BiH i EU

Da li podržavate pridruživanje EU, i na koji način?

Podržavam, treba pristati na sve uslove samo da nas prihvate
27
41%
Podržavam, ali trebamo oprezno analizirati uslove i raditi kompromise koliko možemo
9
14%
Podržavam, ali svoje crvene linije ne trebamo preći pa makar se ne pridružili EU
13
20%
Ne podržavam pridruživanje EU
17
26%

Total votes: 66

MehmedPasaMoric

#26 Re: BiH i EU

Post by MehmedPasaMoric »

BiBi911 wrote: 13/06/2025 12:22 Nece ti doci samo ce ti rec zakon broj 89073.460 moras ispunit.

U BG je narod ko mi a i nisu vazni nesto EU. Nema ih puno, ona cesta sto ide prema turskoj vazno ostalo prisi propalo.

Ali pogledaj njihov Standard i uporedi prije i poslije EU.
Koliko treba da izvezu Robu njima a koliko nama?
Svi oni malo seruckaju al sutra da im RU zatvori vrata belaj.

EU se ne treba gledat religija i to vec ekonomski( Firma gdje radi. Je htjela kupovat Alu iz hercegovine i kada su nasi rekli carina Guevara treba vremena ovi odustali isti dan)
Taj zakon je na snazi i u Bugarskoj pa nikog ne boli qrac, i dalje bacaju smece gdje im je cejf. Trebas razumjeti da je u BiH i prije rata ruralno stanovnistvo bilo vecina, a onda se u ratu odselila ili poginula vecina te urbane manjine. Danas u Sarajevu imas 85% ortodoksnih seljacina, 5% urbanih ljudi i 10% seljaka koji su se malo kultivisali i nisu ortodoksni, ovo se odnosi i na obicno stanovnistvo i na vlast. Sa takvom demografskom slikom nama nema pomoci i to Evropa odlicno zna. Ako nas nekad i prime, u sto sumnjam, primice nas da bi nam sjekli sumu i crpili vodu i nasu omladinu slali da pod zastavom NATOa siri demokratiju 2000 kilometara daleko od Evrope, a ne da bi od nas napravili nekakvu utopiju
Prpa.ba

#27 Re: BiH i EU

Post by Prpa.ba »

Jesmo li uskladjeni sa stavovima tzv. EU o nuznosti samoodbrane kroz preventivne teroristicke udare na miroljubivu trecu drzavu? :mrgreen:
Vjecita_zavrzlama

#28 Re: BiH i EU

Post by Vjecita_zavrzlama »

Vjecita_zavrzlama

#29 Re: BiH i EU

I kad kazu da put ka zapadu ima alternativu

Evo ZAŠTO ĆE ZAPAD OSTATI DOMINANTAN:
1. Institucionalna veza – EU i NATO put
• BiH teži članstvu u EU i već sarađuje sa NATO-om.
• Sve reforme, zakoni, pravosuđe, ekonomija – idu po zapadnim modelima i uz njihovu pomoć.
2. Novac i infrastruktura
• Najveći investitori, donatori i kreditori BiH su Njemačka, Austrija, EU fondovi, SAD.
Turske investicije su simbolične u poređenju sa EU (primjer: turski autoput do Vareša još se “čeka”, dok EU finansira pola BiH puteva).
3. Obrazovanje i mladi
• Mladi masovno žele na studije u Njemačku, Austriju, Švedsku, ne u Tursku.
• Zapad formira elitu koja će sutra voditi zemlju — ne Ankara.
4. Zapad kontroliše bezbjednosni aparat
• OSBiH, policija, obavještajna služba – sve su strukturirane pod zapadnim nadzorom.
• NATO i EUFOR imaju stalno prisustvo. Ako nešto “zasmrdi”, prvi dolaze oni.
5. Međunarodni legitimitet
• BiH je međunarodno priznata kao dio evropskog prostora, a ne Bliskog Istoka ili neo-osmanske sfere.
Point.

