Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1 Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by PreWiBa »

Odavno sam htio da otvorim ovu temu. No, tek sada je se našlo vrijeme.

Po vama, šta definiše identitet nekoga ko je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, njezin građanin? Šta objektivno veže narode u toj zemlji, nevezano za njihovu etničku, političku, vjersku pripadnost? U kulturi, u mentalitetu, u zajedničkoj historiji, pogledima?

I, dodatno: Po čemu se taj identitet razlikuje od većeg, pan-jugoslovenskog? Šta se ujedno tačke koje bi mogle povezati (ili povezuju) ovu zemlju, a da ih ujedno niko nema sa narodom u susjednim državama?

Image
HelaS

#2 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by HelaS »

sehohari wrote: 23/07/2025 23:23 Odavno sam htio da otvorim ovu temu. No, tek sada je se našlo vrijeme.

Po vama, šta definiše identitet nekoga ko je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, njezin građanin? Šta objektivno veže narode u toj zemlji, nevezano za njihovu etničku, političku, vjersku pripadnost? U kulturi, u mentalitetu, u zajedničkoj historiji, pogledima?

I, dodatno: Po čemu se taj identitet razlikuje od većeg, pan-jugoslovenskog? Šta se ujedno tačke koje bi mogle povezati (ili povezuju) ovu zemlju, a da ih ujedno niko nema sa narodom u susjednim državama?

Mene fascinira tvoj precizan bosanski jezik, gramatika i pravopis, nekog rođenog u Njemačkoj, studenta koji živi u Berlinu :D
SaraFina

#3 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by SaraFina »

Meni ovako na prvu, pada na pamet, da mi Bosanci i pored svih stradanja devedesetih, smo i dalje veliki zagovornici multikulturalnosti i gradjanske opredijeljenosti.

Iako je nazalost, ta ideja jedinstvenog bosanskog identiteta propala u nekom začetku, mi bi i dalje pokušavali je oživjeti.
KraljicaIzJajca

#4 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by KraljicaIzJajca »

sehohari wrote: 23/07/2025 23:23 Odavno sam htio da otvorim ovu temu. No, tek sada je se našlo vrijeme.

Image
Pa prijeratna BiH, bez konstitutivnosti naroda, diskriminacije manjina, demografsko brojanje etničkih grupa i šefovanje većine u regijama unutar države.

Vežu me uspomene iz djetinjstva i tinejdžerskog doba, naravno, povijest države i njene kulture.

Sa poslijeratnom BiH se uopće ne identificiram, gore sam obrazložila uzroke i posljedice.

Prirodne ljepote države su prekrasne, tradicija i običaji su zanimljivi, i to mi je blisko.
Optimus09

#5 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by Optimus09 »

Pozitivnost,sarkazam,patriotizam,naivnost.
Ukratko :D
SaraFina

#6 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by SaraFina »

Optimus09 wrote: 23/07/2025 23:58 Pozitivnost,sarkazam,patriotizam,naivnost.
Ukratko :D
Široka duša i srce ko lopata Alije Sirotanovića.
Nisamsdaali

#7 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by Nisamsdaali »

Slaganje oko naziva pita :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#8 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by Velkoski »

defetizam i preseravanje da je sve loše 'samo kod nas'

:mrgreen:
tramvajtrojka

#9 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by tramvajtrojka »

Velkoski wrote: 24/07/2025 01:44 defetizam i preseravanje da je sve loše 'samo kod nas'

:mrgreen:
I kuknjava kako se nema a na stolu iphone 16ka il samsung 23+ generacije i malcho gold :mrgreen: :mrgreen: 8-)
dale cooper

#10 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by dale cooper »

Stanje uma. K'o što je Billy Joelu, Jay-Z-u i Nas-u New York stanje uma. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#11 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by _BataZiv_0809 »

Tacno sam znao ko je otvorio temu :mrgreen:

Sta me veze? Pa moj unutrasnji osjecaj da Bosna moja domovina i da volim nas narod i podneblje, uz sve njihove objektivne mane.

