Sve za 10 majstore, neupitna cinjenica, nisam ja za to nista ni rekao. Ali jel tebi izgleda da je taj zakon donio veliki dobri Bogo, ili jedan ljubomoran srednjovjecni muskarac? Da li slicne zakone imaju i ateisticke, sekularne zemlje u svim patrijahalnim drustvima?Zehran82 wrote: ↑26/07/2025 12:03
Hajmo to ovako malo postaviti, kao sto je Muhammed objasnio.....kad vec hoces da karandzas komsinicu.....
Sta ako tvoj komsija isto tako pozeli da karindza tvoju zenu dok si na poslu,mozda tvoju sestru ili majku, ili mozda tvoju kcerku....bili ti bilo drago da ih izkarindza dobro kao sto bi ti tudje komsinice, majke,zene, sestre i kceri izkarindzao....
Sve bi ti volio tudjima a nebi dao daiko pogleda u tvoje....
Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
- dr_Evil
#5576 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
-
Zehran82
#5577 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Samo mi odgovori bili volio da ti neki komsija dobro izkarindza tvoju suprugu ili sestru ili kcerku dok si ti na poslu, i poslije da ga vidjas svaki dan nakon sto saznas za todr_Evil wrote: ↑26/07/2025 12:05Sve za 10 majstore, neupitna cinjenica, nisam ja za to nista ni rekao. Ali jel tebi izgleda da je taj zakon donio veliki dobri Bogo, ili jedan ljubomoran srednjovjecni muskarac? Da li slicne zakone imaju i ateisticke, sekularne zemlje u svim patrijahalnim drustvima?Zehran82 wrote: ↑26/07/2025 12:03
Hajmo to ovako malo postaviti, kao sto je Muhammed objasnio.....kad vec hoces da karandzas komsinicu.....
Sta ako tvoj komsija isto tako pozeli da karindza tvoju zenu dok si na poslu,mozda tvoju sestru ili majku, ili mozda tvoju kcerku....bili ti bilo drago da ih izkarindza dobro kao sto bi ti tudje komsinice, majke,zene, sestre i kceri izkarindzao....
Tako to biva kad se razmislja donjom glavom a gornjom ne
- dr_Evil
#5578 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ko karindza moju sestru ili kcerku realno i nije moj posao, sve dok je uz obostrani pristanak i postuje se dobna razlika te doba pristanka. Lijepo je postovati nase narodne tradicije ali upitno je koliko je primjenjivo u ovim danima. Sto se tice supruge, ako niste u dogovorenom otvorenom braku opet se primjenjuju zakoni lijepe nase doneseni od covjeka gdje je vjernost neupitna, a nevjernost vuce konsekvense. U istom maniru se moras sloziti da je neko isti zakon donio i prije 2000 godina
Samo se taj neko sjetio dobre fore prije 2000 godina, umjesto jedne ozeni 4! I onda posto je skuzio da mu to opet nije prirodno, odlucio je da kaze da je legalno i bez posljedica napuniti harem sa necijim sestrama i kcerkama, i jos reci da su mu halal. Covjek donio zakon, i onda posto je imao para i moci odlucio da pronadje rupu u zakonu, a svi te se boje samo onoliko koliko imas(stara begovska).
-
teodati
#5579 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Sve je programirano što god postoji u svemiru, dakle sam svemir je laboratorij, najstarije inteligentne vrste u našem prostor-vremenu, dobiti ćemo dokaze o tome, i to na globalnoj razini, e da.
-
teodati
#5580 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Pa program je takav, što se čudiš, nije ovo raj, on će tek doći, ali ovo zapamti, nijedno kretanje u svemiru, od onoga najmanjega do najvećega nije moguće bez programera, koji vrši direktno to kretanje, znači sve je pod kontrolom, svega što postoji u svemiru, koliko god bio veliki, to je samo laboratorij, i ne šalim se, dapače.apsidejzi wrote: ↑25/07/2025 22:07 Heh, evo jos jedan prelijepi primjer evolucije i igre velikih brojeva te slucajnih dogadjaja koji se ispreplicu i gdje nam ne treba nikakav inteligentni dizajner da objasni pojavu. U pitanju je parazit Toxoplazma gondii. Ovaj parazit se moze razmnozavati iskljucivo u crijevima macke. Tu ima idealne uslove i tu se razmnozava. Iz mackinih crijeva izlazi kao i sve ostalo sto izlazi iz macke sto pojede. Sada mlade jedinke cekaju da zavrse ponovo u crijevima macke kako bi se mogle razmnozavati. Mogu zivjeti u ekstremno teskim uslovima veoma dugo. Obicno se taj izmet razgradi i oni ostanu na zemlji ili vodi. I onda naidje neki mis koji stane sapom na mjesto gdje je macka izbacila izmet nekada ranije. Kasnije lize svoje sape kako bi ih ocistio i na taj nacin unese ovog parazita u sebe (najcesci nacin zaraze miseva). Sada ovaj parazit ulazi u crijeva miseva i ima mogucnost da udje dalje u krvotok i dodje do njihovog mozga. U misijem mozgu promijeni matricu ponasanja i misevi sada odjednom vole miris macije mokrace. Umjesto da bjeze od macke one sada osjecaju seksualnu privlacnost prema mackama zbog mirisa njihove mokrace. I pridju mackama da se pare. Naravno, bivaju pojedeni i sta je konacni rezultat? Toxoplazma gondii je napravila puni krug i vratila se u crijeva macke gdje se moze ponovo razmnozavati. Odvratan, gadan ali istovremeno veoma zanimljiv nacin razmnozavanja koji je baziran u potpunosti na slucajnim dogadjajima.
