"Park" i uništene aleje

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Control panel

#26 Re: "Park" i uništene aleje

Post by Control panel »

Skyfox wrote:Nije mi jasano zasto kad posjeku neko staro drvo stave najminijaturniju mogucu sadnicu... Zar ne postoji mogucnost da zasade neko razvijenije drvo koje ce imati vise sanse za opstanak?

Primjer u Vilsonovom, pored starih stabala male sadnice kojima ce trebati 15g da pocnu licit na drvo.

S druge strane pohvala Parku za uredenje zelenila pored tramvajskih sina od Grbavice do Stupa super izgleda...
uglavnom ove proljetne radove rade momci sto ih je zaposlio behmen ono na 6-7 mjeseci. isti dan kada je to potpisano ja sam ih vidio da su sredjivali grad, cistili, sadili, uredjivali. za pohvalu.
u h. cemerlica ood ekonomske do pijace na grbavici su bili posjekli ona stara stabla meni zao bilo pravo. reko koliko ce im trebati da se sjete da tu nesto zasade. ili ce ovi nasi papci na tim mjestima poceti odmah sa parkiranjem.
kad ono :shock: oni za koji dan povadili panjeve i posadili novo drvece.

a sto se tice veceg drveca to se vani tako radi. uzmes brate fino razvijeno drvo i posadi ga. to sam gledao kada ljudi prave kuce. dok bi on docekao da mu drvo izraste nikada nebi imao hlada.

suti dobro je da ovi nasi i ovo rade.
Skyfox

#27 Re: "Park" i uništene aleje

Post by Skyfox »

Control panel wrote:
Skyfox wrote:Nije mi jasano zasto kad posjeku neko staro drvo stave najminijaturniju mogucu sadnicu... Zar ne postoji mogucnost da zasade neko razvijenije drvo koje ce imati vise sanse za opstanak?

Primjer u Vilsonovom, pored starih stabala male sadnice kojima ce trebati 15g da pocnu licit na drvo.

S druge strane pohvala Parku za uredenje zelenila pored tramvajskih sina od Grbavice do Stupa super izgleda...
uglavnom ove proljetne radove rade momci sto ih je zaposlio behmen ono na 6-7 mjeseci. isti dan kada je to potpisano ja sam ih vidio da su sredjivali grad, cistili, sadili, uredjivali. za pohvalu.
u h. cemerlica ood ekonomske do pijace na grbavici su bili posjekli ona stara stabla meni zao bilo pravo. reko koliko ce im trebati da se sjete da tu nesto zasade. ili ce ovi nasi papci na tim mjestima poceti odmah sa parkiranjem.
kad ono :shock: oni za koji dan povadili panjeve i posadili novo drvece.

a sto se tice veceg drveca to se vani tako radi. uzmes brate fino razvijeno drvo i posadi ga. to sam gledao kada ljudi prave kuce. dok bi on docekao da mu drvo izraste nikada nebi imao hlada.

suti dobro je da ovi nasi i ovo rade.
Za taj dio h. cemerlica od ekonomske do pijace na grbavici sam i ja kontao da ce ostati go ugodno iznenadili s tim sadnicama ali opet minijaturnim... jos je ostala aleja kod Aquarijusa, cudi me da i to nisu posjekli...

vjerovarno im je preskupo kupovati vec razvijena drveca i saditi...
Control panel

#28 Re: "Park" i uništene aleje

Post by Control panel »

Skyfox wrote:
Za taj dio h. cemerlica od ekonomske do pijace na grbavici sam i ja kontao da ce ostati go ugodno iznenadili s tim sadnicama ali opet minijaturnim... jos je ostala aleja kod Aquarijusa, cudi me da i to nisu posjekli...

vjerovarno im je preskupo kupovati vec razvijena drveca i saditi...

oni od alata imaju motorku, da posijeku, kram i lopatu da izvade panej i da posade drvo. a da bi vece drvo posdili ipka treba mnogo bolja oprema. sto rad nema. ali z ajedno 20 godina mozda skontaju da je lopata prevazidjena. :lol:
hassena

#29 Re: "Park" i uništene aleje

Post by hassena »

