Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Point.

#41076 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Point. »

esso_sa wrote: 14/08/2025 13:50
kakabanja213 wrote: 14/08/2025 13:47
esso_sa wrote: 14/08/2025 13:40

Razlika između ležanja na livadi, čitanja knjige na istoj, odrađivanja sklekova ili trbušnjaka, sviranja gitare, ljubljenja sa djevojskom, meditiranja i klanjanja na toj istoj livadi je u tome što se ovdje uvijek ležalo na livadi, čitala knjiga, vježbalo, svirala gitara, ljubilo sa djevojkom, meditiralo.... Jer smo takvi kao društvo, Evropljani i jer nam je to usađeno u kolektiv. Klanjalo se nije nikada. To se javlja sada, kada nam arapski gosti očito nisu čuli da se u državi u kojoj boraviš trebaš ponašati u skladu sa pravilima te države, te da se ne možeš ponašati kao kod kuće.
Isto kao što je Islam na ovim prostorima uvijek bio čist i umjeren, dok je smjer paperjasto-pavijanska brada sa kratkim tolama bio nepoznanica.

Možemo i obrnuto - probaj otići tamo gdje je normalno da se klanja na livadi, pa otvori pivu i drapaj se sa djevojkom. Javi nam šta je bilo :thumbup:
Kakva je onda razlika izmedju tebe i njih???
Razlika je u tome što sam ja Evopljanin a oni nisu :thumbup: U Evropi imamo svoje navike, a oni imaju svoje. I to je normalno. Niti oni imaju pravo da nameću svoje navike kod mene, niti ja to imam pravo raditi kod njih.
Kao kada dođeš kod nekoga u goste - ne ponašaš se u njihovom stanu kao u svom. Stvar kulture :thumbup:
Pitaj onog iz Širokog što je počeo ovu priču, jesi li za njega Evropljanin ili nisi.
canvra888

#41077 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by canvra888 »

esso_sa wrote: 14/08/2025 14:14
last mohicans wrote: 14/08/2025 14:00 Malo te ove historijske činjenice demantuju doduše prva lokacije evropska Njemačka, tad smo ko biva bili Evropljani, ali se namaz obavlja vani. S tim da su Bošnjaci tad bili bliži fašistoidnim današnjim Hrvatima. Druga lokacija neka šuma,možda i Bosna za vrijeme Austrougarske.
E jest ti primjer, u PM :lol: Uzeo SS jedinicu, radikalce da mi pokaže :lol: Klanjale su pojedine jedinice i u posljednjem ratu, pa to ne znači da je uvijek bilo običaj. A i te jedinice su također pripadale znamo dobro kojoj "struji"
Kada mi nađeš u tim istorijskim činjenicama slike gdje obični stanovnici ove zemlje redovno klanjaju po livadama, onda možemo pričati :thumbup:

Ne znam koji klinac je SDA poslije rata gurala džamije po sarajevskim parkovima, igralištima, između zgrada... Bolje da su ukrali pare za džamiju (krali su i kada bi se napravila), a ostavili te parkove netaknute, da raja po njima klanja :lol:
Image

https://en.m.wikipedia.org/wiki/File:Br ... _1906).jpg
Tvrtko II Kotromanić

#41078 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Tvrtko II Kotromanić »

last mohicans wrote: 14/08/2025 14:00 Malo te ove historijske činjenice demantuju doduše prva lokacije evropska Njemačka, tad smo ko biva bili Evropljani, ali se namaz obavlja vani. S tim da su Bošnjaci tad bili bliži fašistoidnim današnjim Hrvatima. Druga lokacija neka šuma,možda i Bosna za vrijeme Austrougarske.
E jest ti primjer, u PM :lol: Uzeo SS jedinicu, radikalce da mi pokaže :lol: Klanjale su pojedine jedinice i u posljednjem ratu, pa to ne znači da je uvijek bilo običaj. A i te jedinice su također pripadale znamo dobro kojoj "struji"
Kada mi nađeš u tim istorijskim činjenicama slike gdje obični stanovnici ove zemlje redovno klanjaju po livadama, onda možemo pričati :thumbup:
https://hr.wikipedia.org/wiki/Musala_(islam)
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D1 ... 0%BD%D0%B5

plus ulica Musala u Sarajevu (blizu predsjednistva) ;)
canvra888

#41079 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by canvra888 »

Evo još

Image
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#41080 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by pici »

Allah vas kaznio pa zar samo volko nas ima da idemo na lišticu....
pici

#41081 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by pici »

canvra888 wrote: 14/08/2025 14:20
Evo još

Image
a dze dzamija vodze
Tvrtko II Kotromanić

#41082 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

pici wrote: 14/08/2025 14:21

Allah vas kaznio pa zar samo volko nas ima da idemo na lišticu....
samo dokaz da je ovaj musa korisna budala
korisna dusmanima bih naravno
Bullet Tooth Tony

#41083 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Bullet Tooth Tony »

Ta zena nije klanjala :)

Ja mislim da je ona radila neku jogu ili nesto jer da bi se klanjalo, mora se ispuniti prvi uvijeta namaza ...

