Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#26651 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

https://www.theguardian.com/us-news/202 ... ail-abuses

BiH je spejs šatl za trenutnu Ameriku. Wannabe Nazi Njemačka u late stage kapitalizmu :mrgreen:
konami666

#26652 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

SaraFina wrote: 21/07/2025 21:40
konami666 wrote: 21/07/2025 21:37
SaraFina wrote: 21/07/2025 21:10 Nakon pro.. ra ove dijaspore, i to samo na ovoj temi, mogu misliti kako je na ostalim, fakat vas pocinjem razumijevati sto ste vi u domaji negativno nastrojeni. Imate sva moguća prava. :thumbup:

Šupci tudjh drzava i bazeni puni gradske sirotinje afričkog porijekla, nekima su premija. Dalje nece dogurati u životu. Niti će bolje vidjeti.

Gazite papke! Svakodnevno. Opravdano.
Šta pišeš ti, mozes li normalno napisati da te svi razumijemo :D
Osjećam “susramlje” kad vas čitam pojedince iz dijaspore. Sramota me ove raje u BiH. Šta pisete. Dovoljno jasno? Hoćeš engleski ili njemacki? Ovo susramlje je HR riječ ali mi nekako najbolje liježe u opis ovih pokondirenih 🫠 tikvi/tikvana.
Nema potrebe za stranim jezicima, uostalom, njemački ne govorim. Može hrvatski, može bosanski, može srpski, sva tri su zvanični jezici u BiH, samo piši čitave rijeci bez tačkica da razumijem šta pišeš.
Kada smo kod pisanja, ono sto ti pišeš ovdje je čisto degutantno, govoriti o supcima svijeta, takvi komentari su apsolutno dziberski papanluk.

Uostalom, ako ti je u Bosni sve super, zašto živiš vani ti? Pretpostavljam i da si se obrazovala vani, zašto ne u BiH? I zašto ne u slučaju eventualnog povratka u BiH, zašto ne fino pokrenuti vlastiti biznis ili raditi u BH firmi, nećeš valjda primati novac iz tzv. šupaka svijeta?

Samo da se razumijemo, ja ti zaista želim svako dobro bez obzira gdje si na planeti! Ono sto želim da ti dočaram je da mnogi nisu našli sreću u BiH i nemaju ista iskustva (pozitivna) kao npr. iskustva koja imaš ti. Sarajevo nije BiH. Neki su izgubili sve sto su imali u BiH zbog nemara vlasti, društva, pojedinaca. I ne mislim to samo u fizičkom smislu. Mnogi su izgubili nadu u bolje sutra. Svako od nas živi u svome svijetu, svako ima svoju realnost i nekima ta realnost u BiH nije bila svijetla.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#26653 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Rugafet wrote: 22/07/2025 00:02
SaraFina wrote: 21/07/2025 22:01 Ruzan je osjećaj. Ali donekle si u pravu.
Kupio sam patike
:lol:
512MB

#26654 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

SaraFina wrote: 22/07/2025 00:34 Kad budete imali vile sa privatnim bazenima, po prestižnim svjetskim gradovima i otmjenim četvrtima javite se. Ili kad izdominirate nečim vezano za vaše zanimanje. A da svjetski odjekuje. Odace vam se priznanje. Otvoriti ću temu čak. Sve do tad, tiši mišu. :thumbup:
Vila sa privatnim bazenom u predgradju Salzburga, bujrum na kupanje ☺️
BiBi911

#26655 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

512MB wrote: 22/07/2025 08:54
SaraFina wrote: 22/07/2025 00:34 Kad budete imali vile sa privatnim bazenima, po prestižnim svjetskim gradovima i otmjenim četvrtima javite se. Ili kad izdominirate nečim vezano za vaše zanimanje. A da svjetski odjekuje. Odace vam se priznanje. Otvoriti ću temu čak. Sve do tad, tiši mišu. :thumbup:
Nije vila al bazen je tu, selendra nekih 100km od stutgarta(krave pasu na livadi dok se brckam) eko fazon
Didier

#26656 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Ubi Sara papke nogama :D :D :D
Tvrtko II Kotromanić

#26657 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Tvrtko II Kotromanić »

sta reci koju posluku porati
kad je i Sarafina skontala sto nam na nerve idu pametovanja (ne)dobronamjernih uvazenih dijasporaca :bih: :bih: :bih:

a i mi dusmani vlastitoj djeci pa ih ovdje odgajamo
gledam ovog svog malog, godina i po mu, neces ti nidje pasa moj, muci se ovdje :lol: :lol:
512MB

#26658 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

BiBi911 wrote: 22/07/2025 09:02
512MB wrote: 22/07/2025 08:54
Nije vila al bazen je tu, selendra nekih 100km od stutgarta(krave pasu na livadi dok se brckam) eko fazon
Ljepota
Bodkin

#26659 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

jeza u ledja wrote: 21/07/2025 23:18
SaraFina wrote: 21/07/2025 21:10 Šupci tudjh drzava i bazeni puni gradske sirotinje afričkog porijekla, nekima su premija. Dalje nece dogurati u životu. Niti će bolje vidjeti.

