Kupovina auta - Leasing ili Kredit

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Lenidon22

#1 Kupovina auta - Leasing ili Kredit

Post by Lenidon22 »

Pozdrav forumaši dragi
Razmišljao sam o kupovini auta najvjerovatnije uz sumu učšeća. Manje više ratu ću prilagoditi sebi, ali me je neki dan prijatelj zadeverao jer kaže da u slučaju ne daj Bože većeg oštećenja, kasko kuća isplaćuje leasingu kao vlasniku što u jednu ruku i ima smisla, ali da u zavisnosti od njihove procjene se može desiti da isplate manje npr. trećoj godini lizinga i onda npr do otplatne sume možeš leasing kući ostati i dužan.

Savjeti, iskustva? Sve je dobrodošlo :D
Better Man

#2 Re: Kupovina auta - Leasing ili Kredit

Post by Better Man »

Lenidon22 wrote: 17/07/2025 08:51 Pozdrav forumaši dragi
Razmišljao sam o kupovini auta najvjerovatnije uz sumu učšeća. Manje više ratu ću prilagoditi sebi, ali me je neki dan prijatelj zadeverao jer kaže da u slučaju ne daj Bože većeg oštećenja, kasko kuća isplaćuje leasingu kao vlasniku što u jednu ruku i ima smisla, ali da u zavisnosti od njihove procjene se može desiti da isplate manje npr. trećoj godini lizinga i onda npr do otplatne sume možeš leasing kući ostati i dužan.

Savjeti, iskustva? Sve je dobrodošlo :D
Kredit je jeftiniji od Leasinga i ti si vlasnik auta, dok kod leasinga nisi vlasnik auta sve dok i zadnju ratu ne izmirš.
kazo

#3 Re: Kupovina auta - Leasing ili Kredit

Post by kazo »

Cupra često ima akcije finansiranja bez kamate, što im daje prednost u odnosu na banke. Doduše, njihova auta počinju od 70.000 KM. Ne znam u kojem si cjenovnom rangu gledao, ali možda se na tim akcijama može uzeti i Seat.

Ja sam prošle godine razmatrao leasing, ali sam se na kraju odlučio za kupovinu za gotovinu i zeznuo se. Nekoliko mjeseci kasnije imao sam tešku povredu i trebao mi je novac.

Glavni problem kod auta na leasing ili kredit je taj što, ako ti se nešto desi s poslom, možeš upasti u problem. Meni je rata trebala biti oko 800 KM, a kad sam bio na bolovanju šest mjeseci, dobijao sam samo 1300 KM. Zamisli da ti od toga odbiju još 800 KM. 😅

Sad razmišljam da prodam auto, zadržim gotovinu na računu i uzmem vozilo na operativni leasing, jer mi je ovo već dosadilo nakon godinu dana.

Eh sad, pitanje je, da li se isplati kod nas auto na operativni lizing?
gidra

#4 Re: Kupovina auta - Leasing ili Kredit

Post by gidra »

kredit uvijek za fizičko lice u Bosni. Uvijek ćeš dobiti bolju kamatnu stopu kao fizičko lice za nenamjenski kredit nego leasing kamatu ili naknadu, znači isključivo nenamjesnki kredit.
Sam si vlasnik svog auta, prodat kada hoćeš bez komplikacija itd. Kredit ganjaš sam, finansiranje preko prodavca je uvijek skuplje. Banke su pijaca i cjenkaš se za kamatu do 5 godina.

Na leasingu si natjeran da uzmeš kasko, servisiraš u ovlaštenom, ako ne izmiruješ rate na vakat otimaju ti auto bez suda, veća kamata i nakanade. Često ne možeš prodati auto tj. izaći iz ugovora bez penala (npr prodaš auto prije otplate leasinga, uz svu zajebanciju oko papira jer nisi vlasnik, vrlo često ćeš platiti i penale za prijevremeno zatvaranje leasinga).
gidra

#5 Re: Kupovina auta - Leasing ili Kredit

Post by gidra »

kazo wrote: 17/07/2025 09:07 Cupra često ima akcije finansiranja bez kamate, što im daje prednost u odnosu na banke. Doduše, njihova auta počinju od 70.000 KM. Ne znam u kojem si cjenovnom rangu gledao, ali možda se na tim akcijama može uzeti i Seat.

