Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Zehran82

#15201 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

TojoOptics wrote: 23/07/2025 14:36 Ako žrtva uzrokuje više patnje nego koristi, teško je opravdati je. Žrtvovanje živih bića nevidljivom bogu uglavnom neopravdano s gledišta moderne etike, zakona i većine religijskih tradicija. Životinje treba da imaju prava! Uzrokuje se nepotrebna bol. Jedan od razloga zašto nisam vjernik.
Ne pametuj puno ako ne znas, ne zrtvuje se zivotinja Bogu za bajram kako ti mislis u satanistickom paganskom maniru, nego se zrtvuje zivotinja Bogu tako sto se podijeli meso siromasima, komsijama i porodicu nahranis, znaci cin da nahranis druge to je ono sto Bog trazi od nas a nikakva mesa ni krv koja ne dolaze do njega niti mu je to potrebno,on od nas trazi dobrocinstvo.....i prestani se brukati ovdje u svom ateistickom neznanju.
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#15202 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by TojoOptics »

Zehran82 wrote: 23/07/2025 15:07
TojoOptics wrote: 23/07/2025 14:36 Ako žrtva uzrokuje više patnje nego koristi, teško je opravdati je. Žrtvovanje živih bića nevidljivom bogu uglavnom neopravdano s gledišta moderne etike, zakona i većine religijskih tradicija. Životinje treba da imaju prava! Uzrokuje se nepotrebna bol. Jedan od razloga zašto nisam vjernik.
Ne pametuj puno ako ne znas, ne zrtvuje se zivotinja Bogu za bajram kako ti mislis u satanistickom paganskom maniru, nego se zrtvuje zivotinja Bogu tako sto se podijeli meso siromasima, komsijama i porodicu nahranis, znaci cin da nahranis druge to je ono sto Bog trazi od nas a nikakva mesa ni krv koja ne dolaze do njega niti mu je to potrebno,on od nas trazi dobrocinstvo.....i prestani se brukati ovdje u svom ateistickom neznanju.
Hoces da kazes da se zrtva prinosi da bi se nahranili siromasni? Pa, nisam to tako shvatio citajuci Kur'an. bog salje ovna kao zamijenu za njegovog sina.

Ibrahim kaže svom sinu:
"O sine moj, uistinu sam vidio u snu da te žrtvujem. Pa vidi šta ti misliš?" (Kur'an 37:102)
Sin (koji se u islamskoj tradiciji smatra Ismailom) odgovara:
"O oče moj, učini ono što ti je naređeno! Naći ćeš me, ako Allah hoće, strpljivog." (Kur'an 37:102)
2. Iskušenje i Božja intervencija
Ibrahim je spreman izvršiti žrtvu, ali Allah ga zaustavlja i šalje mu ovna kao zamjenu:
"I kada obojica poslušaše i on ga položi čelom na tle, Mi ga dozvasmo: 'O Ibrahime! Već si potvrdio san!' – Mi, doista, tako nagrađujemo dobročinitelje. To je, zaista, pravo kušanje!" (Kur'an 37:103-106)
3. Allahova nagrada
Allah Ibrahimu obećava blagoslov i veliko potomstvo:
"I ostavismo nad njim u kasnijim naraštajima: 'Mir Ibrahimu!' Tako Mi nagrađujemo one koji čine dobro. Uistinu, on je bio od Naših vjernih robova." (Kur'an 37:108-111)

Niko ne spominje siromasne.
Sta ako je siromah vegetarijanac? Zasto klati jadne zivotinje, zasto ne "zrtvovati" gljive, voce i povrce, tjesteninu? Zasto se mora ubijati zivotinja? Cemu surovost? Da ne govorim o mogucim izvorima zaraze ako se ostaci kurbana bacaju kao u Bosni.
Zehran82

#15203 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

TojoOptics wrote: 23/07/2025 15:41
Hoces da kazes da se zrtva prinosi da bi se nahranili siromasni? Pa, nisam to tako shvatio citajuci Kur'an. bog salje ovna kao zamijenu za njegovog sina.