Fuj. :roll:

Al najbolje kaze “gazite papke”. :lol:
u jakoj konkurenciji najgorih ljudi na ovom forumu, ona je bez konkurencije na vrhu
Karikaturist

#26660 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Karikaturist »

Bodkin wrote: 22/07/2025 09:46
SaraFina wrote: 21/07/2025 21:10 Šupci tudjh drzava i bazeni puni gradske sirotinje afričkog porijekla, nekima su premija. Dalje nece dogurati u životu. Niti će bolje vidjeti.

u jakoj konkurenciji najgorih ljudi na ovom forumu, ona je bez konkurencije na vrhu
Kad vidis ko joj daje komplimente, sve ti je jasno. :mrgreen:
Bodkin

#26661 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Karikaturist wrote: 22/07/2025 09:47

industry plant sto bi rekli :D tu je da podize engagement i stanca postove, a mi se svi nakacimo
SaraFina

#26662 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

Karikaturist wrote: 22/07/2025 09:47

A kad vidim tek ko me osudjuje, 🤣🤣🤣 znam da sam na pravom putu.
SaraFina

#26663 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

konami666 wrote: 22/07/2025 06:27
SaraFina wrote: 21/07/2025 21:40
konami666 wrote: 21/07/2025 21:37

Šta pišeš ti, mozes li normalno napisati da te svi razumijemo :D
Osjećam “susramlje” kad vas čitam pojedince iz dijaspore. Sramota me ove raje u BiH. Šta pisete. Dovoljno jasno? Hoćeš engleski ili njemacki? Ovo susramlje je HR riječ ali mi nekako najbolje liježe u opis ovih pokondirenih 🫠 tikvi/tikvana.
Nema potrebe za stranim jezicima, uostalom, njemački ne govorim. Može hrvatski, može bosanski, može srpski, sva tri su zvanični jezici u BiH, samo piši čitave rijeci bez tačkica da razumijem šta pišeš.
Kada smo kod pisanja, ono sto ti pišeš ovdje je čisto degutantno, govoriti o supcima svijeta, takvi komentari su apsolutno dziberski papanluk.

Uostalom, ako ti je u Bosni sve super, zašto živiš vani ti? Pretpostavljam i da si se obrazovala vani, zašto ne u BiH? I zašto ne u slučaju eventualnog povratka u BiH, zašto ne fino pokrenuti vlastiti biznis ili raditi u BH firmi, nećeš valjda primati novac iz tzv. šupaka svijeta?

Samo da se razumijemo, ja ti zaista želim svako dobro bez obzira gdje si na planeti! Ono sto želim da ti dočaram je da mnogi nisu našli sreću u BiH i nemaju ista iskustva (pozitivna) kao npr. iskustva koja imaš ti. Sarajevo nije BiH. Neki su izgubili sve sto su imali u BiH zbog nemara vlasti, društva, pojedinaca. I ne mislim to samo u fizičkom smislu. Mnogi su izgubili nadu u bolje sutra. Svako od nas živi u svome svijetu, svako ima svoju realnost i nekima ta realnost u BiH nije bila svijetla.
Ne radi se ovdje o tome gdje ko zivi i zasto neko zivi vani. Ili je ostao u BiH. Ovdje se radi o sustavnom i svakodnevnom pljuvanju drzave iz koje svi poticemo. Znaci pojedini pokondireni dijasporci , svaki dan se nakace na forum iz samo njima znanih razloga i pljuju BiH, unizavaju ljude koji zive u BiH i odgajaju svoju djecu. Pri tome kojekakve svjetske pripizdine se predstavljaju kao ne znam ni ja kakva mjesta za zivot. A njihov izbor zivota u pripizdinama kao vrhunac pameti i uspjeha.
Ja nemam nista protiv toga gdje neko zivi i zasto je izabralo neku drzavu za zivot. Ali pljuvacina drzave iz koje svi poticemo je vrhunac papanluka i bolest zesca.
zubi

#26664 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by zubi »

