Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

izvrsni direktor
Vozim: Premium

#27201 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

dr_Evil wrote: 25/07/2025 07:42
moimoi wrote: 24/07/2025 22:04 Vecina svaba danas ne zeli posjedovati nekretninu. Prvo sto im nije strano seliti se radi posla.. drugo sto ne zeli biti duznici bankama. Sama drzava ne promivise kupnju nekretnina.
Koliko je to pametno.. ne znam. Tj ne vjerujem da jeste.
Ne znam za svabe, ali u mrskoj Skandinaviji jos uvijek stalno svi trube od medija do politicara kako je vazno sto ranije uci na trziste nekretnina, ili ti ga postati rob banke.

Ako covjek nije sposoban, kao sto vecina nas nije za vlastiti biznis, onda je nekretnina najpametnije ulaganje.
tako ti i njemaci svi govore.
doduse oni su to malo prosirili i na zlato, etf itd. imam osjecaj da su svi njemci aktivni na berzi, ako nista onda banke u njihove etf-ove.
konami666

#27202 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

512MB wrote: 24/07/2025 22:53
konami666 wrote: 24/07/2025 20:15 Taj mentalni sklop će mi uvijek biti nejasan, kupiti auto kojem u startu pada vrijednost nekih 10-20% i još uzeti to auto na kredit, znaci plaćaš kamatu na nešto sto je u startu izgubilo vrijednost i sa vremenom mu opada vrijednost dok tebi kamata ostaje ista a u isto vrijeme imati niska primanja. I nisi obezbijedio prije toga milion nekih drugih bitnijih stvari. Pa to moze samo glup čovjek.
Ma leasing je bog i batina, iz više razloga. Fukara štedi za golfa dok pametni i poslovni ljudi znaju u čemu je kvaka i koriste samo leasing.
Lizing je super ako želiš novo auto svake tri godine. Po meni licno je i to bacanje para. Neko srednje auto i vozati dok ide i zadovoljava potrebe :)
dr_Evil

#27203 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

konami666 wrote: 25/07/2025 08:31
konami666 wrote: 24/07/2025 20:15 Taj mentalni sklop će mi uvijek biti nejasan, kupiti auto kojem u startu pada vrijednost nekih 10-20% i još uzeti to auto na kredit, znaci plaćaš kamatu na nešto sto je u startu izgubilo vrijednost i sa vremenom mu opada vrijednost dok tebi kamata ostaje ista a u isto vrijeme imati niska primanja. I nisi obezbijedio prije toga milion nekih drugih bitnijih stvari. Pa to moze samo glup čovjek.
Ma leasing je bog i batina, iz više razloga. Fukara štedi za golfa dok pametni i poslovni ljudi znaju u čemu je kvaka i koriste samo leasing.
Lizing je super ako želiš novo auto svake tri godine. Po meni licno je i to bacanje para. Neko srednje auto i vozati dok ide i zadovoljava potrebe :)
Leasing ili kredit, kako god okrenes samo je banka uvijek na dobitku :D Daleko od toga da se leasing isplati kao sto kolega 512-ka pokusava da predstavi, cesto naletim na te placene clanke o pogodnostima leasinga, sto bi rekla Dubioza "kupi kondom zamotan ko bonbon".

Kupih jednom novo auto, vise iz razloga sto sam bio ljut na stalne kvarove i popravke, i kao sto kazes u startu gubis previse da bi se to isplatilo, ali nije bilo nesto aman skupo, tako da i danas vjerujem da sam uradio dobar posao, rahat sam sa njim. Vrijeme otplate je bilo 5 godina na kamatu od 1.9% tako da i nisam nesto se kamate naplacao. Na kraju dana, samo nek se ne kvari da nema tih nepredvidjenih troskova, bolje placat ruKve nego automehanicare, ako nista izadjes punijeg dzepa i sa osmijehom na licu :D
konami666

#27204 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

dr_Evil wrote: 25/07/2025 07:42
moimoi wrote: 24/07/2025 22:04 Vecina svaba danas ne zeli posjedovati nekretninu. Prvo sto im nije strano seliti se radi posla.. drugo sto ne zeli biti duznici bankama. Sama drzava ne promivise kupnju nekretnina.
Koliko je to pametno.. ne znam. Tj ne vjerujem da jeste.
Ne znam za svabe, ali u mrskoj Skandinaviji jos uvijek stalno svi trube od medija do politicara kako je vazno sto ranije uci na trziste nekretnina, ili ti ga postati rob banke.

