Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Vjecita_zavrzlama

#38401 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Vjecita_zavrzlama »

ljubijankic wrote: 22/07/2025 11:33
Vjecita_zavrzlama wrote: 22/07/2025 11:23
ljubijankic wrote: 22/07/2025 11:21

Jel i SDP ukinuo ljiljane? :bih: i klix komunistički portal :lol:
Ljiljani su davno ukinuti , kolkko znam sda tad vladala
Pa kako SDA pravi problem sto nisu ljiljani, a SDA ukinula ljiljane :?: :!:
To njih pitaj :D
Image
Point.

#38402 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Point. »

drug_profi wrote: 21/07/2025 09:39
512MB wrote: 21/07/2025 08:45
drug_profi wrote: 20/07/2025 18:06 Posto izgleda i pametnijim forumasima treba crtat:
Himna RH je himna hrvatskog naroda. Ne znam sta je tu zabremede i cudno.
Nijedna himna osim himne BiH nije dozvoljena osim ako se ne radi o nekom sportskom natjecanju.
U praksi, precutno se dozvoljava od rata do danas intoniranje te himne tamo gdje se Hrvati hoće povezati sa tim identitetom.

Ja to ne podržavam, i ne sviđa mi se ta praksa, ali ona nije od jucer.
Samo se od jucer koristi za izazivanje tenzija.
A ja bih naravno zamolio da se povezuju dogadjaji jer malo sta je kad slucajno.
Totalni hrkljus u tintari...

Himna RH nije himna "hrvatskog naroda", nego himna drzave Hrvatske, a stim i himna svakog covjeka koji posjeduje drzavljanstvo RH, neovisno o pripadnosti nekoj etnickoj grupi (naprimjer Hrvat).
Aha znači nijemac koji živi u recimo Belgiji ne doživljava više njemačku himnu kao svoju valjda jel?
Je li Nijemac u Belgiji konstitutivan ili manjina? Jesu li Hrvati u BiH konstitutivni državi BiH ili Hrvatskoj?

Simpatič̣no je da na temi Ukrajine furaš hardcore stili, ono nema milosti bing bang boom, a ovde savijaš kičmu politici koja degradira državu BiH kad god stigne i u bilo kojoj situaciji.
Point.

#38403 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Point. »

muha_sa wrote: 22/07/2025 17:21
Odlično zbori. A tamo sjedi onaj anus Radman Grlić, rođen u BiH, obnaša visoku funkciju druge države, kao i ona fufica Željana Zovko, i govore kako su oni diskrimirani.
drug_profi

#38404 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

Nja sam bio sasvim jasan vise puta. Rekao zasto se javljam na ovu temu.
I ukazao na pozamasno licemjerje mnogih ovdje.
Dapace, mnogima je RH rezervna domovina.
I ti imas rezervnu domovinu.
Ja je nemam. Zivim ovdje, sve je moje ovdje.
alijagoro

#38405 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by alijagoro »

Point. wrote: 22/07/2025 21:44
drug_profi wrote: 21/07/2025 09:39
512MB wrote: 21/07/2025 08:45
Totalni hrkljus u tintari...

Himna RH nije himna "hrvatskog naroda", nego himna drzave Hrvatske, a stim i himna svakog covjeka koji posjeduje drzavljanstvo RH, neovisno o pripadnosti nekoj etnickoj grupi (naprimjer Hrvat).
Aha znači nijemac koji živi u recimo Belgiji ne doživljava više njemačku himnu kao svoju valjda jel?
Je li Nijemac u Belgiji konstitutivan ili manjina? Jesu li Hrvati u BiH konstitutivni državi BiH ili Hrvatskoj?

Simpatič̣no je da na temi Ukrajine furaš hardcore stili, ono nema milosti bing bang boom, a ovde savijaš kičmu politici koja degradira državu BiH kad god stigne i u bilo kojoj situaciji.
Dobro ti njega sastavi :D :thumbup:
Point.

