SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

nivla

#94701 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nivla »

Messier wrote: 17/07/2025 18:06
nivla wrote: 17/07/2025 18:01
Messier wrote: 17/07/2025 17:50
A zasto onda odbijaju testiranje u 90 posto slucajeva?
Koja je logika tu?
ko ce to znati, oni tumace da si odbio ako si rekao da hoces iz krvi a ne taj “bris”, zloupotreba polozaja
Da, a krvni nalazi sto smo vidjeli na onoj slici gore, imaju manji vremenski protok i povoljniji su nalazi
Mozda zbog toga.
zato sto cilj nije prevencija vec kaznjavanje
prosle godine pred zgradom zaustave curu nadrogiranu, 2.5h je mole da ode dobrovoljno i nema nikakve kazne i zabrane, na kraju hitna dosla opet je ubjedjuju, na kraju je prisilno privedose i odvedose na toksikologiju pa onda u pritvor
moimoi

#94702 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

nivla wrote: 17/07/2025 18:07
moimoi wrote: 17/07/2025 18:02
nivla wrote: 17/07/2025 17:30

2 dana poslije da ne smijes voziti?
nemate pojma i pisete gluposti, nista ne upozore
kasljao kaze evo ti pholcodin
problemi sa zeludcem nece da kazu sta su dali u koktelu, elektronska uputnica, nikakvog upozorenja
Ne govorim da dva dana ne smijes voziti.. nego da ne smijes sjesti za volan nakon injekcije. Ne govorim o mogucim kaznama ibtestiranju.
ne govore nista, ja barem nisam potrefio, a bio sam previse puta i u hitnoj i u opcoj i na kumu znam valjda kako se ponasaju, kad pitas sta su ti dali skinu te s one stvari
Nama su svaki put rekli. Sinopen injekcije bile u oitanju
tokio25

#94703 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

problemi sa zeludcem nece da kazu sta su dali u koktelu, elektronska uputnica, nikakvog upozorenja
Ne govorim da dva dana ne smijes voziti.. nego da ne smijes sjesti za volan nakon injekcije. Ne govorim o mogucim kaznama ibtestiranju.
ne govore nista, ja barem nisam potrefio, a bio sam previse puta i u hitnoj i u opcoj i na kumu znam valjda kako se ponasaju, kad pitas sta su ti dali skinu te s one stvari
ti si specifican slucaj i koliko takvih ima u gradu?
ako vec imas ta iskustva sigurno imas i neke papire da moras piti te neke tablete dobivati inekcije i sl
to valjda i nosis sa sobom da u slucaju nekog napada ili kako se vec to na tebe reflektira da ti mogu pomoci iz hitne
nepass1

#94704 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

nivla wrote: 17/07/2025 17:01
Messier wrote: 17/07/2025 16:55 Ustvari to je spojnica.
Likovi su toliko nadrogirani da nikome ne pada na pamet da vadi krv i ostalo, dokazuje da je popio Brufen il Kafetin.

Cim prihvatas, dobro si prosao.
Pisi 4 stoje i 2 mjeseca zabrane.
problem je sto ako trazis test iz krvi ispada da si odbio test i kazne te jos vise
Gdje su ti toliki kaznjeni, ja ni jednog ne znam
Jebo te zivot dobro vecer dobro vecer, vozacka i saobracajna, izvolite
Gospodine nepass da li ste za alko test, jesam
Izvolite dokumente, dovidjena
Znaci svaki put isto
22g vozim, nikad puhao nisam na kontroli
Kako tako glupo razmisljate, taj policajac mjesecno 500 ljudi pregleda. Kad vidi auto zna sta ga ceka
I ja radim sa ljudima evo haman 20g, kad mi udjes na vrata znam kako cu stobom, ne moras ni dobar dan reci.
nepass1

#94705 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

Ovo si u pravu, niko nikad nista ne kaze. Budi sretan ako znas sta si dobio
nivla

