Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

KraljicaIzJajca

#51 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by KraljicaIzJajca »

sehohari wrote: 24/07/2025 18:29
Vjecita_zavrzlama wrote: 24/07/2025 18:28
sehohari wrote: 24/07/2025 18:12

Pa nije Bato, nego baš jučer bila opet ona diskusija "Bošnjak-Bosanac" ep. 1456, na primjer.

I sad, mene baš interesuje, šta to po vama uopće definiše biti Bosanac, nevezano za etničku pripadnost, unutrašnjem smislu, ali u vanjskom (tj. šta nekoga čini Bosancem, a da ga ujedno ne čini Jugoslovenom npr.).

Npr., moram priznati da ovo što si ti sada napisao već ne vrijedi za veliki broj bh. Srba i Hrvata. Ljudi u RS-u npr., u znatnom broju, ipak ne smatraju Bosnu svojom domovinom.
Varas se ,svi oni vole Bosnu ali je svako zamislja drugacije
Vole je do entitetske linije.
:D
tokio25

#52 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by tokio25 »

Npr., moram priznati da ovo što si ti sada napisao već ne vrijedi za veliki broj bh. Srba i Hrvata. Ljudi u RS-u npr., u znatnom broju, ipak ne smatraju Bosnu svojom domovinom.
ma smatraju nego je lakse ne pominjati nego imati probleme sa budalama
Point.

#53 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by Point. »

dječak sa šibicama wrote: 24/07/2025 22:51 Mislim da je bosanski humor precijenjen, jedan od precjenjenijih mitova.

Sta je to bosanski humor iznjedrio zadnjih 30 godina, Izeta Fazlinovica i Combeta.

To je prije svega bio sarajevski humor, koji se vezao za tadasnji nacin zivota i razmisljanja, sega sala posalica. Ko bi danas trebao biti cuvar sarajevskog duha, Enis iz Tesnja, Buba i Jala, Sajfer?

Taj je humor ostao tamo negdje u 91 godini, danas se samo reciklira povremeno i eto svi ga se sjecaju sa sjetom.
Šta fali Cazinskoj Audiciji?

Mislim da bosanski humor nije precjenjen, ima dobrih zajebancija po internetu, nije sad sve upakovano u TLN.
dječak sa šibicama

#54 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by dječak sa šibicama »

Ima naravno, mi smo duhovit narod ako nista susretljivi otvoreni duhoviti makar u drustvu, ali mislim da je opcenito nas humor precijenjen. Ako govorimo o toj fami TLN i Audicija sto je eto nekad bila slika naseg humora.

Realno, kreveljenje :D

Inace mislim da takodje postoji veliki ponor izmedju onoga sto mi mislimo kako nas dozivljava inostranstvo, i kako nas zaista dozivljavaju. Mi mislimo da nas poznaju po Tanovicu i Oskaru naprimjer, a 99% njih nikad culo za Tanovica, o BiH znaju uglavnom "tamo je bio rat" a oni koji su navratili, reci ce "bio je rat jos ima oziljaka a lijepa zemlja".
Svi se balkanci trude izgraditi imidz, a opet najprije nas poznaju po "tamo je nekad bio rat". Djokovic, Modric, Tesla ovo ono, a paradoksalno ja mislim da ce prije Tajlandjani prepoznati Srbiju po Djokovicu, a ne po Milosevicu i ratnim zlocinima, nego ovaj "civilizovani svijet".

Inace mislim da prosjecni amerikanac ili englez niti ne zna gdje je BiH. Hajd za Hrvatsku mozda znaju jer idu na more, za Srbiju ne znam.
Pricao mi drug, zivi od 93 u Filadelfiji,njegovi prijatelji tamo i danas misle da je on negdje iz Rusije.
KraljicaIzJajca

#55 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

tokio25 wrote: 25/07/2025 10:30

Ne smatraju, pitaš ih odakle dolaze, kažu RSrpska.