Ja sam prošle godine razmatrao leasing, ali sam se na kraju odlučio za kupovinu za gotovinu i zeznuo se. Nekoliko mjeseci kasnije imao sam tešku povredu i trebao mi je novac.

Glavni problem kod auta na leasing ili kredit je taj što, ako ti se nešto desi s poslom, možeš upasti u problem. Meni je rata trebala biti oko 800 KM, a kad sam bio na bolovanju šest mjeseci, dobijao sam samo 1300 KM. Zamisli da ti od toga odbiju još 800 KM. 😅

Sad razmišljam da prodam auto, zadržim gotovinu na računu i uzmem vozilo na operativni leasing, jer mi je ovo već dosadilo nakon godinu dana.

ne čitaš sitna slova jesi pogledao ikada taj ugovor, a kilometri? Onda ti prodaju svoje osiguranje za registraciju i kasko (duplo skuplje u odnosu na nekog lokalnog mahalskog lika ili rođaka koji radi usluge registraicije i osiguranja vozila). To samo izgleda lijepo na papiru.
gidra

#6 Re: Kupovina auta - Leasing ili Kredit

Post by gidra »

Prekoračiš im dogovorene kilometre od 10k ili 15k (gleda se četverogodišnja a ne godišnja kilometraža), nakon tolerancije zaboravio sam koliko je, naplaćuju ti 15 pfeninga po kilometru plus PDV :D , voziš lafo svoje auto a taksiraš sam sebi.
VladaFBiH

#7 Re: Kupovina auta - Leasing ili Kredit

Post by VladaFBiH »

kazo wrote: 17/07/2025 09:07 Cupra često ima akcije finansiranja bez kamate, što im daje prednost u odnosu na banke. Doduše, njihova auta počinju od 70.000 KM. Ne znam u kojem si cjenovnom rangu gledao, ali možda se na tim akcijama može uzeti i Seat.

samo ako si firma jer ga prikazuješ kao trošak a u svim ostalim situacijama ne isplati - doslovno za 4. godine daš vrijednost auta i onda ga vratiš lizing kući
milojicabrzi

#8 Re: Kupovina auta - Leasing ili Kredit

Post by milojicabrzi »

gidra wrote: 17/07/2025 09:08 kredit uvijek za fizičko lice u Bosni. Uvijek ćeš dobiti bolju kamatnu stopu kao fizičko lice za nenamjenski kredit nego leasing kamatu ili naknadu, znači isključivo nenamjesnki kredit.
Sam si vlasnik svog auta, prodat kada hoćeš bez komplikacija itd. Kredit ganjaš sam, finansiranje preko prodavca je uvijek skuplje. Banke su pijaca i cjenkaš se za kamatu do 5 godina.

Na leasingu si natjeran da uzmeš kasko, servisiraš u ovlaštenom, ako ne izmiruješ rate na vakat otimaju ti auto bez suda, veća kamata i nakanade. Često ne možeš prodati auto tj. izaći iz ugovora bez penala (npr prodaš auto prije otplate leasinga, uz svu zajebanciju oko papira jer nisi vlasnik, vrlo često ćeš platiti i penale za prijevremeno zatvaranje leasinga).
Nije baš tako crno kao što si opisao, ali u svakom slučaju bolji je kredit od leasinga. Imao sam i jedno i drugo, otplatio sam dva leasinga, nerviralo me je to što moraš registrovat auto preko njihovih agencija, moraš voziti kasko svih 5 godina koliko leasing traje.

Možeš ti prodati auto, otplatiš ostatak duga i brzo ćeš prebaciti na sebe i prodati. Mislim da nema penala za ranije zatvaranje leasinga, jedan sam tako zatvorio, samo platiš šta si dužam i to je -to.

Nekada traže da jedan ključ od auta bude kod njih što mi je bilo besmisleno i nenormalno, tako da nisam pristao na to i napisao sam izjavu da ne pristajem što su prihvatili.

Kredit ti je dosta bolji, vlasnik si auta, možeš prestati / mijenjati kasko kako ti odgovara, registruješ gdje ti hoćeš, prodaja i zamjena "staro za novo" puno lakše ide, tako da smo se mi nakon dva leasinga odlučili na kredit.
gidra

#9 Re: Kupovina auta - Leasing ili Kredit

Post by gidra »

milojicabrzi wrote: 17/07/2025 10:24
gidra wrote: 17/07/2025 09:08 kredit uvijek za fizičko lice u Bosni. Uvijek ćeš dobiti bolju kamatnu stopu kao fizičko lice za nenamjenski kredit nego leasing kamatu ili naknadu, znači isključivo nenamjesnki kredit.

