BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
BurekSamo_

#626 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by BurekSamo_ »

studeni76 wrote: 08/07/2025 23:37 Koliko vidim pučanstvo bi bilo presretno kada bi nam Vucic poklopio i Telemach. Bitno je samo da to ne kupi domaća bosanska kompanija. Zanimljivo
Vidim ti jedva cekas da u drzavi (odnosno entitetu) imas samo jednog operatera (po nacionalnom toru), i dalje u Srbiji imas SBB, Yettel, mts i A1. Briga me i za BH Telecom i HT Eronet, da se ja pitam trebalo je to davno prodati. Nek Vlada FBiH proda svojih 51% u BH Telecomu i 12% u HT-u pa da imamo konkurentne operatore, ako im je vec stalo do prihoda i mislim da bi drzava imala puno vecu korist, a ne da nama svima diriguju cijene ti “naši”, jer nema od toga ni hljeba ni kruha.
sencobih

#627 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by sencobih »

to da je valjalo ne bi ni zapalo telekom da ga kupuje, bojim se da je ta kupovina kamen oko vrata koja će upropastiti bh telekom
eldinowski

#628 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by eldinowski »

Sinoc platim mytv ppv i ne odgledam ni sekunde jer su nesposobni. Jedva cekam da se finalizira akvizicija pa da u kuci koristim 4g jer interneta vjerovatno nece biti :zjev:
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#629 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by PreWiBa »

BurekSamo_ wrote: 10/07/2025 21:41
studeni76 wrote: 08/07/2025 23:37 Koliko vidim pučanstvo bi bilo presretno kada bi nam Vucic poklopio i Telemach. Bitno je samo da to ne kupi domaća bosanska kompanija. Zanimljivo
Vidim ti jedva cekas da u drzavi (odnosno entitetu) imas samo jednog operatera (po nacionalnom toru), i dalje u Srbiji imas SBB, Yettel, mts i A1. Briga me i za BH Telecom i HT Eronet, da se ja pitam trebalo je to davno prodati. Nek Vlada FBiH proda svojih 51% u BH Telecomu i 12% u HT-u pa da imamo konkurentne operatore, ako im je vec stalo do prihoda i mislim da bi drzava imala puno vecu korist, a ne da nama svima diriguju cijene ti “naši”, jer nema od toga ni hljeba ni kruha.
Yettel je Vučićev, a sada će oni kupiti SBB.

Jedino za A1 ne znam jeli se može smatrati kao alternativa.
Ci-Nick

#630 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Ci-Nick »

https://www.klix.ba/biznis/privreda/da- ... /250716104

Kaže Pavlović:

"To je moj utisak. Oni će iz budžeta isplatiti kao vlasnici tu akviziciju, a za to treba da se ima realan novac, ne može se to na kredit ili na rate."

Ako je neki kvazi finansijski expert do te mjere finansijski nepismen, šta očekivati od običnog naroda.
Pavloviću, jedino što Vlada može uraditi je dokapitalizacija BH Telekoma".
Nikakve direktne kupovie iz budžeta.
neraaaa

#631 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by neraaaa »

Ima li nekih novosti za ovo? Poodavno je konkurencijsko vijeće uzelo predmet u rad i još ništa ne znamo.
neraaaa

#633 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by neraaaa »

Dzontra_Volta wrote: 02/08/2025 22:22 Kažu odgođena odluka za još 3 mjeseca.
Hmm nešto meni ovdje ne štima.

Realno, ko bi toliko dugo čekao da kupac iskešira novac?!

Kaže Kovačević da je Telecom samo prvi u redu na kupovinu, ali da ima još zainteresiranih. Iskreno, ja da prodajem, ako mi prvi izbor ne bi u razumnom vremenu zaključio ugovor i isplatio, okrenuo bih se drugom izboru.

Čudno mi je nekako ovo sve.
okanomalo

#635 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by okanomalo »

neraaaa wrote: 02/08/2025 23:26

Kaže Kovačević da je Telecom samo prvi u redu na kupovinu, ali da ima još zainteresiranih. Iskreno, ja da prodajem, ako mi prvi izbor ne bi u razumnom vremenu zaključio ugovor i isplatio, okrenuo bih se drugom izboru.

telekom nema te pare. ako ne stane iza njega drzava,federacija ili neko treci nista od kupovine.ostaje upitan i monopol u fbih.
neraaaa

#636 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by neraaaa »

okanomalo wrote: 03/08/2025 08:50

telekom nema te pare. ako ne stane iza njega drzava,federacija ili neko treci nista od kupovine.ostaje upitan i monopol u fbih.
Ma sve i da ima, ne znam druga strana koliko ima strpljenja da čeka. Oni su još u novembru potpisali memorandum, u januaru se to saznalo, sada je evo august i još ništa se ne zna. Skoro godina prođe, a Telemach se ne proda. U Srbiji SBB već promijenio i vizualni identitet, u potpunosti se stopio u Yettel.
Ci-Nick

#637 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Ci-Nick »

