Valerij Zalužni, Veleposlanik Ukrajine u Ujedinjenom Kraljevstvu, bivši zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine
- Rat u Ukrajini gotovo je posljednji udarac temeljima starog svijeta i konačno je okončao njegovo postojanje. Neodlučnost administracije Joea Bidena i samih Sjedinjenih Država u donošenju važnih odluka o podršci Ukrajini za konačni poraz Rusije izgledala je i kao pokušaj da se ovaj svijet ipak spasi.
- Američki narod je napravio svoj legitimni izbor. Za nas je to bila konačna potvrda da će se svijet promijeniti. Ovaj svijet se zaista i trebao promijeniti. Naravno, moramo shvatiti da se to ne događa zbog želje pojedinih političkih figura, već pod globalnom doktrinom izgradnje novog svjetskog poretka. Istovremeno, moramo se složiti da danas, još uvijek na našu sreću, postoji prijelazno razdoblje.
- Prvi veliki rat XXI stoljeća u Ukrajini samo je potvrdio povijesne trendove u razvoju oružane borbe. Postalo je očito da je jeftino i masovno oružje sposobno iscrpiti vrlo skupo i moćno oružje. Sve to daje Ukrajini priliku da izdrži udarac i formira asimetrične strategije.
- Unatoč stvorenim novim dimenzijama i neviđenim izgledima za daljnji razvoj domaćeg vojno-industrijskog kompleksa, nažalost, danas jedina uporišna točka na frontu ostaje ukrajinski vojnik. Upravo sada, na frontu, on prima maksimalnu razinu fizičkog i psihičkog pritiska, neviđenu u cijeloj povijesti ratova.
- S obzirom na fizičku nemogućnost brzog nadoknađivanja ljudskih gubitaka, postoji hitna potreba za razvojem i formiranjem nove paradigme zaštite vojnika. Ova paradigma mora se prilagoditi današnjim stvarnostima i potrebama – i obrambenim i ofenzivnim. Sve se to mora brzo razvijati. Postoji rizik ne samo od izgaranja glavne jezgre otpora, već i od neprijateljskog postizanja nadmoći stvaranjem vlastitog obrambenog sustava.
- Protuzračna obrana zahtijeva kardinalna rješenja, koja su jednostavno nemoguća bez uključivanja naprednih tehnologija. Za toliki broj sredstava napada jednostavno je nemoguće izgraditi sustav protuzračne obrane od sredstava koja su preskupa za proizvodnju.
- Naši najbliži susjedi, Europska unija, unatoč pokušajima održavanja podrške Ukrajini, još uvijek su prilično slabi, a ujedno i previše ovisni o Sjedinjenim Državama i nesposobni za brze i teške odluke u vanjskoj i obrambenoj sferi. Neke od zemalja EU aktivno su započele pripreme, kao za Drugi svjetski rat, opterećujući vlastiti proračun i ne shvaćajući da neće biti rata tipa veljače 2022.
- Sjedinjene Američke Države ostaju zemlja praktički neograničenih mogućnosti, sa značajnim zalihama zastarjelih projektila, čiji bi transfer Ukrajini mogao biti učinkovito rješenje. Ovo oružje ne zahtijeva dodatne proračunske troškove za zbrinjavanje i od vitalnog je značaja za Ukrajinu. Primjerice, krajem 2023. godine u Sjedinjenim Državama bilo je više od 170.000 projektila Hellfire različitih modifikacija. Značajan dio ovog streljiva proizveden je još 1998.-2018., a njihov vijek trajanja obično je 20-25 godina, nakon čega ih je potrebno službeno otpisati ili zbrinuti.
- Ishod našeg sukoba s Ruskom Federacijom imat će odlučujući utjecaj ne samo na unutarnju sigurnost, već i na putanju razvoja novog globalnog poretka. U tom smislu, Ukrajina bi prije svega trebala preispitati vlastiti model interakcije s partnerima, usredotočujući se ne samo na očekivanje podrške, već i na aktivno oblikovanje vizije vlastite budućnosti kao dijela budućih sigurnosnih saveza. Zbog temeljnih promjena u prirodi rata takvi će se savezi formirati upravo sada.