Ako covjek nije sposoban, kao sto vecina nas nije za vlastiti biznis, onda je nekretnina najpametnije ulaganje.
Sistem je dizajniran da uvijek nešto plaćaš, ne samo u skandinaviji i zapadu nego je čitav svijet tako dizajniran. Da primiš platu, platiš režije, plaćaš osiguranja, imaš kredite koje otplaćuješ i tako čitav život. Neki tip pretplate na život. I onda kada napunis 65-70, zavisno kada se ide u penziju, onda primaš tu neku penziju. Zato se djeca u školama po svijetu ne uče kako investirati novac kako bi bila ekonomski nezavisna u životu. Zato je mnogo i odraslih koji su ekonomski neobrazovani/nepismeni iako imaju dobra primanja.
konami666

#27205 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

dr_Evil wrote: 25/07/2025 08:42
Leasing ili kredit, kako god okrenes samo je banka uvijek na dobitku :D Daleko od toga da se leasing isplati kao sto kolega 512-ka pokusava da predstavi, cesto naletim na te placene clanke o pogodnostima leasinga, sto bi rekla Dubioza "kupi kondom zamotan ko bonbon".

Kupih jednom novo auto, vise iz razloga sto sam bio ljut na stalne kvarove i popravke, i kao sto kazes u startu gubis previse da bi se to isplatilo, ali nije bilo nesto aman skupo, tako da i danas vjerujem da sam uradio dobar posao, rahat sam sa njim. Vrijeme otplate je bilo 5 godina na kamatu od 1.9% tako da i nisam nesto se kamate naplacao. Na kraju dana, samo nek se ne kvari da nema tih nepredvidjenih troskova, bolje placat ruKve nego automehanicare, ako nista izadjes punijeg dzepa i sa osmijehom na licu :D
Ma naravno, nije to neki trošak, kamata od 1,9%. U Švedskoj je lizing bukvalno iznajmljivanje auta na period od najčešće 3 godine i onda nakon toga mozes ili otkupiti auto ili uzeti novo. U te tri godine je sve plaćeno osim goriva i osiguranja mislim. Znaci to je super ako želiš svake tri godine novo auto. Po meni je bolje ili iskeširati auto ili naći neko na kampanji ko sto si ti sa niskom kamatom. Ili uzeti Toyotu staru par godina ko sto sam ja, nikakvih kvarova :D vidjet ćemo koliko će baterija držati jer je hibrid
dr_Evil

#27206 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

konami666 wrote: 25/07/2025 08:49 Ili uzeti Toyotu staru par godina ko sto sam ja, nikakvih kvarova :D vidjet ćemo koliko će baterija držati jer je hibrid
Sa Toyotom nikad neces pogrijesit :D

I ja sam uzeo Toyotu staru par godina(ono drugo je zenino, ali je i ono japanac), i da ti kazem sad joj je 10 godina i vakat da uzmem nesto mladje, a ja opet trazim istu samo par godina mladju. Ko jednom provoza toyotasa, nikad vise u folcigu nece uci :D

Biti vozac VW-a je kao biti ljubitelj BDSM-a, sam sebe ranjavas i jos uzivas u tome :D :D

Ma drzat ce baterija, na kraju dana mozda se isplati i zamijeniti je, ili otici u Zagreb kod onih momaka sta je renoviraju.

Aman, lijepo mi drago kod naseg naroda sresti nekog ko zna sta je auto :D, pricaju mi kazu Toyota plasticna reko kod mene u Avensisu nema trunke plastike, ja sjeo kod njega u Tiguana za povratit od plastike :D
BiBi911

#27207 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

dr_Evil wrote: 25/07/2025 08:56
konami666 wrote: 25/07/2025 08:49 Ili uzeti Toyotu staru par godina ko sto sam ja, nikakvih kvarova :D vidjet ćemo koliko će baterija držati jer je hibrid
Sa Toyotom nikad neces pogrijesit :D

I ja sam uzeo Toyotu staru par godina(ono drugo je zenino, ali je i ono japanac), i da ti kazem sad joj je 10 godina i vakat da uzmem nesto mladje, a ja opet trazim istu samo par godina mladju. Ko jednom provoza toyotasa, nikad vise u folcigu nece uci :D

Biti vozac VW-a je kao biti ljubitelj BDSM-a, sam sebe ranjavas i jos uzivas u tome :D :D

Ma drzat ce baterija, na kraju dana mozda se isplati i zamijeniti je, ili otici u Zagreb kod onih momaka sta je renoviraju.