Nije baš tako crno kao što si opisao, ali u svakom slučaju bolji je kredit od leasinga. Imao sam i jedno i drugo, otplatio sam dva leasinga, nerviralo me je to što moraš registrovat auto preko njihovih agencija, moraš voziti kasko svih 5 godina koliko leasing traje.

Možeš ti prodati auto, otplatiš ostatak duga i brzo ćeš prebaciti na sebe i prodati. Mislim da nema penala za ranije zatvaranje leasinga, jedan sam tako zatvorio, samo platiš šta si dužam i to je -to.

Nekada traže da jedan ključ od auta bude kod njih što mi je bilo besmisleno i nenormalno, tako da nisam pristao na to i napisao sam izjavu da ne pristajem što su prihvatili.

Kredit ti je dosta bolji, vlasnik si auta, možeš prestati / mijenjati kasko kako ti odgovara, registruješ gdje ti hoćeš, prodaja i zamjena "staro za novo" puno lakše ide, tako da smo se mi nakon dva leasinga odlučili na kredit.
to je prije bilo, sada gledaju kako na svaki način da otmu od raje pare, a i napisah vrlo često sada.
Uveli su praksu, isto kao što imaš nakanadu ili penal za prijevremeno zatvaranje kredita, ne nužno uvijek ali u većini slučajeva da, tako i za leasing sada imaš...
kazo

#10 Re: Kupovina auta - Leasing ili Kredit

Post by kazo »

milojicabrzi wrote: 17/07/2025 10:24 Nije baš tako crno kao što si opisao, ali u svakom slučaju bolji je kredit od leasinga. Imao sam i jedno i drugo, otplatio sam dva leasinga, nerviralo me je to što moraš registrovat auto preko njihovih agencija, moraš voziti kasko svih 5 godina koliko leasing traje.
Kasko se definitivno isplati imati. Na proslom autu nisam imao, neko me udario na parkingu i pobjegao. Tako da ne treba bjezati od toga. Nije kasko jeftiniji kod lokalnih trgovaca osiguranjem. Nego ti izda kasko na novonabavnu vrijednost vozila. Pa kad imas neku stetu onda se to fino i naplati.
milojicabrzi wrote: 17/07/2025 10:24 Mislim da nema penala za ranije zatvaranje leasinga, jedan sam tako zatvorio, samo platiš šta si dužam i to je -to.
Nema penala 100%. Ja sam pitao, u slucaju da ispaltim ranije, kazu da samo saberu rate i to je to.

Doplata za kilometrazu od 5000 km (ponuda da ide na 15.000 km) je 50 KM. Barem za vozilo koje sam ja gledao.

Kada su mi nudili operativni lizing. Na moje pitanje da li se to uopste isplati. Prodavacica kaze, da pola grada vozi auta na operativni lizing. Da li je istina ne znam :D
ElRe

#11 Re: Kupovina auta - Leasing ili Kredit

Post by ElRe »

kazo wrote: 17/07/2025 09:07 Eh sad, pitanje je, da li se isplati kod nas auto na operativni lizing?
Za fizičko lice uglavnom ne. Leasing je kod nas još uvijek skuplji od kredita. Porsche ima često akcije na finansijski leasing sa NKS 2,99%. Nanamjenski kredit sa može izganjati sa kamatom do 3% ali do 50.000 KM.
milojicabrzi

#12 Re: Kupovina auta - Leasing ili Kredit

Post by milojicabrzi »

kazo wrote: 17/07/2025 10:34
milojicabrzi wrote: 17/07/2025 10:24 Nije baš tako crno kao što si opisao, ali u svakom slučaju bolji je kredit od leasinga. Imao sam i jedno i drugo, otplatio sam dva leasinga, nerviralo me je to što moraš registrovat auto preko njihovih agencija, moraš voziti kasko svih 5 godina koliko leasing traje.
Kasko se definitivno isplati imati. Na proslom autu nisam imao, neko me udario na parkingu i pobjegao. Tako da ne treba bjezati od toga. Nije kasko jeftiniji kod lokalnih trgovaca osiguranjem. Nego ti izda kasko na novonabavnu vrijednost vozila. Pa kad imas neku stetu onda se to fino i naplati.
milojicabrzi wrote: 17/07/2025 10:24 Mislim da nema penala za ranije zatvaranje leasinga, jedan sam tako zatvorio, samo platiš šta si dužam i to je -to.
Nema penala 100%. Ja sam pitao, u slucaju da ispaltim ranije, kazu da samo saberu rate i to je to.

