Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
- Dozer
#5626 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
......
Last edited by Dozer on 13/08/2025 15:31, edited 1 time in total.
- Dozer
- apsidejzi
#5628 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Zanimljivo je kako je upravo ovo tebe bocnulo i izazvalo da napises ovakav post. Za buduce reference, nemoj se dzaba truditi i pokusavati me prepasti kako necu dobiti poklone od djeda mraza za novu godinu jer nisam bio dobar djecak. nema djeda mraza i nema boga koji kaznjava. To je ista prica, samo si ti jednu odlucio vjerovati a drugu nevjerovati, a obe su ti ispricane sa istom koilcinom dokaza.Zehran82 wrote: ↑13/08/2025 10:26
Bolest ma kakva god da je ona ima 3 funkcije:
1. Kazna
2. Iskusenje koje cisti od grijeha
3. instrument sa kojim se povecava nivo u Raju, jer ima 100 niova Raja, pa osoba koja ne radi dovolno dobrih djela da bi dosla na neki nivo a Bog zeli da je podigne na taj nivo, ukljuci se trigger, a to je bolest, i onda se kroz strpljenje nivo povecava osobi u Raju koje ce je cekati kada umre.
to je ono sto vi neshvatate.....i niko ovdje nije zahebbao Stvoritelja, nego ste vi sami sebe samo zahebali a shvatit ce te na sudnjem danu da ste bili u zabludi, a tad se kasno kajati.
-
Zehran82
#5629 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
apsidejzi wrote: ↑13/08/2025 15:25Zanimljivo je kako je upravo ovo tebe bocnulo i izazvalo da napises ovakav post. Za buduce reference, nemoj se dzaba truditi i pokusavati me prepasti kako necu dobiti poklone od djeda mraza za novu godinu jer nisam bio dobar djecak. nema djeda mraza i nema boga koji kaznjava. To je ista prica, samo si ti jednu odlucio vjerovati a drugu nevjerovati, a obe su ti ispricane sa istom koilcinom dokaza.Zehran82 wrote: ↑13/08/2025 10:26
1. Kazna
3. instrument sa kojim se povecava nivo u Raju, jer ima 100 niova Raja, pa osoba koja ne radi dovolno dobrih djela da bi dosla na neki nivo a Bog zeli da je podigne na taj nivo, ukljuci se trigger, a to je bolest, i onda se kroz strpljenje nivo povecava osobi u Raju koje ce je cekati kada umre.
to je ono sto vi neshvatate.....i niko ovdje nije zahebbao Stvoritelja, nego ste vi sami sebe samo zahebali a shvatit ce te na sudnjem danu da ste bili u zabludi, a tad se kasno kajati.
nije ista prica....djeca mraza nema niti ista sto ukaziva na njegovo postojanje, dok masa stvari ukaziva na bozije postojanje, samo sto vi gledateu te dokaze ali vam ne dopiru ni do srca ni do razuma.nema djeda mraza i nema boga koji kaznjava. To je ista prica,
evo recimo nanomasine u celijama su itekako dokaz za Boga , kreatora, inteligentni stvoritelja, jer vasa evolucija to nikako ne moze stvoriti ni u najludjim snovima ma koliko ti ovdje zagovarao evoluciju...nece ti pomoci da objasni cak ni kako se jedna noga Kinesin robota stvara a kamoli to kako je robot kodiran u DNK, ima ugradjen sistem poput reroute u GPSu, da moze da pronadje drugi put ako je put zakrcen, pristizu drugi roboti u pomoc ako je teret tezak, koriste energiju iz ATP sinteze turbina....i masa toga jos, sve to jako lijepo ukaziva na kreatora, ma koliko vi zmirili na to
- apsidejzi
