Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

SaraFina

#39601 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

Chmoljo wrote: 02/08/2025 22:30
geoxx wrote: 02/08/2025 21:49
Chmoljo wrote: 02/08/2025 21:45

Takodjer MZ je i kumovala tome da institucije neogu same dovršiti proces, kao npr kada je lajcak donio dobru odluku pa poslije ustuknuo. No za razliku od direktnog miješanja, ovaj put je MZ to umotala u državne institucije, što je potez koji pozdravljam.

Trojka je utoliko doprinijela tome što mu nije bacala pojas za spasavanje, onako kako je Bakirova babo to nekad radio sa ratnim zločincima (mogu se ja sa momkom dogovoriti).

Dakle slažem se da je trojka teško mogla utjecati na krajnji ishod, što bi nas u konacnici trebalo radovati. No takodjer je red da im se ne stavlja na teret ono na šta nisu mogli uticati u radu pravosuđa, a itekako se im se stavlja.
Ne znam kako su mu mogli baciti pojas za spasavanje. Mogla je MZ da pritisne sud. Trojka nema realnu snagu da utice na Sud i ishoduje povoljnu presudu Dodiku. Nema ocigledno ni Dodik, kamoli oni.

Da je SDA na vlasti, bio bi isti ishod. Ni milimetar odstupanja.

Proces je jednostavan i treba se vratiti na to kako je poceo. Vrlo moguce i kao improvizacija Marfija i Schmita nakon sto je Dodik zakuhao donosenjem odluka oko OHRa i Ustavnog suda, a ne neko plansko djelovanje. Jer sta je preostalo kad se ovaj nije smirio ni nakon svih sankcija. Za neke drasticnije poteze nije bilo volje u MZ, pa im preostalo ovo. Zato kazem, mozda i improvizacija.

Da su Marfi i Schmidt znali da ce se postupak oduziti i da ce isti uci u mandat Trumpa, vrlo moguce da optuznice ne bi ni bilo
Pojas za spašavanje u vidu, dogovorićemo se, hajde nemojte ga osuđivati bice kooperativan, i slične stvari, pri čemu bi MZ pritisnula sud da bude neka kompromisna odluka bar zarad nekog "većeg dobra" i "daljeg puta ka EU". Npr obeća im Mile nesto lukrativno, a nije da ne moze, i onda krenu drugu pjesmu pjevati.
Ovo stoji 100%. Bakir bi odavno jos poceo dizati halabuku da riskiramo destabilizaciju i konflikt i da moramo relaksirati odnose s Dodikom.
Ja se nadam da je i Covic na redu, nakon Dodikai da im je ovo kraj „tronozca“
geoxx

#39602 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by geoxx »

Chmoljo wrote: 02/08/2025 22:30
geoxx wrote: 02/08/2025 21:49
Chmoljo wrote: 02/08/2025 21:45

Takodjer MZ je i kumovala tome da institucije neogu same dovršiti proces, kao npr kada je lajcak donio dobru odluku pa poslije ustuknuo. No za razliku od direktnog miješanja, ovaj put je MZ to umotala u državne institucije, što je potez koji pozdravljam.

Trojka je utoliko doprinijela tome što mu nije bacala pojas za spasavanje, onako kako je Bakirova babo to nekad radio sa ratnim zločincima (mogu se ja sa momkom dogovoriti).

Dakle slažem se da je trojka teško mogla utjecati na krajnji ishod, što bi nas u konacnici trebalo radovati. No takodjer je red da im se ne stavlja na teret ono na šta nisu mogli uticati u radu pravosuđa, a itekako se im se stavlja.
Ne znam kako su mu mogli baciti pojas za spasavanje. Mogla je MZ da pritisne sud. Trojka nema realnu snagu da utice na Sud i ishoduje povoljnu presudu Dodiku. Nema ocigledno ni Dodik, kamoli oni.

Da je SDA na vlasti, bio bi isti ishod. Ni milimetar odstupanja.

Proces je jednostavan i treba se vratiti na to kako je poceo. Vrlo moguce i kao improvizacija Marfija i Schmita nakon sto je Dodik zakuhao donosenjem odluka oko OHRa i Ustavnog suda, a ne neko plansko djelovanje. Jer sta je preostalo kad se ovaj nije smirio ni nakon svih sankcija. Za neke drasticnije poteze nije bilo volje u MZ, pa im preostalo ovo. Zato kazem, mozda i improvizacija.

