Ma to je laž, ili uglavnom nije dio šire slike.elcaliente wrote: ↑24/07/2025 18:40To je tako duboko ukorijenjeno da kada sam ja bio dijete jos od dvesetih godina postoji poslovica koja kaze:Smeagol wrote: ↑24/07/2025 14:25tako je. i ja sam poprimio dosta svapskih navika i mentaliteta. pokusavam odrzavati neki balans izmedju njihovih navika i naseg cejfa, mislim da ta kombinacija ima buducnost.konami666 wrote: ↑24/07/2025 13:58
Štedi danas za bolje sutrana hranu nikad nisam štedio (u to ubrajam i higijenu i higijenske proizvode) ali se ne rasipam iako imam veoma dobra primanja. Tako sam naučio od šveda, nose ručak od kuće i voze srednje staro auto ali zato imaju tip top kuće/stanove, imaju “fuck you” novac i uvijek se ide na putovanja. A to dnevno rasipanje je bacanje para.
tako da bih njihovo, a sad i svoje sveo na "hranu ponesi od kuce, a pare ulozi u dionice/fondove". ili cijelu sedmicu se donose plastikice sa hranom od kuce, a onda 3 sedmice na odmor u australiju.
cest je primjer da nas balkanac dolazi iznajmiti od svabe stan. balkanac dolazi autom od 40.000 EUR kupljenim na kredit, svabo vlasnik stana dolazi sa autom od 6.000 EUR. e izmedju to dvoje treba naci balans![]()
Der Deutsche steht auf Wohnraum der Ausländer auf Hubraum.
ili na Bosanskom:
Njemac voli kvadrate stanova a stranac kubike automobila.
Češće je u Bosni obrnuto, kuća na tri sprata, a vozi neko staro auto.
Fol je u tom da dosta dijasporaca (makar je prije tako bilo) ili ulaže ili već ima neku kuću u Bosni, a u Njemačkoj živi u stanu. Možda to nije najpametnije, ali tako je.
Najsmiješnije je što ta izreka dolazi od Njemaca, nacija sa stopom vlasništsva nad nekretninama koja je među najmanjima u evropi.