Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
nemezis

#15126 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by nemezis »

Zehran82 wrote: 19/07/2025 12:13
nemezis wrote: 18/07/2025 18:46 ---
Pusti metafore, ti nisi bog. Ako se ne može desiti drugačije, onda se nema izbor. Kako posroji izbor kada ne možeš izabrati drugačije od zapisanog?

Metafore su bitne da se bolje stvari razumiju.

Ne moze se drugacije od Onoga kako Bog vidi, a ti mozes drugacije u svojoj slobodnoj volji kako ti volja, hoce li lijevo ili desno do tebe je....a Bog zna koji ces put uzet, i nije te natjerao na to svojim sveznanjem.

Kako postoji izbor kada ne možeš izabrati drugačije od zapisanog?

da li mozes sad, ustati kad hoces, sjesti kad hoces, sjedes u auto kad hoces, vozis do raskrsnice kad ono 3 puta na 34 strane, ti biras svojom voljom, i reci da ne biras, lazes opnda sebe samoga, a to sto Bog zna gdje ces ti biti svaku sekundu to je samo iz bozijeg sveznanja.

na buffeu si hrane, biras sta hoces, dali ti ko brani da izaberes nesto, a to sto Bog zna da ces ti izabrati mozda 3 krompira, pilete filete, sos of gljiva, i jos nesta tu da ne nabrajam...ti si sam licno izabrao a Bog znao sta ces, i nije te BOg natjerao na to sto si izabrao...ne zavaravaj sebe u ludjackom ateistickom maniru punom nelogike, pa da poslije to sve ne iskihas duplo kad stanes pred Boga poslije smrti.
Ako bog zna sta cu uraditi onda je to samo privid slobodne volje. Ako ne mogu drugačije od zapisanog, slobodne volje nema. Logika.
Zehran82

#15127 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

nemezis wrote: 20/07/2025 23:14
Zehran82 wrote: 19/07/2025 12:09
nemezis wrote: 18/07/2025 18:44 ---
Ako bog zna da će neko počiniti ubistvo, može li ga on ne počiniti?
AKo Bog zna da ces pociniti ubistvo, nemoguce je da to ne uradis, jer bi to znacilo da Bog ne vidi buyducnost, nije sveznajuci koji vidi sve.

Pa ti ako ubijes, ubio si ga svojom slobodnom voljom a to Bog znao za to od prije da ces ti tako pokliznuti u svojoj slobodnom volji.
Ako je nemoguće da ne uradim onda nije slobodna volja jer ne mogu odlučiti da ne uradim.
opet istu gresku radis, to sto je nemoguce je da ti nije moguce ikako da uradis suprotno ono sto Bog zna da ces uraditi...

pa ti onda tvrdis da nije slobodna volja to sto nisi u stanju da izbjegnes Bozijem sveznanju...to je ono sto ti fakticki sustinski meni ovdje kazes.

A tebe Bog ne tjera na nesto svojim sveznanjem, shvati to, ako nisi u stanju da ovu stvar shvatis, onda jos nisi dorastao ovih diskusija.

AKo ti i nakon objasnjenja hoces na silu da tvrdis nesto suprotno i logici i vjeri, pa onda vjeruj u to kako ti mislis...sta drugo da ti kazem.
Zehran82

#15128 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

nemezis wrote: 20/07/2025 23:15 ---
Ako bog zna sta cu uraditi onda je to samo privid slobodne volje. Ako ne mogu drugačije od zapisanog, slobodne volje nema. Logika.
nije to logika, nego ti hoces da pobjegnes Bozijem sveznanju tako sto pokusavas da uradis nesto sto on nije predvidio svojim sveznanjem.

Ti ne mozes izbjeci Bozijem sveznanju i zato on zna sta ces ti uraditi svojom slobodnom voljom....da stvarno nemas slobodnu volju je da ti samo hljeb i salatu uzimas na buffeu, i da ne moze nikako nista drugo izabrati...pa da si natjeran na to nekako ....to je onda gusenje slobodne volje.

a birati sta zelis na buffeu i tvrditi da nemas slobodnu volju, to je druze cisto palamudjenje....a ti kako hoces.
nemezis

#15129 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by nemezis »

Zehran82 wrote: 20/07/2025 23:17
Zehran82 wrote: 19/07/2025 12:09

AKo Bog zna da ces pociniti ubistvo, nemoguce je da to ne uradis, jer bi to znacilo da Bog ne vidi buyducnost, nije sveznajuci koji vidi sve.

