Ukrajina
- drug_profi
#218326 Re: Ukrajina
Ukrajinski inženjeri razvijaju robotsku kupolu za MANPADS i lake protuzračne rakete
https://en.defence-ua.com/weapon_and_te ... 15119.html
Ljudi ce pare ubit na patentima i isporukama high tech vojne tehnike.
https://en.defence-ua.com/weapon_and_te ... 15119.html
Ljudi ce pare ubit na patentima i isporukama high tech vojne tehnike.
-
zigzag
#218327 Re: Ukrajina
Solarna i vjetroenergija više nije kul. Sad je oružje nada za pokretanje ekonomije.
Trump je dao rusima 50 dana da zauzmu Pokrovsk.
Trump je dao rusima 50 dana da zauzmu Pokrovsk.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#218329 Re: Ukrajina
"Želio bi vidjeti raspad NATO-a" - Dešifriranje Putinova načina razmišljanja uz pomoć Anders Puck Nielsena.
U ovoj epizodi podcasta Thank God It's Monday, voditelj The Russian Dude razgovara s vojnim analitičarom Andersom Puckom Nielsenom o tekućem ratu u Ukrajini, Putinovim ambicijama i implikacijama za Europsku sigurnost. Nielsen dijeli svoja zapažanja o motivacijama iza ruskih postupaka, ulozi NATO-a i političkoj volji Europskih zemalja da podrže Ukrajinu. Razgovor se također dotiče složenosti mira za Ukrajinu, budućnosti ruske agresije i odnosa između Trumpa i Putina.
Spoiler
Show

- skrbavi-admin
#218330 Re: Ukrajina
stobi se fudbalski reklo jedni ne mogu drugi ne znaju.... 
-
zigzag
#218331 Re: Ukrajina
Jeftin život u četničije...
Agresiju na tuđu zemlju platio životom: Ukrajinska vojska eliminisala selektora Rusije
Ukrajinske oružane snage eliminisale su NIkitu Vasiljeva, bivšeg selektor ruske reprezentacije u slobodnom skijanju.
Vasiljev se posljednjih mjeseci borio kao komandir u ruskim desantnim jedinicama, a informaciju o njegovoj pogibiji potvrdili su kako ruski, tako i ukrajinski izvori.
Vasiljev je, prema dostupnim podacima, poginuo tokom neuspjelog pokušaja juriša na ukrajinsko selo Malinivka, koje se nalazi u zoni intenzivnih borbi na istoku zemlje.
On je služio kao komandant jurišnog desantnog odreda, a navodi se da je stradao zajedno s većim brojem pripadnika svoje jedinice
-
Tyke
#218332 Re: Ukrajina
A onda se zapitamo sta su Ukri uradili za to vrijeme, koji progres i sta su vratili za tih godinu i po ili vise?apsidejzi wrote: ↑12/07/2025 09:03Eeeeee kad je Pokrovsk bio pred padom. Jos u Martu 2024. Pa ne pade. Zadnji veci uspjeh ruske armije je Avdivka prije godinu i po a prije toga Bahmut. Ruska armija je porazena vec. To je svima jasno. Ali budala u kremlju nije i zato siluje svoju armiju dok ne pukne.Crvene_brigade wrote: ↑11/07/2025 12:24Je li BBC i Guardian pišu “Časov Jar”? Ne, to čine prekodrinski putinofilsko-vučićevski, režimsko-propagandni toaletoidi.dječak sa šibicama wrote: ↑11/07/2025 11:09
Dva tisoc rublji, prosim lepo.
Bas su daleko od realnosti. Ja citiram BBC i Guardian, oni kazu putinovska propaganda, strasno.
Tu priču za malu djecu možeš okačiti mačku o rep.
Jedino im se moze odati pocast da vrhunski prose, naprosise Boga oca i opet za odbranu, nikako za vracanje svoje teritorije. Ili cekaju da im i to rijese Amerika i Evropa?