Ibrahim kaže svom sinu:
"O sine moj, uistinu sam vidio u snu da te žrtvujem. Pa vidi šta ti misliš?" (Kur'an 37:102)
"O oče moj, učini ono što ti je naređeno! Naći ćeš me, ako Allah hoće, strpljivog." (Kur'an 37:102)
Ibrahim je spreman izvršiti žrtvu, ali Allah ga zaustavlja i šalje mu ovna kao zamjenu:
"I kada obojica poslušaše i on ga položi čelom na tle, Mi ga dozvasmo: 'O Ibrahime! Već si potvrdio san!' – Mi, doista, tako nagrađujemo dobročinitelje. To je, zaista, pravo kušanje!" (Kur'an 37:103-106)
3. Allahova nagrada
"I ostavismo nad njim u kasnijim naraštajima: 'Mir Ibrahimu!' Tako Mi nagrađujemo one koji čine dobro. Uistinu, on je bio od Naših vjernih robova." (Kur'an 37:108-111)

Sta ako je siromah vegetarijanac? Zasto klati jadne zivotinje, zasto ne "zrtvovati" gljive, voce i povrce, tjesteninu? Zasto se mora ubijati zivotinja? Cemu surovost? Da ne govorim o mogucim izvorima zaraze ako se ostaci kurbana bacaju kao u Bosni.
Da,zrtva koju mi prinosimo je da se nahrane siromasni, komsije i familija.

To sto je naredjeno da sina zrtvuje je samo iskusenje bilo za Poslanika Ibrahima , da pokaze cijelom covjecanstvu da se treba slijediti Boga pa makar to bilo i protiv nas , jer ono sto nam Bog naredjuje je samo dobro za nas pa makar i ne shvatali mudrost u prvom momentu.
TojoOptics

#15204 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by TojoOptics »

Dobro, ali zašto ne makaroni? Nahraniš i komšije i siromašne i rodbinu, HUMANIJE, manje košta, nema krvi, nema ubijanja. Čemu sila? Čemu nož? Čemu ubijanje? Potpuna besmislica. Zašto ne nešto raznovsnije, kao na primjer:

Hladna jela i salate:
Salata od leće i povrća – leća, cherry rajčice, krastavci, crveni luk, peršin, maslinovo ulje, limunov sok.
Couscous salata s pečenim povrćem – couscous, pečena paprika, tikvice, patlidžan, masline, začinsko bilje.
Namaz od slanutka (hummus) – slanutak, tahini, limunov sok, češnjak, maslinovo ulje.
Namaz od crvene paprike i oraha – pečene crvene paprike, orasi, maslinovo ulje, češnjak, sol.
🍲 Topla jela bez mesa:
Varivo od graha i krumpira – grah, krumpir, mrkva, luk, lovorov list, dimljena paprika.
Rižoto s gljivama – arborio riža, gljive, luk, povrtni temeljac, maslinovo ulje, začini.
Curry od slanutka i batata – slanutak, batat, kokosovo mlijeko, curry pasta, špinat.
Tjestenina s pestom i cherry rajčicama – integralna tjestenina, domaći pesto od bosiljka (bez parmezana), rajčice.
🌮 Lagani obroci i užine:
Tortilje s grahom i avokadom – tortilje, crni grah, avokado, kukuruz, salata.
Sendvič s humusom i povrćem – integralni kruh, humus, naribana mrkva, rikola, krastavci.
Falafel u lepinji – pečeni ili prženi falafeli, lepinja, tahini umak, salata, kiseli krastavci.
🍚 Zdravi prilozi i dodaci:
Quinoa s povrćem i limunom – kuhana kvinoja, paprika, brokula, limunov sok, začinsko bilje.
Pečeni batat s češnjakom i ružmarinom – batat narezan na kriške, maslinovo ulje, začini.

Ni jedno jedino jelo ovdje ne sadrži meso životinje. Hranjenje siromašnih, rodbine i ostatka beskonačno besmislenog dijela čovječanstva, bez klanja.
TojoOptics

#15205 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by TojoOptics »

Zasto ne OVO?