#94706 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nivla »

tokio25 wrote: 17/07/2025 18:26

ako vec imas ta iskustva sigurno imas i neke papire da moras piti te neke tablete dobivati inekcije i sl
to valjda i nosis sa sobom da u slucaju nekog napada ili kako se vec to na tebe reflektira da ti mogu pomoci iz hitne
ja sam specifican slucaj jer pogledam sta pijem, 99% ljudi nema pojma da ne smije voziti kad popije pholcodin(koji je ujedno i zabranjen) jer je to narkotik koji pomaze da se smanji refleks za kasljanje, daju ga cak i alergicarima
dalje, nikog u raji osim nesto farmaceuta koje znam nema pojma sta je farmakokinetika i farmakodinamika lijeka, doktor propise i oni piju kako im je receno, ja znam za sve sto popijem koliko dugo mi ostaje u krvi
sto se tice hitne, hitnog odjela u opcoj i kuma nista ne govore nikom jer ih zaboli, mozda ako pitas, a kad dodjes tamo gledas da ti pomognu a ne da ti kazu sta smijes poslije koktela koji su ti dali
sa stanovista farmakodinamike kad lijeku prodje vrijeme polueliminacije u krvotoku on vise nije aktivan i nisi pod djelovanjem istog ali si vrlo pozitivan na testove iz urina i pljuvacke, zato je to testiranje od strane policajaca neispravno jer mozes biti pozitivan iako si juce ili prekjuce uzeo lijek, nije to kao za alkohol da dok si akutno pod djelovanjem iste napuses odredjeno broj promila
gdje na kafetinu pise da ne smijes voziti-nigdje, mozes ga kupiti bez recepta u svakoj apoteci

sto se tice kontrola na svasta sam nalijetao, alkotest je uvijek bio 0.0 jer ne pijem inace a i kad bih bio u dozvoljenoj granici ne bih sjeo za volan
BadBoy

#94707 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

nivla wrote: 17/07/2025 19:00

ja sam specifican slucaj jer pogledam sta pijem, 99% ljudi nema pojma da ne smije voziti kad popije pholcodin(koji je ujedno i zabranjen) jer je to narkotik koji pomaze da se smanji refleks za kasljanje, daju ga cak i alergicarima
dalje, nikog u raji osim nesto farmaceuta koje znam nema pojma sta je farmakokinetika i farmakodinamika lijeka, doktor propise i oni piju kako im je receno, ja znam za sve sto popijem koliko dugo mi ostaje u krvi
sto se tice hitne, hitnog odjela u opcoj i kuma nista ne govore nikom jer ih zaboli, mozda ako pitas, a kad dodjes tamo gledas da ti pomognu a ne da ti kazu sta smijes poslije koktela koji su ti dali
sa stanovista farmakodinamike kad lijeku prodje vrijeme polueliminacije u krvotoku on vise nije aktivan i nisi pod djelovanjem istog ali si vrlo pozitivan na testove iz urina i pljuvacke, zato je to testiranje od strane policajaca neispravno jer mozes biti pozitivan iako si juce ili prekjuce uzeo lijek, nije to kao za alkohol da dok si akutno pod djelovanjem iste napuses odredjeno broj promila
gdje na kafetinu pise da ne smijes voziti-nigdje, mozes ga kupiti bez recepta u svakoj apoteci

sto se tice kontrola na svasta sam nalijetao, alkotest je uvijek bio 0.0 jer ne pijem inace a i kad bih bio u dozvoljenoj granici ne bih sjeo za volan
Ponekad kad imam jak napad sezonske alergije moram uzeti Rinasek koji me tako snažno uspava. Na pamet mi ne pada sjedati za volan. Kraj priče.
drug_profi

#94708 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

nivla wrote: 17/07/2025 18:01
Messier wrote: 17/07/2025 17:50
Messier wrote: 17/07/2025 17:33

Znaci jebi me tu odmah, da me ne bi jebao danima
A zasto onda odbijaju testiranje u 90 posto slucajeva?
Koja je logika tu?
ko ce to znati, oni tumace da si odbio ako si rekao da hoces iz krvi a ne taj “bris”, zloupotreba polozaja
Ne mozes odbiti. Mozes samo traziti da se uradi i toxi test i vjerovatno sudsko odlucivanje.