- drug_profi
#218333 Re: Ukrajina
Utorak tek, šta je ovo..?
Sezona godišnjih vjerovatno.
Sezona godišnjih vjerovatno.
-
zigzag
#218334 Re: Ukrajina
neutralno, neutralno-"svi su oni meni isti"
-
Crvene_brigade
#218335 Re: Ukrajina
Tyke wrote: ↑15/07/2025 11:39A onda se zapitamo sta su Ukri uradili za to vrijeme, koji progres i sta su vratili za tih godinu i po ili vise?apsidejzi wrote: ↑12/07/2025 09:03Eeeeee kad je Pokrovsk bio pred padom. Jos u Martu 2024. Pa ne pade. Zadnji veci uspjeh ruske armije je Avdivka prije godinu i po a prije toga Bahmut. Ruska armija je porazena vec. To je svima jasno. Ali budala u kremlju nije i zato siluje svoju armiju dok ne pukne.Crvene_brigade wrote: ↑11/07/2025 12:24
Je li BBC i Guardian pišu “Časov Jar”? Ne, to čine prekodrinski putinofilsko-vučićevski, režimsko-propagandni toaletoidi.
Tu priču za malu djecu možeš okačiti mačku o rep.
Jedino im se moze odati pocast da vrhunski prose, naprosise Boga oca i opet za odbranu, nikako za vracanje svoje teritorije. Ili cekaju da im i to rijese Amerika i Evropa?
Ko su “Ukri”? Zašto vrijeđaš Ukrajince? Prekodrinski, informersko-putinofilski narativ je najbolji dokaz koliko su pojedinci nervozni budućim dešavanjima. Idemo dalje...
- Čitalac
#218336 Re: Ukrajina
Butusov: 200 dana iza neprijateljskih linija.
Na jednom od vrućih područja fronte, skupina naših pješaka već se dugo nalazi na položaju duboko iza neprijateljskih linija. Jedan od boraca ove skupine na današnji dan neprekidno je na položaju 210 dana, drugi - 200 dana. Ljudi se drže zahvaljujući čeličnoj volji, vještinama i izvanrednim psihofizičkim kvalitetama zapovjednika položaja - on je tamo neprekidno 170 dana.
STO SEDAMDESET DANA, osoba se bori, vodi, prati, motivira, uvjerava, inspirira, preživljava. Ovo više nije samo misija, to je već prava epopeja. Položaj se drži samo zato što vojnici poštuju zapovjednika i dobivaju učinkovitu podršku od svojih suboraca, zapovjednika satnija, bojni, brigada, korpusa, koji čine sve što je moguće da ih podrže. Ali nemoguće je učiniti čudo, jer čak ni izvrsni zapovjednici ne mogu potisnuti neprijatelja ako nema dovoljno popuna za postavljene zadatke čak i za držanje bokova.
Oko ove pozicije naši operateri dronova, topnici i minobacači su tijekom proteklih mjeseci položili ogromno groblje ruskih jurišnih skupina. Nekoliko puta, ruski jurišnici su se dokotrljali na položaje, a zatim su herojski pješaci uništavali neprijatelja u bliskoj borbi.
Ljudi nisu napušteni i vjeruju da njihova patnja nije bila uzaludna. Odavno su prešli sve granice izdržljivosti.
Odavno su zaslužili sva najviša priznanja i odlikovanja. Znaju da će ih biti izuzetno teško i rizično izvući, ali vrijedi učiniti sve što je moguće.
Ljude treba spasiti. Ali ako ne stigne pojačanje za akciju spašavanja, ako brigada ne dobije potrebno popunjavanje, ako zapovjedništvo na licu mjesta ne dobije slobodu djelovanja, to će biti izuzetno sramotno u odnosu na ove heroje koji su primjer vojničke dužnosti.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
- Čitalac
#218339 Re: Ukrajina
U Ukrajini je 145 hiljada vojnih penzionera mlađih od 60 godina koji nisu u redovima Oružanih snaga, objavilo je ministarstvo socijalne politike.