#38406 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Point. »

drug_profi wrote: 22/07/2025 22:20 Nja sam bio sasvim jasan vise puta. Rekao zasto se javljam na ovu temu.
To ne objašnjava tvoje, usudiću se reći, licemjerstvo. Tamo šakom u glavu, na ovoj temi hodaj po jajima da se Plenković ne naljuti.

De Boga ti.
Last edited by Point. on 22/07/2025 22:39, edited 1 time in total.
drug_profi

#38407 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

Point. wrote: 22/07/2025 22:37
drug_profi wrote: 22/07/2025 22:20 Nja sam bio sasvim jasan vise puta. Rekao zasto se javljam na ovu temu.
To ne objašnjava tvoje, usudiću se reći, licemjerstvo.
Moje licemjerstvo?
Hajd ba odskakuci.
Point.

#38408 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Point. »

drug_profi wrote: 22/07/2025 22:38
Point. wrote: 22/07/2025 22:37
To ne objašnjava tvoje, usudiću se reći, licemjerstvo.
Moje licemjerstvo?
Hajd ba odskakuci.
Tamo šakom u glavu, na ovoj temi hodaj po jajima da se Plenković ne naljuti.

De Boga ti.
Nisamsdaali

#38409 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Nisamsdaali »

Ukrajina nema šta da izgubi all-in pristupom, a BiH…
drug_profi

#38410 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

Nemam namjeru svakom padobrancu ponovo sve pisati zasto sam se javio na tu temu.
Akk ne mozete povezati nekoliko postova i ako preskacete detalje, jbg
Bio sam vrlo jasan.
Dijasporo...
Point.

#38411 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Point. »

U nedostatku argumenata, dijasporo. Viđeno već mali milion puta.
Rothmans

#38412 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Rothmans »

Dobro su natabali ovog provokatora iz Zvornika. Fatmir mjauce :lol:
Point.

#38413 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Point. »

Nisamsdaali wrote: 22/07/2025 22:39 Ukrajina nema šta da izgubi all-in pristupom, a BiH…
Naivno razmišljanje. Daj malim državama poput Hrvatske prst da se osjećaju važni sa velikim mudima, uzeće ti ruku.

Već viđeno kako je Slovenija handrila Hrvatsku, Grčka i Bugarska Makedoniju.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#38414 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by _BataZiv_0809 »

Sto si ti Point toliko fiksiran na Hrvatsku i Hrvate? Nisu te oni protjerali iz Banja Luke pa da to bude razumljivo.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#38415 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

_BataZiv_0809 wrote: 22/07/2025 23:21 Sto si ti Point toliko fiksiran na Hrvatsku i Hrvate? Nisu te oni protjerali iz Banja Luke pa da to bude razumljivo.
Rijetko odvratan komentar.

Naravno da ga interesuje šta se dešava sa hrvatskom politikom u Bosni i Hercegovini, valjda su Krajina i Srednja Bosna u istoj državi.

Ispade da neko iz Čapljine npr. ne treba da misli o Srebrenici ili šta radi Dodik, ipak je njima fokus sa Hrvatima.

Nadam se da ti je ovo samo lapsus ili da te nisam dobro razumio, jer ako stvarno razmišljaš na taj način ("nisu oni moje selo dirali, šta ima veze što su ovo njegovo"), baš gadno ispada.
BAK-eV

#38416 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by BAK-eV »

_BataZiv_0809 wrote: 22/07/2025 23:21 Sto si ti Point toliko fiksiran na Hrvatsku i Hrvate? Nisu te oni protjerali iz Banja Luke pa da to bude razumljivo.
Jesu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#38417 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by _BataZiv_0809 »

sehohari wrote: 22/07/2025 23:30

Naravno da ga interesuje šta se dešava sa hrvatskom politikom u Bosni i Hercegovini, valjda su Krajina i Srednja Bosna u istoj državi.

Ispade da neko iz Čapljine npr. ne treba da misli o Srebrenici ili šta radi Dodik, ipak je njima fokus sa Hrvatima.

Nadam se da ti je ovo samo lapsus ili da te nisam dobro razumio, jer ako stvarno razmišljaš na taj način (nisu oni moje selo dirali, šta ima veze što su ovo njegovo), baš gadno ispada.
Joj decko i ti ko vegeta...

