Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#11376 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by bitanga_sa_otesa »

ITNet wrote: 30/07/2025 10:01

Ne kontam, Pa ima Otes izlaz na autoput prema Sarajevu, za sta ce jos jedan? Nema vala ni sad nikakve potrebe da se prolazi kroz Pejton iz Otesa :cry:
ma voli on kruziti okolo,razgleda,navikao :lol: :lol:
al zato cim neko pomene papke da su sljegli u sarajevo,eto ga da brani svoje :lol: :lol:
Miro Spiro
Grijem se na: toplotna pumpa
Vozim: Jensen Interceptor

#11377 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Miro Spiro »

bitanga_sa_otesa wrote: 17/07/2025 16:56
mk ultra wrote: 17/07/2025 15:35
visoćki bageri kopaju odmah na 1.5m :mrgreen:
sto je najgore znali su gdje je ,ja im rekao 7 dana prije, kad smo prespojili staru ts od mljekare... ja ne vjerujem kakvi su to idioti :run:
@bitanga_sa_otesa jedno pitanje:

kada se npr. gradi zgrada i ide 10 kv kabl na trasi temelja, da li se radi spojnica i dodaje kabla da se skloni sa puta ili se cijeli kabl može dužinom mijenjati ako postoji opcija?
bitanga_sa_otesa

#11378 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Miro Spiro wrote: 31/07/2025 10:43

@bitanga_sa_otesa jedno pitanje:

kada se npr. gradi zgrada i ide 10 kv kabl na trasi temelja, da li se radi spojnica i dodaje kabla da se skloni sa puta ili se cijeli kabl može dužinom mijenjati ako postoji opcija?
izvodjac radova podnese zahtjev za izmjestanje
izadje tehnicar i napravi tehnicko rjesenje i predmjer radova sa cijenom
izvodjac plati ,iskopa se nova trasa i zaobidje ta parcela obicno su dvije spojnice sa dvije strane parcele(ako je trozilni kabl),ili 6 spojnica (jednozilni kabl).
ako nema mogucnosti da se tako radi ,samo se izmjesta dio koji smeta(ubacuje se komad kabla i 2 ili 6 spojnica)
Miro Spiro
Grijem se na: toplotna pumpa
Vozim: Jensen Interceptor

#11379 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Miro Spiro »

bitanga_sa_otesa wrote: 31/07/2025 18:11
izvodjac radova podnese zahtjev za izmjestanje
izadje tehnicar i napravi tehnicko rjesenje i predmjer radova sa cijenom
izvodjac plati ,iskopa se nova trasa i zaobidje ta parcela obicno su dvije spojnice sa dvije strane parcele(ako je trozilni kabl),ili 6 spojnica (jednozilni kabl).
ako nema mogucnosti da se tako radi ,samo se izmjesta dio koji smeta(ubacuje se komad kabla i 2 ili 6 spojnica)

Hvala
ReymondReddington

#11380 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by ReymondReddington »

Haris.ba wrote: 30/07/2025 10:10 Problem Otesa je sto nema osnovne skole, sto ima socijalne stanove, sto je na ruti aviona, sto je pasivan kraj sam od sebe.
Pejton barem ima pjeske blizu centar Ilidze.
Iz Otesa treba vise potegnuti.
Autom je fino povezano naselje. Malo jesu seoske ceste prema Azicima. Ali, nije lose.
Kad bi za svoje pare birao, ne bih nikada pogledao Otes dok imaju Luzani.
Treca osnovna skola u pejtonu je ja mislim 1km od wawes zgrada.

Vjerovatno kako se bude onaj dio iza vrtova riverine pravio da cu i tu ici neka skola. Vjerovatno i neki most da se spoji sa otesom.

Ilidza stvarno sad ima dosta mjesta za nove zgrade.
Haris.ba

#11381 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

ReymondReddington wrote: 01/08/2025 20:28
Haris.ba wrote: 30/07/2025 10:10 Problem Otesa je sto nema osnovne skole, sto ima socijalne stanove, sto je na ruti aviona, sto je pasivan kraj sam od sebe.
Autom je fino povezano naselje. Malo jesu seoske ceste prema Azicima. Ali, nije lose.

Vjerovatno kako se bude onaj dio iza vrtova riverine pravio da cu i tu ici neka skola. Vjerovatno i neki most da se spoji sa otesom.

Nije samo razdaljina. Put cestom iz Otesa do Pejtona je sa uskim trotoarom, onaj drugi pristup sa mosticem je prljav i zapusten. Priznajem, nisam odavna tamo prosao. Ali, kad sam isao bilo je zapisano i usrano pocesto.

Most za vrtove riverine i za Otes postoji, to je onaj od Obija. Taj most je uglavnom i napravljen radi pristupa djece skoli. Slijedeci most je planiran nizvodno blize Sastavcima.

Mislim da je ideja bila da se skola pravi gdje je sada fudbalsko igraliste. Mada, mislim da je jos u papirima ucrtano da se tu pravi policijska stanica posto mup nema svoj objekat na Ilidzi.