A_I_ wrote:Ono drvece osisano na celavo duz A faze je sablasno :x
Uzas jedan. Kako opravdavaju one patrljke od pola metra duzine na onolikim stablima od rtv doma do studentskih domova?
.
Ovaj dio gledam svaki dan i baš mi je žao našeg grada
...na nekim mjestima ima pupoljaka, ali na ovom nema ni naznaka da će ih biti :(
Skyfox

#30 Re: "Park" i uništene aleje

Post by Skyfox »

hassena wrote:
A_I_ wrote:Ono drvece osisano na celavo duz A faze je sablasno :x
Uzas jedan. Kako opravdavaju one patrljke od pola metra duzine na onolikim stablima od rtv doma do studentskih domova?
.
Ovaj dio gledam svaki dan i baš mi je žao našeg grada
...na nekim mjestima ima pupoljaka, ali na ovom nema ni naznaka da će ih biti :(
niti ce biti... trebalo je odavno da su ozelenile krosnje...
zonbirile

#31 Re: "Park" i uništene aleje

Post by zonbirile »

pa imaju neke male grančice,a već je polovica maja,u decembru će pravo nadoći.
hassena

#32 Re: "Park" i uništene aleje

Post by hassena »

U ovom, gore navedenom, dijelu-nema ni grančice zelene, ni ko čačkalica
hassena

#33 Re: "Park" i uništene aleje

Post by hassena »

Ljudiiiiiii....zazalenilo jeeeeeeee...jupiiiiiii...male ali slatke grančice :dance: :thumbup: :bih:
sodom

#34 Re: "Park" i uništene aleje

Post by sodom »

hassena wrote:Ljudiiiiiii....zazalenilo jeeeeeeee...jupiiiiiii...male ali slatke grančice :dance: :thumbup: :bih:
male i slatke :D
Skyfox

#35 Re: "Park" i uništene aleje

Post by Skyfox »

samo dokumentovano :D
Control panel

#36 Re: "Park" i uništene aleje

Post by Control panel »

Skyfox wrote:samo dokumentovano :D
jeste pocele su i one prema zetri sto sam je postavio sliku. doduse stidljivo ali je pocelo. valjda kad sunce grane ce poceti da ''dzikljaju''. :D
Alfons Kauders

#37 Re: "Park" i uništene aleje

Post by Alfons Kauders »

Ja sam vam rekao prije mjesec dana da ce krenuti krajem maja i pocetkom juna, al nejse... :D
hassena

#38 Re: "Park" i uništene aleje

Post by hassena »

Alfons Kauders wrote:Ja sam vam rekao prije mjesec dana da ce krenuti krajem maja i pocetkom juna, al nejse... :D
drago mi je što smo bili u krivu :D
HelaS

#39 Re: "Park" i uništene aleje

Post by HelaS »

Park u naselju Grbavica 2

bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#40 Re: "Park" i uništene aleje

Post by bitanga_sa_otesa »

dobila i slobodanka pravo glasa preko drustvenih mreza :lol:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#41 Re: "Park" i uništene aleje

Post by izvrsni direktor »

bitanga_sa_otesa wrote: 27/07/2025 12:37 dobila i slobodanka pravo glasa preko drustvenih mreza :lol:
:thumbup:
Facebook nam je jebao majku svima sto moramo trpiti sad ovake nepismene imaoce misljenja...
Simptomaticno je da se ovi 60+ su u 95% slucajeva nisu sreli sa gramatikom..ali kaze "prije je sve bilo bolje, i obrazovanje"
okanomalo

#42 Re: "Park" i uništene aleje

Post by okanomalo »

izvrsni direktor wrote: 27/07/2025 12:40
bitanga_sa_otesa wrote: 27/07/2025 12:37 dobila i slobodanka pravo glasa preko drustvenih mreza :lol:
Facebook nam je jebao majku svima sto moramo trpiti sad ovake nepismene imaoce misljenja...
Simptomaticno je da se ovi 60+ su u 95% slucajeva nisu sreli sa gramatikom..ali kaze "prije je sve bilo bolje, i obrazovanje"
Sa cim si se ti sreo u zivotu imaocu misljenja? Ovi 60+ imali su dobro obrazovanje i odgoj sto ocito tebi nije svojstveno. Udarate na gramatiku koja vam ocito nije jaca strana.
Thorgerson

#43 Re: "Park" i uništene aleje

Post by Thorgerson »

Vezano za ovu objavu oko lavova u pionirskoj na FB gdje je Park objavio da je lav samo star i da zato izgleda kako izgleda.