Kreten iz Rio putovanja, ima svoju stranicu o putopisna, a zadnji upis mu je da ne podržava samostalnost Tajvana, jer ne podržava njegova država, naravno, aludirao je na Srbiju.
tokio25

#56 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by tokio25 »

KraljicaIzJajca wrote: 25/07/2025 13:11

Kreten iz Rio putovanja, ima svoju stranicu o putopisna, a zadnji upis mu je da ne podržava samostalnost Tajvana, jer ne podržava njegova država, naravno, aludirao je na Srbiju.
i na osnovu jednog koji se javno predstavlja ocjenjujes sve ostale?
upravo zbog takvih ovi normalni nece da kazu da je bih njihova domovina da vole svoju drzavu i sl

a uredjenje u njoj naravno da ne voli kao ii svi normalni na ostale dvije strane
samo nacionalisti guraju to hrvat srbin bosnjak da se zna ciji je veci i sl
tokio25

#57 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by tokio25 »

ne zaboravimo da je nas identitet i prevari ukradi licemjerstvo bar to se trudimo pokazati zadnjih 30ak godina
KraljicaIzJajca

#58 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

tokio25 wrote: 25/07/2025 13:13

upravo zbog takvih ovi normalni nece da kazu da je bih njihova domovina da vole svoju drzavu i sl

a uredjenje u njoj naravno da ne voli kao ii svi normalni na ostale dvije strane
Ma nije na osnovu jednog, već 1000 i jednog.

Fino je to vani u kafiću i parku, a pogledaj što isti pišu na fb i drugim mrežama.

Srbi u RS su teški nacionalisti, kao i Hrvati iz Hercegovine.
4L0n3

#59 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by 4L0n3 »

tokio25 wrote: 25/07/2025 13:15 ne zaboravimo da je nas identitet i prevari ukradi licemjerstvo bar to se trudimo pokazati zadnjih 30ak godina
nidje drugo se ne krade i licemjera samo u bejha ima ? ejvallah. :D
tokio25

#60 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by tokio25 »

4L0n3 wrote: 25/07/2025 13:21
tokio25 wrote: 25/07/2025 13:15 ne zaboravimo da je nas identitet i prevari ukradi licemjerstvo bar to se trudimo pokazati zadnjih 30ak godina
nidje drugo se ne krade i licemjera samo u bejha ima ? ejvallah. :D
jesam li rekao da smo jedini? nisam
da li prednjacimo? da
pa mi slavimo ove koji kradu pod parolom snasli se i sposoban

ps. al to samo dok oni nisu zahvaceni a kad jesu onda pljuju po drzavi kao ne hvata lopove i sl
dječak sa šibicama

#61 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Ja eto samo ubosni kradu nidze to nema, eto ko da mi glorifikujemo kriminalce dokle vise to laganje i mazohizam
snijeg_led

#62 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by snijeg_led »

Bosanski identite postoji na dvije strane. Jedna je ona kako se nas drugi, preko granice gledaju, a kako mi gledamo sebe u Bosni. Kad odemo negdje vani za sviju njih, mi smo samo bosanci. Kad smo na moru ili u Sloveniji ili pak u Njemackoj, oni ne kazu evo ga srbin iz bosne, nego evo ga bosanac. Po tim pretpostavkama o nama misle da smo druzeljubivi, pomalo naivini, uglavnom radini, dosta neobrazovani i prilicno trvrdoglavi. Znaju da sa nama mogu izaci na neko dobro mjesto, fino se provesti, pojesti, zapjevati, a isto tako znaju da od nas ne mogu traziti savjet za kupovinu dionica na US marketu :mrgreen: ili pak razgovarati o nedavnoj novoj studiji za novi lijek :D

Druga strana je opet ona kakav je nas identite kod kuce, odnosno u Bosni. Tu se dijelimo na Srbe, Hrvate i Bosnjake. Prva dva su usko vezani za svoje maticne zemlje, pa cak iako zive u Bosni, teze i pretvaraju se kako da zive u drugim drzavama. Imaju identite jedne, a zive u drugoj drzavi, svoj identite gledaju kroz ljude koji pripadadju negdje drugo. Jedan veoma cudan i pomalo neshvatljiv nacin poimanja sebe kao naroda. Njihove maticne zemlje prihvataju njihove teznje da su isti, ali opet ih ne prihvataju kako svoje. Za njih su ono samo Hercegovci ili pak Srbi iz Bosne.
Bosnjacki identitet ogleda se u tome sto samo Bosnjaci kao vecinsko stanovnisto, nema tu drugu rezervno drzavu kojom drugi teze, i oni su vecinom jako privrzeni svojoj zemlji i svojim izvornim korijenima. To su ljudi koji su kroz svoju vjeru ucili da budu strpljivi i solidarni i najvise zbog toga, iako tragicno nastradali u proslom ratu, i oni i dalje pruzaju ruku pomiranja i teze suzivotu. Bosnjacki pravi identit jos treba da zazivi sa platformom kakve nase generacije treba da budu u buducnosti, kakvu zemlju za sebe hocemo i sto je najvaznije, sta smo do sada naucli da budemo sigurni da nam se zlo nece ponoviti. Ovo ne cinimo iz netrpeljivosti prema drugome ili zbog toga sto imamo teke teritorijalne pretenzijem, nego prevenstveno da zastitimo sebe i obezbijedimo sigurnost generacijama koje dolaze.