Ta macka moze obaviti veliku nuzdu u tvom vrtu blizu tvojih jagoda i onda se izmet razgradi a da ti to i ne vidis. Par dana kasnije pada jaka kisa i neka kap prsne dio tla na kojem se sada nalaze ovi paraziti i oni odskoce na jagodu koju ti pojedes. Parazit udje u tebe i sta se desava? Nista. Bude u tebi i zivi. Zivi godinama ali se ne moze razmnozavati. Ponekad neki izadje u tvom izmetu i proces ide dalje. Ceka sada ponovo da nekako dospije u macku. Najvjerovatniji put da dospije u macku je preko miseva ali nije iskljuceno da i macka nekada nece stati svojom sapom na mjesto gdje se nalaze ovi paraziti i onda liznuti svoju sapu.
Ovdje vidimo jedan raznolik proces sa slucajnim dogadjajima koji omogucavaju reprodukciju toxoplazme gondii,, plus vidimo ovu zanimljivu mutaciju u genetskom materijalu koja se manifestuje u promjeni ponasanja skroz druge zive vrste. Misevi mijenjaju svoje ponasanje zbog mutacije u parazitu. Dakle, evolucija ne funkcionise samo kao promjena u genetskom kodu jedne vrste nego je medju povezana sa drugim vrstama.
Da stvar bude jos zanimljivija, bliski genetski rodjak toxoplazme gondii koji se zove neospora caninum ima drugaciju mutaciju koja mu omogucava da se razmnozava u psu, a prelazni domacini su krava, ovca i konj. Dakle, mala genetska promjena i vise nema macki, sada su psi. Jedan od rodjaka ovog parazita izaziva i malariju kod ljudi. Ti sada vidis kako je jedan parazit uz blage genetske promjene pokusavao da se razmnozava kroz razne domacine. U nekim situacijama zivi kod domacina i ne pravi nikakve probleme ali se ne moze razmnozavati, u drugim situacijama ima idealne uslove jer domacin luci neki enzim koji njemu pase. Jedan kompleksni random sistem koji uz mnogo ponavljanja i veliki broj jedinki, u konacnici dovede do cilja. Neki mis ce ugaziti nekada na mjesto gdje ima parazit i taj mis ce biti seksualno privucen prema mackama i biti pojeden.
Ja sad zamisljam Allaha, Isusa, Amon Ra-a, Vishnu ili bilo kojeg drugog boga kojeg nazivamo inteligentnim dizajnerom kako zamislja jedan ovakav sistem: Stvoricu miseve i napravicu da se boje od macaka i da ih macke jedu, ali moram dati sansu ovim parazitima i onda cu napraviti da taj parazit moze uci u mozak misa i praviti mu halucinacije u glavi. Mis ce biti SEKSUALNO privucen prema mackama. Zamisli da se klanjas ovakvom bogu??? Mogao je smisliti mnogo jednostavniji i efikasniji sistem, al njemu je naumpalo da promjeni seksualnu orjentaciju miseva. Znaci, lik mrzi pedere i lezbejke kod ljudi, al nikakav problem da promjeni seksualnu orjentaciju miseva. Zamisli da ti pojedes nekog parazita i onda ti lavovi postanu seksualno privlacni. Moras jebat lava po cijenu zivota kako bi taj parazit mogao da se razmnozava. Nista guzovi i sise, lavlja griva i rep mmmmmmmmm. Upravo to jadni misevi rade.
Shvatas li implikacije kakvom bogu se klanjas, ako odbijas evoluciju kao objasnjenje. Ovo je tvoj bog smislio. Sjeti se toga na iducoj sedzdi na koju mu padnes![]()
-
teodati
#5581 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Programeru svašta padne na pamet, pa to onda uradi, i dobro i zlo, i jedno i drugo treba iskusiti, zato i jeste ovakav život na Zemlji, samo kažem.apsidejzi wrote: ↑26/07/2025 08:19 Hoces jos ovih briljantnih bizarnih ideja koje je smislio tvoj Gospodar? Inteligentni dizajner je bas bio domisljat i otvoren za eksperimentisanje cim se dosjetio ovoga:
Muzjak rak se zarazi parazitom Barnakl (Sacculina) koji mu u potpunosti unisti njegove testise. Rak se vise ne moze razmnozavati i sada pocinje da siri svoj oklop. To rade zapravo zenke raka kada hoce da se pare. Pocinje praviti gnjezdo i cuvati jaja kao sto zenke rade. A ta jaja su zapravo parazitska jaja koje ovaj rak sada uzgaja. Bukvalno, parazit ucini da rak promijeni seksualne preference i pocne se ponasati kao suprotni spol.
Ili jadnom skakavcu u kojeg udje nitricavi crv koji zeli da dospije u vodu i onda poremeti nervni sistem skakavca kojeg voda pocne seksualno privlaciti. Shvati ovo???!!! Kada osjeti vodu, skakavac se nadrazi i kada dodje do vode svrsi i u ekstazi se ugusi. Jedva ceka da se baci u vodu. Eto kakvu bizarnost je tvoj inteligentni gospodar smislio.