U Ukrajini ima 145 tisuća umirovljenika do 60 godina koji nemaju invaliditet i ne služe u vojsci. Mirovinu prima 635 tisuća bivših pripadnika vojnih i sigurnosnih snaga, a prosječna dob odlaska u mirovinu je 51 godina. Među takvim posebnim umirovljenicima ima oko 145 tisuća vojnih penzionera koji ne služe u redovima Oružanih snaga Ukrajine.
Zakon omogućuje vojnom osoblju i policijskim službenicima da odu u mirovinu u dobi od 45 godina, uz 25 godina radnog staža.
-
Tyke
#218340 Re: Ukrajina
Ubi vas ta jednostranost i subjektivnost navijacka.Crvene_brigade wrote: ↑15/07/2025 13:25Tyke wrote: ↑15/07/2025 11:39A onda se zapitamo sta su Ukri uradili za to vrijeme, koji progres i sta su vratili za tih godinu i po ili vise?apsidejzi wrote: ↑12/07/2025 09:03
Eeeeee kad je Pokrovsk bio pred padom. Jos u Martu 2024. Pa ne pade. Zadnji veci uspjeh ruske armije je Avdivka prije godinu i po a prije toga Bahmut. Ruska armija je porazena vec. To je svima jasno. Ali budala u kremlju nije i zato siluje svoju armiju dok ne pukne.
Ko su “Ukri”? Zašto vrijeđaš Ukrajince? Prekodrinski, informersko-putinofilski narativ je najbolji dokaz koliko su pojedinci nervozni budućim dešavanjima. Idemo dalje...
Od pocetka rata pisemo ovdje Ukri, asocijacija na Ukrajince, a ti sad seljackim forama hoces nesto spustis i mene etiketiras kao rusofila ili sta ti vec, umjesto da si konstruktivno odgovorio na sasvim normalno, neprovokatovno i razumno pitanje stanja na terenu.
Pojedinci ste bas ogrizli na ovu temu i ko da imate pms cim se postavi pitanje stagnacije Ukrajinaca na ratistu. I dalje cekam konkretan odgovor ili zaobilazak mog posta.
-
zilog
#218341 Re: Ukrajina
Ne moraju Ukrajinci nista odmah vratiti (sto vec nisu), da jednog dana docekaju oslobodjenje svoje zemlje od okupatora...
Termin "Ukri", na ovom forumu, su uglavnom koristili oni sto su ocekivali da Rusi pregaze Ukrajinu za 2-3 sedmice, izbiju na Dunav i granicu Madjarske, sto su izrazavali zabrinutost da Rusi ne upotrebe nuklearke, tvrdili da je "Slava Ukraini" - nacisticki pozdrav, itd. itd.
Termin "Ukri", na ovom forumu, su uglavnom koristili oni sto su ocekivali da Rusi pregaze Ukrajinu za 2-3 sedmice, izbiju na Dunav i granicu Madjarske, sto su izrazavali zabrinutost da Rusi ne upotrebe nuklearke, tvrdili da je "Slava Ukraini" - nacisticki pozdrav, itd. itd.
-
Crvene_brigade
#218342 Re: Ukrajina
Podstiče napade: Trump pitao Zelenskog može li Ukrajina napasti Moskvu: SAD će osigurati oružje dugog dometa. Trump je također raspravljao o slanju američkih ATACMS projektila Ukrajini, navodi FT, pozivajući se na iste izvore
redsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump privatno je podsticao Ukrajinu da pojača napade duboko na rusku teritoriju, a čak je upitao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog može li pogoditi Moskvu ako SAD osigura oružje dugog dometa, javlja Financial Times.