- Glavni cilj nam mora biti pokazati da je pobjeda Ukrajine ključna za održavanje globalne sigurnosne ravnoteže i vodeće pozicije Sjedinjenih Država u svijetu. Jednako je važno uvjeriti Sjedinjene Države, prije svega, da uzmu u obzir brzi razvoj sredstava oružane borbe i tehnologija za njihovu upotrebu. Znanstveni i tehnološki napredak već je donio zapanjujuće promjene na bojno polje koje su potpuno promijenile prirodu rata. Stoga je izuzetno važno uključiti Sjedinjene Države ne samo u proces naoružavanja Ukrajine, već i u proces modernizacije vlastitog oružja.
- Geopolitička nestabilnost, koja je nastala, posebno, zbog rata u Ukrajini, unatoč novim izazovima i prijetnjama, već je dala našoj zemlji priliku. Upravo je ukrajinski vojnik osvojio ne samo državnost, već i pravo da steknemo svoj subjektivitet u geopolitičkom prostoru. Ostvarenje ove povijesne šanse događa se upravo sada. Uspjeh će ovisiti o tome koliko su učinkoviti naši napori u preživljavanju danas i izgradnji naše budućnosti. Ovo je nemoguće bez snažnih saveznika, a formiranje takvog kruga saveznika, iz više razloga, nemoguće je bez Sjedinjenih Država.
Ukrajina
- Čitalac
#218251 Re: Ukrajina
Zalužni: Ukrajinski vojnik podnosi pritisak neviđen u povijesti ratovanja, Sjedinjene Države moraju biti ključni saveznik.
- dječak sa šibicama
#218252 Re: Ukrajina
Dva tisoc rublji, prosim lepo.karanana wrote: ↑11/07/2025 00:16tu sam, tu sam. pomno pratim djecaka. dobar decko, ima potencijal, predlozicu povisicu za tisucu rublji.
cujte ljudi, nas nekoliko ovdje smo tu da vas malo spustimo na zemlju. znam, i sami ste uvidjeli dosta toga i spustili se malo u zadnjih godinu-dvije, ali i dalje vas moramo drzati pod kontrolom i trijeznima da nam ne bi pricali o tome kako su ukri pred moskovskom oblasti i da se trenutno rusi samo brane lopatama i da nemaju ni dronova ni balistickih raketa.
Bas su daleko od realnosti. Ja citiram BBC i Guardian, oni kazu putinovska propaganda, strasno.
-
Crvene_brigade
#218253 Re: Ukrajina
Je li BBC i Guardian pišu “Časov Jar”? Ne, to čine prekodrinski putinofilsko-vučićevski, režimsko-propagandni toaletoidi.dječak sa šibicama wrote: ↑11/07/2025 11:09Dva tisoc rublji, prosim lepo.karanana wrote: ↑11/07/2025 00:16tu sam, tu sam. pomno pratim djecaka. dobar decko, ima potencijal, predlozicu povisicu za tisucu rublji.
cujte ljudi, nas nekoliko ovdje smo tu da vas malo spustimo na zemlju. znam, i sami ste uvidjeli dosta toga i spustili se malo u zadnjih godinu-dvije, ali i dalje vas moramo drzati pod kontrolom i trijeznima da nam ne bi pricali o tome kako su ukri pred moskovskom oblasti i da se trenutno rusi samo brane lopatama i da nemaju ni dronova ni balistickih raketa.
Bas su daleko od realnosti. Ja citiram BBC i Guardian, oni kazu putinovska propaganda, strasno.
Tu priču za malu djecu možeš okačiti mačku o rep.