Iza Vrtova riverine nije toliko atraktivno za graditi iz vise razloga. Znam da je postojao plan, ne znam je li papiroloski to zavrseno, da se prave zgrade gdje su bazeni Terme. Skoro desetak zgrada. Mislim da ce sada ici sto vise stanogradnje uz trasu pruge prema Hrasnici.
klikerusa

#11382 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by klikerusa »

Haris.ba wrote: 01/08/2025 21:42

Iza Vrtova riverine nije toliko atraktivno za graditi iz vise razloga.
Posto zivim u Vrtovima, mozes li reci koji su to razlozi?

Ja sam cuo da je neko vec kupio 25 duluma i da planira da pravi zgrade do 4 sprata. Navodno tako mu mogu bez problema odobriti...
Haris.ba

#11383 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

klikerusa wrote: 01/08/2025 22:56

Ja sam cuo da je neko vec kupio 25 duluma i da planira da pravi zgrade do 4 sprata. Navodno tako mu mogu bez problema odobriti...
Godinama gradnja samo sto nije, a tri zgradice jedva skuckali. Skupa infrastruktura. Tamo nema nista. Investitor gleda da se nakaci na sto blize. Ondje i dalekovod prolazi. Treba to platiti da se ukopa. Posto je problematino raditi podzemne objekte, parking po propisu mora ici nad zemlju, time smanjujes mogucnost gusce gradnje...manje love investitoru.
klikerusa

#11384 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by klikerusa »

Haris.ba wrote: 01/08/2025 23:05
klikerusa wrote: 01/08/2025 22:56

Godinama gradnja samo sto nije, a tri zgradice jedva skuckali. Skupa infrastruktura. Tamo nema nista. Investitor gleda da se nakaci na sto blize. Ondje i dalekovod prolazi. Treba to platiti da se ukopa. Posto je problematino raditi podzemne objekte, parking po propisu mora ici nad zemlju, time smanjujes mogucnost gusce gradnje...manje love investitoru.
Taman.

Ovi investitori sto prave Vrtove, evo drugu zgradu zavrsavaju u zadnjih 3-4 godine. Za sad ukupno 6 zgrada u naselju i sve sem jedne imaju garazu.
Ali nisam o vlasnicima Riverine ni komentarisao.
Ovih 25 duluma je neki sasvim drugi investitor. Dalekovod koliko znam nije aktivan.

Uglavnom, hvala na odgovoru.
ReymondReddington

#11385 Re: Novogradnja u Sarajevu?

ReymondReddington wrote: 01/08/2025 20:28

Nije samo razdaljina. Put cestom iz Otesa do Pejtona je sa uskim trotoarom, onaj drugi pristup sa mosticem je prljav i zapusten. Priznajem, nisam odavna tamo prosao. Ali, kad sam isao bilo je zapisano i usrano pocesto.

Most za vrtove riverine i za Otes postoji, to je onaj od Obija. Taj most je uglavnom i napravljen radi pristupa djece skoli. Slijedeci most je planiran nizvodno blize Sastavcima.

Mislim da je ideja bila da se skola pravi gdje je sada fudbalsko igraliste. Mada, mislim da je jos u papirima ucrtano da se tu pravi policijska stanica posto mup nema svoj objekat na Ilidzi.

Iza Vrtova riverine nije toliko atraktivno za graditi iz vise razloga. Znam da je postojao plan, ne znam je li papiroloski to zavrseno, da se prave zgrade gdje su bazeni Terme. Skoro desetak zgrada. Mislim da ce sada ici sto vise stanogradnje uz trasu pruge prema Hrasnici.
Usvojili su neki regulaciomi plan riverina-sastavci prije par godina. Evo nasao sam ovo:
Image
bitanga_sa_otesa

#11387 Re: Novogradnja u Sarajevu?

klikerusa wrote: 01/08/2025 23:20
Dalekovod koliko znam nije aktivan.

ko ti je to rekao?? nekad bio 35 kv ali posto nema tog napona vise,sad radi kao 10 kv
Mate_Miso_Kovac

#11388 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Mate_Miso_Kovac »

Šta je 10kV, to je haman ko da nije aktivan :D
bitanga_sa_otesa

#11389 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Mate_Miso_Kovac wrote: 02/08/2025 10:30 Šta je 10kV, to je haman ko da nije aktivan :D
ma ja ,3x manji napon ,skoro nista,kako golubovi i vrane stoje na zicama i nista im ne bude :lol: :lol:
klikerusa

#11390 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by klikerusa »

bitanga_sa_otesa wrote: 02/08/2025 11:45
Mate_Miso_Kovac wrote: 02/08/2025 10:30 Šta je 10kV, to je haman ko da nije aktivan :D
ma ja ,3x manji napon ,skoro nista,kako golubovi i vrane stoje na zicama i nista im ne bude :lol: :lol:
Kad su pravili novu zgradu Vrtova Riverine nesto su radili sa dovodom struje, covjek iz tehnicke sluzbe Vrtova dobio informaciju iz Elektrodistribucije kad su dolazili.
Ja vala nisam pis'o po zicama da provjeravam, a vi se ismijavajte koliko hocete. Kako je meni receno, ja prenio ovdje jer nemam razloga da vjerujem me taj covjek folira.
bitanga_sa_otesa