Pa ti ako ubijes, ubio si ga svojom slobodnom voljom a to Bog znao za to od prije da ces ti tako pokliznuti u svojoj slobodnom volji.
Ako je nemoguće da ne uradim onda nije slobodna volja jer ne mogu odlučiti da ne uradim.
opet istu gresku radis, to sto je nemoguce je da ti nije moguce ikako da uradis suprotno ono sto Bog zna da ces uraditi...

pa ti onda tvrdis da nije slobodna volja to sto nisi u stanju da izbjegnes Bozijem sveznanju...to je ono sto ti fakticki sustinski meni ovdje kazes.

A tebe Bog ne tjera na nesto svojim sveznanjem, shvati to, ako nisi u stanju da ovu stvar shvatis, onda jos nisi dorastao ovih diskusija.

AKo ti i nakon objasnjenja hoces na silu da tvrdis nesto suprotno i logici i vjeri, pa onda vjeruj u to kako ti mislis...sta drugo da ti kazem.
Pa kako je slobodna volja ako ja ne mogu slobodno odlučiti da uradim drugačije od onoga sto je zapisano? Rekao si da ne mkgu uraditi drugačije, kako ne to slobodna volja?
nemezis

#15130 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by nemezis »

Zehran82 wrote: 20/07/2025 23:19
nemezis wrote: 20/07/2025 23:15 ---
nije to logika, nego ti hoces da pobjegnes Bozijem sveznanju tako sto pokusavas da uradis nesto sto on nije predvidio svojim sveznanjem.

Ti ne mozes izbjeci Bozijem sveznanju i zato on zna sta ces ti uraditi svojom slobodnom voljom....da stvarno nemas slobodnu volju je da ti samo hljeb i salatu uzimas na buffeu, i da ne moze nikako nista drugo izabrati...pa da si natjeran na to nekako ....to je onda gusenje slobodne volje.

a birati sta zelis na buffeu i tvrditi da nemas slobodnu volju, to je druze cisto palamudjenje....a ti kako hoces.
Pričaš besmislice samo da nešto napišeš. Jednostavno, ako ne mkgu uraditi drugačije, nemam slobodnu volju.
Laertes

#15131 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Laertes »

Zehran82 wrote: 20/07/2025 23:09
toska wrote: 20/07/2025 18:26
Zehran82 wrote: 20/07/2025 10:59

sve je logicno po pitanju slobodne volje, to sto neki ne razumiju tu temu, njihov problem
Nije baš al eto, nekome možda i jeste.

Koliko god se bavili pitanjem slobodne volje, bez obzira na svjetonazor, doći ćemo u razne kontradikcije i zato je to pitanje najbolje tretirati kao paradoks i prihvatiti kao nesto čovjeku nedokučivo.

A paradox is a statement or situation that contradicts itself, either logically or in terms of common sense or intuition.
doći ćemo u razne kontradikcije
sta je tu tacno kokntradikcija, ja je nevidim....

a takodjer vidim kontradikciju u ateistikom razmisljanju gdje pretpostavljaju da Bozije sveznanje vas natjera na vas ateizam i grijesenje, hocete da prebacite sa sebe odgovornost na Boga, da je on krivac za vase nevjerovanje i grijesenje.
A jbt... :lol:
-Chesterfield-

#15132 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by -Chesterfield- »

Dozer wrote: 20/07/2025 16:04 @Chesterfiled
Pitanje za tebe. Ako neko zna tačne rezultate svih sadašnjih i budućih fudbalskih utakmica i to negdje zapisao, da li to znači da ih je on prouzrokovao i naštimao rezultat?
To znaci da je malo vidovit. Postoje takvi ljudi.

Ali, kljucna rijec u ovome jeste "ako". Ocito je da si i ti toga svjestan, tj. podsvijest te navodi na ispravno logicko razmisljanje, ali naucena dogma i indoktrinacija ne daju.

Drugim rijecima, tvoj racionalni dio podsvijesti zna da je ono sto svjesno mislis pogresno, i kroz te sitne "ispade" ti sugerise da se preispitas.