#5630 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ne. nanomasine u celijama su ociti dokaz djeda mraza. Kako to ne vidis. On koristi te masine da napravi igracke za djecu. Sta mislis kako stigne napraviti milione i milione igracaka i kasnije ih podijeliti za jedan noc. Sve to lijepo ukazuje na djeda mraza ma koliko ti zmirio na to.Zehran82 wrote: ↑13/08/2025 15:44apsidejzi wrote: ↑13/08/2025 15:25Zanimljivo je kako je upravo ovo tebe bocnulo i izazvalo da napises ovakav post. Za buduce reference, nemoj se dzaba truditi i pokusavati me prepasti kako necu dobiti poklone od djeda mraza za novu godinu jer nisam bio dobar djecak. nema djeda mraza i nema boga koji kaznjava. To je ista prica, samo si ti jednu odlucio vjerovati a drugu nevjerovati, a obe su ti ispricane sa istom koilcinom dokaza.Zehran82 wrote: ↑13/08/2025 10:26
1. Kazna
to je ono sto vi neshvatate.....i niko ovdje nije zahebbao Stvoritelja, nego ste vi sami sebe samo zahebali a shvatit ce te na sudnjem danu da ste bili u zabludi, a tad se kasno kajati.nije ista prica....djeca mraza nema niti ista sto ukaziva na njegovo postojanje, dok masa stvari ukaziva na bozije postojanje, samo sto vi gledateu te dokaze ali vam ne dopiru ni do srca ni do razuma.nema djeda mraza i nema boga koji kaznjava. To je ista prica,
evo recimo nanomasine u celijama su itekako dokaz za Boga , kreatora, inteligentni stvoritelja, jer vasa evolucija to nikako ne moze stvoriti ni u najludjim snovima ma koliko ti ovdje zagovarao evoluciju...nece ti pomoci da objasni cak ni kako se jedna noga Kinesin robota stvara a kamoli to kako je robot kodiran u DNK, ima ugradjen sistem poput reroute u GPSu, da moze da pronadje drugi put ako je put zakrcen, pristizu drugi roboti u pomoc ako je teret tezak, koriste energiju iz ATP sinteze turbina....i masa toga jos, sve to jako lijepo ukaziva na kreatora, ma koliko vi zmirili na to![]()
Ako ti ovo glupo zvuci onda razumijes kako meni ovo tvoje zvuci. Gomila tvrdnji bez ikakvog dokaza. Mozes napisati sta zelis. Moja tvrdnja je jednako vrijedno tvojoj tvrdnji.
- Dozer
#5631 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Opet ono o nanomasinama u nasem tijelu... 
Smrle, nisi mi nikad odgovorio - da li to znaci da smo mi androidi?
Smrle, nisi mi nikad odgovorio - da li to znaci da smo mi androidi?
-
Zehran82
-
Zehran82
#5633 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
apsidejzi wrote: ↑13/08/2025 19:06 ---
Ne. nanomasine u celijama su ociti dokaz djeda mraza. Kako to ne vidis. On koristi te masine da napravi igracke za djecu. Sta mislis kako stigne napraviti milione i milione igracaka i kasnije ih podijeliti za jedan noc. Sve to lijepo ukazuje na djeda mraza ma koliko ti zmirio na to.
Ako ti ovo glupo zvuci onda razumijes kako meni ovo tvoje zvuci. Gomila tvrdnji bez ikakvog dokaza. Mozes napisati sta zelis. Moja tvrdnja je jednako vrijedno tvojoj tvrdnji.
pa druze, ti vrhunski palamudator , a sve nesto glumis intelektualca, a ono corakNe. nanomasine u celijama su ociti dokaz djeda mraza
pa okrugla zemlja tako isto glupo zvuci ravnozemljasimaAko ti ovo glupo zvuci onda razumijes kako meni ovo tvoje zvuci.
robot koji hoda na dvije noge, motor koji se vrti sa statorom i rotorom i propelama i koristi gorivo za pogon, turbine koje se okrecu i produciraju energiju, kodovi u DNK poput kompijuterskih kodova, pumpe, filter, automatizovana industrija.....sve to samo po sebi ukaziva na stvoritelja....to se uopste ne treba diskutovati jeli stvoren robot ili motor ili nije....pa necemo ludjacki slijepo vjerovati da su slucajnosti koje nemaju razum, znanje, svijest, moc planiranja i sihronizovanog stvaranja mogle da stvaraju bolje od danasnjih naucnika i njihove najmodernije tehnologije.Gomila tvrdnji bez ikakvog dokaza.