SaraFina wrote: 22/07/2025 10:59 Ne radi se ovdje o tome gdje ko zivi i zasto neko zivi vani. Ili je ostao u BiH. Ovdje se radi o sustavnom i svakodnevnom pljuvanju drzave iz koje svi poticemo. Znaci pojedini pokondireni dijasporci , svaki dan se nakace na forum iz samo njima znanih razloga i pljuju BiH, unizavaju ljude koji zive u BiH i odgajaju svoju djecu. Pri tome kojekakve svjetske pripizdine se predstavljaju kao ne znam ni ja kakva mjesta za zivot. A njihov izbor zivota u pripizdinama kao vrhunac pameti i uspjeha.
Ja nemam nista protiv toga gdje neko zivi i zasto je izabralo neku drzavu za zivot. Ali pljuvacina drzave iz koje svi poticemo je vrhunac papanluka i bolest zesca.
Ne samo da nam pljuju i pametuju, nego jos kace linkove sa losim vijestima, ono mi ne znamo, nismo svjesni kakva nam je situcija pa da nam oni pokazu...

Dno dna.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#26665 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

tješe se što su se zajebali
svaka država ima svoju dijasporu
ljudi imaju normalan odnos sa državama iz kojih su došli
pa makar bile i raspadnute rupe poput somalije haitija i venecuele
Chloe
Photo mod

#26666 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Chloe »

Rugafet wrote: 21/07/2025 20:39
ibizza wrote: 21/07/2025 18:56
512MB wrote: 21/07/2025 15:29 Sama pomisao da covjek sa porodicom mora zivjeti u BiH izaziva nelagodu, ne znam koliki mazohista moras biti da svoju djecu bez razloga izlozavas takvom zivotu.
Je li te sramota ovo napisati?
Zašto bi ga bilo sramota? Pa svaki iole odgovoran roditelj bi kako zna i umije trebao/morao spašavati djecu iz tih kandži zla. Ako su već oni protračili život ni u šta, barem djecu da na salamet izvedu. Problem treba rijesavati u korijenu. Pasoš, koferče i karta u jednom pravcu, kasnije će vam vaša djeca biti jaaaako zahvalna.
Ti ovo ozbiljno? :?
Truba

#26667 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

kakvi milijuneri žive ovdje na ilidži kod sarajeva
ljudi imaju kuće od po 2 3 milijuna...privatni vrtići na englekom njemačkom
srednje škole na engleskom
fakulteti sa strancima na stranim jezicima
sve u radiusu 5 kilometara

ljudi prožive čitav život nemaju dodira s bosnom niti s jadom koji je otjerao naše dijasporce :lol:
ljubijankic

#26668 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ljubijankic »

Truba wrote: 22/07/2025 12:00 kakvi milijuneri žive ovdje na ilidži kod sarajeva
ljudi imaju kuće od po 2 3 milijuna...privatni vrtići na englekom njemačkom
srednje škole na engleskom
fakulteti sa strancima na stranim jezicima
sve u radiusu 5 kilometara

ljudi prožive čitav život nemaju dodira s bosnom niti s jadom koji je otjerao naše dijasporce :lol:
Magla ih ne moze zaobici, otvorni mirisi sa deponije ih nisu zaobisli, ne zaobilaze ih ni loše ceste, smeće na sve strane, prljav grad i ostalo. Kao kad renoviš stan u staroj zgradi, iznutra lijepo ali kad izađes u haostor vidis u kakvom si sranju :D
Truba

#26669 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

i pariz je prljaviji pa autor filma amelije ne želi snimati nastavak jer su uništili pariz i nije to taj grad kao prije 25 godina

magle ima svuda kao i zagadjenja

kažu da njujorški biciklisti najebaše od zagađenja iz motora
SaraFina

#26670 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

zubi wrote: 22/07/2025 11:46
SaraFina wrote: 22/07/2025 10:59 Ne radi se ovdje o tome gdje ko zivi i zasto neko zivi vani. Ili je ostao u BiH. Ovdje se radi o sustavnom i svakodnevnom pljuvanju drzave iz koje svi poticemo. Znaci pojedini pokondireni dijasporci , svaki dan se nakace na forum iz samo njima znanih razloga i pljuju BiH, unizavaju ljude koji zive u BiH i odgajaju svoju djecu. Pri tome kojekakve svjetske pripizdine se predstavljaju kao ne znam ni ja kakva mjesta za zivot. A njihov izbor zivota u pripizdinama kao vrhunac pameti i uspjeha.
Ne samo da nam pljuju i pametuju, nego jos kace linkove sa losim vijestima, ono mi ne znamo, nismo svjesni kakva nam je situcija pa da nam oni pokazu...