Aman, lijepo mi drago kod naseg naroda sresti nekog ko zna sta je auto :D, pricaju mi kazu Toyota plasticna reko kod mene u Avensisu nema trunke plastike, ja sjeo kod njega u Tiguana za povratit od plastike :D
Kako nemas "trunke plastike" od cega ti je tabla, volan, obloge na vratima... ...
dr_Evil

#27208 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

BiBi911 wrote: 25/07/2025 09:03
Kako nemas "trunke plastike" od cega ti je tabla, volan, obloge na vratima... ...
Pa uvijek ima razlike medju modelima kad se uredjuje interijer, i koji materijal je zavrsna to jest vidljiva povrsina. Cak ni u VW grupaciji ne mozes porediti zavrsnu Passata i Pola, jedno vise lici na kozu(ili neku verziju koze), dok drugo je ocita plastika. Helem, samo hocu da kazem da ljudi pricaju ko da je Toyota plasticna kutija, a nisu se ni provozali u nekom boljem modelu.
512MB

#27209 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Leasing znači da uvijek voziš najnovija auta i koristiš najnoviju tehnologiju, nema glavobolje zbog popravki i servisa, nema brige oko gubitka vrijednosti jer vraćaš auto nazad i prodavač se mora s tim nositi, niske mjesečne rate jer mnogi danas nude 0% Leasing, a ako si vlasnik firme – neke porezne olakšice, ali pssst ;)
dr_Evil

#27210 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

512MB wrote: 25/07/2025 11:37
Leasing znači da uvijek voziš najnovija auta i koristiš najnoviju tehnologiju, nema glavobolje zbog popravki i servisa, nema brige oko gubitka vrijednosti jer vraćaš auto nazad i prodavač se mora s tim nositi, niske mjesečne rate jer mnogi danas nude 0% Leasing, a ako si vlasnik firme – neke porezne olakšice, ali pssst ;)
I kad stavis sve na kamaru kasnije koliko si dao ucesce, koliko si placao mjesecno, dodjes do onoga da si ga mogao i kupit pa prodat nakon 3 godine. Jedino sta si dobio je predvidivost, jer za tri godine moze trziste biti dobro ili lose(to jest po sadasnjem stanju bi bio bolji da si kupio, sto nije bio slucaj prije par godina)... ali psst:)

P.S. naravno ko ima para i nece da se zahehaje oko prodaje i kupovine, to jest i muHa maslom maze, nece sam da opere auto pred prodaju svakako.. ali sad smo u situaciji zbog inflacije da svi sta su uzeli auto prije 3-4 godine(polovno) ce ga prodati za iste ili vece pare.
elcaliente

#27211 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ja ne poznajem ovo sto pises: "nema brige oko gubitka vrijednosti jer vraćaš auto nazad i prodavač se mora s tim nositi"
Kod mojih prijatelja koji su probali leasing svi su strahovali i imali losa isustva kod povratka auta.
Uvjek su imali par hiljada nadoplate, kamencici izlupali prednju karambolku, milja eura, neko ti vrata na parkingu malo kucno, milja eura itd, presao 2,5 kilometra vise od onoga u ugovoru, milja eura.
Uostalom zar nije tako da ti se gubitak vrijednosti vozila uracunava u krajni obracun koji placas kada auto vracas?

Koliko znam a ispravi me ako grijesim jer pricam onako kako su mi pricali ljudi koji su uzeli privatni leasing i rekli nikada vise to sranje.
Izabere se auto, uplatis recimo 4000 eur i napravis ratu od 400eur svaki mjesec na tri godine, poslije tri godine kada vracas auto dolaze troskovi ostecenja, gubitaka vrijednosti itd. koje moras platiti ako zelis auto vratiti ili ti nude da odkupis to auto.
Tako je barem u Njemackoj.

Moj najbolji drug voza auto na leasing preko svoje firme, on je kod BMW, platio je 12000 eur kada je uzeo auto i ima mjesecnu ratu 720 eur.
I on sam kaze da se uvjek mora par hiljada nadoplatiti kada se auto vraca i uzima novo.
Last edited by elcaliente on 25/07/2025 12:55, edited 4 times in total.
Ozimician

#27212 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ja Leasing kad sam citao detaljno ugovore, rekao sam - je*o ovo.