Image
TojoOptics

#15206 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by TojoOptics »

Ili se radi o emocionalnoj ucijeni?

AI:
"Emocionalna ucjena je manipulativna taktika kojom jedna osoba koristi tuđe osjećaje – strah, krivnju i obvezu – kako bi ih prisilila da učine nešto protiv svoje volje. Obično se javlja u bliskim odnosima (obitelj, partnerstva, prijateljstva) gdje ucjenjivač iskorištava emocionalnu povezanost i želju žrtve da udovolji ili održi mir.
Kako funkcionira emocionalna ucjena?

Emocionalna ucjena često prati određeni obrazac, koji psihologinja Susan Forward naziva FOG (Fear, Obligation, Guilt - Strah, Obveza, Krivnja):

Zahtjev: Ucjenjivač postavlja određeni zahtjev.

Otpor: Žrtva se osjeća nelagodno zbog zahtjeva i pruža otpor.

Pritisak: Ucjenjivač pojačava pritisak kako bi slomio otpor.

Prijetnje: Ako pritisak ne uspije, ucjenjivač prijeti (izravno ili neizravno) negativnim posljedicama ako se zahtjev ne ispuni. Te prijetnje mogu uključivati:

Prekid odnosa.

Uskraćivanje ljubavi, pažnje ili podrške.

Samoosakaćenje ili prijetnje samoubojstvom.

Širenje tajni ili kompromitirajućih informacija.

Stvaranje osjećaja krivnje ("Nakon svega što sam učinio/la za tebe...").

Popuštanje: Žrtva popušta pod pritiskom, često zbog straha, osjećaja obveze ili krivnje.

Ponavljanje: Ciklus se ponavlja, učvršćujući ucjenjivačevu moć i kontrolu.

Znakovi emocionalne ucjene

Prepoznavanje znakova emocionalne ucjene ključno je za zaštitu vlastitog mentalnog zdravlja. Evo nekih uobičajenih znakova:

Manipulativno izazivanje krivnje: Osoba dosljedno koristi krivnju kako bi kontrolirala vaše postupke ili odluke, često frazama poput: "Ako me voliš, onda bi..."

Prijetnje i ultimatumi: Često postavljaju prijetnje ili ultimatume kako bi postigli svoje. Mogu prijetiti prekidom odnosa, uskraćivanjem naklonosti ili samodestruktivnim ponašanjem ako im se ne udovolji.

Igranje uloge žrtve: Stalno se prikazuju kao žrtve, čineći da se osjećate krivima ili odgovornima za njihove negativne emocije ili okolnosti.

Uskraćivanje naklonosti ili ljubavi: Koriste uskraćivanje pažnje, ljubavi ili komunikacije kao kaznu ili način kontrole (npr. tihi tretman).

Stalna kritika i okrivljavanje: Dosljedno vas kritiziraju, omalovažavaju ili krive za vlastitu nesreću ili neuspjehe.

Kontrolirajuće ponašanje: Prekomjerno kontroliraju vaše izbore, odnose ili aktivnosti, pokušavajući vas izolirati od prijatelja ili obitelji.

Osjećaj straha, obveze i krivnje (FOG): Osjećate se preplavljeno ovim emocijama i često popuštate zahtjevima ucjenjivača, zanemarujući vlastite potrebe.

Utjecaj na odnose i pojedinca

Emocionalna ucjena stvara toksičnu dinamiku u odnosima. Žrtve se često osjećaju zarobljeno, iscrpljeno, tjeskobno i odgovorno za tuđe emocije. Dugoročno, može dovesti do:

Niskog samopoštovanja: Žrtve počinju sumnjati u vlastitu vrijednost i uvjerenja.

Depresije i anksioznosti: Stalni pritisak i strah mogu dovesti do kronične tjeskobe i osjećaja beznađa.

Gubitka identiteta: Žrtve mogu izgubiti osjećaj tko su izvan odnosa s ucjenjivačem.

Problema s povjerenjem: Manipulacija narušava povjerenje, što otežava uspostavljanje zdravih odnosa u budućnosti.