Ti se ocigledno jos trazis u svemu i zato si fokusiran na vanjske manifestacije.
Prpa.ba

#12 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by Prpa.ba »

bh. identitet ne postoji.
KraljicaIzJajca

#13 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Prpa.ba wrote: 24/07/2025 07:47 bh. identitet ne postoji.
Zamijenjen je sa entitetiskim identitetima. U BiH postoji službeno entitetsko državljanstvo ( provjerite svoj uvjerenje o Državljanstvu).
Armin2013

#14 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by Armin2013 »

Mujo i Haso :)
Armin2013

#15 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by Armin2013 »

KraljicaIzJajca wrote: 24/07/2025 10:45
Zamijenjen je sa entitetiskim identitetima. U BiH postoji službeno entitetsko državljanstvo ( provjerite svoj uvjerenje o Državljanstvu).
i to entitesko služi samo da se izvuče kad se mjeri čiji je veći, da prostite
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#16 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by Truba »

bh indentitet ne postoji
postoji hrvatski srpski i bosnjacki identitet u BIH
koji je sam po sebi takav raznolik i cini jednostveni bh identitet
ali ne onaj koji se imputira iz naslova teme na klisku
i kojeg želi većina foumaša (da se čovjek iz lištice ili sa sokoca odrekne svoga hrvatskog ili srpskog identiteta)
Ateista

#17 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by Ateista »

Tacno je da su danas dominantni srpski, hrvatski i bosnjacki identiteti, te je jasno da su oni vezani iskljucivo za religiju, odnosno da velika vecina onih koji imaju taj identitet su u stvari vezani za vjerski identitet, sto ne mora nuzno znaciti i da su vjernici, ali ako nista da su odrasli u tom kontekstu i da se postivjecuju sa tim etnicko-vjerskim identitetom.

BiH identitet uglavnom prihvataju ljudi koji iz nekog razloga ne zele da ih se svrsta u jednu od ponudejene tri etno-vjerske grupe. Vecinom su to logicno oni koji su rodjeni ili bar zivjeli dugo u BiH, cesto nisu vjernici, a oni koji jesu taj vjerski identitet ne smatraju toliko bitnim i dominantnim, pa samim tim ni ovaj etnicki, i onda prihvataju BiH identitet kao svoj. To su uglavnom oni koji se protive etno-nacionalnom kljucu, koji su za gradjansku drzavu i slicno.

Ima i bosnjaka koji pored dominantnog bosnjackog isticu i BiH identitet, ali nekako mislim da je to vise pokusaj poistovjecivanja bosnjackog i bosanskog, svjesno ili ne.

Nije velika razlika izmedju BiH i jogoslovenskog identiteta, BiH je donekle Jugoslavija u malom pakovanju.
4L0n3

#18 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by 4L0n3 »

veze hin burek koji je samo s mesom i cevapi.
:bih:

naravno da postoji bh. identitet i ne vidim zasto bi to bilo nekompaktibilno sa nekim "granularnijim" narodnim identitetima. U nekim starijim inacicama drzava ovdje, postojao je i jugoslovenski, kao krovni identitet bilo koga iz jugoslavije. Slican je slucaj i sa bh. identitetom danas.

Covjek ima hiljadu identiteta, nekih se odreke a neki mu se i rodjenjem "ucitaju". Vecinu ih stekne kroz zivot, npr. dobije dijete pa samim tim stice i identitet roditelja. U moru tih identiteta nikad mi tacno nije "sjelo" zasto se ovdje ljudi fiksiraju toliko za taj narodni, ko da van toga nemaju nista. A mozda i nemaju. Sto bi se reklo, u masi smrdi al je i toplo.
Last edited by 4L0n3 on 24/07/2025 12:18, edited 1 time in total.
Armin2013

#19 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by Armin2013 »

Truba wrote: 24/07/2025 11:22 bh indentitet ne postoji
i kojeg želi većina foumaša (da se čovjek iz lištice ili sa sokoca odrekne svoga hrvatskog ili srpskog identiteta)
Ovo hrvatski, srpski i bošnjački identitet je podvala komunjara, to samo ima kod nas.
Hrvat je rođen u Hrvatskoj
Srbin u Srbiji
A u Bosni i Hercegovini Bošnjak - Bosnac/Hercegovac (samo što su naziv Bošnjak pojedini prepisali Muslimanima, s čim se ja kao Musliman ne slažem)
Zašto Srbi i Hrvati (pa neki i Muslimani) odbacuju svoj lični identitet i uzimaju tuđi (Srpski, Hrvatski ili Turski nemam pojma)
Nemam je ništa protiv, ko hoće neka bude marsovac, ateista, samo nek je dobar čojk meni dovoljno