Post napisan poprilicno napadno. I hajd prvo citanje, kontam jbg ima smisla to sto pisu. Kao lavovi u zoo vrtovima tesko da dozive tih 15 godina koliko ima ovaj nas.

Al opet jbt bio sam nedavno i ti lavovi fkt grozno izgledaju. Pola zivotinja i nema po kavezima. Ono sto ima, dosta ih ne izgleda bas najbolje.

I malo istrazim i pronadjem da lavovi mogu da zive i do 25 god u zoo vrtu.

Hajd reko da probam na chat gpt poslati slike lava i evo odgovora;⁸
Na osnovu fotografije koju si poslao, lav (mužjak) zaista izgleda **fizički slabije** i moguće **neuhranjeno**:

* **Rebra i kukovi su prilično izraženi**, što može biti znak gubitka mišićne mase ili pothranjenosti.
* **Griva izgleda djelimično očuvano**, ali i ona djeluje tanje nego što je tipično za zdravog mužjaka.
* **Hod i držanje** djeluju usporeno i umorno – iako to može biti i zbog starosti (15 godina je već star za lava, čak i u zoo vrtu).
* **Koža i dlaka** djeluju suho i neuredno, što može ukazivati na zdravstvene probleme, stres ili loše uvjete njege.

Lavovi u poznim godinama prirodno gube težinu i mišićnu masu, ali ovakav izgled može biti i **znak bolesti (npr. bubrežni problemi, zubni problemi, paraziti)** ili **nedostatne veterinarske skrbi**.

Ako je zaista riječ o **Pionirskoj dolini u Sarajevu**, bilo bi korisno da nadležni javno objasne stanje životinje – naročito jer se ovakvo stanje može smatrati zabrinjavajućim.

Ako želiš, mogu ti pomoći da napišeš **upit ili prijavu za nadležne institucije ili organizacije za zaštitu životinja**.
Znam, chatgpt moze halucinirati i davati netacne odgovore, ali ne treba biti stvarno strucnjak pa.vidjeti da ona zivotinja stvarno ne izgleda dobro.

Takodjer, onaj kengur na pocetku. Nesto mu nije ok s vidom. Ne vidi. Oci su mi pune gnoja. I oni takvu zivotinju su pustili. Gledam raju sto je dosla zgrazavaju se, djeca i ne kontaju.

Tuzno ono gore bas izgleda. I ne zelim da krivim radnike te ustanove. Ja ne sumnjam da oni posao rade koliko mogu. Vjerovatno ima i uhljeba pun qrac tu.
moimoi

#44 Re: "Park" i uništene aleje

Post by moimoi »

Mi ne mozemo imati zoo vrt za divlje zivotinje jer nasi veterinari nemaju obuku niti znanje za skrb divljih zivotinja… a kamo li zivotinja koje su egzoticne. Pa nasi veterinari idu u slo i hr da zavrse specijalizacije za pse i macke.
Ono gore je muciliste i nista drugo. Tamo treba napraviti “selo” na otvorenom… o tim zivotinjama bise znali brinuti i radnici.. djeca fino mogu vidjeti ovcice, krave, kokosi and co. Mogli bi prodavati mlijeko, jaja etc .. biti apsolutno samoodrzivi.
Thorgerson

#45 Re: "Park" i uništene aleje

Post by Thorgerson »

moimoi wrote: 06/08/2025 09:38 Mi ne mozemo imati zoo vrt za divlje zivotinje jer nasi veterinari nemaju obuku niti znanje za skrb divljih zivotinja… a kamo li zivotinja koje su egzoticne. Pa nasi veterinari idu u slo i hr da zavrse specijalizacije za pse i macke.
Ono gore je muciliste i nista drugo. Tamo treba napraviti “selo” na otvorenom… o tim zivotinjama bise znali brinuti i radnici.. djeca fino mogu vidjeti ovcice, krave, kokosi and co. Mogli bi prodavati mlijeko, jaja etc .. biti apsolutno samoodrzivi.
To sa farmom vec radi malak. I cini se da dobro rade.