Emocionalne iscrpljenosti: Kontinuirano upravljanje ucjenjivačevim potrebama i emocijama dovodi do iscrpljenosti."
nemezis

#15207 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by nemezis »

Zehran82 wrote: 23/07/2025 16:44

Ibrahim kaže svom sinu:
3. Allahova nagrada

To sto je naredjeno da sina zrtvuje je samo iskusenje bilo za Poslanika Ibrahima , da pokaze cijelom covjecanstvu da se treba slijediti Boga pa makar to bilo i protiv nas , jer ono sto nam Bog naredjuje je samo dobro za nas pa makar i ne shvatali mudrost u prvom momentu.
Bi li ti zaklao sina da ri bog kaže?
John Cleese

#15208 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by John Cleese »

Zehran82 wrote: 23/07/2025 12:54
Ateista wrote: 23/07/2025 12:24
John Cleese wrote: 22/07/2025 18:08

A sta ocekujes? :D
Sva ta sranja pocivaju na doktrini "klekni pa ces povjerovati", a ne na opipljivim argumentima - iz vizure blagovremeno i temeljito ispranog uma jedini "argument" je da sve JESTE tako kako mu je drilom usadjeno te je stoga presipanje iz supljeg u prazno, uglavnom, sve sto uopce i mozes ocekivati :| :D
Realno ni ne ocekujem, ali je nekad zabavno vidjeti kad neko pokusava kao naukom dokazati postojanje boga, a tako nesto je u startu osudjeno na propast. :mrgreen:
Nauka o celiji je jedan od najbolji dokaza za Boga,razlika izmedju nas je da nemozemo prihvatiti da slucajnosti mogu stvarati kompkexne masine i sisteme i kodove u celijama dok vi ateisti mozete, i zato vi i nevjerujete u boga jer imate otupljen sluh za logiku.
Ja nisam ateista nego agnostik i to u mjeri koju, iz moje vizure, nalaže intelektualno poštenje - ne mogu dokazati da boga nema, pa to stoga ne mogu ni tvrditi :D

Ono što mogu tvrditi, jer je očigledno i neporecivo, jeste da bog, ako ga ima, sigurno nije abrahamska antropomorfna apsurdna kretenčina s mentalitetom onog praidiota (jednog ili više, svejedno) koji ga je upravo takvog zamislio, "po "liku" svojemu" :D
Zehran82

#15209 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

TojoOptics wrote: 23/07/2025 17:19 Dobro, ali zašto ne makaroni? Nahraniš i komšije i siromašne i rodbinu, HUMANIJE, manje košta, nema krvi, nema ubijanja. Čemu sila? Čemu nož? Čemu ubijanje? Potpuna besmislica. Zašto ne nešto raznovsnije, kao na primjer:

Hladna jela i salate:
Salata od leće i povrća – leća, cherry rajčice, krastavci, crveni luk, peršin, maslinovo ulje, limunov sok.
Couscous salata s pečenim povrćem – couscous, pečena paprika, tikvice, patlidžan, masline, začinsko bilje.
Namaz od slanutka (hummus) – slanutak, tahini, limunov sok, češnjak, maslinovo ulje.
Namaz od crvene paprike i oraha – pečene crvene paprike, orasi, maslinovo ulje, češnjak, sol.
🍲 Topla jela bez mesa:
Varivo od graha i krumpira – grah, krumpir, mrkva, luk, lovorov list, dimljena paprika.
Rižoto s gljivama – arborio riža, gljive, luk, povrtni temeljac, maslinovo ulje, začini.
Curry od slanutka i batata – slanutak, batat, kokosovo mlijeko, curry pasta, špinat.
Tjestenina s pestom i cherry rajčicama – integralna tjestenina, domaći pesto od bosiljka (bez parmezana), rajčice.
🌮 Lagani obroci i užine:
Tortilje s grahom i avokadom – tortilje, crni grah, avokado, kukuruz, salata.
Sendvič s humusom i povrćem – integralni kruh, humus, naribana mrkva, rikola, krastavci.
Falafel u lepinji – pečeni ili prženi falafeli, lepinja, tahini umak, salata, kiseli krastavci.
🍚 Zdravi prilozi i dodaci:
Quinoa s povrćem i limunom – kuhana kvinoja, paprika, brokula, limunov sok, začinsko bilje.
Pečeni batat s češnjakom i ružmarinom – batat narezan na kriške, maslinovo ulje, začini.