Zanima me sto Point toliko potencira Hrvatsku i HDZ-ove, za nekoga ko nije osjetio čari njihove politike i desavanja iz 1993. ovdje u BiH na licu mjesta, to mi bi neobicno.
PreWiBa

#38418 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

_BataZiv_0809 wrote: 22/07/2025 23:33

Nadam se da ti je ovo samo lapsus ili da te nisam dobro razumio, jer ako stvarno razmišljaš na taj način (nisu oni moje selo dirali, šta ima veze što su ovo njegovo), baš gadno ispada.

Zanima me sto Point toliko potencira Hrvatsku i HDZ-ove, za nekoga ko nije osjetio čari njihove politike i desavanja iz 1993. ovdje u BiH na licu mjesta, to mi bi neobicno.
Nije neobično. Zašto bi bilo neobično?
Pa moj stari je isto kraja gdje gotovo da nije bilo Hrvata (jedino preko granice), pa isto toliko često mu je to važno kao i RS.

Tu nema nikakve razlike, valjda su Bošnjaci jedan narod.
BAK-eV

#38419 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by BAK-eV »

sehohari wrote: 22/07/2025 18:51 Konflikt Bosanac vs. Bošnjak je veoma čudan.

I jedna i druga strana je kod ekstrema štetna.
Svako koji je državljanin Bosne i Hercegovine je Bosanac/Hercegovac. Pored toga postoji i Bosanac, odnosno Hercegovac u smislu regionalnog identiteta. Čovjek koji ode u Crnu Goru i iz X razloga odluči da se odrekne državljanstva BiH gubi nacionalni identitet, ali po naglasku npr. je još uvijek Hercegovac.

Isto tako, neko ko rođen u Italiji ili Indoneziji i nakon određenog perioda provedenog perioda u Bosni i Hercegovini stekne državljanstvo je Bosanac. Naturalizovan, da, ali to ne mjenja ništa u tom pogledu.

Onda dolazimo do etničkog identiteta. Ja sam i pored toga što sam Bosanac/Hercegovac Bošnjak. To je kulturno-historijska etnička grupa. I pored toga što npr. neko može biti iz Zavidovića, na osnovu kulturno-historijskih veza osjeća povezanost sa osobom iz Novog Pazara ili Rožaja.

Identiteti su uvijek kompleksni i višeslojni. Samo neobrazovani ljudi i fašisti mogu ići u negiranje ijednog elementa identiteta. Može se razgovarati o tome da li bi trebao jedan više izražen od drugog, ali negacija išta od toga je čisti nacionalizam.

Kod "Bosanaca" je često problem što imaju neki simplicistički pogled na identitet. Npr. rečenica "ma nema Hrvata u Bosni, to su sve Bosanci i Hercegovci", je za mene jako uvredljiva i oni koji to izgovaraju ne shvataju da su samo malo ušminkana verzija velikosrpskog nacionalizma koji govore da su Bošnjaci "Srbi islamske veroispovesti". Također se čini da Bošnjacima negiraju etnički identitet, pa npr. ima poznata fraza "prijatelj mi je Srbin (a čovjek iz Teslića), a ja sam Bosanac". I to je ništa manje na fonu velikosrpskog nacionalizma.

Ona fraza "Bosanci su samo konji" je isto tako štetna. Mi jesmo Bosanci. Ako nema Bosanaca, što se onda uopće koristi termin "Bosna"? Što ne odmah "Bošnjakija"?
Nije čudan već nametnut.
Bosanac je drugo nacionalno ime za Bošnjake.
Naš jezik je tu ponudio te dvije varijante koje se sada od strane ateista zloupotrebljava.
Oni žele termin Bosanac kao neko ko je zasebna etnija koja mrzi islam.
Neki to smatraju i stranačkom sekularnom odrednicom.