Ali vidite, zajebavate sd sa supstancama pa i treba neko da vas zajebava.
tokio25

#94709 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

ne znam sada konkretno kod tebe kako je al pretpostavljam da kad imas neke tako bolesti ne bi smio nikako voziti a raja vozi
prvo sto mi pada na pamet je epilepsija i ne znam sada da li je to zakonski nekako rijeseno i da li je bas toliko problem sa epilepsijom

kad smo vec kod toga koliko vozaca ima onu invalidsku karticu ili kako se vec zove a npr dobili su je na osnovu psihickih nekih bolesti gdje ne bi smio voziti
da se ogradim odmah ne znam tacno sta tu spada al pretpostavljam da je to sizofrenija i tako te neke bolesti
nivla

#94710 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nivla »

tokio25 wrote: 17/07/2025 19:46

ne znam sada konkretno kod tebe kako je al pretpostavljam da kad imas neke tako bolesti ne bi smio nikako voziti a raja vozi
prvo sto mi pada na pamet je epilepsija i ne znam sada da li je to zakonski nekako rijeseno i da li je bas toliko problem sa epilepsijom

kad smo vec kod toga koliko vozaca ima onu invalidsku karticu ili kako se vec zove a npr dobili su je na osnovu psihickih nekih bolesti gdje ne bi smio voziti
da se ogradim odmah ne znam tacno sta tu spada al pretpostavljam da je to sizofrenija i tako te neke bolesti
trenutno sam u remisiji i nisam bolestan ali zbog nedavno obavljene transplantacije kostane srzi ne bih smio piti nista za bolove osim narkotika i paracetamola
normalno zivim i radim, vozim svaki dan, eto nije bilo potrebe da koristim tramale koje sam na pocetku lijecenja primao intravenozno i nisu imali nikakvog efekta u dozama 200mg i maksimalnim dnevnim dozama od 400mg, pomaga je fentanil u flasterima koji je fantastican narkotik kako za raspolozenje tako i za bolove
sad ne koristim apsolutno nista
tokio25

#94711 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

pa kao sto rekoh ti si specifican slucaj
ne razumijem se u te lijekove i stvari i u medicinu generalno al evo tvoje misljenje kad uzimas te sve lijekove bi li smio voziti auto ako uzmemo u obzir nus pojave i sve sto ti lijekovi donose konzumiranjem?
Edin H.

#94712 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Edin H. »

tokio25 wrote: 17/07/2025 20:34 pa kao sto rekoh ti si specifican slucaj
ne razumijem se u te lijekove i stvari i u medicinu generalno al evo tvoje misljenje kad uzimas te sve lijekove bi li smio voziti auto ako uzmemo u obzir nus pojave i sve sto ti lijekovi donose konzumiranjem?
Zašto ne bi smio? :shock:
suspect_zero

#94713 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by suspect_zero »

_BataZiv_0809 wrote: 17/07/2025 16:28 Sad ste me zabrinuli :D
Pusti ba, ja vazda pod dozom i nikom nisam sumnjiva 8-) :mrgreen:
tokio25

#94714 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

Edin H. wrote: 17/07/2025 21:22
pa upravo rekoh nus pojave i sve sto nosi konzumiranje odredjenih lijekova
recimo neke koje uspavljuju i ti popijes i vozis
je li tebi to normalno?
vjeshalica

#94715 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Zato sto u uputama o lijeku pice decidno da ne bi trebao upravljati vozilima i masinama ukoliko ima nuspojave koje lijek moze izazvati
Tesko shvatas, ali sta je tu je.
nivla