Da su Marfi i Schmidt znali da ce se postupak oduziti i da ce isti uci u mandat Trumpa, vrlo moguce da optuznice ne bi ni bilo
Pojas za spašavanje u vidu, dogovorićemo se, hajde nemojte ga osuđivati bice kooperativan, i slične stvari, pri čemu bi MZ pritisnula sud da bude neka kompromisna odluka bar zarad nekog "većeg dobra" i "daljeg puta ka EU". Npr obeća im Mile nesto lukrativno, a nije da ne moze, i onda krenu drugu pjesmu pjevati.
Poznavajuci MZ, oni i jesu gurali kompromisnu odluku, ali sudije nisu pristale.

Sto direktno implicira da ce presuda ostati mrtvo slovo na papiru. Jer se ista ne moze provesti bez jakog angazmana MZ. Mislim, ko ce je drugi provesti? Vidjeli smo sve zadnja 4 mjeseca.

Pod MZ mislim iskljucivo na EU, jer Amerikanci nicim ovdje vise nisu angazovani.
Daft Haruki

#39603 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Daft Haruki »

Ostade jos konjusarČovke pod zastitom Shmita .
Sad cemo vidjeti dali prolazi izborni dok je Austrijsnac tu i dali cemu se trojka naguziti ili ce biti otpora
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#39604 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

geoxx wrote: 02/08/2025 22:51
Poznavajuci MZ, oni i jesu gurali kompromisnu odluku, ali sudije nisu pristale.

Sto direktno implicira da ce presuda ostati mrtvo slovo na papiru. Jer se ista ne moze provesti bez jakog angazmana MZ. Mislim, ko ce je drugi provesti? Vidjeli smo sve zadnja 4 mjeseca.

Pod MZ mislim iskljucivo na EU, jer Amerikanci nicim ovdje vise nisu angazovani.
Pa kako su se sudije u sudile ostati kod svog stava ako je država bivša?

Čemu onda miletovo jebavanje akija? Da je živ rahimovski pa hajd.

Zasad mislim da je dobro sto ameri nisu angažovani jer je tamo sada teška mraka u poziciji moci.

Ja ne sumnjam da se sprema otpor od strane snsda. No ostaje par stvari da se vidi: hoce li se pokrenuti krivična protiv Dodika zbog toga što ce odbiti da da ostavku, kako ce se izabrati novi Predsjednik RSa?

Ako se digne krivična protiv njega, jer je neovlašteno obavljao funkciju predsjednika, da li je u pitanju politički progon ili će Interpol reagovati I raspisati potjernicu?
Billy The Pljuc

#39605 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Billy The Pljuc »

SaraFina wrote: 02/08/2025 22:42 Ovo stoji 100%. Bakir bi odavno jos poceo dizati halabuku da riskiramo destabilizaciju i konflikt i da moramo relaksirati odnose s Dodikom.
Ja se nadam da je i Covic na redu, nakon Dodika i da im je ovo kraj „tronozca“
Potpisujem i dijelim ista ufanja, helem nema nekih garancija da će eventualni nasljednici istih biti nešto bolji ali nada uvijek postoji. Ono što je najbitnije eventualnim odlaskom istih jeste eliminacija politika koje su isti zastupali i nazadovanje dok su se dotični i njihove svite bogatili.
gabonski udav

#39606 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by gabonski udav »

Billy The Pljuc wrote: 02/08/2025 23:42 nema nekih garancija da će eventualni nasljednici istih biti nešto bolji ali nada uvijek postoji. Ono što je najbitnije eventualnim odlaskom istih jeste eliminacija politika koje su isti zastupali i nazadovanje dok su se dotični i njihove svite bogatili.
prva stvar, dodik ce jos dugo biti alfa i omega u rs-u.

druga stvar, u pravu si da se nece nista promjeniti jer je to pitanje nacionalnih interesa, a borba za vlast je borba je, izmedju ostalog i borba za bogacenje jer se bogacenje po defaultu podrzaumjeva, ali je to odvojena stvar od nac.interesa.
Tyke

#39607 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Tyke »

Ako se Bakiru i SDA pripisivalo sve dobro i sve lose za vrijeme vladavine, onda se mora i Trojki isto tako pripisati svaki ispad i svako dobro po drzavu i nas za vrijeme njihovog mandata. Kao npr. placanje duga za Vijadukt ili nedozivljavanje Dodika i njegovih aferima prema drzavi i vlasti, jer mu se nisu priklonili i spasili ga ovako ili onako.
Nevezano za to sto je VP mijenjao zakone i ucerao Dodiku i Genocidnoj Tvorevini, ali u startu je Trojka bila jasna da drzava NECE isplatiti dug jednog entiteta, u ovom slucaju GT, bili su dosljedni do zadnjeg dana i nisu poklekli raznoraznim "strucnim" analizama i medijima kako ce BiH to morati isplatiti.
Tako i potvrda optuznice, nije se uspo u bilo kakav dijalog sa Dodikom ili neki pokusaj dijaloga i dogovora nakon silnih opstrukcija i prijetnji iz tog entiteta. To je za pohvalu i velika promjena u odnosu na Bakira gdje je u ime stranke svaki put iskakao iz pastete da se nadmudruje kontra Dodika, a svake sedmice negdje sastancili, izlazile slike njih nadmijanih rame uz rame i presretnih sto imaju jedan drugoga kao podrsku.
drug_profi