Sve ovo sto vi pricate i u sta vjerujete je pod jednim ogromnim "ako" u smislu istine.
A posto postoje razne potvrdjene demistifikacije i razjasnjenja stvari iz vjerskih knjiga, mnogi su odavno shvatili da je sve to jedna sarena laza.
Uostalom, ovo potvrdjuje i sve veci broj ateista i deklarativnih vjernika na svijetu.
Nauka ne priznaje vidovnjaštvo. Ali da se vratimo sudbini, gdje vi tvrdite da su nevjernici programirani od strane Allaha i da zbog toga ne vjeruju, čine zlo... Kao to će im biti izgovor na Sudnjem danu.

Znam ja da ti ne vjeruješ u Boga nego vjeruješ u nešto drugo, barem se tako moglo ranije zaključiti iz tvojih postova.

Ali eto, pročitao si ove neke ajete vezano za sudbinu koje smo postavljali, pa me zanima tvoje nezavisno mišljenje.
Smatraš li da nas ( vas nevjernike) je Allah programirao da činimo zlo i da ne vjerujemo u Allaha? Možeš odgovoriti sa da ili ne.
belfy

#15133 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 20/07/2025 10:57
belfy wrote: 19/07/2025 23:30
Zehran82 wrote: 19/07/2025 12:07 Dali ti uopste znas da ti mozes sada mijenjati sudbinu, da pobrisu nesto andjeli sto se trebalo desiti pa promijene to.....a to je sve takodjer dio sudbijne, u sudbini zapisano da ce andjeli pobrisati a trebalo se desiti, a nije zbog tebe jer si nesto uradio pa Bog dao da andjeli pobrisu to iz sudbine....dali si znao za to....nisi sigurno....
Zehran82 wrote: 19/07/2025 12:09 AKo Bog zna da ces pociniti ubistvo, nemoguce je da to ne uradis, jer bi to znacilo da Bog ne vidi buyducnost, nije sveznajuci koji vidi sve.

:lol:

kakav sudar kotradiktornosti (u samo dva posta i dvije minute nerazmisljanja)... ti si toliko nepismen i kontradiktoran da bi mogao biti dobar primjer kao iduci Muhamed. jer znas oko pcela, mrava, krava (a i sa gljivama ti dobro ide, a Muhamed je o njima malo znao, ako ista), a ne znas sve ostalo. pri tome si nepismen i iz posta u post pricas sam protiv sebe, ali pokusavajuci to raditi u svoju korist, docim to tako ne zavrsi. i, pri tome, kada ti neko ukaze na to onda mu se mora zaprijetiti Dzehennemom i dati preporuku za pravi put koji ukljucuje samo tvoj put...

fakat novi Poslanik. ako ti nisi ja ne vidim drugog... Isus je uskrsnuo samo jednom, a Smrle vec po treci put. kako ga, onda, ne prihvatiti kao Poslanika napokon?
kakav sudar kotradiktornosti (u samo dva posta i dvije minute nerazmisljanja)... ti si toliko nepismen i kontradiktoran da bi mogao biti dobar primjer kao iduci Muhamed.
NIkakva to nije kontradiktornost, da Bog iz svog sveznanja ZNA buducnost i sta ces ti izabrati sa svojom voljom, i on te ne tjera sa svojim sveznanjem da uradis to sto ces uraditi...kao sto ja netjeram sunce da izadje tako sto zapisem da ce izaci u 4:15 izutra na osnovu moji znanja fizike i matematike i proracuna, kao sto Bog zna iz svog sveznanja pa to zapise i zove se sudbina.