#94716 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nivla »

gdje sam ja rekao da cu to popiti i voziti, nuspojave uopste nemam od tramala pa opet ne vozim ako ga popijem taj dan- probao sa 400mg intravenozno dnevno, sutradan on nema dejstvo i ne vidim razloga sto ne bih vozio kad je aktivna supstanca izasla iz krvotoka tj nisam pod djelovanjem psihoaktivnih supstanci
liyf

#94717 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by liyf »

Lijekovi i ovaj droga test nemaju nikakve veze, dzaba palamudite
nivla

#94718 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nivla »

liyf wrote: 17/07/2025 22:21 Lijekovi i ovaj droga test nemaju nikakve veze, dzaba palamudite
imaju jer mozes biti pozitivan ako popijes lijek za koji i ne znas da je droga tj da ce pokazati da si pozitivan na narkotike
tokio25

#94719 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

nivla wrote: 17/07/2025 22:18
gdje sam ja rekao da cu to popiti i voziti, nuspojave uopste nemam od tramala pa opet ne vozim ako ga popijem taj dan- probao sa 400mg intravenozno dnevno, sutradan on nema dejstvo i ne vidim razloga sto ne bih vozio kad je aktivna supstanca izasla iz krvotoka tj nisam pod djelovanjem psihoaktivnih supstanci
ma ne govorim da ces ti voziti nego govorim tvoje misljenje ako neko uzme te iste lijekove koje koristis ili si koristio
tvoje misljenje je li on sposoban za voznju ako uzmemo u obzir tvoj neki osjecaj nakon sto ih popijes
liyf

#94720 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by liyf »

nivla wrote: 17/07/2025 22:24
liyf wrote: 17/07/2025 22:21 Lijekovi i ovaj droga test nemaju nikakve veze, dzaba palamudite
imaju jer mozes biti pozitivan ako popijes lijek za koji i ne znas da je droga tj da ce pokazati da si pozitivan na narkotike
Da, ali koji lijek? Velika većina lijekova koji daju false positive su kod nas zabranjeni, npr. adderall, metamfetamini, benzodiazepini, kokain, ketamin, i sl. Sve i da ih ima i da su dozvoljeni, samo bi debil sa njima hodao bez recepta.
Edin H.

#94721 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Edin H. »

vjeshalica wrote: 17/07/2025 22:14
Zato sto u uputama o lijeku pice decidno da ne bi trebao upravljati vozilima i masinama ukoliko ima nuspojave koje lijek moze izazvati
Tesko shvatas, ali sta je tu je.
Shvatam ja da si ti jedna od vozača što dobiju plikove po rukama od čvrstog stezanja volana, relax :oops:

Upute su prevara, mahom šuplja da bi farmaceutska industrija sebe ogradila, jer vole da otimaju šolde, ali ne vole da isplate ako ih neko tuži :oops:

Lijek uopšte ne bi bio na tržištu ukoliko ima ozbiljne nuspojave koje utiču na većinu ljudi.

Ovo se ne naravno ne odnosi ako neko iz potrebe ili rekreativno guta antisajkotike, lijekove za šizofreniju, bajpolarnu bolest i slično.

Naravoučenije: znam raje koja voze konstantno naduvani i nikada nisu napravili udes
vjeshalica

#94722 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

:lol:
nivla

#94723 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nivla »

licno iskustvo sa tim lijekovima na recept

-leksilij nikako ne podnosim osim sto me 1.5 mg uljulja ko da sam popio litar loze nisam vidio da me smirilo ili da mi je lakse bacio govna
- apaurin nemam skoro nikakve reakcije, jednostavno se ponasam kao da ga nisam popio, apsolutno nije uticao na moju motoriku ni pri dnevnim dozama od 25-30mg, jedino sto se moglo primjetiti je povecan stepen arogancije uz apsolutno bez da povisim ton pri govoru
- zaracet oralno, osjetim da sam veseliji(do 300mg dnevno) apsolutno nikakve razlike u motorici, povisena euforija cca kao sa 1 promil alkohola
- tramadol intravenozno 4x100mg u bolnickim uslovima, apsolutno nista u motorici osim da sam veseo sa cca promil alkohola
- fentanil 50ug flaster znacajan uticaj na vanjske podrazaje kao sto je bol, izrazena euforija rekao bih ekvivalent 1. promil alkohola u raspolozenju, motorika kao da sam trijezan
- ono govno od ulja koje sve lijeci, bez efekata