Znam, gospodar je misteriozan i cudni su putevi njegovi. Iz nekog razloga je veoma ljut na muskarce kod ljudi koji se ponasaju zenstveno, ali mu nije problem da sam stvori sistem u kojem se rakovi ponasaju zenstveno. Bezbroj ovih bizarnih ideja kojih se dosjetio. Neki su prosto zlobni, dok su drugi nastrani. Imas kravu koja se zarazi parazitom, koji izadje u izmetu. Puz pojede taj izmet. Iz puza izadju nove larve u vidu sluzavog i slatkog paketa. Mravi pojedu taj paket. Hakne im nervni sistem. Mrav se penje na vrh trave i tu se ukoci. Krava pojede travu i sa njom mrava koji je ponovo zarazi i ciklus se nastavlja. Ili recimo crna udovica za koju si sigurno cuo gdje se muzjak sam nabija na njene zube dok je u ekstazi i ekstaza mu postaje jos veca. Time njegova sperma duze ostaje u njoj i ima vecu sansu da je oplodi.
Zamisli sad inteligentnog dizajnera koji ovakvo nesto dizajnira. Kakvom psiholoskom profilu ovo moze na um pasti??? I ti ne vidis nikakav problem u tom "inteligentnom dizajnu"? Tebi je sasvim OK da mu se klanjas i molis. Kako mozes ocekivati milost od takve spodobe.
Mozes zato sto ne razmisljas o tome i sto to ignorises. Priroda je bolesna, uvrnuta, nastrana i ima bezbroj primjera za koje samo mozes kazati: WTF. Kome je ovo na um palo. E to je tvoj Gospodar.
-
teodati
#5582 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Imaš pravo, još je gori od toga što si napisao, ali to je opis Boga Staroga zavjeta, zanimljivo kako nikada ne spominješ sve ono što Bog uradi u Novom zavjetu, da li ti to namjerno radiš ili ne, ti najbolje znaš, budi objektivan, pa sve uzmi u obzir, može onda nešto i shvatiš, a formula je da ovaj život sa uživanjima ali i patnjom i bolima, a na kraju i smrću, je samo put do vječnoga života, gdje neće biti ni boli ni smrti ni jauka nikada više, pametan si čovjek pa malo o tome razmisli, bilo bi dobro.broj dva wrote: ↑26/07/2025 10:53Abrahamski bog (isti vam je u pet deka) je sadista, narcisoidni psihopata, šovinista i masovni ubica nevinih osoba uključujući i djecu. Da postoji ne bi ga se trebalo obožavati nego plašiti i boriti protiv toga. To je opis iz vaših knjiga, nije mojZehran82 wrote: ↑26/07/2025 09:49apsidejzi wrote: ↑26/07/2025 08:19 Hoces jos ovih briljantnih bizarnih ideja koje je smislio tvoj Gospodar? Inteligentni dizajner je bas bio domisljat i otvoren za eksperimentisanje cim se dosjetio ovoga:
Muzjak rak se zarazi parazitom Barnakl (Sacculina) koji mu u potpunosti unisti njegove testise. Rak se vise ne moze razmnozavati i sada pocinje da siri svoj oklop. To rade zapravo zenke raka kada hoce da se pare. Pocinje praviti gnjezdo i cuvati jaja kao sto zenke rade. A ta jaja su zapravo parazitska jaja koje ovaj rak sada uzgaja. Bukvalno, parazit ucini da rak promijeni seksualne preference i pocne se ponasati kao suprotni spol.
Ili jadnom skakavcu u kojeg udje nitricavi crv koji zeli da dospije u vodu i onda poremeti nervni sistem skakavca kojeg voda pocne seksualno privlaciti. Shvati ovo???!!! Kada osjeti vodu, skakavac se nadrazi i kada dodje do vode svrsi i u ekstazi se ugusi. Jedva ceka da se baci u vodu. Eto kakvu bizarnost je tvoj inteligentni gospodar smislio.
Znam, gospodar je misteriozan i cudni su putevi njegovi. Iz nekog razloga je veoma ljut na muskarce kod ljudi koji se ponasaju zenstveno, ali mu nije problem da sam stvori sistem u kojem se rakovi ponasaju zenstveno. Bezbroj ovih bizarnih ideja kojih se dosjetio. Neki su prosto zlobni, dok su drugi nastrani. Imas kravu koja se zarazi parazitom, koji izadje u izmetu. Puz pojede taj izmet. Iz puza izadju nove larve u vidu sluzavog i slatkog paketa. Mravi pojedu taj paket. Hakne im nervni sistem. Mrav se penje na vrh trave i tu se ukoci. Krava pojede travu i sa njom mrava koji je ponovo zarazi i ciklus se nastavlja. Ili recimo crna udovica za koju si sigurno cuo gdje se muzjak sam nabija na njene zube dok je u ekstazi i ekstaza mu postaje jos veca. Time njegova sperma duze ostaje u njoj i ima vecu sansu da je oplodi.
Zamisli sad inteligentnog dizajnera koji ovakvo nesto dizajnira. Kakvom psiholoskom profilu ovo moze na um pasti??? I ti ne vidis nikakav problem u tom "inteligentnom dizajnu"? Tebi je sasvim OK da mu se klanjas i molis. Kako mozes ocekivati milost od takve spodobe.
Mozes zato sto ne razmisljas o tome i sto to ignorises. Priroda je bolesna, uvrnuta, nastrana i ima bezbroj primjera za koje samo mozes kazati: WTF. Kome je ovo na um palo. E to je tvoj Gospodar.
Jedna stvar mi je sigurna , je da te Gospodar odstranio od sebe i lutas mrakom ovoga svijeta. Tacno se vidi da samo trazis nesto , bilo sta, da nebi vjerovao u svog Stvoritelja...to sto se desava u zivotinjskom svijetu je sve prirodno i Bozije djelo....i Gospodar nece biti pitan za ono sto radi, ali ces ti biti pitan od Njega sta radis i govoris, to je ono sgo je bitno se pripremiti....a ako te bude detaljno ispitivao na Sudnjem danu to je signal vec da te planira kazniti.
