512MB wrote: ↑25/07/2025 11:37
dr_Evil wrote: ↑25/07/2025 08:42
konami666 wrote: ↑25/07/2025 08:31
Lizing je super ako želiš novo auto svake tri godine. Po meni licno je i to bacanje para. Neko srednje auto i vozati dok ide i zadovoljava potrebe
Leasing ili kredit, kako god okrenes samo je banka uvijek na dobitku

Daleko od toga da se leasing isplati kao sto kolega 512-ka pokusava da predstavi, cesto naletim na te placene clanke o pogodnostima leasinga, sto bi rekla Dubioza "kupi kondom zamotan ko bonbon".
Kupih jednom novo auto, vise iz razloga sto sam bio ljut na stalne kvarove i popravke, i kao sto kazes u startu gubis previse da bi se to isplatilo, ali nije bilo nesto aman skupo, tako da i danas vjerujem da sam uradio dobar posao, rahat sam sa njim. Vrijeme otplate je bilo 5 godina na kamatu od 1.9% tako da i nisam nesto se kamate naplacao. Na kraju dana, samo nek se ne kvari da nema tih nepredvidjenih troskova, bolje placat ruKve nego automehanicare, ako nista izadjes punijeg dzepa i sa osmijehom na licu
Leasing znači da uvijek voziš najnovija auta i koristiš najnoviju tehnologiju, nema glavobolje zbog popravki i servisa, nema brige oko gubitka vrijednosti jer vraćaš auto nazad i prodavač se mora s tim nositi, niske mjesečne rate jer mnogi danas nude 0% Leasing, a ako si vlasnik firme – neke porezne olakšice, ali pssst
Ja ne poznajem ovo sto pises: "nema brige oko gubitka vrijednosti jer vraćaš auto nazad i prodavač se mora s tim nositi"
Kod mojih prijatelja koji su probali leasing svi su strahovali i imali losa isustva kod povratka auta.
Uvjek su imali par hiljada nadoplate, kamencici izlupali prednju karambolku, milja eura, neko ti vrata na parkingu malo kucno, milja eura itd, presao 2,5 kilometra vise od onoga u ugovoru, milja eura.
Uostalom zar nije tako da ti se gubitak vrijednosti vozila uracunava u krajni obracun koji placas kada auto vracas?
Koliko znam a ispravi me ako grijesim jer pricam onako kako su mi pricali ljudi koji su uzeli privatni leasing i rekli nikada vise to sranje.
Izabere se auto, uplatis recimo 4000 eur i napravis ratu od 400eur svaki mjesec na tri godine, poslije tri godine kada vracas auto dolaze troskovi ostecenja, gubitaka vrijednosti itd. koje moras platiti ako zelis auto vratiti ili ti nude da odkupis to auto.
Tako je barem u Njemackoj.
Moj najbolji drug voza auto na leasing preko svoje firme, on je kod BMW, platio je 12000 eur kada je uzeo auto i ima mjesecnu ratu 720 eur.
I on sam kaze da se uvjek mora par hiljada nadoplatiti kada se auto vraca i uzima novo.