Kolike pare ?
Kapitalna vrijednost Telemacha je 80 miliona KM. Prosječna dobit u posljednje tri godine je 17 miliona KM.
Koliko bi se isplatilo dati za Telemach.
BH Telekom ima na računima 400 miliona KM. Dakle i sa 200 miliona manje na računima i dalje bi bio likvidan,
Last edited by Ci-Nick on 03/08/2025 10:52, edited 1 time in total.
HelaS

#638 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by HelaS »

neraaaa wrote: 02/08/2025 19:21 Ima li nekih novosti za ovo? Poodavno je konkurencijsko vijeće uzelo predmet u rad i još ništa ne znamo.
A ti se tačno registrirao zbog ove teme i da ovo pitaš :-)

I šta kažeš, "nešto ti ne štima" :lol:
neraaaa

#639 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by neraaaa »

HelaS wrote: 03/08/2025 10:49
neraaaa wrote: 02/08/2025 19:21 Ima li nekih novosti za ovo? Poodavno je konkurencijsko vijeće uzelo predmet u rad i još ništa ne znamo.

Jel zabranjeno pitati?
HelaS

#640 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by HelaS »

neraaaa wrote: 03/08/2025 11:14

Jel zabranjeno pitati?
Nije, naravno, ali je pošteno napisati - Da, trol sam, imam interes pa sam registrirao profil da najarcam temu i da najavljenu transakciju učinim sumnjivom :-)
dr_Evil

#641 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by dr_Evil »

neraaaa wrote: 03/08/2025 09:37

Ma sve i da ima, ne znam druga strana koliko ima strpljenja da čeka. Oni su još u novembru potpisali memorandum, u januaru se to saznalo, sada je evo august i još ništa se ne zna. Skoro godina prođe, a Telemach se ne proda. U Srbiji SBB već promijenio i vizualni identitet, u potpunosti se stopio u Yettel.
A mozda blokada nije samo sa BH strane, vjerujem da mnoge strane sluzbe su zainteresirane za ovu transakciju. Helem, polahko
neraaaa

#642 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by neraaaa »

HelaS wrote: 03/08/2025 11:20

Jel zabranjeno pitati?
Nije, naravno, ali je pošteno napisati - Da, trol sam, imam interes pa sam registrirao profil da najarcam temu i da najavljenu transakciju učinim sumnjivom :-)
Ne razumije zaista takvu optužbu. Prvo nemam nikakvog razloga ni interesa, a drugo zaista me interesuje sve vezano za ovo.

Evo haj mi ti odgovori, da prodaješ stan, imaš tri zainteresirana kupca i od ta tri, jedan te zavlači godinu dana, da li bi ga čekao ili bi prodao stan slijedećem zainteresiranom?
neraaaa

#643 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by neraaaa »

dr_Evil wrote: 03/08/2025 11:22
neraaaa wrote: 03/08/2025 09:37
A mozda blokada nije samo sa BH strane, vjerujem da mnoge strane sluzbe su zainteresirane za ovu transakciju. Helem, polahko
Možda, ne znam, zato i pitam jer slabo se i u medijima spominje ovo sve, pa reko možda neko zna više ovako.
HelaS

#644 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by HelaS »

neraaaa wrote: 03/08/2025 11:23
HelaS wrote: 03/08/2025 11:20

Jel zabranjeno pitati?
Ne razumije zaista takvu optužbu. Prvo nemam nikakvog razloga ni interesa, a drugo zaista me interesuje sve vezano za ovo.

Evo haj mi ti odgovori, da prodaješ stan, imaš tri zainteresirana kupca i od ta tri, jedan te zavlači godinu dana, da li bi ga čekao ili bi prodao stan slijedećem zainteresiranom?
Ne prodajem stan
frit_i_frut

#645 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by frit_i_frut »

Je li se isplati sad preci sa bhtelecom na telemach? Zbog interneta. Racunao, kad se spoje da ce biti svejedno.

Ali prodjose od tad vec dva Bajrama. I nista.
Ajdinn4

#646 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Ajdinn4 »

neraaaa wrote: 03/08/2025 09:37. U Srbiji SBB već promijenio i vizualni identitet, u potpunosti se stopio u Yettel.
Ne bas. I dalje posluju kao odvojeni subjekti
neraaaa

#647 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by neraaaa »

Ajdinn4 wrote: 03/08/2025 19:58
neraaaa wrote: 03/08/2025 09:37. U Srbiji SBB već promijenio i vizualni identitet, u potpunosti se stopio u Yettel.
Ne bas. I dalje posluju kao odvojeni subjekti
Da, ali sad su od augusta uveli novu ponudu za Yettel i SBB korisnike sa novom aplikacijom, uz napomenu da se EON i dalje može koristiti, vjerovatno do isteka ugovora.

Kako god, spajanje pod jednu ponudu je počelo, a vizualno su ih već skoro i pripojili, iako se zovu u dalje SBB korisnici.

Kako god, kod nas se još ne znamo i od kojeg novca će se to platiti i hoće li vijeće uopste i dozvoliti spajanje i kupovinu.
fusion_ba

#648 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by fusion_ba »

Nema nove aplikacije za SBB. I dalje je EON za sve korisnike. Samo su uveli neke nove pakete - tj. poskupili a unazadili uslugu.
Post Reply