Zamisli se ateistickog uma, ne zelis da vjerujes u stvoritelja o kojem tim zivot ovisi i tvoja vjecnost radi nekoga raka kojem muda ne ferceraju.
-
teodati
#5583 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Koliko znam, u raju nema ni udaje ni ženidbe, samo kažem.Zehran82 wrote: ↑26/07/2025 12:03Hajmo to ovako malo postaviti, kao sto je Muhammed objasnio.....kad vec hoces da karandzas komsinicu.....dr_Evil wrote: ↑26/07/2025 11:54dobro, znaci on donio zakon da je zabranjeno karindzat komsinicu, i onda rekao ako budes ima da goris. A jos komsinicu stvorio ko da je iz dzeneta, haj je ne prisloni :S
I sve je to stigao, a jos se brine i stvorio je citav univerzum.
Dok recimo nasem najblizem srodniku, smrdljivom prascu, nije stvorio takvo pravilo, on moze da karindza citav krmecnjak, a drugovi majmuni sa grane mogu da bace drkicu kolektivno na grani.
Salu na stranu, valjda je svima jasno da su ova pravila dosla od ljudi jer ticu se nasih malih zivota.
-
Zehran82
#5584 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ima u Raju i udaje i zenidbe
- apsidejzi
#5585 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Nisi bio dobar, nisi vjerovao u nekog boga i gorices vjecno.Zehran82 wrote: ↑26/07/2025 11:59Sve je ok sto Bog radi, sta ako je Bog uradio to upravo da bi zatvorio ciklus, da se bakterija vrati odakle je i pocela,ima sve svoje zasto.apsidejzi wrote: ↑26/07/2025 11:17Prirodno jeste, a ako ti smatras da je bozije onda neka ti bude. Meni je bolesno da neki inteligentni dizajner dizajnira da se skakavac napali na vodu kako bi se utopio i time produzio drugu vrstu. Ili da se pauk nabada na zube crne udovice u seksualnom uzbudjenju. Zar nije mogao smisliti nesto manje bizarno?
Ti vjeruj da je to bozije davanje, meni je to smjesno. Mislim nije ti problem kazati kako je glupa ideja vjerovati da na sjevernom polu ima neki djeda sijede brade koji ima fabrike igracaka i koji skuplja pisma djece i onda im dijeli igracke 25. decembra na bozic jer su bila dobra. Koliko god tebi ta ideja bila glupa, meni je isto toliko glupa ideja vjerovati da je neko sjeo i planirao da parazit produzi svoj zivot tako sto ce misevima promijeniti hemikalije u mozgu i napaliti ih na maciju mokracu.
Sta mislis ovo, dodjes na Sudnji dan a ono Bog ti sve objasni ove tvoje nesugladice u glave oko prirodnih stvari, i ti tek onda dobijes Ahaaaa feeling, i kazes sebi , zato je to tako bilo.
I onda krene sudjenje tebi za tvoja djela, i onda shvatis da ti se kuku onda, znaci samo se sjetis koliko si pljuvao po Bogu dok gledas u Dzehenemske ponore i razbuktalu vatru kako huci i baca iskre....i kontas sto je meni trebalo da budem ateisticka luda po forumu
Nisi bio dobar neces dobiti paketice od djeda mraza.
Pronadji razliku u ove dvije izjave
- apsidejzi
#5586 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Poserem se ja u takvog bolesnog programera. Ja mu se klanjati necu.teodati wrote: ↑26/07/2025 16:02Programeru svašta padne na pamet, pa to onda uradi, i dobro i zlo, i jedno i drugo treba iskusiti, zato i jeste ovakav život na Zemlji, samo kažem.apsidejzi wrote: ↑26/07/2025 08:19 Hoces jos ovih briljantnih bizarnih ideja koje je smislio tvoj Gospodar? Inteligentni dizajner je bas bio domisljat i otvoren za eksperimentisanje cim se dosjetio ovoga:
Doduse, tebi svaka cast sto stojis iza toga, za razliku od ovog drugog fanatika. Makar si dovoljno inteligentan da skontas da nesto nije uredu ali to prihvatas. Ako ti je draze tako vjerovati, to je OK za mene. Ja ne vjerujem ali postujem tvoje uvjerenje. Zivio.
-
Zehran82
#5587 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Razlika je ogromna ali vi ateisti niste pronicljivi pa ne kontate mnogo stosta tuapsidejzi wrote: ↑26/07/2025 17:38Nisi bio dobar, nisi vjerovao u nekog boga i gorices vjecno.Zehran82 wrote: ↑26/07/2025 11:59Sve je ok sto Bog radi, sta ako je Bog uradio to upravo da bi zatvorio ciklus, da se bakterija vrati odakle je i pocela,ima sve svoje zasto.apsidejzi wrote: ↑26/07/2025 11:17
Prirodno jeste, a ako ti smatras da je bozije onda neka ti bude. Meni je bolesno da neki inteligentni dizajner dizajnira da se skakavac napali na vodu kako bi se utopio i time produzio drugu vrstu. Ili da se pauk nabada na zube crne udovice u seksualnom uzbudjenju. Zar nije mogao smisliti nesto manje bizarno?