Ti ovdje na silu hoces da osakatis Boziji atribut, sveznanja, jer kada bi ti hipoteticki receno uradio suprotno ono sto Bog zna da ces uraditi, to bi znacilo da Bog nije sveznajuci....i ne zamislivo je da neki tamo balavac nadmudri Boga u stvarnosti, da ga prevari i degradira njegovu bozansku absolutnost.
papagaju, kako te nije stid da koristis stalno prijetnje u dogovorima. kazes ljudima da su govna ako ne odaberu tvoju opciju, a ako prihvate ona su ruze... jel tebi to ok? cak ai ako jest morao bi znati da to nije u redu i da je takva komunikacija neprimjerena. vec sam te ranije opomenuo za pominjanje penisa, supaka i ostalih bljuvotina...

dovedi se u red.

ovo sto pises je samo za novog bana. znam ja da si navikao na iste druze papagaju, ali prije nisi ovako brzo prelazio na suptilne uvrede. vec rekoh, vratio si se losiji nego sto si bio...
Dozer

#15134 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Dozer »

Sunce ti kalaisano, kakve mentalne i verbalne vratolomije :pisnuo:
belfy

#15135 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by belfy »

-Chesterfield- wrote: 20/07/2025 23:32
Pitanje za tebe. Ako neko zna tačne rezultate svih sadašnjih i budućih fudbalskih utakmica i to negdje zapisao, da li to znači da ih je on prouzrokovao i naštimao rezultat?

Ali, kljucna rijec u ovome jeste "ako". Ocito je da si i ti toga svjestan, tj. podsvijest te navodi na ispravno logicko razmisljanje, ali naucena dogma i indoktrinacija ne daju.

Drugim rijecima, tvoj racionalni dio podsvijesti zna da je ono sto svjesno mislis pogresno, i kroz te sitne "ispade" ti sugerise da se preispitas.

Sve ovo sto vi pricate i u sta vjerujete je pod jednim ogromnim "ako" u smislu istine.
A posto postoje razne potvrdjene demistifikacije i razjasnjenja stvari iz vjerskih knjiga, mnogi su odavno shvatili da je sve to jedna sarena laza.
Uostalom, ovo potvrdjuje i sve veci broj ateista i deklarativnih vjernika na svijetu.
Nauka ne priznaje vidovnjaštvo. Ali da se vratimo sudbini, gdje vi tvrdite da su nevjernici programirani od strane Allaha i da zbog toga ne vjeruju, čine zlo... Kao to će im biti izgovor na Sudnjem danu.

Znam ja da ti ne vjeruješ u Boga nego vjeruješ u nešto drugo, barem se tako moglo ranije zaključiti iz tvojih postova.

Ali eto, pročitao si ove neke ajete vezano za sudbinu koje smo postavljali, pa me zanima tvoje nezavisno mišljenje.
Smatraš li da nas ( vas nevjernike) je Allah programirao da činimo zlo i da ne vjerujemo u Allaha? Možeš odgovoriti sa da ili ne.
evo jos jedna recenica koja nema nikakvog znacenja. ako uspijes objasniti sta si ovdje zelio reci dobijes trofej NepismeniSmleUspioObjasniti (koji cak ni sam Smrle jos nije dobio)... :lol:
Dozer

#15136 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Dozer »

Nauka zapravo priznaje da postoje ljudi s mentalnim sposobnostima gledanja na daljinu, kao i predvidjanja nekih buducih dogadjaja. Istrazi malo.

Ali, nauka ne priznaje boga.

A, ovo sto si pitao - ne, ne tvrdimo to mi nevjernici, nego to tvrdi tvoja knjiga, tj. navodno bog.
Procitaj ajete koje si sam postavio, kao i one koje Smrle lijepi konstantno, i vjerovatno ces uvidjeti da pise upravo to, jasno i precizno - da nam bog brani da vjerujemo u njega, kao i da nam je on svima vec u startu zapisao kakvi cemo biti i gdje cemo zavrsiti. Slobodna volja po tome ne postoji. Prosta logika.
-Chesterfield-

#15137 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by -Chesterfield- »

Dozer wrote: 20/07/2025 23:44

Nauka zapravo priznaje da postoje ljudi s mentalnim sposobnostima gledanja na daljinu, kao i predvidjanja nekih buducih dogadjaja. Istrazi malo.