#30 Re: BiH i EU

Post by Point. »

Jao, lik opterećen hebenom Turskom. Ko onaj HarTar, druga strana medalje.
Prpa.ba

#31 Re: BiH i EU

Post by Prpa.ba »

Nema jace argumentacije od kopi pejsta sa chatgpt.

Moze li forumska administracija poceti sankcionisati ova sranja? Da mi se dopisuje sa chatgpt, ne bih sudjelovao na forumu.
Vjecita_zavrzlama

#32 Re: BiH i EU

82,9% gradjana federacije podrzava ulazak u EU,statistika iz 2025

Najveću podršku iskazuje Federacija BiH sa 82,9%, dok je u RS-u ta podrška znatno niža i iznosi 46,1%, a u Brčko distriktu 71,3%. U poređenju s prošlom godinom, podrška je blago smanjena za 1,3%.
PM72

#33 Re: BiH i EU

Post by PM72 »

Vjecita_zavrzlama wrote: 18/07/2025 21:21 82,1% gradjana federacije podrzava ulazak u EU,statistika iz 2025
Pravilnije bi bilo-82,1 % građana i seljaka federacije bošnjačke nacionalnosti podržava ulazak u EU dok građani i seljaci hrvatske nacionalnosti imaju dokumente EU i kuri ih bolac za BiH,potrebna im je samo kad tamo nešto useru pa da se imaju gdje sklonit
Vjecita_zavrzlama

#34 Re: BiH i EU

PM72 wrote: 18/07/2025 21:26
Vjecita_zavrzlama wrote: 18/07/2025 21:21 82,1% gradjana federacije podrzava ulazak u EU,statistika iz 2025
Pravilnije bi bilo-82,1 % građana i seljaka federacije bošnjačke nacionalnosti podržava ulazak u EU dok građani i seljaci hrvatske nacionalnosti imaju dokumente EU i kuri ih bolac za BiH,potrebna im je samo kad tamo nešto useru pa da se imaju gdje sklonit
82,9% tacnije :D

A srbi vjeciti kontrasi 46% samo
Last edited by Vjecita_zavrzlama on 18/07/2025 21:29, edited 1 time in total.
HelaS

#35 Re: BiH i EU

Post by HelaS »

Vjecita_zavrzlama wrote: 18/07/2025 21:21 82,9% gradjana federacije podrzava ulazak u EU,statistika iz 2025

Pripadam građanima u procentu 17,1%. I svi moji koje znam. Nikad nas niko nije pitao ni za šta...
Vjecita_zavrzlama

#36 Re: BiH i EU

HelaS wrote: 18/07/2025 21:28
Vjecita_zavrzlama wrote: 18/07/2025 21:21 82,9% gradjana federacije podrzava ulazak u EU,statistika iz 2025

Pripadam građanima u procentu 17,1%. I svi moji koje znam. Nikad nas niko nije pitao ni za šta...
Idite u RS tamo ste u vecini
HelaS

#37 Re: BiH i EU

Post by HelaS »

Vjecita_zavrzlama wrote: 18/07/2025 21:30

Lupetaš kolega, glupiraš se po forumu :-)
Vjecita_zavrzlama

#38 Re: BiH i EU

HelaS wrote: 18/07/2025 21:33

Bogami ne, idi u RS vidis da vecina nije za EU
HelaS

#39 Re: BiH i EU

Post by HelaS »

Vjecita_zavrzlama wrote: 18/07/2025 21:43
Ponavljam što sam ti prethodno napisao, i dodajem da pišeš napamet.
Vjecita_zavrzlama

#40 Re: BiH i EU

HelaS wrote: 18/07/2025 21:56
Vjecita_zavrzlama wrote: 18/07/2025 21:43

Ponavljam što sam ti prethodno napisao, i dodajem da pišeš napamet.
Procitaj i ti istrazivanje ponavljam, u RA vecina je protiv Ulaska u EU
Novak20