Prvi uvjet za namaz je da osobi koja klanja bude čisto tijelo, odjeća i mjesto gdje će klanjati.

Koliko se pasa posralo i popisalo pored te fontane Bog zna....

Da, ne smije se klanjati na mezarju i toaletu i citav dunjaluk je mesdzid ali se isto tako u namazu mora postici skrusenost ... ne smije te niko ometati a ni ti ne smijes nikoga ometati

I ono najvaznije, kako mozes ici da obavljas namaz IZ INATA .. pa to nema nikakve logike ..

Ako si musliman, zelis klanjati svaki vakat, pa barem u BiH mozes organizvoati turu da klanjas svaki vakat u nekoj od prelijepih dzamija po Hercegovini ... to ti je bitno..pa reci vozacu molim te sutra u 13h hocu da sam u Stocu, u 16h u Pocitelju ...

Bas me interesuje da li je ovaj lik Musa ikada bio npr u Tucakovica džamiji u Rabranima... pa da organizuje da 100 tih njegovih desperadosa posjeti jedan zaboravljeni dzemat u Hercegovini .. da vide kako ljudi zive, treba li im sta .. ali nee.. hajmo se u Siroki inatiti .. budalastina
Ateista

#41084 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ateista »

QSuzi wrote: 14/08/2025 12:42
Ateista wrote: 14/08/2025 10:51
zposao wrote: 14/08/2025 09:54

Pa ako je privatna zemlja naravno. Bi li ti dopustio na svojoj zemlji ovo što sam navodio kao primjere?
A ako je javna površina opet imaju neki uzusi. Ne moze tvoje privatno pravo apsolutno i iznad bilo čijeg.
Je li tebi OK da se u inat ovome skupi masa katolika i najavi držanje mise na Starom Mostu ili u Blagaju pokraj Tekije? I usput pozovu sve da dođu naoružani na tu inat misu. Jel tebi to normalno? Ili da se tako skupe i idu u Ahmiće ili Potočare ili bilo gdje? Razmišljate li vi ljudi ikako glavom šta vi zagovarate ili ste toliko zaslijepljeni da ništa ne razumijete?
U normalnim drzavama pojedinac nema apsolutno pravo raditi šta hoće, kada hoće, gdje hoće, koliko hoće i na način na koji hoće. Pa taman da se poziva na neznam kojeg Boga. Gdje bi onda granica bila? Na šta bi to ličilo kada bi se svako tako ponašao?
Vlasnik na svojoj privatnoj zemlji moze odluciti koga da pusti da uopste bude tu, pa tako i da postavi neka svoja pravila.
Javni prostor je podlozan zakonima drzave, i dok god neko ne krsi te zakone i ne ometa druge, ima pravo da bude na tom javnom prostoru i da radi sta hoce, dok je u skladu sa zakonom. Koliko ja znam, ne postoji zakon koji zabranjuje molitvu na javnom mjestu niti bilo sta slicno. Jedna osoba kad se moli, bez obzira na to da li klanja, meditira, kleci i krsti se, moli se na neki svoj nacin nekom svom bogu, ni na koji nacin ne ometa druge i ne krsi zakon.

Pozivanje da dodje 1.000 ljudi je javno okupljanje, a za javna okupljanja veceg broja ljudi je potrebna neka dozvola. Tu policija ima pravo da procijeni rizik i dopusti ili ne dopusti okupljanje. Taj pokusaj okupljanja i javnog klanjanja tamo je glup nacin da se bori za necija prava i objektivno je rizician, te je opravdano zabranjeno, tu nema dileme, ali to se ne moze porediti sa tim sto neko kao pojedinac ode na neku javnu livadu i moli se bogu. Jasno je da postoje pravila ponasanja na javnom prostoru, ali ne vidim zasto bi ikome smetali pojedinci koji se mole na javnom prostoru.
Ovo je bio privatni posjed gdje je, navodno,ženska osoba, eto sama samcata, odlučila da klanja.

Ni na javnom prostoru nema pravo ako nema dozvolu.
Ni klečacii u ZG ne kleče bez gradskog odobrenja.