Državljanstvo jeste bosanskohercegovačko ali neki udomaćeni Indonežanin neće biti nikada etnički nešto drugo.
Čak i u modernim državama se to broji.
Recimo u USA samo bijelci i crnci koji su evangelisti se smatraju pravim Amerikancima. Jedan Latino to nije kao što nije i neki Apač, mada je baš on jedini pravi domorodac.
Poenta je da li pripadaš etničko civilizacijskoj većini ili ne.
Last edited by BAK-eV on 22/07/2025 23:44, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#38420 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by _BataZiv_0809 »

sehohari wrote: 22/07/2025 23:42
_BataZiv_0809 wrote: 22/07/2025 23:33

Nije neobično. Zašto bi bilo neobično?
Pa moj stari je isto kraja gdje gotovo da nije bilo Hrvata (jedino preko granice), pa isto toliko često mu je to važno kao i RS.

Tu nema nikakve razlike, valjda su Bošnjaci jedan narod.
Ne pricam o tome. Uostalom pusti Pointa nek odgovori.
Point.

#38421 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Point. »

Neko mora, jebiga, zbog balansa među zvijezdama. Neko ćuti na HDZ marifetluke pa će radije okrenuti na Aliju, sda, Komšića, dijasporu, sprovoditi šuti i trpi metodu nadajući se nekim mrvicama.

HDZ i Hrvatska su kočnica. Zar je bitno ko je koga i odakle protjerao da se to konstatuje? Pa nećemo se, majka mu stara, sada dijeliti i na to od koga je ko protjeran pa na tom fonu komentarisati? BiH je cjelina.

SNSD jasno i glasno kažu da su protiv BiH. HDZ i Hrvatska se fol zalažu za BiH a sve rade kao i SNSD, samo u rukavicama i pravljena budalom. To me jako nervira.
Last edited by Point. on 22/07/2025 23:49, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#38422 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by _BataZiv_0809 »

Point. wrote: 22/07/2025 23:45
Neko mora, jebiga, zbog balansa među zvijezdama. Neko ćuti na HDZ marifetluke pa će radije okrenuti na Aliju, sda, Komšića, dijasporu, sprovoditi šuti i trpi metodu nadajući se nekim mrvicama.

HDZ i Hrvatska su kočnica. Zar je bitno ko je koga i odakle protjerao da se to konstatuje? Pa nećemo se, majka mu stara, sada dijeliti i na to od koga je ko protjeran pa na tom fonu komentarisati? BiH je cjelina.
Sve to stoji, ali nisam te vidjao da sa toliko strasti napadas Vucka i Dodika.
Point.

#38423 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Point. »

_BataZiv_0809 wrote: 22/07/2025 23:48

SNSD jasno i glasno kažu da su protiv BiH. HDZ i Hrvatska se fol zalažu za BiH a sve rade kao i SNSD, samo u rukavicama i pravljena budalom. To me jako nervira.
PreWiBa

#38424 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

BAK-eV wrote: 22/07/2025 23:44
sehohari wrote: 22/07/2025 18:51 Konflikt Bosanac vs. Bošnjak je veoma čudan.

I jedna i druga strana je kod ekstrema štetna.
Svako koji je državljanin Bosne i Hercegovine je Bosanac/Hercegovac. Pored toga postoji i Bosanac, odnosno Hercegovac u smislu regionalnog identiteta. Čovjek koji ode u Crnu Goru i iz X razloga odluči da se odrekne državljanstva BiH gubi nacionalni identitet, ali po naglasku npr. je još uvijek Hercegovac.

Isto tako, neko ko rođen u Italiji ili Indoneziji i nakon određenog perioda provedenog perioda u Bosni i Hercegovini stekne državljanstvo je Bosanac. Naturalizovan, da, ali to ne mjenja ništa u tom pogledu.

Onda dolazimo do etničkog identiteta. Ja sam i pored toga što sam Bosanac/Hercegovac Bošnjak. To je kulturno-historijska etnička grupa. I pored toga što npr. neko može biti iz Zavidovića, na osnovu kulturno-historijskih veza osjeća povezanost sa osobom iz Novog Pazara ili Rožaja.

Identiteti su uvijek kompleksni i višeslojni. Samo neobrazovani ljudi i fašisti mogu ići u negiranje ijednog elementa identiteta. Može se razgovarati o tome da li bi trebao jedan više izražen od drugog, ali negacija išta od toga je čisti nacionalizam.