Novine, Financial Times, pozivajući se na dvije osobe upoznate s razgovorom, navodi kako je Trump razgovarao sa svojim ukrajinskim kolegom u telefonskom pozivu 4. jula, dan nakon razgovora s ruskim liderom Vladimirom Putinom.
Trump je također raspravljao o slanju američkih ATACMS projektila Ukrajini, navodi FT, pozivajući se na iste izvore.
Bijela kuća nije odmah odgovorila na Reutersov zahtjev za komentar. Reuters nije mogao potvrditi novinski navod. Trump je tada rekao da je razočaran pozivom s Putinom jer se ne čini da je ruski čelnik želio zaustaviti ruski rat protiv Ukrajine.
Izvor:
-
Tyke
#218343 Re: Ukrajina
Budimo realni, ono sto ne vrate u ratu sigurno nece vratiti ni u miru. Ili mogu nekim "novim Dejtonom" vratiti djelimicno, sto niti je dobro i pohvalno niti bi bilo fer. Mi to najbolje znamo.zilog wrote: ↑15/07/2025 18:43 Ne moraju Ukrajinci nista odmah vratiti (sto vec nisu), da jednog dana docekaju oslobodjenje svoje zemlje od okupatora...
Termin "Ukri", na ovom forumu, su uglavnom koristili oni sto su ocekivali da Rusi pregaze Ukrajinu za 2-3 sedmice, izbiju na Dunav i granicu Madjarske, sto su izrazavali zabrinutost da Rusi ne upotrebe nuklearke, tvrdili da je "Slava Ukraini" - nacisticki pozdrav, itd. itd.![]()
Samo sto smo mi vise izgubili, a Ukrajina bi mozda dio dobila nazad sporazumom, a tu opet najvise gubi sama Ukrajina.
- inspiron
#218344 Re: Ukrajina
Joj ovih "mlijeko je ljubičasto" nametača narativa i otvarača očiju, oprostiće ti Đuro što te tukao, kakve gnjide 
-
zigzag
#218345 Re: Ukrajina
Tyke wrote: ↑15/07/2025 20:39Budimo realni, ono sto ne vrate u ratu sigurno nece vratiti ni u miru. Ili mogu nekim "novim Dejtonom" vratiti djelimicno, sto niti je dobro i pohvalno niti bi bilo fer. Mi to najbolje znamo.zilog wrote: ↑15/07/2025 18:43 Ne moraju Ukrajinci nista odmah vratiti (sto vec nisu), da jednog dana docekaju oslobodjenje svoje zemlje od okupatora...
Termin "Ukri", na ovom forumu, su uglavnom koristili oni sto su ocekivali da Rusi pregaze Ukrajinu za 2-3 sedmice, izbiju na Dunav i granicu Madjarske, sto su izrazavali zabrinutost da Rusi ne upotrebe nuklearke, tvrdili da je "Slava Ukraini" - nacisticki pozdrav, itd. itd.![]()
Samo sto smo mi vise izgubili, a Ukrajina bi mozda dio dobila nazad sporazumom, a tu opet najvise gubi sama Ukrajina.
Rusi su naguženi. Ali konačno primanje bi im bilo da stanu sa napadima
Ne postoji agresor koji četiri godine besmisleno , a biće i duže, koji besmisleno gubi vojsku nizašta.
Prije ili kasnije će agresorska vojska kolapsirati jer neće im niko priznati okupirano a ako stanu onda će njihova dostignuta crta početi pucati.
Branilac ima cilj da zemlju oslobodi a šta ima okupator?
- alijagoro
#218346 Re: Ukrajina
Pa da okupira/pripoji zemlju?zigzag wrote: ↑15/07/2025 22:01Tyke wrote: ↑15/07/2025 20:39Budimo realni, ono sto ne vrate u ratu sigurno nece vratiti ni u miru. Ili mogu nekim "novim Dejtonom" vratiti djelimicno, sto niti je dobro i pohvalno niti bi bilo fer. Mi to najbolje znamo.zilog wrote: ↑15/07/2025 18:43 Ne moraju Ukrajinci nista odmah vratiti (sto vec nisu), da jednog dana docekaju oslobodjenje svoje zemlje od okupatora...