Htjela bi jos da dodam da mi imamo jako puno Bosanaca i Hercegovaca u svijetu koji su nemjerivo uspjesni u svojim profesijama i kroz povezivanje sa njima, svi moramo da tezimo da nas identite bude prepozantljiv po uspjesima iz nauke i drustvenih aktivnosti.

Sigurno samo promasila temu ,al eto :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#63 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by _BataZiv_0809 »

dječak sa šibicama wrote: 24/07/2025 13:02
Inace, za mene ne postoji identitet tog tipa, samo rodni grad kao neki korijen i to je to. Drzava umjetnom napravljena.
Sa ovim bi se slozio. Tako je i Bjelogrlic kod Stankovica u Nu2 odgovorio sta je. Beogradjanin. Identifikacija sa gradom je najjaca.
Nisamsdaali

#64 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by Nisamsdaali »

Kako za koga, ja sam iz Sarajeva, moji roditelji su rodjeni u Sarajevu, ali uvijek su više pričali o svojim rodnim krajevima nego o samom gradu, nikad nisu forsirali taj mentalitet pa sam i ja lično prije svega Bosanac i Hercegovac, pa tek onda Sarajlija, pa tek onda Bošnjak

Recimo, navijač sam Željezničara, pratim Želju svake sezone, idem na većinu utakmica ali ipak kad igra reprezentacija srce zaigra posebnom vibracijom, a znam da to pogotovo u gradskim i urbanim sredinama nije nešto uobičajeno, uvijek je reprezentacija bila u fokusu onima iz manjih mjesta. Ali džaba, tako me moj stari naučio, reprezentaciju je pratio religiozno i ja sa njim a Želju tek usputno kad se igra Evropa
Ecci
Vozim: Biciklam

#65 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by Ecci »

dječak sa šibicama wrote: 25/07/2025 12:09 Ima naravno, mi smo duhovit narod ako nista susretljivi otvoreni duhoviti makar u drustvu, ali mislim da je opcenito nas humor precijenjen. Ako govorimo o toj fami TLN i Audicija sto je eto nekad bila slika naseg humora.

Realno, kreveljenje :D

Inace mislim da takodje postoji veliki ponor izmedju onoga sto mi mislimo kako nas dozivljava inostranstvo, i kako nas zaista dozivljavaju. Mi mislimo da nas poznaju po Tanovicu i Oskaru naprimjer, a 99% njih nikad culo za Tanovica, o BiH znaju uglavnom "tamo je bio rat" a oni koji su navratili, reci ce "bio je rat jos ima oziljaka a lijepa zemlja".
Svi se balkanci trude izgraditi imidz, a opet najprije nas poznaju po "tamo je nekad bio rat". Djokovic, Modric, Tesla ovo ono, a paradoksalno ja mislim da ce prije Tajlandjani prepoznati Srbiju po Djokovicu, a ne po Milosevicu i ratnim zlocinima, nego ovaj "civilizovani svijet".

Inace mislim da prosjecni amerikanac ili englez niti ne zna gdje je BiH. Hajd za Hrvatsku mozda znaju jer idu na more, za Srbiju ne znam.
Pricao mi drug, zivi od 93 u Filadelfiji,njegovi prijatelji tamo i danas misle da je on negdje iz Rusije.
Za Tanovica nikad culi, za sportske klubove ili uspjehe takodje. Znaju da je bio rat i da je bilo izbjeglica, a sad je to neka zemlja o kojoj se malo sta cuje i zna i kroz koju rijetko ko prodje kad ide na Jadransko more. Ne-evropljani se iznenade kad cuju da nismo u EU. U sustini nikome nismo posebno zanimljivi nit o nama nesto puno znaju.
dječak sa šibicama

#66 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

U Sloveniji su svi dozivljeni "kao bosanci", bosanac je i Srbin iz Vranja i Albanac iz Tetova i sandzo iz Tutina.