Ali ja ne bih isao u tom pravcu. Moze se imati zoo. I moze biti sredjen. Samo je gore sigurno problem uhljeba. Vjerovatno je hroa administracije i sluzbenika koji nista ne rade, a pravih radnika malo. Plus dio je kjkp park. To treba odvojiti kao zasebno pravno lice i neka vlasnik bude kanton.

Mali je ono prostor i realno treba da zvizdi. Al kao i sve kod nas prepusteno je samo sebi...pa guraj dokle moze.
moimoi

#46 Re: "Park" i uništene aleje

Post by moimoi »

Ma uhljebi nemaju veze sa losim stanjem zivotinja. Ima njega, ishrana, prostor… sve ono sto objektivno nas zoo ne moze pruziti.
Radi se o enormnim troskovima.
HelaS

#47 Re: "Park" i uništene aleje

Post by HelaS »

moimoi wrote: 06/08/2025 09:38 Mi ne mozemo imati zoo vrt za divlje zivotinje jer nasi veterinari nemaju obuku niti znanje za skrb divljih zivotinja… a kamo li zivotinja koje su egzoticne. Pa nasi veterinari idu u slo i hr da zavrse specijalizacije za pse i macke.

A ne vidim prepreku da šaljemo određeni broj veterinara na obuku i stjecanje znanja i iskustva za rad sa divljim životinjama. Ti troškovi nisu toliki kolika bi bila dobit društva njihovim znanjem i možda i novim životinjama
moimoi wrote: 06/08/2025 11:30 Ma uhljebi nemaju veze sa losim stanjem zivotinja. Ima njega, ishrana, prostor… sve ono sto objektivno nas zoo ne moze pruziti.
Radi se o enormnim troskovima.
Ne vidim prepreku da ZOO u Sarajevu pa i u BiH organiziraju privatne organizacije, a da im država daje servis i podršku. Zašto je sarajevski ZOO unutar javnog preduzeća? Zato što je recidiv prošlog sistema :-)
moimoi

#48 Re: "Park" i uništene aleje

Post by moimoi »

Pa imas nazalost kod nas i privatnih zoo vrtova tj debila koji drze divlje zivotinje zatocene. To nikako ne bi trebalo biti dozvoljeno. Zivotinju drzati ne znaci samo hraniti. Pogotovo divlju zivotinju kojoj je potreban prostor. Citav nas zoo vrt po kvadraturi bi bio adekvatan za jednu vrstu… a ne 20 ili vec koliko ih imaju.
muha_sa

#49 Re: "Park" i uništene aleje

Post by muha_sa »

Nema veze sa alejama i cukama--al ima veze sa uništavanjem neceg novog i lijepog :-)
Kod olimpijskog bazena Otoka u parku napravili finu fontanu---gledajuci šta djecurlija rade ne vjerujem da ce mjesec dana bit citava da joj ne dohakaju :-) roditelji sjede na klupama, drkaju po mobitelima a djeca skacu po onim svjetiljkama--hajd što im je drago da skacu i kvase se pa i razumijem--al kamenjem lupaju po svjetiljkama a roditelji ništa :-) fino skrenuh pažnju djeci da to ne rade i poslušaše me.
Volio bih da su roditelji reagovali--al jok :-)
HelaS

#50 Re: "Park" i uništene aleje

Post by HelaS »

muha_sa wrote: 14/08/2025 18:10 Nema veze sa alejama i cukama--al ima veze sa uništavanjem neceg novog i lijepog :-)
Kod olimpijskog bazena Otoka u parku napravili finu fontanu---gledajuci šta djecurlija rade ne vjerujem da ce mjesec dana bit citava da joj ne dohakaju :-) roditelji sjede na klupama, drkaju po mobitelima a djeca skacu po onim svjetiljkama--hajd što im je drago da skacu i kvase se pa i razumijem--al kamenjem lupaju po svjetiljkama a roditelji ništa :-) fino skrenuh pažnju djeci da to ne rade i poslušaše me.
Volio bih da su roditelji reagovali--al jok :-)
Jednom rječju - hojratluk. Drugom rječju - skorojevićevizam. Zajedničkom rječju - seljakluk.
Post Reply