Rusi su naguženi. Ali konačno primanje bi im bilo da stanu sa napadima
Ne postoji agresor koji četiri godine besmisleno , a biće i duže, koji besmisleno gubi vojsku nizašta.
Prije ili kasnije će agresorska vojska kolapsirati jer neće im niko priznati okupirano a ako stanu onda će njihova dostignuta crta početi pucati.
Branilac ima cilj da zemlju oslobodi a šta ima okupator?
- karanana
#218347 Re: Ukrajina
ja koristim ukri da skratim ukrajinci, nekako mi tesko pada na jezik a i na tipkovnicu, pa vas molim da mi kazete na osnovu cega i koga je to pogrdan izraz? ja ga nisam nigdje ni cuo ni vidio osim ovde na forumu.
recimo vidjo sam pro ruske srbe da ih zovu ukropima, vidjo sam ruse-ruse da ih zovu hoholima, ali nisam vidjo nigdje da ih neko neprijateljski nastrojen zove ukrima.
recimo vidjo sam pro ruske srbe da ih zovu ukropima, vidjo sam ruse-ruse da ih zovu hoholima, ali nisam vidjo nigdje da ih neko neprijateljski nastrojen zove ukrima.
- alijagoro
#218348 Re: Ukrajina
To je bilo dosta popularno na pocetku,pa su poslije neki forumasi poceli govoriti da je to pogrdan naziv za Ukrajincekaranana wrote: ↑15/07/2025 22:09 ja koristim ukri da skratim ukrajinci, nekako mi tesko pada na jezik a i na tipkovnicu, pa vas molim da mi kazete na osnovu cega i koga je to pogrdan izraz? ja ga nisam nigdje ni cuo ni vidio osim ovde na forumu.
- karanana
#218349 Re: Ukrajina
cak bi se smio zaklet da sam ovo uzeo od sumija koji je (bio) jedan od jacih forumasha na ovoj temi. izvini sumi ako nije tacno da sam od tebe uzeo. gdje je on? slabo dolazi na temu jelde? vidjam ga tamo na izraelu/palestini/iranu.alijagoro wrote: ↑15/07/2025 22:13To je bilo dosta popularno na pocetku,pa su poslije neki forumasi poceli govoriti da je to pogrdan naziv za Ukrajincekaranana wrote: ↑15/07/2025 22:09 ja koristim ukri da skratim ukrajinci, nekako mi tesko pada na jezik a i na tipkovnicu, pa vas molim da mi kazete na osnovu cega i koga je to pogrdan izraz? ja ga nisam nigdje ni cuo ni vidio osim ovde na forumu.
- alijagoro
#218350 Re: Ukrajina
Oslabila kvota na Ukrajinu,pa se kulturno povukaokaranana wrote: ↑15/07/2025 22:20cak bi se smio zaklet da sam ovo uzeo od sumija koji je (bio) jedan od jacih forumasha na ovoj temi. izvini sumi ako nije tacno da sam od tebe uzeo. gdje je on? slabo dolazi na temu jelde? vidjam ga tamo na izraelu/palestini/iranu.alijagoro wrote: ↑15/07/2025 22:13To je bilo dosta popularno na pocetku,pa su poslije neki forumasi poceli govoriti da je to pogrdan naziv za Ukrajincekaranana wrote: ↑15/07/2025 22:09 ja koristim ukri da skratim ukrajinci, nekako mi tesko pada na jezik a i na tipkovnicu, pa vas molim da mi kazete na osnovu cega i koga je to pogrdan izraz? ja ga nisam nigdje ni cuo ni vidio osim ovde na forumu.