Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

esso_sa

#41051 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by esso_sa »

MarlboroGold wrote: 14/08/2025 13:35
To sam ih i ja isto pitao. Ne dobih konkretan odgovor.

I onda ti viču da si vehabija jer nemaju šta drugo reći, a ja se sa vjerom ni u prolazu nisam sreo. Ateista sam i to teški.
Razlika između ležanja na livadi, čitanja knjige na istoj, odrađivanja sklekova ili trbušnjaka, sviranja gitare, ljubljenja sa djevojskom, meditiranja i klanjanja na toj istoj livadi je u tome što se ovdje uvijek ležalo na livadi, čitala knjiga, vježbalo, svirala gitara, ljubilo sa djevojkom, meditiralo.... Jer smo takvi kao društvo, Evropljani i jer nam je to usađeno u kolektiv. Klanjalo se nije nikada. To se javlja sada, kada nam arapski gosti očito nisu čuli da se u državi u kojoj boraviš trebaš ponašati u skladu sa pravilima te države, te da se ne možeš ponašati kao kod kuće.
Isto kao što je Islam na ovim prostorima uvijek bio čist i umjeren, dok je smjer paperjasto-pavijanska brada sa kratkim tolama bio nepoznanica.

Možemo i obrnuto - probaj otići tamo gdje je normalno da se klanja na livadi, pa otvori pivu i drapaj se sa djevojkom. Javi nam šta je bilo :thumbup:
Last edited by esso_sa on 14/08/2025 13:44, edited 1 time in total.
MarlboroGold

#41052 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by MarlboroGold »

esso_sa wrote: 14/08/2025 13:40

I onda ti viču da si vehabija jer nemaju šta drugo reći, a ja se sa vjerom ni u prolazu nisam sreo. Ateista sam i to teški.
Razlika između ležanja na livadi, čitanja knjige na istoj, odrađivanja sklekova ili trbušnjaka, sviranja gitare, ljubljenja sa djevojskom, meditiranja i klanjanja na toj istoj livadi je u tome što se ovdje uvijek ležalo na livadi, čitala knjiga, vježbalo, svirala gitara, ljubilo sa djevojkom, meditiralo uvijek, a klanjalo se nije nikada. To se javlja sada, kada nam arapski gosti očito nisu čuli da se u državi u kojoj boraviš trebaš ponašati u skladu sa pravilima te države, te da se ne možeš ponašati kao kod kuće.
Isto kao što je Islam na ovim prostorima uvijek bio čist i umjeren, dok je smjer paperjasto-pavijanska brada sa kratkim tolama bio nepoznanica.
Vremena se mijenjaju. Običaji se isto mijenjaju vremenom, kao i sama tradicija. Bolje se prilagodi tome i ne opiri se, jer je to normalno kao što su i migracije normalne.

Nisu ni iftari na otvorenom bili običaji pa su postali. Iftar na otvorenom pokazuje i ljepotu tvoje religije.
Last edited by MarlboroGold on 14/08/2025 13:45, edited 1 time in total.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#41053 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by pici »

zasta onda ovolke dzamije ako ce se klanjat po livadama, de stadion rezervisite... klanjat se moze i u kuci i u dzamiji i na livadi i na marsu... pravi vjernik koji se zadesi za vrijeme molitve od pet vakata, klanja gdje se zadesi.
archi_a

#41054 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by archi_a »

darko ćulum je samovoljno napustio kanelariju u sipi, izašao preko vrata, nije podnio zahtjev za godišnji, odsustvo ili bolovanje, već je odbio da radi svoj posao. Skoro 3 mjeseca se nije pojavio na poslu, a u to vrijeme se slikao sa onima koje treba da privede, izražavao im lojalnost, slikao se sa bjeguncima od zakona! darko ćulum je ponovo ušetao u zgradu nakon višemjesečnog samovoljnog izbivanja! darko ćulum mora da odgovara pred zakonima države Bosne i Hercegovine!
jusuf maskovic

#41055 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by jusuf maskovic »

kakabanja213 wrote: 14/08/2025 13:09
QSuzi wrote: 14/08/2025 12:59
MarlboroGold wrote: 14/08/2025 11:43
Možeš i knjigu čitati u kući, pa ljudi ponesu deku i legnu u park da je čitaju.