Kod "Bosanaca" je često problem što imaju neki simplicistički pogled na identitet. Npr. rečenica "ma nema Hrvata u Bosni, to su sve Bosanci i Hercegovci", je za mene jako uvredljiva i oni koji to izgovaraju ne shvataju da su samo malo ušminkana verzija velikosrpskog nacionalizma koji govore da su Bošnjaci "Srbi islamske veroispovesti". Također se čini da Bošnjacima negiraju etnički identitet, pa npr. ima poznata fraza "prijatelj mi je Srbin (a čovjek iz Teslića), a ja sam Bosanac". I to je ništa manje na fonu velikosrpskog nacionalizma.

Ona fraza "Bosanci su samo konji" je isto tako štetna. Mi jesmo Bosanci. Ako nema Bosanaca, što se onda uopće koristi termin "Bosna"? Što ne odmah "Bošnjakija"?
Nije čudan već nametnut.
Bosanac je drugo nacionalno ime za Bošnjake.
Naš jezik je tu ponudio te dvije varijante koje se sada od strane ateista zloupotrebljava.
Oni žele termin Bosanac kao neko ko je zasebna etnija koja mrzi islam.
Neki to smatraju i stranačkom sekularnom odrednicom.

Državljanstvo jeste bosanskohercegovačko ali neki udomaćeni Indonežanin neće biti nikada etnički nešto drugo.
Čak i u modernim državama se to broji.
Recimo u USA samo bijelci i crnci koji su evangelisti se smatraju pravim Amerikancima. Jedan Latino to nije kao što nije i neki Apač, mada je baš on jedini pravi domorodac.
Poenta je da li pripadaš etničko civilizacijskoj većini ili ne.
Boldani dio nije baš tačan. Možda negdje do 40-ih godina prošlog stoljeća.
Odavno su tu primljeni i katolici, jevreji npr.

I ne, ne bih rekao da je Bosanac drugo nacionalno ime za Bošnjake, to su odvojena pojma.
Pazarac nije Bosanac, ili ako ćemo baš radikalno, kod Bošnjaka u Baru čak ne važi ni onaj argument da je Sandžak bio dio Bosne.

Možemo reći da je trenutno de facto jedino Bošnjak "pravi Bosanac", jer jedino oni u velikoj većini poštuju državu (ili se makar tako predstavljaju) i smatraju ju stvarno svojom. Možda će se nekada toj "većini" pridružiti i ostale dvije etnije BiH, na kraju krajeva.
Taj Indonežanin ne bi bio klasični "Bosanac", ali bi ipak bio Bosanac. Biti dio jedne države prije svega znači da dijeliš istu sudbinu sa njom, da proživljavaš istu historiju, događaje. Taj Indonežanin sa bh. pasošem bi istao imao Fadila za premijera, čitao na Klixu šta je sad uradio Dodik, pogađalo bi ga to sve ako ništa.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#38425 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by _BataZiv_0809 »

Point. wrote: 22/07/2025 23:50
_BataZiv_0809 wrote: 22/07/2025 23:48

Tako je bilo i 1992-1995.
Ali i tad nam je trebao Merhamet Zagreb, doturanje oruzja, pa kasnije Vasingtonski sporazum i Splitska deklaracija kako bismo se odbranili od velikosrpske agresije, kao sto nam i danas treba podrska RH na putu ka EU i NATO. Oni su sve svoje vanjskopoliticke ciljeve rijesili i sad su u poziciji da nam pustaju ili zavrcu ventil.

To ne znaci da trebamo biti podanicki nastrojeni i snishodljivi, naprotiv, uostalom mi smo njima puskom pokazali ko smo i sta smo. Ali trebamo biti pragmaticni i teziti ultimativnom cilju da BiH postane dio EU i NATO.

Uostalom, stavi se u moje cipele, ja kad hocu u EU i Sengen meni je prva granica ona sa hrvatskim grbom. Ti takvih problema nemas. Ali probaj da razumijes sunarodnjake.
Post Reply