A, ovo sto si pitao - ne, ne tvrdimo to mi nevjernici, nego to tvrdi tvoja knjiga, tj. navodno bog.
Procitaj ajete koje si sam postavio, kao i one koje Smrle lijepi konstantno, i vjerovatno ces uvidjeti da pise upravo to, jasno i precizno - da nam bog brani da vjerujemo u njega, kao i da nam je on svima vec u startu zapisao kakvi cemo biti i gdje cemo zavrsiti. Slobodna volja po tome ne postoji. Prosta logika.
Image
Image
Image

Knjiga to ne tvrdi. Eto ti odgovor tri različita hafiza. Čak je i taj Kinez skontao.
Problem vas nevjernika je razumijevanje. Jesi li ti pročitao Kuran?
-Chesterfield-

#15138 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by -Chesterfield- »

belfy wrote: 20/07/2025 23:43

evo jos jedna recenica koja nema nikakvog znacenja. ako uspijes objasniti sta si ovdje zelio reci dobijes trofej NepismeniSmleUspioObjasniti (koji cak ni sam Smrle jos nije dobio)... :lol:
Ti si kao učenik koji padne test pa se hvali da je barem lijepo pisao. :lol:
Zehran82

#15139 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

nemezis wrote: 20/07/2025 23:21

Pa kako je slobodna volja ako ja ne mogu slobodno odlučiti da uradim drugačije od onoga sto je zapisano? Rekao si da ne mkgu uraditi drugačije, kako ne to slobodna volja?
:lol: aaa ne mogu da vjerujem da ne shvatas, dzaba crtanje, pojasnjavanja, ne kontas pa nekontas....

ako Bog zna sta ces uraditi on tebe ne tjera na to, on samo zna sta ces izabrati, ali ti uporno hoces da predstavis da to sto Bog zna tvoje izbore u slobodnoj volji je nesto sto ukaziva da nemas slobodnu volju.

evo poslusaj, ako mene ne shvatas mozda ovog shvatis
Zehran82

#15140 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 20/07/2025 23:44

jasno i precizno - da nam bog brani da vjerujemo u njega, kao i da nam je on svima vec u startu zapisao kakvi cemo biti i gdje cemo zavrsiti.
da brani ti zato sto procjenjuje da ne zasluzujes trenutno njegovu milost.

ali je opet do tebe hoce li Bog dignuti blokadu sa tebe....znaci upamti ovo, do tebe je hoce li se blokada podignuti.
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#15141 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by TojoOptics »

Vjernici i nevjernici stoje na dvije dijametralno razlicite tacke, tako da ova prepiska moze ici do beskraja (vjernici bi rekli Sudnjeg dana :mrgreen: ).
Jedini problem sa vjerom meni jeste NAMETANJE. Recimo, sjedim u restoranu "Pod Lipom", narucio pivo, dolazi konobar koga znam, kaze mi: "nemoj sad molim te.
-Zasto da ne?
-Evo, ovi iza tebe iftare, a pivo je haram, pa nemoj danas." Nije moj problem. Ako sluzis pivo, hocu pivo, ako je haram, ne prodaji nikakav alkohol. Ili kod zubara, prica mi o Kur'anu i cudima (nesto kao ova gljiva sto postira ovdje). Ne interesuje me, tvoja furka, ne davim te sa svojim stvarima, odjebi. To je zadiranje u moju privatnost. I ovdje, potpuno bih izbacio podforum religija. Privatna stvar pojedinca. Imas svoja 4 zida, imas bogomoljku, pa bujrum, ali ziv bio, ne ubijedjuj druge da ono u sta ti vjerujes jeste realnost. Odjebi.
Ateista

#15142 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ateista »

Zehran82 wrote: 20/07/2025 23:10
Ateista wrote: 20/07/2025 19:51 ---
Biras ono sto volis, zahvaljujuci islustvima, naucenom, ali i nekim uticajima genetike. Jedan azijat koji je navikao na jednu vrstu hrane ve imati potpuno drugaciji izbor od amerikanca ili balkanca, i na ih da sam odrastao u aziji naucio na drugaciju hranu i volio nesto drugo.
Ne mozemo tacno znati kakvi bi bili, ali mozemo sa sigurnoscu reci da bi bili drugaciji, dakle nasi izbori su uslovljeni uticajima koje nismo mogli birati.
da ti skratim pricu, imas slobodnu volju i na osnovu nje ce ti Bog suditi na sudnjem danu....
Opet ne citas, fino sam objasnio zasto je prica o slobodnoj volji ubleha i zasto je logicki potpuno nemoguce tako nesto. Bez obzira na pricu o postojanju boga, svakome od nas je sve ovo nametnuto, od toga da se uopste rodimo i kakve cemo gene dobiti, do toga gdje cemo odrasti i kako ce nas neko odgojiti. U varijanti u kojoj ne postoji tvorac, to mozemo pripisati slucajnosti i zakonima fizike, ako u pricu hipoteticki dodamo svemoguceg tvorca, onda samo nije slucajnost vec je on prilikom stvaranja morao odluciti kakve ce nas stvoriti, ali ni u jednoj varijanti mi nismo odlucili ni da budemo rodjeni ni kakvi cemo biti.