#41 Re: BiH i EU

Post by Novak20 »

Ovi što su protiv ulaska BiH u EU ne moraju se sekirati. "Partneri" u vlasti BiH kao i oporba su okot zla oca i još gore matere. :D

Ne mogu se dogovoriti da li prijedlog za glavnog pregovarača treba uputiti Zastupnički dom Parlamenta BiH, VM BiH ili Predsjedništvo BiH jer fokus nije na otvaranju pregovora sa EU nego stvaranje kaosa sa namjerom da se tema raspline i boje istope.

Smiješno mi je da SDA koja je potaknula Trojku na ovaj način biranja glavnog pregovarača sama nije dala svoj prijedlog ali i Trojka i SDA su uspjeli posvađati tzv RS Trojku oko izbora njihovog glavnog pregovarača.

https://avaz.ba/vijesti/bih/1005914/sda ... o-opticaju

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/44 ... dbili.html
Borenović i Pekić predlažu Branka Neškovića a Stanivuković nekog svog advokata, takođe anonimusa Borka Gavrilovića.

Mira Pekić pokušala je da mene i Nenada Grkovića dovede pred svršen čin i tačno u 16 časova pozvala i rekla da je vrijeme ističe, da nema vremena za sastanak i da mora predati ime na Protokol u 16 časova, da ona i Borenović predlažu Branka Neškovića, da ima podršku poslanika SDS-a, a jasno sam joj ranije stavio do znanja da sa nama ne može igrati nekorektno, i ako je tako odlučila da slobodno pozove Edina Ramića i traži peti glas za imenovanje.
Skijaš

#42 Re: BiH i EU

Post by Skijaš »

Novak20 wrote: 11/11/2025 08:58....fokus nije na otvaranju pregovora sa EU nego stvaranje kaosa sa namjerom da se tema raspline i boje istope...
Tako ti je kad se u svaki iskorak moze upakovati prevaru koja moze zaboliti. Nema one osnovne ljudskosti, izabere se narativ i prst u uho, ni trun interesa za ono sto zulja druge. Hocemo o izboru Komsica, a necemo o ocitoj nepravdi nad Bosnjacima i Srbima tamo gdje su Hrvati brojniji. Hocemo o federalizaciji, ali ne na osnovu mapa Biskupske konferencije, nego na osnovu vojnog odnosa na terenu iz vremena od prije 30 godina kad su po srednjoj Bosni operirali gardisti HV-a. Iz vremena obiljezenog ratnih zlocinima.

Astronomi gledali ove zvijezde i one galaksije, pa iz radoznalosti okrenuli onaj neki teleskop u svemiru prema mraku, kao, vidjeli smo ove i one objekte koji sijaju, hajde da vidimo sta se moze naci ako se fokusiramo na jednu malu tacku u mraku. Kad tamo, jos hiljade galaksija. I sad, u toj velicanstvenosti realnosti oko nas, nama je, jadnim i kukavnim, glavni prioritet kako zajebati jedni druge. Haj'mo podjela, ali na osnovu stanja na terenu kad sam ja bio jaci. Ili, hajde da budemo institucionalno fer, ali ne i tamo gdje sam ja jaci. Tamo cu nametati obiljezja hrvatskog naroda a tvoj jezik zvati bosnjackim.
Novak20

#43 Re: BiH i EU

Post by Novak20 »

Skijaš wrote: 29/12/2025 14:46
Novak20 wrote: 11/11/2025 08:58....fokus nije na otvaranju pregovora sa EU nego stvaranje kaosa sa namjerom da se tema raspline i boje istope...
Tako ti je kad se u svaki iskorak moze upakovati prevaru koja moze zaboliti. Nema one osnovne ljudskosti, izabere se narativ i prst u uho, ni trun interesa za ono sto zulja druge. Hocemo o izboru Komsica, a necemo o ocitoj nepravdi nad Bosnjacima i Srbima tamo gdje su Hrvati brojniji. Hocemo o federalizaciji, ali ne na osnovu mapa Biskupske konferencije, nego na osnovu vojnog odnosa na terenu iz vremena od prije 30 godina kad su po srednjoj Bosni operirali gardisti HV-a. Iz vremena obiljezenog ratnih zlocinima.