Bosanac je tamo bila uvreda nekome reci. Istina, tvrde mi danasnji bosanci u Sloveniji, da nove generacije Slovenaca nemaju kompleks spram "juznjaka" ili "cefura". Rodjeni u nezavisnoj Sloveniji, ne pamte "zatiranje slovenskog identiteta u SFRJ", slusaju muziku sa juga, gledaju filmove, opcenito Slovenija rapidno otvorena za strance u odnosu na postSFRJ period.
Em puna stranih radnika, prednjace pravi Bosanci, em turizam, em liberalnija shvatanja.
Sad koliko je to u % ne znam, i stariji Slovenci su voljeli na cevape na Bascarsiju, na Gucu na trubace, na rostilj u Leskovac, na more u Hrvatsku. A opet nisu voljeli juznjake u vecem %.

Mozda ce i BiH tim putem, ko zna, liberalizam buja sa zapada pa kome se svidjalo kome ne. Ljudi se otvaraju, danas kod nas postoje nezamislive stvari prije 30 godina, recimo hoteli za kucne ljubimce, gej parada, vjerujem da Hare Krisna danas ne bi dobili nogu u glavu. Mozda ih i ima, ja ne znam nisam sretao.
Neminovno je da ce za godinu dvije tri Nepalci i Bangladesani raditi za Korpu i Glovo, u BG je danas vecina vozaca GSP tamne boje koze, u Hrvatskoj su na svakom koraku rade u tvornicama itd. Vucic cak najavio uvoz 100000 ljudi iz Gane, iako mi to zvuci kao neka patka.

Nemam nista protiv liberalizacije tog tipa, cak mi ni gej parada ne smeta. Neka setaju jedan dan, i ako vidim dva homica da se hvataju, ne moram gledati u njih. Neka se vole ljudi.

Inace je zadrtost i konzervatizam dio naseg identiteta.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#67 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by _BataZiv_0809 »

Ecci wrote: 25/07/2025 16:24 U sustini nikome nismo posebno zanimljivi nit o nama nesto puno znaju.
Zero fucks given.
dječak sa šibicama

#68 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Nisamsdaali wrote: 25/07/2025 16:17 Kako za koga, ja sam iz Sarajeva, moji roditelji su rodjeni u Sarajevu, ali uvijek su više pričali o svojim rodnim krajevima nego o samom gradu, nikad nisu forsirali taj mentalitet pa sam i ja lično prije svega Bosanac i Hercegovac, pa tek onda Sarajlija, pa tek onda Bošnjak
Naravno, za njih je rodni kraj broj jedan, za tebe vjerovatno Sarajevo.

Moj tata je bio sarajlija rodjeni, za njega je Sarajevo, Zeljo, Bascarsija bio cijeli svijet. Mama nije ni iz ove danasnje drzave, za nju je njen rodni kraj bio ono o cemu sa sjetom govori. Prijatelji, kumovi, rodjaci.
Dal je voljela Sarajevo, ne znam ne sjecam se da je ikad o tome govorila, osim da je "bilo prelijepo za Olimpijadu" i "merak izaci u hotel SG a tamo Hase sa rajom pravi dernek".

Moj identitet je naravno rodni grad, rodjaci prijatelji kumovi, to te veze zauvijek. Pa i Bosna, kao regija ili sta je vec. Gdje god odes, na juzni pol, nije isto sresti Josea iz Buenos Airesa i Hamdiju iz Vogosce. Sa zemom se lice ozari, Hoze vala nije morao ni biti tu.
tokio25

#69 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by tokio25 »

pa to oko grada i identifikacija sa istim je malo zeznuto jer ono zavisi i period kad si rastao i svasta nesto
ne mogu se ja identifikovati sa sarajevom a glavni identitet trenutno jala buba smrkovi stojnici spahovici i sl
doduse i prije je bilo juka ovi oni al si tada bar imao nadrealiste davorina i sl
otprilike to je ta razlika
tako da ja ne mogu pobjeci jel od sarajevskog identiteta kad sam tu rodjen i odrastao al isto ne mogu se poistovjetiti sa ovim brada dudlaona nabrajalice ljudima koji preovladavaju i svi su isti haman
snijeg_led