Probaj napraviti robota i dati mu slobodnu volju da potpuno samostalno odlucuje bez ikakvih inputa, ne da je nemoguce nego je besmisleno i razmisljati o tome. Da bi robot kojeg napravis mogao nesto odluciti, moras ga programirati kako da procesira informacije i kako da donosi odluke. Nije ni sa nama nista drugacije, koliko god neko bice bilo svemoguce, paradoksalno je i razmisljati o tome da slobodna volja moze nastati iz nicega i bez ikakvih inputa o tome kako ce neko bice procesirati informacije i kako ce donositi odluke. Slobodna volja je paradoks kao i ona prica o mogucnosti da svemoguce bice napravi predmet koje sam ne moze unistiti, ni jedno ni drugo ni hipoteticki nije moguce ni za svemoguce bice.
tokio25

#15143 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by tokio25 »

kako imas slobodnu volju ako je bog zna sta ces sve uraditi i zapisano je negdje kako se tvrdi
nemezis

#15144 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by nemezis »

Zehran82 wrote: 21/07/2025 00:30
nemezis wrote: 20/07/2025 23:21

:lol: aaa ne mogu da vjerujem da ne shvatas, dzaba crtanje, pojasnjavanja, ne kontas pa nekontas....

ako Bog zna sta ces uraditi on tebe ne tjera na to, on samo zna sta ces izabrati, ali ti uporno hoces da predstavis da to sto Bog zna tvoje izbore u slobodnoj volji je nesto sto ukaziva da nemas slobodnu volju.

evo poslusaj, ako mene ne shvatas mozda ovog shvatis
Mogu li uraditi drugačije od onoga što je zapisano?
Ateista

#15145 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ateista »

-Chesterfield- wrote: 20/07/2025 12:52

Cisto hipoteticki, ogromna je razlika izmedju vidovite osobe koja zna sta ce se desiti ali nije stvorio aktere tih desavanja, i svemoguceg tvorca koji zna sta ce uraditi njegova kreacija.
Da ne ulazimo sad u pricu koliko je i hipoteticki nerealno da neko bude vidovit, jer ako zna sta ce se desiti onda moze i uticati na to, ako utice onda se nece desiti tako i onda se postavlja pitanje zasto i to nije predvidio, odnosno ako i to predvidi opet i to moze promijeniti i tako u nedogled.

Samim tim sto neko stvori nesto i zna sta ce uraditi ono sto je on stvorio, tvorac je direktno odgovoran, potpuno isto kao da je sam uradio, jer ako u momentu stvaranja zna rezultat, to je njegovo djelo i to nije isto kao kad neko samo vidi buducnost.
Zehran82

#15146 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

Ateista wrote: 21/07/2025 10:14
Zehran82 wrote: 20/07/2025 23:10
Ateista wrote: 20/07/2025 19:51 ---
Biras ono sto volis, zahvaljujuci islustvima, naucenom, ali i nekim uticajima genetike. Jedan azijat koji je navikao na jednu vrstu hrane ve imati potpuno drugaciji izbor od amerikanca ili balkanca, i na ih da sam odrastao u aziji naucio na drugaciju hranu i volio nesto drugo.
Ne mozemo tacno znati kakvi bi bili, ali mozemo sa sigurnoscu reci da bi bili drugaciji, dakle nasi izbori su uslovljeni uticajima koje nismo mogli birati.
da ti skratim pricu, imas slobodnu volju i na osnovu nje ce ti Bog suditi na sudnjem danu....
Opet ne citas, fino sam objasnio zasto je prica o slobodnoj volji ubleha i zasto je logicki potpuno nemoguce tako nesto. Bez obzira na pricu o postojanju boga, svakome od nas je sve ovo nametnuto, od toga da se uopste rodimo i kakve cemo gene dobiti, do toga gdje cemo odrasti i kako ce nas neko odgojiti. U varijanti u kojoj ne postoji tvorac, to mozemo pripisati slucajnosti i zakonima fizike, ako u pricu hipoteticki dodamo svemoguceg tvorca, onda samo nije slucajnost vec je on prilikom stvaranja morao odluciti kakve ce nas stvoriti, ali ni u jednoj varijanti mi nismo odlucili ni da budemo rodjeni ni kakvi cemo biti.