- apsidejzi
#5634 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Imas sliku okrugle zemlje. Sliku boga nemamo. Samo nagadjamo. Velika razlika. Ako napravis balon i napunis ga helijumom te stavis neku kamericu, dobices i sam sliku okrugle zemlje.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#5635 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Sta su nanomasine
- pezzar
#5636 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Evo još jedan primjer evolucije u "real time" koji Zehran82 može ignorisati, jednako kao i primjer sa slonovima.
Vrsta ptice koja se hrani puževima, je zbog dolaska invazivne vrste puževa, skoro bila na rubu izumiranja (jer su puževi bili preveliki za njihove kljunove pa ih nisu mogli jesti). Međutim, nekolicina je imala veće kljunove (genetska mutacija) pa je zbog toga mogla jesti i veće puževe je preživjela, i u zadnjih 10 godina utrostručila broj ptica.
U prosjeku je veličina kljuna 12% veća nego prije. Evolucija u 10 godina.
Vrsta ptice koja se hrani puževima, je zbog dolaska invazivne vrste puževa, skoro bila na rubu izumiranja (jer su puževi bili preveliki za njihove kljunove pa ih nisu mogli jesti). Međutim, nekolicina je imala veće kljunove (genetska mutacija) pa je zbog toga mogla jesti i veće puževe je preživjela, i u zadnjih 10 godina utrostručila broj ptica.
-
Zehran82
#5637 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
pa nije to tek tako nagadjanje, nego na osnovu necega....evo u ovom konkretnom slucaju na osnovu onoga sto je nauka otkrila na mikro i nano levelu, od sve silne nanomasinerije.Imas sliku okrugle zemlje. Sliku boga nemamo. Samo nagadjamo.
Pa kada vidimo nanomasine u celijama , mi mozemo na osnovu toga samo zakljuciti da mora postojati stvoritelj dok alternativa mu je nelogicna, da su slucajnosti stvorile.
u danasnje vrijeme religije nisu ni potrebne da bi se vjerovalo u Boga na osnovu onoga sto znamo iz nauke.
-
Zehran82
#5638 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
to su molekulkarne nanomasine koje je Bog stvorio u celijama, kako bi celije funkcionisale, bez njih nema zivota.
-
Zehran82
#5639 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
to nije evolucija nego adaptacija kroz prirodnu selekciju , znaci nadje se ptica sa malo vecim kljnom i bolje prodje kroz filter prirodne selekcije, razmnozi se i onda imas vise ptica sa veciom kljunom. BOg je dao adaptivne mehanizme zivotinjama da se mogu prilagodjavati sredini u jednoj granici, kad se predje granica onda ce zivotinja umrijeti.pezzar wrote: ↑14/08/2025 08:45 Evo još jedan primjer evolucije u "real time" koji Zehran82 može ignorisati, jednako kao i primjer sa slonovima.
- pezzar
#5640 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ovo boldano, isto kao da si rekao: "Nije to evolucija, to je ustvari evolucija."Zehran82 wrote: ↑14/08/2025 09:38to nije evolucija nego adaptacija kroz prirodnu selekciju , znaci nadje se ptica sa malo vecim kljnom i bolje prodje kroz filter prirodne selekcije, razmnozi se i onda imas vise ptica sa veciom kljunom. BOg je dao adaptivne mehanizme zivotinjama da se mogu prilagodjavati sredini u jednoj granici, kad se predje granica onda ce zivotinja umrijeti.pezzar wrote: ↑14/08/2025 08:45 Evo još jedan primjer evolucije u "real time" koji Zehran82 može ignorisati, jednako kao i primjer sa slonovima.