Ti vjeruj da je to bozije davanje, meni je to smjesno. Mislim nije ti problem kazati kako je glupa ideja vjerovati da na sjevernom polu ima neki djeda sijede brade koji ima fabrike igracaka i koji skuplja pisma djece i onda im dijeli igracke 25. decembra na bozic jer su bila dobra. Koliko god tebi ta ideja bila glupa, meni je isto toliko glupa ideja vjerovati da je neko sjeo i planirao da parazit produzi svoj zivot tako sto ce misevima promijeniti hemikalije u mozgu i napaliti ih na maciju mokracu.
Sta mislis ovo, dodjes na Sudnji dan a ono Bog ti sve objasni ove tvoje nesugladice u glave oko prirodnih stvari, i ti tek onda dobijes Ahaaaa feeling, i kazes sebi , zato je to tako bilo.
I onda krene sudjenje tebi za tvoja djela, i onda shvatis da ti se kuku onda, znaci samo se sjetis koliko si pljuvao po Bogu dok gledas u Dzehenemske ponore i razbuktalu vatru kako huci i baca iskre....i kontas sto je meni trebalo da budem ateisticka luda po forumu
Nisi bio dobar neces dobiti paketice od djeda mraza.
Pronadji razliku u ove dvije izjave![]()
Vidis celiju i sta sve u njoj ima, to sto vidimo ukazuje na stvoritelja ne ni na kakve mutacije=slucajnosti i guzice pasije koje vi vjerujete....znaci uocavanje inteligentnog dizajna ukazuje na postojanje na Boga...ma koliko ti slijep bio i negirao to....dok za djeda mraza nikakvih dokaza nema ni sa koje strane, dok za Boga svukuda ima dokaza
-
Zehran82
#5588 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
To sto si napisao mi ukazuje da ce se neko na tebe posrati u Dzehenemu ili te tjerati da jedes govna u paklu kao kaznu za to napisano.apsidejzi wrote: ↑26/07/2025 17:40Poserem se ja u takvog bolesnog programera. Ja mu se klanjati necu.teodati wrote: ↑26/07/2025 16:02Programeru svašta padne na pamet, pa to onda uradi, i dobro i zlo, i jedno i drugo treba iskusiti, zato i jeste ovakav život na Zemlji, samo kažem.apsidejzi wrote: ↑26/07/2025 08:19 Hoces jos ovih briljantnih bizarnih ideja koje je smislio tvoj Gospodar? Inteligentni dizajner je bas bio domisljat i otvoren za eksperimentisanje cim se dosjetio ovoga:
Doduse, tebi svaka cast sto stojis iza toga, za razliku od ovog drugog fanatika. Makar si dovoljno inteligentan da skontas da nesto nije uredu ali to prihvatas. Ako ti je draze tako vjerovati, to je OK za mene. Ja ne vjerujem ali postujem tvoje uvjerenje. Zivio.
Kada dodjes kazna za taj tvoj bexobrazluk prema Bogu, nema onda popravnog, tad samo mozes da trpis muke
- apsidejzi
#5589 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Haj sto ce mene kazniti na drugom svijetu, al sta mu ova beba uradi.Zehran82 wrote: ↑26/07/2025 17:58To sto si napisao mi ukazuje da ce se neko na tebe posrati u Dzehenemu ili te tjerati da jedes govna u paklu kao kaznu za to napisano.apsidejzi wrote: ↑26/07/2025 17:40Poserem se ja u takvog bolesnog programera. Ja mu se klanjati necu.
Kada dodjes kazna za taj tvoj bexobrazluk prema Bogu, nema onda popravnog, tad samo mozes da trpis muke
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/foto ... /250726055
-
Zehran82
#5590 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ovo je klasican primjer ateisticke zablude, znaci ti ces ovdje Boga optuziti zato sto cifuti vrse genocid na palestincima, kao sad Bog kriv za to?????apsidejzi wrote: ↑26/07/2025 18:09Haj sto ce mene kazniti na drugom svijetu, al sta mu ova beba uradi.Zehran82 wrote: ↑26/07/2025 17:58To sto si napisao mi ukazuje da ce se neko na tebe posrati u Dzehenemu ili te tjerati da jedes govna u paklu kao kaznu za to napisano.apsidejzi wrote: ↑26/07/2025 17:40
Poserem se ja u takvog bolesnog programera. Ja mu se klanjati necu.
To ateisticko ludilo gdje su poremecene stvari da vise ne znate kud udarate.
Bog strogo zabranjiva to sto rade cifuti,i prijeti dzehenemskom vatrom ali eto tebi ateisti je Bog kriv , i onda se ne trebas cuditi ako te Njega kazna spuca zbog krivog optuzivanja Boga, poslije da to dobro iskihas mnogostruko.
- pezzar
#5591 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Bog je do sad više puta potpuno zbrisao sa zemlje neki narod koji je zglajzao u ponašanju. I za manje stvari od ovih. Jbt oni jedni bludničili, nema toga ljudi, ide genocid od Boga dat.Zehran82 wrote: ↑26/07/2025 18:51Ovo je klasican primjer ateisticke zablude, znaci ti ces ovdje Boga optuziti zato sto cifuti vrse genocid na palestincima, kao sad Bog kriv za to?????apsidejzi wrote: ↑26/07/2025 18:09Haj sto ce mene kazniti na drugom svijetu, al sta mu ova beba uradi.
Bog strogo zabranjiva to sto rade cifuti,i prijeti dzehenemskom vatrom ali eto tebi ateisti je Bog kriv , i onda se ne trebas cuditi ako te Njega kazna spuca zbog krivog optuzivanja Boga, poslije da to dobro iskihas mnogostruko.
Ovo valjda ne zadovoljava kriterije. Ili mu je dosadilo intervenisati. Kao što rekoh, Boga i ako postoji, nije baš briga šta se ovdje dešava.
