napokon konkretno... idemo onda redom. ja bukvalno imam primjer covjeka kojeg sam doveo da radi prosle godine i sada je odradio spajanje porodice... oni su bas dobar primjer, jer su par koji ima dvoje djece, a takav smo uzeli za primjer. pa cu poceti od pocetka...SaraFina wrote: ↑23/07/2025 23:18 @belfy
- kirija - 1500
- struja - 150
- grijanje - 180
- topla voda - pod grijanje
- internet i telefoni - 150
- Netflix - 20
- osiguranja za auto - 120
- hrana i odjeca - 600 minimum hrana a odjeća ne znam. Za djecu to kosta mnogo. Jer rastu. Ako šta treniraju onda računaj duplo.
- hemija - 150
- izlasci - odlazak u kino s kartama i kokicama i pićem za 4 osobe je 60 - 70 eura. Jedan odlazak.
Ako ides par puta ili naručujem nekad hranu … narudžba ne može biti manje od 60 eura. Za 4 osobe.
Roditelji u BiH 150 minimum. Ako imaju penzije. Ako ne i do 300.
ne znam koliki stan moras imati da placas kiriju 1500, ali ovaj placa sljedece:
- rentu kuce (ne stana, jer moze i jeftinije, ali je zelio da ima vrt gdje mu se djeca mogu igrati) 1200 EUR
- struja 100 EUR
- grijanje (prosjecno, u zavisnosti od sezone i koliko je hladno) 100 EUR
- topla voda (ide na isto grijanje kao i centralno) ljeti nesto oko 20 EUR
- internet i telefoni oko 50 EUR
- Netflix basic 9,99 EUR
- auto jos nije kupio (pa cu uzeti za primjer moje) 480 EUR godisnje sto je 40 EUR mjesecno
- hrana i odjeca za 4 osobe... ajde nek bude i 600 EUR
- hemija mjesecno? sigurno oko ili ispod 50 EUR, jer to se kupuje na popustima i moze trajati...
- izlasci - to bas moze varirati, ali evo uzmimo da su 150 EUR mjesecno....
ovo sirenje stativa oko roditelja u BiH necu uzeti u obzir. i sam ih imam, ali oni koji imaju dvoje djece obicno ne salju mjesecno, nego ako se desi da moraju, kao sto ne salju ni oni ciji su roditelji dobrostojeci. tako da cu taj dio odbaciti kao argument.
eh, sada da vidimo doklem smo...
svi troskovi koje si ti nabrojala su otprilike oko 3000 EUR (a licno mislim da su dobro preuvelicani)
daklem, ako ta porodica ima 5k EUR neto i oko 500 EUR Kindergelda, onda njima ostaje mjesecno 2500 EUR, a na godisnjem nivou 30k EUR, jel tako?
vjerujem da je moja racunica realnija, jer ja bukvalno radim sa covjekom na tim troskovima, ali kao sto vidimo ne moram je ni uzimati u razmatranje, jer mu tu moze ostati samo vise od 30k EUR godisnje, a nikako manje...
iako si postavila dosta visoke troskove i kostanje svega svelo se na istu cifru koju sam pomenuo na pocetku, a ti se pitala kako, jel tako?
pa, eto tako... matematika nije bauk. jedan od najboljih alata da se dodje do pravog rezultata.