- dječak sa šibicama
#218254 Re: Ukrajina
porodice nestalih kolumbijskih placenika traze istinu o svojim namilijima
bojim se da je tu istina samo jedna
- karanana
#218255 Re: Ukrajina
cekaj, jel ti ocjenjujes jel neko prorus ili proukrajinac na osnovu izgovora imena grada i mjesta? jel neko reko casov ili casiv ili kako god je po ukrajinski? sad se treba gledat izgovor i topoonimi sela i gradova da budes na pravoj strani i sad je bitno je li chasiv ili je chasov. btw, ja mislim da rusi ne priznaju niti jednu verziju ovog imena nego nesto potpuno drugo ni nalik chasiv/chasov.Crvene_brigade wrote: ↑11/07/2025 12:24Je li BBC i Guardian pišu “Časov Jar”? Ne, to čine prekodrinski putinofilsko-vučićevski, režimsko-propagandni toaletoidi.dječak sa šibicama wrote: ↑11/07/2025 11:09Dva tisoc rublji, prosim lepo.karanana wrote: ↑11/07/2025 00:16
tu sam, tu sam. pomno pratim djecaka. dobar decko, ima potencijal, predlozicu povisicu za tisucu rublji.
isto ko sto sam optuzivan (i dalje sam) da prenosim vijesti sa nekog srpskog foruma dal krstarice ili nekog city foruma na koji ja ne znam ni otic a kamoli da sam nesto cito. jebote ja uzmem informaciju od twiter akaunta maks24 za koji sam i sam govorio da previse laze i da previse dize u nebo ukrajinsku snagu i uspjehe, i onda ide komentar kad prenesem njegovu vijest da uzimam rutaljski izvor ili izvor od njihove brace srba.
zna li se sta o ovom velikom transportnom antonovu sto je letio iznad kijeva, pardon kiyeva?
-
Crvene_brigade
#218256 Re: Ukrajina
Vidljiva je nervoza kod pojedinaca. Imali su velika očekivanja od Trumpa, ali izgleda da je i to propalo, baš onako kako je propala i Putinova agresorska, ratno-zločinačka tzv. “SVO” u trajanju od tri dana:karanana wrote: ↑11/07/2025 15:07cekaj, jel ti ocjenjujes jel neko prorus ili proukrajinac na osnovu izgovora imena grada i mjesta? jel neko reko casov ili casiv ili kako god je po ukrajinski? sad se treba gledat izgovor i topoonimi sela i gradova da budes na pravoj strani i sad je bitno je li chasiv ili je chasov. btw, ja mislim da rusi ne priznaju niti jednu verziju ovog imena nego nesto potpuno drugo ni nalik chasiv/chasov.Crvene_brigade wrote: ↑11/07/2025 12:24Je li BBC i Guardian pišu “Časov Jar”? Ne, to čine prekodrinski putinofilsko-vučićevski, režimsko-propagandni toaletoidi.dječak sa šibicama wrote: ↑11/07/2025 11:09
Dva tisoc rublji, prosim lepo.
isto ko sto sam optuzivan (i dalje sam) da prenosim vijesti sa nekog srpskog foruma dal krstarice ili nekog city foruma na koji ja ne znam ni otic a kamoli da sam nesto cito. jebote ja uzmem informaciju od twiter akaunta maks24 za koji sam i sam govorio da previse laze i da previse dize u nebo ukrajinsku snagu i uspjehe, i onda ide komentar kad prenesem njegovu vijest da uzimam rutaljski izvor ili izvor od njihove brace srba.
zna li se sta o ovom velikom transportnom antonovu sto je letio iznad kijeva, pardon kiyeva?
“Velika promjena: Trump napravio totalni zaokret: Ukrajini šalje moćno oružje, najavio važnu objavu o Rusiji.
Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da će putem NATO-a poslati oružje Ukrajini, uključujući sustave protuzračne odbrane Patriot”.
Last edited by Crvene_brigade on 11/07/2025 16:30, edited 1 time in total.
- karanana
#218257 Re: Ukrajina
ako je zracna dostava naoruzanja i opreme, mislim da je ovo je prvi put da se nesto dovozi zracno bar sa ovim velikim transporterima. interesantno, jer zar se ne boje rutaljske rakete na aerodrom gdje je sletio i istovario.