Ja ateista na baterije :skoljka:
Ako je i to privatno posjed u pitanju, onda je druga prica i ima zakonsko pravo, opet ne mijenja cinjenicu da je glupo, bespotrebno i papanski to raditi.

Sto se tice dozvole za tako nesto u javnom prostoru, koliko ja znam definisano je da treba dozvola za okupljanja veceg broja ljudi i neke evente, pojedinacno sto se neko pomoli, sjedne na travu da odmori (ako nije zabranjeno inace hodati po toj travi), sto neko vec rece da cita knjigu i bilo sta drugo, nije zabranjeno. Tako da ako neko organizuje grupnu molitvu, sigurno da treba odobrenje, ako neko to radi za sebe, mislim da niko na javnom prostoru ne moze zabraniti.

Mislim da je jasno iz nicka da sam i ja ateista, samo sam ja na ateista na naizmjenicnu struju. :mrgreen:
pici

#41085 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by pici »

ma sta deset dvajs iljada, dvjesta trisa... ima da lištica se ori od ezana
skupljac_zeljeza

#41086 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by skupljac_zeljeza »

canvra888 wrote: 14/08/2025 14:20

Evo još

Image
I danas se podne i ikindija zajedno klanjaju prije dženaze na travi svake godine evo već decenijama u sred RS-a.

Image
DaysleepeR

#41087 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DaysleepeR »

Miješate kruške i jabuke, jedno je organizovani namaz, (vojska, dženaza, nema džamije nigdje u blizini, itd.) i samoinicijativno klanjanje u sred grada pored bezbroj prikladnijih mjesta.
Mi ne živimo u pustinjama, BiH je razvijena zemlja, džamiju imaš u svakom pedlju zemlje na pola sata razdaljine max.
Proposition Joe

#41088 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Proposition Joe »

palermo wrote: 14/08/2025 13:59
esso_sa wrote: 14/08/2025 13:50
kakabanja213 wrote: 14/08/2025 13:47
Kakva je onda razlika izmedju tebe i njih???
Razlika je u tome što sam ja Evopljanin a oni nisu :thumbup: U Evropi imamo svoje navike, a oni imaju svoje. I to je normalno. Niti oni imaju pravo da nameću svoje navike kod mene, niti ja to imam pravo raditi kod njih.
Kao kada dođeš kod nekoga u goste - ne ponašaš se u njihovom stanu kao u svom. Stvar kulture :thumbup:
Odlicno si objasnio eso :thumbup: . Ja upravo to govorim, gazda odlucuje sta se smije a sta ne smije.....mora se znati ciji je stan, livada, zemlja..sta god, I ko je sta u tom stanu, ko je gazda, a.ko gost (nezeljeni) ili podstanar
Pa upravo u tome i jeste fol, da si ti kao domaćin (BiH, kao europska država) propisao pravila ponašanja putem zakona, i koja vrijede za sve, pa tako i za arape. I tim pravilima nije uopšte zabranjena radnja koju je ona radila, šta god to bilo.
zposao

#41089 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by zposao »

palermo wrote: 14/08/2025 13:59
Odlicno si objasnio eso :thumbup: . Ja upravo to govorim, gazda odlucuje sta se smije a sta ne smije.....mora se znati ciji je stan, livada, zemlja..sta god, I ko je sta u tom stanu, ko je gazda, a.ko gost (nezeljeni) ili podstanar
Jel misliš na ovog svog:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/sda-ova ... /240906076
"Ja mislim da smo mi vlasnici ove zemlje i da imamo neugodne podstanare iza kojih uvijek moramo uvijek čistiti, mesti, popravljati, izrađivati, graditi, nadograđivati. I ne bih se složio s tim, uopšte se ne osjećam tako, naravno da taj dio može biti za razmišljanja, ali ja bih to tako postavio. Ne bih nikada dozvolio da je nešto važnije u BiH od mene, odnosno ni na koji način ne bih dozvolio da je neko drugi voli više od mene", odgovorio je Alić.
Mogu li rvati katolici doći masovno na plato ispod starog mosta odrzati svoju vjersku manifestaciju?

Bio je slučaj kada su Hrvati tražili osvjetljavanje Starog Mosta za neke svoje manifestacije pa im je to odbijeno. Da li je to iskreno traženo ili nije u to neću ulaziti, ali nije dopušteno.
Ko je gazda u tom dvorištu? Je li tu na svakom pedlju država pripada svima i za sve zakon jednak?
Nemojmo se praviti blesavi.
esso_sa

#41090 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by esso_sa »

Da, jasno namijenjen prostor za tu svrhu. A ne nasumični park u gradu, trotoar, gdje ti se cefne...
Bilo prije 100 godina, danas prevaziđeno. A i nema potrebe, jer na svakom koraku imaš džamiju. A imaš i svoj stan. A imaš i livadu, ako nije u sred grada i na izloženom javnom prostoru.
Penješ se se na Visočicu, vrijeme za klanjanje, klanjaj, koga briga. Ali to ne znači isto možeš uraditi i na trgu pred Narodnim pozorištem...