- apsidejzi
#5641 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Mozes ti zakljuciti. Ne mi. Psihologija je identificirala bezbroj predrasuda koje nas mozak ima i gdje lagano upadne u iste. Recimo survaviourship bias (predrasuda prezivjelih) je klasicna predrasuda koja se moze primjeniti i na ovaj primjer. Mi danas vidimo samo ono sto je uspjelo prezivjeti i divimo se tome i kazemo: wow ovo mora da je isprogramirano tako. A ne mora. Uzmi klasicni primjer startup firmi. Mi danas imamo Amazon, Microsoft i sl koji su krenuli iz garaze. Po tvojoj logici njihov uspjeh dolazi iz toga sto su ostavili skolu i posvetili se biznisu. Nikada nisu zavrsili fakultet. A ne gledas koliko je ljudi napustilo fakultet, pokrenulo biznis i propalo. Ili recimo fitnes treninzi gdje gledas prije i poslije slike ljudi koji su uspjeli, a ne vidis milione koji su probali pa odustali.Zehran82 wrote: ↑14/08/2025 09:06pa nije to tek tako nagadjanje, nego na osnovu necega....evo u ovom konkretnom slucaju na osnovu onoga sto je nauka otkrila na mikro i nano levelu, od sve silne nanomasinerije.Imas sliku okrugle zemlje. Sliku boga nemamo. Samo nagadjamo.
Pa kada vidimo nanomasine u celijama , mi mozemo na osnovu toga samo zakljuciti da mora postojati stvoritelj dok alternativa mu je nelogicna, da su slucajnosti stvorile.
u danasnje vrijeme religije nisu ni potrebne da bi se vjerovalo u Boga na osnovu onoga sto znamo iz nauke.
Nanomasine izgledaju fascinantno jer su prezivjele, a priroda je ponudila mnogo drugih opcija koje jednostavno nisu prezivjele. I ti sad gledas ove koje su prezivjele i kazes: mora postojati stvoritelj jer zasto je bas to ovako kako jeste. Zato sto su ovi prezivjeli. Ima isto tako primjer sa DNA zasto se mota u smjeru kazaljke na satu u svih zivih bica kad moze i u drugom smjeru. Ispostavice se da u prirodi nema veze na koju stranu se mota al jbg, nekog pretka je nesto pojelo i nije se stigao razmnozit i sad vise nemao lijevo okrenutih DNA. A lijeva DNA zahtjeva drugaciji set nanomasina. Kojih nazalost vise nema. Da je obrnuto bilo i da je taj predak prezivio a ovaj nas umro, sada bi nanomasine bile drugacije i ti bi opet tvrdio da su stvorene jer kao kako je to moguce. Lijepo. Mnogo pokusaja i malo srece.
-
Zehran82
#5642 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
ja kada kazem ne postoji evolucija to mislim na makroevolucija, prelazak iz vrte u vrstu.pezzar wrote: ↑14/08/2025 09:43Ovo boldano, isto kao da si rekao: "Nije to evolucija, to je ustvari evolucija."Zehran82 wrote: ↑14/08/2025 09:38to nije evolucija nego adaptacija kroz prirodnu selekciju , znaci nadje se ptica sa malo vecim kljnom i bolje prodje kroz filter prirodne selekcije, razmnozi se i onda imas vise ptica sa veciom kljunom. BOg je dao adaptivne mehanizme zivotinjama da se mogu prilagodjavati sredini u jednoj granici, kad se predje granica onda ce zivotinja umrijeti.pezzar wrote: ↑14/08/2025 08:45 Evo još jedan primjer evolucije u "real time" koji Zehran82 može ignorisati, jednako kao i primjer sa slonovima.
Što samo pokazuje da je s tobom uzaludno pričati, jer ne razumiješ osnovne pojmove.
dok ovo adaptivni mehanizmi koji poprimaju obrise evolucije, to nemam problem sa tim, vise je to adaptivna devolucija nego evolucija, jer kroz mutacije dolazi do urusavanja postojeceg koda i onda ispliva nesto novo na povrsinu sto je bilo latentno u pozadini....kao kad zemljotres srusi kucu pa otkrije sakriveno blago u zidovima zastekano.
znam ja dobro sta pricam ovdje.