Astronomi gledali ove zvijezde i one galaksije, pa iz radoznalosti okrenuli onaj neki teleskop u svemiru prema mraku, kao, vidjeli smo ove i one objekte koji sijaju, hajde da vidimo sta se moze naci ako se fokusiramo na jednu malu tacku u mraku. Kad tamo, jos hiljade galaksija. I sad, u toj velicanstvenosti realnosti oko nas, nama je, jadnim i kukavnim, glavni prioritet kako zajebati jedni druge. Haj'mo podjela, ali na osnovu stanja na terenu kad sam ja bio jaci. Ili, hajde da budemo institucionalno fer, ali ne i tamo gdje sam ja jaci. Tamo cu nametati obiljezja hrvatskog naroda a tvoj jezik zvati bosnjackim.
Jbg, ne gledam zvjezde i galaksije iz Amerike kao ti sa fokusom na Hrvate. Šaraj malo care, ima i drugih koji su zaslužni za ovo što imamo danas.

Ako se politike tri strane, tri naroda, tri religije ne mogu dogovoriti ni oko čega u ovom samo zamrznutom sukobu tridesetogodišnjeg poraća, ako je nepravda prepreka ulasku u EU o čemu mi onda pričamo ?

Prođe mi život u čekanju da se nepravde isprave, da izdominiraju Bošnjaci, da se odvoje Srbi ili izoliraju Hrvati.

Trebalo je prihvatiti pregovore sa EU, isuniti njihove uvjete što bi riješilo brojne nepravde od sada pa za 30 godina. Ovako smo opet na vjetrometini. Bilo tko izvana ili iznutra će sutra-prekosutra otvoriti novi oružani sukob ova tri podjeljena društva pa onda Jovo-nanovo.
Skijaš

#44 Re: BiH i EU

Post by Skijaš »

Novak20 wrote: 29/12/2025 15:37 Šaraj malo care, ima i drugih koji su zaslužni za ovo što imamo danas.
Ima, ali mislim da bi se u Sarajevu naslo sasvim dovoljno konstruktivnih politickih elemenata kada bi se odustalo od etnoteritorijalizacije i podrzalo visok nivo decentralizacije bez etnickog karaktera. Jel' tebi to, kao anonimnom forumasu, prihvatljivo rjesenje, ili sahovnica ono bas mora imati prednost u sluzbenoj upotrebi gdje je god to moguce ?
pemanapemani

#45 Re: BiH i EU

Post by pemanapemani »

Skijaš wrote: 29/12/2025 16:50
Novak20 wrote: 29/12/2025 15:37 Šaraj malo care, ima i drugih koji su zaslužni za ovo što imamo danas.
Ima, ali mislim da bi se u Sarajevu naslo sasvim dovoljno konstruktivnih politickih elemenata kada bi se odustalo od etnoteritorijalizacije i podrzalo visok nivo decentralizacije bez etnickog karaktera. Jel' tebi to, kao anonimnom forumasu, prihvatljivo rjesenje, ili sahovnica ono bas mora imati prednost u sluzbenoj upotrebi gdje je god to moguce ?
Ne možeš podržavati sistem u kojem su konstitutivni narodi Bog otac (što ti konstantno radiš), a istovremeno promovirati politički sistem države koji je decentraliziran i bez etničkog karaktera.