Ni jedno jedino jelo ovdje ne sadrži meso životinje. Hranjenje siromašnih, rodbine i ostatka beskonačno besmislenog dijela čovječanstva, bez klanja.
Zato sto je meso vrednije od tjestenine. Uvijek bilo i bit ce.

Klanjem ostrim nozem i brzo je najbezbolniji nacin za zivotinju, jer se prekine protok krvi do mozga i zivotinja ne osjeca bol a plus se unesvijesti, i onda krenu misici da ispupavaju krv cisteci meso od krvi.

Bog zabranjiva mucenje zivotinja, zato je propisao klanje jer tako bol se ne osjeca jer krv ne dolazi do mozga i bol prestaje.
Zehran82

#15210 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

nemezis wrote: 23/07/2025 17:57

Ibrahim kaže svom sinu:
3. Allahova nagrada

Ibrahim je dobio iskusenje koje niko prije nije dobio niti poslije, i glupo ti je to pitati,jer tesko da tako iko moze nesto uradit....a Bog je samo testirao ga, i pokazao covjecanstvu Ibrahimovu vjeru u Boga , Bog nije dozvolio da mu sin bude ubijen a to nije znao ibrahim, to je samo iskusenje bilo, da ga je ubio, to bi vec drugacije sve bilo, onda bi vi ateisti itekako imali municije za paljbu po takvom Bogu.
TojoOptics

#15211 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by TojoOptics »

Zehran82 wrote: 23/07/2025 18:54
Bog zabranjiva mucenje zivotinja, zato je propisao klanje jer tako bol se ne osjeca jer krv ne dolazi do mozga i bol prestaje.
To je dirljivo, koliko je humano. Suza mi zaigra u oku. Svaka cast bogu koliko voli zivotinje. Isti onaj humanista, koji je ovo spremio za ljude koje voli i prema kojima je milostiv:

Vatra koja prži: Konstantan opis Džehennema je kao žestoka vatra čije je gorivo "ljudi i kamenje" (Kur'an 2:24). Ova vatra će pržiti kože, a kada se isprže, Allah će ih zamijeniti novim kožama kako bi stalno osjećali kaznu (Kur'an 4:56).

Kipuća voda i gnoj: Stanovnici Džehennema će piti kipuću vodu i gnoj, koji će im spaliti ono što je u njihovim tijelima i kože (Kur'an 22:19-22, 14:16).

Drvo Zekkum: Spominje se drvo Zekkum, čiji će plodovi biti poput glava đavola i služit će kao hrana stanovnicima Džehennema, nakon čega će piti kipuću vodu (Kur'an 37:62-68, 44:43-46).

Muke i žaljenje: Kur'an opisuje da će oni koji su u Džehennemu željeti da izađu iz njega, ali im to neće biti dopušteno. Kazna im neće biti olakšana niti će dobiti predah (Kur'an 2:161-162, 5:36-37).

Klanje, dodje, fakat kao odmor u Podacama, kod Flofle. Srecom, u pitanju je samo sadisticka masta ljudskih psihopata iz vremena kada je Kur'an bio u fazi kreiranja.
TojoOptics

#15212 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by TojoOptics »

Zehran82 wrote: 23/07/2025 18:58

Ibrahim je dobio iskusenje koje niko prije nije dobio niti poslije, i glupo ti je to pitati,jer tesko da tako iko moze nesto uradit....a Bog je samo testirao ga, i pokazao covjecanstvu Ibrahimovu vjeru u Boga , Bog nije dozvolio da mu sin bude ubijen a to nije znao ibrahim, to je samo iskusenje bilo, da ga je ubio, to bi vec drugacije sve bilo, onda bi vi ateisti itekako imali municije za paljbu po takvom Bogu.
Nije to bilo pitanje. Pitanje glasi: "Bi li ti zaklao sina da ti bog kaže?"
TojoOptics

#15213 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by TojoOptics »

I cetnici imaju laku ruku i kolju humano.