Doplata za kilometrazu od 5000 km (ponuda da ide na 15.000 km) je 50 KM. Barem za vozilo koje sam ja gledao.

Kada su mi nudili operativni lizing. Na moje pitanje da li se to uopste isplati. Prodavacica kaze, da pola grada vozi auta na operativni lizing. Da li je istina ne znam :D
Mislim da više nema naknada ni za prijevremeno zatvaranje kredita, ako i ima, nešto je simbolično...

Operativni leasing se ne isplati, bez obzira na kilometražu, to je kao da si iznajmio malo povoljnihi rent a car, na duže vrijeme.

Kad sve sabereš, prilično je skupa rata i svi troškvi, a ostatak vrijednosti nakon leasinga izuzetno visok da ti se ne isplati da otkupiš, s obzirom koliko si već novaca dao. To je možda za nekog ko je samac, sa ekstra platom, da vozika Golfa 8 za nekih 1000 KM mjesečno, eto sebi za ćeifa. Mislim da se za fizička lica ne isplati, jedino za firme koje uzimaju flotna vozila, pa vraćaju nakon cca 5 godina ili 80-100 hiljada KM.

Ako leasing, onda finansijski...ali opet, ja sam zagovornik kredita. Govorim kao neko ko je isplatio već 2 leasinga, jedan kod WB i jedan kod Reiffeisena.

Znam da sam se iznenadio da nema više puno banaka koje imaju leasing poslovnice, kad sam gledao neke 2017./18. bile su mislim samo dvije u SA... ne znam kako je sada.
emko1234

#13 Re: Kupovina auta - Leasing ili Kredit

Post by emko1234 »

Za prosječnog bošnju leasing nije opcija. Ni operativni ni finansijski.

Vani vrlo velik procenat ljudi uzima operativni lizing. Zašto? Zato što mu nije problem platiti, cijena usluge nije skupa, vozi stalno novo auto, ne jebe se oko guma, servisa, osiguranja, garancija. Auto stane, uzme zamjensko dok njegovo ne riješe. Nakon 3-5 godina vrati to, uzme novo i nastavi plaćati.
Istina, auto nije njegov. Auto ne može prodati. Ali oni o tome ne misle na taj način. Auto je trošak a ne investicija ( pričam o fizičkim licima ) i on taj trošak ukalkuliše u trošak življenja isto kao što mi ukalkulišemo skuplje centralno grijanje 6 mjeseci.

Ima li računice? Ako si finansijski stabilan, itekako ima. Sve priče i troškovi, od postprodaje pa nadalje padaju u vodu. Poenta ove priče je asemblirana usluga. To je ono što plaćaš. Tvoje je da daš pare, za sve ostalo postoje ljudi koji se brinu o tome.

Pokretaču teme - kredit.
milojicabrzi

#14 Re: Kupovina auta - Leasing ili Kredit

Post by milojicabrzi »

emko1234 wrote: 17/07/2025 12:42 Za prosječnog bošnju leasing nije opcija. Ni operativni ni finansijski.

Vani vrlo velik procenat ljudi uzima operativni lizing. Zašto? Zato što mu nije problem platiti, cijena usluge nije skupa, vozi stalno novo auto, ne jebe se oko guma, servisa, osiguranja, garancija. Auto stane, uzme zamjensko dok njegovo ne riješe. Nakon 3-5 godina vrati to, uzme novo i nastavi plaćati.
Istina, auto nije njegov. Auto ne može prodati. Ali oni o tome ne misle na taj način. Auto je trošak a ne investicija ( pričam o fizičkim licima ) i on taj trošak ukalkuliše u trošak življenja isto kao što mi ukalkulišemo skuplje centralno grijanje 6 mjeseci.

Ima li računice? Ako si finansijski stabilan, itekako ima. Sve priče i troškovi, od postprodaje pa nadalje padaju u vodu. Poenta ove priče je asemblirana usluga. To je ono što plaćaš. Tvoje je da daš pare, za sve ostalo postoje ljudi koji se brinu o tome.