- apsidejzi
#5592 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ja mislio on svemocni, sveznajuci i tako to. Koliko tebi treba iznijeti stvari ovdje da skontas da nit je inteligentni dizajn nit ga je briga. Cifuti vrse genocid jer im se da a boga nema da ih sprijeci. To je tuzna istina. Zakon dzungle je oduvijek i zauvijek. Mi smo samo jedna sorta majmuna, tako se ponasamo i stvari tako funkcionisu. Ako je tebi lakse zivjeti sa idejom da nismo i da je sve to misteriozni boziji plan... neka onda tako bude. Ja ovdje ne vidim nikakvo inteligentno ni svemocno bice. Vidim samo puku borbu za resurse i nemilosrdno grabljenje tudjeg. Bas kao sto i sve ostale zivotinje rade. Mi smo samo jedna sorta zivotinja. Tako se ponasamo jedni protiv drugih. Nema vise sile, samo zakon jaceg.Zehran82 wrote: ↑26/07/2025 18:51Ovo je klasican primjer ateisticke zablude, znaci ti ces ovdje Boga optuziti zato sto cifuti vrse genocid na palestincima, kao sad Bog kriv za to?????apsidejzi wrote: ↑26/07/2025 18:09Haj sto ce mene kazniti na drugom svijetu, al sta mu ova beba uradi.
Tebi je utjeha da mozda postoji bog koji ce nekakvu pravdu podijeliti na nekom drugom svijetu. Razumijem i podrzavam. Meni je utjeha da nema boga, jer svijet u kojem postoji ovakav bog koji je svemoguc a ipak dopusta ovako nesto... za mene je to grozan svijet. Ja volim zivjeti sa idejom da je sve slucaj nego da je sve vodjeno nekom misterioznom rukom koja sebe naziva Milostivom Samilosnom a ponasa se kao najgori tiranin.
-
teodati
#5593 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Nema!
Matej 22,24 "Učitelju, Mojsije je zapovjedio: "Ako tko umre bez djece, neka uzme brat njegov ženu njegovu i neka podigne potomstvo bratu svojemu!
Matej 22,25 A u nas je bilo sedam braće. Prvi se oženi i umrije bez djece, i tako ostavi ženu svoju bratu svojemu.
Matej 22,26 Tako je bilo s drugim i trećim do sedmoga.
Matej 22,27 A poslije sviju umrije i žena.
Matej 22,28 O uskrsnuću dakle čija će od sedmorice biti žena? Jer je za svima bila."
Matej 22,29 Isus im odgovori: "Varate se, ne znate ni Pisma ni moći Božje.
Matej 22,30 Jer o uskrsnuću niti će se ženiti ni udavati, nego će biti kao anđeli Božji na nebu.
Eto!
-
teodati
#5594 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
I ja se ljutim na takvog programera, ali što ja ili ti tu možemo, ništa, jedino shvatiti zašto tako sada radi, pa o tome i pričam, da je ovdje na Zemlji škola sa svime što postoji, tako i zlo postoji, nitko inteligentan ne bi bez veze nekoga mučio, osim ako nije u pitanju iskustvo za nešto daleko veće i bolje, za sreću zapravo, drugo objašnjenje ne postoji, ako je zbilja programer u pitanju što se svemira i života tiče, a svi mi ćemo vječno živjeti, bez brige, nitko nikoga neće vječno mučiti, osim u nečijim glavama, e da.apsidejzi wrote: ↑26/07/2025 17:40Poserem se ja u takvog bolesnog programera. Ja mu se klanjati necu.teodati wrote: ↑26/07/2025 16:02Programeru svašta padne na pamet, pa to onda uradi, i dobro i zlo, i jedno i drugo treba iskusiti, zato i jeste ovakav život na Zemlji, samo kažem.apsidejzi wrote: ↑26/07/2025 08:19 Hoces jos ovih briljantnih bizarnih ideja koje je smislio tvoj Gospodar? Inteligentni dizajner je bas bio domisljat i otvoren za eksperimentisanje cim se dosjetio ovoga:
-
Zehran82
#5595 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Bog dopusta da se desava jer je test, to je ono sto ti ne shvatas, traziti da blokira svako zlo je kao da trazis da profesor blokira svskog studenta kad hoce da napise pogresno zadatak.apsidejzi wrote: ↑26/07/2025 20:48Ja mislio on svemocni, sveznajuci i tako to. Koliko tebi treba iznijeti stvari ovdje da skontas da nit je inteligentni dizajn nit ga je briga. Cifuti vrse genocid jer im se da a boga nema da ih sprijeci. To je tuzna istina. Zakon dzungle je oduvijek i zauvijek. Mi smo samo jedna sorta majmuna, tako se ponasamo i stvari tako funkcionisu. Ako je tebi lakse zivjeti sa idejom da nismo i da je sve to misteriozni boziji plan... neka onda tako bude. Ja ovdje ne vidim nikakvo inteligentno ni svemocno bice. Vidim samo puku borbu za resurse i nemilosrdno grabljenje tudjeg. Bas kao sto i sve ostale zivotinje rade. Mi smo samo jedna sorta zivotinja. Tako se ponasamo jedni protiv drugih. Nema vise sile, samo zakon jaceg.Zehran82 wrote: ↑26/07/2025 18:51Ovo je klasican primjer ateisticke zablude, znaci ti ces ovdje Boga optuziti zato sto cifuti vrse genocid na palestincima, kao sad Bog kriv za to?????apsidejzi wrote: ↑26/07/2025 18:09
Haj sto ce mene kazniti na drugom svijetu, al sta mu ova beba uradi.