-
Crvene_brigade
#218258 Re: Ukrajina
Trump najavljuje važno obraćanje u ponedjeljak, a njegov glavni izaslanik dolazi isti dan u glavni grad Ukrajine gdje će ostati narednih sedam dana.
Nešto se ozbiljno i veliko sprema...
Nešto se ozbiljno i veliko sprema...
- drug_profi
- Čitalac
#218261 Re: Ukrajina
Dubinjanski: Dovoljno smo sazreli u četvrtoj godini rata, budućnost je i dalje u našim rukama...
...Zamislimo da se današnji Ukrajinac vrati u ljeto 2022. i obavijesti svoje sunarodnjake da 2025. godine još uvijek traje veliki rat s Rusijom i da stotine i tisuće ljudi umiru na fronti. Putin nije umro od raka i nisu ga svrgnuli oligarsi koji su se pobunili. Rusko gospodarstvo nije se urušilo pod teretom zapadnih sankcija. Ruska Federacija nije se raspala na kneževine. Neprijatelj još uvijek ima rezerve za ofenzivne operacije, a rakete za gađanje ukrajinskih gradova nisu ponestale – naprotiv, neprijatelj je povećao intenzitet zračnih napada. Najvjerojatnije, došljak iz 2025. bio bi proglašen provokatorom koji širi neprijateljske narative i pokušava demoralizirati narod. Međutim, on bi istovremeno svojim sugrađanima rekao da je u četvrtoj godini rata njihova zemlja živa. Da Ukrajina ne odustaje, zadržava nalete neprijatelja i periodično nanosi bolne udarce Rusiji. Ali ova utješna vijest teško da bi nas mogla zadovoljiti prije tri godine, kada su se pobjeda i mir činili vrlo blizu…
U prvim mjesecima 2023. bilo je jednostavno nemoguće predvidjeti stvarni razvoj događaja, a da se ne zaradi žig izdajice i moskovskog agenta. Zato u domaćem javnom prostoru nije bilo realnih prognoza. Čak i oni od nas koji su pretpostavljali neuspjeh protuofenzive radije nisu dijelili svoja razmišljanja. I tek krajem godine, nakon objave članka Zalužnog u The Economistu, svi smo se retroaktivno pretvorili u pronicljive vojne stručnjake.
Prošle godine u našem društvu bilo je mnogo manje nerazumne euforije. Ali čak i tada bi mnogi Ukrajinci odbili vjerovati gostu iz 2025. Dugo su naši sunarodnjaci bili uvjereni da Ukrajina ima jasnu prednost u ratu iscrpljivanja. Stoga su Rusi ti koji su zainteresirani za predah i traže primirje. Međutim, događaji ove godine pokazali su da je taj propagandni stereotip daleko od stvarnosti.
Danas nam je budućnost ponovno skrivena. Ne znamo koje bi informacije mogao podijeliti pridošlica iz 2026. ili 2027. godine. Ali ako bi nas depresivni gost iz budućnosti obavijestio o porazu Ukrajine i de facto predaji, ova bi tmurna priča bila drugačije primljena nego prije dvije ili tri godine. Ne zbog teške situacije na frontu i ne zbog neprijateljskog terora u pozadini, već zato što je u četvrtoj godini rata naše društvo dovoljno sazrelo.
Sada razumijemo da je rat rat, a ne bajka sa zajamčenim sretnim završetkom pa tragičan kraj rata također nije isključen. Srećom, postoji ponor između pojmova "nije isključeno" i "neizbježno". Ako u euforičnoj 2022. godini Ukrajina nije bila osuđena na pobjedu, onda u depresivnoj 2025. godini nismo programirani na poraz. Budućnost nije za nas, ali nije ni protiv nas. Još uvijek je u ukrajinskim rukama. I još uvijek se vrijedi boriti za nju.