-
Zehran82
#5643 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
apsidejzi wrote: ↑14/08/2025 09:49Mozes ti zakljuciti. Ne mi. Psihologija je identificirala bezbroj predrasuda koje nas mozak ima i gdje lagano upadne u iste. Recimo survaviourship bias (predrasuda prezivjelih) je klasicna predrasuda koja se moze primjeniti i na ovaj primjer. Mi danas vidimo samo ono sto je uspjelo prezivjeti i divimo se tome i kazemo: wow ovo mora da je isprogramirano tako. A ne mora. Uzmi klasicni primjer startup firmi. Mi danas imamo Amazon, Microsoft i sl koji su krenuli iz garaze. Po tvojoj logici njihov uspjeh dolazi iz toga sto su ostavili skolu i posvetili se biznisu. Nikada nisu zavrsili fakultet. A ne gledas koliko je ljudi napustilo fakultet, pokrenulo biznis i propalo. Ili recimo fitnes treninzi gdje gledas prije i poslije slike ljudi koji su uspjeli, a ne vidis milione koji su probali pa odustali.Zehran82 wrote: ↑14/08/2025 09:06pa nije to tek tako nagadjanje, nego na osnovu necega....evo u ovom konkretnom slucaju na osnovu onoga sto je nauka otkrila na mikro i nano levelu, od sve silne nanomasinerije.Imas sliku okrugle zemlje. Sliku boga nemamo. Samo nagadjamo.
Nanomasine izgledaju fascinantno jer su prezivjele, a priroda je ponudila mnogo drugih opcija koje jednostavno nisu prezivjele. I ti sad gledas ove koje su prezivjele i kazes: mora postojati stvoritelj jer zasto je bas to ovako kako jeste. Zato sto su ovi prezivjeli. Ima isto tako primjer sa DNA zasto se mota u smjeru kazaljke na satu u svih zivih bica kad moze i u drugom smjeru. Ispostavice se da u prirodi nema veze na koju stranu se mota al jbg, nekog pretka je nesto pojelo i nije se stigao razmnozit i sad vise nemao lijevo okrenutih DNA. A lijeva DNA zahtjeva drugaciji set nanomasina. Kojih nazalost vise nema. Da je obrnuto bilo i da je taj predak prezivio a ovaj nas umro, sada bi nanomasine bile drugacije i ti bi opet tvrdio da su stvorene jer kao kako je to moguce. Lijepo. Mnogo pokusaja i malo srece.
jesi l iti uopste svjestan da nanomasine moraju egzistirati prije evolucije , da li si svjestan toga????Nanomasine izgledaju fascinantno jer su prezivjele,
da bi se evolucija po teoriji pokrenula mora biti dijeljenje celija, znas ono jedna pa dvije, pa 4 pa 8 celija itd, znaci bez Kinesin robota u celijama ne bi doslo do razmnozavanja celija, a kada se razmnozavaju onda se kopiraju genetski kodovi, i onda nastaju greske a to je mutacija .
znaci prvo robot mora odraditi posao da bi evolucija po teoriji mogla uopste zapoceti, tako da ta prica da je prezivio robot, prezivio sta, junace, kad je on u startu u egzistenciji od svog provg nastanka bez ikakve evolucije tu.
au brate ovo je velika glupostu sto si napisao...ti pises kao ti roboti i masine evolvirajuDa je obrnuto bilo i da je taj predak prezivio a ovaj nas umro, sada bi nanomasine bile drugacije
- pezzar
#5644 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Pa čekaj, ti smatraš kad neko kaže evolucija misli da legneš kao jedna vrsta ustaneš kao druga? Kako rekoh, ne razumiješ osnovne pojmove.
- MarlboroGold
#5645 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
To i jeste najveći problem kod ovih koji ne priznaju teoriju evolucije.
Oni sa aspekta jednog ljudskog života gledaju na evoluciju i ne mogu uopšte da provare koliko je zapravo potrebno vremena da nešto evoluira, pa otuda uglavnom to i negiraju pogotovo ako se i religija u to ubaci (što obično ide jedno uz drugo).
Oni sa aspekta jednog ljudskog života gledaju na evoluciju i ne mogu uopšte da provare koliko je zapravo potrebno vremena da nešto evoluira, pa otuda uglavnom to i negiraju pogotovo ako se i religija u to ubaci (što obično ide jedno uz drugo).
