kazo wrote: ↑17/07/2025 10:34
milojicabrzi wrote: ↑17/07/2025 10:24
Nije baš tako crno kao što si opisao, ali u svakom slučaju bolji je kredit od leasinga. Imao sam i jedno i drugo, otplatio sam dva leasinga, nerviralo me je to što moraš registrovat auto preko njihovih agencija, moraš voziti kasko svih 5 godina koliko leasing traje.
Kasko se definitivno isplati imati. Na proslom autu nisam imao, neko me udario na parkingu i pobjegao. Tako da ne treba bjezati od toga. Nije kasko jeftiniji kod lokalnih trgovaca osiguranjem. Nego ti izda kasko na novonabavnu vrijednost vozila. Pa kad imas neku stetu onda se to fino i naplati.
milojicabrzi wrote: ↑17/07/2025 10:24
Mislim da nema penala za ranije zatvaranje leasinga, jedan sam tako zatvorio, samo platiš šta si dužam i to je -to.
Nema penala 100%. Ja sam pitao, u slucaju da ispaltim ranije, kazu da samo saberu rate i to je to.
Doplata za kilometrazu od 5000 km (ponuda da ide na 15.000 km) je 50 KM. Barem za vozilo koje sam ja gledao.
Kada su mi nudili operativni lizing. Na moje pitanje da li se to uopste isplati. Prodavacica kaze, da pola grada vozi auta na operativni lizing. Da li je istina ne znam
Mislim da više nema naknada ni za prijevremeno zatvaranje kredita, ako i ima, nešto je simbolično...
Operativni leasing se ne isplati, bez obzira na kilometražu, to je kao da si iznajmio malo povoljnihi rent a car, na duže vrijeme.
Kad sve sabereš, prilično je skupa rata i svi troškvi, a ostatak vrijednosti nakon leasinga izuzetno visok da ti se ne isplati da otkupiš, s obzirom koliko si već novaca dao. To je možda za nekog ko je samac, sa ekstra platom, da vozika Golfa 8 za nekih 1000 KM mjesečno, eto sebi za ćeifa. Mislim da se za fizička lica ne isplati, jedino za firme koje uzimaju flotna vozila, pa vraćaju nakon cca 5 godina ili 80-100 hiljada KM.
Ako leasing, onda finansijski...ali opet, ja sam zagovornik kredita. Govorim kao neko ko je isplatio već 2 leasinga, jedan kod WB i jedan kod Reiffeisena.
Znam da sam se iznenadio da nema više puno banaka koje imaju leasing poslovnice, kad sam gledao neke 2017./18. bile su mislim samo dvije u SA... ne znam kako je sada.