Probaj napraviti robota i dati mu slobodnu volju da potpuno samostalno odlucuje bez ikakvih inputa, ne da je nemoguce nego je besmisleno i razmisljati o tome. Da bi robot kojeg napravis mogao nesto odluciti, moras ga programirati kako da procesira informacije i kako da donosi odluke. Nije ni sa nama nista drugacije, koliko god neko bice bilo svemoguce, paradoksalno je i razmisljati o tome da slobodna volja moze nastati iz nicega i bez ikakvih inputa o tome kako ce neko bice procesirati informacije i kako ce donositi odluke. Slobodna volja je paradoks kao i ona prica o mogucnosti da svemoguce bice napravi predmet koje sam ne moze unistiti, ni jedno ni drugo ni hipoteticki nije moguce ni za svemoguce bice.
Opet ne citas, fino sam objasnio zasto je prica o slobodnoj volji ubleha i zasto je logicki potpuno nemoguce tako nesto.
covjek hladno napisa da je slobodna volja ubleha i ode u restoran da bira sta ce da jede :-) i kaze nema slobodne volje :lol:

svakome od nas je sve ovo nametnuto, od toga da se uopste rodimo i kakve cemo gene dobiti, do toga gdje cemo odrasti i kako ce nas neko odgojiti.
nametnuto ti je gdje ce biti rodjen, koji roditelji ce ti biti, kako ces izgledati itd....ali tvoja slobodna volja je tvoja i bit ces odgovoran za svoje odluke ma koliko zmirio na to.

onda samo nije slucajnost vec je on prilikom stvaranja morao odluciti kakve ce nas stvoriti, ali ni u jednoj varijanti mi nismo odlucili ni da budemo rodjeni ni kakvi cemo biti.
a sta ako si ti odlucio da budes rodjen?

Da li ti znas da si ti odlucio da budes rodjen?? Kako pitas se???

Pa fino, ako si bio samo dusa prije rodjena, i Sa Bogom si usao u ugovor da budes testiran kao covjek na zemlji, sa slobodnom voljom, da pokazes da zasluzujes Boziju milost i vbjecni zivot u Dzennetu...pristao si na to, i Bog te poslao ovdje na zemlju, to jeste 120 dana nakon zaceca u majcinoj utrobi, andjeo koji je zaduzen da inkarnira duse u bebe , ubaciva ih u 120 danu nakon zaceca, i ti se prebacen u materijalni svijet i kreces od nule, nicega s ene sjecas prije toga, kako bi svi pocelo od nule i imali istu polaznu tacku da uce od pocetka.

Probaj napraviti robota i dati mu slobodnu volju da potpuno samostalno odlucuje bez ikakvih inputa, ne da je nemoguce nego je besmisleno i razmisljati o tome.
sporedis sebe sa robotom, druzde halo, urazumi se..... kada vidis robota da samo stalno bira u restoranima hranu ili sta vec , onda cemo pricati....

Slobodna volja je paradoks kao i ona prica o mogucnosti da svemoguce bice napravi predmet koje sam ne moze unistiti, ni jedno ni drugo ni hipoteticki nije moguce ni za svemoguce bice.
ateisticka cista zabluda, gdje umisljate da nemate slobodnu volju ako Bog sve iz svog znanja zapisao sta ces da radis.... :-)
Zehran82

#15147 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

nemezis wrote: 21/07/2025 10:48 ----
Moze li sunce izaci u 08:00 sati ako su svi astrofizicari ovoga svijeta proracunali izlazak sunca u 04:15? :)
Zehran82

#15148 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

Ateista wrote: 21/07/2025 11:04
-Chesterfield- wrote: 20/07/2025 12:52

Cisto hipoteticki, ogromna je razlika izmedju vidovite osobe koja zna sta ce se desiti ali nije stvorio aktere tih desavanja, i svemoguceg tvorca koji zna sta ce uraditi njegova kreacija.
Da ne ulazimo sad u pricu koliko je i hipoteticki nerealno da neko bude vidovit, jer ako zna sta ce se desiti onda moze i uticati na to, ako utice onda se nece desiti tako i onda se postavlja pitanje zasto i to nije predvidio, odnosno ako i to predvidi opet i to moze promijeniti i tako u nedogled.