- vaučer
#5646 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Nemaš ti pojma šta pričaš, bez uvrede. Priznaješ mehanizam kojim evolucija funkcionira (koji je jasno vidljiv kroz mali vremenski uzorak dostupan ljudima) a ne priznaješ da isti princip može napraviti dublje i složenije promjene kroz duži period (koji ne možemo real-time posmatrati ni pratiti). Cijela naša vrsta postoji u zanemarivom vremenskom periodu u kontekstu razvoja vrsta. Pokušaj zamisliti šta je moguće istim principom adaptacije na okoliš i istim principom genetskog 'prosijavanja' prikladnijih jedinki ne kroz desetke, stotine ili tisuće godina - nego kroz stotine miliona godina (A Kambrijska eksplozija je bila prije 500+ miliona godina). Evo napisat ću ti broj, pa meditiraj malo koliki je to period vremena: 100,000,000 godina.
Dvadeset tisuća puta dugo kao cijela ljudska pisana povijest.
Kao i uvijek, svi negatori evolucije - jednostavno odbijaju prihvatiti taj aspekt. Zato se prvo negira starost Zemlje, života na njoj - to je uvijek prvo na meti. Dinosauri su hodali Zemljom prije par tisuća godina i ostale nebuloze.
Kao i uvijek, svi negatori evolucije - jednostavno odbijaju prihvatiti taj aspekt. Zato se prvo negira starost Zemlje, života na njoj - to je uvijek prvo na meti. Dinosauri su hodali Zemljom prije par tisuća godina i ostale nebuloze.
-
toska
#5647 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Niko ne bi trebao imati problem sa logikom evolucije.
Problem je na drugom mjestu, a @Edouard je dobro objasnio.
Koja sila tjera stvaranje iz prostijeg u složenije?
E to nema logike i protivi se svom našem znanju.
Edit:ispravan nick Ede
Problem je na drugom mjestu, a @Edouard je dobro objasnio.
Koja sila tjera stvaranje iz prostijeg u složenije?
E to nema logike i protivi se svom našem znanju.
Edit:ispravan nick Ede
Last edited by toska on 14/08/2025 11:23, edited 2 times in total.
-
Zehran82
#5648 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
vaučer wrote: ↑14/08/2025 10:32 Nemaš ti pojma šta pričaš, bez uvrede. Priznaješ mehanizam kojim evolucija funkcionira (koji je jasno vidljiv kroz mali vremenski uzorak dostupan ljudima) a ne priznaješ da isti princip može napraviti dublje i složenije promjene kroz duži period (koji ne možemo real-time posmatrati ni pratiti). Cijela naša vrsta postoji u zanemarivom vremenskom periodu u kontekstu razvoja vrsta. Pokušaj zamisliti šta je moguće istim principom adaptacije na okoliš i istim principom genetskog 'prosijavanja' prikladnijih jedinki ne kroz desetke, stotine ili tisuće godina - nego kroz stotine miliona godina (A Kambrijska eksplozija je bila prije 500+ miliona godina). Evo napisat ću ti broj, pa meditiraj malo koliki je to period vremena: 100,000,000 godina.
mutacije ne stvataju nove kodove u DNK, samim tim nemoze postojati evolucija iz vrstew u vrstu, nego ovdje moze samo da bude adaptivna devolucija kroz prirodnu selekciju....prirodna selekcija je samo filter gdje "dobre mutacije" dobivaju propusnu kartu za nastavak dalje.Nemaš ti pojma šta pričaš, bez uvrede. Priznaješ mehanizam kojim evolucija funkcionira
NIkakva evolucija ne moze stvoriti motor u bakteriji, koji ima oko 40 dijelova, svaki na svojoj pozicji, ako sklonis jedan dio, motor nece funkcionirati.
- vaučer
#5649 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Re-adaptacija postojećih staničnih sustava, pri čemu su se dijelovi iz jednostavnijih sekrecijskih sustava postupno prilagodili za rotaciju i kretanje. Kako ide meditacija o sto miliona godina? 
-
Zehran82
#5650 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
netacno, jer sekrecijski sistem tipa 3 je novija varijanta dok je motor starija varijanta, kako kazu naucna istrazivanja, sto znaci da jedno moze sekrecijski sistem devolvirati iz bakterijske flagele a ne suprotno.pri čemu su se dijelovi iz jednostavnijih sekrecijskih sustava postupno prilagodili za rotaciju i kretanje.