#39608 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

Ja sam misljenja da ce CIK na neku tehnikaliju objasniti neraspisivanje vanrednih izbora za predsjednika RS.
Ali Dodik ce biti razrijesen.
belfy

#39609 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by belfy »

LSD wrote: 01/08/2025 23:22
belfy wrote: 01/08/2025 23:20

i koji "VI" cete pisati. koliko vas je iza tog naloga? ja pisem samo u svoje ime. ti imas neki tim koji predvodis? :lol:
Pa svi mi ovdje koji diskutujemo oko korumpirane vlasti...a jbt zar ti treba crtati te stvari :lol:
a ti si im predvodnik i znas kako ce pisati? najs... :izet:
belfy

#39610 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by belfy »

A_A_AKCIJA wrote: 02/08/2025 00:06 A svi koji se pitaju, oklen mene sada:

Pa jer je godinama SDA bazirala priču na ideji kako NiP izdaje državu, hapsi samo Bošnjake, šuruje sa Dodikom, rastaljuje se, kako glume sukob, kako zajedno razvaljuju državu, sporazum u Laktašima...

Gomilu budala su držali na granici ludila prepadanjem raspadom države, palestinizacijom, novim ratom ...

NiP je tvrdio da sve što se radi je u korist sistema i jačanja države.

I nije bilo boljeg dokaza ko je upravu od ovoga što se desilo.
Dakle, pustio sam da se samo pokaže šta je istina.

NiP i Trojka su mogli spasiti Dodika kako su htjeli. Samo da su radili kao što je SDA radila do maloprije, da.su nastavili silovati pravosuđe kao što s radilo prije.

Ovako, ko ima imalo razuma, treba da se upita ko je govorio istinu i koja politika koristi jačanju države i sistema.

Najveći kapitalac BIH politike je na koljenima.
Nema više šuplje na tu temu.

I kristalno je jasno čija je politička zasluga jačanje institucija države i ovaj ishod presude.

Ovo je samo početak.

Kajganić, Dodikov tužilac je držao SVE prijave za negiranje genocida u fioci.
Isto je uradio sabotirajući istragu za rušenje ustavnog poretka.
Sada će i te prijave da dođu na red, jer je i Kajganić pod svijetlom, a mentor je bivši.

Tako, da, radujem se itekako, likujem i sretan sam zbog mace koja je došla na vratanca.

NiP do sada ima dva trofeja na zidu. SDA u opoziciji, Dodik presuđen, a još malo više od godine mandata ostalo. :D :izet:

Ali, najveći merak mi čini to što se SDA propaganda raspala kao govno koje propada kroz kanalizaciju. :D Pa oni su otvoreno navijali za Dodika sve vrijeme, slavili njegovo ponižavanje države kao poraz NiPa, iščekivali oslobađajuću presudu više nego Fadilovu, zajedno sa SNSDom cipelarili Sud vlastite države.
I što već sutra moraju smišljati neku novu budalaštinu, jer samo najveći idioti će ostati da vjeruju u njihove gluposti.

Pa to vam ne mogu opisati kako mi je drago. :D
nije su se bas svi pitali, nego samo oni koji te prozivaju. ovaj put vjerovatno i opravdano. no, sasvim je jasno zasto si ponovo tu, kao i tvoje otsudstvo...

P.S. i, @SaraFina, daj prestani koristi Vi, Mi i Oni (namjerno velikim)... iz vise razloga...
belfy

#39611 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by belfy »

Prpa.ba wrote: 02/08/2025 11:17 Sto, trebao sam dotrcati na forum jer je sud ciji se nalozi ne postuju na pola teritorije isprintao jos neki papir? :?