Tebi je utjeha da mozda postoji bog koji ce nekakvu pravdu podijeliti na nekom drugom svijetu. Razumijem i podrzavam. Meni je utjeha da nema boga, jer svijet u kojem postoji ovakav bog koji je svemoguc a ipak dopusta ovako nesto... za mene je to grozan svijet. Ja volim zivjeti sa idejom da je sve slucaj nego da je sve vodjeno nekom misterioznom rukom koja sebe naziva Milostivom Samilosnom a ponasa se kao najgori tiranin.
Bog je dopustio i dobto i zlo da se desava ali zlo ne odobrava, a isto tako kaze da motri ono sto rade zlikovci, sve to pisari zapisuju.
Tako isto dodju zlikovci na sudnji dan dobiju kaznu,a zrtve dobiju Raj, i onda ti dolazis na red da ti se sudi....a znas da si svasta natrkeljao gluposti protiv Boga....znojava situacija onda za tebe...i pitas se onako u sebi, sto je meni trebalo da budem ateisticka forumska luda bez pameti????
-
Zehran82
#5596 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Biblija nije mjerodavna knjiga kad je prica o Raju i Paklu, informacije o raju i paklu se uzimaju iz zadnje bozije objave koja je neiskrivljena od pocetka objave.teodati wrote: ↑26/07/2025 21:44Nema!
Matej 22,24 "Učitelju, Mojsije je zapovjedio: "Ako tko umre bez djece, neka uzme brat njegov ženu njegovu i neka podigne potomstvo bratu svojemu!
Matej 22,25 A u nas je bilo sedam braće. Prvi se oženi i umrije bez djece, i tako ostavi ženu svoju bratu svojemu.
Matej 22,26 Tako je bilo s drugim i trećim do sedmoga.
Matej 22,27 A poslije sviju umrije i žena.
Matej 22,28 O uskrsnuću dakle čija će od sedmorice biti žena? Jer je za svima bila."
Matej 22,29 Isus im odgovori: "Varate se, ne znate ni Pisma ni moći Božje.
Matej 22,30 Jer o uskrsnuću niti će se ženiti ni udavati, nego će biti kao anđeli Božji na nebu.
Eto!
To sto isus govori tu se odnosi na uskrsnuce u berzah zivotu , zgrobni zivot, kad smo samo duse bez tijela, tad nema zenidbe ni udaje pa smo poput andjela. A kad dodje sudnji dan i prozivljenje tijela i ljudi budu usli u raj, tad ce biti zenidbe i udaje.
-
broj dva
#5597 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Jebeš boga koji sudi za iskrene misli, mi Staljin nije tako daleko išaoZehran82 wrote: ↑26/07/2025 22:03Bog dopusta da se desava jer je test, to je ono sto ti ne shvatas, traziti da blokira svako zlo je kao da trazis da profesor blokira svskog studenta kad hoce da napise pogresno zadatak.apsidejzi wrote: ↑26/07/2025 20:48Ja mislio on svemocni, sveznajuci i tako to. Koliko tebi treba iznijeti stvari ovdje da skontas da nit je inteligentni dizajn nit ga je briga. Cifuti vrse genocid jer im se da a boga nema da ih sprijeci. To je tuzna istina. Zakon dzungle je oduvijek i zauvijek. Mi smo samo jedna sorta majmuna, tako se ponasamo i stvari tako funkcionisu. Ako je tebi lakse zivjeti sa idejom da nismo i da je sve to misteriozni boziji plan... neka onda tako bude. Ja ovdje ne vidim nikakvo inteligentno ni svemocno bice. Vidim samo puku borbu za resurse i nemilosrdno grabljenje tudjeg. Bas kao sto i sve ostale zivotinje rade. Mi smo samo jedna sorta zivotinja. Tako se ponasamo jedni protiv drugih. Nema vise sile, samo zakon jaceg.Zehran82 wrote: ↑26/07/2025 18:51
Ovo je klasican primjer ateisticke zablude, znaci ti ces ovdje Boga optuziti zato sto cifuti vrse genocid na palestincima, kao sad Bog kriv za to?????
Bog je dopustio i dobto i zlo da se desava ali zlo ne odobrava, a isto tako kaze da motri ono sto rade zlikovci, sve to pisari zapisuju.
Tako isto dodju zlikovci na sudnji dan dobiju kaznu,a zrtve dobiju Raj, i onda ti dolazis na red da ti se sudi....a znas da si svasta natrkeljao gluposti protiv Boga....znojava situacija onda za tebe...i pitas se onako u sebi, sto je meni trebalo da budem ateisticka forumska luda bez pameti????
-
belfy
#5598 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
tuzno je i zalosno citati ove postove od Smrleta koji bi da se predstavi kao forumski sejh. koristi cak i iste izraze koje sejhovi korsite, ali onda i pregoni... toliko da ni teodati ne moze doci vise do daha... ali zasto se fascinacija mudima, pasijim guzicama i govnima nastavlja mi je nejasno. projekcija?
jer, mislim da ovo normalan covjek ne pise ni kada niko ne vidi, a ne ovako javno:
druze Smrle, ako ti ovako i na ovaj nacin pokusavas da branis vjeru i Boga, nek je i vjeri i Bogu Smrle na pomoci...
jer, mislim da ovo normalan covjek ne pise ni kada niko ne vidi, a ne ovako javno:
(na stranu sto je nepismen da zna da se pravilno pise iskarindzao)
a onda i ovo:
hm, mislim da nikada niko prije na forumu vjernika nije nazvao vjernickom ludom... al' tebi ide na dusu svakako, kao i moderaciji. suludo je nekome reci da je luda samo zato sto ima drugo misljenje, a tome forumi sluzi. kazes da si se vratio iz cejfa... jesi se ti to vratio po cetvrti put samo da bi vrijedjao i prijetio? to ti cejf? da vrijedjas i prijetis? onda nisi ni morao vala...
druze Smrle, ako ti ovako i na ovaj nacin pokusavas da branis vjeru i Boga, nek je i vjeri i Bogu Smrle na pomoci...