#11391 Re: Novogradnja u Sarajevu?

klikerusa wrote: 02/08/2025 17:41
Kad su pravili novu zgradu Vrtova Riverine nesto su radili sa dovodom struje, covjek iz tehnicke sluzbe Vrtova dobio informaciju iz Elektrodistribucije kad su dolazili.
Ja vala nisam pis'o po zicama da provjeravam, a vi se ismijavajte koliko hocete. Kako je meni receno, ja prenio ovdje jer nemam razloga da vjerujem me taj covjek folira.
ne ismijava te niko
ako je onaj dalekovod sto izlaze kablovi na njega u otesu kod zgrade viktorija (dva odvojena resetkasta stuba i poslije prelaze na betoske stubove koji sa svake strane imaju po 3 zice) jedna strana je pod naponom.to su u biti bila dva dalekovoda jedan ide iz azica 110 u blazuj 110.a drugi je isao iz energoinvesta 35 u blazuj 110.tehnicka sluzba vrtova riverine nema veze s tim niti oni znaju sta je to i ne slusaj ih.koristi se kao rezerva za preusmjeravanje energije kad se nesto radi u blazuju ili azicima.
klikerusa

#11392 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by klikerusa »

bitanga_sa_otesa wrote: 02/08/2025 18:13
ne ismijava te niko
ako je onaj dalekovod sto izlaze kablovi na njega u otesu kod zgrade viktorija (dva odvojena resetkasta stuba i poslije prelaze na betoske stubove koji sa svake strane imaju po 3 zice) jedna strana je pod naponom.to su u biti bila dva dalekovoda jedan ide iz azica 110 u blazuj 110.a drugi je isao iz energoinvesta 35 u blazuj 110.tehnicka sluzba vrtova riverine nema veze s tim niti oni znaju sta je to i ne slusaj ih.koristi se kao rezerva za preusmjeravanje energije kad se nesto radi u blazuju ili azicima.
Nisam ni rekao da tehnicka ima nesto s tim, nego da je covjek dobio informaciju iz Elektrodistribucije kad su dolazili.
Ali hajde da vise me tusimo temu....dalekovod je aktivan i zice su pod naponom
bitanga_sa_otesa

#11393 Re: Novogradnja u Sarajevu?

klikerusa wrote: 02/08/2025 19:15

Nisam ni rekao da tehnicka ima nesto s tim, nego da je covjek dobio informaciju iz Elektrodistribucije kad su dolazili.
Ali hajde da vise me tusimo temu....dalekovod je aktivan i zice su pod naponom
izvini sto sam ti ista pisao,glup sam ja ,nemam pojma.nece se ponoviti .
Heimerdinger

#11394 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Heimerdinger »

Pozdrav, da li neko zna malo više o projektu Vila Nova (cijene, kvalitet), na Čengić Vili. Iza projekta stoji Ahaeti doo. Hvala unaprijed!
made_in_sarajevo

#11395 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by made_in_sarajevo »

Benis ce ubrzo krenuti sa dvije lamele 100+ stanova na stupu. Nastavak gdje je zadnju izgradnju u stupskoj
ReymondReddington

#11396 Re: Novogradnja u Sarajevu?

made_in_sarajevo wrote: 14/08/2025 17:41 Benis ce ubrzo krenuti sa dvije lamele 100+ stanova na stupu. Nastavak gdje je zadnju izgradnju u stupskoj
Ima li neki render? Ili ce biti ista zgrada?

Sad gledao na katastru pa ona sva zemlja je njihova. Ondje mogu 3 zgrade nalraviti
made_in_sarajevo

#11397 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by made_in_sarajevo »

Ma klasika njihova zgrada slicna onoj vec napravljenoj. Idu dvije zgrade lamala A i B sa vecom podzemnom garazom za obje lamele
grafit

#11398 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by grafit »

bitanga_sa_otesa wrote: 02/08/2025 18:13
ne ismijava te niko
Taj DV 2x35kV je nekada napajao industrijsku TS 35/10kV Energoinvest. To je bilo prije rata u sklopu ("35kV prstena) pa su u međuvezi preko nekadašnje 3510kV Energoinvest bile i TS Famos, TS Vojkovići, TS Lukavica, TS Klinčara i TS Velešići po 35kV naponu.
TS 110/10kV Sarajevo 8 (Azići) se napaja dvosistemskim DV 110 kV iz TS 400/x kV Sarajevo 10 (Reljevo)
m94n

#11399 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by m94n »

Uzeo sam stan u izgradnji i jedan zid spavaće sobe granici sa liftom, šta mislite da li je potrebno ugraditi neku izolaciju protiv buke? Stan nije na zadnjem spratu
noviclan

#11400 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by noviclan »

Soukbunar favela
Post Reply