-
drogon2
#218262 Re: Ukrajina
Jest mi zao Ukra stvarno.Citav zapadni svijet vodi rat iscrpljivanja sa Rusijom ,a ginu samo Ukrajinci.Pa kako se desi da ti ljudi ovoliko napakuju i jos se onda zovu tvojim prijateljem.
-
drogon2
#218265 Re: Ukrajina
Pa sto vise ovaj rat traje sve je ociglednije da je napakovano i da zapadnom svijetu odgovara dugi rat,jer time dugorocno slabe Rusiju.Jel to citav zapadni svijet nema dovoljno vojne tehnike i mozga da za 3,4 godine rata istjeraju Ruse iz Ukrajine? Ili evo ako nemaju snage da ih istjeraju da bar urade nesto sto bi Ruse natjeralo na pregovore.
- Peacean
#218266 Re: Ukrajina
Pa niko ne tjera ukrajince da se bore, mogu oni svakog dana ako žele da se predaju i puste rusiju da im otme zemlju i sve što imaju i da ih izbrišu kao narod i nametnu rusku nacionalnost, jezik i pravila.
-
drogon2
#218267 Re: Ukrajina
Ja ne znam kako je to replika na ono sto sam ja napisao al ajde.Ja ne sporim da je Rusija agresor ovdje .Ja hocu da kazem da zapadni svijet za mjesec dana moze ovo zavrsit da hoce.I hocu da kazem da to ne rade ,jer im odgovara da ovo sto duze traje ,da se Rusi sto vise iscrpe.
Kako ti sad dodjes to tog sto si napisao ,stvarno ne znam.
Znaci citav zapadni svijet sa svom svojom logistikom ,materijalnim sredstvoma itd ne mogu da za 3,5g rata natjeraju Ruse bar na konkretne pregovore?Amerikanci sa svojim satelitima znaju koliko zuba trenutno imaju ruski vojnici u rovovima,al mislis da dijele sve podatke o ruskim polozajima.Dijele al u ku*cu.Podijele onda kad im odgovara da Ukrajina ne padne.
- apsidejzi
#218268 Re: Ukrajina
Eeeeee kad je Pokrovsk bio pred padom. Jos u Martu 2024. Pa ne pade. Zadnji veci uspjeh ruske armije je Avdivka prije godinu i po a prije toga Bahmut. Ruska armija je porazena vec. To je svima jasno. Ali budala u kremlju nije i zato siluje svoju armiju dok ne pukne.Crvene_brigade wrote: ↑11/07/2025 12:24Je li BBC i Guardian pišu “Časov Jar”? Ne, to čine prekodrinski putinofilsko-vučićevski, režimsko-propagandni toaletoidi.dječak sa šibicama wrote: ↑11/07/2025 11:09Dva tisoc rublji, prosim lepo.karanana wrote: ↑11/07/2025 00:16
tu sam, tu sam. pomno pratim djecaka. dobar decko, ima potencijal, predlozicu povisicu za tisucu rublji.
- Point.
#218269 Re: Ukrajina
Rusi od čelika, oni ne ginu? Onih milion rusa što je svoj bijedni život dalo da đubri ukrajinska polja, to se ne pika?
Vikend je, jebiga.
-
drogon2
#218270 Re: Ukrajina
Opet ne kontam repliku.Pa naravno da se pika .To ovi i hoce.Da sto duze potraje.Zato i kazem rat iscrpljivanja ,sto materijalnih sto ljudskih resursa No problem je tu sto i Ukri ginu,al zapadni svijet to ocigledno ne dira previse.
-
zigzag
#218271 Re: Ukrajina
Zapad nije mogao dati sve moguće oružje Ukrajini iz dva razloga.
Prvi je pravilo geostrateških zona. Ukrajina je bila ruska zona odnosno sami SSSR više od 100 godina. I slanje velikih količina ofanzivnog oružja bi značilo otvoreno proglašenje rata i opšte mobilizacije u Rusiji. A i neutralni dio planete bi bio na ruskoj strani jer se geostrateška pravila znaju. A ofanzivno oružje bi moralo raketirati i samu Rusiju što je dovoljno za doktrinu žestokog odgovora svima koje su to oružje poslali.
