jeza u ledja wrote: ↑25/07/2025 17:42
ZoomZoomKiwi wrote: ↑25/07/2025 16:56
Davno je jedan pametan čovjek rek'o:
Don't invest in depreciating assets. If it drives, flies, floats or fucks, lease it. (Don't buy it.)
Nije tesko sracunati sta se vise isplati, a to u vecini slucajeva nije leasing.
Slažem se donekle.
Kad je u pitanju operativni leasing i "obična" auta i cifre do nekih $70k, to je istina. Jer tada u većini slučajeva kamata na lease i gubitak ostatka vrijednosti povratom predmeta leasinga su veći nego gubitak vrijednosti samog predmeta da si ga uzeo na bilo koji drugi način financiranja u svoje vlasništvo.
No kad su u pitanju skuplje stvari, koje plove, lete, pa i voze, fakat se operativni leasing isplati. Deprecijacija i amortizacija su mnogo veće, i premašuju vrijednost kamate i troškova operativnog leasinga.
Ovu gore rečenicu je financijski savjetnik rekao svojim klijentima kad je u pitanju kupovina supersporstkih vozila, jahti i privatnih aviona, stvari koje nisu potreba nego luksuz i čija je upotrebna vrijednost, osim u slučaju da ćeš ih dati u najam pa od njih zarađivati, nikakva. Sve te nabrojane pokretnine će taj neko koristiti rijetko, a puno više će izgubiti na vrijednosti samim stajanjem. Stoga se preporučuje lease, da se da oduška, proba, i kad ti dopizdi vratiš.
Naravno da ću ja koji kupujem sebi auto koje mi je potreba a ne luksuz, kupiti auto i voziti ga svaki dan, i svaki gubitak, jal na amortizaciju i deprecijaciju jal na kamatu, ustvari i nije gubitak, jer ja to auto koristim i ono mi treba.
E sad, na tu gore izjavu su vječito izuzeci Ferrariji, čija vrijednost u 99% slučajeva raste.
Al' ko je prije 10 godina kupio McLaren umjesto Ferrarija, sad je na gubitku.