I sad pisem samo jer mi je komicna forumska ekstaza. Za 5 dana ce opet biti potop raspolozenja. Kako vam se da. :lol:
ne, nego cekaj 15.3. :D
drug_profi

#39612 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

Ne znam, ali meni nesto lijepa ova kmeka...
belfy

#39613 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by belfy »

SaraFina wrote: 02/08/2025 20:49
izvrsni direktor wrote: 02/08/2025 20:13
SaraFina wrote: 05/07/2025 00:30 Nadajmo se da je ovo zadnja u nizu pobjeda trojke. I da ce nakon ovoga zavrsiti gdje zasluzuju. U iducem izbornom ciklusu.
:lol:
Ja svoju drzavu branim na svakoj temi. Za razliku od tebe. A nisam iskasirala ni jedan razred skole, a ne fax kao ti. I tebi slicni. Pa ste se pokondirili u dijaspori. A politicke opcije/stranke me ne placaju i forumasim za svoj cejf. Prema tome mogu im napisati sta god zelim. Nisam bez razloga to napisala. I dalje stojim iza svega napisanog. Sad bi ti svoju netrepeljivost sa „one teme dijasporske“gdje ste se provaljivali najprizemnije, prenosio ovdje. Kako si cakani. I pametan.
kakav glup pokusaj argumentacije. nisi je iskasirala zahvaljujuci agresiji, a gdje se ni tebe ni tvoje nije pitalo ista, nego se izbjeglo. a sada se treba ponositi time na osnovu onih koji u ostali? stvarno!? sta pises bona! draga Saro, ti moras malo dublje razmisliti prije nego napises nesto ovakvo...
belfy

#39614 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by belfy »

sehohari wrote: 02/08/2025 22:13 Prpa je u pravu.

Isto pišete kao i u martu, a onda do maja smo skobtali svi zajedno da slabo ima fajde.

Pa za čovjekom je bila raspisana potjernica, a da mu država nekoliko mjeseci ništa nije mogla.
a sada se desilo/desava sta?
skrbavi-admin

#39615 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by skrbavi-admin »

belfy wrote: 03/08/2025 02:03
sehohari wrote: 02/08/2025 22:13 Prpa je u pravu.

Isto pišete kao i u martu, a onda do maja smo skobtali svi zajedno da slabo ima fajde.

Pa za čovjekom je bila raspisana potjernica, a da mu država nekoliko mjeseci ništa nije mogla.
a sada se desilo/desava sta?
sta se desaJE? :lol: da cudnemo?
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#39616 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by izvrsni direktor »

-Chesterfield- wrote: 02/08/2025 00:11 Iz aviona se vidi da je dogovor pao čim se dobrovoljno pojavio u sud.
Kaznu će platiti, mada mu je to nagovješteno i u prvostepenoj presudi, ali se nije mogao pomiriti s time i bojao se drugostepene.
Dogovorio se dodik da mu presuda bude pravosnazna? :-)
Prpa.ba

#39617 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

Pravosnazan mu je bio i pritvor. :lol:

Kada drzava ne postoji, sve je relativno, pa i pravosnaznost. :mrgreen:
ljubijankic

#39618 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by ljubijankic »

Nekadašnji zastupnik SDA u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona i Parlamentu Federacije BiH, Jasmin Duvnjak, nakon gotovo dvije decenije studiranja, konačno je položio ispit iz Krivičnog procesnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici.

Prema rezultatima objavljenim na službenoj stranici fakulteta, Duvnjak se nalazi među studentima koji su položili ispit održan 10. jula 2025. godine.

Riječ je o predmetu koji predaje aktuelni premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić, ujedno i Duvnjakov stranački kolega iz SDA. Pivić je na Pravnom fakultetu angažovan kao vanjski saradnik po ugovoru o djelu.

Duvnjak je ovaj fakultet upisao akademske 2005/2006. godine, a zbog višegodišnjeg studiranja u javnosti je često dobijao epitet “vječiti student”. Njegovi politički oponenti više puta su dovodili u pitanje njegov kredibilitet upravo zbog tog akademskog zastoja.

Iza Duvnjaka je značajan politički angažman: bio je zastupnik u Skupštini ZDK u mandatima 2002–2006, 2014–2016 i 2018–2022. godine, te zastupnik u Parlamentu Federacije BiH u periodu od 2006. do 2014. godine. Obnašao je i funkcije predsjedavajućeg Skupštine ZDK te predsjednika Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH.