Zato su 2021-2022 dobili samo javeline. Toliko gubitka se moglo halaliti a rusi nisu zamjerili.
Druga stvar je stvar sposobnosti ukrajinaca. Da im je zapad 2022. poslao stotine tenkova, aviona i ostalog, oni bi samo blehnuli u to jer ne bi znali koristiti.
Sva ta oružja sama po sebi su hrpa željeza. Bez združenog djelovanja planiranja i komunikacije su beskorisna. A ne može 300.000 ljudi naučiti to za mjesec dana.
A već krajem 2023. se pokazalo da od tenkova nema ništa jer dronovi umlatiše sve.
U svakom slučaju drugačije nije moglo. U bilo kojoj drugoj situaciji sama najava uništavanja aerodroma strateške avijacije u samoj Rusiji bi bila dovoljna za rat sa pola planete.
A evo ukrajinci to rade na mjesečnoj bazi.
Jeste da ukrajinci podnose strašnu žrtvu ali teško da može drugačije.
Prvi je pravilo geostrateških zona. Ukrajina je bila ruska zona odnosno sami SSSR više od 100 godina. I slanje velikih količina ofanzivnog oružja bi značilo otvoreno proglašenje rata i opšte mobilizacije u Rusiji. A i neutralni dio planete bi bio na ruskoj strani jer se geostrateška pravila znaju. A ofanzivno oružje bi moralo raketirati i samu Rusiju što je dovoljno za doktrinu žestokog odgovora svima koje su to oružje poslali.
Zato su 2021-2022 dobili samo javeline. Toliko gubitka se moglo halaliti a rusi nisu zamjerili.
Druga stvar je stvar sposobnosti ukrajinaca. Da im je zapad 2022. poslao stotine tenkova, aviona i ostalog, oni bi samo blehnuli u to jer ne bi znali koristiti.
Sva ta oružja sama po sebi su hrpa željeza. Bez združenog djelovanja planiranja i komunikacije su beskorisna. A ne može 300.000 ljudi naučiti to za mjesec dana.
A već krajem 2023. se pokazalo da od tenkova nema ništa jer dronovi umlatiše sve.
U svakom slučaju drugačije nije moglo. U bilo kojoj drugoj situaciji sama najava uništavanja aerodroma strateške avijacije u samoj Rusiji bi bila dovoljna za rat sa pola planete.
A evo ukrajinci to rade na mjesečnoj bazi.
Jeste da ukrajinci podnose strašnu žrtvu ali teško da može drugačije.
-
zigzag
#218272 Re: Ukrajina
Četničija povećava broj dronova.Russia launched 597 Shahed-type drones(339 with explosive warheads), 26 Kh-101 missiles overnight, - Ukrainian Air Forces
- tramvajtrojka
#218273 Re: Ukrajina
Napakovao im neko da udju 2014e na Krim
-
drogon2
#218274 Re: Ukrajina
Wut ,rekoh da su napakovali Ukrajini ,ne Rusimatramvajtrojka wrote: ↑12/07/2025 11:35Napakovao im neko da udju 2014e na Krim![]()
![]()
i izvrse agresiju tada na suverenu i nezavisnu Ukrajinu
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#218275 Re: Ukrajina
ginuli bi ukrajinci svakako
u ruskim konclogorima, sibrskim zatvorima, masovnim pogubljenjima, sobama za mucenje, cistkama i istragama(poturica) i u jurisima na poljsku, finsku, balticke drzave, u moldaviji i na balkanu u pomoci ruskoj braci u stvaranju ,,srpskog sveta
u ruskim konclogorima, sibrskim zatvorima, masovnim pogubljenjima, sobama za mucenje, cistkama i istragama(poturica) i u jurisima na poljsku, finsku, balticke drzave, u moldaviji i na balkanu u pomoci ruskoj braci u stvaranju ,,srpskog sveta