pa vidi ima li ljudi.
- Rugafet
#27699 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pretpostavljam da pije kafu u Sarajevugeralt wrote: ↑15/08/2025 14:39Ko stvarno odluci da ce otici, taj se nece dugo zadrzavati da pije kafe u Bosni. Ja do 31. godine zivota nisam htio ici vani, i to sam cesto po kafama pricao. A onda sam promijenio misljenje, "prelomio" sam sa sobom da cu otici, i otisao 2,5 godine kasnije (bilo bi 1,5 da nije bilo korone).
- Rugafet
#27700 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Prolazi i Hrvatska i Slovenija pa je li kod njih tako_BataZiv_0809 wrote: ↑15/08/2025 14:41Drzava je prosla i dalje prolazi kroz ogromnu tranziciju. Mozda cak i zaokret za 180 stepeni.
U tom svemu se pokazalo i pokazuje da neka mjesta nemaju buducnost, druga imaju i to je to.
Isto da ja tebi kazem provozaj se kroz Zenicu, Tuzlu, Banja Luku, pa vidi ima li ljudi.