Ovo stoji 100%. Bakir bi odavno jos poceo dizati halabuku da riskiramo destabilizaciju i konflikt i da moramo relaksirati odnose s Dodikom.Chmoljo wrote: ↑02/08/2025 22:30Pojas za spašavanje u vidu, dogovorićemo se, hajde nemojte ga osuđivati bice kooperativan, i slične stvari, pri čemu bi MZ pritisnula sud da bude neka kompromisna odluka bar zarad nekog "većeg dobra" i "daljeg puta ka EU". Npr obeća im Mile nesto lukrativno, a nije da ne moze, i onda krenu drugu pjesmu pjevati.geoxx wrote: ↑02/08/2025 21:49Ne znam kako su mu mogli baciti pojas za spasavanje. Mogla je MZ da pritisne sud. Trojka nema realnu snagu da utice na Sud i ishoduje povoljnu presudu Dodiku. Nema ocigledno ni Dodik, kamoli oni.Chmoljo wrote: ↑02/08/2025 21:45
Takodjer MZ je i kumovala tome da institucije neogu same dovršiti proces, kao npr kada je lajcak donio dobru odluku pa poslije ustuknuo. No za razliku od direktnog miješanja, ovaj put je MZ to umotala u državne institucije, što je potez koji pozdravljam.
Trojka je utoliko doprinijela tome što mu nije bacala pojas za spasavanje, onako kako je Bakirova babo to nekad radio sa ratnim zločincima (mogu se ja sa momkom dogovoriti).
Dakle slažem se da je trojka teško mogla utjecati na krajnji ishod, što bi nas u konacnici trebalo radovati. No takodjer je red da im se ne stavlja na teret ono na šta nisu mogli uticati u radu pravosuđa, a itekako se im se stavlja.
Da je SDA na vlasti, bio bi isti ishod. Ni milimetar odstupanja.
Proces je jednostavan i treba se vratiti na to kako je poceo. Vrlo moguce i kao improvizacija Marfija i Schmita nakon sto je Dodik zakuhao donosenjem odluka oko OHRa i Ustavnog suda, a ne neko plansko djelovanje. Jer sta je preostalo kad se ovaj nije smirio ni nakon svih sankcija. Za neke drasticnije poteze nije bilo volje u MZ, pa im preostalo ovo. Zato kazem, mozda i improvizacija.
Da su Marfi i Schmidt znali da ce se postupak oduziti i da ce isti uci u mandat Trumpa, vrlo moguce da optuznice ne bi ni bilo
Ja se nadam da je i Covic na redu, nakon Dodikai da im je ovo kraj „tronozca“