Zehran82

#15214 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

TojoOptics wrote: 23/07/2025 20:05
Nije to bilo pitanje. Pitanje glasi: "Bi li ti zaklao sina da ti bog kaže?"
Ne
TojoOptics

#15215 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by TojoOptics »

Hvala. Konačno normalan odgovor.
nemezis

#15216 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by nemezis »

Bi li ti zaklao sina da ti bog kaže?

Edit.

Vidim odgovor je ne.

Kako je to u skladu sa
da pokaze cijelom covjecanstvu da se treba slijediti Boga pa makar to bilo i protiv nas
John Cleese

#15217 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by John Cleese »

Ateista wrote: 23/07/2025 12:24
John Cleese wrote: 22/07/2025 18:08
Ateista wrote: 21/07/2025 13:24 ---
Samo ponavljas jedno te isyo, bez argumenta i odgovora na predstavljene paradokse.
A sta ocekujes? :D
Sva ta sranja pocivaju na doktrini "klekni pa ces povjerovati", a ne na opipljivim argumentima - iz vizure blagovremeno i temeljito ispranog uma jedini "argument" je da sve JESTE tako kako mu je drilom usadjeno te je stoga presipanje iz supljeg u prazno, uglavnom, sve sto uopce i mozes ocekivati :| :D
Realno ni ne ocekujem, ali je nekad zabavno vidjeti kad neko pokusava kao naukom dokazati postojanje boga, a tako nesto je u startu osudjeno na propast. :mrgreen:
Nas vrijedni korespondent na ovoj temi ne pokusava dokazati da bog postoji nego da je bog abrahamski idiot kakvog on zamislja i istovremeno da u tom idiotizmu niceg idiotskog nema, jer je sav taj otuzni arhaicni apsurd - "logican" :D
Zehran82

#15218 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

nemezis wrote: 23/07/2025 22:22

Edit.

Vidim odgovor je ne.

Kako je to u skladu sa
da pokaze cijelom covjecanstvu da se treba slijediti Boga pa makar to bilo i protiv nas
To je pokazatelj njegove ogromne vjere u boga da slijedi boga sra god mu naredi.....zato je on prvi medju prvima, uzor za vjernik kako neko ima snagu vjere.
Hendrix

#15219 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hendrix »

Zehran82 wrote: 23/07/2025 23:38

Edit.

Vidim odgovor je ne.

Kako je to u skladu sa
To je pokazatelj njegove ogromne vjere u boga da slijedi boga sra god mu naredi.....zato je on prvi medju prvima, uzor za vjernik kako neko ima snagu vjere.
Ti rece ne bi ubio svoje dijete da ti bog naredi. Je li to znak da nisi bas toliko pobozan ili ti je dijete draze od boga? U oba slucaja ne gine ti rostilj u dzehenemu ko i svima nama druze.
Zehran82

#15220 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

Bog od nas trazi daleko manje i ne uvlaco ibrahimovo iskusenje ovdje sad , jer takve stvari od nas bog ne trazi.
nemezis

#15221 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by nemezis »

Hendrix wrote: 24/07/2025 00:07
Zehran82 wrote: 23/07/2025 23:38

Edit.

Vidim odgovor je ne.

Kako je to u skladu sa
Ti rece ne bi ubio svoje dijete da ti bog naredi. Je li to znak da nisi bas toliko pobozan ili ti je dijete draze od boga? U oba slucaja ne gine ti rostilj u dzehenemu ko i svima nama druze.
Rekao si
A u stvari ne misliš da treba slijediti uvijek?
toska

#15222 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by toska »

Ibrahim je bio Poslanik sa posebnim mjestom.