licno iskustvo, nisam vozio, ali pod svakim od ovih doza bez problema bih mogao, medicinskom osoblju koje je ordiniralo ovo nista nije bilo jasno
osoba sam koja je vrlo rijetko a unazad 15-16 godina nikako konzumirala alkohol, a do situacije koja me snasla nisam pio ni opijate
opet kazem licno iskustvo, mene npr uspava kad zbog visokog pritiska ne smanjim dozu lijekova za pritisak po ovim vrucinama pa me obori gore nego ijedna nabrojana supstanca
ove supstance ne koristim otkako su mi ukljucene hemoterapije, tj sad ne konzumiram apsolutno nista i to je preko godinu dana
nepass1

#94724 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

I ja popijem 5-6 klipaca i niko ne moze skontati da sam pod dozom nit ja osjetim ali opet ne sjedem da vozim jer cu naravno napuhati.
Za 1.maj popio 16 piva, doduse 0,33l a ne 0,5l, od 10 do 17h i fino otisao kuci najnormalnije, samo sto sam dao zeni da vozi. Ja se isparkirao sa parkinga, cak i ona vjeruje da ja bolje to odradim sa 16 piva nego ona koja nikad kap alkohola nije popila.
Jucer otrcao 8k, plivao mozda 1km, isao na trajekt, nabio 19k koraka sve to uz 6-7 velikih piva. Ko da ni jednu nisam popio. Jutros u 6:15 ustao. I opet ni metra sa autom.
E sad zamisli price ja popijem 5 piva i vozim ko svi ostali, navikao mi mozak na alk, sta ima mene policija testirati
mali_balon

#94725 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

nepass1 wrote: 18/07/2025 07:51 I ja popijem 5-6 klipaca i niko ne moze skontati da sam pod dozom nit ja osjetim ali opet ne sjedem da vozim jer cu naravno napuhati.
Za 1.maj popio 16 piva, doduse 0,33l a ne 0,5l, od 10 do 17h i fino otisao kuci najnormalnije, samo sto sam dao zeni da vozi. Ja se isparkirao sa parkinga, cak i ona vjeruje da ja bolje to odradim sa 16 piva nego ona koja nikad kap alkohola nije popila.
Jucer otrcao 8k, plivao mozda 1km, isao na trajekt, nabio 19k koraka sve to uz 6-7 velikih piva. Ko da ni jednu nisam popio. Jutros u 6:15 ustao. I opet ni metra sa autom.
E sad zamisli price ja popijem 5 piva i vozim ko svi ostali, navikao mi mozak na alk, sta ima mene policija testirati
Ekzekli....ljudi skontali dokle je granica dzaba sto ti mislis da mozes kada si pod uticajem......zato se i kaze da si pod uticajem tada bas i nisu svi kuci u glavi koliko god mi mislili da je sve ok i da mozemo....i onaj mortus pjani alkos misli da moze pa zavrsi spavajuci upisan u kanalu.....i ja kad popijem ko stoka mislim da idem pravo a ustvari pravim osmice i trotoar mi nekako uzak....
Dakle struka kaze ovo je granica iznad koje si pod uticajem necega i ne mozes raditi odredjene radnje i tacka nema naprdjivanja tipa apaurin je od 2mg terapija za anksioziosti i pa pobogu nije kokain heroin speed.....zakon to ne prepoznaje po zakonu ili jesi ili nisi.....
Post Reply