Vi jednostavno odbijate da shvatite da pojedinac nema pravo da radi šta mu se ćefne. Danas, 100 godina poslije, u BiH se klanja kod kuće ili u džamiji. Hoćeš negdje drugo, na javnom prostoru ? Može i to, ali uz dozvolu onoga ko upravlja tim javnim prostorom.
Last edited by esso_sa on 14/08/2025 14:41, edited 1 time in total.
ljubijankic

#41091 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by ljubijankic »

esso_sa wrote: 14/08/2025 14:38
Da, jasno namijenjen prostor za tu svrhu. A ne nasumični park u gradu, trotoar, gdje ti se cefne...
Bilo prije 100 godina, danas prevaziđeno. A i nema potrebe, jer na svakom koraku imaš džamiju. A imaš i svoj stan. A imaš i livadu, ako nije u sred grada i na izloženom javnom prostoru.
Penješ se se na Visočicu, vrijeme za namaz, klanjaj, koga briga. Ali to ne znači isto možeš uraditi i na trgu pred Narodnim pozorištem...

Vi jednostavno odbijate da shvatite da pojedinac nema pravo da radi šta mu se ćefne. Danas, 100 godina poslije, u BiH se klanja kod kuće ili u džamiji. Hoćeš negdje drugo, na javnom prostoru ? Može i to, ali uz dozvolu onoga ko upravlja tim javnim prostorom.
Pa svi ovdje su se slozili da pojedinci ne mogu raditi sta hoce. Ali sta cemo sa ovim krizevima pored puta, misama na otvorenom i nekakvih hodanjima. To nam ne smeta i kada je to u pitanju onda mogu raditi takve stvari kako i kada hoce?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#41092 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Truba »

Rodjakinja i kuma mi radi u intesi u sirokom
Kaze nit su razmisljal od posla
Nit ih briga
Tvrtko II Kotromanić

#41093 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Penješ se se na Visočicu, vrijeme za namaz, klanjaj, koga briga. Ali to ne znači isto možeš uraditi i na trgu pred Narodnim pozorištem...

samo sam dao info da su se namazi odvijali i na javnom prostoru mimo dzamija
cisto informativno :D

a to vi mi oni nemoj meni ziv bio
vec sam na ovu temu pisao
zna se gdje se klanja i kako se klanja danas
i mimo toga, svaki razumom obdareni vjernik ce znati gdje da ne klanja i zbog cega da ne klanja
svaki pritom upuceni vjenrik ce znati (barem u BiH) gdje moze, unutar namaskog vremena, da nadje dzamiju ili neki drugi prostor za obavljanje namaza

samo jos da dodam posto si ponosno istakao da si europljanin :D

ti valjda znas da su tvoji sunarodnjaci koji su u vjeri takodjer evropljani?
ili samo cinjenica da su muslimani ih cini manje evropljanima ili cak nekim untermenschima?
PM72

#41094 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PM72 »

Bolje da si krenuo sa Musom nego što dangubiš na klix-u.Bilo bi vas ukupno 9,postao bi "slavan". :lol:
Ovo se odnosi na ovog Lj.
Last edited by PM72 on 14/08/2025 14:43, edited 1 time in total.
esso_sa

#41097 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by esso_sa »

ljubijankic wrote: 14/08/2025 14:40

Pa svi ovdje su se slozili da pojedinci ne mogu raditi sta hoce. Ali sta cemo sa ovim krizevima pored puta, misama na otvorenom i nekakvih hodanjima. To nam ne smeta i kada je to u pitanju onda mogu raditi takve stvari kako i kada hoce?
Pa hodaju i mole se i muslimani, organizovano i najavljeno. Ističu se i vjerska obilježja na sve strane, kako je ko gdje većina.
Meni ne smeta sve dok je na normalnim mjestima. Ali smeta mi crkva u tuđem dvorištu ili džamija između zgrada, na mjestu nekadašnjeg igrališta, jer to veze nema sa vjerom nego sa klasičnim inatom
Tvrtko II Kotromanić wrote: 14/08/2025 14:42 a to vi mi oni nemoj meni ziv bio
vec sam na ovu temu pisao
zna se gdje se klanja i kako se klanja danas
i mimo toga, svaki razumom obdareni vjernik ce znati gdje da ne klanja i zbog cega da ne klanja
svaki pritom upuceni vjenrik ce znati (barem u BiH) gdje moze, unutar namaskog vremena, da nadje dzamiju ili neki drugi prostor za obavljanje namaza