Samim tim sto neko stvori nesto i zna sta ce uraditi ono sto je on stvorio, tvorac je direktno odgovoran, potpuno isto kao da je sam uradio, jer ako u momentu stvaranja zna rezultat, to je njegovo djelo i to nije isto kao kad neko samo vidi buducnost.

nista Bog odgovoran nije to sto ti izaberes da ides putem koji vodi u provalije Dzehennema, sam pao sam se ubio....a to sto Bog zna da ces ici tim putem svojom slobodnom voljom uz hajmo reci BOzije uploitanje u tvoju slobodnu volju na osnovu drugih parametara koji prositicu od tebe da Bog se uplice u tvoju slobodnu volju na ovaj ili onaj nacin...sve zbog djela tvojih ruku.

Zamisli se ti samo ovo, ja dodjem tebi i iz cista mira te spucam sakom najjace sto mogu, ti padnes na pod, i ustane sposlije i kazes mi , sta ti je ludjace, jesi li ti normalan, sta radis to :-) a ja se pocnem pravdati, druze moj dobri, nemam slobodnu volju , moralo se ovako desiti jer je zapisano.

Znas kad su slicni salajbazeri dosli Omeru i rekli mu, mi smo morali ukrasti, zapisano je bilo da ukrademo, a Omer njima rece, isto tako je i zapisano da mi vama odsijecemo ruke sto se ukrali.... :lol:

tako isto mozes se ti pravdati pred BOgom na SUdnjem danu da je bilo zapisano da ce te biti nevjernici i raditi grijehe, a isto tako moze Bog reci, zapisano je i da ce te uci u dzehennem svojom voljom jer ste grijesili svojom voljom i birali sve svojom voljom....pa se ti pravdaj u Dzehenemskim ponorima koliko hoces.
nemezis

#15149 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by nemezis »

Zehran82 wrote: 21/07/2025 12:41
nemezis wrote: 21/07/2025 10:48 ----
Moze li sunce izaci u 08:00 sati ako su svi astrofizicari ovoga svijeta proracunali izlazak sunca u 04:15? :)
Pusti šuplju, odgovori na pitanje. Dakle, mogu li uraditi drugačije od onoga što je zapisano?
Plavo-bijeli

#15150 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Plavo-bijeli »

Mislim da se malo raspravlja u nekom pogresnom smjeru.

Da pojednostavimo a i da zadrzimo obje strane da su donekle u pravu.

Bog je znao da ćeš ti raditi loša djela, ali isto tako ti si eto imao punu svijest i odluku da radiš ta dobra djela.

Postavlja se onda pitanje, da li bi jedan Svemogući Bog, koji je znao da ćeš - iako ti imaš sam svoju svijest i slobodu izbora, izabrati loša djela koja će te odvesti u dzehennem, da li bi te uopste i stvorio?

Ako ti znaš da ce jedan covjek za zivota biti 'loš', mozda i ne toliko loš, ali eto pit će, pušit će, neće klanjati...zar nije milostivije da ga uopšte ne stvoriš, da ga poštediš najgorih muka?
Ili samo čekaš da se potvrdi ono što si već znao i da ga gledaš kako se muci milionima godina kako bi ti dokazao da je bolje da slijede tvoj put, koji je vrlo diskutabilan.

Ako mi pravimo robota i znamo na osnovu toga kako je programiran sve ono sto ce robot raditi i ako znamo da će po nekim pravilima taj robot onda zavrsiti u paklu i vatri, da li bi uopste stvorili tog robota?

Ovo sam pitanje postavio direktno kod Ammara Basica na Facebooku, banovao me, svadjao se sa mnom privatno, svasta nesto, uzas...
Post Reply