Pokretaču teme - kredit.
Shavatam ja da je to paket usluga i da to nekome odgovara, ali je preskupo. Ti i kad kupiš auto i vozaš 4-5 godina, cijelo vrijeme si u garanciji i imaš zamjensko vozilo i garanciju mobilnosti 24 h u cijeloj EU. Staviš all-season gume i mogu ti biti 4-5 godina. Ima ovih agencija kod nas što registruju, daš čovjeku pare i saobraćajnu, on sve završi, kući ti donese.

Nemaš ti puno peglanja sa novim autom, bar tih prvih 5 godina, a ne gubiš toliko puno sa kreditom, koliko si na zijanu sa operativnim leasingom.

Dakle, u svakoj opciji, prije kredit, pa svakih 5 godina mijenjati auto, nego bilo kakav leasing, finansijski ili operativni.

Mislim da je u operativnom leasingu, mjesečna rata oko 1000 KM, što nije malo, ljudi voze ozbiljne stambene kredite sa tom ratom...a gdje je gorivo itd.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#15 Re: Kupovina auta - Leasing ili Kredit

Post by konektovan »

Izvini Boga ti, kad kupis nov auto, gdje ga mozes odrzavati, kod Mehe u garazi mozda?! :-)
Ko to da 40 hiljada recino za nov auto, i nece kasko uz njega? Pa hebote, razbijes nov led far 3000 KM kosta... :-)
Pored operativnog lizinga postoji financijski...koji je za fizicko lice mnogo bolja opcija, i skoro na nivou nenamje skog kredita.
gidra

#16 Re: Kupovina auta - Leasing ili Kredit

Post by gidra »

konektovan wrote: 17/07/2025 15:18

Izvini Boga ti, kad kupis nov auto, gdje ga mozes odrzavati, kod Mehe u garazi mozda?! :-)
Ko to da 40 hiljada recino za nov auto, i nece kasko uz njega? Pa hebote, razbijes nov led far 3000 KM kosta... :-)
Pored operativnog lizinga postoji financijski...koji je za fizicko lice mnogo bolja opcija, i skoro na nivou nenamje skog kredita.
Nakon što istekne garancija ne održavam auto u ovlaštenom, bacanje para, a leasing traje duže nego garancija. Tek sada su počele ozbiljnije garancije kod nas, a obično je to bilo 2 godine.
Također nigdje nije napisano da se radi o novom autu, na leasing mozes kupiti i polovno/par godina staro. Uz leasing ide punoo skuplji kasko i osiguranje, nego da sam ispregovaraš isti na tržištu.
gidra

#17 Re: Kupovina auta - Leasing ili Kredit

Post by gidra »

Kupio novo auto 2021, 2023 istekla garancija, rekoh da nastavim održavati u ovalstenom jer je po isteku garancije taman dosao mali servis na red (auto preslo bilo 40ak km), kaže gospoda 450 KM filteri i ulje, odem kod Mehe i uradim za 180 KM sa rukama (radije ću pojesti i popiti razliku ja nego oni), auto prodam 2024 za dan, kupca nije ni zanimao servis.
konektovan

#18 Re: Kupovina auta - Leasing ili Kredit

Post by konektovan »

gidra wrote: 17/07/2025 15:24
konektovan wrote: 17/07/2025 15:18

Nakon što istekne garancija ne održavam auto u ovlaštenom, bacanje para, a leasing traje duže nego garancija. Tek sada su počele ozbiljnije garancije kod nas, a obično je to bilo 2 godine.
Također nigdje nije napisano da se radi o novom autu, na leasing mozes kupiti i polovno/par godina staro. Uz leasing ide punoo skuplji kasko i osiguranje, nego da sam ispregovaraš isti na tržištu.
Za vecinu auta je 5 godina garancije, za neka 7..pa 8 i 10 godina. Tako da bez problema moze..opcija financijskog uz ucesce je skroz ok.
ReymondReddington

#19 Re: Kupovina auta - Leasing ili Kredit

Post by ReymondReddington »

Operativni lizing se uzima u razmatranje samo ako zadovoljavas osnovni uvjet a to je da neces preci vise od 40 000 kilometara za vrijeme trajanja ugovora.

Dalje mora ti odgovarati ona ponuda koju oni nude. Svako dodavanje opcija na autu povećava cijenu enormno.