#70 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by snijeg_led »

_BataZiv_0809 wrote: 25/07/2025 16:29
Ecci wrote: 25/07/2025 16:24 U sustini nikome nismo posebno zanimljivi nit o nama nesto puno znaju.
Zero fucks given.
:lol: Inace nije ovo cinjenica za nas nego opcenito takvo stanje vlada u svijetu. Zbog toga se najvise i moramo posvetiti samo sebi da nam bude bolje, da zivimo sretnije i uspjesnije, da su nam djeca zadovoljna i da imaju buducnost, a da su stari zbrinuti.
suspect_zero

#71 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by suspect_zero »

"Ðe's jebla sliku svoju, nisam te vid'la sto godina i više " lijepi naši pozdravi :D
muha_sa

#72 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by muha_sa »

Vjecita_zavrzlama

#73 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by Vjecita_zavrzlama »

KraljicaIzJajca wrote: 25/07/2025 13:20

Fino je to vani u kafiću i parku, a pogledaj što isti pišu na fb i drugim mrežama.

Botovi ko i kod nas
kuglanje_ze

#74 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by kuglanje_ze »

Chatgpt:

Odlično pitanje — duboko, kompleksno i vrijedno razmišljanja, posebno u kontekstu Bosne i Hercegovine, zemlje snažno obilježene identitetima koji se često percipiraju kroz razlike, a ne kroz ono što je zajedničko.

---

## 🔷 Šta definiše identitet građanina Bosne i Hercegovine?

Bez obzira na etničku, vjersku ili političku pripadnost, moguće je govoriti o **neformalnim, ali prepoznatljivim crtama zajedničkog identiteta**, koji se oblikovao kroz:

* **istorijske slojeve** (osmanski, austrougarski, jugoslovenski, poslijeratni)
* **kulturološke obrasce**
* **način razmišljanja i ponašanja** u društvu koje je naučilo živjeti s razlikama (ili pored njih).

Evo nekoliko ključnih elemenata:

---

### 1. **Multikulturalnost kao svakodnevna stvarnost**

BiH je **možda jedina zemlja u Evropi** u kojoj su tri velika vjerska i etnička identiteta istinski *ukorijenjeni i neraskidivo isprepleteni* kroz svakodnevni život. Ljudi znaju kad je Bajram, iako ga ne slave. Znaju ko pravi najbolji slavski kolač, iako nisu pravoslavci. Upoznati su s katoličkom tradicijom, čak i ako su odrasli u mahali.

Ova **kulturna "višeslojnost"** — iako često politizirana — dio je identiteta koji prepoznaje "komšiju", "merhamet", "života i kad je težak", i "živjeti i pustiti druge".

---

### 2. **Specifičan humor i pogled na svijet**

Bosanci i Hercegovci često su prepoznatljivi po:

* **samoironičnom humoru**
* **crnom humoru i cinizmu**
* **narodnoj mudrosti** izraženoj kroz izreke, psovke, aforizme

To nije samo zabava. To je **mehanizam preživljavanja** u zemlji koja je prošla ratove, raspade, nepravde, siromaštvo i tranzicije. U tom smislu, postoji neka **duhovna elastičnost** i sposobnost da se čovjek "ne pogubi" i kad je sve beznadno.

---

### 3. **Kultura sjedenja, pričanja i "meraka"**

Bilo da si u kafani, na čaršiji, ispred zgrade ili u nečijem dvorištu – **vrijeme se mjeri druženjem, razgovorom, kahvom**, a ne efikasnošću. To nije samo navika, već **društveni kodeks** — oblik emocionalne ekonomije.

---

### 4. **Jezik i jezička senzibilnost**

Iako se danas insistira na razlikama u jeziku, **građanin BiH zna sve te varijante i kod kuće koristi ih po potrebi**. Prepoznaje izraze koji su "tipično sarajevski", "krajiški", "hercegovački", "podrinjski", ali se i slobodno njima igra.