Koja je razlika i kako te to uopšte dotiče?
Možeš ležati po parkovima sve dok netko ne dođe i ne kaže ti ustani, nema ležanja ni čitanja

Onda imaš 3 rješenja
Da odeš
Da zoveš policiju i s njima razjasniš situaciju
Da se potučeš

E da imaš i 4.
da u inat sutra zovneš 1000 lafo čitača koji knjigu nisu u putu sreli, da se valjaju po parku :mrgreen:
Onda budi spreman da što ti se desi u parku, ostane u parku :mrgreen:
Slicno je bilo i u NDH. Ali tradicija je tradicija.
od kud znaš kako je bilo u NDH ?
kakabanja213

#41056 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by kakabanja213 »

Razlika između ležanja na livadi, čitanja knjige na istoj, odrađivanja sklekova ili trbušnjaka, sviranja gitare, ljubljenja sa djevojskom, meditiranja i klanjanja na toj istoj livadi je u tome što se ovdje uvijek ležalo na livadi, čitala knjiga, vježbalo, svirala gitara, ljubilo sa djevojkom, meditiralo.... Jer smo takvi kao društvo, Evropljani i jer nam je to usađeno u kolektiv. Klanjalo se nije nikada. To se javlja sada, kada nam arapski gosti očito nisu čuli da se u državi u kojoj boraviš trebaš ponašati u skladu sa pravilima te države, te da se ne možeš ponašati kao kod kuće.

Možemo i obrnuto - probaj otići tamo gdje je normalno da se klanja na livadi, pa otvori pivu i drapaj se sa djevojkom. Javi nam šta je bilo :thumbup:
Kakva je onda razlika izmedju tebe i njih???
Proposition Joe

#41057 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Proposition Joe »

Razlika između ležanja na livadi, čitanja knjige na istoj, odrađivanja sklekova ili trbušnjaka, sviranja gitare, ljubljenja sa djevojskom, meditiranja i klanjanja na toj istoj livadi je u tome što se ovdje uvijek ležalo na livadi, čitala knjiga, vježbalo, svirala gitara, ljubilo sa djevojkom, meditiralo uvijek, a klanjalo se nije nikada. To se javlja sada, kada nam arapski gosti očito nisu čuli da se u državi u kojoj boraviš trebaš ponašati u skladu sa pravilima te države, te da se ne možeš ponašati kao kod kuće.
Pusti ba islam na stranu. Ne možeš ti drugima određivati šta je islam, i na koji način će praktikovati.

Znaš onaj vic kad pita Mujo hodžu morel se klanjati bez abdesta. Kaže hodža ne može. A Mujo će njemu kako ba ne može, ja klanjo.

Suština je da ne moraš biti musliman, ili imati takvo shvatanje (bez obzira jel ono utemeljeno u vjerskim propisima ili ne) a da staneš na livadu i da klanjaš iz zajebancije.

Iz zajebancije ili stvarno i ozbiljno, kakva je razlika? Koga ugrožavaš?

Ja mogu shvatiti da tebi i sličnima smeta. Ali neosnovano ti smeta. Nema pravnog utemeljenja da se takvo ponašanje zabrani.
canvra888

#41058 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by canvra888 »

Čuj u nas se meditiralo na livadama uvijek :lol:
esso_sa

#41059 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by esso_sa »

kakabanja213 wrote: 14/08/2025 13:47

Razlika je u tome što sam ja Evopljanin a oni nisu :thumbup: U Evropi imamo svoje navike, a oni imaju svoje. I to je normalno. Niti oni imaju pravo da nameću svoje navike kod mene, niti ja to imam pravo raditi kod njih.
Kao kada dođeš kod nekoga u goste - ne ponašaš se u njihovom stanu kao u svom. Stvar kulture :thumbup:
Last edited by esso_sa on 14/08/2025 13:53, edited 2 times in total.
Prpa.ba