Dno dna.
Strašno. Ako ne mozemo pomoći jedni drugima i ovdje i bilo gdje drugo, ne trebamo ni odmagati. Pa i kroz priču čak i bacanje crnjaka. Sto nekome uništiti raspolozenje i dan, da bi se ja osjecala “dobro “. Nema tu ni d od dobrog naravno. Ali za ovo svakodnevno likovanje ne znam kako definirati šta bi moglo biti. Bolest.
Truba

#26671 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

u bosni se super živi ko god je zdrav i iole nešto zna mlati lovu
lova je u zraku
zato je masovno iseljavanje zaustavljeno
jer kad se odvaŽE neko se treba žrtvovat za djecu
pa odškoluješ djecu do 22 pa nek se oni žrtvuju za sebe i nek idu
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#26672 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Truba wrote: 22/07/2025 11:56 ljudi imaju normalan odnos sa državama iz kojih su došli
:thumbup:
SaraFina

#26673 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

Truba wrote: 22/07/2025 11:56 tješe se što su se zajebali
svaka država ima svoju dijasporu
ljudi imaju normalan odnos sa državama iz kojih su došli
Ovo sam bas i ja pomenula. Ljudi po EU dolaze iz raznih drzava koje su uzas, i iz raznoraznih razloga. I dolaze trajno na azil i ostanak. Progonjeni su i osudjivani. Zatvarani. Još nisam doživjela da ovakve stvari neko govori, sto sam vidjela ovdje da ljudi pišu. Naprotiv. Kad pitaš nešto te ljude iz svakodnevnice većina ih se raznjezi i s nostalgijom govori o tome.
corei3

#26674 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by corei3 »

Iako ste dobro razvodnili temu ja ću je malo osvježiti konkretnim primjerom iz porodice, a zapamtite, mladi i dalje odlaze, i dan danas, kao i prije 10 godina, znači ništa nam bolje nije, niko se za njima ne okreće sem familije.
Silom prilika porodica sa prosječnim primanjima u Sarajevu i nesigurnim poslovima, gdje su živjeli od plate do plate, ode u Njemačku. Neću širiti priču šta gdje i kako. Uglavnom, da rade i u Njemačkoj rade jebi ga, moraš raditi jel, ko misli da ne mora taj se vara ili je go seljak. Ali šta su oni ostvarili gore za 5 godina ja ovdje nikako ne mogu:
1. Voze 2 auta, jedno 2020 godište, drugo malo starije 2012 ali potreba je jer imaju malu djecu, svugdje se mora autom skoro, ali očito im nije problem plaćati.
2. Svake godine more Turska+BiH, ove godine Turska+Italija+BiH.
3. Poslove što rade su sigurni, nisu na ledini nikad, imaš kao radnik svoja prava i zaštićen si.
Ima i negativnih pojava. Znam da se pate sa vrtićem, sve je popunjeno živo, jedva su upali u nekakav, zapad ko zapad, šarenilo, od normalnog svijeta preko gejeva i lezba koji se vodaju za ručice, al slabija pojava.
Posjetio sam ih, bio, vidio, vratio se u SA i zamal zaplakao od: seljakluka, prljavštine, zapuštenosti javnih i privatnih površina. A šta je Sarajevo, seoce, mogli smo biti Švica.
Hodam po cijeloj BiH, i SARAJEVO nije BiH, nego su i ostali gradovi. Osim možda par većih gradova tipa Banjaluke, Bihaća, Zenice, Mostara i Tuzle, ostali mi liče na neki Sci-fi film po mrtvilu, napuštenosti, zapuštenosti. 70% BiH je i više nego poluprazno.
SaraFina

#26675 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

Prosječna primanja u Sarajevu sa prosječnim obrazovanjem su u prednosti u odnosu na Minhen, Berlin ili Beč. Računaj da će im jedna kompletna plaća ici u Minhenu na kiriju i režije. Dok u Sarajevu vjerovatno su imali svoju nekretninu.

Po mom misljenju bez visokog obrazovanja i masno plaćenog posla u EU metropolama sve druge kombinacije su preživljavanje. I rad jedan ili dva dodatna posla.

5000 eura netto za cetveroclanu porodicu je ništa. Ako uumes da je stan od 70 kvadrata od 1400 do 1700 eura. A za granu ti treba nedjeljno oko 150. Bez hemije. Znaci samo hrana.
Last edited by SaraFina on 22/07/2025 13:14, edited 1 time in total.
Post Reply