samo jos da dodam posto si ponosno istakao da si europljanin :D

ti valjda znas da su tvoji sunarodnjaci koji su u vjeri takodjer evropljani?
ili samo cinjenica da su muslimani ih cini manje evropljanima ili cak nekim untermenschima?
Mi se u suštini skoro pa potpuno slažemo.
I ne mislim ja na sunarodnjake, nego primarno na Arape koji očito ne znaju da se ponašaju u skladu sa pravilima koja važe u ovoj zemlji. Jer oni najviše izvode ove cirkuse sa klanjanjem na javnom prostoru. :thumbup:
Last edited by esso_sa on 14/08/2025 14:51, edited 1 time in total.
Ateista

#41098 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ateista »

esso_sa wrote: 14/08/2025 13:40
MarlboroGold wrote: 14/08/2025 13:35
To sam ih i ja isto pitao. Ne dobih konkretan odgovor.

I onda ti viču da si vehabija jer nemaju šta drugo reći, a ja se sa vjerom ni u prolazu nisam sreo. Ateista sam i to teški.
Razlika između ležanja na livadi, čitanja knjige na istoj, odrađivanja sklekova ili trbušnjaka, sviranja gitare, ljubljenja sa djevojskom, meditiranja i klanjanja na toj istoj livadi je u tome što se ovdje uvijek ležalo na livadi, čitala knjiga, vježbalo, svirala gitara, ljubilo sa djevojkom, meditiralo.... Jer smo takvi kao društvo, Evropljani i jer nam je to usađeno u kolektiv. Klanjalo se nije nikada. To se javlja sada, kada nam arapski gosti očito nisu čuli da se u državi u kojoj boraviš trebaš ponašati u skladu sa pravilima te države, te da se ne možeš ponašati kao kod kuće.
Isto kao što je Islam na ovim prostorima uvijek bio čist i umjeren, dok je smjer paperjasto-pavijanska brada sa kratkim tolama bio nepoznanica.

Možemo i obrnuto - probaj otići tamo gdje je normalno da se klanja na livadi, pa otvori pivu i drapaj se sa djevojkom. Javi nam šta je bilo :thumbup:
Da ne ulazim sad u to sta je nekad bilo uobicajeno a sta nije, mislim da to nije ni bitno, vec sta je dozvoljeno zakonima i cime neko nekog ometa. Mozda nama to nije uobicajeno, ali njima jeste i ne vidim nista sporno da to rade dok god nikog ne ugrozavaju i ne ometaju time.
Arapi znaju biti jako cudni, bahati, bezobrazni, razmazeni i svasta nesto, mnogi ljudi kod nas ih ne vole i to je jasno, vjerovatno odatle dijelom i ta odbojnost prema njihovom klanjanju na otvorenom jer to vecinom oni rade, ali opet ne treba pretjerivati jer iskreno ne vidim sta tu ima nekom smetati sto klanjaju na livadi, sto ne znaci da nema drugih stvari koje rade a za koje se treba buniti.

Da mi odemo kod njih i na ulici pijemo pivu, vjerovatno bi nas neko uhapsio jer koliko znam u mnogim islamskim zemljama je to zakonski zabranjeno, dok kod nas molitva na otvorenom nije, bar koliko ja znam.
Ako u nekoj drzavi nesto nije zakonski zabranjeno ali bi te svejedno neko prebio jer radis nesto sto nije obicaj, to svakako nije za pohvalu i ne trebamo se voditi time, vec trebamo teziti da budemo otvoreni i da se vodimo zakonima, da ne branimo nekom turisti nesto samo zato sto to kod nas nije obicaj.
A_A_AKCIJA

#41099 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by A_A_AKCIJA »

Sve što trebate znati o ovoj temi

Ruske-srpske službe u spašavanju Dodika izazivanjem sukoba Bošnjaka i Hrvata

Srbija na rubu građanskog rata, Dodik smijenjen, traži se alibi za Čovića
canvra888

#41100 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by canvra888 »

Penješ se se na Visočicu, vrijeme za klanjanje, klanjaj, koga briga. Ali to ne znači isto možeš uraditi i na trgu pred Narodnim pozorištem...

Evo vidim da si fino izignorisao fotke koje sam ti ja postavio.
Post Reply