#41060 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

Djesi evropejac :lol: :lol:
Proposition Joe

#41061 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Proposition Joe »

canvra888 wrote: 14/08/2025 13:50 Čuj u nas se meditiralo na livadama uvijek :lol:
A i ljubakalo se vazda po javnim površinama, i to je uvijek bilo društveno prihvatljivo...
archi_a

#41062 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by archi_a »

Ako vidim nekog sa krstom oko vrata ili da se prekrsti na ulici, odmah zovem policiju, nek se zna! :pisnuo:
archi_a

#41063 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by archi_a »

Prpa.ba wrote: 14/08/2025 13:51 Djesi evropejac :lol: :lol:
:pisnuo:
Tvrtko II Kotromanić

#41064 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Tvrtko II Kotromanić »

jel neko mozda cuo za musalu :D

nije bas da je livada ali nije ni da nije :lol:
archi_a

#41065 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by archi_a »

Neki dan na Ilidži grupa japanaca, muškarci i žene. Pola ih u dresovima hrvatske. Šetaju, smješkaju se. Trebalo je to odmah polomit. :pisnuo:
I naravno Dzej

#41066 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by I naravno Dzej »

U Bosni se na livadama čuvale krave i ovce, kosilo i plastilo sjeno. Danas ne znam.
palermo

#41067 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

esso_sa wrote: 14/08/2025 13:50
kakabanja213 wrote: 14/08/2025 13:47

Razlika je u tome što sam ja Evopljanin a oni nisu :thumbup: U Evropi imamo svoje navike, a oni imaju svoje. I to je normalno. Niti oni imaju pravo da nameću svoje navike kod mene, niti ja to imam pravo raditi kod njih.
Kao kada dođeš kod nekoga u goste - ne ponašaš se u njihovom stanu kao u svom. Stvar kulture :thumbup:
Odlicno si objasnio eso :thumbup: . Ja upravo to govorim, gazda odlucuje sta se smije a sta ne smije.....mora se znati ciji je stan, livada, zemlja..sta god, I ko je sta u tom stanu, ko je gazda, a.ko gost (nezeljeni) ili podstanar
archi_a

#41068 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by archi_a »

Danas litije i križni putevi! :wink:
last mohicans

#41069 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by last mohicans »

Malo te ove historijske činjenice demantuju doduše prva lokacije evropska Njemačka, tad smo ko biva bili Evropljani, ali se namaz obavlja vani. S tim da su Bošnjaci tad bili bliži fašistoidnim današnjim Hrvatima. Druga lokacija neka šuma,možda i Bosna za vrijeme Austrougarske.
Image
Image
Još nešto, ne poznaješ ni termine musalla, na mjestu današnjeg Higjenskog zavoda je bila musalla gdje se namaz obavljao na otvorenom. A imaš i musalla ulicu u Mostaru, koliko udaljenu, samo nekih 20tak kilometara od tog legla civilizacijskih vrijednosti, Lištice.
Last edited by last mohicans on 14/08/2025 14:05, edited 2 times in total.
Point.

#41070 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Point. »

zposao wrote: 14/08/2025 10:56
dr_Evil wrote: 14/08/2025 09:55 @palermo ; kao sto rekoh nece tebe niko skuzit van hercegovackih gabarita :)
Može li se u tim vašim "hercegovačkim gabaritima" dogoditi na primjer desant 1000 katolika (sa pozivima da se naoružaju kao što se ovdje pozivalo) na Starom Mostu na nekakvom inat katoličkom vjerskom obredu? Ili u Blagaju kod Tekije dan prije Manifestacije Dani mevluda i zikra? Ili mogu li izvršiti iskrcavanje na Bašcaršiju ili u Ahmiće ili u Potočare ili bilo koje mjesto neprilično za silom nametanje tuđe vjere?
Može li to tako? I šta misliš kakav bi efekat to proizvelo prvenstveno u tebe a i u čitavom društvu?
Ako može odgovor bez nekakve patetike.
Sve je ovo počelo jer jednoj osobi nije dozvoljeno da ispoljava svoja vjerska prava na teritoriji BiH. To slabo ko osuđuje, svi se upecali na ovog bradonju i njegovih 6 hajduka.
archi_a