Najjaca stavka mi je bila kad odredis koliko km prelazis, moras bukvalno u bocu toliko km preci, ako predjes vise - placas nadoplatu, ako predjes manje - opet placas nadoplatu (doduse 2x jeftinija po km nego kad predjes preko). :-)

Ono sto sam citao po netu savjete - firmama se isplati (porez, folovi), privatnim licima nikako...
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#27213 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Ozimician wrote: 25/07/2025 12:47
ako predjes manje - opet placas nadoplatu (doduse 2x jeftinija po km nego kad predjes preko). :-)

:shock: :-)
sta bi tek zakljucio da nisi detaljno citao :D
512MB

#27214 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

dr_Evil wrote: 25/07/2025 11:39
I kad stavis sve na kamaru kasnije koliko si dao ucesce, koliko si placao mjesecno, dodjes do onoga da si ga mogao i kupit pa prodat nakon 3 godine.
Mogao si, možda, možda ne.

Ali računica je drugačija. U zadnje tri godine bi te pare koji si “investirao” u auto sa recimo bubam Nvidia akcijama udesetrostručio
dr_Evil

#27215 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

512MB wrote: 25/07/2025 13:14

Ali računica je drugačija. U zadnje tri godine bi te pare koji si “investirao” u auto sa recimo bubam Nvidia akcijama udesetrostručio
Zar ne vrijedi ista recenica za leasing?
512MB

#27216 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

elcaliente wrote: 25/07/2025 12:38

Ja ne poznajem ovo sto pises: "nema brige oko gubitka vrijednosti jer vraćaš auto nazad i prodavač se mora s tim nositi"
Kod mojih prijatelja koji su probali leasing svi su strahovali i imali losa isustva kod povratka auta.
Uvjek su imali par hiljada nadoplate, kamencici izlupali prednju karambolku, milja eura, neko ti vrata na parkingu malo kucno, milja eura itd, presao 2,5 kilometra vise od onoga u ugovoru, milja eura.
Uostalom zar nije tako da ti se gubitak vrijednosti vozila uracunava u krajni obracun koji placas kada auto vracas?

Koliko znam a ispravi me ako grijesim jer pricam onako kako su mi pricali ljudi koji su uzeli privatni leasing i rekli nikada vise to sranje.
Izabere se auto, uplatis recimo 4000 eur i napravis ratu od 400eur svaki mjesec na tri godine, poslije tri godine kada vracas auto dolaze troskovi ostecenja, gubitaka vrijednosti itd. koje moras platiti ako zelis auto vratiti ili ti nude da odkupis to auto.
Tako je barem u Njemackoj.

Moj najbolji drug voza auto na leasing preko svoje firme, on je kod BMW, platio je 12000 eur kada je uzeo auto i ima mjesecnu ratu 720 eur.
I on sam kaze da se uvjek mora par hiljada nadoplatiti kada se auto vraca i uzima novo.
Jbga kad se čovjek ne kuži onda bolje ganjat polovnu toyotu.

Sve je stvar dogovora, ako im uzmeš opet novo auto baš će te zbog 3 km više ili kamenčića u haubi maltretirat. Barem mene nikad nisu.

Ja ne kažem da je jeftinije uzet novo Auto na leasing, već je pametnije i ugodnije.
512MB

#27217 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

dr_Evil wrote: 25/07/2025 13:24

Naravno da ne, to su tekući troškovi, koga to zanima. Radi se o kapitalu kojeg bezveze vežeš na auto.
dr_Evil

#27218 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

512MB wrote: 25/07/2025 13:28

Naravno da ne, to su tekući troškovi, koga to zanima. Radi se o kapitalu kojeg bezveze vežeš na auto.
Pa da, ogromna je razlika placati 300eura kredit za auto, i 300 eura leasing za auto. Kapital u havi, od ovih 300 eura leasing za auto mozes tacno uloziti 0 u NVidia,a od ovih 300 eura kredit za auto mozes tacno uloziti 0 u Nvidia. Ali nekim cudom ovo 0*10 sa leasinga postaje 1000eura mjesecno, jer svi znamo da je nula izmisljena pa se mozemo igrati sa njom kako hocemo.

Recimo da cak kad uzimas na leasing mozes dati 10.000eura ucesca, a kad uzimas kredit gledaj sad mozes dati 10.000 ucesca. Samo sto se ovo prvo moze uloziti u NVidiu.
512MB

#27219 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

dr_Evil wrote: 25/07/2025 13:32
512MB wrote: 25/07/2025 13:28

Pa da, ogromna je razlika placati 300eura kredit za auto, i 300 eura leasing za auto. Kapital u havi, od ovih 300 eura leasing za auto mozes tacno uloziti 0 u NVidia,a od ovih 300 eura kredit za auto mozes tacno uloziti 0 u Nvidia. Ali nekim cudom ovo 0*10 sa leasinga postaje 1000eura mjesecno, jer svi znamo da je nula izmisljena pa se mozemo igrati sa njom kako hocemo.