Po meni i kredit je slican. Ko hoces da kupis auto od 60 000 na kredit mora vracati 72-73 hiljade kredita na 10 godina. I sta nakon 4 godine hoces da promjenis auto? Prodas to da bi pokrio kredit sko ti moze biti. I opet si na pocetku. Za novo auto novi kredit.
Karikaturist

#20 Re: Kupovina auta - Leasing ili Kredit

Post by Karikaturist »

Da sad mogu birati, uzeo bi na lizing.
Zena ima veliko auto, ja imam veliko auto, i rado bi ga se rijesio. Ovako vracaj jos godinu dana kredit sto samo po sebi nije problem ali volio bih da ga razduzim sad i uzmem neki manji auto za loko voznju.
Tako da nikad ne znas kako ce ispasti - zavisi od potreba i okolnosti.
Pandakonda

#21 Re: Kupovina auta - Leasing ili Kredit

Post by Pandakonda »

Problem je kako uzeti obicni kredit, a ne lizing, ako je auto preko 50 hiljada ? Obzirom da je nenamjenski ogranicen na 50 hiljada u banci. A kod lizinga sto sam upratio ogranicenje bude na 6 godina max da otplatis auto sto ispadne stvarno velika rata ako je imalo bolje auto i ne zarađujes skoro 3 hiljade KM

Da li je mozda isplatljiva neka kombinacija lizinga i nenamjenskog ?
konektovan

#22 Re: Kupovina auta - Leasing ili Kredit

Post by konektovan »

Pandakonda wrote: 17/07/2025 19:02 Problem je kako uzeti obicni kredit, a ne lizing, ako je auto preko 50 hiljada ? Obzirom da je nenamjenski ogranicen na 50 hiljada u banci. A kod lizinga sto sam upratio ogranicenje bude na 6 godina max da otplatis auto sto ispadne stvarno velika rata ako je imalo bolje auto i ne zarađujes skoro 3 hiljade KM

Uvijek mozes uzeti dva kredita ili kredit i lizing, jedan ti, drugi zena..itd. :mrgreen:
ElRe

#23 Re: Kupovina auta - Leasing ili Kredit

Post by ElRe »

konektovan wrote: 17/07/2025 16:27

Za vecinu auta je 5 godina garancije, za neka 7..pa 8 i 10 godina. Tako da bez problema moze..opcija financijskog uz ucesce je skroz ok.
Je, treba pratiti akcije.
I na kredit kad se uzme, vrati se 5, 6, 10 hiljada više, tj auto se toliko više plati. Pa onda ako nije neki popularan model ili nešto iz VAG programa muči muku dok ga prodaš kao polovnjaka obično se i tu nešto zijani.
milojicabrzi

#24 Re: Kupovina auta - Leasing ili Kredit

Post by milojicabrzi »

konektovan wrote: 17/07/2025 19:42
Pandakonda wrote: 17/07/2025 19:02 Problem je kako uzeti obicni kredit, a ne lizing, ako je auto preko 50 hiljada ? Obzirom da je nenamjenski ogranicen na 50 hiljada u banci. A kod lizinga sto sam upratio ogranicenje bude na 6 godina max da otplatis auto sto ispadne stvarno velika rata ako je imalo bolje auto i ne zarađujes skoro 3 hiljade KM

Uvijek mozes uzeti dva kredita ili kredit i lizing, jedan ti, drugi zena..itd. :mrgreen:
Ama nije problem, mada ne vidim kome baš treba auto od 50+ hiljada. Stane do 50 hiljada svašta nešta, pa se i Octavia i Sportage mogu ugurati.
Opet, ako si baš megaloman, kod leasinga je ulog cca 30% vrijednosti, ostalo ide na rate.

Digni kredit od cca 30 000 KM, uplati učešće za neko auto od 100 hiljada, pa leasinguj ostatak na nekih 5-6 godina.

Naravno, za sve treba imati solidna primanja i za kredit i za leasing, 'ebi ga -iz prazne ne puca, što kaže narod.

Inače, krediti sada su puno jeftiniji od onih prije 15-ak godina. Razuman kredit od 50 hiljada KM, u otplati je 60-ak hiljada, nekad ga nije bilo bez da vratiš 80-ak ili više hiljada banci :run: :bih:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#25 Re: Kupovina auta - Leasing ili Kredit

Post by mk ultra »

Kredit za kola je ako mene pitas opcija bezveze...

Ako mora idi na sto manju sumu

Kamate, ostala sranja, a vrijednost pada....

Privatno vozilo samo keš
Post Reply