Zanimljivo je da njegovo polaganje jednog od ključnih ispita dolazi upravo u trenutku sve glasnijih upozorenja na pokušaje SDA da poveća politički utjecaj nad Univerzitetom u Zenici. To je dodatno raspirilo nagađanja da bi Duvnjak uskoro mogao zaokružiti svoju akademsku priču sticanjem diplome visoke stručne spreme.
Ne sikirajte se, kada se Jasmin vrati vratit ce se i drzava :bih: :bih: Covjek je i fakultet teskom mukom zavrsio a sve za bosnjacki narod i drzavu :!:
LSD

#39619 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by LSD »

belfy wrote: 03/08/2025 01:36
LSD wrote: 01/08/2025 23:22
belfy wrote: 01/08/2025 23:20

i koji "VI" cete pisati. koliko vas je iza tog naloga? ja pisem samo u svoje ime. ti imas neki tim koji predvodis? :lol:
Pa svi mi ovdje koji diskutujemo oko korumpirane vlasti...a jbt zar ti treba crtati te stvari :lol:
a ti si im predvodnik i znas kako ce pisati? najs... :izet:
A zasto tebi toliko smeta sto na temi koja se zove Politicko desavanje u BiH pisem o korupciji unutar sudstva i slucaju Memic ?
Gdje mislis da treba pisati o tome ? na pdf-u Fudbal ili Religija :lol:
Last edited by LSD on 03/08/2025 10:59, edited 1 time in total.
dr_Evil

#39620 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Prpa.ba wrote: 03/08/2025 08:49 Pravosnazan mu je bio i pritvor. :lol:

Kada drzava ne postoji, sve je relativno, pa i pravosnaznost. :mrgreen:
:D :D nego prpas kaze drzava ne postoji, pa sta je radila ta SDA 30 godina onda :D

P.S. slazem se ja sU tobom :)
GungodessMissFortune

#39621 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by GungodessMissFortune »

drug_profi wrote: 03/08/2025 01:29 Ja sam misljenja da ce CIK na neku tehnikaliju objasniti neraspisivanje vanrednih izbora za predsjednika RS.
Ali Dodik ce biti razrijesen.
Nema šanse, Izborni zakon je jasan po tom pitanju, prijevremeni se moraju održati.
SaraFina

#39622 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

belfy wrote: 03/08/2025 01:59
SaraFina wrote: 02/08/2025 20:49
izvrsni direktor wrote: 02/08/2025 20:13

:lol:
Ja svoju drzavu branim na svakoj temi. Za razliku od tebe. A nisam iskasirala ni jedan razred skole, a ne fax kao ti. I tebi slicni. Pa ste se pokondirili u dijaspori. A politicke opcije/stranke me ne placaju i forumasim za svoj cejf. Prema tome mogu im napisati sta god zelim. Nisam bez razloga to napisala. I dalje stojim iza svega napisanog. Sad bi ti svoju netrepeljivost sa „one teme dijasporske“gdje ste se provaljivali najprizemnije, prenosio ovdje. Kako si cakani. I pametan.
kakav glup pokusaj argumentacije. nisi je iskasirala zahvaljujuci agresiji, a gdje se ni tebe ni tvoje nije pitalo ista, nego se izbjeglo. a sada se treba ponositi time na osnovu onih koji u ostali? stvarno!? sta pises bona! draga Saro, ti moras malo dublje razmisliti prije nego napises nesto ovakvo...

Ja nisam nigdje izbjegla. Za vrijeme agresije bila sam u BiH. Cijelo vrijeme. U Sarajevu. Tako da je jedino glup tvoj pokušaj da nešto poentiras a ne znas činjenice i ne poznajes situaciju.
Dragi belfy, ubuduće, da se ne bi smarali medjusobno pokušaj razmišljati dublje prije nego sto ti propadne “pokušaj poentiranje”.
SaraFina

#39623 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

Billy The Pljuc wrote: 02/08/2025 23:42
SaraFina wrote: 02/08/2025 22:42 Ovo stoji 100%. Bakir bi odavno jos poceo dizati halabuku da riskiramo destabilizaciju i konflikt i da moramo relaksirati odnose s Dodikom.
Ja se nadam da je i Covic na redu, nakon Dodika i da im je ovo kraj „tronozca“
Potpisujem i dijelim ista ufanja, helem nema nekih garancija da će eventualni nasljednici istih biti nešto bolji ali nada uvijek postoji. Ono što je najbitnije eventualnim odlaskom istih jeste eliminacija politika koje su isti zastupali i nazadovanje dok su se dotični i njihove svite bogatili.
Nema garancija, no zabokrecinu je dobro uvjek promijesati.
Rothmans

#39624 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Rothmans »

Image

Hodze i vitezovi :lol:

Nezz jel za teme, al' bi mi smijesno... :D
Prpa.ba

#39625 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

dr_Evil wrote: 03/08/2025 10:17 :D :D nego prpas kaze drzava ne postoji, pa sta je radila ta SDA 30 godina onda :D
Nadgledala unistavanje svega onoga sto je cudom uspjelo prezivjeti agresiju Hrvatske i Srbije na Republiku BiH.

Sta si mislio da cu odgovoriti? :?
Post Reply