tokio25 wrote: ↑17/07/2025 18:26
nivla wrote: ↑17/07/2025 18:07
moimoi wrote: ↑17/07/2025 18:02
Ne govorim da dva dana ne smijes voziti.. nego da ne smijes sjesti za volan nakon injekcije. Ne govorim o mogucim kaznama ibtestiranju.
ne govore nista, ja barem nisam potrefio, a bio sam previse puta i u hitnoj i u opcoj i na kumu znam valjda kako se ponasaju, kad pitas sta su ti dali skinu te s one stvari
ti si specifican slucaj i koliko takvih ima u gradu?
ako vec imas ta iskustva sigurno imas i neke papire da moras piti te neke tablete dobivati inekcije i sl
to valjda i nosis sa sobom da u slucaju nekog napada ili kako se vec to na tebe reflektira da ti mogu pomoci iz hitne
ja sam specifican slucaj jer pogledam sta pijem, 99% ljudi nema pojma da ne smije voziti kad popije pholcodin(koji je ujedno i zabranjen) jer je to narkotik koji pomaze da se smanji refleks za kasljanje, daju ga cak i alergicarima
dalje, nikog u raji osim nesto farmaceuta koje znam nema pojma sta je farmakokinetika i farmakodinamika lijeka, doktor propise i oni piju kako im je receno, ja znam za sve sto popijem koliko dugo mi ostaje u krvi
sto se tice hitne, hitnog odjela u opcoj i kuma nista ne govore nikom jer ih zaboli, mozda ako pitas, a kad dodjes tamo gledas da ti pomognu a ne da ti kazu sta smijes poslije koktela koji su ti dali
sa stanovista farmakodinamike kad lijeku prodje vrijeme polueliminacije u krvotoku on vise nije aktivan i nisi pod djelovanjem istog ali si vrlo pozitivan na testove iz urina i pljuvacke, zato je to testiranje od strane policajaca neispravno jer mozes biti pozitivan iako si juce ili prekjuce uzeo lijek, nije to kao za alkohol da dok si akutno pod djelovanjem iste napuses odredjeno broj promila
gdje na kafetinu pise da ne smijes voziti-nigdje, mozes ga kupiti bez recepta u svakoj apoteci
sto se tice kontrola na svasta sam nalijetao, alkotest je uvijek bio 0.0 jer ne pijem inace a i kad bih bio u dozvoljenoj granici ne bih sjeo za volan