#41071 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by archi_a »

Khm, helem
darko ćulum je samovoljno napustio kanelariju u sipi, izašao preko vrata, nije podnio zahtjev za godišnji, odsustvo ili bolovanje, već je odbio da radi svoj posao. Skoro 3 mjeseca se nije pojavio na poslu, a u to vrijeme se slikao sa onima koje treba da privede, izražavao im lojalnost, slikao se sa bjeguncima od zakona! darko ćulum je ponovo ušetao u zgradu nakon višemjesečnog samovoljnog izbivanja! darko ćulum mora da odgovara pred zakonima države Bosne i Hercegovine!
Al ebi to, ugrozba je došla od arapkinje koja se klanja Bogu, na proputovanju i naravno muse sto bi isto da klanja u parku. :pisnuo:
Point.

#41072 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Point. »

Javier Pena wrote: 14/08/2025 11:34
ljubijankic wrote: 14/08/2025 11:33
Javier Pena wrote: 14/08/2025 11:30 Otkud uopšte pokrivena žena u širokom? jel domaća ili arapkinja? To je kao da vidiš crnca u sjevernoj koreji.

Nije široki stolac ili čapljina, zna se ko tamo živi.
Nije isto. Crna u Sjevernoj Koreji niko ne bi dirao a imas i videe koji to potvrđuju :D
Pa nije ni ovu dirao, samo joj je rekao da ne klanja na javnoj površini. Da je dirao, već bi svašta bilo.
Ko je taj koji joj je rekao ibima li on nadležnost na javnoj površini na kojoj je dotična žena htjela upotrijedbiti svoje pravo vjerske slobode?
Nisamsdaali

#41073 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Nisamsdaali »

palermo wrote: 14/08/2025 13:59
Odlicno si objasnio eso :thumbup: . Ja upravo to govorim, gazda odlucuje sta se smije a sta ne smije.....mora se znati ciji je stan, livada, zemlja..sta god, I ko je sta u tom stanu, ko je gazda, a.ko gost (nezeljeni) ili podstanar
Znači mogu biti svoj na svome samo u sarajevskoj gazi?
dr_Evil

#41074 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Nisamsdaali wrote: 14/08/2025 14:06
palermo wrote: 14/08/2025 13:59
Znači mogu biti svoj na svome samo u sarajevskoj gazi?
Ovisi :D jesi li vezao konja gdje aga kaze? :D
esso_sa

#41075 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by esso_sa »

last mohicans wrote: 14/08/2025 14:00 Malo te ove historijske činjenice demantuju doduše prva lokacije evropska Njemačka, tad smo ko biva bili Evropljani, ali se namaz obavlja vani. S tim da su Bošnjaci tad bili bliži fašistoidnim današnjim Hrvatima. Druga lokacija neka šuma,možda i Bosna za vrijeme Austrougarske.
E jest ti primjer, u PM :lol: Uzeo SS jedinicu, radikalce da mi pokaže :lol: Klanjale su pojedine jedinice i u posljednjem ratu, pa to ne znači da je uvijek bilo običaj. A i te jedinice su također pripadale znamo dobro kojoj "struji"
Kada mi nađeš u tim istorijskim činjenicama slike gdje obični stanovnici ove zemlje redovno klanjaju po livadama, onda možemo pričati :thumbup:

Ne znam koji klinac je onda SDA poslije rata gurala silne džamije po sarajevskim parkovima, igralištima, između zgrada... Bolje da su ukrali pare za gradnju, a ostavili te parkove netaknute, pa da raja po njima klanja :lol:
Last edited by esso_sa on 14/08/2025 14:17, edited 1 time in total.
Post Reply