Recimo da cak kad uzimas na leasing mozes dati 10.000eura ucesca, a kad uzimas kredit gledaj sad mozes dati 10.000 ucesca. Samo sto se ovo prvo moze uloziti u NVidiu.
Obadvoje je bolje nego dati keš.

Osim toga ako plaćaš recimo tvojih 300€ ratu za kredit, leasing rata će ti biti 100.
dr_Evil

#27220 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

512MB wrote: 25/07/2025 13:38

Osim toga ako plaćaš recimo tvojih 300€ ratu za kredit, leasing rata će ti biti 100.
Ko kesira auto ne prica o ovim nasim ovozemaljskim problemima. Nego, necu se sloziti da ce leasing biti 100, ako je rata 300. Moguce u nekim kombinacijama, ali kao pravilo ne. Jednostavno isto kosta, sad je sve do covjeka sta ko voli. Pretplata, leasing, ili kredit za auto. Mnogo je opcija. Jedan drug od 60 godina sad ce preci na leasing, kaze nema on vise zivaca da se zajebaje, hoce da neko drugi se sekira oko auta, a on samo da vozi, to postujem.
jeza u ledja

#27221 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Prvi put cujem da neko kaze da se vise isplati leasing.
dr_Evil

#27222 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

jeza u ledja wrote: 25/07/2025 13:44 Prvi put cujem da neko kaze da se vise isplati leasing.
Pomodarstvo, zavladao je taj trend.
Fossil

#27223 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Fossil »

Pa trend pokazuje da je isplativije. Zadrzis kapital koji ako ostavis na racunu generira 3-4 posto kamate ili investiras u etf isl.

Preko lizinga imas apsolutno definisane mjesecne troskove bez iznenadjenja.
Ne gubis 30-40 posto vrijednosti auta u prve 3 god i vozis konstantno nova vozila.

Jedino sto je isplativije je kakvog polovnjaka japanskog uzeti i drzati duzi niz godina.
dr_Evil

#27224 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Fossil wrote: 25/07/2025 13:54 Pa trend pokazuje da je isplativije. Zadrzis kapital koji ako ostavis na racunu generira 3-4 posto kamate ili investiras u etf isl.

Preko lizinga imas apsolutno definisane mjesecne troskove bez iznenadjenja.
Ne gubis 30-40 posto vrijednosti auta u prve 3 god i vozis konstantno nova vozila.

Jedino sto je isplativije je kakvog polovnjaka japanskog uzeti i drzati duzi niz godina.
Ma da, samo sto bas i ne funkcionise tako.

Leasing(hajde i pretplata za auto, ne znam jel ima svaka drzava i oblik pretplate pored leasinga) obicno moras da das neki dio svog ucesca u startu, 5, 10, 15, 20 hiljada ovisno o autu nije ni bitno. Isto to radis kad uzimas kredit. Dakle koje pare ostavljas na racunu? Onda nakon tog placas mjesecnu ratu u istom rangu kao da placas kredit za auto, dakle koje pare ostavljas na racunu?

Po trenutnom stanju ces nakon 3 godine prodati auto, i gle cuda, to 30-40% si vec dao u leasing, dosao si u nulu ili na pozitivu u odnosu na leasing.

Rekli smo vec, kesiranje novog auta, ti ljudi nemaju ovozemaljske probleme.
512MB

#27225 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

dr_Evil wrote: 25/07/2025 13:41
512MB wrote: 25/07/2025 13:38

Ko kesira auto ne prica o ovim nasim ovozemaljskim problemima. Nego, necu se sloziti da ce leasing biti 100, ako je rata 300. Moguce u nekim kombinacijama, ali kao pravilo ne. Jednostavno isto kosta, sad je sve do covjeka sta ko voli. Pretplata, leasing, ili kredit za auto. Mnogo je opcija. Jedan drug od 60 godina sad ce preci na leasing, kaze nema on vise zivaca da se zajebaje, hoce da neko drugi se sekira oko auta, a on samo da vozi, to postujem.
Pa logično je, gdje ima 0% kredit za financiranje auta? Možda i ima ko zna…
Post Reply