Ili su konstitutivni narodi glavni ili imamo politički sistem bez etničkog karaktera, pa bio centraliziran ili decentraliziran.
Ili bi piskili i kakili u isto vrijeme, pa izmišljali toplu vodu za podapiranje.
Skijaš

#46 Re: BiH i EU

Post by Skijaš »

pemanapemani wrote: 29/12/2025 18:24
Ne možeš podržavati sistem u kojem su konstitutivni narodi Bog otac (što ti konstantno radiš), a istovremeno promovirati politički sistem države koji je decentraliziran i bez etničkog karaktera.
Jesu li Hrvati BiH bili konstitutivni osamdesetih ?
zippoo87

#47 Re: BiH i EU

Post by zippoo87 »

Da smo mi pametni i domacini,da znamo iskoristiti ovo sto imamo,od prirode do resursa,do ruda...pa da onda mi vodimo igru i da se nama EU umoljava i da nas hoce a mi necemo,pa da mi postavljamo uslove...sve bi bilo drugacije.

Imamo rude,imamo planine,imamo prirodu,imamo najvrijedniji resurs u narednih 100 godina, vodu...sve imamo ali nemamo svijest,obraz,moral i naravno nemamo obrazovanje,da znamo sta imamo.

Sa ovim lokalnim pilicarima i neznalicama,sa strankama koje su ispostave drzava koje nas zele kolonizirati i uzeti sebi,jer oni ZNAJU sta mi IMAMO,onda smo na vjetrometini svima. I EU zna sta mi imamo...zato i oni lagano zele da nas "uzmu" sebi ali opet kao kolonizator...da sto vise uzmu a sto manje daju.

Najzalosnije od svega je sto ovdje svaki covjek koji ima bilo kakvo gazdinstvo...kucu,okucnicu,zemlju,zivotinje...on zna bolje upravljati IMANJEM,GRUNTOM nego ove seoske varalice i sirotinja koja je izasla iz jednosobnog stana a sada kradjom i unistavanjem resursa,postigla neko bogatstvo.
Ali svo to bogatstvo je naustrb nekog javnog ili drustvenog dobra.

Tesko se odrediti prema EU ovako emotivno,posebno ko zna sta je EU,ko je malo bio i zivio u EU i ko prati politiku EU a i nasu.
Ali opet,EU ovdje nama donosi neku zastitu,neku makar i prividnu stabilnost,kao i NATO i onda je tesko biti protiv takvog narativa.
Ali kao i u svakom sranju,djavo je u detaljima i sitnim slovima...a to za narod znaci uvodjenje Eura,pa ce preko noci sve da udupla cijenu,kao u Hrvatskoj,to znaci odvajanje dijela svog novca u kasu EU,to znaci slusanje i usaglasavanje stavova cijele EU i kada se ne slazes sa njima...tipa o Izraelu,Palestini i ko zna kojim jos zaristima u buducnosti.
Kao i sve u zivotu,ima i pozitivnog i negativnog ali mi smo sada toliko u govnima,da nas i ovakva EU vadi iz tih govana u mnogo cemu.
pemanapemani

#48 Re: BiH i EU

Post by pemanapemani »

Skijaš wrote: 29/12/2025 18:36

Da li je postojala SFRJ osamdesetih?
Da li je Kosovo bila autonomna pokrajina Srbije osamdesetih?
Skijaš

#49 Re: BiH i EU

Post by Skijaš »

pemanapemani wrote: 29/12/2025 19:20

Da i da. Eto, ja odgovorio na dva tvoja pitanja, ti odgovori na moje jedno.
pemanapemani

#50 Re: BiH i EU

Post by pemanapemani »

Skijaš wrote: 29/12/2025 19:38
pemanapemani wrote: 29/12/2025 19:20

Da i da. Eto, ja odgovorio na dva tvoja pitanja, ti odgovori na moje jedno.
Hrvati u BiH su bili konstitutivni osamdesetih, kao što su i Srbi bili konstitutivni u RH, a Kosovo pokrajina Srbije.
Isto tako je top auto bilo pezejac, a Jugoplastika trostruki prvak Europe u košarci.
Post Reply