Nama se Bog neće nikada obraćati direktno već je za to poslao upute putem Poslanika.

Trolate sve teme, vrlo uspješno.
Ateista

#15223 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ateista »

U stvari je to jako zanimljivo pitanje, da li bi neko uradio bas sve sto bi bog od njega trazio?
Ko vjeruje u njega i u zivot poslije smrti, onda bi valjda trebao da smatra ovaj zivot samo testom za zivot poslije smrti, ako bi bog trazio od nekog da ubije svoje dijete i stvarno ga pustio, ocekivano je valjda da bi i roditelj koji je poslusao boga i to dijete u neka doba zavrsili u raju, jer su se pokazali kao poslusni i slicno.
Ukoliko neko ne bi mogao to da izvrsi, stoji pitanje da li onda stvarno toliko cvrsto i sigurno vjeruje, ili ipak postoji odredjena sumnja, sta ako ipak grijesi a bezveze ubije svoje dijete?
Mislim da se moze naci jos dosta primjera koji pokazuju da je vjera u boga vise neka vrsta nade, da malo ko stvarno toliko sigurno vjeruje u to.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#15224 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Truba »

Sve su to sofizmi
To sto je Bog testirao jednog ili dva praoca ili svetca ne znaci da se mi obicni moramo muciti psihicki za sizuacije koje nikad nece doci

Apropo tvoje konstaacije ima jedna Isusova recenica da je parafraziram a i merlin je pjevao umri prije smrti
Kao ko umre za zivota rodit ce se ponovno ...i obratno

Istinski vjernik prezire ovozemaljski zivot
Iskreno za pitanje smrti samo me strah bola
I zao mi sto necu procitat sve knjige sto sam kupio
TojoOptics

#15225 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by TojoOptics »

AI:

Kada razmatramo šanse da smo se rodili na Zemlji, uzimajući u obzir veličinu poznatog svemira, ulazimo u područje astronomski malih vjerojatnosti, ali i u filozofska pitanja. Nema jednostavnog, jednog broja koji bi to opisao, jer ovisi o tome što sve uzmemo u obzir.

Evo nekoliko ključnih faktora koji utječu na tu procjenu:

Veličina svemira: Procjenjuje se da u vidljivom svemiru postoji oko 2 bilijuna galaksija, a svaka od njih sadrži stotine milijardi zvijezda. Mnoge od tih zvijezda imaju planetarne sustave. To je nevjerojatno velik broj potencijalnih planeta.

"Zlatokosa zona" (Habitable Zone): Čak i među tim milijardama planeta, samo mali dio njih nalazi se u tzv. "zlatokosoj zoni" oko svoje zvijezde – na pravoj udaljenosti gdje temperatura omogućuje postojanje tekuće vode, ključne za život kakav poznajemo.

Pravi uvjeti za nastanak života: Pored tekuće vode, potrebni su i mnogi drugi specifični uvjeti za nastanak života (abiogenezu), kao što su prisutnost određenih elemenata, stabilna atmosfera, magnetsko polje koje štiti od zračenja itd. To je kompleksan proces čiju vjerojatnost još uvijek ne razumijemo u potpunosti.

Evolucija inteligentnog života: Čak i ako se život razvije, šanse za razvoj inteligentnog života, a zatim i civilizacije sposobne za komunikaciju, dodatno smanjuju vjerojatnost. Zemlja je postojala milijardama godina bez inteligentnog života, a ljudska civilizacija je relativno mlada.

Vaša individualna egzistencija: Pored svih kozmičkih faktora, tu su i nevjerojatno male šanse da su se vaši preci sreli, da se baš određena spermija spojila s određenom jajnom stanicom i da ste vi rođeni. Neki procjenjuju da su samo ove biološke šanse za vaše postojanje u rasponu od 1 prema 400 bilijuna do 1 prema 700 bilijuna, ili čak i mnogo, mnogo manje (npr. 1 prema 10^2,685,000, broj veći od svih čestica u svemiru).

Truba wrote: 24/07/2025 11:15 Istinski vjernik prezire ovozemaljski zivot
Post Reply