-
broj dva
#5599 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
U pravu si ali ima razlog. Bog se ovih godina (makar u mome okruženju) najčešće predstavlja kao hipik, love and peace. Svaki put kada čujem nekoga da sere "bog = ljubav" (interesantno da obrnuta jednačina, ljubav = bog ne pije vode kod teologa) želim da podsjetim vjernike da to nije tako jednostavno, da je bog činio (potop + razne kazne) i naređivao genocide I pokolje gdje su neminovno stradale i nevine osobe, djeca, bebe, životinje i slično. Ne dozvoljavam im njihove mentalne gimnastike kojima jednostavno preskaču prljave i gadne dijelove svoje fantazije.teodati wrote: ↑26/07/2025 16:07Imaš pravo, još je gori od toga što si napisao, ali to je opis Boga Staroga zavjeta, zanimljivo kako nikada ne spominješ sve ono što Bog uradi u Novom zavjetu, da li ti to namjerno radiš ili ne, ti najbolje znaš, budi objektivan, pa sve uzmi u obzir, može onda nešto i shvatiš, a formula je da ovaj život sa uživanjima ali i patnjom i bolima, a na kraju i smrću, je samo put do vječnoga života, gdje neće biti ni boli ni smrti ni jauka nikada više, pametan si čovjek pa malo o tome razmisli, bilo bi dobro.broj dva wrote: ↑26/07/2025 10:53Abrahamski bog (isti vam je u pet deka) je sadista, narcisoidni psihopata, šovinista i masovni ubica nevinih osoba uključujući i djecu. Da postoji ne bi ga se trebalo obožavati nego plašiti i boriti protiv toga. To je opis iz vaših knjiga, nije mojZehran82 wrote: ↑26/07/2025 09:49
Jedna stvar mi je sigurna , je da te Gospodar odstranio od sebe i lutas mrakom ovoga svijeta. Tacno se vidi da samo trazis nesto , bilo sta, da nebi vjerovao u svog Stvoritelja...to sto se desava u zivotinjskom svijetu je sve prirodno i Bozije djelo....i Gospodar nece biti pitan za ono sto radi, ali ces ti biti pitan od Njega sta radis i govoris, to je ono sgo je bitno se pripremiti....a ako te bude detaljno ispitivao na Sudnjem danu to je signal vec da te planira kazniti.
Zamisli se ateistickog uma, ne zelis da vjerujes u stvoritelja o kojem tim zivot ovisi i tvoja vjecnost radi nekoga raka kojem muda ne ferceraju.
-
teodati
#5600 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
U pravu si, istina je da i dobro i zlo dolaze od istoga, Boga koji nas je napravio, sve to lijepo u Bibliji piše, očigledno sami vjernici ne shvaćaju što zbilja piše u Bibliji, i mada je užasan ovaj svijet jer je prepun zla, ipak ima i puno dobroga, otac, majka, braća, sestre, rodbina, žena, muž, djeca, prijatelji, hrana, piće, tehnologija, umjetnost, sport, znanje, da seks ne spominjem, sve to imamo jer nam to taj isti Bog daje, zato nemojmo samo jednu stranu gledati nego obje, to je onda nešto objektivno, samo kažem.broj dva wrote: ↑27/07/2025 12:20U pravu si ali ima razlog. Bog se ovih godina (makar u mome okruženju) najčešće predstavlja kao hipik, love and peace. Svaki put kada čujem nekoga da sere "bog = ljubav" (interesantno da obrnuta jednačina, ljubav = bog ne pije vode kod teologa) želim da podsjetim vjernike da to nije tako jednostavno, da je bog činio (potop + razne kazne) i naređivao genocide I pokolje gdje su neminovno stradale i nevine osobe, djeca, bebe, životinje i slično. Ne dozvoljavam im njihove mentalne gimnastike kojima jednostavno preskaču prljave i gadne dijelove svoje fantazije.teodati wrote: ↑26/07/2025 16:07Imaš pravo, još je gori od toga što si napisao, ali to je opis Boga Staroga zavjeta, zanimljivo kako nikada ne spominješ sve ono što Bog uradi u Novom zavjetu, da li ti to namjerno radiš ili ne, ti najbolje znaš, budi objektivan, pa sve uzmi u obzir, može onda nešto i shvatiš, a formula je da ovaj život sa uživanjima ali i patnjom i bolima, a na kraju i smrću, je samo put do vječnoga života, gdje neće biti ni boli ni smrti ni jauka nikada više, pametan si čovjek pa malo o tome razmisli, bilo bi dobro.
I još jednom, kada bi ovaj život bio sve, ja bi prvi Boga nazvao najvećim zločincem koji postoji, ali, ako je to samo iskustvo prema daleko većem i sretnijem životu, imam li se pravo buniti u globalu, sada u nekim stvarima da, ali u globalu sigurno ne.
O tome ja pričam, ak me netko može shvatiti do kraja, e da.
Last edited by teodati on 27/07/2025 20:46, edited 1 time in total.