**Zajednički sloj jezika**, prepun turcizama, germanizama, slavizama, lokalizama — stvara jedan "bosanskohercegovački osjećaj u uhu", koji ne postoji nigdje drugdje.

---

### 5. **Iskustvo rata i tranzicije**

Bez obzira na etničku pripadnost, **svi su izgubili nešto**: članove porodice, domove, mladost, vjeru u institucije... To kolektivno iskustvo — iako ne ujedinjuje formalno — stvara **podlogu empatije**, ako joj se dopusti da proklija. Ljudi osjećaju šta znači "ništa nemati", "ponovo počinjati", "živjeti pod sumnjom".

---

## 🔷 Šta razlikuje bosanskohercegovački identitet od pan-jugoslovenskog?

Pan-jugoslovenski identitet je više **ideološka i nostalgična platforma**: bratstvo i jedinstvo, zajednički kulturni prostor, zajednički sistem vrijednosti (rad, solidarnost, antifašizam, jednakost). Bosanskohercegovački identitet je **mnogo haotičniji, duboko lokaliziran i historijski duži**.

### Ključne razlike:

* **Jugoslovenski identitet je pokušavao "nivelišuće" objediniti**, dok **bosanskohercegovački identitet opstaje uprkos razlikama**.
* Jugoslavija je njegovala **"novog čovjeka"** (industrijskog radnika, pionira, komunistu), dok BiH baštini **ljude s različitim "imenima", porijeklima i običajima**, koji ipak dijele isti haos u saobraćaju, istu ironiju prema političarima, i istu potrebu za "čojstvom".

---

## 🔷 Ima li nešto što je autentično *samo* bosanskohercegovačko?

### Da, evo nekoliko takvih pojava:

#### 1. **Institucionalizovana podijeljenost, ali svakodnevna međuzavisnost**

BiH funkcioniše s tri konstitutivna naroda, dva entiteta, deset kantona — što je nigdje viđeno. Ipak, ljudi se susreću, sarađuju, trguju, pomažu. **Postoji gotovo nevjerovatna otpornost i "sposobnost snalaženja"** u nelogičnom sistemu.

#### 2. **Sarajevo kao simbol**

Nijedan grad u regionu nije imao takvu istorijsku simboliku: **četiri religije, rat, olimpijada, opsada, duh "malog Jerusalema"**. I danas, Sarajevo ima simbolički kapital koji **prevazilazi sve balkanske okvire**.

#### 3. **Pripovjedanje kroz sevdah i epske naracije**

Niko kao Bosanci i Hercegovci ne može **ispjevati tugu i ponos kroz pjesmu** – ni Srbija nema svoj "sevdah", ni Hrvatska svoj "oj Safete, Sajo, Sarajlijo". Taj **emotivni registar tuge, ali dostojanstvene**, duboko je lokaliziran.

#### 4. **Zajednički neprijatelji u ironiji**

Građanin BiH često će imati "mi i oni" logiku, ali u njoj su **"oni" skoro uvijek političari, sistem, granice, institucije**, a ne komšija druge vjere. Ta sposobnost da se prepozna "zajednički krivac" u humoru — to je jako posebno.

---

## ✅ Zaključak:

Bosanskohercegovački identitet je **paradoksalan**, ali stvaran:

* Ne zasniva se na jednom jeziku, narodu ni vjeri.
* Veže ga **mentalitet**, **životne prilike**, **kultura improvizacije i preživljavanja**, **humor**, **merak**, i **iskustvo dijeljenja prostora u nelagodnosti**.

To nije identitet "čistih linija", nego **identitet složen kao mozaik**, često nedovršen, ali prepoznatljiv.

Upravo to što je pun nesavršenosti – čini ga jedinstvenim.
KraljicaIzJajca

#75 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Vjecita_zavrzlama wrote: 26/07/2025 17:56
KraljicaIzJajca wrote: 25/07/2025 13:20

Botovi ko i kod nas
Problem je očigledan godinama: Bošnjaci iz Federacije se kontastno oglušuju na pisanje Bošnjaka iz RSrpske, o njihovim problemima, koje nemaju u Federaciji.

Sad je došlo vrijeme da se Bošnjaci uzajamno vrijeđaju pojmom Balija u Federaciji, posebno u Sarajevu.
Post Reply