Ja sam Bosanaca i Hercegovac, Bošnjak, Musliman, i ja se mogu na glavu okrenut ja ne mogu biti Arap ili Turčin (bez obzira što možda volim Tursku)

Više ja imam zajedničkog identiteta sa nekim Hrvatom ili Srbinom koji su rođeni u Tuzli i gdje smo zajedno odrasli, nego oni tamo s nekim iz Beograda ili Zagreba, ili ja s nekim iz Istambula
KraljicaIzJajca

#20 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Armin2013 wrote: 24/07/2025 10:58
i to entitesko služi samo da se izvuče kad se mjeri čiji je veći, da prostite
Da, na žalost.
KraljicaIzJajca

#21 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Truba wrote: 24/07/2025 11:22 bh indentitet ne postoji
BiH zajednički identitet danas ne postoji, već etnički identitet i identitet konstitutivnih naroda. Politika sjebala predratnu BiH.
dječak sa šibicama

#22 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by dječak sa šibicama »

bosnjacki srpski i hrvatski identitet je opet uglavnom definisan religijom.

Religija kao glavni aspekt zivota, mislim nisam protiv religije kao takve ali tamo gdje je ona glavni aspekt zivota, svi drugi su zanemareni. Zato i imas ekonomskog diva u rangu Moldavije.

Samo pogledati drustvene mreze kao lakmus papir, religija se najcesce povlaci kao osnova za sve, neko nekog zgazio autom ono komentarise sta na to kaze Kuran ili Biblija.
Pezic kao glavni mudroser. Treba li se zena suncati, smije li na plazu, sama u granap i treba li tuci zenu i kad je opravdano.

Inace, za mene ne postoji identitet tog tipa, samo rodni grad kao neki korijen i to je to. Drzava umjetnom napravljena.
Vjecita_zavrzlama

#23 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by Vjecita_zavrzlama »

dječak sa šibicama wrote: 24/07/2025 13:02 bosnjacki srpski i hrvatski identitet je opet uglavnom definisan religijom.

Religija kao glavni aspekt zivota, mislim nisam protiv religije kao takve ali tamo gdje je ona glavni aspekt zivota, svi drugi su zanemareni. Zato i imas ekonomskog diva u rangu Moldavije.

Samo pogledati drustvene mreze kao lakmus papir, religija se najcesce povlaci kao osnova za sve, neko nekog zgazio autom ono komentarise sta na to kaze Kuran ili Biblija.
Pezic kao glavni mudroser. Treba li se zena suncati, smije li na plazu, sama u granap i treba li tuci zenu i kad je opravdano.

Inace, za mene ne postoji identitet tog tipa, samo rodni grad kao neki korijen i to je to. Drzava umjetnom napravljena.
Primjetim u zadnje vrijeme da narod pocinje sprdati tog Pezica.Skoro na tekst ”kako se muzevi osjecaju kada im se zene gole suncaju” su ga bas izrezali :D komentar ”kako se tvoja zena osjeca na 40+ sva pokrivena a ti se u sorcu kupas?” Komentar zaradio vise hiljada lajkova :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#24 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by Chmoljo »

:lol:
Armin2013

#25 Re: Šta je za vas bosanskohercegovački identitet?

Post by Armin2013 »

[/quote]

Primjetim u zadnje vrijeme da narod pocinje sprdati tog Pezica.Skoro na tekst ”kako se muzevi osjecaju kada im se zene gole suncaju” su ga bas izrezali :D komentar ”kako se tvoja zena osjeca na 40+ sva pokrivena a ti se u sorcu kupas?” Komentar zaradio vise hiljada lajkova :D
[/quote]

Odosmo s teme
Pitanje je ko je taj Pezić i slični njemu što tumače vjeru na tiktoku, neko to sigurno plaća
Ono što sam primjetio sve je više njegovih sljedbenika, i što sam primjetio uglavnom nešto raduckaju privatno, ali imaju para

A što se tiče te njegove objave, vezano za plažu, čovjek je u pravu (ne pratim ga, niti me interesuje), ali to je mnoge zabolilio jer je istina.
Mi sebe nazivamo modernim ili EU Muslimanima ali ono što je istina to je da nam je od vejre ostao samo Bajram i džuma, i što je popularno kojakve vjerske noći ili kako ih nazivaju, a danas ni jedan vakat nismo klanjali.
Post Reply